Dodaj do ulubionych

Dojazd Klecina-Centrum

10.07.11, 15:58
Witam,
jestem zainteresowana mieszkaniem na Cukrowej, martwi mnie tylko dojazd do centrum. Nie znam Wrocławia, przeprowadzam się tu z innego miasta, więc szukam informacji na temat komunikacji z centrum, a dokładnie z Rynkiem (okolice Panoramy Racławickiej).. Czy jest jakieś dobre połączenie z Kleciny (autobus, tramwaj)? Ile może trwać dojazd samochodem? Proszę o info, ewentualnie na którym forum mogę zapytać, bo nie wiem czy to właściwe,
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mstawarz Re: Dojazd Klecina-Centrum 10.07.11, 16:10
      Jest połączenie do przystanku pod Arkadami, D pospieszne tam jedzie, i w okolice Panoramy też bo ma kierunek na Zakrzów. W okolice np. Ruskiej już ciężko z bezpośrednimi połączeniami. Jest też tramwaj 17 z pętli, trzeba kawałek podejść, ale nie orientuje się jaką obecnie ma trasę.
      107- autobus jedzie pod Świebodzki przez Muchobór, a 133 na Brochów. I to tyle komunikacji z Kleciny.
      Samochodem bywa różnie, zależnie od pory dnia, i dnia tygodnia może to być 20 minut, a może być i godzina.
    • Gość: sceptycznie Re: Dojazd Klecina-Centrum IP: *.internetia.net.pl 11.07.11, 09:05
      Rowerem około 50 minut (jest dużo przejść dla pieszych i świateł) i chyba to jest najszybszy sposób. W szczycie ani autobus ani samochód nie pomogą. Autobus D mają zlikwidować (www.tuwroclaw.com/wiadomosci,z-centrum-miasta-wyrzuca-wszystkie-miejskie-autobusy,wia5-3266-7310.html ) . 133 jedzi raz na 100 lat i tylko do Hallera cię zabierze.
      17 jeździ bardzo rzadko (jak spadnie śnieg w zimie, to nie odśnieżają torów od pętli Krzyki i potrafi nie jeździć cały weekend, wiec jeśli wypadnie ci dyżur w pracy w weekend to masz pecha), poza tym od pętli 17 jest kawałek, a musisz wiedzieć, ze kierowcy na Wałbrzyskiej potrafią cię tak obryzgać cię wodą z kałuży, że błoto masz wszędzie - w nosie, we włosach. Nie uchronisz się przed tym, a cały sezon jesienny, zimowy, wiosenny jest takie niebezpieczeństwo, jest to wyjątkowe w tej dzielnicy. Jest bardzo wąski chodnik i kierowcy słynący z chamstwa.
      Ogólnie Klecina z cichej podmiejskiej dzielnicy stała się przejazdówką na Bielany zapomniana przez Urząd Miasta. Miał być aquapark a są tiry i to cała noc potrafią jeździć (jadąc przez Klecinę uciekają przed wagą na Karkonoskiej, bo "Wrocław chroni drogi", chroni, ale nie na Klecinie. Jeśli codziennie chcesz dojeżdżać do miasta w standardowych porach to nie wiem czy to najlepsze miejsce.
      Weź pod uwagę, ze ruch teraz jest o połowę mniejszy w całym mieście bo nie ma studentów, ale w październiku będzie baaaardzo tłoczno i tak do czerwca. Do tego na Klecinie jest remont ronda pod kościołem, wiec ruch lokalny trochę też przystopował. Normalnie jest 300 razy gorzej.
      Inna sprawa, że we Wrocławiu trudno o cichą dzielnicę z dobrym dojazdem:)))
      Komunikacja miejska jest w rozkładzie, więc w każdej rodzinie jest przynajmniej jeden samochód, a najczęściej dwa, nie ma gdzie parkować (pomyśl o tym), korki są masakryczne. Jeżeli masz zamiar korzystać z trasy przez Powstańców Śląskich to wiedz, że tam popołudniami są bardzo często korki. W piątki często sięgają Ronda.
    • starykot Re: Dojazd Klecina-Centrum 11.07.11, 10:46
      Tramwaj 17 zatrzymuje się na pl.Dominikańskim, czyli kawałek od panoramy.
      • Gość: limonka Re: Dojazd Klecina-Centrum IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.11, 17:48
        dziękuję za odpowiedzi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka