Dodaj do ulubionych

Czarna Skoda Suberb DW 6064K

17.05.04, 17:26
Dziś widziałem, jak czarna Skoda Superb nr rej. DW 6064K (lub DW 6460K, nie
jestem 100% pewny, bo miałem mało czasu na zapamiętanie numeru) pięknie
pojechała sobie torowiskiem od Mostu Pomorskiego Nowym Światem około godziny
8:10. Z tego co wiem, to tamtędy może jeździć tylko komunikacja zbiorowa i
uprzywilejowane samochody. Na dodatek na moje oko jechał ten samochód
szybciej niż przepisowe 50 km/h.

Nie wiem, czyje to autko, ale się po cichu domyślam. Jeśli domyślam się
słusznie, to samochód się zmienił, ale kierowcy się nie udało sprzedać razem
ze starym samochodem. ;->

To niby drobiazg, ale krew psuje. Czy ktoś jest w stanie przytoczyć przepis,
który upoważnia czarne skody superb do jeżdżenia na zasadach dopuszczonych
przez Prawo o ruchu drogowym dla pojazdów uprzywilejowanych? Może redakcja
spróbowałaby ustalić, czyj to samochodód ;-> i zapytać użytkownika auta, czy
kierowca samochodu daje dobry przykład wrocławianom swoim zachowaniem na
drodze?

No i jeszcze jedno: skoro jemu wolno, to mi też! ;-)

Pozdrawiam,
Woo.
Obserwuj wątek
    • Gość: erni Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 17:28
      Tak . To jest ten sam przepis który upoważnia 97 % kierowców do nie
      przestrzegania kodeksu ruch drogowego - 50 km/H w miescie. -Nikt tego nie
      przestrzega.
      • woo-cash Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K 17.05.04, 17:34
        Gość portalu: erni napisał(a):

> Tak . To jest ten sam przepis który upoważnia 97 % kierowców do nie
        > przestrzegania kodeksu ruch drogowego - 50 km/H w miescie. -Nikt tego nie
        > przestrzega.

Owszem. To prawda. Ale:
        1) większość wrocławian (na szczęście) jednak respektuje wydzielone pasy dla
        komunikacji miejskiej i nie korzysta z nich;
        2) przykład płynie z góry - trudno mi oczekiwać od szarego człowieka, że będzie
        respektować przepisy, jeśli widzi, że nie są przestrzegane przez Skodę
        Superb. ;-)

Pozdrawiam,
        Woo.
      • wielki_czarownik I co z tego? To usprawiedliwia tego kierowcę? 17.05.04, 17:47
        Czyli skoro w Polsce popełnia się ponad 1000 morderstw rocznie to w takim razie można bez konsekwencji mordować ludzi na lewo i prawo?
      • Gość: sprawiedliwy Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K IP: *.ssk.com.pl 17.05.04, 17:48
        Jasne, tak samo jak każdemu Polakowi wolno sie schlać jak świnia i zarzyganym
        leżeć na chodniku. Ale wyczuwasz chyba różnicę gdy schleje się jakiś obywatel
        dajmy na to X a gdy to samo zrobi poseł Rzeczypospolitej lub inny wysoki
        urzędnik państwowy.
        • Gość: jurek Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.04, 17:52
          > Jasne, tak samo jak każdemu Polakowi wolno sie schlać jak świnia i zarzyganym
          > leżeć na chodniku. Ale wyczuwasz chyba różnicę gdy schleje się jakiś obywatel
          > dajmy na to X a gdy to samo zrobi poseł Rzeczypospolitej lub inny wysoki
          > urzędnik państwowy

a jak sie to ma do Skody Superb?
          • Gość: sprawiedliwy Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K IP: *.ssk.com.pl 17.05.04, 18:02
            Widzę że nie kumaty jesteś to Ci wytłumaczę wprost.
            Nawet jeśli złamanie prawa przez rzeczonego kierowcę nie było jakaś zbrodnią
            oraz jest sporo innych kierowców to jako przedstawiciel elity (chyba że to
            żadna elita) tego społeczeństwa powinien jeszcze bardziej uważać na to by tego
            prawa przestrzegać ponieważ jak to napisano: "Ryba psuje się od
            głowy", "Cesarzowa powinna być poza wszelkim podejrzeniem" oraz "noblese
            oblige" czyli "szlachectwo zobowiązuje" itd.

pozdrawiam
            • Gość: jurek Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.04, 18:04
              hmmm...ale TY jestes madry:). dzieki za wytlumaczenie.
              • wielki_czarownik To po prostu Skoda pewnego wrocławskiego VIP`a. nt 17.05.04, 18:17

• Gość: lolek Re: To po prostu Skoda pewnego wrocławskiego VIP` IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 19:54
                  nazwijmy rzeczy po imieniu tym samochodem jeżdzi pan prezydent r.dutkiewicz i
                  toleruje taką jazdę - skoro tak czesto to się dzieje - swego czasu szlał w
                  okolicach placvu grunwaldzkiego , teraz się przeniósł - w normalnym kraju media
                  wzięły by go na języki i musiałby się z tego publicznie tłuymaczyć - ale my
                  mamy zgniłe państwo i sitwę która rządzi w mieście - więc czego sie możemy
                  spodziewać - prasa o tym nie napisze , a już na pewno wyborcza
                  • Gość: erni Warszawa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 20:04
                    Dobrze ze nie mieszkacie w Warszawie bo tam 10 razy dziennie przemykaja konwoje
                    limuzyn pedzac jak chca i pod prad czasem . Ruch jest wstrzymywany. A tu we
                    Wroclawiu pan prezydent nie moze pojecha sobie cichutko pasem dla samochodow
                    uprzywilejowanych. Myslalem ze Prezydent jest uprzywilejowany ale co tam...
                    • Gość: Rafis :) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 20:14
                      Ja nie widze niz przeciwko temu, żeby prezydent miasta bądz tez sam kierowca
                      skracał sobie droge poprzez jazde pasem dla pojazdów uprzewilejowanych.
                      Mnie nic od tego nie ubędzie a przynajmniej nie spóźni sie na żadne ważne
                      spotkanie.
                      • gazeciorek Re: :) :)) 17.05.04, 20:35
                        W zasadzie się z Tobą zgadzam.
                        Piszę "w zasadzie", bo jakoś nie wyobrażam sobie
                        jadącego setką po torowiskach samochodu z Jego Eminencją
                        ks. Kardynałem Gulbinowiczem. A to też człowiek zacny,
                        też miewał ważne spotkania. No tylko ta klasa trochę wyższa...
                      • woo-cash nie o to chodzi 17.05.04, 20:54
                        Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Ja nie widze niz przeciwko temu, żeby prezydent miasta bądz tez sam kierowca
                        > skracał sobie droge poprzez jazde pasem dla pojazdów uprzewilejowanych.
                        > Mnie nic od tego nie ubędzie a przynajmniej nie spóźni sie na żadne ważne
                        > spotkanie.

Rafis, chodzi o pewne zasady.

Ja w sumie też nie mam nic przeciwko temu. I tak wyprzedziłem ten samochód
                        jadąc na rowerze jeszcze przed Krupniczą, bo on utknął w korku. ;-)

Ale nie o to chodzi. Jeśli będzie przepis mówiący, że Prezydent Miasta jeździ
                        pojazdem uprzywilejowanym i mu wolno tak jeździć, to OK. Ja nie mam nic przeciw
                        i uznaję Twoje argumenty.

Ale póki co tak nie jest. I to, że kierowcy nie chciało się 10 min. wcześniej
                        zwlec z wyra nie jest dla mnie argumentem. Bo jeśli widzę, że on może, to
                        zastanawiam się "a dlaczego nie ja?". A co z konstytucyjną zasadą równości
                        wobec prawa? Dlaczego ktoś, kogo mogą za spóźnienie wywalić z pracy nie może
                        jechać pasem dla pojazdów uprzywilejowanych, a kierowca prezydenta, który jak
                        widać ma bardzo silne plecy, może?

Jeśli komuś się nie podoba, że ten samochód nie powinien się poruszać w ten
                        sposób, to zawsze może dążyć do zmiany prawa. Ale póki co nie widzę
                        uzasadnienia, aby ten samochód był uprzywilejowany. Mnie się nikt nie pyta,
                        gdzie mam ważne spotkanie i kiedy. To nie jest żaden argument, ale typowy
                        przykład, że hasło "teraz, k..wa, my!" jest nadal aktualne. "Jadę tak, bo
                        wszyscy mogą mi skoczyć - ot co!".

Nie chodzi o Superb na torowisku, ale o szacunek dla innych ludzi. Ja uważam,
                        że poprzez brak szacunku dla prawa Prezydent wyraża również brak szacunku dla
                        swoich wyborców.

Pozdrawiam,
                        Woo.
                        • Gość: erni Re: nie o to chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 22:17
                          Ok. Odpowiadam bo prezydent jest 1. I klopot z glowy , a ludzi spieszacych sie
                          jest tysiace. Tak wiec zapanowalby chaos komunikacyjny gdyby wszyscy mogli
                          jezdzic tak jak pojazdy uprzywilejowane.
                          • woo-cash Re: nie o to chodzi 17.05.04, 22:43

> Ok. Odpowiadam bo prezydent jest 1. I klopot z glowy , a ludzi spieszacych
                            sie
                            > jest tysiace. Tak wiec zapanowalby chaos komunikacyjny gdyby wszyscy mogli
                            > jezdzic tak jak pojazdy uprzywilejowane.

Ja też jestem jeden.

Nie przekonałeś mnie.

Dla mnie jestem ja ważniejszy niż prezydent. Prezydent dziś jest prezydentem,
                            jutro nie. Ja jestem dziś i, jeśli nikt mnie nie zabije, jutro też będę.

Pozdrawiam,
                            Woo.
                          • Gość: sprawiedliwy Re: nie o to chodzi IP: *.ssk.com.pl 18.05.04, 08:24
                            Chciałbym Ci przypomnieć że prezydent jest na służbie u Nas - właścicieli tego
                            miasta i jeśli prawo nie stanowi inaczej to nie może sobie jeździć jak chce bo
                            go możemy z tej służby wywalić na zbity pysk. Jeśli nie od razu to przy
                            następnych wyborach.

pozdrawiam
                      • Gość: . Re: :) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.04, 20:54
                        >Ja nie widze niz przeciwko temu, żeby prezydent miasta bądz tez sam kierowca
                        > spotkanie.

w sumie... racja. niech kazdy sobie skraca droge np. przez park, po chodnikach.
                        wtedy nie bedzie korkow;)
                        • Gość: Rafis Re: :) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 21:08
                          Prezydent jest jeden więc nie widze niebezpieczenstwa w dawaniu złego
                          przykładu.Mysle, ze zachowanie kierowcy jest usprawiedliwione. Traktuje to jako
                          pewien przywilej najwyższej władzy w mieście.
                          Jesli ma sie spóźnic na jedno z wielu spotkan to niech lepiej sobie pojedzie
                          tym torowiskiem.Jak Ty sie spóźnisz do pracy to miasto na tym nie straci,
                          gorzej jak prezydent spóźni sie na spotkanie z inwestorem.
                          Poza tym nie udawajcie takich świętych :)Duzo tu słów o równosci wobec prawa i
                          hipokryzji. Ciekawe ile razy dziennie wy łamiecie prawo? Zmienianie swiata
                          radze zacząc od siebie!

pzdr.
                          • wielki_czarownik Przesadzasz w tym lizodupstwie 17.05.04, 21:21

> Prezydent jest jeden więc nie widze niebezpieczenstwa w dawaniu złego
                            > przykładu.

Tak? To jak teraz kogoś policja zatrzyma za łąmanie przepisów drogowych to on może powiedzieć "kierowca Dutkiewicza też tak jeździ"? W końcu to nie jest w/g ciebie zły przykład.

Mysle, ze zachowanie kierowcy jest usprawiedliwione. Traktuje to jako
                            >
                            > pewien przywilej najwyższej władzy w mieście.

Sorry Rafis ale najwyższą władzą w mieście, województwie i Polsce są OBYWATELE a prezydent to ich SŁUGA któremu oni z ŁASKĄ pozwalają by rządził w ich ZASTĘPSTWIE.
                            Skoro Pan Dutkiewicz tak potrzebuje tego uprzywilejowania to niech w LEGALNY sposób załatwi sobie uprawnienia pozazdu uprzywilejowanego a nie pozwala swojemu kierowcy by ten zachowywał się jak pirat drogowy.

> Jesli ma sie spóźnic na jedno z wielu spotkan to niech lepiej sobie pojedzie
                            > tym torowiskiem.Jak Ty sie spóźnisz do pracy to miasto na tym nie straci,
                            > gorzej jak prezydent spóźni sie na spotkanie z inwestorem.

Tak? A skąd wiesz kim jest twój przedmówca? Może to wielki biznesmen który jeśli się spóźni to nie podpisze kontraktu wartego $1000000000 i dającego 10000 nowych miejsc pracy?

> Poza tym nie udawajcie takich świętych :)Duzo tu słów o równosci wobec prawa i
                            > hipokryzji. Ciekawe ile razy dziennie wy łamiecie prawo? Zmienianie swiata
                            > radze zacząc od siebie!

Ja zacząłem. Odkąd mam prawo jazdy nie zostałem nawet pouczony i za wszelką cenę staram się nie łamać przepisów. I tego samego wymagam od p. Dutkiewicza który jest prezydentem miasta.
                            Co to za kraj w którym władza łamie prawo? Jak pan Dutkiewicz ma czelność wymagać od obywateli przestrzegania prawa skoro wie i toleruje to, że jego pracownicy to prawo olewają?
                            • Gość: Rafis Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 21:29
                              wielki czarowniku sam łamiesz prawo wiec nie wiem skad Twoje przeczulenie na
                              ten temat(sam pisałes ze np. kopnąłes kota a to jest znęcanie sie nad
                              zwierzetami)-jak wiec widzisz dajcie mi człowieka a znajdzie sie paragraf :)
                              Kierowca prezydenta też nie został ani razu pouczony tak samo jak Ty.
                              • wielki_czarownik Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie 17.05.04, 21:38

> wielki czarowniku sam łamiesz prawo wiec nie wiem skad Twoje przeczulenie na
                                > ten temat(sam pisałes ze np. kopnąłes kota a to jest znęcanie sie nad
                                > zwierzetami)-jak wiec widzisz dajcie mi człowieka a znajdzie sie paragraf :)

To było w samoobronie - kot mnie zaatakował.

> Kierowca prezydenta też nie został ani razu pouczony tak samo jak Ty.

Bo ma plecy. Kto mu wlepi mandat?

Zresztą chyba od PREZYDENTA więcej się wymaga niż ode mnie.
                                • Gość: Rafis Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 21:47
                                  Ja tam od prezydenta wymagam tego żeby był skuteczny w tym co robi czyli w
                                  sciąganiu inwestorów, prowadzeniu dobrej polityki inwestycyjnej i finansowej.
                                  Czyli w sprzyujaniu ogólnemu rozwojowi miasta.Tego wymagam i za to rozliczam.
                                  Jednak każdy ma prawo do swoich poglądów i wyborów.
                                  Włączyłem sie w ta dyskusje bo nie lubie robienie z siebie świętego.Jestem tez
                                  ciekaw dlaczego od prezydenta nalezy wymagac więcej niż od "zwykłego" obywatela?
                                  • Gość: hyhy Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 21:58
                                    > Ja tam od prezydenta wymagam tego żeby był skuteczny w tym co robi czyli w
                                    > sciąganiu inwestorów, prowadzeniu dobrej polityki inwestycyjnej i finansowej.

Ściągać, to prezydent sobie może spodnie...
                                    W zadnym przypadku to nie upoważnia do chamskiego łamania zasad ruchu drogowego.
                                    Niezły burdel by się zrobił, jesli wszyscy kierowcy zaczna tak jeździć!
                                    • Gość: Rafis Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 22:01
                                      > Ściągać, to prezydent sobie może spodnie...
                                      > W zadnym przypadku to nie upoważnia do chamskiego łamania zasad ruchu
                                      drogowego
                                      > .
                                      > Niezły burdel by się zrobił, jesli wszyscy kierowcy zaczna tak jeździć!

Co w tym chamskiego? nie wszyscy tylko jeden. Wszyscy kierowcy nie sa
                                      prezydentami.
                                      • Gość: hyhy Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 22:25
                                        > > Niezły burdel by się zrobił, jesli wszyscy kierowcy zaczna tak jeździć!
                                        >
                                        > Co w tym chamskiego? nie wszyscy tylko jeden. Wszyscy kierowcy nie sa
                                        > prezydentami.

Wszyscy kierowcy także nie są burakami, na szczęście. Podział przebiega nie wg
                                        tego, kogo wiozą, tylko na szacunku dla innych współużytkowników drogi.
                                        • Gość: erni Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 22:34
                                          Tylko jak to ma sie do pojazdu uprzywilejowanego?

Wladza w oczy kole. Wszyscy wymagaja od prezydenta aureoli nad glową. A sami...
                                          Ja popieram Dutkiewicza i mi nie przeszkadza zeby jezdzil specjalnie do tego
                                          przeznaczonymi pasami ruchu.
                                          • woo-cash Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie 17.05.04, 23:00

> Ja popieram Dutkiewicza i mi nie przeszkadza zeby jezdzil specjalnie do tego
                                            > przeznaczonymi pasami ruchu.

Poparcie dla określonych osób nie powinno przeszkadzać w obiektywnej ocenie
                                            podejmowanych przez te osoby działań i konkretnych zachowań. Nawet na forum są
                                            osoby, które w jedych dyskusjach poprę a w innych się przeciwstawię.
                                            Jeśli byłbym zwolennikiem Dutkiewicza, to i tak nie przeszkadzałoby mi to w
                                            potępieniu zachowań negatywnych, takich jak np. łamanie przepisów PoRD.
                                            Jako jego przeciwnik również nie stronię od tego, aby być zadowolonym z tych
                                            dobrych inicjatyw przez Prezydenta podejmowanych.

Jak mawiał Forrest Gump: "Głupi ten co głupio robi". Powiedzmy sobie jasno:
                                            łamanie prawa jest złe. Niezależnie od naszych zapatrywań politycznych. To
                                            prawo mówi, że samochód prezydenta nie jest uprzywilejowany. Nie
                                            wielki_czarownik, nie woo-cash, tylko prawo tak stanowi. Prawo należy zmieniać,
                                            jeśli jest złe, a nie łamać ja na oczach tysięcy wyborców. Funkcja nie zwalnia
                                            z odpowiedzialności.

Pozdrawiam,
                                            Woo.
                                          • tomek854 Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie 18.05.04, 16:41
                                            > Ja popieram Dutkiewicza i mi nie przeszkadza zeby jezdzil specjalnie do tego
                                            > przeznaczonymi pasami ruchu.

Specjalnie do tego przeznaczonymi? Tam jest znak "nakaz jazdy z prawej nie
                                            dotyczy MPK i prezydentow miasta wrocaław?" Ja tam widzialem tylko znak NIe
                                            dotyczy MPK
                                            • Gość: erni KARETKI LAMIA PRAWO. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 17:22
                                              Rzeczywiscie znak mówi: nie dotyczy MPK. Czyli karetki, straż pożarna i policja
                                              łamią prawo poruszając sie tymi pasami. To skandal aresztowac kierowców karetek
                                              i strażaków.

A tak na powaznie to reprezentujesz dokladnie taki sam sposob myslenia jaki
                                              obowiazuje w polskich sadach i izbach skarbowyh. Prawo dla prawa , a nie dla
                                              ludzi.
                                              • Gość: Prawnik Re: I kto tu pisze o prawie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.04, 17:44
                                                Dajcie mi człowieka, a ja już mu paragraf znajdę. Pan kierujący skodą narusza w
                                                sposób ewidentny prawo ale przestrzega procedur obowiązujących w magistracie. W
                                                związku z powyższym paragraf zostal wyprostowany.
                                              • wielki_czarownik A jadą na sygnale? 18.05.04, 18:20
                                                Bo jeśli tak to mają prawo nie przestrzegać przepisów ruchu drogowego. Nie wiedziałeś o tym?
                                                A jeżeli nie to spisz numery i powiadom przełożonych kierowców tych karetek/wozów strażackich/radiowozów.
                                              • tomek854 Re: KARETKI LAMIA PRAWO. 19.05.04, 14:40

> Rzeczywiscie znak mówi: nie dotyczy MPK. Czyli karetki, straż pożarna i policja
                                                >

Ech, nawet mi sie na to nie chce odpowiadac. Ale sie wysile:

akretki, straz pozarna i policja podczas czynnosci ratowania zycia zdrowia i
                                                mienia jezdza jako pojazdy uprzywilejowane. Mozna je poznac po tym, ze wysylaja
                                                sygnal dzwiekowy o zmiennym tonie i blyskowe niebieskie sygnaly swietlne. Maja
                                                tez obowiazek jechac na swiatlach. To uipowaznia ich do lamania niektorych
                                                przepisow - np. takich o zakazie wjazdu.

O ile mi wiadomo policja i karetka to glownie polonezy albo furgonetki. Straz
                                                pozarna to przewaznie ciezarowki. Do zadnej z tych grup czarne skody superb sie
                                                nie zaliczaja.

> A tak na powaznie to reprezentujesz dokladnie taki sam sposob myslenia jaki
                                                > obowiazuje w polskich sadach i izbach skarbowyh. Prawo dla prawa , a nie dla
                                                > ludzi.

Wlasnie ze uwazam ze prawo jest dla ludzi. Jak jest prawo o ruchu drogowym to
                                                nie po to zeby sie samo przestrzegalo tylko po to zeby je ludzie przestrzegali :DDD
                                      • woo-cash Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie 17.05.04, 22:53

> Co w tym chamskiego? nie wszyscy tylko jeden. Wszyscy kierowcy nie sa
                                        > prezydentami.

Nie wszyscy kierowcy są również profesorami. Ale czego to dowodzi? Dlaczego
                                        profesorom również nie pozwolić jeździć pasami dla MPK? Przynajmniej tym
                                        zwyczajnym profesorom. Ich też jest niewielu. Co Ty na to, Rafis?
                                        Dorzuciłbym jeszcze np. rudych. Ich też jest mało, więc nic się wielkiego nie
                                        stanie. Itd, itd.

Pzdr,
                                        Woo.
                                      • wrotaz Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie 21.05.04, 09:37
                                        Rafis,

Ale to nie chodzi tylko o to, że kierowca nie stosuje się do przepisów Kodeksu
                                        Drogowego. Ten Kodeks powstał z jakiegoś powodu. Po to, żeby ruch na drogach
                                        był (w miarę) bezpieczny. A jadąc po torowisku z nadmierną prędkością można
                                        komuś zrobić krzywdę. Nikt z dyskutujących nie ma (widać) nic przeciw, żeby
                                        prezydent miał prawo do poruszania się pojazdem uprzywilejowanym. Ale dopóki
                                        nie ma, niech trzyma się zasad. Wiem, że na 99% nikomu nic się nie stanie. Ale,
                                        jak to mawiał Kłapouchy (Kubuś Puchatek) "Wypadek to coś, czego nie ma, dopóki
                                        się nie zdarzy" ;-). I to jest ten brak szacunku, o którym wielki_czarownik
                                        pisze.

Pozdrawiam!

Tomek
                                  • wielki_czarownik Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie 17.05.04, 22:14

> Czyli w sprzyujaniu ogólnemu rozwojowi miasta.Tego wymagam i za to rozliczam.
                                    > Jednak każdy ma prawo do swoich poglądów i wyborów.

Czyli zaakceptowałbyś skutecznego prezydenta łapówkarza albo złodzieja czy pedofila?

> Włączyłem sie w ta dyskusje bo nie lubie robienie z siebie świętego.Jestem tez
                                    > ciekaw dlaczego od prezydenta nalezy wymagac więcej niż od "zwykłego" obywatela
                                    > ?

Nie rozumiesz tego? Dam przykład. Jak ja wracam do domu uwalony jak bombowiec to nikomu to nie wadzi. Jeśli zaś w takim stanie pokazuje się wysoki urzędnik to jest źle. Bo on oprócz tego, że jest osobą prywatną pełni też funkcje oficjalne, urzędowe i powinien dbać o godność swego urzędu.
                                    I o wiele bardziej szkodliwe społecznie jest łamanie przepisów służbowym autem przez kierowcę prezydenta (za jego wiedzą i przyzwoleniem, bo nie wierzę iż pan Dutkiewicz nie wie co wyczynia jego driver - tym bardziej iż wiadomo, że nasz prezydent czyta to forum) niż łamanie przepiósw przez Zenona Kowalskiego wykształcenie podstawowe niepełne kierującego swym maluszkiem.
                                    Dlaczego? Bo to jest PREZYDENT - NASZ PRZEDSTAWICIEL który między inymi dba o przestrzeganie prawa.
                                    Tak samo jak o wiele bardziej szkodliwe społecznie jest kłusownictwo w wykonaniu leśniczego niż w wykonaniu bezrobotnego z okolicznej wioski.
                                    I nie udawaj, że tego nie rozumiesz.
                                    • Gość: Rafis Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 22:35
                                      > Czyli zaakceptowałbyś skutecznego prezydenta łapówkarza albo złodzieja czy
                                      pedo
                                      > fila?
                                      >

pedofila nie ale łapówkarza raczej tak pod warunkiem oczywiscie, ze okres jego
                                      rzadów byłby dobrym dla miasta.
                                      Czyli wole łapówkarza, który jest bardzo dobrym prezydentem niz uczciwego
                                      nieudacznika, który nie dosć, że nic nie potrafi zrobic to jeszcze wszystko
                                      niszczy. Najlepszy przykład to Jurczy w Szczecinie-uczciwy ale co z tego skoro
                                      przegonił inwestorów a miasto przegrywa procesy za zerwane przez niego umowy
                                      handlowe.
                                      Tak wiec wole łapówkarza ale dobrego menadzera niz uczciwego nieudacznika.
                                      Zreszta w Polsce dla ludzi każdy jest złodziejem :)

• wielki_czarownik No to wszystko jasne 17.05.04, 22:37
                                        "Wolę łapówkarza". Z takim podejściem Polska zawsze pozostanie bagnem.
                                        • Gość: Rafis Re: No to wszystko jasne IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 22:40
                                          wielki_czarownik napisał:

> "Wolę łapówkarza". Z takim podejściem Polska zawsze pozostanie bagnem.
                                          >

nie łapówkarza tylko łapówkarza jesli mam wybór miedzy nim a nieudacznikiem,
                                          który wszystko zrabie więc nie tnij mi tu postów.
                                          Polska jest bagnem bo do wyborów chodzi 50% narodu twierdząc, ze nie ma dobrych
                                          kandydatów.Wszyscy szukaja ideałów chociaz sami sa...
                                          Kazdy wie jaki jest i co ma na sumieniu wiec dlaczego politycy maja byc inni?
                                          • wielki_czarownik Re: No to wszystko jasne 17.05.04, 22:45

> wielki_czarownik napisał:
                                            >
                                            > > "Wolę łapówkarza". Z takim podejściem Polska zawsze pozostanie bagnem.
                                            > >
                                            >
                                            > nie łapówkarza tylko łapówkarza jesli mam wybór miedzy nim a nieudacznikiem,
                                            > który wszystko zrabie więc nie tnij mi tu postów.

To bez znaczenia. Skoro dopuszczasz możliwość korupcji to sorry ale powtózę premiera "Jest Pan zerem".
                                            Naczelna zasada polityka - UCZCIWOŚĆ. O resztę zadbają obywatele.

> Polska jest bagnem bo do wyborów chodzi 50% narodu twierdząc, ze nie ma dobrych
                                            >
                                            > kandydatów.Wszyscy szukaja ideałów chociaz sami sa...
                                            > Kazdy wie jaki jest i co ma na sumieniu wiec dlaczego politycy maja byc inni?

Twierdzisz, że wszyscy w Polsce są nieuczciwi?
                                            Politycy muszą być inni bo spoczywa na nich większa odpowiedzialność.
                                            • Gość: Rafis Re: No to wszystko jasne IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 22:59
                                              To bez znaczenia. Skoro dopuszczasz możliwość korupcji to sorry ale powtózę pre
                                              > miera "Jest Pan zerem".
                                              > Naczelna zasada polityka - UCZCIWOŚĆ. O resztę zadbają obywatele.
                                              >

Naczelna zasada polityki to skutecznosc!!! a nie uczciwosc.
                                              Poza tym lepiej byc zerem niz Leszkiem Millerem.
                                              • wielki_czarownik Tak? 17.05.04, 23:02
                                                W takim razie Stalin był OK? Przecież to był wzór skuteczności. A że zamordował kilkadziesiąt milionów niewinnych ludzi? Cóż... po prostu nie był w stosunku do nich uczciwy.
                                                • Gość: Rafis Re: Tak? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 23:07

> W takim razie Stalin był OK? Przecież to był wzór skuteczności. A że
                                                  zamordował
                                                  > kilkadziesiąt milionów niewinnych ludzi? Cóż... po prostu nie był w stosunku d
                                                  > o nich uczciwy.
                                                  >

Stalin by przestępcą choc przez wielu Rosjan jest nadal czczony jako ten, który
                                                  zbudował imperium radzieckie gdzie ludziom zyło sie dostatniej. Poza tym nie
                                                  wyciagaj wyjątków. Stalin to morderca i dyktator a nie polityk, chyba ze mówisz
                                                  o jego skutecznosci w targach o przesówanie granic-wtedy był skuteczny i zawsze
                                                  postawił na swoje.
                                                  • wielki_czarownik Re: Tak? 17.05.04, 23:11

>
                                                    > Stalin by przestępcą choc przez wielu Rosjan jest nadal czczony jako ten, który
                                                    >
                                                    > zbudował imperium radzieckie gdzie ludziom zyło sie dostatniej.

No właśnie. Był skuteczny.

> Poza tym nie
                                                    > wyciagaj wyjątków.

Czemu? Mogę podać jeszcze wiele takich "skutecznych". Sam chcesz wyciągać wyjątek dla Dutkiewicza. Widzisz do czego prowadzi "wyjątkowanie"?

> Stalin to morderca i dyktator a nie polityk,

Jedno nie wyklucza drugiego.

> chyba ze mówisz
                                                    >
                                                    > o jego skutecznosci w targach o przesówanie granic-wtedy był skuteczny i zawsze
                                                    >
                                                    > postawił na swoje.

Otóż to. A że kosztowało to życie miliony... cóż... cena skuteczności.
                                                  • Gość: Rafis Re: Tak? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 23:16
                                                    Czyli w_c nie wyznajesz zasady Machiawelliego? ze istnieje racja stanu dla
                                                    której mozna poswiecic zycie ludzkie(dla dobra ogółu).
                                                    Stalin to postac z zupełnie innego okresu. Ja mówie o politykach w systemie
                                                    demokratycznym.W wyborach ocenia sie dokonania a nie uczciwosc cokolwiek by to
                                                    oznaczało.
                                                  • wielki_czarownik Re: Tak? 17.05.04, 23:18

> Czyli w_c nie wyznajesz zasady Machiawelliego? ze istnieje racja stanu dla
                                                    > której mozna poswiecic zycie ludzkie(dla dobra ogółu).

Jestem zwolennikiem atomizmu społecznego.

> Stalin to postac z zupełnie innego okresu. Ja mówie o politykach w systemie
                                                    > demokratycznym.W wyborach ocenia sie dokonania a nie uczciwosc cokolwiek by to
                                                    > oznaczało.

I dlatego na wybory chodzi 50% ludzi jak już sam napisałeś. Po prostu reszta nie chce sobie brudzić rąk.
                                                  • Gość: sprawiedliwy Re: Tak? IP: *.ssk.com.pl 18.05.04, 08:43
                                                    paradoks Machiawelliego polega na tym że gdyby to jego życie miał poświęcić
                                                    władca, któremu służył - nigdy by nie opublikował swoich prac i ten temat
                                                    mielibyśmy z głowy.
                                                  • Gość: Rafis Re: Tak? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 18.05.04, 19:13
                                                    Gość portalu: sprawiedliwy napisał(a):

> paradoks Machiawelliego polega na tym że gdyby to jego życie miał poświęcić
                                                    > władca, któremu służył - nigdy by nie opublikował swoich prac i ten temat
                                                    > mielibyśmy z głowy.

był za cwany :)
                                      • Gość: erni Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 22:39
                                        Tylko jak to sie ma do naszego Dutkiewicza? Ani łapówkarz, ani nieudaczniki.
                                        Tylko Skoda jezdzi nie tymi drogami co trzeba. To dobrze, ze tylko do tego
                                        mozan sie przyczepic. :)
                                        • Gość: Rafis Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 22:41

> Tylko jak to sie ma do naszego Dutkiewicza? Ani łapówkarz, ani nieudaczniki.
                                          > Tylko Skoda jezdzi nie tymi drogami co trzeba. To dobrze, ze tylko do tego
                                          > mozan sie przyczepic. :)

zaraz ktos zapyta jak sie dorobił domu za 800 tys zł :)
                                          • Gość: erni Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 22:44
                                            No co ty Rafis, przeciez juz ten temat przerabialismy pare tygodni temu... :)
                                        • woo-cash Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie 17.05.04, 23:04

> To dobrze, ze tylko do tego
                                          > mozan sie przyczepic. :)

Nie tylko, ale to temat na całkiem odrębną dyskusję.

Pozdrawiam (mimo różnic)
                                          Woo.
                                  • woo-cash Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie 17.05.04, 22:51

... skutecznego promowania praworządności, stanowienia przykładu dla innych
                                    obywateli...

> Czyli w sprzyujaniu ogólnemu rozwojowi miasta.Tego wymagam i za to rozliczam.

Ja również rozliczam z tego, czy ktoś sobie kpi ze mnie, czy nie. Prezydent
                                    sobie kpi, pokazując, że prawo go nie dotyczy.

> Jednak każdy ma prawo do swoich poglądów i wyborów.

Tak długo jak nie szkodzi innym przynajmniej.

> Włączyłem sie w ta dyskusje bo nie lubie robienie z siebie świętego.

Ja też i nie tego dotyczy dyskusja.

> Jestem tez
                                    > ciekaw dlaczego od prezydenta nalezy wymagac więcej niż od "zwykłego"
                                    > obywatela
                                    > ?

Dlatego, że funkcja zobowiązuje. Nie każdy musi świecić przykładem. Nie każdy
                                    również musi być prezydentem. Nie każdy musi reprezentować 800-tysięczne
                                    miasto. Nie podoba mi się, że reprezentuje mnie człowiek, który nie sznuje
                                    prawa.

Pozdrawiam,
                                    Woo.

PS. Ja mam czyste sumienie - nie głosowałem na Dutkiewicza.
                                    • Gość: Rafis Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 23:01
                                      tylko sie nie podpalaj w ramach protestu pod ratuszem woo-cash ;)
                                      • woo-cash Re: Przesadzasz w tym lizodupstwie 17.05.04, 23:21

> tylko sie nie podpalaj w ramach protestu pod ratuszem woo-cash ;)

To głębokie, Rafis. Doprawdy. Czuję się poruszony do głebi Twoją troską o moje
                                        zdrowie. ;->

Pzdr,
                                        Woo.
                          • tomek854 Re: :) 17.05.04, 21:43

> Prezydent jest jeden więc nie widze niebezpieczenstwa w dawaniu złego
                            > przykładu.Mysle, ze zachowanie kierowcy jest usprawiedliwione. Traktuje to
                            jako
                            >
                            > pewien przywilej najwyższej władzy w mieście.

Ej! Ja tez jestem jeden!!!

> Jesli ma sie spóźnic na jedno z wielu spotkan to niech lepiej sobie pojedzie
                            > tym torowiskiem.Jak Ty sie spóźnisz do pracy to miasto na tym nie straci,
                            > gorzej jak prezydent spóźni sie na spotkanie z inwestorem.

Hmmm. A czy taki Inwestor jak sie bedzie spieszyl na spotkanie z prezydentewm
                            tez moze po torach? Jak sie spozni to miasto na tym straci a dodatkowo czas
                            prezydenta sie zmarnuje!!!

> Poza tym nie udawajcie takich świętych :)Duzo tu słów o równosci wobec prawa
                            i
                            > hipokryzji. Ciekawe ile razy dziennie wy łamiecie prawo? Zmienianie swiata

Ja nigdy nie jechalem po pasie dla MPK.

A zaczynanie od siebie dotyczy tez, a moze nawet PRZEDE WSZYSTKIM Vipów
                            >
                            > pzdr.
                          • woo-cash Re: :) 17.05.04, 22:47

> Ciekawe ile razy dziennie wy łamiecie prawo? Zmienianie swiata

Rafis, proszę, nie sięgaj po argumenty z gatunku "a u was biją Murzynów".
                            Przyzwalasz na powszechna łamanie przepisów? Zgoda, wolno Ci. Ale przyznaj to
                            otwarcie: każdy może łamać przepisy, bo policja może i tak każdemu skoczyć. A
                            Prezydentowi w szczególności. I jak tak postawisz sprawę to OK. Wolno Ci, tak
                            jak mnie wolno się z Tobą nie zgadzać. I się z Tobą nie zgadzam.

Pzdr,
                            Woo.
                      • tomek854 Re: :) 17.05.04, 21:41

> Ja nie widze niz przeciwko temu, żeby prezydent miasta bądz tez sam kierowca
                        > spotkanie.

Hmmm. A jak ja sie bede spieszyl na wazne spotkanie to masz cos przeciwko zebym
                        moim duzym fiatem pomykal po torach tramwajowych? A jak jakis TIR bedzie mial
                        wazny ladunek i nie bedzie mial czasu stac w korkach to tez nie bedziesz mial
                        nic przeciwko?
                        • Gość: Rafis Re: :) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 21:51
                          czy tak trudno jest zrozumiec to, ze prezydenta mamy jednego? Pisze to juz
                          trzeci raz a Wy ciaglepytacie a jak ciezarówka itp.
                          Jesli cieżarówka będzie wiozła bardzo wazny ładunek(np krew dla rannych) to wg
                          tez może złamac prawo i przejechac po torowisku.
                          • wielki_czarownik Re: :) 17.05.04, 22:16

> czy tak trudno jest zrozumiec to, ze prezydenta mamy jednego?

No właśnie. I dlatego powinien się pilnować. Bo to jest nasz JEDEN JEDYNY PREZYDENT. Nie Jan Nowak ale PREZYDENT MIASTA WROCŁAWIA.

Pisze to juz
                            > trzeci raz a Wy ciaglepytacie a jak ciezarówka itp.
                            > Jesli cieżarówka będzie wiozła bardzo wazny ładunek(np krew dla rannych) to wg
                            > tez może złamac prawo i przejechac po torowisku.

Wtedy jest to stan wyższej konieczności i może łąmać przepisy zgodnie z prawem. A nie sądzę by kierowca pana Dutkiewicza permanentnie woził krew od szpitala do szpitala.
                            • Gość: Rafis Re: :) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 22:36
                              > > czy tak trudno jest zrozumiec to, ze prezydenta mamy jednego?
                              >
                              > No właśnie. I dlatego powinien się pilnować. Bo to jest nasz JEDEN JEDYNY
                              PREZY
                              > DENT. Nie Jan Nowak ale PREZYDENT MIASTA WROCŁAWIA.
                              >

Dlatego dla jednaj osoby można zrobic wyjątek.
                              • wielki_czarownik Tak? 17.05.04, 22:41
                                Wyjątek? Skoro można dla jednej to można i dla dwóch. I dla trzech i trzydziestu i trzystu i trzech tysięcy.
                                Wiesz w jaki sposób w Nowym Yorku poradzono sobie z porażającym wprost bandytyzmem? W taki sposób, że nie robiono ŻADNYCH wyjątków. ŻADNYCH - nieważne czy piłeś piwo w parku czy zabiłeś kogoś. Ponosiłeś adekwatną karę bez żadnych "ale" - niezależnie kim byłeś, kogo znałeś i co zrobiłeś.
                                I dlatego poziom przestępczości spadł tam chyba 7 krotnie.
                                Więc ŻADNYCH wyjątków bo jak pozwolimy Dutkiewiczowi na jedno to zaraz pozwolimy na drugie i na trzecie i spirala się zacznie sama napędzać i będzie bardzo trudno ją zatrzymać.
                                • Gość: erni Re: Tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 22:43
                                  Spirala przemocy zacznie sie nakręcac...
                                • Gość: Rafis Re: Tak? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 22:43

> Wyjątek? Skoro można dla jednej to można i dla dwóch. I dla trzech i
                                  trzydziest
                                  > u i trzystu i trzech tysięcy.
                                  > Wiesz w jaki sposób w Nowym Yorku poradzono sobie z porażającym wprost
                                  bandytyz
                                  > mem? W taki sposób, że nie robiono ŻADNYCH wyjątków. ŻADNYCH - nieważne czy
                                  pił
                                  > eś piwo w parku czy zabiłeś kogoś. Ponosiłeś adekwatną karę bez
                                  żadnych "ale" -
                                  > niezależnie kim byłeś, kogo znałeś i co zrobiłeś.
                                  > I dlatego poziom przestępczości spadł tam chyba 7 krotnie.
                                  > Więc ŻADNYCH wyjątków bo jak pozwolimy Dutkiewiczowi na jedno to zaraz
                                  pozwolim
                                  > y na drugie i na trzecie i spirala się zacznie sama napędzać i będzie bardzo
                                  tr
                                  > udno ją zatrzymać.

a gdyby Bush pił w tym parku piwo to tez nie zrobiliby wyjątku?
                                  Prezydent jest jeden :)wiec nie mozna zrobic dalszych wyjatków.
                                  • Gość: erni Re: Tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 22:45
                                    .... a gdyby pana dziecko w przyszlości, przechodzilo tą drogą w przyszlości a
                                    pan by tu jechal ! .....
                                  • wielki_czarownik W Londynie 17.05.04, 22:49
                                    Kilka miesięcy temu w Londynie żona premiera wjechała do City bez opłaty. Podzedł do niej "Bobby" i wlepił mandat a pan premier publicznie przepraszał za żonę. I nie do pomyślenia było, żeby starał się tuszować czy ignorować sprawę.
                                    Daleko nam jeszcze do Europy. Daleko. A jazda kierowcy prezydenta Dutkiewicza prowadzi nas w stronę Azji.
                                    • Gość: Rafis Re: W Londynie IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 22:54

> Kilka miesięcy temu w Londynie żona premiera wjechała do City bez opłaty.
                                      Podze
                                      > dł do niej "Bobby" i wlepił mandat a pan premier publicznie przepraszał za
                                      żonę
                                      > . I nie do pomyślenia było, żeby starał się tuszować czy ignorować sprawę.
                                      > Daleko nam jeszcze do Europy. Daleko. A jazda kierowcy prezydenta Dutkiewicza
                                      p
                                      > rowadzi nas w stronę Azji.
                                      >

Kierowca Dutkiewicza nie jest jego zona :)
                                      • wielki_czarownik Ale 17.05.04, 22:58
                                        Ale jest jego bezpośrednim podwładnym. A pan Dutkiewicz siedząc na wygodnej kanapie z tyłu swej nowiutkiej limuzyny może mu powiedzieć: "Jedź zgodnie z przepisami" a nie zezwalać na piratowanie.
                                        • Gość: Rafis Re: Ale IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 23:03
                                          Nie wiadomo czy tam ktos siedzi z tyłu :) Ja nie widziałem opisywanej sytuacji.
                                          Moze to nie była nawet skoda superb.itp itd.
                                          Jak ktos nie dowidzi to zmysli :)
                                          • wielki_czarownik Kończ Waść wstydu (sobie) oszczedź. /nt 17.05.04, 23:06

• Gość: Rafis wstydzmy sie najpierw za siebie :) b/t IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 23:08
                                              • wielki_czarownik Ja nie jeżdże po torowiskach. /nt 17.05.04, 23:13

• Gość: Rafis ja tez nie i kotów tez nie bije :) b/t IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 23:17
                                                  • wielki_czarownik Ja się tylko przed nimi bronię. /nt 17.05.04, 23:19

• Gość: Rafis Nie bądzmy jak... IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 23:19
                                                  ta staruszka, która przyszła do spowiedzi i mówi: prosze księdza jutro mijaja
                                                  trzy dni jak moja sasiadka nie była u spowiedzi :)

pzdr i tez ide spac.
                                                  Jutro nowy dzien, nowe dyskusje i nowe wyzwania :) np. fizyka.
                                          • woo-cash Re: Ale 17.05.04, 23:14

> Nie wiadomo czy tam ktos siedzi z tyłu :) Ja nie widziałem opisywanej
                                            sytuacji.
                                            >
                                            > Moze to nie była nawet skoda superb.itp itd.
                                            > Jak ktos nie dowidzi to zmysli :)

Jak nie widziałeś, to już skończ i wstydu oszczędź.

1) Marki jestem pewien, bo tak się składa, że ten samochód dogoniłem, kiedy
                                            stał w korku przed Krupniczą.
                                            2) Nigdzie nie napisałem, że ktokolwiek był w samochodzie, poza kierowcą, bo
                                            tego po prostu nie wiem (wolę nie zaglądać w szyby samochodów przy natężeniu
                                            ruchu na trasie W-Z w okolicach godziny 8, jadąc na rowerze, bo to grozi
                                            kalectwem, śmiercią lub jeszcze czymś gorszym).

> Jak ktos nie dowidzi to zmysli :)

A jak ktoś nie ma argumentów, to zaczyna paplać bez sensu.

Pozdrawiam i idę spać. Może rano znowu spotkam ten czarny sputnik na swej
                                            drodze. ;-P

Woo.
                                  • woo-cash Re: Tak? 17.05.04, 23:09

> Prezydent jest jeden :)wiec nie mozna zrobic dalszych wyjatków.

Moja mama też jest jedna. Więc jednak można.

Pozdrawiam :-)
                                    Woo.
                                    • Gość: Rafis Re: Tak? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 23:13
                                      woo-cash napisał:

> Gość portalu: Rafis napisał(a):
                                      >
                                      > > Prezydent jest jeden :)wiec nie mozna zrobic dalszych wyjatków.
                                      >
                                      > Moja mama też jest jedna. Więc jednak można.
                                      >
                                      > Pozdrawiam :-)
                                      > Woo.

ale jednak mama(Lidia? ;) nie została prezydentem :)
                          • woo-cash Re: :) 17.05.04, 23:07

> czy tak trudno jest zrozumiec to, ze prezydenta mamy jednego? Pisze to juz
                            > trzeci raz a Wy ciaglepytacie a jak ciezarówka itp.

A czy Tobie tak trudno zrozumieć, że ludzie mogą mieć różne priorytety i nie
                            dla każdego prezydent Wrocławia jest pępkiem świata?
                            Niepotrzebnie piszesz trzy razy, bo ja muszę aż trzy razy odpowiadać. ;-)

Pzdr,
                            Woo.
                      • Gość: Marta Re: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 11:34
                        Znowu mnie zadziwiłeś Rafis.
                        Ja, żeby się nie spóźnić na - nie tylko ważne, ale żadne spotkanie - wyjeżdżam
                        odpowiednio wcześniej.
                        Ale ja nie jestem prezydentem Wrocławia ;-)

ps
                        A grafik zajęć również mam mocno napięty.
                    • woo-cash Re: Warszawa. 17.05.04, 20:56

> Dobrze ze nie mieszkacie w Warszawie bo tam 10 razy dziennie przemykaja
                      konwoje
                      >
                      > limuzyn pedzac jak chca i pod prad czasem .

1) Też się cieszę, że nie mieszkam w Warszawie, m.in. ze względu na blokady
                      ulic organizowane przez różne grupy społeczne oraz różne "szyszki".
                      2) Te konwoje najczęściej robią to zgodnie z prawem, a nie wbrew prawu. I
                      właśnie temu służy generalnie moja uwaga w tym wątku - kierowca tego samochodu,
                      jeśli wierzyć wątkom na tym forum, nie pierwszy raz łamie prawo.

Pozdrawiam,
                      Woo.
                      • Gość: Mundzio Re: Zajezdnia tramwajowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.05.04, 21:16
                        Ten pan co służbówką kieruje /poprzednio Volvo, obecnie skoda/ przez
                        kilkanąscie lat pracowal w naszej zajezdni na Biskupinie jako motorniczy. Stara
                        miłość jak widać nie rdzewieje. Tyle lat juz w magistracie, a chłopa do torów
                        ciągnie. Nowy Reymont.
                        • Gość: Rafis Re: Zajezdnia tramwajowa IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 21:30
                          Gość portalu: Mundzio napisał(a):

> Ten pan co służbówką kieruje /poprzednio Volvo, obecnie skoda/ przez
                          > kilkanąscie lat pracowal w naszej zajezdni na Biskupinie jako motorniczy.
                          Stara
                          >
                          > miłość jak widać nie rdzewieje. Tyle lat juz w magistracie, a chłopa do torów
                          > ciągnie. Nowy Reymont.

hehe dobre :)
                          • Gość: kier Re: Zajezdnia tramwajowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 21:40
                            słyszałem o ciekawej wypowiedzi pana prezydenta w czasie ostatniej edycji
                            blues brothers , zaproszone na scenę VIP-y powiedziały po kilka słów tzw mowy
                            wiązanej , a pan prezydent ze sceny - rzekł # je też chcę coś powiedzieć -
                            dla mnie zabrakło piwa # czym wywołał małą konsternację , nie dziwcie się
                            więc że skoda superb tak pędzi - panu prezydentowi znowu zabrakło poprostu
                            piwa - ot mamy fajansiarza a nie personę
                            • Gość: Rafis Re: Zajezdnia tramwajowa IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 21:49
                              Gość portalu: kier napisał(a):

> słyszałem o ciekawej wypowiedzi pana prezydenta w czasie ostatniej edycji
                              > blues brothers , zaproszone na scenę VIP-y powiedziały po kilka słów tzw mowy
                              > wiązanej , a pan prezydent ze sceny - rzekł # je też chcę coś powiedzieć -
                              > dla mnie zabrakło piwa # czym wywołał małą konsternację , nie dziwcie się
                              > więc że skoda superb tak pędzi - panu prezydentowi znowu zabrakło poprostu
                              > piwa - ot mamy fajansiarza a nie personę

Tak to jest jak ktos ma słaby słuch i brak poczucia humoru :)
    • Gość: kotbehemot Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 22:53
      Mysle ze prezydent miasta (tym bardziej taki porzadny jak ten nasz) powinien jednak sie w takich momentach zebrac w sobie, dac w czape kierowcy i kazac mu jechac zgodnie z przepisami- zeby dawac obywatelom dobry przyklad!

Oj chyba nie moze dac w czape bo to tez nielegalne:/
      • Gość: Rafis Poza tym IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 22:57
        zawsze takie sytuacje widzi woo-cash. Ja jeszcze nie widziałem, zeby kierowca
        jeździł torowiskiem.Tak wiec chyba nie jest to jakas plaga jesli wogóle to
        prawda :)
        • Gość: hyhy Re: Poza tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 23:02
          Ja widziałem. Wielokrotnie. Także jeszcze za Zdroja jak pomykali rano ul.Ruską
          po torach, a obok na obydwu pasach korki. A Polucja uprzejmie na Volvo
          przymykała oko a ochoczo zatrzymywała naśladowcow.
          • Gość: Rafis a jednak! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 23:11
            to forum jest zdolne to pewnego wysiłku i stworzenia wielkiego watku z
            kilkudziesięcioma wpisami :) dawne czasy sie przypominają :)

pzdr.
        • woo-cash Re: Poza tym 17.05.04, 23:18

> zawsze takie sytuacje widzi woo-cash. Ja jeszcze nie widziałem, zeby kierowca
          > jeździł torowiskiem.Tak wiec chyba nie jest to jakas plaga jesli wogóle to
          > prawda :)

1) Pierwszy raz piszę na ten temat.
          2) Nie zwróciłbym na to uwagi, gdyby nie fakt, że już jakiś czas temu ktoś już
          pisał o podobnych akcjach Volvo przy Grunwaldzkim.
          3) Nigdy nie umiałem kłamać i dla Ciebie, Rafis, nie zrobię wyjątku, więc nie
          próbuj mi kłamstwa zarzucać.
          4) A zawsze siedzisz koło tego kierowcy, że sądzisz, iż wiesz o wszystkim?

Pozdr,
          Woo.
          • Gość: Rafis Re: Poza tym IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.05.04, 23:23
            przeciez wiesz dobrze, ze jako rzecznik prasowy nie mam na to czasu :)

pzdr.
      • Gość: wojtek Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.04, 00:29
        O! I to jest wlasciwe podejscie do sprawy :))
    • Gość: Platformers Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.04, 00:56
      W wyniku głębokiej analizy poruszonych w dyskusji problemów stwierdzamy, że
      przedstawiony kilka dni temu na forum plan zamierzonej likwidacji linii
      tramwajowych w naszym mieście zabezpiecza potrzeby społeczne mieszkańców i ich
      przedstawicieli. Z ogromną radością możemy poinformować, że przedsiewzięcie to
      wprowadzone w godzinach nocnych zdało całokowicie egzamin. Kierowcy śmiało i
      bezpiecznie mogą poruszać się po szynach bez obaw o kolizję z taborem szynowym.
      Obecne wypowiedzi potwierdzaja konieczność przyspieszenia działań zmierzających
      do wyeliminowania tramwajów także w dzień. Niestety z uwagi na zbliżające się
      wybory do parlamentu europejskiego, wymagające zabezpieczenia dojazdu do
      punktów wyborczych, jesteśmy zmuszeni do przełożenia realizacji tego tak długo
      oczekiwanego przez społeczeństwo zadania na miesiące wakacyjne, za co
      serdecznie przepraszamy. Prosimy jednocześnie o oddanie głosów na naszych
      wybitnych kandydatów. Pozdrawiamy serdecznie.
      • map4 Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K 18.05.04, 08:32
        Jestem przerażony ilością wpisów w tym wątku.

Są pewne sprawy (imponderabilia - zdaje się toto nazywa), w których nie ma
        miejsca na kompromis. Władza pochodzi od ludu. Lud chce wierzyć, że wybiera
        najlepszych. Każdy z kandydatów twierdzi, że jest najlepszy. To są podstawy
        demokracji, Rafis. Każdy kandydat w kampanii wyborczej obiecuje zrobić porządek
        - i jak już słusznie zauważyłeś Rafis, powinien zacząć od siebie. Jeśli ma ważne
        terminy, to powinien przekonać komendanta policji do wydania mu koguta. Jest też
        drugi sposób - wystarczy zlikwidować korki. Łamanie przepisów mieści się więc w
        "szarej strefie" tego, co prezydent powinien z tym problemem zrobić. Albo
        zlikwidować korki, albo załatwić sobie koguta. Takiego rozwiązania - działania z
        jajami - wymagam od mojego prezydenta. Rzygać się chce, kiedy urzędnik numer
        jeden tchórzliwie chowa się i udaje, że to nie on. Jeśli w tak duperelnej
        sprawie chowa głowę w piasek, to zastanawiam się jak reaguje w sprawach poważnych.

Czy wymaganie, żeby wybrany przez nas urzędnik zaczął przestrzegać prawa jest w
        przypadku p. Dutkiewicza aż tak przesadzone ?

Kierowca prezydenta za mandaty płaci sam. Kierowca prezydenta MA OBOWIĄZEK
        przestrzegania przepisów ruchu drogowego, ponieważ komendant wojewódzki policji
        nie zezwolił kierowcy prezydenta na używanie niebieskiego koguta.

Kluczowym dla sprawy jest pytanie, czy kierowca jechał wtedy sam. Jeśli tak, to
        należy go wy..... na zbity pysk. Po prostu od tej władzy i poczucia ważności
        króliki mu się pod kopułką zaczęły pier.......ć. Jeśli jechał z prezydentem, to
        Dutkiewicz jest za taki sposób jazdy odpowiedzialny. I mowi to o nim o wiele
        więcej, niż puszczanie baloników, czy skarżenie się ze sceny, że mu piwa nie
        dali. To gorzej niż żenada, taki urzędnik to dla naszego miasta obciach.

Co do kierowcy zaś: Czarnej skody, która "pojawia się i znika" jeszcze nie
        widziałem - widziałem natomiast (wiele razy) podobne manewry wykonywane przez
        ś.p. Volvo. Widziałem wtedy nawet, jak Zdrój trzymał się tapicerki siedząc na
        fotelu przedniego pasażera. Wychodzi mi więc na to, że kierowca się nam po
        prostu za starej władzy rozbestwił, a nowa jest na tyle nieudolna, że nie może
        dać sobie z nim rady. Pytanie "nie może, czy nie chce" zostawię miłościwie bez
        odpowiedzi.
        • Gość: erni CZARNA WOŁGA O NR DWR 12345 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 09:56
          Od pewnego czasu po wrocławskich ulicach, jak donoszą świadkowie, krąży czarna
          Wołga przejezdzajaca na czeronym swietle. Nie trudno sie domysluic kogo jest to
          samochod i kto w niej siedzi....
          • Gość: 100% Re: CZARNA WOŁGA O NR DWR 12345 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 11:17
            i tak to wątek o tym że jedna baba drugiej babie ...przerodził się
            w dyskusję na kilkadziesiąt postów, brawo forum wrocław! tak trzymać!
          • Gość: Mundzio Re: Uwaga forumowicze z małymi dziećmi!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.04, 15:22
            Erni. Dziękujemy za ostrzeżenie. Ta wołga porywa małe dzieci.
        • Gość: wojtek Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 18.05.04, 13:55
          Mysle, ze przerazajaca jest nie tyle ilosc wypowiedzi w tym watku, co fakt, ze
          sa ludzie, ktorzy ciagle wierza w to, ze cel uswieca srodki. Bo o to tak
          naprawde toczy sie ta dyskusja. A przeraza to, ze nie tak dawno temu czesc
          z nas na wlasnej skorze przerabiala system w ktorym oparto sie na podobnym
          zalozeniu. I jakie skutki byly to widac do dzis. Nie wspominajac juz o tym, ze
          logicznie kazda dyktatura jest systemem wewnetrznie sprzecznym i nie da sie
          uzasadnic. No ale skoro osoby ksztalcace sie takich podstaw nie rozumieja, to
          mozna zrozumiec wysokie notowania partii populistycznych w tym kraju.

A to czy prezydent sie spozni czy nie na jakies spotkanie i czy w zwiazku z tym
          nalezy mu sie "wro-erka" czy nie, jest bez znaczenia (nb. sam nie mam nic
          przeciwko temu zeby samochody prezydenta mialy takie uprawnienia - mysle ze
          dobrym pomyslem jest zeby wybetonowane torowiska uznac za drogi prywatne i
          niech miasto sprzedaje pozwolenia na ich uzytkowanie, jesli tak zechce).

I jest to bez znaczenia dlatego, ze to nie jest zaden fakt w tej dyskusji -
          ktos sobie wymyslil to jako argument zeby sie podeprzec, bo nie mial innego i
          zaczal dyskusje w takiej oto nowej "wirtualnej" rzeczywistosci, bo mu w niej
          latwiej sie poruszac. Poniewaz media nie informowaly o zadnym waznym spotkaniu
          z biznesmenami wczoraj o 8.15 rano, wiec przypuszczam ze takiego spotkania nie
          bylo. A tworzenie takich hipotetycznych sytuacji jest tylko zmienianiem tematu
          dyskusji.
          • map4 Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K 18.05.04, 14:36
            Gość portalu: wojtek napisał(a):

> Mysle, ze przerazajaca jest nie tyle ilosc wypowiedzi w tym watku, co fakt, ze
            > sa ludzie, ktorzy ciagle wierza w to, ze cel uswieca srodki. Bo o to tak
            > naprawde toczy sie ta dyskusja. A przeraza to, ze nie tak dawno temu czesc
            > z nas na wlasnej skorze przerabiala system w ktorym oparto sie na podobnym
            > zalozeniu. I jakie skutki byly to widac do dzis.

Jeśli już o tak fundamentalne kwestie chodzi, to chciałbym zapytać o
            przyzwoitość. O zdolność samoograniczania się. Problemem szerszym polskich elit
            jest nieumiejętność powiedzenia sobie samemu "nie". Czy w ich oczach cel uświęca
            środki - nie wiem. Wiem natomiast, że po wygranych wyborach przerażająca
            większość zachowuje się, jakby Pana Boga za nogi złapali. No po prostu woda
            sodowa im w dekiel wali. Sekretatki, limuzyny, spotkania, kalendarze, asystenci
            - czyli cała ta otoczka, która urzeka ludzi małych - takich, którym łatwo
            zaimponować. Zapominają po co są, urzeczeni własną potęgą. Nadymają się w
            lustrze porażeni swoją władzą. Kompleksy ? Słaba osobowość ? Cholera wie.
            • Gość: 100% Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.04, 15:03
              zauważ że to choroba ludzi z t.z. nizin,arystokracja u nas w
              zaniku,politycy z prawdziwego zdarzenia jak białe kruki,tak sobie mały
              kazio walenie wyobraża,a to walenie smaczne,limuzyny, sekretarki,ot pan
              przy władzy.
              • Gość: erni Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 15:21
                Tyle krzyku o samochód uprzywilejowany prezydenta miasta. Niesamowite.

Wszyscy odwoluja sie do zasad , etyki, prawa. A jakie obyczaje sa w
                spoleczenstwie.... to wystarczy wyjsc tylko na ulice. :)
              • Gość: wojtek Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 18.05.04, 15:26
                Zgadzam sie troche z przedmowca, choc ja na co innego polozylbym akcent - nie
                tyle na to skad kto jest, bo porzadni ludzie sa tak w nizszych jak i wyzszych
                sferach spolecznych - tak samo zreszta jak cwaniaki i dranie. Ale mysle ze to
                szybkosc awansu ma tutaj sporo wspolnego z takim zachowaniem. Na zachodzie
                czlowiek zazwyczaj musi dochodzic stopniowo do wladzy - najpierw w szkole,
                potem na studiach, potem we wladzach lokalnych, potem wyzszego stopnia, az sie
                wybije. (A jak ma pomoc od rodzicow to wyglada wtedy troche tak jak Bush.) Wiec
                ludzie sie stopniowo z wladza oswajaja a u nas co chwila nowe elity sa
                potrzebne bo stare sie okazuja do niczego.

Ja akurat nic do Pana Dutkiewicza nie mam - moim zdaniem to on jednak jest
                bliski temu co ja bym od polityka chcial. I wierze, ze kiedy dowie sie jaka
                dyskusje wzbudzil przejazd jego samochodu po torowisku to pewnie przeprosi i
                zalatwi to tak zeby nie mozna bylo mu nic prawnie zarzucic nastepnym razem. Ale
                mimo to jestem przekonany, ze nawet najlepszych ludzi wladza podana szybko i w
                sporych ilosciach korumpuje.
                • wielki_czarownik Wątpię Wojtku. 18.05.04, 18:27
                  Gość portalu: wojtek napisał(a):

> Ja akurat nic do Pana Dutkiewicza nie mam - moim zdaniem to on jednak jest
                  > bliski temu co ja bym od polityka chcial. I wierze, ze kiedy dowie sie jaka
                  > dyskusje wzbudzil przejazd jego samochodu po torowisku to pewnie przeprosi i
                  > zalatwi to tak zeby nie mozna bylo mu nic prawnie zarzucic nastepnym razem.

Temat nagannego zachowania kierowcy prezydenta powraca tu po raz kolejny a jaśnie oświecony pan prezydent udaje, że problemu nie ma.

Z DROGI ŚLEDZIE BO KRÓL JEDZIE! - takie motto pan prezydent powinien sobie przyczepić za szybką swej limuzyny kupionej za nasze pieniądze.
                  • Gość: erni Re: Wątpię Wojtku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 18:39
                    Jak jestes takim wielkim propagatorem przestrzegania wszelkich przepisów to
                    zacznij je przestrzegać.

Ha ha i to mówią ludzie z polski z kraju w który słynie z przestrzegania prawa.
                    • wielki_czarownik Czyżbyś 18.05.04, 19:03
                      Czyżbyś twierdził, że jestem bandytą? Że łamię prawo? Udowodnij to.
                      Uprzedzając - mam oryginalnego Windowsa i Office`a, używam darmowej Opery a z plików MP3 mam tylko jazzowe szlagiery nie chronione już prawami autorskimi (odtwarzane w darmowym Winampie).
                      • wielki_czarownik Dodatek 18.05.04, 19:05
                        Napisałeś:
                        "Ha ha i to mówią ludzie z polski z kraju w który słynie z przestrzegania prawa."

Słynie z tego "przestrzegania" między innymi dzięki panu prezydentowi i jego kierowcy.
                      • Gość: erni Re: Czyżbyś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 19:49
                        Moim zdaniem jestes mordercą.
                        • wielki_czarownik Udowodnij. /nt 18.05.04, 19:59

• Gość: erni Re: Udowodnij. /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 20:53
                            Dobitnie wynika to z twoich postów. - Czytając twoje posty wyłania się Portret
                            psychologiczny seryjnego mordercy.
                            • wielki_czarownik Konkrety. /nt 18.05.04, 20:56

• Gość: erni Re: Konkrety. /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 20:57
                                Zapisane są na tych elektronicznych stronach GW. Czyli material dowodowy
                                doskonaly.
                                • wielki_czarownik Typowe 19.05.04, 20:20
                                  Żałosne stękanie ad personam gdy brakuje argumentów.
                                  • Gość: erni Re: Typowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 23:06
                                    eeh yyyh oooh uuuuuuh eeehhhhhh
                  • Gość: wojtek Re: Wątpię Wojtku. IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 19.05.04, 09:25
                    Przyznaje, ze nie mialem wiedzy o zadnych tego typu wczesniejszych wypadkach. W
                    tej sytuacji moj wczesniejszy glos nalezy odebrac nie tyle jako przekonanie, ze
                    Pan Prezydent cos zrobi w rzeczonej sprawie, ale jako wyraz moich oczekiwan w
                    stosunku do tego wlasnie prezydenta miasta.

W koncu jest on matematykiem, a on matematykow mam prawo oczekiwac troche
                    wiecej.
            • Gość: wojtek Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 18.05.04, 15:35
              W tym ostatnim zdaniu ktore jest u Pana cytowane to chyba ciut przesadzilem
              jednak :) W koncu temat nie az tak powazny, zeby po armaty siegac. Ale faktem
              jest, ze to co w tej dyskusji wyraznie widac to brak poczucia pewnych norm. Ja
              bylem przekonany ze na 9 gora 10 poscie sie skonczy - w zyciu nie sadzilem, ze
              ktos zacznie wymyslac usprawiedliwienia dla (jak fachowiec twierdzi) lamania
              prawa. Nie twierdze tu ze sam jestem czysty jak lza, jakies tam grzeszki na
              sumieniu kazdy pewnie ma, ale jak zrobie cos nie tak to jest mi wstyd, a tu
              widac ze niektorzy nawet tej odrobiny wstydu nie maja, czy tez tego co Pan
              nazywa przyzwoitoscia. To rzeczywiscie ciekawe skad - telewizja i kolorowe
              gazetki tak mozgi piora?
              • hen Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K 18.05.04, 18:40
                Kurdę, już 100 postów, nieźle.

Czy jest prawo pozwalające prezydentowi miasta jeździć wydzielonym dla tramwaju
                pasem? Ułatwienia, pewne przywileje dla władzy mogą być na pewno przydatne dla
                każdego, jeżeli faktycznie nasz prezydent jest taki zapracowany od rana do
                wieczora. Jeśli tak, to nie ma problemu. Jeśli nie ma takiego przepisu, nasz
                kochany panujacy musi przestrzegać prawo takie jakie jest.

Nic gorszego nie ma, niż w kraju w którym rządzi chaos, a ludzie mają wszelakie
                przepisy głęboko - prezydenci łamią sobie przepisy i dają naoczny przykład
                obserwującym i przykazanie - RÓWNAJ W DÓŁ!

Można sobie tu pokombinować i powiedzieć - no dobra, każy łamie przepisy, to co
                jemu nie wolno? Ale taki wyczy, w tej sytuacji nie było dla postronnego
                łamaniem prawa, tylko postawieniem sie ponad prawem. Beznadzieja.
                • Gość: kol Re: Czarna Skoda Suberb DW 6064K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 20:55
                  sprawdza się to co ktoś wcześniej napisał - wyborcza nie zapyta prezydenta o
                  opisywaną sprawę - jedna sitwa ,
    • Gość: Lola Re: "Nie lubię poniedziałków" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.04, 15:09
      Był taki film z panem Bogdanem Łazuką. Jak wracał z balangi to brał wajchę do
      ręki i torów się trzymał. Tu też mieliśmy poniedziałek. Coś w tym jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka