Dodaj do ulubionych

Napisałem list do redakcji w sprawie metra

25.07.11, 21:23
Witam wszystkich.
Jestem autorem poniższego listu do redakcji GW:
wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,9927136,Metro_we_Wroclawiu__Dwie_szybkie_linie_pod_i_nad_ziemia.html
Właśnie wróciłem z wczasów i nawet się nie spodziewałem, że zostanie opublikowany :)
W każdym bądź razie pod artykułem rozwinęła się dość spora dyskusja wraz z uwagami i pytaniami do mnie. Dlatego chciałem parę rzeczy wyjaśnić, a robię to w nowym wątku, gdyż tamten chyba jest już wymarły i nie wiem czy ktoś zauważy nowe wpisy.
Ale do rzeczy:
Podobnie jak Wy, mam takie samo podejście do samej budowy metra, mimo to postanowiłem choć na chwilę zmienić nastawienie na "a co by było gdyby jednak...". Dlatego w liście potraktowałem temat całkiem serio. Póki co, chciałbym odpowiedzieć na kilka pytań, które potem padły na forum. Nie pamiętam już kto dokładnie więc nie będę cytować, ale pytania były mniej więcej takie:

1. To ma być projekt? Jak wyborażasz sobie wdrożenie czegoś takiego?
STOP. To nie jest projekt :) Nawet nie wizualizacja. To po prostu pomysł, propozycja, wizja.

2. Czemu poprowadziłeś linie przez mój ogródek, przez bloki czy przez plac zabaw?
Panowie no... (i Panie)... koncepcja jest bardzo ogólna. Chcąc być dokładnym należałoby bardzo dobrze przestudiować nie tylko mapy czy zdjęcia satelitarne, ale wiele z tych miejsc odwiedzić i zobaczyć na własne oczy. To zajmuje trochę czasu. A to co wymyśliłem to tylko ogólny zaraz z wieloma rzeczami do korekty, zmiany trasy czy sposobu jej prowadzenia.

3. Poprowadzić kreski na mapie to każdy potrafi.
Tyle, że nie kreski były dla mnie ważne a punkty. Ważne są właśnie miejsca/przystanki do których metro czy taki tramwaj powinien docierać i to jeszcze z pewną tolerancją co do danej lokalizacji a nie żeby się ściśle tego trzymać i ani metra w inną stronę. Naturalne jest, że nie zawsze uda się miedzy nimi poprowadzić trasy w linii prostej a czasem nawet trzeba będzie z jakiegoś punktu zrezygnować lub zaproponować inny.

4. Czemu mapa nie przedstawia całego Wrocławia.
Skupiłem się na centrum i pobliskich dużych blokowiskach miasta gdzie jest najwięcej mieszkańców. Władze Magistratu marzą o metrze lecz każdy pyta się o koszty. Ja w swojej propozycji chciałem to okroić do maksimum czyli tunel tylko w centrum a trasy najdalej do 5-6km od centrum. Ale jak komuś pasuje może sobie taką linię dociągnąć i na Leśnice.

5. Czemu na mapie są niemieckie nazwy? Co to za mapa?
Nie wiem, ja nic nie zauważyłem a mapa jest z google maps :)

6. Czemu ominąłeś takie osiedla jak... ?
Tutaj niech każdy wpisze swoje osiedle jak nie mieszka na tym co wyznaczyłem. No proste.. nie da się wszędzie poprowadzić zwłaszcza jeśli się projekt bardziej okroi. I tak spojrzałem na problem kogoś z zewnątrz by nie faworyzować danej lokalizacji, tak więc moja propozycja jest jak najbardziej bezstronna. Chociaż wiem, fajnie by było wychodzić z domu nie dzwiami frontowymi, ale schodząc do piwnicy i wychodząc na własny, prywatny peron metra :)

7. A czemu w stronę Zielonej Góry to poprowadziłeś aż trzy rozgałęzienia?
Dobre :) Ktoś tak pisał. Nie wiem jaki to ma związek. Ale czemu akurat tam są 3 największe osiedla - ND, Kozanów, Gądów? To już nie raczył ten ktoś spojrzeć na mapę.

8. Czemu nie uwzględniłeś linii kolejowych?
Uwzględniłem, prowadząc trasy tramwaju wraz z przystankami przy najbliższych dworcach. Takie metro czy tramwaj uważałbym za uzupełnienie linii kolejowych i skomunikowanie ich ze sobą np metro z koleją aglomeracyjną. Ludzie dojeżdżają do pracy, wysiadają na Świebodzkim i dalej jadą do pracy metrem.

9. Chyba nie widziałeś na oczy poznańskiej PST, przecież trasa jest prowadzona cały czas wąwozem.
Widziałem i jechałem. Jest prowadzona wąwązem. I w ten sposób lub na estakadach powinien być prowadzony szybki tramwaj na powierzchni poza centrum Wrocławia. Dlaczego? A jak ma być innaczej? Po ziemi? Jak teraz? Wąwozem bądź estakadą prowadzi się ZAWSZE takie linie po to by móc ominąć przeszkody (nad lub pod) typu ruchliwa ulica, skrzyżowanie, place itp.

10. Zielonogórzanin będzie nam projektował metro?
Generalnie pewnymi sprawami zajmują się ludzie, którzy mają w danym temacie coś do powiedzenia albo jakąś wiedże. Nie decyduje o tym kwestia skąd pochodzą. Badania na różny temat robią często firmy zewnętrzne z innych miast, inwestycje budują wykonawcy również z różnych miast więc nie widzę problemu. Zresztą Most Grunwaldzki wybudowała firma z Zielonej Góry i jakoś stoi :)

Pozdrawiam wszystkich
Obserwuj wątek
    • na100procent Kosmodrom Żerniki 25.07.11, 22:29
      Kosmodrom Żerniki - dobrze że loty na Księżyc są wciąż co dwadzieścia minut!
      • prpeju Re: Kosmodrom Żerniki 25.07.11, 22:40
        na100procent napisała:
        "Kosmodrom Żerniki - dobrze że loty na Księżyc są wciąż co dwadzieścia minut!"

U nas w lubuskim najwiekszym posmiewiskiem jest "Kosmodrom Babimost" czyli lotnisko w Babimoscie oddalonym 40km od Zielonej Gory, z ktorego odlatuje w porywach JEDEN samolot dziennie do Warszawy a wylądować spowrotem może tylko gdy nie ma chmur (brak systemu ILS) :) W lotnisko wbrew woli mieszkańcom województwa są pompowane gigantyczne pięniądze, żaden przewoznik nie chciał tam latać NAWET ZA DOPŁATĄ, wiec władze województwa wywalili jeszcze więcej kasy i przewoźnik się znalazł. Efekt: frekwencja na żenującym poziomie i to na tak depseradzkim że są organizowane konkursy dla szkół, rodzin na różne hasła po to by wygranym wręczyć bilety do Wawy i tym samym podnieść frekwencje lotów. Po co to wszystko? Po to by urzędnicy i posłowie z ZG mogli sobie za darmo (tj za pieniądze podatników) polatać do stolicy. To jest dopiero kosmodrom. Także każdy ma jakieś swoje fanaberie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka