homik 20.09.11, 20:23 Proponuję wydzielić torowisko także na Krakowskiej i Traugutta, dlaczego ludzie jeżdżący tamtymi ulicami mają mieć lepiej ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czechofil Już w październiku wydzielą torowisko na Podwalu 20.09.11, 20:30 Nareszcie, ale dlaczego nie będzie wydzielenia torowiska w kierunku pl. Orląt? Jakie są ku temu przesłanki? Ktoś to jakoś wyliczył (częstotliwość przejazdu aut), czy jakiś urzędnik tak sobie, na oko, o tym zdecydował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatality Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.e-wro.net.pl 20.09.11, 20:39 cała ta komunikacja miejska to dno. w d* mam tabor i tramwaje plus jak stoję w korku i szlag mnie trafia,bo codziennie spóźniam się do pracy. dlatego popieram wszystkie wydzielanie torowisk i wszystko to co ma polepszyć poruszanie sie po tym zrytym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gkalewski Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.korbank.pl 21.09.11, 12:09 "fatality" jak powiedział Nam Panując Najwspanialszy, Najjaśniejszy "a kto ci każe tu mieszkać? Nie podoba si, to fora ze dwora! Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw 21.09.11, 13:08 Ale napisał, że przed wydzieleniem mu się nie podobało, więc teraz może już będzie dobrze. A jak po wydzieleniu się komuś nie będzie podobać, to fora ze dwora. Odpowiedz Link Zgłoś
olek_01 Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw 20.09.11, 21:01 czechofil napisał: > Nareszcie, ale dlaczego nie będzie wydzielenia torowiska w kierunku pl. Orląt? > Jakie są ku temu przesłanki? Jak zwykle - zapierdzielili sprawę - jak tam jeździ + ,to powinni NATYCHMIAST wydzielić torowisko w OBU kierunkach, po cholerę czekać??! No grabarze Komunikacji Miejskiej :/ Odpowiedz Link Zgłoś
erhapl Już w październiku wydzielą torowisko na Podwalu 20.09.11, 20:38 >Miasto będzie obserwować ruch na tej zazwyczaj zatłoczonej ulicy, zanim podejmie decyzję o wydzieleniu torowiska także w stronę pl. Orląt.< W jakim celu te obserwacje (i za ile?) skoro i tak "…podejmie decyzję o wydzieleniu torowiska…" ? Czyż nie wydaje się dziwnym, że MIASTO chce sprawdzać to co wiedzą (bo widzą) jego mieszkańcy, z przedszkolakami włącznie. I kto to jest, do cholery, to miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Już w październiku wydzielą torowisko na Podwalu 20.09.11, 20:40 Proponuje zamknąć wszystkie ulice. Panie PREZYDENCIE odwagi! Odpowiedz Link Zgłoś
gen_wieniawa sku...syny 20.09.11, 20:48 Nie ma co tu owijać w bawełnę. Sku...ele i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: sku...syny 21.09.11, 11:07 gen_wieniawa napisał: > Nie ma co tu owijać w bawełnę. Sku...ele i tyle. No, wypowiedź akurat w stylu tego tępego przedwojennego trepa z junty Piłsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Już w październiku wydzielą torowisko na Podwalu 20.09.11, 20:48 A na poważnie, to ja znalazłem rozwiązanie - przeprowadziłęm się blisko pracy i tylko to pozwala mi jako tako funkcjonować w tym chorym mieście. Nie odwiedzam znajomych, nie jeżdżę do Rynku. W zwiazku z tym czesciej jestem w centrum Berlina czy Monachium niż Wrocławia. Niestety czasem musze z Krzyków przebic się na pl. Grunwaldzki albo na Legnicką. robię to po 21 albo w weekendy. Dla mnie moga zamknac cale miasto. Już mnie to nie podnieca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaloguj się kup se rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 21:01 kup se rower jakes taki aj swiatowy. ja z krzykow jestem w 20 minut w rynku. zdrowe to, przyjemne i nie wypuszcam zadnych pierdow wokol siebie, jak nasza swiezo upieczona klasa srednia, ktora sie wlasnie przesiadla. zza bata furmanki do do 20-letniego mercedesa. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd [...] 20.09.11, 21:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rocez Re: kup se rower, a najlepiej rower PLUS 21.09.11, 07:32 Żeby przekonać ludzi do rowerów muszą mieć warunki do poruszania się nim. To, że wielu to zrobiło oznacza tyle , ze konkurencja jest słaba. Rower rzeczywiście na krótkich dystansach jest najszybszy, ale dziś jazda nim wiąże się z ryzykiem lub wymaga łamania przepisów. Większość ruchu odbywa się chodnikami, a one dużo większej masy rowerzystów już nie przyjmą. System dróg rowerowych w tempie wrocławskim powstanie nie wcześniej niż 30 -50 lat. Nie wiem czy wiesz, ale Dutkiewicz obciął finansowanie programu rowerowego prawie do zera, bo w kasie miejskiej pustka. Wrocław stawia teraz na rozwiązania o znaczeniu propagandowym i wszystko jest temu podporządkowane. Mamy super drogie rowery miejskie, SZYBKI TRAMWAJ WIELKI PLUS (równie wolny jak inne - ale za to super przepłacony ), będziemy mięli kolej linową i metro... Ale dróg rowerowych, które kosztują 1/100 tamtych mieć szybko nie będziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: kup se rower, a najlepiej rower PLUS 21.09.11, 08:46 rocez napisał: > Żeby przekonać ludzi do rowerów muszą mieć warunki do poruszania się nim. To, ż > e wielu to zrobiło oznacza tyle , ze konkurencja jest słaba. Rower rzeczywiście > na krótkich dystansach jest najszybszy, ale dziś jazda nim wiąże się z ryzykie > m lub wymaga łamania przepisów. Dobrze napisane. A z ta szybkością to róznie bywa. Znam sytuację gdzie ten sam odcinek niecałych 2km samochodem przebywa się w góra 8min, a rowerem ok 12min - ofc d2d. I jest to pomiar wielokrotny. Odleglosc byla mierozna na liczniku auta, takze trasa roweru byłaby krótsza bo podwórka, jakiś park etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gharas Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 20:53 To nie ludzie jeżdżący mają mieć lepiej. To tramwaje mają mieć lepiej i jest to całkowicie poprawne założenie. Jestem całkowicie za tym, by jak najbardziej ułatwić przejazd MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
porshe Już w październiku wydzielą torowisko na Podwalu 20.09.11, 20:54 viva la magistra! dzięki nim tramwaj plus będzie sukcesem, niezależnie od paraliżu całego miasta. a nie łatwiej wam cholera było zakazać ruchu samochodowego na całej trasie przejazdu (tram)wajplusa? wajplus miałby wtedy zawsze możliwość zdążyć na czas.... tylko co z tymi, którzy pomimo ogromnych chęci nie mogą się przesiąść do komunikacji miejskiej? przecież to awykonalne aby samochody dostawcze, mieszkanów tych regionów, pracowników mobilnych nagle zaczęły fruwać. One zwyczajnie w świecie muszą tamtędy przejechać. A jak sie nie chce to sie wydziela torowiska BEZ poszerzania jezdni dla samochodów. Genialne i istotnie nowoczesne rozwiązanie - jeden pas - mniej samochodów. Tylko ciekawe jak to będzie, gdy połowa firm wyniesie się z intratnych okolic bo nie będzie miała klientów i dostawców? o tym pomyśleli? jestem za rozwojem komunikacji miejskiej (czystej, porządnej, godnej zaufania, punktualnej, długo jeżdżącej w godzinach wieczornych) - ale nie kosztem innych użytkowników dróg w miescie. Bo wyjdzie na to, że przejechać będzie można jedynie jak się cud zdarzy, bo inaczej to się będzie jedynie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.internetia.net.pl 20.09.11, 20:59 juz sie tak nie podniecaj bo widac ze rozumek masz mały. chodzi o to zeby ludzie ktorzy mogliby jezdzic MPK nie jezdzili samochodami. Wtedy wlasnie tacy co "musza" jezdzic autem tez beda mieli lightowy przejazd - bo ludzie robiacy teraz korki przesiada sie do tramwajow i na rowery i wszyscy beda zadowoleni. Ale to sie stanie dopiero jak Dutkiewicz przestanie gadac a zacznie robic. A wiec wydzielic torowiska WSZEDZIE gdzie sie da, OD RAZU a nie na swietego nigdy. Sciezki rowerowe WSZEDZIE kosztem ulic! Kontrapasy nie tylko w rynku ale gdzie sie da. Jest AOW - nie ma wytlumaczenia. Wsiadaj do tramwaju albo na rower! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.11, 21:08 AOW jest dla ruchu tranzytowego omijającego centrum, a nie dla mieszkańców, osiełku. Nikt nie będzie gnał do Mirkowa po to, żeby dojechać np. do Żmigrodzkiej, bo to manewr bez sensu. Może wszyscy mamy przesiąść się na rowery i hulajnogi, wtedy będzie tak "ekologicznie" jak zapewne ci się marzy? Tyle że np. ja mieszkam poza centrum i do mnie nigdy tramwajminus nie dojedzie, a nie mam zamiaru jechać w jedną stronę godzinę czasu żeby załatwić drobną sprawę w innym rejonie miasta, co w tej chwili zajmuje mi łącznie mniej niż godzinę (pomimo korków). W dodatku płacąc drożej za bilety niż jednoosobowa jazda dużym samochodem, włączając godzinną opłatę parkingową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.internetia.net.pl 20.09.11, 21:36 /no to malutki rozumku moze za jakis czas zrozumiesz ze bedzie sie oplacalo zostawic samochod na osiedlu na obrzezu i pojechac dalej tramwajem. raz ze zaplacisz nawet za wjazd do centrum /jak w londynie/, dwa ze zajmie ci to 3x dluzej niz tramwajem, trzy ze bedziesz musial zaplacic naprawde sporo zeby moc zaparkowac, rzedu 30zl za godzine. co wybierasz? dalej nie lubisz MPK i rowerow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nexus Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 22:00 > /no to malutki rozumku moze za jakis czas zrozumiesz ze bedzie sie oplacalo zos > tawic samochod na osiedlu na obrzezu i pojechac dalej tramwajem. raz ze zaplaci > sz nawet za wjazd do centrum /jak w londynie/, dwa ze zajmie ci to 3x dluzej ni > z tramwajem, trzy ze bedziesz musial zaplacic naprawde sporo zeby moc zaparkowa > c, rzedu 30zl za godzine. co wybierasz? dalej nie lubisz MPK i rowerow? Jeżeli tylko będzie mnie na to stać to tak. Chociaż raczej będzie tak, że większość ludzi po prostu przestanie przyjeżdżać do centrum, skoro nie będzie się tam można normalnie dostać. Wyniosą się też stamtąd firmy, z podobnych powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw 21.09.11, 13:57 > zkam poza centrum i do mnie nigdy tramwajminus nie dojedzie, a nie mam zamiaru > jechać w jedną stronę godzinę czasu żeby załatwić drobną sprawę w innym rejonie > miasta, co w tej chwili zajmuje mi łącznie mniej niż godzinę (pomimo korków). Czyli korki nie takie straszne? Więc o co cały szum? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw 20.09.11, 21:11 "juz sie tak nie podniecaj bo widac ze rozumek masz mały." No i to jest cała kultura chamów na rowerach. Tacy sami jesteście na ulicach i chodnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 22:59 tak ! my rowerzyści to same niewychowane chamy! bez wyjątku! powiem więcej: forumowicze to uogólniające, myślące stereotypami, stado frustratów. moje uogólnienie dowodzi tego przez indukcję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profesor-doktor Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.wroclaw.mm.pl 20.09.11, 23:10 Wyjątki ino regułę potwierdzają. A im głośniej będą rowerzyści Twojego pokroju szczekać, tym mniej będzie tolerancji na ulicach dla przypadkowych, bogu ducha winnych rowerzystów, których jedynym przewinieniem jest to, że nie wymaga się od nich posiadania ani prawa jazdy ani zdrowego rozsądku ani instynktu samozachowawczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 08:46 akurat twój ani mój post żadnym wyjątkiem nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idiot Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.09.11, 00:41 wiesz co - mieszkam w centrum (akurat nie w tej okolicy) ale często MUSZĘ pojechać tam SAMOCHODEM (bo się inaczej nie da, zarówno rower jak i komunikacja miejska nie zapewnią transportu w godnych warunkach - nie uszkadzając towaru, jaki wiozę, a wożę głównie szkło artystyczne, ale też inne delikatne pakunki) i szlag mnie jasny trafia, gdy nasze słońce peru (w sumie nie on sam, ale jego inteligentni urzędnicy wpadają na genialny pomysł zamykania i zwężania ulic. Jeszcze rozumiem, gdy to jest celowa strategia w której widać jakieś plusy. A tutaj jedynym plusem jest ten prowizoryczny wajplus który zamiast jeździć szybko i często jeździ z opóźnieniami i wcale nie ma zielonej fali na skrzyżowaniach. Nie wspominając już o tym, że bilet miesięczny na komunikację miejską kosztowałby mniej więcej tyle, ile kosztuje mnie przejechanie ponad 1200 km po mieście (a tyle w miesiąc nie robię). Tak więc sorry rowerzysto, ale niektórzy pomimo szczerych chęci muszą zarabiać na chleb jeżdżąc samochodami a nie rowerami. Za to rozwala mnie widok typowego rowerzysty posiadającego samochód (jak nie posiada samochodu to nie jest bynajmniej rowerzystą tylko wyjścia nie ma aby się przemieszczać), który to rowerzysta samotnie podróżuje od sklepu do sklepu i podziwia widoki z zawrotną prędkością 20 km/h (przyzwyczajenie do roweru). Moje dzieci są jeszcze na tyle małe, że ich komunikacją miejską nie puszczę, muszę je również odwozić do placówki edukacyjnej, na rower po mieście razem z nimi się nie odważę, a spod punktu ostawienia dzieci do mojej pracy mam całe miasto do przejechania i komunikacja miejska niewiele mi tutaj pomoże, więc MUSZĘ brać samochód rano i potem do pracy. Trudno - stać mnie, to jeżdżę bo muszę. Ty natomiast myślisz tylko o sobie, bo ani samochodu ani pewnie rodziny jeszcze nie masz. A jak masz to polecam puścić 10-latka z katarem komunikacją miejską w zimie.... zapalenie płuc murowane a nie bezproblemowa kuracja najtańszymi środkami z apteki. Więc dobry rowerzysto - bądź konsekwentny - na zakupy meblowe do IKEI pojedź rowerem i przytargaj samodzielnie meble (wszak samochody nie dojadą do ciebie wg twojego planu). Chciałbym zobaczyć twoją minę, gdy zamiast idealnie prostych ścianek do szafki będziesz miał puzzle 2d. Zakupy spożywcze w wielkim hipermarkecie? Zamiast pomidorów po przejażdżce rowerem masz od razu przecier bez wielkiego wysiłku (a jak jeszcze doprawisz odpowiednio jeszcze w sklepie przyprawami to od razu do słoika, a nie sorry - słoik też się stłucze po drodze bo nie każdy ma czas wszystko zawijać w gąbki i wkładac w otwory w styropianie). Tak więc - rowery jak najbardziej, ale nie kosztem ruchu samochodowego. I to ty się tak nie napinaj, bo póki co nie widziałem tramwajów do okolicznych wiosek, na bielany też tylko kilka autobusów kursuje, a na Kromera z Bielan to 2 przesiadki trzeba robić. Powodzenia, gdy masz mało czasu na zakupy (raz w tygodniu) i pakujesz olbrzymie ilości jedzenia do bagażnika samochodu (zamien to sobie na rower). Jak mówiłem - nie każdy ma czas się 'egzaltować' jazdą rowerową więc z praktycznego punktu widzenia - daj mi coś w zamian za to zwężenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrza Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.128.106.122.static.crowley.pl 21.09.11, 09:37 Piszesz coś, o czym każdy wie. Nie musisz przekonywać mnie, że 10-letnie dziecko samo na rowerze do szkoły nie pojedzie. Przeczytaj post kibuc'a z 21.09.11 07:10. Zrozumiesz, o co w tych chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw 21.09.11, 17:45 "A tutaj jed > ynym plusem jest ten prowizoryczny wajplus który zamiast jeździć szybko i częst > o jeździ z opóźnieniami i wcale nie ma zielonej fali na skrzyżowaniach. " nie ma bo ITS ( inteligentny system transportu szynowego) jeszcze nie jest wdrażany zalążek tego pojawił się tylkow czasie remontu mostu na Lotniczej, kiedy objazd prowadził przez torowisko. jak nie masz zadnych informacji o czymś to nie pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: partyzant Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.play-internet.pl 20.09.11, 21:00 chętnie wysadzę kamienice na podwalu, abyś mógł poszerzyć jezdnię i dalej jeździć wszędzie autem! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw 20.09.11, 21:02 Zabijają to miasto. A wystarczyłoby zrobić tak jak w innych niemieckich miastach i puścić tramwaj bezkolizyjnie! górą, czymś w rodzaju wiaduktu, jaki ma S-Bahn. Nie ma kasy? Zamiast stadionu trzeba było zainwestowac właśnie w takie rozwiazanie. Byłyby i szybkie tramwaje i ulice dla aut/rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.11, 07:10 Stale to samo pierdu-pierdu: a bo "pracownicy mobilni", a bo dostawa towaru, a bo babkę staruszkę trzeba do szpitala, a bo wielkie zakupy i mnóstwo ciężkich siatek - no trzeba, trzeba autem, a oni nam tu pas zabierają. Drogi współforumowiczu, gdyby autem jeździli faktycznie tylko ci, co muszą, żaden z nich nie stałby w korku, choćby i wszystkie drogi zwęzić do jednego pasa. Jednak codziennie pedałując z Biskupina pod Magnolię i z powrotem, widzę sznur aut z ludźmi zwyczajnie wiozącymi swoje tyłki do pracy przy biurku lub za kasą, oczywiście po jednej osobie w każdym samochodzie. I to w tak znakomicie skomunikowanej okolicy! Rozumiem problem z dojazdem KM z Jagodna, Ołtaszyna, Wojnowa... ale Biskupin lub Krzyki? Miasto nie pomieści wszystkich tych aut choćby skały srały, więc tych, którzy mają możliwość korzystania z KM, będzie do tego pośrednio przymuszać. Odpowiedz Link Zgłoś
pikpok25 Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw 20.09.11, 21:00 tajny plan rozwoju komunikacji jest taki: 1. zamykamy ulice w rynku, likwidujemy miejsca parkingowe - restauratorzy rozkładają swoje ogródki, mają większe zyski płacą większe podatki, jest też opcja zysków "nieoficjalnych" - dodatkowo pojawiają się inwestorzy budujący drogie parkingi piętrowe bo przecież nie ma gdzie stanąć. 2. wydzielamy pasy dla tramwajów autobusów, budujemy jak najwięcej przejść dla pieszych tak aby kierowców aut szlag trafiał (kazimierza wlk, plac JP2). 3. ludzie rzucają się na komunikacje miejską bo autem nie da się jezdzic 4. punkt najważniejszy!!! podnosimy cene biletów do cen europejskich czyli 2,20-2,50 euro za bilet jednozowy = około 10zł!!! Odpowiedz Link Zgłoś
traianusmaster Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw 20.09.11, 22:46 Czyli korzystając z popularnego mema: 1. Spie...ć coś. 2. Spie...ć coś innego. 3. ???? 4. PROFIT!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.09.11, 21:49 Ciekawe jak autor zamierza dojechać Nabycińska, a następnie Braniborską do Podwala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Rowerowi onaniści i ZK-maniacy, to wasze święto :) IP: *.internetia.net.pl 20.09.11, 21:53 Podniecajcie się dalej utrudnianiem życia kierowcom i tłamszeniem ruchu w centrum. Niedługo po Starym Mieście i dużej części Śródmieścia będą jeździły wyłącznie auta urzędasów z przepustkami (ich dzieci, żon i kumpli), policji i sm. Okazyjnie może pozwoli się na wjazd karetek pogotowia. Reszta bydła wypad na rowery lub do tramwajowych i autobusowych "puszek" bez klimatyzacji. Alternatywnie można będzie popierdzielać piechotą lub omijać centrum (w końcu standardowy wrocławianin kiedyś Rynek już widział, a teraz nie powinien zakłócać spokoju emerytom, turystom i urzędnikom). To wasze głosy decydują o waszym upodleniu i jeszcze się z tego cieszycie :D Tylko nie chrzańcie, proszę, o tym jak to każdy może wszędzie podjechać ZK lub rowerem, i jak to kilometrowy spacer jeszcze nikomu nie zaszkodził. Powiedzcie to swoim rodzicom jak będą mieli, koło 60-tki albo kobietom w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marduk Re: Rowerowi onaniści i ZK-maniacy, to wasze świę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.11, 10:51 Koło 60-tki to ludzie jeszcze w maratonach biegają... no chyba, że całe życie wozili się autem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Rowerowi onaniści i ZK-maniacy, to wasze świę IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 11:18 No raczej. Ludzie bez nóg też biegają... Taki Pistorious zasuwa na nieosiągalnym dla 90% zdrowych poziomie :) Wielu znasz 60-letnich maratończyków? A co jeśli napiszę o 65-letnich lub 70-letnich rodzicach? Też sami maratończycy? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: Rowerowi onaniści i ZK-maniacy, to wasze świę 21.09.11, 17:50 "Reszta bydła wypad na rowery > lub do tramwajowych i autobusowych "puszek" bez klimatyzacji" Skody 19T mają klimę i mercedesy niektóre też, ale o tym pewnie nie wiesz, jak zwykle gadasz głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Rowerowi onaniści i ZK-maniacy, to wasze świę IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 20:41 Wiem, wiem. Szkoda tylko, że ta klima albo nie działa efektywnie, albo nie jest włączana. z naciskiem na to, że nie jest włączana. Ja przynajmniej, nigdy nie doświadczyłem takiego luksusu, podróżując Skodami na liniach 6, 5 lub 7. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: Rowerowi onaniści i ZK-maniacy, to wasze świę 22.09.11, 16:41 Gość portalu: qwerty napisał(a): > Wiem, wiem. Szkoda tylko, że ta klima albo nie działa efektywnie, albo nie jest > włączana. z naciskiem na to, że nie jest włączana. Ja przynajmniej, nigdy nie > doświadczyłem takiego luksusu, podróżując Skodami na liniach 6, 5 lub 7. > na 5 nigdy nie jeździły skody, ani nie jeżdżą, na 6 i 7 jeżdżą skody 16T nie wyposażone w klimatyzacje, tylko 19 T mają. Kolejny raz sie popisałeś głupotą. prosze cie nie odzywaj się już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Rowerowi onaniści i ZK-maniacy, to wasze świę IP: *.internetia.net.pl 22.09.11, 20:05 No najmocniej przepraszam, ze nie odróżniam tego: pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Skoda_19T_3101.jpg&filetimestamp=20110203204018 od tego: pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:16T_Wroclaw_3002.jpg&filetimestamp=20070112175407 Swoją drogą z wiki, wynika, że tych twoich klimatyzowanych wozów jest kilka na 235 wszystkich składów. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: Rowerowi onaniści i ZK-maniacy, to wasze świę 23.09.11, 16:21 "> Swoją drogą z wiki, wynika, że tych twoich klimatyzowanych wozów jest kilka na > 235 wszystkich składów" co nie zmienia faktu, ze racji nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QWA Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 21:56 co za kolejna bzdura - objazd Nabycinska do Braniborskiej - 95% aut jadacych Podwalem do Orlat jedzie prosto, kilka w Teczowa a czasem jakies w prawo do Braniborskiej i Robotniczej. Jesli to ma byc objazd to bedzie cyrk bo Orlat na odcinku od Braniborskiej w szczycie stoi sie w korku od Nabycinskiej i Braniborskiej. To teraz korek zablokuje Legnicka od 1 Maja do Solidarnosci -SUPER, oby moje progonozy w g...o sie obrocily. Dodam, ze tramwaje po wpomnianym odcinku Podwala ja dosc rzadko widze. Odpowiedz Link Zgłoś
javall Już w październiku wydzielą torowisko na Podwalu 20.09.11, 22:09 Mysle, ze trzeba isc dalej. Dlaczego tylko Podwale ? Najlepiej wszystkie ulice w miescie przebudowac tak, aby byl tylko jeden pas ruchu. Przemiennie, kilka minut w jedna strone, kilka w przeciwna. Oczywiscie nie moze to dotyczyc wladz miasta, oni powinni jezdzic po chodnikach. Samochod przeciez kupuje sie nie po to aby jezdzic, ale by ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sir Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.204.126.108.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.09.11, 23:01 szczerze to jako kierowca zaczynam się czuć dyskryminowany, miejsc parkingowych brak - wszędzie gdziekolwiek się ich szuka (urzędy, szpitale, rynek) pasy ruchu po ktorych przejedzie raz na 20 minut tramwaj (zmigrodzka, kleczkowska) sa wyłaczane z ruchu samochodowego co generuje dosc duze korki i zgrzytanie zebami wkurzonych kierowców, i szczeze to mam gdzies wizje Pana Prezydenta bo lubie jak ktos mowi jak mam zyc i czym mam jezdzic (komunikacja miejska lub rowerem a nie autem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrza Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.11, 23:34 sir, to ty się na wieś wyprowadź, serio. Tam może i drogi wąskie, ale samochodów nie ma za wiele, zawsze przejedziesz. No i nikt Ci nie będzie mówił, jak masz żyć, a raczej, czym masz jeździć. A to, że ulice w centrach miast są zamykane, to światowy trend, komunikacja miejska jest ważniejsza, niż jedna osoba w pięcioosobowym aucie. Zgodzię się jednak z brakiem parkingów, to jest problem i tu uważam, że miasto daje dupy. Prywatne są za drogie, na ulicach nie ma miejsca. Tu jest jeszcze wiele do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marduk Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.11, 11:24 Ale właściwie - dlaczego miasto powinno być odpowiedzialne za tworzenie miejsc parkingowych? Wystarczy, że zapewniony zostanie sprawny dojazd do centrum środkami komunikacji zbiorowej. Miasto co najwyżej powinno w planie zagospodarowania przewidzieć miejsca, gdzie powinny powstawać wielopoziomowe parkingi, i resztę zostawić prywatnym inwestorom. Oczywiście - parkowanie w miejscach niedozwolonych powinno być ścigane sprawnie i szybko - np. przez uprawnienie kilku biznesmenów z lawetami do odholowywania samochodów na płatne parkingi poza centrum (bo w sumie dlaczego niby tylko Straż Miejska ma się tym zajmować?). Odpowiedz Link Zgłoś
trefar Już w październiku wydzielą torowisko na Podwalu 20.09.11, 22:18 No i co z tego? Ulica Reymonta od mostu Osobowickiego jest wydzielona,a samochody i tak tego nie przestrzegają. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodywroclaw.pl Nie będzie łącznika Góralska-Tęczowa 20.09.11, 22:27 Wydzielenie tego torowiska miało nastąpić pod wybudowaniu łącznika Góralska-Tęczowa, który znacząco odciążyłby okolice Dworca Świebodzkiego. Od kilku miesięcy jednak ten łącznik wisiał na włosku ze względu na sytuację budżetową miasta. Najwyraźniej włosek się zerwał - łącznika nie będzie, więc nie ma sensu odwlekać wydzielenia torowiska, które ewidentnie jest potrzebne, żeby uratować celowość wydania ogromnych sum na projekt "Tramwaj Plus". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QWA Re: Nie będzie łącznika Góralska-Tęczowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 22:32 ten łacznik to wisi na wlosku od dekady (serio) Odpowiedz Link Zgłoś
rocez Re: Narzekacze popierają Dutkiewicza 21.09.11, 07:05 Łącznika i bardzo wielu jeszcze innych inwestycji nie będzie , bo Wrocław wyprztykał się z kasy na prawie dwukrotnie za drogi stadion. Panowie urzędnicy wydają nie swoją kasę więc rękę mają lekką. Ludność się cieszy, bo mamy wilki sukces w postaci Euro, nikomu proste fakty w głowie się nie łączą. Na warunki komunikacji narzekają (słusznie!) wszyscy równo, kierowcy, pasażerowie, piesi i rowerzyści, a później idą i ochoczo głosują na Dutkiewicza. Puki ciemny lud się nie otrząśnie nic się nie zmieni. Z resztą jakby nawet ludzie się dziś opamiętali to i tak nie będzie już kasy na realne zmiany. Wielkie sukcesy Dutkiewicza kosztują. Odpowiedz Link Zgłoś
wonderdummy Naginanie rzeczywistości 21.09.11, 08:21 Masz rację. Magistrat czaruje teraz rzeczywistość jak może, by usprawiedliwić wydanie ogromnych pieniędzy na dwukierunkowe wagony. Z oryginalnego i interesującego projektu zostały skrawki, które teraz doszywa się do reszty czyniąc zamieszanie i psując jeszcze bardziej to, co już było niewydolne. Wątpię, by smarowanie pasów na torach rzeczywiście przyczyniło się do powstania choćby jednej prawdziwie szybkiej trasy tramwajowej. Zamawianie dwukierunkowców było kompletnie pozbawione sensu, biorąc pod uwagę faktyczne ich wykorzystanie. Budowanie wekslówek zamiast pętli także nie znajduje uzasadnienia, narzuca organizację ruchu tramwajowego i ogranicza wykorzystanie tras do stadionu oraz na Gaj do jednego tylko typu wozów. Wymiana sprężyn w materacach nie przyciągnie nowych i nie zatrzyma starych klientów hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azrw Re: kup se rower IP: *.wroclaw.mm.pl 20.09.11, 23:04 Ani on burak ani ma problem. Mam nadzieję, że rozumiesz, iż Twój tekst to podręcznikowe studium frustracji pod tytułem "niech sąsiadowi też krowy zdechną"? Żenada. Ale dość o Tobie, porozmawiajmy o komunikacji miejskiej. Naprawdę uważasz, że standardy, które dzisiaj ta instytucja sobą reprezentuje, są wystarczające, tudzież satysfakcjonujące? Gdybyś nie zrozumiał powyższego tekstu, poproś kogoś o interpretację i wyjaśnienie. Staraj się nie odpowiadać samodzielnie w takim wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrza Re: kup se rower IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.11, 23:26 Żenadę, to reprezentuje mój przedmówca. Tak, uważam, że jest w maiarę ok. Miasto się stara, powstał tramwaj plus, budowane są nowe linie, wydzielane torowiska, kupowane są nowe tramwaje i autobusy. Nie jest idealnie, ale jest coraz lepiej. Jednym elementów polepszania działania komunikacji miejsiej, jest właśnie wydzielanie torowisk kosztem pasów jezdni dla samochodów, ma to usprawinić komunikację miejską i zachęcić ludzi do jazdy tąże. Mój przedmówca tego nie rozumie, tylko się pieni i będzie się coraz częściej i mocniej pienił w swoim samochodzie w centrum miasta. Taka jest rzeczywistość. Ja jeżdżę do pracy rowerem i coraz więcej osób u mnie w firmie o robi. Klimat wrocławski pozwala na jazdę prawie przez cały rok. Dzięki takim jak ja, którzy potrafią ruszyć dupę, a nie wożą się do pracy samochodem z Gaju do centrum, ci kórzy na prawdę muszą jeździć samochodem, mają łatwiej. A co do frustracji, to ja nie mam w sobie żadnej, w przeciwieństwie do samochodowych leni, kótrzy mają pretensje, że miasto zamyka centrum dla samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: kup se rower 21.09.11, 08:39 Gość portalu: Wrza napisał(a): > Żenadę, to reprezentuje mój przedmówca. > Tak, uważam, że jest w maiarę ok. Dla kogoś kto "wczoraj" przybył do dużego miasta Wrocław. Dla tych, którzy porównują zmiany (czy też raczej ich brak) w KM na przestrzeni ostatni dekad nie jest to OK, dla tych którzy umieją krytycznie ocenić jazdę zgodnie z rozkłądem nie jest OK, dla tych, którzy nie lubują się w porannych czy popołudniowych smrodkach czy ściskach, zimnie lub gorącu nie jest OK. > Miasto się stara, powstał tramwaj plus, budow > ane są nowe linie, wydzielane torowiska, kupowane są nowe tramwaje i autobusy. I NIC! > Nie jest idealnie, ale jest coraz lepiej. Jednym elementów polepszania działani > a komunikacji miejsiej, jest właśnie wydzielanie torowisk kosztem pasów jezdni > dla samochodów, ma to usprawinić komunikację miejską i zachęcić ludzi do jazdy > tąże. I NIC, a na własne oczy widuję niewykorzystany przez 7-8 min ok 600m wydzielone torowisko. > pretensje, że miasto zamyka centrum dla samochodów. Rzecz w tym, że teren wydzieleń skutecznie się powiększa. Przez długie lata był to Rynek z przyległościami, przed chwilą część Solnego, za chwilę Krupnicza, potem zwęzenie KW - to już było komunikowane. Jaki nastepny krok (?) zamkniecie Podwala, Sądowej i wszystkiego na pólnoc od Piłsudskiego, a zaraz potem wszyskich ulic wewnętrz terenu ograniczonego fosą o Odrą. Ale niektórzy to kupują i łykają jak młode pelikany propagandę: sami sobie jeździjcie na rowerach, miasto nie bedzie Wam ulatwiac przemieszczania się a wręcz ma was w nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrza Re: kup se rower IP: *.128.106.122.static.crowley.pl 21.09.11, 09:09 I kolejny frustrat. Możesz się pienić ile chcesz, a i tak centrum będzie zamykane dla ruchu samochodowego w coraz większym stopniu. Możesz albo się przesiąść do MZK, albo na rower, albo zapluć sobie szybę w samochodzie. Twój wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: kup se rower IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 11:42 Jeszcze zobaczymy. Wybory jeszcze daleko, ale po tym co odstawia obecnie ZDiUM, ktokolwiek zaproponuje wywalenie odpowiedzialnych z roboty i likwidację debilnych zwężeń (np. na Ołbinie) wygra w cuglach. Poza tym, drogi rowerzysto, z tego co zauważyłem policja wzięła się za egzekwowanie prawa od "miłośników dwóch pedałów". Mandaty sypią się jak groch. Nie ma raczej możliwości, żeby ich uniknąć, bo w tym mieście praktycznie nie da się jechać rowerem zgodnie z przepisami (wiem bo sam jeżdżę kilka razy w tygodniu). Dlatego też, nie bój nic, może twój poprzedni rozmówca będzie się wkurzał w swoim aucie, ale koszty zmian (wyrażone w PLN) poniesiesz ty i twoi kumple. BTW: Ciekawe co ma do powiedzenia o jeżdżeniu rowerem po Wrocku Pani Doktorantka, która za kraksę z inna rowerzystką na Wyspiańskiego będzie odpowiadała karnie? Też zachęca innych do przesiadki na dwa kółka? Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: kup se rower 21.09.11, 12:55 Gość portalu: qwerty napisał(a): > BTW: Ciekawe co ma do powiedzenia o jeżdżeniu rowerem po Wrocku Pani Doktorantk > a, która za kraksę z inna rowerzystką na Wyspiańskiego będzie odpowiadała karni > e? Też zachęca innych do przesiadki na dwa kółka? Ciekawe co mają do powiedzenia Ci którzy zostali ukarani za jazde bez biletu a nie mili go bo biletomat nie chcial sprzedać, ciekawe co mają do powiedzenia ci wszyscy którzy są obrażani przez kierowców MPK, ciekawe co mają do powiedzenia ci wszyscy którzy się spóźniają ponieważ pojazd KM nie przyjechał lub sie istotnie spónił, ciekawe co mają do powiedzenia ci wszyscy którzy w zimie marzną w KM a w lecie duszą się i wąchają smrodki.... Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: kup se rower 21.09.11, 16:59 > Poza tym, drogi rowerzysto, z tego co zauważyłem policja wzięła się za egzekwow > anie prawa od "miłośników dwóch pedałów". Mandaty sypią się jak groch. Nie ma r > aczej możliwości, żeby ich uniknąć, bo w tym mieście praktycznie nie da się jec > hać rowerem zgodnie z przepisami (wiem bo sam jeżdżę kilka razy w tygodniu). Dl > atego też, nie bój nic, może twój poprzedni rozmówca będzie się wkurzał w swoim > aucie, ale koszty zmian (wyrażone w PLN) poniesiesz ty i twoi kumple. Większej bzdury na forum dawno nie czytałem. Codziennie pokonuję po Wrocławiu na rowerze dziesiątki kilometrów, policję widuję sporadycznie i to tylko w radiowozach. Owszem, była z miesiąc temu jakaś akcja na skrzyżowaniu Piłsudskiego/ Świdnicka, ale szybko się to rozeszło po kościach. Także koloryzuj gościu dalej, ale może raczej na forum dla jakichś sfrustrowanych samochodziarzy? Tutaj nikogo na te bajeczki nie nabierzesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: kup se rower IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 20:45 No proszę, a ja regularnie widzę akcje polowania na rowerzystów na skrzyżowaniu Piłsudskiego/Grabiszyńska (Pl. Legionów) i Piłsudskiego/Świdnicka. Brzydzi mnie to, jak każda tak akcja policji, ale ciebie powinni łapać codziennie :) Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: kup se rower 21.09.11, 21:18 Gość portalu: qwerty napisał(a): > No proszę, a ja regularnie widzę akcje polowania na rowerzystów na skrzyżowaniu > Piłsudskiego/Grabiszyńska (Pl. Legionów) i Piłsudskiego/Świdnicka. Brzydzi mni > e to, jak każda tak akcja policji, ale ciebie powinni łapać codziennie :) A za co mają mnie niby łapać? Ja po chodnikach nie jeżdżę, ku utrapieniu zresztą wielu twoich pobratymców od kierownicy. Sami już nie wiecie, co wam bardziej przeszkadza, rowery, tramwaje, a niedługo to pewnie i piesi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty A tak a propos pompy czesia :) IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 20:51 forum.gazeta.pl/forum/w,72,126030384,126159652,Re_Aaa_wszystko_jasne_.html Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: kup se rower 21.09.11, 12:50 Gość portalu: Wrza napisał(a): > I kolejny frustrat. Możesz się pienić ile chcesz, a i tak centrum będzie zamyka > ne dla ruchu samochodowego w coraz większym stopniu. Możesz albo się przesiąść > do MZK, albo na rower, albo zapluć sobie szybę w samochodzie. Twój wybór. I to jest wlasnie Wasz poziom argumentacji: frustrat, zapluć, pienić się, debil, troll. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrza Re: kup se rower IP: *.128.106.122.static.crowley.pl 21.09.11, 13:33 Nie pie... Merytorycznie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: kup se rower 21.09.11, 13:57 Merytorycznie miałeś wcześniej no ale wolałeś pienić się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrza Re: kup se rower IP: *.128.106.122.static.crowley.pl 21.09.11, 14:04 Ja się nie pienię, ja się cieszę, że coraz więcej ulic jest zamkniętych dla ruchu, więcej ścieżek rowerowych i wydzielonych pasów dla KM. Ja na prawdę jestem szczęśliwszy. :-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: kup se rower 21.09.11, 18:54 Gość portalu: wrza napisał(a): > Ja się nie pienię, Pienisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: kup se rower IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 11:45 ok, niech zwezaja skoro taka moda, ale dlaczego wciaz nie ma lacznika szpitalnej z robotnicza? dlaczego wciaz musze objezdzac swiebodzki? paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: kup se rower 21.09.11, 13:23 Brak tego łącznika, to prawdziwy generator korka. Takich kierowców zmuszonych do bezsensownego objeżdżania jest wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: kup se rower 21.09.11, 13:58 Dlatego, ze latwiej wmówić pelikanom ze powinni na piechotę, rowerem czy KM a nie porobić ulatwienia drogowe typu wlasnie Szpitalna-Robotnicza czy Racławicka-Oporów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: kup se rower IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 11:33 Stary, mam nadzieję, że na tym swoim rowerku będziesz zasuwał do 65 roku życia, w mrozy, deszcze i zawieje, "lekko przeziębiony" i z dzieckiem lub dwoma w przyczepce (w końcu do przedszkola 5-latka ZK lub rowerem nie puścisz). Mam również nadzieję, że jak się kiedyś dorwiesz do jakiegoś stanowiska kierowniczego, na którym trzeba będzie pojeździć po siedzibach klientów, załatwić kilka spraw w różnych miejscach miasta, to zapakujesz swój zespół na rowery i będziecie zasuwać te 40-50 km dziennie w pełnym rynsztunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrza Re: kup se rower IP: *.128.106.122.static.crowley.pl 21.09.11, 12:06 Stary, a ja mam nadzieję, że ludzie na tym forum przestą pie...ć bez sesnu. I moje i Twoje nadzieje próżne są. Czy ja każe staruszkom na rowerach jeździć? Dzieci do przedszkola wozić w przyczepce rowerowej? Przedstawicielom handlowym wozić towar tramwajami? Na prawdę pomyśl trochę zanim coś napiszesz. Chodzi o to, żeby hordy wygodnickich palantów w kwiecie wieku nie jeździło z Biskupina na Robotniczą, czy z Krzyków do centrum samochodem do pracy. Śmiem twierdzić, że to znacząca część ruchu samochodowego w tym mieście. Jak oni przestaną, to wszystkim będzie wygodniej. I skończ z demagogią o staruszkach, bo to na prawdę nudne i niczego nie wnosi do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: kup se rower IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 12:31 Staruszek to tylko dobry przykład, ale wcale nie trzeba być starszym człowiekiem, by jazda na rowerze lub jazda tramwajami, stanowiła problem. Co jeśli ktoś lubi pograć tenisa albo popływać przed pracą w której musi być w garniturze, pracuje w 2-3 miejscach, odwozi dzieci do szkoły, albo po prostu nie ma zdrowia do pedałowania? Poza tym, od kiedy to dążenie do wygody (a dąży do niej ludzkość od początku swojego istnienia) stało się nagle wadą? Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: kup se rower 21.09.11, 14:00 Poza tym, od kiedy to dążenie do wygody (a dąży do niej ludzkość > od początku swojego istnienia) stało się nagle wadą? I tu tkwi sedno sprawy. Pan samochodziarz musi koniecznie jeździć wygodnie kosztem ludzi korzystających z komunikacji zbiorowej. W dupach się kierowcom poprzewracało, ale jak widać magistrat zaczyna wreszcie uwzględniać potrzeby wszystkich mieszkańców Wrocławia, a nie tylko właścicieli czterech kółek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: kup se rower IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 15:12 Czesiu, z tobą nawet nie dyskutuję, bo wiem, że nie ma sensu... Jesteś wszak pierwszym forumowym "złotym dzieckiem dwóch pedałów" we Wrocławiu (jak mawiał klasyk), na dodatek władasz po mistrzowsku pompką rowerową... Gdzie mi tam, prostemu samochodziarzo-ZK-rowerowemu wrocławianinowi, do dyskusji z tobą :) Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: kup se rower 21.09.11, 16:51 Gość portalu: qwerty napisał(a): > Czesiu, z tobą nawet nie dyskutuję, bo wiem, że nie ma sensu... Jesteś wszak pi > erwszym forumowym "złotym dzieckiem dwóch pedałów" we Wrocławiu (jak mawiał kla > syk), na dodatek władasz po mistrzowsku pompką rowerową... Gdzie mi tam, proste > mu samochodziarzo-ZK-rowerowemu wrocławianinowi, do dyskusji z tobą :) I to jest właśnie pełna, "merytoryczna" odpowiedź inwalidy umysłowego, któremu spaliny zrobiły sito z mózgu... Co ma wspólnego jeżdżenie na rowerze z wydzielaniem torowisk tramwajowych? Możesz mi to wyjaśnić? Czy dalej będziesz pierdzielił o jakiejś pompce psycholu? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: kup se rower 21.09.11, 17:26 czechofil z qwertym nie ma co dyskutować. O ile pamietam ten pan niedawno twierdził, ze w mediolanie czy w Pradze nie ma tramwajów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: kup se rower IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 20:37 LOL :D Chyba już naprawdę wam się te spaliny, które codziennie wdychacie jadąc między samochodami uszkodziły zdolność kojarzenia faktów. "qwerty" nic nie znaczy. Gdybym miał akurat niemiecką klawiaturę pisał bym "qwertz". Mógłbym też alternatywnie pisać "asdf" albo "zxcv" itd. Używam nick'u "qwerty" zamiennie z dowolną kombinacją liter jeśli nie chce mi się logować. Jednocześnie ze mną, używa go codziennie pewnie jeszcze kilka/kilkanaście osób... Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: kup se rower 21.09.11, 21:27 > "qwerty" nic nie znaczy. Gdybym miał akurat niemiecką klawiaturę pisał bym "qw > ertz". Mógłbym też alternatywnie pisać "asdf" albo "zxcv" itd. Używam nick'u "q > werty" zamiennie z dowolną kombinacją liter jeśli nie chce mi się logować. Jedn > ocześnie ze mną, używa go codziennie pewnie jeszcze kilka/kilkanaście osób... To jest czytelne dla wszystkich na forum, a ty to tylko potwierdziłeś. Jesteś anonimowym, wielonickowym trollem, który czasami się loguje, a czasami nie... Nie warto z tobą więc rozmawiać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: kup se rower IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 22:39 Bynajmniej. Stosowanie wycieczek osobistych wobec mnie, jest po prostu ograniczone do ewentualnych głupot jakie popełniłem na danym forum w konkretnej dyskusji. Do jednej dyskusji używam jednego nick'u i tyle. Powinieneś dyskutować z argumentami, a nie z osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
czechofil Re: kup se rower 22.09.11, 08:41 Gość portalu: qwerty napisał(a): > Bynajmniej. Stosowanie wycieczek osobistych wobec mnie, jest po prostu ogranicz > one do ewentualnych głupot jakie popełniłem na danym forum w konkretnej dyskusj > i. Do jednej dyskusji używam jednego nick'u i tyle. Powinieneś dyskutować z arg > umentami, a nie z osobą. I mówi to ten, który dokładnie w ten sposób zachowuje się na forum... To ty wybitnie zastosowałeś wycieczkę osobistą wobec mnie i dyskutujesz ze mną jako rowerzystą, a nie z moimi argumentami na temat komunikacji zbiorowej. Przecież rozmawiamy o wydzielaniu torowiska na Podwalu, a nie o jeżdżeniu na rowerze i akcesoriach rowerowych... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-ghostdog Re: kup se rower 22.09.11, 16:45 Gość portalu: qwerty napisał(a): > Bynajmniej. Stosowanie wycieczek osobistych wobec mnie, jest po prostu ogranicz > one do ewentualnych głupot jakie popełniłem na danym forum w konkretnej dyskusj > i. Do jednej dyskusji używam jednego nick'u i tyle. Powinieneś dyskutować z arg > umentami, a nie z osobą. dyskutuje sie z osobą, nie z argumentami, a argumenty sie podaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sir Re: kup se rower IP: *.204.126.108.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.09.11, 23:11 Przyjacielu od pedałów, pozwol kazdemu samodzielnie decydowac o swoim zyciu i wybrac na co chce umrzec i jak dlugo chce zyc bo nic Ci do tego, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aall Re: kup se rower IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.09.11, 08:57 Szanowny rowerzysto! Ale Wrocław to nie tylko centrum, Krzyki czy Gaj. To jeszcze co najmniej kilkanaście dzielnic czy kilkadziesiąt osiedli wokół, a "cudowny" tramwaj plus to tylko 3 linie. I każdy zdrowy na umysle człowiek zamiast 2-3 autobusami, tramwajami przez godzinę czy dwie przedostawać się ma do pracy, po drodze odworząc rodzinę do przedszkoli czy szkół, wybierze samochód. Wielka aglomeracja jaką jest Wrocław to nie ścierzka rowerowa, a z ulic nie zrobi się pseudometra żeby tramwaje mogły szybciej jeździć. Podatki płacą wszyscy i nikt nie powinien być faworyzowany albo traktowany jak obywatel 2 kategorii, bo ma samochód. Rzucam hasło " Wrocław dla wrocławian", a nie tylko dla turystów i kibiców. I niech "Miasto" się nad tym zastanowi, bo mieszkańcy nie tylko "sobie żyją" we Wrocławiu ale muszą też w nim pracować, żeby na te podatki było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: kup se rower IP: 193.46.186.* 21.09.11, 09:59 "odwoRZąc" "scieRZka" - sam powinieneś zawieźć się do tej szkoły tępy szpadlu, a nie posyłać dzieci. Ja też mam samochód, ale do pracy jezdżę zwykle tramwajem, a samochodem tylko wtedy jak mam coś większego do kupienia np. po pracy. Dzieci do szkół powinny chodzić samodzielnie, bo takie chowanie pod kloszem skończy się później brakiem samodzielności i pasożytowaniem na rodzicach. Skoro wszyscy powinni być równi, to domagam się, aby faza dla tramwaju i pieszego trwała tak długo jak dla samochodów - wówczas pogadamy o tym, że jest już w końcu sprawiedliwie. Ja to potrafię dostrzec z obu stron, bo często wychylam tyłek poza siedzenie auta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: kup se rower IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 11:51 " też mam samochód, ale do pracy jezdżę zwykle tramwajem, " super, ja pracuje na bielanach i musialbym poswiecic na dojazdy KM ok 3 godz dziennie. w aucie spedzam 45 min. rowerowi faszysci z magistratu, zostawcie nas w spokoju, bo niedlugo przekroczycie punkt krytyczny i kierowcy zmiota was z urzedu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: kup se rower IP: 193.46.186.* 21.09.11, 12:48 To się przeprowadź do tych cholernych Bielan a nie ciągle jęczysz jak ci źle. Sam jesteś z magistratu... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw 20.09.11, 23:25 homik napisał: > Proponuję wydzielić torowisko także na Krakowskiej i Traugutta, dlaczego ludzie > jeżdżący tamtymi ulicami mają mieć lepiej ? O tym, czemu podczas remontu Krakowskiej nie wydzielono torowiska, to na forum była ostra rozmowa. Oficjalnie chyba z powodu kosztów - rozumiesz, że stadion miał priorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
topix zabrać radnym samochody 21.09.11, 02:01 standardem powinno być , że radny, prezydent jeżdzą tramwajami i autobusami. ele to s.....syny, nazwali rondo imieniem regana, wydali 1 miliard na bezsensowny stadion, ludzie kupili wam 10 tramwajów a wy myślice, że tu są bogate Niemcy, barany jesteście, że na nich głosujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x_X_x Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.devs.futuro.pl 21.09.11, 07:47 homik napisał: > Proponuję wydzielić torowisko także na Krakowskiej i Traugutta, dlaczego ludzie > jeżdżący tamtymi ulicami mają mieć lepiej ? Jak miasto zorganizuje mi tramwaj (a lepiej autobus) spod domu na Księże to se mogą wydzielać. A dopóki muszę się dwa razy przesiadać i doginać na piechotę jeszcze 10 min za pętlę i tracić na to godzinę to wolę jechać autem w 20 min!!! Duduś goń się ze swoją dziadowska komunikacją zbiorową! Wydziel kolejne torowiska a kierowcy ci za to podziękują! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 07:59 argumenty samochodziarzy są wręcz komiczne ;-) nie są w stanie się przyznać że po prostu dupy im przyrosły do siedzeń samochodów i po prostu nie są w stanie z lenistwa nawet spróbować roweru czy tramwau itp, a argumenty są ciągle te same - starzy rodzice - niedołężni - wielkie siaty z zakupami (tak jakby jeździli codziennie z siatami) - całe stada dzieci które mają zapalenia płuc i trzeba je odwozić po przedszkolach rozsiane w całym mieście - albo agent który wozi szkło artystyczne i obawia się o potłuczenie rowerem i jeszcze może "matkę cwaniak wozi z tyłu" ? haha a prawda nawet nie leży po środku tylko daleko od was lenie! ciekawe co powiecie jak lekarz wam powie w wieku 40 lat że serce macie 60 latka z powodu braku ruchu? i zawał zaraz was czeka albo miażdżyca i nadciśnienie? a efektem jest sznur aut np na legnickiej, równolegle do której jedzie sto tramwajów na godzinę nie stojąc w korku, a w środku sami zakupiarze z siatami, i dziećmi, w postaci 90% pojedynczego faceta siedzącego w klimatyzowanym aucie i jadącego do biura ewentualnie z biura na obiad do miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 12:01 "dupy im przyrosły do siedzeń samochodów i po prostu nie są w stanie z lenistwa nawet spróbować roweru czy tramwau " i znowu te same chamskie argumenty. ja jezdze autem bo to lubie. mam muzyke, latem sympatyczna klime, w zimie ogrzewanie. luksus. ;) poza tym na moich trasach auto jest duzo szybsze. dla mnie wlasnie tramwaj czy rower to lenistwo, nie mam czasu na ich predkosci (np. legnicka/lotnicza- przystanek co 200m, podroz ciagnie sie w nieskonczonosc). czasem jade tramwajem , ale musze miec naprawde duzo czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrza Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.128.106.122.static.crowley.pl 21.09.11, 12:08 No i spoko, Twój wybór, ale przyzwyczaj się do coraz większych korków. Niestety, coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: 194.146.120.* 22.09.11, 17:32 a nie przyszło Ci do głowy, że oni już mają po 40 i więcej lat? pewnie w Twoim przypadku ten moment nastąpi za 20 lat, więc ciesz się pókiś młody i masz zdrowie na rower i dużo czasu na marnowanie go w MPK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: 194.146.120.* 22.09.11, 17:35 argumenty wciąż te same, bo one nadal są aktualne może w Twoim świecie wszyscy wokół są młodzi i sprawni, mogą jeździć rowerem (mają go także gdzie przechowywać!), mają czas na podróżowanie MPK itd. niestety, jak podrośniesz to się okaże że jednak auto się w mieście cholernie przydaje i będziesz potrzebował nim czasem pojeździć, i też będziesz klął Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 08:02 o mój boże, 10 minut spaceru! toż to zbrodnia na twój wymęczony organizm. 10 minut spaceru to katorga po prostu, przez te 10 minut spalisz 4000 kalorii i spowoduje to znaczny ubytek na zdrowiu. stary pogielo cie calkowicie , twoj lekarz trzyma kciuki zebys chociaz te 20 minut dziennie spacerowal, przedluzy ci to zycie o kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kristoff26 Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw 21.09.11, 07:52 Wydzielanie torowisk i nie dawanie nic w zamian to paranoja urzędnicza. Naprawdę istnieją ludzie, którzy muszą korzystać z aut. Ja np. dojeżdżam do pracy spoza Wrocławia (i żebym zaraz nie dostał gromów na głowę dodam że organizujemy się na wspólne dojazdy ze znajomymi żeby nie jechać kilkoma autami). I jakoś nie widzę możliwości korzystania z komunikacji. OK. Mógłbym dojechać do rogatek miasta i zostawić auto na parkingu, ale ... nie ma parkingu. Po drugie jak już wsiądę w komunikację to mam po drodze 2 przesiadki (tramwaje i autobusy stojące w korkach). I tak z całkiem przyjemnej drogi do pracy (dojazd ok. 30-40 minut) robi się 2 godziny. Nie wspominając o tym że koszt paliwa (LPG) po podzieleniu na wszystkich wychodzi śmiesznie niski, a na komunikację wydalibyśmy razem majątek. Dla mnie głównym generatorem korków są ludzie którzy mają do pracy powiedzmy 500m i jadą autami. Mam takich w pracy całkiem sporo. Wielu z nich ma bezpośrednie połączenie tramwajem (i to po wydzielonym torowisku) a i tak jeździ autami. I taką mentalność trzeba zmienić. Acha i nie mówcie mi o rowerze bo uwielbiam jeździć na rowerze ale 20-30km do pracy to jednak ciut za daleko jak na rower. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 08:01 a skad ta postawa rozszczeniowa? gdzie wyczytałeś że udrażnianie komunikacji miejskiej ma spowodowac ze dostaniesz cos w zamian? co bys chcial, zeby wyburzyli jakas kamienice i parking ci postawili bo łaskawie pozwolisz udroznic ruch tramwajowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 08:04 napisz z jakiej wioski dojezdzasz i na jaka ulice. Nie pisz bzdur ze na rogatkach nie ma parkingow bo to juz popadasz w paranoje. Odpowiedz Link Zgłoś
kristoff26 Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw 21.09.11, 08:22 Jak widzę taki ton dyskusji to od razu odechciewa mi się pisać. Dojeżdżam od strony Długołęki/Oleśnicy w okolice Krzyków. Z parkingami jest tak że na upartego można by zostawić samochód pod Koroną choć ten parking nie jest do tego stworzony i bardzo często jest już teraz wypchany po brzegi. Nie mniej miałem kiedyś taką sytuację że samochód mi się dokładnie koło Korony zepsuł i musiałem jechać komunikacją. Najpierw autobusem na Pl. Kromera, potem jakimś tramwajem w okolice dworca a potem do pracy kolejnym tramwajem/autobusem. Sama tylko ta wycieczka od Korony zajęła mi 2 razy więcej czasu niż normalnie jeżdżę z domu do pracy. A z powrotem było jeszcze gorzej. W momencie kiedy mówię o czymś w zamian myślę przede wszystkim o pociągach, czyli takich tramwajach dla ludzi spoza Wrocławia. Jak tylko pociąg od stacji Psie Pole do Dworca będzie jechał szybciej niż żółw (albo przynajmniej tak jak kilka lat temu) to na pewno się w niego przesiądę. A tymczasem po każdej kolejnej aktualizacji rozkładu jedzie 5 minut dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw 21.09.11, 11:06 Gość portalu: w napisał(a): > napisz z jakiej wioski dojezdzasz i na jaka ulice. Nie pisz bzdur ze na rogatka > ch nie ma parkingow bo to juz popadasz w paranoje. Zaproponuj realny sposób dojazdu bez użycia samochodu z Pietrzykowic na Legnicką, w okolice Magnolii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.play-internet.pl 21.09.11, 08:05 > ę istnieją ludzie, którzy muszą korzystać z aut. Ja np. dojeżdżam do pracy spoz > a Wrocławia (i żebym zaraz nie dostał gromów na głowę dodam że organizujemy się to się przeprowadź do wrocławia albo znajdź pracę bliżej. wrocławianie mają dość smrodu i hałasu pod oknami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrza Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.128.106.122.static.crowley.pl 21.09.11, 09:17 Masz rację. Sam propaguję rower i komunikację miejską, ale rozumiem, że jak ktoś dojeżdża z poza Wrocławia, to ma ciężki orzech do zgryzienia. Jednakże, tak jak Ty, tak ja pastwię się nad tymi, którzy z Kromera do centrum lub z Biskupina na Grunwaldzki jeżdżą samochodem. Oni powodują korki. Gdyby przesiedli się do MZK, to na prawdę wszystkim żyłoby się w tym mieście lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilly Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw IP: *.internetia.net.pl 21.09.11, 08:46 Czy komunikacja miejska we Wrocławiu to tylko tramwaje? A co z autobusami? Po takich wydzielonych pasach nie mogą jeździć więc będą stały w gigantycznych korkach razem z samochodami. Co mają robić mieszkańcy dzielnic, do których tramwaje nigdy nie dojeżdżały i nie będą dojeżdżać? Nie rozumiem dlaczego miasto robi przywileje tylko dla tramwajów. Odpowiedz Link Zgłoś
urko70 Re: Już w październiku wydzielą torowisko na Podw 21.09.11, 08:59 homik napisał: > Proponuję wydzielić torowisko także na Krakowskiej i Traugutta, dlaczego ludzie > jeżdżący tamtymi ulicami mają mieć lepiej ? Czemu pod tablicami oznaczającymi teren zabudowany Wrocławia nie postawić zakazu wjazdu? Odpowiedz Link Zgłoś
donal-dina Już w październiku wydzielą !!! 21.09.11, 09:57 Proponuję wydzielić specjalny oddział w Lubiążu dla t.zw. wydziału inżynierii i magistratu. Osobniki te poza cieszące się kompletną ignorancją i bezmózgowiem potrafią tylko wszystko spieprzyć i zniszczyć. Od.....cie się wreszcie jełopy od układu komunikacyjnego miasta. Sprawy totalnego zniszczenia układów komunikacyjnych i zakorkowania Wrocławia należy zlecić firmie zagranicznej z zakazem dostępu na kilkaset metrów wrocławskim pasożytom i nieudacznikom. Fantazje i wizje magistratczyków i ich pryncypałów nie znają granic logiki Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Już w październiku wydzielą torowisko na Podwalu 21.09.11, 13:04 "Magistrat postanowił jednak przyspieszyć wydzielenie torowiska na Podwalu w reakcji na tkwiące w permanentnych korkach tramwaje plus, które, przypomnijmy, miały być tramwajami szybkimi." W związku z tym miały być chyba tunele: wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,3237294.html Odpowiedz Link Zgłoś