Dodaj do ulubionych

Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie InPost?

04.10.11, 18:20
Wystarczyłoby się wysilić i sprawdzić, że zamiast tkwienia w kolejkach na poczcie, listonosz może wrzucać polecone do skrzynki, jeśli się Pocztę do tego upoważni. No chyba, że ktoś woli się pozżymać i powyć (cyt. autorka listu) a potem palnąć oburzony list do redakcji.
Obserwuj wątek
    • Gość: :/ Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie In IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.11, 18:57
      Od tego jest polecony żeby został dostarczony do rąk własnych i pokwitowany. Zgoda na wrzucenie do skrzynki to zdjęcie z Poczty odpowiedzialności za dostarczenie listu. Nie ma głupich, a autorka ma świetą rację.
    • Gość: Ada Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie In IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.11, 19:47
      Upoważnienie poczty dotyczy tylko listów poleconych. Listy za zwrotnym potwierdzeniem odbioru trzeba odbierać i tak odbierać osobiście. Też mieszkam na Biskupinie i po powrocie z pracy widząc awizo w skrzynce na listy mam takie same odczucia co autorka artykułu.
    • Gość: jolka Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.11, 20:15
      nastazja@
      chyba nie piszesz serio, po to wysyła się polecony, aby na pewno został dostarczony, w skrzynce różnie może byc zwłaszcza w skrzynkach w domkach.
      Rozwiązanie jest proste, listonosze powinni pracowac na zmianę, aby po południu, gdy większosc ludzi jest w domu doręczyc osobiscie. Ja stoję na poczcie w ogonku dłuuugim i prawie wszyscy kolejkowicze dzierżą w ręku awiza. Paranoja jakaś
      • Gość: pp Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.11, 20:52
        Koszty. InPost jest tańszy przy masowych wysyłkach. Cena jest kryterium decydującym przy przetargach o obsługę instytucji wysyłających tysiące przesyłek. No to jest tanio.
        • Gość: pikuś Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie IP: *.xdsl.centertel.pl 08.03.12, 13:09
          czyli jak jak jest tanio , to dobrze nie jest :)
      • Gość: natassja Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.10.11, 12:52
        Piszę jak najbardziej poważnie. Mieszkam na osiedlu, na którym działa placówka pocztowa działająca jedynie w godzinach mojej pracy. Od lat mam zlecone wrzucanie poleconych do skrzynki, poczta ma nawet gotowy formularz na to. Listy z potw. odbioru to jedyna sytuacja, w której muszę pofatygować się na pocztę, ale na szczęście takie zdarzają się raz na ruski rok.
    • Gość: . Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie In IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.11, 21:05
      Bzdura, poczta ma bogatą listę wykluczeń kiedy takie upoważnienie nie działa. A nie działa choćby w zakresie przesyłek od US, ZUS, WKU i sądów. Najczęściej (o ile w ogóle) dostaję listy polecone od US (różne duperele) i muszę dyndać na poczcie gdzie panie nie dość, że są obrażone na cały świat to jeszcze obsługują jakby panował tam permanentny strajk włoski...
    • zetkaf Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie In 04.10.11, 22:28
      > Wystarczyłoby się wysilić i sprawdzić, że zamiast tkwienia w kolejkach na poczc
      > ie, listonosz może wrzucać polecone do skrzynki, jeśli się Pocztę do tego upowa
      > żni.
      No, rownie dobrze moze od razu wrzucac do skrzynki na smieci, przeciez w razie czego powie, ze dostarczyl. Sorry, ale zbyt duzo problemow mialem z poczta zeby ufac tej metodzie.
      PS. do tej pory chyba mam ciekawa koperte. Gdy ja odbieralem na poczcie po kilku dniach od znalezienia awizo w skrzynce, na kopercie bylo wpisane, ze byla awizowana po raz kolejny DNIA NASTEPNEGO NIZ DZIEN ODBIORU. Wiec ciekawe, jak oni awizowali ja i nabili na niej pieczatke dzien pozniej niz ja odebralem, gdy lezala juz w moim domu?
      Skoro z mojej skrzynki potrafily rzekomo ginac awiza, tym bardziej obawialbym sie, ze pogina polecone...
      • Gość: przemo Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie In IP: *.internetia.net.pl 04.10.11, 22:56
        a co Ciebie dziwi w dacie dnia nastepnego ?? w urzedzie wystawiane sa awiza dzień wczesniej powtórne po to aby doręczy mógł takie awizo wydrukowane w urzedzie gdzie odbiera przesyłki (czyli nie tam gdzie jest twój list) i mógł doręczyc w dniu następnym rano. W związku z tym gdy przyszedłes do urzedu np po południu i odebrałes list po tym jak awizo zosstało juz wystawione to z pewnoscia w dniu nastepnym doreczyciel przyniusł do skrzynki awizo mimo iz odebrales juz list
        • zetkaf Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie In 05.10.11, 16:17
          > a co Ciebie dziwi w dacie dnia nastepnego ?? w urzedzie wystawiane sa awiza dz
          > ień wczesniej powtórne po to aby doręczy mógł takie awizo wydrukowane w urzedz
          > ie gdzie odbiera przesyłki (czyli nie tam gdzie jest twój list) i mógł doręczyc
          > w dniu następnym rano.
          No tak, ale skoro użyto formy DOKONANEJ, to znaczy, że to chyba jakiś powrót z przyszłości?
          Btw, to, że ktoś coś musi sobie wydrukować, przygotować - to już wewnętrzne rozwiązanie poczty, ale niech nie kłamią, że już awizowano, skoro nie awizowano - potem jak się komuś pomyli, to awiza nie zaniesie, bo przecież już drugi raz awizowano, trzeci raz awizować nie będzie?

> W związku z tym gdy przyszedłes do urzedu np po południ
          > u i odebrałes list po tym jak awizo zosstało juz wystawione
          ale list nie został jeszcze awizowany po raz drugi, mimo iż napisano coś innego,.,

> to z pewnoscia w dn
          > iu nastepnym doreczyciel przyniusł do skrzynki awizo mimo iz odebrales juz list
          Zapewne ktoś go ukradł, bo skoro doręczyciel rzekomo przyniósł (zakładam, że to literówka i nie chodzi o czasownik o jakimś innym znaczeniu), a ja go nie znalazłem, to jedyną alternatywą byłoby wyparowanie. Biorąc pod uwagę jednak, że papier ma niższą temperaturę zapłonu niż topnienia, to w rachubę wchodzi jedynie opcja kradzieży (a to się złodziej obłowił ;) "Z pewnością" nie jest to wina niedostarczenia, zgubienia, itp. przez doręczyciela...
    • radeberger Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie In 05.10.11, 01:20
      natassja napisała:

> Wystarczyłoby się wysilić i sprawdzić, że zamiast tkwienia w kolejkach na poczc
      > ie, listonosz może wrzucać polecone do skrzynki, jeśli się Pocztę do tego upowa
      > żni.

Upoważniłem. Dalej zdarza mi się widzieć awizo w skrzynce.
      • Gość: natassja Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie In IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.10.11, 12:56
        Z rzadka mnie również, może do tej pory zdarzyło mi się w ciągu paru lat 2 razy dostać awizo do skrzynki, bo listonosz nie wiedział (nowy? niedoświadczoony?). Wystarczyl tel. na pocztę by następnego dnia polecony czekał na mnie w skrzynce.
    • Gość: mikser Poczta na Biskupinie z kolejek słynie. :-/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 08:27
      Przychodzisz z awizo, wychodzisz z nerwicą.

Ta placówka to relikt PRL-u.
      • zetkaf Re: Nie tylko na Biskupinie.... 05.10.11, 16:19
        Chyba wszystkie w dużych miastach z kolejek słyną. Co innego w małych wioskach, w których nawet jak by wszyscy przyszliby o jednej porze, to kolejka skończyłaby się po 15 minutach z braku stojących ;)
    • Gość: nasty Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie In IP: *.wroclaw.mm.pl 05.10.11, 08:48
      Może masz uczciwych pracowników na poczcie, u mnie cały czas coś ginie, więc podpis na odbieranym liście jest jedyną ochroną. Zgadzając się na wrzucenie do skrzynki wiele osób byłoby skazanych na brak żadnych przesyłek oraz brak możliwość reklamacji (już się przekonałam, że bez 'dowodów' nic nie wskórasz).

Niestety, z inpostem nie lepiej. Raz skorzystałam z ich usług i o raz za dużo. Już wolę starą, dobrą PP. Przynajmniej wiem gdzie składać reklamacje jak kradną, wiem czego się spodziewać. I gdzie jest siedziba. W przypadku Inpostu z głupoty 'listonosza?' przez kilka dni nie mogłam nic załatwić, nie wiedziałam czy w ogóle odzyskam przesyłkę.. O odległości do siedziby i wiedzy osób siedzących przy telefonach nawet nie chcę mówić..
      • Gość: pikuś Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie In IP: *.xdsl.centertel.pl 08.03.12, 13:11
        tanio nigdy nie jest dobrze :)
    • Gość: tam Za potwierdzeniem odbioru IP: *.am.wroc.pl 05.10.11, 08:54
      Ta drobna uwaga nadawcy i tak Cię kosztuje godzinę stania.
      • Gość: fgh Re: Za potwierdzeniem odbioru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.11, 14:08
        Chyba większość wpisów zrobili lobbyści InPostu którzy rozwlekle pisząc o problemach związanych z doręczaniem listów przez Pocztę Polską rozmyli postawiony temat jakości pracy prywatnego operatora pocztowego. Inna sprawa , że przeciętny odbiorca korespondencji poza otrzymywaniem listów z rachunkami telefonicznymi nie styka się z innymi przejawami działania InPostu. Przesyłki polecone dostarczane przez InPost to bardzo znikoma ilość w porównaniu z przesyłkami Poczty Polskiej.
    • pepsikola Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie InPost? 17.11.11, 21:02
      a u mnie listonosz poczty polskiej nawet jak jestem w domu wrzuca awizo:// jak tu sie nie wk.. co z tego ze poczta polska otwarta jest do 19 skoro w kolejce musze stac czasami 30min:/ i to nie z mojej winy!
      inpost jest nowy, poczta polska ma ho ho lat. ale fakt, otwarcie do 17 to troche smieszne. inpost to firma prywatna wiec zawsze mozna sie dogadac:) starczy zadzwonic pod numer z awizo i umowic sie jakos z kurierem, ze dostarczy list kiedy indziej, naprawde. albo cos szepnac o reklamacji ze maja otwarte w godzinach....w ktorych odbior jest niemozliwy to na pewno dostarcza!! z poczta polska tego nie zalatwisz!
      • pepsikola Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie In 17.11.11, 21:05
        swoja droga wiem, ze poczta polska kiepsko stoi, dudni sie o zwolnieniach itp. ale nie ladnie takie pisac artykuly o konkurencji. jakos gazety i telewizja nic nie pisza o kradziezach, wyrzuconych listach listonosza poczty polskiej, dlaczego? bo to dirma panstwowa, a co panstwowe to wiadomo nie ruszac!!!
        • zetkaf Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie In 17.11.11, 21:26
          > swoja droga wiem, ze poczta polska kiepsko stoi, dudni sie o zwolnieniach itp.
          ciekawe, kto będzie polecone wydawał?
          Bo już w tej chwili w dwóch pocztach (tylko tyle poznałem) kolejki są zbyt długie...
      • zetkaf Re: Czy pocztowe fatum ciąży również na firmie In 17.11.11, 21:24
        > a u mnie listonosz poczty polskiej nawet jak jestem w domu wrzuca awizo://
        standard, bo po co wchodzić po schodach? Ja w poniedziałek odebrałem list polecony - we wtorek dostałem awizo powtórne ;)

> e smieszne. inpost to firma prywatna wiec zawsze mozna sie dogadac:)
        Zdaje się, że to właśnie inpost ma też paczkomaty i można się dogadać z nadającym ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka