Dodaj do ulubionych

Pracownicy KGHM nie chcą sprzedać deputatu węgl...

10.11.11, 13:15
To jest piękny przykład na to, że związki zawodowe powinne być ograniczone jedynie do sytuacji w ktorych łamane są podstawowe prawa pracowników.
Obserwuj wątek
    • zenon444 Pracownicy KGHM nie chcą sprzedać deputatu węgl... 10.11.11, 13:16
      A skąd oni go mają, skoro nie wydobywają węgla?
      Może czekają na wzrost VAT?
      Nie pytajcie czy wzrośnie VAT, tylko od kiedy i o ile? I to jest to całe słynne przyspieszenie (w spowolnieniu) Premiera Donalda Tuska. Więcej pod linkiem:
      obserwatorpolityczny.pl/index.php/2011/11/09/przyspieszenie-premiera-czyli-wzrosnie-vat/
      • Gość: bak Re: Pracownicy KGHM nie chcą sprzedać deputatu wę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.11, 13:47
        Węgiel jest zamiennikiem, aby firma nie musiała płacić deputatu w srebrze.
        • tomek854 Re: Pracownicy KGHM nie chcą sprzedać deputatu wę 10.11.11, 14:17
          Ale dlaczego ten "deputat" w ogóle?

Jak ktoś jest kierowcą ciężarówki to może sobie przeprowadzki za darmo robic?

Jak ktoś pracuje w fabryce sokowirówek to dostaje deputat sokowirówkowy?

A nauczyciele mają pulę piątek do wykorzystania na swoje dzieci?

Może ja jestem dziwny, ale mi się wydaje, ze powinna być zapłata (przyzwoita) za wykonywaną pracę i już.
          • sverir Re: Pracownicy KGHM nie chcą sprzedać deputatu wę 10.11.11, 15:13
            > Ale dlaczego ten "deputat" w ogóle?

Bo tak wywalczyli sobie górnicy w układzie zbiorowym pracy w 1991 roku. Już wtedy byli mocni.
            • tomek854 Re: Pracownicy KGHM nie chcą sprzedać deputatu wę 10.11.11, 15:26
              Super. Mamy rok 2011, minęło 20 lat, świat się zmienił, komunizm już jest głęboką historią, panowie górnicy może już pora stawić czoła rzeczywistości?
              • hummer Stawiają /nt 10.11.11, 22:47
                tomek854 napisał:

> Super. Mamy rok 2011, minęło 20 lat, świat się zmienił, komunizm już jest głębo
                > ką historią, panowie górnicy może już pora stawić czoła rzeczywistości?
    • wojtas71 Pracownicy KGHM nie chcą sprzedać deputatu węgl... 10.11.11, 13:31
      juz sie nie chce komentowac, ja jedynie trzymam kciuki ze jak mniemam wiekszosc z tych zwiazkowcow i pracownikow to katolicy i spotka ich kara za to co sobie wyprawiaja na ziemi i za pazernosc i bute beda smarzyc sie w piekle. prace nalezy szanowac a ci nie maja szacunku!
      • Gość: bak Re: Pracownicy KGHM nie chcą sprzedać deputatu wę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.11, 13:43
        co ty możesz powiedzieć o szacunku do pracy górników, może wiesz w jakich warunkach pracują górnicy na dole kopalni?
        • tomek854 Re: Pracownicy KGHM nie chcą sprzedać deputatu wę 10.11.11, 14:14
          Gość portalu: bak napisał(a):

> co ty możesz powiedzieć o szacunku do pracy górników, może wiesz w jakich warun
          > kach pracują górnicy na dole kopalni?

Ja wiem, byłem, widziałem.

Pracują ciężko, płaceni są przyzwoicie, to co wyprawiają ich związkowcy woła o pomstę do nieba.
      • Gość: hutnik Re: Pracownicy KGHM nie chcą sprzedać deputatu wę IP: *.play-internet.pl 10.11.11, 18:49
        Słuchaj dziewczyno wojtas71 : Janusz Palikot wszedł do sejmu, deputat obroniony, Ja się zapisałem do jego Ruchu a ciebie dyma klecha z pieniążków za które mógłbyś dzieciom landrynki kupić. Dzisiaj punkt dla kghmowców, a ty do konfesjonału na loda( tylko pamiętaj o mocherku na głupi ŁEB!
    • Gość: mikser Re: Pracownicy KGHM nie chcą sprzedać deputatu wę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.11, 13:41
      To powinni mieć raczej deputat (rudy) miedzi

I niech hadlują potem rurkami miedzianymi za pół ceny na Allegro.

• Gość: bak Re: Pracownicy KGHM nie chcą sprzedać deputatu wę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.11, 13:45
        nie orientujesz się kolego - miedzi to hutnicy, jeśli już to raczej srebro.
        • sverir Re: Pracownicy KGHM nie chcą sprzedać deputatu wę 10.11.11, 14:09
          To ci co dostają deputat węglowy wydobywają głównie srebro pracując w KGHM Polska Miedź? Trudno się w tym połapać.
    • Gość: hutnik Re: Pracownicy KGHM nie chcą sprzedać deputatu wę IP: *.play-internet.pl 10.11.11, 18:34
      Ty głupi jesteś. To jest przykład dlaczego powinny być ZWIĄZKI. Pracujesz za grosze , byle co jesz i dlatego byle co gadasz. Patrz i się ucz! A może ty jesteś chłopcem prezia!???
      • Gość: Dr Hałs Dziwicie im się? Ja nie IP: *.54.16.165.static.telsat.wroc.pl 10.11.11, 20:36
        Gdybym miał taką możliwość, też dobrowolnie bym z niej nie zrezygnował, ale przynajmniej mam na tyle odwagi cywilnej, by to oficjalnie potwierdzić. A Wy?
      • tomek854 Re: Pracownicy KGHM nie chcą sprzedać deputatu wę 11.11.11, 09:33
        Gość portalu: hutnik napisał(a):

> Ty głupi jesteś. To jest przykład dlaczego powinny być ZWIĄZKI. Pracujesz za gr
        > osze , byle co jesz i dlatego byle co gadasz. Patrz i się ucz! A może ty jesteś
        > chłopcem prezia!???

To do mnie?

Ależ mój drogi, ja zarabiam znacznie więcej niż średnia w mojej branży i mam bardzo sympatyczne warunki w firmie. Firma jest prywatna a ja nigdy nie należałem do żadnego związku i nie zamierzam. Raz jak w jednej z poprzednich moich prac firma łamała nasze prawa, to reszta ludzi poszła płakać do związku i nic to nie dało, a ja poszedłem do sądu pracy i wygrałem wszystko co do grosza.

Naprawdę, związki nie są potrzebne komuś, kto zna swoje prawa i chce pracowac.
    • wojo40 Do KGHMu nikt nie dopłaca zaglądajcie w kieszenie 10.11.11, 22:44
      [b]zaglądajcie w kieszenie prawników,prokuratorów, lekarzy, urzędasów itp.
      • tomek854 Re: Do KGHMu nikt nie dopłaca zaglądajcie w kiesz 11.11.11, 09:31
        wojo40 napisał:

> [b]zaglądajcie w kieszenie prawników,prokuratorów, lekarzy, urzędasów itp.

I jakby to była prywatna firma to by nikt nie miał z tym problemu. Ja na przykład służbowe pojazdy sobie używam jak chcę i nic nikomu do tego.

Ale KGHM nie jest prywatny, a nie chcecie, żeby był, bo wtedy skończą się miody.
        • nazimno Zgode wlasciciela masz? 11.11.11, 11:08
          W Niemczech, prywatne uzytkowanie pojazdu sluzbowego jest opodatkowane.
          To, ze uzywasz cos, co do Ciebie nie nalezy, oznacza, ze pojawia Ci sie
          dodatkowy dochod, poniewaz sam musialbys cos takiego sfinansowac. I to jest jasne.
          W celach podatkowych stosuje sie ryczalt za wyjezdzone prywatnie kilometry.

• tomek854 Re: Zgode wlasciciela masz? 12.11.11, 00:38
            Ale ja nie mieszkam w Niemczech.

Zgoda oczywiście jest, co więcej jest też ubezpiecznie (bo nie wszystkie rodzaje ubezpieczeń komcercyjnych obejmują prywatne użytkowanie pojazdu). Firma oczywiście musiała więcej za takie ubezpieczenie zapłacić. Udostępniać pracownikom swoje mienie ma prawo do woli, bo jest to firma prywatna i jedyną osobą która ponosi te koszta jest szef. Jednak ma on zyski z powodu zadowolonych pracowników.

Jest to dość popularne w UK - moja kumpela urządza imprezy u siebie w biurze, kumpel ma próby zespołu w garażu na ciężarówkę swojego pracodawcy itd.

Argument o kosztach też jest nieco chybiony, bo nigdzie nie jest powiedziane, że musiałbym za to płacić - gdybym nie mógł użyć firmowego busa do przeprowadzki, użyłbym pożyczonego od kolegi, co kosztowałoby mnie pewnie z browara którego on by się wzbraniał wziąść jak go znam. Ubezpieczenie pozwalające na jazdę cudzymi samochodami za zgodą właściciela mam własne.

W sumie ten przepis o płaceniu podatków jest bez sensu: czy niemieccy użytkownicy Linuxa muszą płacić podatek od tego, co zaoszczędzili na Windowsach? A jak ostatnio wiozłem niemieckiego autostopowicza, to czy on musi płacić podatek od tego, co zaoszczędził na biletach na pociąg?
        • wojo40 Re: Do KGHMu nikt nie dopłaca zaglądajcie w kiesz 12.11.11, 04:51
          > I jakby to była prywatna firma to by nikt nie miał z tym problemu. Ja na przykł
          > ad służbowe pojazdy sobie używam jak chcę i nic nikomu do tego

właśnie używanie służbowego auta do celów prywatnych jest okradaniem podatników

> Ale KGHM nie jest prywatny, a nie chcecie, żeby był, bo wtedy skończą się miody

robolom się przykręci śrubę , kraj miodem i mlekiem popłynie i wszyscy będą szczęśliwi , o to chodzi tak?
          • tomek854 Re: Do KGHMu nikt nie dopłaca zaglądajcie w kiesz 12.11.11, 17:43
            wojo40 napisał:
            > właśnie używanie służbowego auta do celów prywatnych jest okradaniem podatnikó
            > w

Mógłbyś uzasadnić to twierdzenie?

Jeden mój znajomy ma busa własnego i kiedy trzeba było to mi pożyczał za darmo. Teraz nie trzeba, bo mój inny znajomy, ktory mnie zatrudnił w swojej firmie, ma tam 20 busów. I jak chcę, to mi pożycza za darmo.

Kto tu jest okradany, bo nie rozumiem?

> robolom się przykręci śrubę , kraj miodem i mlekiem popłynie i wszyscy będą sz
            > częśliwi , o to chodzi tak?

Nie chodzi o to, czy robolom czy profesorom, chodzi o to, żeby nie rozdawać pieniędzy których potrzebują wszyscy tylko wybranym grupom, które za swoją pracę są już godziwie wynagradzane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka