Dodaj do ulubionych

Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parkują...

02.01.12, 09:27
Kolejny inteligentny inaczej za kierownicą. Osoby odpowiedzialne za wydawanie praw jazdy takim kretynom powinny odpowiadać na równi z nimi. Mniej więcej połowa kierowców nie powinna nigdy prowadzić auta, bo się do tego zwyczajnie nie nadaje...
Obserwuj wątek
    • Gość: Pinezka skoda ma zakaz jazdy ul. Ślężną IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.12, 09:40
      Ciekawe, bo przecież na Ślężnej niedawno remontowano torowisko. Nie da się tego zrobić raz a porządnie?
    • Gość: Miodek sztuczny linia nr 8 zawracała na zajezdni IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.12, 09:43
      Wybudowano pętlę na dachu zajezdni?! Chwileczkę... juz patrzę. Nie! Jednak nie wybudowano. Po prostu pani Magda ma - jak zwykle - problemy z polszczyzną. Na redakcji GW na takie drobiazgi uwagi nie zwracają.
      • Gość: manitou "na redakcji"? IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.12, 13:26
        chyba W REDAKCJI, misiu. Ale przeciez nie bedziemy zwracac uwagi na takie drobiazgi.
        • Gość: Miodek sztuczny Jesteś inteligentny inaczej? IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.12, 13:50
          • Gość: As Re: Jesteś inteligentny inaczej? IP: *.play-internet.pl 02.01.12, 16:22
            Wszystko na to wskazuje:)
    • afiag Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parkują... 02.01.12, 10:07
      Nie ma w tym mieście lawety albo spychacza? Właściciel auta powinien beknąć parę tysiaków i stracić prawko, ale znając życie jest to jakiś sędzia czy inny ponad prawem.
    • Gość: WK Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku IP: 156.17.73.* 02.01.12, 10:10
      ZAWSZE może się zdarzyć, że ktoś źle zaparkuje albo samochód mu się zepsuje i nie zdąży zjechać z torowiska a nie ma siły by go zepchnąć, itd. Tak działa prawo wielkich liczb - na setki tysięcy samochodów we Wrocławiu któryś może zatarasować tramwaj.
      Problemu by nie było, gdyby:
      1) tramwaj jeździł WYŁĄCZNIE po wydzielonym torowisku bez skrzyżowań z ruchem kołowym (czyli SKM lub metro) albo
      2) zamiast tramwaju jeździłby autobus, który ominąłby źle zaparkowane auto i nikt nie zauważyłby problemu.
      Problemem są TRAMWAJE na wspólnych jezdniach z ruchem kołowym - niebezpieczny (ile było ofiar wypadków z udziałem tramwajów było w 2011r we Wrocławiu?), bardzo zawodny i nieelastyczny za to niesłychanie kosztowny system komunikacji masowej.
      • 1410_tenrok prawo wielkich liczb prawi również, że pojawić się 02.01.12, 13:10
        musi zawsze jakiś WK! Teksty specjalisty od drogownictwo nie zawsze są tekstami człowieka inteligentnego. A już pitolenie o tym, że jakiś koleś/sia ma prawo zostawić swój schrott na torach tramwajowych............. I za to ma być odpowiedzialny tramwaj???

PS.
        Najbardziej bezsensownym środkiem komunikacji w miście jest samochód osobowy. Okazuje się, że w takim mieście jak Nowy York większość mieszkańców nie posiada samochodu!!!!!
        • Gość: Kamil Re: prawo wielkich liczb prawi również, że pojawi IP: *.dibre.com.pl 02.01.12, 14:17
          Forumowy idiota, Tenrok, pisze: "Okazuje się, że w takim mieście jak Nowy York większość mieszkańców nie posiada samochodu!!!!!"

Tak, Tenrok. Kazda ulica w Nowym Jorku zastawiona jest samochodami, na ulicach jest nieustanny ruch, miasto przecina wiele wielopasmowych arterii. Owszem, czesc ludzi nie ma aut, ale w Nowym Jorku i okolicach mieszka ponad 10 milionow ludzi, o bardzo zroznicowanej strukturze społecznej.
          Porównania z Wrocławiem swiadczą o stanie umysłu Tenroka. To idiota.
          • 1410_tenrok najpierw sprawdZ dane statystyczne, 02.01.12, 14:34
            potem szczekaj degeneracie.
            Nowy york od zawsze był miastem samochodów.............. I sie zatkał! I ludzie stwierdzili, że samochód jest bez sensu.
            Wrocław to nadal miasto o średniowiecznej strukturze jednego, niewielkiego centrum. Wrocław to miasto o jednym z największych nasyceń samochodami w Polsce. Wrocław zaczyna być w centrum po prostu niedrożny. W tym przypadku jedynym wyjściem jest KZ oraz środki alternatywne, jak rower!
            Pojmujesz kretynie forumowy???? Czy zamierzazs nadal powtarza bełkotobulgot inżeniera WK.................
            • tillig Re: najpierw sprawdZ dane statystyczne, 02.01.12, 14:45
              A NY mają metro, cała sieć metra którym dojedziesz pod ziemią wszędzie gdzie chcesz.
              My jesteśmy skazani na samochody, na KZ nie ma co liczyć. Drogo a czas podróży mimo że są korki i tak dłuższy. Jeszcze rower jest jakąś alternatywą ale nie każdy ma warunki do poruszania się nim.
              • 1410_tenrok KZ znajduje sie we Wrocku w zapaści, ponieważ 02.01.12, 18:04
                miastu doradzali idioci, jak niejaki zipser. Dlatego we Wrocku jest tak, jak jest. Problem transportu został rzucony w kąt! Olano to!
                Obywatele są jak cieląta, które nic w tej sprawie nie robią. Urzędnikwypuści kolejny pierd.......... No to puścił. I nic!!!!
                Wszystko, co miasto robi w kwestii transportu, to ochrona interesów właścicieli samochodów. Pieszych upycha się po kątach. Piesi są bez prawa, wystarczy pochodzić po osiedlowych uliczkach. Chodniki zastawione parkozłomem. Piesi mogą skradać się po jezdniach. Tramwaje jeźdzą, podobnie jak autobusy, czasem........... Skoro tak się postępuje, to nie nie ma co się dziwić, że miasto się zadławiło!
                Po Niemcach pozostał idealny system kolejowy i co z niego zrobiono? Nikogo to nie interesuje.
                Wszystko w imię "samochód jest jedynym, idealnym środkiem transportu nowoczesnego człowieka"............... (cytat oryginalny z niejakiego zipsera).

Ludzie obudźcie się!
    • wqb mandat starczy 02.01.12, 10:35
      mandat starczy, nawet jak to będzie "symboliczne" 200-300 PLN to kierowca na drugi raz zaparkuje gdzie indziej,. i o to chodzi w karaniu a nie o zemstę czy lincz
      • Gość: melek Re: mandat starczy IP: *.e-wro.net.pl 02.01.12, 11:50
        > mandat starczy, nawet jak to będzie "symboliczne" 200-300 PLN to kierowca na dr
        > ugi raz zaparkuje gdzie indziej,.

He he pewnie na innym torowisku a przy tak niskim mandacie na tym zaparkuje ktoś inny.
        proponujesz śmiesznie niski mandat gdy np zaparkowanie kołem na trawniku kosztuje 1000 zł.
        Kierowca zatankuje 70 litrów za ok 400 zł. Zapłaci za ubezpieczenie 2000 zł , po drodze zapłaci za myjnię , zmieni opony na zimowe itd.
        W zeszłym roku 48 razy jeden dureń blokował w centrum torowiska np dla kilku średnicowych linii czym paraliżował komunikację więcej niż w jednej dzielnicy.
        Cierpiał przewoźnik gdy stanęło 20 tramwajów a te pieniądze co proponujesz nie zapewniają nawet pensji za postój dla motorniczych.
        Cierpiało też tysiące pasażerów zarówno tych w tramwajach i tych czekających na przystankach. Pól godziny to nie wszystko bo zanim sytuacja wróci do normy to minie z 1,5 godziny.
        MPK ma swój cenni za minutę przestoju.
        Ile warte jest spóźnienie 1000-2000 osób ?
        Licząc 20 zł/h daje to 10-20 tys zł.
        I taką kwotę kierowca powinien wpłacić na odpowiedni fundusz z którego wypłacano by odszkodowania pasażerom , a kto by się nie zgłosił po 10 zł , szłoby na dom dziecka.

> i o to chodzi w karaniu a nie o zemstę czy li
        > ncz
        Mylisz chłopie zemstę z prewencją i z naprawieniem szkód.
        Jak kara będzie wynosić kilka tysięcy złotych to kierowca dwa razy sprawdzi po wyjściu z auta.

I nie chodzi tu o tego jednego ukaranego kierowcę.

• 45rtg Re: mandat starczy 02.01.12, 12:06
          Gość portalu: melek napisał(a):

> > mandat starczy, nawet jak to będzie "symboliczne" 200-300 PLN to kierowca
          > na dr
          > > ugi raz zaparkuje gdzie indziej,.
          >
          > He he pewnie na innym torowisku a przy tak niskim mandacie na tym zaparkuje kto
          > ś inny.

Gratuluję. Dla mnie (a zarabiam całkiem nieźle) 200 PLN mandatu to nie jest pikuś który warto by zapłaćić za parkowanie.

> proponujesz śmiesznie niski mandat gdy np zaparkowanie kołem na trawniku kosztu
          > je 1000 zł.
          > Kierowca zatankuje 70 litrów za ok 400 zł. Zapłaci za ubezpieczenie 2000 zł , p
          > o drodze zapłaci za myjnię , zmieni opony na zimowe itd.

Tak, tak. I robi to codziennie. Zwłaszcza to ubezpieczenie.

> W zeszłym roku 48 razy jeden dureń blokował w centrum torowiska np dla kilku śr

Cały czas ten sam?

A w ogóle to nie chciało mi się sprawdzać, ale z debilnego stylu i nierealnych pierdół które piszesz wnioskuję że to ty, benek. Czyż nie?
          • Gość: melek Re: mandat starczy IP: *.e-wro.net.pl 02.01.12, 16:04
            > Gratuluję. Dla mnie (a zarabiam całkiem nieźle) 200 PLN mandatu to nie jest pik
            > uś który warto by zapłacić za parkowanie.
            Przecież dają ci wybór, możesz parkować legalnie.
            A za zły wybór musisz płacić.
            W końcu to swoista gra . Kierowcy szacują ryzyko i czas na parkowanie.
            Uważam że jeśli ktoś idiotycznie parkuje to stać go na taki mandat, bo przecież trudno znaleźć kierowce który by nie wiedział po co są mandaty.
            Wielu kierowców płaci non stop mandaty za parkowanie i płaciliby dalej gdyby nie limit punktów.

> Gratuluję. Dla mnie (a zarabiam całkiem nieźle) 200 PLN mandatu to nie jest pik
            > uś który warto by zapłaćić za parkowanie.
            Większość kierowców zarabia mniej niz ty, a mimo to parkują idiotycznie.
            To świadczy o tym że mandaty za za niskie.

> Tak, tak. I robi to codziennie. Zwłaszcza to ubezpieczenie.
            No często tankuje i często myje brudne auto.
            Tak często ze nie sumuje ile płaci łącznie.
            A ubezpieczenie jak płaci ratami to też płaci częściej niż blokuje torowisko.
            No chyba ze sugerujesz że mandat za blokowanie torowiska powinien być niski bo często się to każdemu zdarza.
            Doszliśmy do tego że 200 zł kary czy odszkodowania za realną szkodę wydaje sie duzo a ubezpieczenie od szkody która nie nastąpiła w kwocie 2000 zł wydaje się normalne.
            A ja uważam że te kwoty powinno się zamienić.

> > W zeszłym roku 48 razy jeden dureń blokował w centrum torowiska np dla ki
            > lku śr
            >
            > Cały czas ten sam?
            Taki sam dureń.
            Czerwonemu Polonezowi na Podwalu zdarzało się to często bo właściciel tam mieszkał i nie uznawał, że zakaz zatrzymywania dotyczy jego auta z dużą skrzynia ładunkową.
            Zdarzało mi się pilotować motorniczych wskazując im że jeszcze 5 cm wolnego miejsca mają bo sami bali się przejeżdżać.
            A właściciel szklarz od poloneza, się śmiał bo zapewne miarką sobie zawsze sprawdzał, że nie zablokował.

• Gość: WK Re: mandat starczy IP: 156.17.73.* 02.01.12, 12:22
          Sugerujesz, że za KAŻDE spóźnienie tramwaju/autobusu MPK będzie płacić odszkodowanie? Bo dla mnie - pasażera - nie jest istotna przyczyna tego spóźnienia.
          • Gość: melek Re: mandat starczy IP: *.e-wro.net.pl 02.01.12, 16:07
            > Sugerujesz, że za KAŻDE spóźnienie tramwaju/autobusu MPK będzie płacić odszkodo
            > wanie? Bo dla mnie - pasażera - nie jest istotna przyczyna tego spóźnienia.

Skoro przewoźnik ma prawo domagać się odszkodowania bo ma dane blokującego to dlaczego nie ma podzielić się nim z pasażerami ?
            W końcu przewoźnik jak stoi to zarabia na prądzie, a pasażerowie i tak bilety skasowali czy wykupili miesięczne.

• baca63 Re: mandat starczy 02.01.12, 17:41
              > W końcu przewoźnik jak stoi to zarabia na prądzie, a pasażerowie i tak bilety s
              > kasowali czy wykupili miesięczne.

Chyba miałeś na myśli "oszczędza na prądzie". A z tej oszczędności trzeba było wysłać autobusy zastępcze. A swoją drogą, ciekawe czy w takim wypadku pasażer może zamówić taksówkę na koszt parkującego?
        • Gość: kierownik Re: mandat starczy IP: *.static.korbank.pl 02.01.12, 13:28
          Gość portalu: melek napisał(a):
          np zaparkowanie kołem na trawniku kosztu
          > je 1000 zł.
          HeheHe....To nasze miasto powinno byc bogate bo na. na Jaracza i nie tylko prawie wszystkie samochody parkują co najmniej 1 kołem na trawniku (z 300 szt. bedzie na 1 odcinku )
          Nie chodzi o wysokośc mandatu ale o to aby był nie unikniony.
          • Gość: melek Re: mandat starczy IP: *.e-wro.net.pl 02.01.12, 16:13
            > Gość portalu: melek napisał(a):
            > np zaparkowanie kołem na trawniku kosztu
            > > je 1000 zł.
            > HeheHe....To nasze miasto powinno byc bogate bo na. na Jaracza i nie tylko pra
            > wie wszystkie samochody parkują co najmniej 1 kołem na trawniku (z 300 szt. bed
            > zie na 1 odcinku )
            > Nie chodzi o wysokośc mandatu ale o to aby był nie unikniony

I tu tkwi błąd.
            Ponieważ SM ma prawo wystawiać mandaty do 500 zł i za to właśnie w taryfikatorze mają 500 zł to nie chcą każdemu takiego wystawiać.
            Dopiero jak wjedziesz 4 kołami.
            I tak w efekcie miesiąc za miesiącem jednym kołem auta tratują trawnik przesuwając trawkę na jego skraj aż z czasem wszystkie mogą parkować na klepisku.
            Kierowcy nie chcą przyjmować tak wysokiego mandatu a i SM się kryguje jak auto miażdży niewiele trawy.
            Zatem lepsze byłyby niższe mandaty bo można by je dać większej ilości osób co byłoby z korzyścią dla trawnika.

• Gość: sąsiad Re: mandat starczy IP: *.e-wro.net.pl 27.01.12, 19:57
          drobna rada. jak chcesz byc traktowany powaznie to nie zaczynja zdania od hehe.

pewnego pięknego dnia możesz mieć stłuczkę i chcąc nie chcąc zablokujesz skrzyżowanie.
          pech zeche że przez ciebie facet spóźni sie na samolot i w efekcie nie podpisze kontraktu za 10 milionów dolarów.

rozumiem, że skwapliwie pokryjesz mu szkody?

co do mandatu 1000pln za 1 koło na trawniku to jest kłamstwo i nie wiem naprawdę po co marnujesz klawiaturę na pisanie takich bajeczek
    • Gość: pozdrawiam Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku IP: *.bb.sky.com 02.01.12, 12:45
      I znowu skowyt nieudacznika życiowego czyli forumowego pedałosmrodka czechofila
      • Gość: manitou posiadanie 15-letniego szrota jest jakims wyznaczn IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.01.12, 13:46
        ikiem? Czego? Zaradnosci zyciowej? Byloby, gdyby ten szrot mial szczegolna wartosc kolekcjonerska. Wyznacznikiem zaradnosci zyciowej jest dorobienie sie wlasna praca, inteligencja i uporem nowej fury bez zakredytowania sie na pare lat. Ta cala masa zlomu za pare stow pierdzacego na wroclawskich ulicach jest dowodem li i jedynie checi posiadania auta za wszelka cene, zeby pokazac takiemu "pozdrawiam" ze mnie stac.
      • zetkaf Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 02.01.12, 21:04
        > I znowu skowyt nieudacznika życiowego czyli forumowego pedałosmrodka czechofila
        Widzisz, akurat w tej kwestii to nawet ja, wieczny przeciwnik czechofila, przyznaję mu częściową rację. Bo w kwestii oceny kierowcy to rację ma, tylko w kwestii kogo karać to znów braki myślowe mu się ujawniają...
    • tillig Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 02.01.12, 13:03
      czechofil napisał:

> Kolejny inteligentny inaczej za kierownicą. Osoby odpowiedzialne za wydawanie p
      > raw jazdy takim kretynom powinny odpowiadać na równi z nimi. Mniej więcej połow
      > a kierowców nie powinna nigdy prowadzić auta, bo się do tego zwyczajnie nie nad
      > aje...

Czy Ty czasami siebie czytasz?
      To że źle parkują, to jest oczywiste że powinno się takie osoby skutecznie karać i obciążyć ewentualnymi problemami przez to spowodowanymi.

Ale to że egzaminator dopuścił taką osobę do jazdy, nie znaczy to że taka osoba (przykład) 10 lat temu po otrzymaniu uprawnień do jazdy tak lekceważyła przepisy jak dziś.
      • tillig Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 02.01.12, 13:34
        Tutaj zdjęcia:
        www.gazetawroclawska.pl/artykul/489426,wroclaw-zaparkowane-auto-zablokowalo-tramwaje-zobacz,1,1,id,t,sm,sg.html#galeria-material
        • piotr_ze_wsi DWR 02.01.12, 18:53
          Przyjechał chłopak ze wsi swoją renówką z przyciemnianymi szybkami i naklejką tuningu optycznego i zgłupiał, bo nie mógł znaleźć miejsca parkingowego tak dużego, jak to u niego przed oborą.
      • czechofil Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 02.01.12, 15:07
        > Czy Ty czasami siebie czytasz?
        > To że źle parkują, to jest oczywiste że powinno się takie osoby skutecznie kara
        > ć i obciążyć ewentualnymi problemami przez to spowodowanymi.
        >
        > Ale to że egzaminator dopuścił taką osobę do jazdy, nie znaczy to że taka osoba
        > (przykład) 10 lat temu po otrzymaniu uprawnień do jazdy tak lekceważyła przepi
        > sy jak dziś.

Ktoś, kto w ten sposób zaparkował auto jest według mnie ograniczony umysłowo, a takie osoby powinny być odsiewane podczas badań lekarskich jeszcze przed egzaminem na prawo jazdy...
        • 45rtg Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 02.01.12, 15:15
          czechofil napisał:

> Ktoś, kto w ten sposób zaparkował auto jest według mnie ograniczony umysłowo, a
          > takie osoby powinny być odsiewane podczas badań lekarskich jeszcze przed egzam
          > inem na prawo jazdy...

I to jest, owszem, prawda. Tylko że nie bardzo wiem jak można badaniami lekarskimi sprawdzić czy ktoś myśli co robi. Bo zablokowanie tramwaju samochodem to nie jest w gruncie rzeczy problem prawny - wykroczenie jest oczywiste ale to praktycznie bez znaczenia. Nie jest to też problem ilorazu inteligencji samej w sobie. To jest problem przyzwyczajenia konkretnego człowieka do rozejrzenia się wokoło i zadania sobie pytania "czy ja kogoś tu nie zablokuję?".

• sverir Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 02.01.12, 21:26
            > To jest problem przyzwyczajenia konkretnego człowieka do rozejrzenia się wo
            > koło i zadania sobie pytania "czy ja kogoś tu nie zablokuję?".

To jest przede wszystkim problem człowieka, który nie zna przepisów. Stanął na znaku P-21, który oznacza powierzchnię wyłączoną - zarówno z jazdy, jak i z zatrzymywania się.
            • 45rtg Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 03.01.12, 09:59
              sverir napisał:

> > To jest problem przyzwyczajenia konkretnego człowieka do rozejrzenia się
              > wo
              > > koło i zadania sobie pytania "czy ja kogoś tu nie zablokuję?".
              >
              > To jest przede wszystkim problem człowieka, który nie zna przepisów. Stanął na
              > znaku P-21, który oznacza powierzchnię wyłączoną - zarówno z jazdy, jak i z zat
              > rzymywania się.

Nie. Kwestia złamania przepisu jest sama w sobie praktycznie nieistotna. Istotne jest postawianie samochodu bez pomyślenia o otoczeniu.

• tbernard Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 03.01.12, 10:11
                > Nie. Kwestia złamania przepisu jest sama w sobie praktycznie nieistotna. Istotn
                > e jest postawianie samochodu bez pomyślenia o otoczeniu.

Dla inteligentnego i kulturalnego jest tak jak piszesz. Dla mniej rozgarniętego lecz nie chcącego konfliktu z prawem, to jest kwestia wkucia na pamięć przepisu i staraniu się przestrzegania. Reszta to zwykłe buractwo, bez znaczenia, czy wynikające z wyrachowania, czy bezmyślności.
        • Gość: Kamil Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku IP: *.dibre.com.pl 02.01.12, 15:19
          czechofil, już wigilie i swięta spędziłeś na forum, pisząc o złych samochodach. I znów nam tutaj umilasz czas, od początku nowego roku:)
          A do Tenroka napiszę ponownie: wszelkie porównania Nowego Jorku z Wrocławiem to po prostu autokompromitacja i groteska. Zamilcz chłopie, bo robisz z siebie pajaca, naprawdę.
          Poważnie mówiąc: miasto musi miec zarówno sprawne i wydajne linie autobusowe, duzo takich taksówek, duzo linii tramwajowych, system park and ride, na pętlach, metro albo kolejke naziemną itd. Dopiero wtedy można ograniczać ruch aut.
          Wrocław nic takiego nie ma. Pomysły wsadzania mieszkańców na rowery to groteska, jeszcze większa niż bełkot Tenroka-idioty o Nowym Jorku:)))

Nowy Jork, synku, to znakomite, gęste metro, tysiące tanich jak barszcz taksówek, znakomity system autobusów miejskich, systemy tuneli, obwodnic itd. I 10 milionów ludzi oraz kilka milionów samochodów w miescie i aglomeracji:))

A ten mułek robi zestawienia z Wrocławiem:))))))
          • czechofil Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 02.01.12, 15:35
            > czechofil, już wigilie i swięta spędziłeś na forum, pisząc o złych samochodach.
            > I znów nam tutaj umilasz czas, od początku nowego roku:)

Coś ci się jełopku we łbie pomerdało. Gdzie ja pisałem coś o "złych samochodach"? Może podasz chociaż jakiś link, czy tak sobie pierdzielisz od rzeczy?

I jeszcze jedno. Skoro twierdzisz, że spędziłem święta na forum, to jako rzekomy świadek tej sytuacji musiałeś robić dokładnie to samo. Nieładnie zarzucać więc komuś coś, co dokładnie robi się samemu. Poza tym nie powinno cię za bardzo interesować, co ludzie robią w wolnym czasie, bo to bardzo nieładny zwyczaj. Może ktoś jest ateistą i świąt nie obchodzi, a może w święta akurat pracuje? Nie pomyślałeś o tym? Acha, zapomniałem, że ty masz problemy z myśleniem...
        • zetkaf Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 02.01.12, 21:06
          > Ktoś, kto w ten sposób zaparkował auto jest według mnie ograniczony umysłowo, a
          > takie osoby powinny być odsiewane podczas badań lekarskich jeszcze przed egzam
          > inem na prawo jazdy...
          A może nie jest ograniczony umysłowo, tylko jest cham, prostak, burak i w ogóle nie wiadomo co, i ma głęboko w du... że kogoś zablokuje? I jak to badaniami lekarskimi wyłapiesz? Na szczęście, chociaż prawnie go można ścignąć i życzę mu, żeby jeszcze z odpowiedzialności cywilnej po nim pojechano (bo zdaje się, że ustawowe OC nie wchodzi tu w rachubę?)
          • czechofil Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 02.01.12, 21:30
            > A może nie jest ograniczony umysłowo, tylko jest cham, prostak, burak i w ogóle
            > nie wiadomo co, i ma głęboko w du... że kogoś zablokuje?

Człowiek, który tak parkuje auto, że powoduje to zablokowanie ruchu musi mieć jakieś kłopoty z mózgiem. A jeśli uczynił to świadomie (w co jednak nie wierzę), tym gorzej to o nim świadczy, a zwłaszcza o jego stanie psychicznym. Tacy ludzie tym bardziej nie powinni mieć prawa do prowadzenia samochodu...
            • 45rtg Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 03.01.12, 10:01
              czechofil napisał:

> > A może nie jest ograniczony umysłowo, tylko jest cham, prostak, burak i w
              > ogóle
              > > nie wiadomo co, i ma głęboko w du... że kogoś zablokuje?
              >
              > Człowiek, który tak parkuje auto, że powoduje to zablokowanie ruchu musi mieć j
              > akieś kłopoty z mózgiem. A jeśli uczynił to świadomie (w co jednak nie wierzę),
              > tym gorzej to o nim świadczy, a zwłaszcza o jego stanie psychicznym. Tacy ludz
              > ie tym bardziej nie powinni mieć prawa do prowadzenia samochodu...

Ma dokładnie to samo z mózgiem co człowiek wjeżdżający rowerem tam gdzie ma zakaz - "bo jemu tak wygodnie a zakaz go nie obchodzi". I jak to wyłapiesz? Będziesz każdego zmuszał do produkowania się na forum i analizował co pisze?
              • Gość: Gustlik Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku IP: 91.90.161.* 03.01.12, 10:05
                Czechofil....napisał: "I o to właśnie mi chodzi, żeby takich pajacyków jak ty sprowokować. Świetnie się tutaj bawię, a ty bierzesz to wszystko na poważnie, Także nie wiem, komu bardziej przydałby się luz... "
                No dobrze, zatem swietnie się bawisz w swięta, wigilię, boże narodzenie, na forum? No to skoro wtedy, w święta, odczuwasz potrzebę dobrej zabawy na forum, to ty naprawde jestes człowiekiem nieszczęśliwym: samotnym i ubogim, skoro forum zajmuje twój czas podczas świąt....

• urko70 Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 03.01.12, 10:12
                45rtg napisała:

> czechofil napisał:
                > > Człowiek, który tak parkuje auto, że powoduje to zablokowanie ruchu musi
                > > mieć jakieś kłopoty z mózgiem.
                >
                > Ma dokładnie to samo z mózgiem co człowiek wjeżdżający rowerem tam gdzie ma zak
                > az - "bo jemu tak wygodnie a zakaz go nie obchodzi". I jak to wyłapiesz? Będzie
                > sz każdego zmuszał do produkowania się na forum i analizował co pisze?

Czechofilopodobni łamią przepisy - dobzie
                Kierowcy łamią przepisy - niedobzie
              • czechofil Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 03.01.12, 14:42
                > Ma dokładnie to samo z mózgiem co człowiek wjeżdżający rowerem tam gdzie ma zak
                > az - "bo jemu tak wygodnie a zakaz go nie obchodzi". I jak to wyłapiesz? Będzie
                > sz każdego zmuszał do produkowania się na forum i analizował co pisze?

Tylko, że rowerzysta bezmózgowiec nawet jak zostawi rower na torach, to ruchu nie zablokuje. Nie czujesz tej różnicy?
                • 45rtg Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 03.01.12, 14:47
                  czechofil napisał:

> > Ma dokładnie to samo z mózgiem co człowiek wjeżdżający rowerem tam gdzie
                  > ma zak
                  > > az - "bo jemu tak wygodnie a zakaz go nie obchodzi". I jak to wyłapiesz?
                  > Będzie
                  > > sz każdego zmuszał do produkowania się na forum i analizował co pisze?
                  >
                  > Tylko, że rowerzysta bezmózgowiec nawet jak zostawi rower na torach, to ruchu n
                  > ie zablokuje. Nie czujesz tej różnicy?

Za to może zablokować chodnik. Albo kogoś potrącić. Nie. Nie czuję różnicy, ponieważ jej nie ma.
                  Ten gościu też sobie pewnie myślał "e tam, nic się nie stanie".
                  • czechofil Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 03.01.12, 15:28
                    > Za to może zablokować chodnik. Albo kogoś potrącić. Nie. Nie czuję różnicy, pon
                    > ieważ jej nie ma.
                    > Ten gościu też sobie pewnie myślał "e tam, nic się nie stanie".

W jaki sposób rowerzysta może zablokować chodnik? Może poprzez przyspawanie roweru do latarni? Poza tym czemu porównujesz realne wykroczenie kierowcy auta do jakiegoś wyimaginowanego wykroczenia rowerzysty? Wiesz, że to pachnie cyklofobią?
                    • Gość: Gustlik Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku IP: 91.90.161.* 03.01.12, 15:29
                      Czechofil....napisał: "I o to właśnie mi chodzi, żeby takich pajacyków jak ty sprowokować. Świetnie się tutaj bawię, a ty bierzesz to wszystko na poważnie, Także nie wiem, komu bardziej przydałby się luz... "
                      No dobrze, zatem swietnie się bawisz w swięta, wigilię, boże narodzenie, na forum? No to skoro wtedy, w święta, odczuwasz potrzebę dobrej zabawy na forum, to ty naprawde jestes człowiekiem nieszczęśliwym: samotnym i ubogim, skoro forum zajmuje twój czas podczas świąt....

• 45rtg Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 03.01.12, 15:32
                      czechofil napisał:

> > Za to może zablokować chodnik. Albo kogoś potrącić. Nie. Nie czuję różnic
                      > y, pon
                      > > ieważ jej nie ma.
                      > > Ten gościu też sobie pewnie myślał "e tam, nic się nie stanie".
                      >
                      > W jaki sposób rowerzysta może zablokować chodnik? Może poprzez przyspawanie row

Bardzo prosto może. Wąski chodnik z zaparkowanym rowerem bywał dla mnie nie do przebycia z dziecinnym wózkiem. No chyba żebym właził na jezdnię.

> eru do latarni? Poza tym czemu porównujesz realne wykroczenie kierowcy auta do
                      > jakiegoś wyimaginowanego wykroczenia rowerzysty? Wiesz, że to pachnie cyklofobi
                      > ą?

Porównuję realne utrudnienie ruchu przez samochód z realnym utrudnieniem ruchu przez rower.
                      Porównuję też realne wykroczenie kierowcy samochodu z realnym wykroczeniem kierującego rowerem.

• czechofil Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 03.01.12, 15:50
                        > Bardzo prosto może. Wąski chodnik z zaparkowanym rowerem bywał dla mnie nie do
                        > przebycia z dziecinnym wózkiem. No chyba żebym właził na jezdnię.

Sytuacja, którą opisujesz jest tak absurdalna, że prawdopodobnie sam ją wymyśliłeś. W życiu nie widziałem, żeby ktoś tak postawił rower (przy ścianie, płocie, latarni etc.), żeby nie można było koło niego przejść po chodniku. A nawet, rozpatrując to hipotetycznie, rower można zawsze przesunąć albo, jak piszesz, obejść po jezdni. Nijak to się ma do zablokowania źle zaparkowanym autem ruchu tramwajów. Nie ta skala, nie ten wymiar...

> Porównuję realne utrudnienie ruchu przez samochód z realnym utrudnieniem ruchu
                        > przez rower.
                        > Porównuję też realne wykroczenie kierowcy samochodu z realnym wykroczeniem kier
                        > ującego rowerem.

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie, więc spytam inaczej. Czemu nie porównałeś tego wykroczenia do jakiegoś wykroczenia motocyklisty albo pieszego? A może ma to związek z tym, że udzielam się często na forum rowerowym?

Zaczyna mi świtać ciekawy pomysł. Zacznę od tej pory identyfikować się na forum z motorniczymi, co pewnie spowoduje bezmyślne ataki przy każdej okazji na prowadzących tramwaje...
                        • 45rtg Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 03.01.12, 16:03
                          czechofil napisał:

> > Bardzo prosto może. Wąski chodnik z zaparkowanym rowerem bywał dla mnie n
                          > ie do
                          > > przebycia z dziecinnym wózkiem. No chyba żebym właził na jezdnię.
                          >
                          > Sytuacja, którą opisujesz jest tak absurdalna, że prawdopodobnie sam ją wymyśli
                          > łeś. W życiu nie widziałem, żeby ktoś tak postawił rower (przy ścianie, płocie,

Cóż, ja widziałem. I to ja szedłem z tym dzieckiem w wózku. (A istnieją jeszcze ludzie którzy samych siebie muszą wozić na wózkach, wiesz?

> latarni etc.), żeby nie można było koło niego przejść po chodniku. A nawet, ro
                          > zpatrując to hipotetycznie, rower można zawsze przesunąć albo, jak piszesz, obe

Och, tę Renówkę przecież też można było w kilku chłopa nadrzucić dalej na bok, więc zupełnie nie wiadomo o co całe halo, nieprawdaż?

> jść po jezdni. Nijak to się ma do zablokowania źle zaparkowanym autem ruchu tra
                          > mwajów. Nie ta skala, nie ten wymiar...

Dla mnie osobiścienie ma róznicy czy razem ze mną nie może przejść jeszcze 20 luldzi z wózkami, czy tylko ja.

> Nie odpowiedziałeś mi na pytanie, więc spytam inaczej. Czemu nie porównałeś teg
                          > o wykroczenia do jakiegoś wykroczenia motocyklisty albo pieszego? A może ma to
                          > związek z tym, że udzielam się często na forum rowerowym?

Czemu akurat porównałem do rowerzysty? Och, akurat kilka dni temu przeczytałem tu jakiegoś rowerzystę którzy otwarcie twierdził że olewa zakaz który mu nie leży. Po prostu był to jak na zamówienie doskonały przykład stanu umysłu który spowodował że kierowca tej Renówki stanął w niedozwolonym miejscu - zapewne jemu też ten akurat zakaz nie leżał.
                          Motocyklista ani pieszy akurat nie występowali tu z analogicznymi oświadczeniami (w każdym razie nie ostatnio), więc nie podałem takich przykładów.
                          • czechofil Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 03.01.12, 17:15
                            > Czemu akurat porównałem do rowerzysty? Och, akurat kilka dni temu przeczytałem
                            > tu jakiegoś rowerzystę którzy otwarcie twierdził że olewa zakaz który mu nie le
                            > ży. Po prostu był to jak na zamówienie doskonały przykład stanu umysłu który sp
                            > owodował że kierowca tej Renówki stanął w niedozwolonym miejscu - zapewne jemu
                            > też ten akurat zakaz nie leżał.
                            > Motocyklista ani pieszy akurat nie występowali tu z analogicznymi oświadczeniam
                            > i (w każdym razie nie ostatnio), więc nie podałem takich przykładów.

Skąd wiesz, czy to był rowerzysta, a nie jakiś troll? Jaką masz pewność, że do wykroczenia w ogóle doszło? Tu zaś mamy do czynienia z realnym faktem, a nie z pierdem jakiegoś trolla na forum...
                            • 45rtg Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 04.01.12, 10:00
                              czechofil napisał:

> Skąd wiesz, czy to był rowerzysta, a nie jakiś troll? Jaką masz pewność, że do
                              > wykroczenia w ogóle doszło? Tu zaś mamy do czynienia z realnym faktem, a nie z
                              > pierdem jakiegoś trolla na forum...

Cóż, oczywiście każda wypowiedź na forum może być zmyślona, podobnie jak sporo artykułów w samej gazecie. Jeżeli jednak nie ma w miarę wyraźnych wskazań że mamy do czynienia z kreacją artystyczną - pozostaje traktować daną wypowiedź jak prawdziwą.

• urko70 Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 04.01.12, 10:11
                          czechofil napisał:

> A nawet, rozpatrując to hipotetycznie, rower można [...] obejść po jezdni.

Źle zaparkowane samochody też można obejść po jezdni, a jednak przeszkadza Ci to.
                    • urko70 Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 04.01.12, 10:08
                      czechofil napisał:

> > Za to może zablokować chodnik. Albo kogoś potrącić. Nie. Nie czuję różnic
                      > y, pon
                      > > ieważ jej nie ma.
                      > > Ten gościu też sobie pewnie myślał "e tam, nic się nie stanie".
                      >
                      > W jaki sposób rowerzysta może zablokować chodnik?

Bardzo prosto, wjezdzając na wąski chodnik blokuje możliwość normalnego przejścia pieszych. Sytuacja potęguje się kiedy rowerzystów jest kilku, a pieszym jest osoba z wózkiem dziecięcym lub chociażby osoba z dwoma siatkamni zakupów, z jednej strony chodnika, żywopłot, a z drugiej słupki oddzielające chodnik od jezdni.

> Poza tym czemu porównujesz realne wykroczenie kierowcy auta do
                      > jakiegoś wyimaginowanego wykroczenia rowerzysty? Wiesz, że to pachnie cyklofobi
                      > ą?

Jeżdżenie rowerzystów po chodnikach to niestety rzeczywistość.
                      Tobie wszystkie dyskusji o przewinieniach rowerzystów pachną fobią.
        • Gość: pedałosmrodek Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.12, 20:12
          No widzisz młoteczku tu jest jakaś szansa aby takiego debila wyłapać na egzaminie, a pedałosmrody nie muszą mieć egzaminów i efekt jest widoczny na ulicach. 90% pedałosmrodków ma w nosie KRD i przejechanie skrzyżowania ma czerwonym świetle (nie myl z późnym zółtym jak to robi wielu kierowców, tylko mam na myśli takie co się pali od kilkudziesięciu sekund) jest czymś normalnym. Że o zachowaniu się na ulicy nie wspomnę. Co więcej oni nawet nie umieją się poruszać po drogach dla rowerów jadąc np kontr pasem pod prąd.
    • olek_01 Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 02.01.12, 16:34
      czechofil napisał:

(...) Mniej więcej połow
      > a kierowców nie powinna nigdy prowadzić auta, bo się do tego zwyczajnie nie nad
      > aje...

W rzeczy samej .
      • Gość: Kamil Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku IP: *.dibre.com.pl 02.01.12, 16:40
        Czechofil pisze: "Skoro twierdzisz, że spędziłem święta na forum, to jako rzekomy świadek tej sytuacji musiałeś robić dokładnie to samo."
        Ależ skąd, czechofilu. Po swiętach po prostu zajrzałem na forum i policzyłem sobie wątki, jakie założyłeś i w jakich się wielokrotnie wypowiadałeś zarówno 24, jak i 25 i 26 grudnia:)

Nikt nie pracuje, Czechofilu, przez całe swięta. Nawet służby, typu policja czy pogotowie, ma dyżury. I zawsze jakiś dzień mają wolny. A ty, bidaku samotny, sfrustrowany, we wszystkie trzy dni generowałeś tutaj ruch na forum i dokonywałeś wpisów, w wątkach przeciw kierowcom i samochodom.

Zluzuj chłopie:) szkoda życia na napinanie się. To TYLKO forum, nic więcej. Wyjdz czasem z domu, do ludzi. Zainteresuj sie czymś. Wyjedź. Zagraj w piłkę, albo w karty. Poczytaj coś. Poderwij dziewczynę. idz na piwo.

jesli masz z kim. Bo chyba, bidaku, nie masz.
        • czechofil Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 02.01.12, 20:51
          > Nikt nie pracuje, Czechofilu, przez całe swięta. Nawet służby, typu policja czy
          > pogotowie, ma dyżury. I zawsze jakiś dzień mają wolny. A ty, bidaku samotny, s
          > frustrowany, we wszystkie trzy dni generowałeś tutaj ruch na forum i dokonywałe
          > ś wpisów, w wątkach przeciw kierowcom i samochodom.

Ty jednak głupi jesteś. Do założenia nawet stu wątków nie potrzeba 12 godzin spędzonych przy komputerze...

> Zluzuj chłopie:) szkoda życia na napinanie się. To TYLKO forum, nic więcej. Wyj
          > dz czasem z domu, do ludzi. Zainteresuj sie czymś. Wyjedź. Zagraj w piłkę, albo
          > w karty. Poczytaj coś. Poderwij dziewczynę. idz na piwo.

I o to właśnie mi chodzi, żeby takich pajacyków jak ty sprowokować. Świetnie się tutaj bawię, a ty bierzesz to wszystko na poważnie, Także nie wiem, komu bardziej przydałby się luz...

• urko70 Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 03.01.12, 10:17
            czechofil napisał:

> bawię, a ty bierzesz to wszystko na poważnie,

Jeśli to prawda, że ktoś Cię tu jeszcze bierze na poważnie to powinieneś się z tego tylko cieszyć. Jeśli nie zmienisz się to długo to nie potrwa.
    • baca63 Zdjęcie numer trzy. 02.01.12, 17:44
      Chyba DWR. To wiele wyjaśnia.
      • Gość: DWR Re: Zdjęcie numer trzy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.12, 19:23
        Co na przykład?
    • Gość: karol Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku IP: *.noisetor.net 02.01.12, 17:50
      Kolejny dowód na bezsens inwestowania w tramwaje zawsze i wszędzie.
      Autobus by ominął jednego czy drugiego idiotę który nie potrafi parkować i tyle. A tak codziennie mamy gdzieś tramwajowy paraliż komunikacyjny. A to ktoś trakcje zerwie, a to ktoś wpadnie pod tramwaj, a to wykolejenie, a to stłuczka, a to brak prądu, a to awaria wozu i tak w kółko.
      • Gość: WK Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku IP: 156.17.73.* 02.01.12, 18:07
        Otóż to. Ale jeżeli już te nieszczęsne tramwaje są to należy systemowo zadbać o jak największą niezawodność ich kursowania, choćby poprzez:
        1) likwidację miejsc postojowych w bezpośrednim sąsiedztwie toru,
        2) jednoznaczne wydzielenie - w miarę możliwości - jezdni na torowisko (np. niskim krawężnikiem lub "buczącym" pasem),
        3) czytelne OZNAKOWANIE ulic z ruchem tramwajowym (we Wrocławiu zwykle brak znaku "uwaga tramwaj", nieużywane tory można spotkać na wielu ulicach zatem kierowcy spoza miasta mogą się nie zorientować, że dany tor jest czynny).
        Należy zadbać o budowanie systemu komunikacyjnego poprzez usprawnianie wszystkich jego elementów. Samo współistnienie pojazdów szynowych i kołowych na wspólnych jezdniach jest niebezpieczne i niesłychanie ogranicza płynność ruchu. Obecnie funkcjonujące "tramwaje po wrocławsku" to archaiczna parodia miejskiej komunikacji szynowej.
        • Gość: kojot Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku IP: *.mdnx.net 02.01.12, 19:12
          To i tak nic nie da jak tramwaj "zdechnie" Autobus wyprzedzi inny i OK a zdechły tramwaj blokuje całą linie.
          BUSpas jest bardziej uniwersalny i tańszy bo nie trzeba specjalnie go utrzymywać. Zimą wystarczy zwyczajny pług. Ma tylko jedną zasadniczą wadę która dyskwalifikuje go w oczach "fachowców" od tramwajów. Awaryjnie mogą po nich jechać samochody a wyznawcy tramwajów najlepiej by się czuli jakby tylko tramwaje i rowery mogły jeździć po mieście.
          • Gość: kuk Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.01.12, 19:54
            Racja kojot. tramwjomania to absurd i komunikacyjny horror. to nam szykuje dudkiewicz.

• Gość: WK Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku IP: *.internetia.net.pl 03.01.12, 00:34
            Oczywiście, że autobus jest lepszy od tramwaju jeżdżącego po ulicach a np. wpuszczenie na buspasy taksówek skutecznie zachęciłoby do korzystania z miejskiego transportu i ograniczyło ruch samochodów prywatnych w centrum.
            Ale te tramwaje już są, już wydano ogromną kasę na torowiska i tabor więc trzeba zadbać o to, by były jak najsprawniejsze. Na trasie każdej linii tramwajowej we Wrocławiu jest jakieś "wąskie gardło" a i same linie nie są maksymalnie uproszczone do przebiegów średnicowych (co rozładowałoby częste zatory na skrzyżowaniach z rozjazdami). Takie zdarzenie jak na Glinianej powinno być podstawą do opracowania rozwiązania systemowego.
        • sverir Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 02.01.12, 21:28
          > 1) likwidację miejsc postojowych w bezpośrednim sąsiedztwie toru,

Gość zaparkował na znaku P-21. Jaką w takim razie proponujesz likwidację? Postawienie betonowej zapory? Znak gościa nie powstrzymał.

• Gość: WK Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku IP: *.internetia.net.pl 03.01.12, 00:20
            W praworządnych krajach "Zachodu" policja lub straż miejska interweniuje niezawodnie i po prostu NIE OPŁACA się lekceważyć przepisów. W krajach "Wschodu" nie wystarczą znaki - aby zapobiec dzikiemu parkowaniu trzeba stawiać betonowe przeszkody, krawężniki tak wysokie by samochód nie mógł ich pokonać, itd. Obserwacja ulic naszych miast (oraz lektura statystyk wypadków drogowych) chyba wyraźnie pokazuje, gdzie nam bliżej.
    • zetkaf Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 02.01.12, 20:58
      miejmy nadzieję, że oprócz mandatu, to jeszcze posypią się do sądu wnioski cywilne o odszkodowanie:
      - ze strony MPK, za przestój pojazdu i wynikające z niego niezadowolenie pasażerów,
      - ze strony pasażerów, za stracony czas i być może inne korzyści?
      itp. itd.
      • Gość: analogia Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku IP: *.formlessnetworking.net 02.01.12, 21:21
        Dobry pomysł pod warunkiem, że MPK będzie płaciło odszkodowania pasażerom jak zerwie się trakcja, zabraknie prądu, tory zamarzną itp. Również jak motorniczy spowoduje kolizję i zablokuje drogę dla samochodów które nie dowiozą na czas towarów do odbiorców.
        Może być??
        • sverir Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 02.01.12, 21:37
          Za brak prądu czy zerwanie trakcji przez osoby trzecie, to niekoniecznie. Ale za blokowanie drogi dla samochodów czy za kolizje - owszem.
          • zetkaf Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 03.01.12, 17:19
            > Za brak prądu czy zerwanie trakcji przez osoby trzecie, to niekoniecznie.
            To niech płacą osoby trzecie. Jeśli jednak jest to brak prądu bo Skoda Plus przeciążyła sieć niedostosowaną (przez MPK?) do jej potrzeb, to już płacić powinno ewidentnie MPK.
            • sverir Re: Tramwaje utknęły na Glinianej przez źle parku 04.01.12, 10:08
              > To niech płacą osoby trzecie.

Owszem. W myśl zasady, że kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę...:)
    • sosiu-1 To jak terroryzm!!! 02.01.12, 21:35
      Za paraliż komunikacyjny znacznej części miasta kierowca powinien odpowiadać jak terrorysta! Ale u nas kary za wykroczenia drogowe są jak dla przedszkolaków! Skończy się na stu złotowym mandacie i opłacie za wezwanie lawety ok 200 zł!!! Skandal!!! A straty jakie spowodował, bezpośrednie i te pośrednie np.: wielu ludzi nie dojechało na czas do pracy, przekroczyły tysiące złotówek!!! Czy w tym kraju kiedyś będzie normalnie???
      • czechofil Znów zablokowane torowisko... 15.01.12, 19:26
        Kolejny debil, który parkowanie ćwiczył chyba w stanie upojenia alkoholowego...

www.gazetawroclawska.pl/artykul/494169,wroclaw-kierowca-forda-zablokowal-torowisko-objazdy,id,t.html
        • zetkaf Re: Znów zablokowane torowisko... 15.01.12, 19:31
          No właśnie, co to, jakaś plaga? Drugi tydzień roku i już dwa tego typu przypadki?
        • Gość: WK Re: Znów zablokowane torowisko... IP: *.internetia.net.pl 15.01.12, 20:50
          Akurat widziałem ten samochód. Tam było dość miejsca, żeby zaparkował przy krawężniku ale tyłem. Najwyraźniej kierowca nie potrafi parkować tyłem - może by tak od razu na powtórny egzamin z jazdy?
          • Gość: Lutek Re: Znów zablokowane torowisko... IP: *.181.9.69.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.01.12, 01:38
            Porownanie Wroclawia i Drezna, zwracam uwage na kilka pozycji: ilosc jazd rowerem, ilosc jazd SAMOCHODEM, i ilosc jazd komunikacją miejską.... To są dane dla oszołomów forumowych, bredzących ze na zachodzie nie jezdzi sie samochodami ale jezdzi sie komunikacją... Prawda brutalnie jest inna: jezdzi sie samochodami po miescie, oraz rowerami w duzym procencie, w stosunku do nas. Komunikacja miejska? Mniej. Tak padają mity o "braku samochodow na zachodzie".
            W Dreźnie wszystkie podróże:
            rower: 12,2% (Wrocław 3,6%)
            auto: 43,1% (Wrocław 41,6%)
            pieszo: 24,4% (Wrocław 18,7%)
            KM: 20,3% (Wrocław 35,3%)
            • Gość: pytam się Re: Znów zablokowane torowisko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.12, 10:02
              A co ma trolu wspólnego Drezno z zablokowaniem torowiska we Wrocławiu?
              • Gość: Gustlik Re: Znów zablokowane torowisko... IP: 91.90.161.* 16.01.12, 16:52
                chłopcze, ma wiele wspolnego, w Dreznie jezdzi wiecej aut niz we Wrocku i mniej osob korzysta z komunikacji.
        • Gość: pytam się Re: Znów zablokowane torowisko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.12, 20:13
          Czy dlatego że wszyscy w twojej rodzinie to debile to inni też muszą nimi być???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka