Dodaj do ulubionych

Odnaleziono czwarty wrocławski Kamień Stulecia ...

10.01.12, 19:47
Rewelacja. Ale ja bym postawił słup na pierwotnym miejscu, choćby atrapę.
Właściwie, to jedenaście lat temu można było do tego nawiązać i postawić nowe słupy - "kamienie tysiąclecia". A teraz to co można? "Kamień Euro" przy AOW? ;)
Obserwuj wątek
    • virga Odnaleziono czwarty wrocławski Kamień Stulecia ... 10.01.12, 21:34
      Czemu tak bezosobowo? Kamień odnalazł się dzięki człowiekowi, który wiedział czym jest, kiedy go zobaczył. Odkrył go Tomek Żurak, przewodnik sudecki. Kto inny mógłby go tylko kopnąć z miejsca na miejsce.
    • Gość: Entenmark Re: Odnaleziono czwarty wrocławski Kamień Stuleci IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.12, 21:53
      A wyrzucony przy okazji remontu ul. Grodzkiej kamień z literą W i datą 1606, później sprzedawany na Allegro i tam zidentyfikowany, gdzie się teraz znajduje??? Był znacznie bardziej cenny i po przeprowadzonej uprzednio konserwacji.
    • januszz4 Słup przy ul. Legnickiej 10.01.12, 22:57
      Na tej fotografii jest widoczny z lewej strony na trawniku (w cieniu) tzw. Kurek wrocławski, czyli słup graniczny, który stał przy ul. Legnickiej na wysokości TGG (Astry 2). Fotograf za plecami miał wiadukt kolejowy, a po prawej stronie dworzec Mikołajów.
      wroclaw.hydral.com.pl/43983,z,105181,1,foto.html#st
      • czarny.taki Re: Słup przy ul. Legnickiej 10.01.12, 23:24
        ladna fotografia, troche poszperalem i znalazlem tez to Protestancki kościół Św. Pawła we Wrocławiu
        ale wracajac do kamienia tez mi sie wydaje ze to nie ten, inna budowa ;/
        • januszz4 Re: Słup przy ul. Legnickiej 11.01.12, 10:22
          czarny.taki napisał:

> ladna fotografia, troche poszperalem i znalazlem tez to Protestancki kościół Św. Pawła we Wrocław
          > iu

> ale wracajac do kamienia tez mi sie wydaje ze to nie ten, inna budowa ;/

Dzięki za ten link. Od dawna szukam różnych materiałów na temat ewangelickiego kompleksu sakralnego przy Legnickiej z kościołem św. Pawła. Tego tekstu jeszcze nie miałem, jest tam sporo informacji, także na temat innych kościołów, zwłaszcza katolickiego św. Mikołaja, po którym dzisiaj tez już śladu nie ma.
      • czarny.taki Re: Słup przy ul. Legnickiej 10.01.12, 23:31
        wydaje mi sie ze powinien wygladac tak
        • januszz4 Re: Słup przy ul. Legnickiej 10.01.12, 23:54
          czarny.taki napisał:

> wydaje mi sie ze powinien wygladac tak

Masz rację, dokładnie chodzi o te słupy. Identyczny stoi przy Moście Trzebnickim (na prawym brzegu Odry).
          • dfgfdg Re: Słup przy ul. Legnickiej 11.01.12, 08:15
            januszz4 napisał:

> czarny.taki napisał:
            >
            > > wydaje mi sie ze powinien wygladac tak
            >
            > Masz rację, dokładnie chodzi o te słupy. Identyczny stoi przy Moście Trzebnicki
            > m (na prawym brzegu Odry).

Zgadza się. A Kurek Wrocławski to jednak było co innego.

Pytanie też gdzie się podziała pompa sprzed remontu pl. Grunwaldzkiego?
            • krasnaladamu Grunwaldzki 11.01.12, 08:58
              > Pytanie też gdzie się podziała pompa sprzed remontu pl. Grunwaldzkiego?

Co mi przypomina, że podczas remontu Grunwaldzkiego wygrzebano z ziemi jakąś niemiecką tablicę. Zastanawiam się, co z nią zrobili - bo wtedy znalazłem ją leżącą ze zwykłymi gruzami i ziemią. Wrócę do domu, to poszukam jej zdjęcia.
              • czarny.taki Re: Grunwaldzki 11.01.12, 14:30
                jak na wawelu wykopali ponad 2m orla to go przetopili
              • krasnaladamu Re: Grunwaldzki 12.01.12, 10:36
                Jak zapowiedziałem - znalezisko z Grunwaldzkiego z 2006 r.:
                emite.wordpress.com/2012/01/12/pamiatka-po-pamiatce-niemiecka-tablica-z-grunwaldzkiego/
                • januszz4 Re: Grunwaldzki 12.01.12, 22:54
                  krasnaladamu napisał:

> Jak zapowiedziałem - znalezisko z Grunwaldzkiego z 2006 r.:
                  > emite.wordpress.com/2012/01/12/pamiatka-po-pamiatce-niemiecka-tablica-z-grunwaldzkiego/

W tym rejonie do początku 1945 r. stał kościół im. Marcina Lutra z najwyższą we Wrocławiu wieżą. Wysadzono go i zburzono tak, jak inne budynki przy Konigstrasse. Na tej tablicy są wideoczne litery Ko.. Może to właśnie nazwa tej ulicy będąca w oderwanym czyimś adresie. W każdym razie ciekawy jest ten rysunek jakiegoś chyba naczynia?
                  • krasnaladamu Re: Grunwaldzki 13.01.12, 10:01
                    > W każdym razie ciekawy jest ten rysunek jakiegoś chyba naczynia?

Mnie to bardziej przypomina młotek w herbie. Jutro dorzucę zdjęcie w większym rozmiarze.
                • juzefwt Re: Grunwaldzki 22.01.12, 15:47
                  Pierwsze skojarzenie: płyta nagrobna.
                  Widoczne kawałki słów pasują pod niemiecki tekst nagrobny, przykładowo Hier liegt in Fieden \ unsere geliebte Vater und Praesident \ der Ko... i na dole większe litery - imię i nazwisko.
            • juzefwt Re: Słup przy ul. Legnickiej 22.01.12, 16:02
              Pompa z Grunwaldzkiego zawędrowała na Psiaka: www.tuwroclaw.com/pliki/fotogaleria/2011-12-21_psiepole/5.jpg
              Gdzieś jakiś portal napisał w artykule, że to ustrojstwo z Grunwaldzkiego pochodzi.
    • januszz4 Odnaleziono czwarty wrocławski Kamień Stulecia ... 10.01.12, 23:01
      Sorry, ale to nie jest jeden z tych kamieni stulecia, o których mowa w artykule.
      • Gość: skrzypce1 Postawilem oczy w slup IP: 164.51.58.* 11.01.12, 01:40
        Po przeczytaniu artykulu postawilem oczy w slup. Czyzby odkrycie archeologiczne na miare rewolucji kulturowej we Wroclawiu? Slup czy kamien? Oto jest pytanie. Ale BM wie, ze to slup i to tego czwarty. Ja przejezdzajac nie tak dawno AOW widzialem kamien w kolorze marsjanskim - czerwonym. Teraz zaluje, ze nie zatrzymalem samochodu zeby zobaczyc z bliska ten ewenement natury. A moze to pozostalosc po marsjanach, ktorzy kilka milionow lat temu zyli na terenach obecnego Wroclawia? Ilez tajemnic kryje ziemia worclawska a jaka bujna wyobraznie maja worclawianie.
        • Gość: cdr Re: Postawilem oczy w slup IP: 62.87.152.* 11.01.12, 07:09
          "Tylko na słupie obok gmachu telewizji pozostał napis "Wrocław" jako memento czasów, gdy fałszowanie historii było ważnym elementem gry politycznej."

hola hola, a gdzie w wymazaniu nazwy Breslau i zastąpieniu jej nazwą Wrocław tkwi owe "fałszowanie historii"? Równie dobrze nieoceniona Wybiórcza może przyczepiać się do: map, drogowskazów, podręczników itd itp.
          Nie ma mowy o fałszowaniu, można mówić o zastąpieniu pani maciejewska.
          • andrzej.rokosz Re: Postawilem oczy w slup 11.01.12, 08:29
            Gdy używamy nazwy miasta obecnie, to możemy w zależności od kontekstu mówić (pisać) Wrocław lub Breslau i wtedy mamy do czynienia z zastępowaniem. Gdy jednak wymazujemy w dokumentach, na pomnikach itp. jedną nazwę by zastąpić ją inną mamy do czynienia z ewidentnym fałszerstwem
          • krasnaladamu Re: Postawilem oczy w slup 11.01.12, 09:02
            Gość portalu: cdr napisał(a):

> Nie ma mowy o fałszowaniu, można mówić o zastąpieniu pani maciejewska.

Wnoszę o zastąpienie podpisu gościa portalu "cdr" w jego postach podpisem "nagrywalna płyta kompaktowa" ;)
    • danwrobre Odnaleziono czwarty wrocławski Kamień Stulecia ... 11.01.12, 10:02
      Moim zdaniem podpis pod fotografią nr 2 nie jest jednoznaczny i może sugerować że kiedyś tam nie stał cyt.:
      "Słup graniczny miasta przy parku Południowym, tzw. Kamień Stulecia, dziś stoi przy ul. Karkonoskiej".
      Może lepiej byłoby tak:"Słup graniczny miasta przy parku Południowym, tzw. Kamień Stulecia do dziś stoi przy ul. Karkonoskiej".

• Gość: skrzypce1 Klamstwo a... klamstwo IP: *.hsd1.fl.comcast.net 11.01.12, 11:26
        Na oddziale onkologii lekarz zapozanje sie z wynikami badan pacjenta. Zdaje sobie sprawe, ze czlowiekowi zostalo jeszcze kilka tygodni a moze 2 - 3 miesiace zycia. Nowotwor rozprzestrzenil sie juz po calym organizmie. Lekarz idzie na sale do pacjenta. Rozmawiaja chwile. Lekarz mowi powaznie ale z nadzieja, ze jest szansa na wyleczenie... Czy lekarz klamal? Powroce do nieszczesnych kamieni p. Maciejewskiej i jej dosc czesto niepsrawiedliwej opinii o mieszkancach w powojennym Wroclawiu. Jak podaja dane statystyczne od 1945 - 50 z obecnej Ukrainy zostalo repatriowanych ok. 770 tys Polakow. Ilu z nich przyjechalo do Wroclawia? Dokladnie nie wiem. Zrodla historyczne roznia sie w liczbach. Mozemy zalozyc, ze byla to duza liczba migrantow. Przyjechali oni na tereny niemieckie a nie polskie. Tak mysleli wszyscy ktorym odebrano domy we Lwowie i innych regionow Ukrainy, Litwy, Bialorusi. Idac ulicami zrujnowanego miasta widzialo sie niemieckie nazwy, niemieckie domy a czasami mozna bylo spotkac Niemca. Czy to byla polskie miasto? Na papierze tak, ale w rzeczywistosci nie. Czy wladze Polski powojennej klamaly zamazujac niemieckojezyczne nazwy ulic, miasta itp ? Przeciez do roku 1970 kiedy to RFN (Republika Federalna Niemiec) ratyfikowala traktat o nienaruszalnosc polskich granic, ludzie zyli w niepewnosci, czy nie beda musieli opusci tych ziem. Czy tamte wladze klamaly? A moze staraly sie pomoc Polakom w przetrwaniu w tych nowych, wrogich, nieznanych czasach? Tak jak ten lekarz, tak i tamte wladze straly sie zrobic cos co bylo dla Polakow dobre. W tamtych czasach nikt nie myslal tak jak pani Maciejwska. Tutaj jest Polska a nie Breaslau - tak myslelismy w tamtych czasach. Minelo wiele lat, pokolen. Dzis patrzymy inaczaj, nie zawsze oceniamy prawidlowo historie. Czesto nasze ambicje zawodowe stawiamy nad prawda tamtych lat. Zonglujemy slowami "klamstwo", "zbrodniarze", itd... Tak jest wygodniej. Wspolczesne spoleczenstwo to kupi. Prawda jest jednak troche bardziej skomplikowana.
    • andrzej.rokosz Odnaleziono czwarty wrocławski Kamień Stulecia ... 11.01.12, 16:57
      Poza kilku świętymi lub dogmatykami wszyscy kłamiemy. Robimy to z litości, naiwności lub z świadomym zamiarem wprowadzenia kogoś w błąd w celu osiągnięcia jakiś korzyści. Niezależnie od tego czy chcemy kłamstwo usprawiedliwić, czy potępić, kłamstwo pozostanie kłamstwem. W przeciwnym wypadku musielibyśmy sami skazać się na życie w świecie, gdzie nic nie byłoby pewne i codziennie rano musielibyśmy się trwożliwie rozglądać z której strony dostaniemy w łeb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka