Gość: benek IP: *.e-wro.net.pl 07.02.12, 16:18 Z powodu kiwających się tramwai idzie wcześniej do remontu plany Oglądając powiększenia można wejść na plany ul.Wilczej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Neverhood gniot IP: *.internetia.net.pl 08.02.12, 04:21 Beznadziejny jest ten plan! z obecnej ulicy 2x2 chcą zrobić 3x3 w tym 2x2 tyko dla samochodzików. Kosztem czego to poszerzenie? - chyba wiadomo. Obecnie i tak zastawiony. Po co to poszerzenie? Czy to jest przejaw realizacji uchwalonej polityki zrównoważonego transportu? Most zwierzyniecki będzie hamulcowym dla tramwajów, bo interes 4 kółek "na sępolno" jest ważniejszy. Beznadziejna polityka wydzielania dla każdego skrętu osobnego pasa. i mamy potworki po 5 pasów w jednym kierunku jezdni + przystanek na środku. Takie wydzielanie oznacza konieczność świateł. To będzie jeszcze większy gniot niż krakowska. I wiele jeszcze innych złych aspektów , których nie wymieniłem. Od strony rowerowej. No niby coś zrobią, będzie spójne. i długie..Ale. Śmieszka po jednej stronie. Odchylanie przejazdów, aby to rowerzysta zwalniał a samochodzik mógł bez. Co chwile światło. Światło z wiadomym priorytetem dla rowerów. Skrzyżowanie rozbudowane z sygnalizatorami kierunkowymi - dużo faz, długi cykl. Kto oberwie? Śmieszka zapewnia jedną relację - wzdłuż głównej ulicy. Biada temu co che rowerem skręcić z głównej. Na przejeździe rowerowym , oficjalnie raczej nie wolno skręcać na skrzyżowaniu. Tylko wzdłuż przejazdu. Przy moście zwierzynieckim masakra rowerowa. Obecnie na dziko w godzinach szczytu szybciej pokonam tą stronę poprzek mostu . Powinni dać tam automat do kawy. A i tak nie zapewnie relacji wzdłuż wałów. Ale spokojnie, oficer rowerowy ma już projekt przebudowy za rowerowe pieniądze , który zrobi się po przebudowie. Albo przed przebudową udogodnienie przetrwa 1 rok. Przypominam, że to jest jedno z bardziej rowerowych miejsc we Wrocławiu - okolice kilku uczelni. ------------- Jak to powinno być zrobione? Ja widzę taka koncepcję: Praktycznie pozostawić stan obecny - szerokość krawężników. Powinno być wydzielone torowisko na całej długości, na środku. Po jednym pasie dla ogólnego ruchu(samochody). Tym samym przystanki na chodnikach + zygzak na jezdni. Coś jak jest na piłsudskiego-zapolskiej. Do tego po obu stronach pas rowerowy. Pas robiony techniką normalną - czerwony asfalt, a nie malowany asfalt. Z racji tego że to jest kampus uczelniany, później wały i ciąg już istniejących śmieszek, to pozostawić obecnie planowaną śmieszkę. Po prostu pasy rowerowe są jednokierunkowe, a głupotą byłoby jazda po samochodowemu - na około. Przy jezdni parkingi samochodowe. Ale nie wciskane wszędzie i kosztem wszystkiego. Po kilka zgrabnych miejsc ... Czyli dużo mniej miejsc parkingowych niż obecnie. Obecną zieleń miejską zmienić na jeden długi, ale wąski "park miejski". Obecnie są ogrodzone sralllniki . Most zwierzyniecki z wydzielonym torowiskiem Nie wiem czy będzie miejsce na pas rowerowe. Kampus uczelniany musi być strefą zamieszkania.np. wybrzeże wyspiańskiego-słodowka .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Przejazdy IP: *.e-wro.net.pl 08.02.12, 07:43 Dziwi mnie brak przejazdów przy Norwida, Łukasiewicza, Parkowej .Choć na Łukasiewicza i Chałubińskiego zrobili śluzy to jednak dla tych co będą jechali ścieżkami po obu stronach Curie-Skłodowskiej służy są niewidoczne a poza tym niewiele się rożni lewoskret ze śluzy od normalnej jazdy po jezdni. Jak słusznie zauważyłeś to rejon uniwersytecki i nadmiar infrastruktury nikogo o ból głowy nie przyprawi. Osoba wyjeżdżająca z poprzecznej, która będzie chciała dostać się na ścieżkę chętniej i bezpieczniej zrobi to po przejeździe niż ze śluzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neverhood Re: Przejazdy IP: *.internetia.net.pl 08.02.12, 17:34 Przypatrzyłem się temu bliżej. I to jest jeszcze większy gniot niż opisywałem. Tramwaje będą tam jechać wolniej niż przed remontem. Tak. Nawet z obecnym zakazem mijania się na ferelnym odcinku, będzie wolniej! Jezdnie dla samochodów są przewymiarowane. Wszystko jest zrobione pod samochody. Przy hali ludowej jest objazd dla tramwajów. Obecnie jest to sposób na lewoskręt dla samochodów, nie mpk. Czyli samochody dostały korzystniejszy lewoskręt. Prześliczny jest znak ustąp pierwszeństwa dla tramwaju skręcającego w ul wystawową( hala ludowa). Taki numer zrobili na kromera przy pętlach tramwajowych. Przy moście zwierzynieckim mają być zapory dla pieszych i rowerzystów, aby jechali na około. W zasadzie to wszystko to jest ciąg pieszorowerowy bez wydzieleń. Coś wydzielonego jest po płd. stronie. Ale to i tak ma parametry cyklochodnika. Obecnie coś takie jednak jest rozumiane, że rowerzysta ma spadać z jedni na chodnik. To jest po prsotu chodnik z dopuszczeniem rowerów i ew. wymalowanymi przejazdami( zebra bis). Te zbędne poszerzanie jezdni do 2,3 pasów zrobi kolejną autostradę w mieście. I ta autostrada się raz dwa kończy na biskupinie. Czyli będziemy mieć stojące samochody w korku na 4 pasach + upodlenie wszystkich pozostałych uczestników ruchu. Trzeba też pamiętać o tym kto tą jezdnią będzie jeździł. Otóż biskupin , sępolno i inne wioski z miejscami parkingowymi pod stodołą - pod dostatkiem. A to oznacza jeszcze większy korek. Ta autostrada + nie zapewnienie większości relacji rowerem będzie niebezpieczne. Nie ukrywajmy, na 2 pasach nowego asfaltu będą zasuwać zdrowo. Jakby nie patrzeć po czymś takim rowerzyści jeszcze bardziej będą jeździć po chodnikach, przejściach dla pieszych. Ja np. nie jeżdżę od mostu grunwaldziego do jądra regana po jezdni. Na skłodowskiej na pewną będzie dziki parking. Jestem pewien, że wydzielony fragment śmieszki będzie dojazdem do parkingu na drodze dla pieszych lub bezpośrednio parkingiem ( przy samych budynkach). Obecnie coś takiego praktycznie nie występuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Przejazdy IP: *.e-wro.net.pl 08.02.12, 18:37 > Przypatrzyłem się temu bliżej. I to jest jeszcze większy gniot niż opisywałem. > Tramwaje będą tam jechać wolniej niż przed remontem. Tak. Nawet z obecnym zakaz > em mijania się na ferelnym odcinku, będzie wolniej! Jezdnie dla samochodów są p > rzewymiarowane. Wszystko jest zrobione pod samochody. Przy hali ludowej jest ob > jazd dla tramwajów. Obecnie jest to sposób na lewoskręt dla samochodów, nie mpk > . Czyli samochody dostały korzystniejszy lewoskręt. Prześliczny jest znak ustąp > pierwszeństwa dla tramwaju skręcającego w ul wystawową( hala ludowa). Taki nu > mer zrobili na kromera przy pętlach tramwajowych. Przeniesienie torów na ul.Wystawową jest dziwne.Auta skręcające z mostu w Mickiewicza zablokują torowisko. Dotąd auta jechały pod ul.Wystawową i tam skręcały w lewo więc na moście nie tworzył się korek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neverhood Re: Przejazdy IP: *.internetia.net.pl 08.02.12, 19:32 > Przeniesienie torów na ul.Wystawową jest dziwne.Auta skręcające z mostu w Micki > ewicza zablokują torowisko. > Dotąd auta jechały pod ul.Wystawową i tam skręcały w lewo więc na moście nie t > worzył się korek. Jest gorzej. Wjazd na most od strony centrum będą strzegły światła. Światła i pasy kierunkowe. Oznacza to oczekiwanie tramwajów na światło. A cykl będzie miał wiele faz (dużo pasów z osobnymi kierunkami). Potem jest korek na moście. Przypominam, że samochodów będzie więcej niż obecnie bo poszerzona droga + prawa strona jest bardziej korkogenna. I dochodzimy do setna. Obecnie tramwaj skręcał w lewo i już prosta. Teraz miałby robić objazd z ustąpieniem przejazdu samochodom z biskupina! Tylko ten kawałek za mostem oznacza 2 minuty więcej niż obecnie. Ta zmiana biegu torów jest pomyślana też o dojeździe do mauzoleum ludowego. Po mojemu cała ta przebudowa wydłuży trasę tramwajów na tym odcinku o 6 minut. Liczę od stanu obecnego z ograniczeniami prędkości itp. Rowerzyści oberwą 5 minutami. Piesi ponad 6 minut. Samochody dostaną bezkolizyjny przejazd trochę szybszy na przelotowej trasie (lepszy asfalt bez tramwajów), ale z minutę dłuższy dla skręcających Odpowiedz Link Zgłoś