Dodaj do ulubionych

Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZDJĘ...

09.02.12, 17:36
Po prostu skandal. Samochody parkują. Masakra.

Zamknijcie jeszcze więcej ulic, nie budujcie parkingów i dalej zabijajcie centrum. Świdnicka i Piłsudskiego zamordowana, teraz reszta.
Obserwuj wątek
    • Gość: ted Dlaczego zakrywacie nr rejestracyjne IP: *.internetia.net.pl 09.02.12, 17:51
      Dlaczego zakrywacie nr rejestracyjne?

Jest taki obowiązek?
      To są dane osobowe?
    • Gość: zakupoCHoliCK Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.e-wro.net.pl 09.02.12, 17:53
      Hmmm, zastanów się co piszesz. Auta stoją na ulicy szewskiej. Krzyczysz, budujcie parkingi, a przecież jest parking na ul. Szewskiej 3, wielopoziomowy, gdzie spokojnie znajdzie się miejsce, można nawet kupić abonamenty. Problem pewnie dotyczy słowa kupić=płacić, bowiem większość z tych palantów nie płaci za parkowanie. Należy takie auta po prostu wywozić lawetami na złomowisko - czas, aby je odebrać maksimum tydzień, a potem komisyjne zmniejszanie grata do wielkości kostki Rubika, howgh! ;-)
      • Gość: qwerty Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.internetia.net.pl 09.02.12, 18:09
        Spoko, popieram. Na tej samej zasadzie pieszym przechodzącym w niedozwolonym miejscu powinno się łamać nogi, right?

Howgh! się w łeb! :D
        • sverir Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 09.02.12, 19:02
          Aha, samochody tak wyewoluowały, że teraz same parkują na zakazach? Pieszym należałoby raczej zabierać buty za zatrzymanie się w miejscu niedozwolonym. Tyle, że pieszy zejdzie jak go pogonić, a na samochód możesz krzyczeć i dalej stoi.
          • Gość: elo Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.12, 19:46
            a co ci przeszkadza dobrze zaparkowany samochód?
            Po drugie na większości tych zdjęć ja nie widzę problemów żadnych z ruchem.
            Po trzecie mieszkańcy tamtych terenów mogą tam wjeżdżać więc po co tyle piany.
            • Gość: bezsens Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.02.12, 23:39
              > a co ci przeszkadza dobrze zaparkowany samochód?

a co ciebie obchodzą znaki ruchu drogowego i światła? W końcu są tylko dla wątpliwej ozdoby ulic, aby za szaro nie było. Znaki są przecież kolorowe i w różnych kształtach, niekiedy mają bardzo ładną grafikę...

JEST ZAKAZ to się go przestrzega i już. Koniec kropka. Co mi przeszkadza? To, że ja muszę zostawić autko w galerii dominikańskiej (pal licho cenę) i muszę na piechotkę sobie podejść do rynku, ale za to mam pewność, że nikt mi tu samochodem smrodzić nie będzie, mogę spokojnie iść sobie środkiem deptaka bez obaw, że mnie ktoś rozjedzie i do tego mogę sobie np. stanąć na chodniku i porozmawiać ze znajomym - a tak, miejsca na rozmowę nie ma, jak się wiele aut zaparkuje.

> Po drugie na większości tych zdjęć ja nie widzę problemów żadnych z ruchem.
              Bo zdjęcia były robione o 'odpowiedniej porze dnia i roku' - pamiętam jak dziś, kiedy w lato chodziłem sobie szewską i przejść się nie dało, samochody próbowały wjechać, wyjechać, nie potrafiły, a do tego mocno irytowały przechodniów swoją obecnością - skoro centrum jest dla pieszych bo taki jest plan magistratu (pomijam tutaj debilizm takiego rozwiązania) to dlaczego mamy się dzielić na równych i równiejszych?

> Po trzecie mieszkańcy tamtych terenów mogą tam wjeżdżać więc po co tyle piany.
              Bo ci, którzy tam mieszkają mają specjalne 'plakietki', że im wolno? Trudno wymagać od kogoś, kto mieszka w centrum i posiada samochód, aby parkował kilometr dalej (takie realia) i chodził z zakupami przez pół miasta jak posiada samochód. Poza tym samochodów mieszkańców nie ma znowu aż tak dużo (paradoksalnie). Kilka samochodów zawsze się zmieści na zapleczu budynku. Poza tym większość powierzchni w centrum ma charakter usługowy a nie mieszkalny więc nie dramatyzuj. To raczej ludzie przyjeżdżający do pracy do rynku sieją pianę, że teraz im nie wolno. O ile mogę zrozumieć dostawczaki, że powinny mieć wyznaczone godziny wstępu na te ulice aby przywieźć towar, o tyle już zupełnie nie rozumiem, dlaczego z takich samych przywilejów ma korzystać np. pracownik banku, obsługa baru czy właściciel dyskoteki. Oni nie 'targają' ciężkich rzeczy, a z tego co mi wiadomo, jak ktoś nóg nie ma, to ma wszystko dostosowane do wózka inwalidzkiego więc czy to na nogach, czy na wózku - do pracy dojdzie.

Sam pracuję gdzieś, gdzie nie ma parkingu - dlatego często wybieram nogi jako środek transportu i o dziwo - jakoś to wszystko sprawnie działa. Śnieg, deszcz czy mróz - trudno, trzeba się odpowiednio ubrać. Zawsze można w pracy się przebrać w ubranie firmowe (ja tak robię np. z garniturem). Problemu nie ma, chyba, że mówimy o wygodnictwie. Tak więc - nie, nie masz racji. Nie w obecnej durnej wizji magistratu. Autka z centrum muszą zniknąć i w mieście takim jak wrocław (kilka centrów handlowych poza ścisłym centrum, parkingi w galeriach i pasażach handlowych) nie nastąpi śmierć z zaniedbania - wrocław w centrum żyje usługami a nie handlem. Tu nabywamy głównie jedzenie i alkohol, tudzież wynosimy kilka kartek papieru z banku. Stąd też myślę, że więcej przestrzeni dla 'ludu' nie jest aż tak złym krokiem. Po prostu - w obecnej wizji magistratu - nie widzę sensu takiego postępowania bo brak długofalowego programu 'rozwoju' centrum. Sami turyści nie zapewnią wystarczających ciągłych obrotów knajpom i barom, studenci od zawsze poruszali się głównie komunikacją miejską, pozostaje więc ta grupa osób, która na obiadek chce przyjechać samochodem i odjechać samochodem. Trzeba się dostosować.

A samochody niezależnie czy prawidłowo, czy nieprawidłowo zaparkowane - wywieźć na lawetach i 500 zł mandatu plus 100 zł za każdy dzień parkowania. Być może to nauczy ludzi, jak czytać znaki zakazu.
              • Gość: Max Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.poczta-polska.pl 10.02.12, 09:20
                Kiedyś też były zakazy. Tak z 30 lat temu miałeś zakaz narzekania :) Przepisy wymyślają idioci. Żeby zamknąć ulice w centrum należy najpierw dać kierowcą alternatywę przejazdu lub parkingu. U nas jak zwykle od tyłka strony. Takich buców, jak Ty nie lubię strasznie. Klapy na oczy
                • Gość: edi Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.e-wro.net.pl 10.02.12, 09:53
                  > Kiedyś też były zakazy. Tak z 30 lat temu miałeś zakaz narzekania :) Przepisy w
                  > ymyślają idioci. Żeby zamknąć ulice w centrum należy najpierw dać kierowcą alte
                  > rnatywę przejazdu lub parkingu. U nas jak zwykle od tyłka strony. Takich buców,
                  > jak Ty nie lubię strasznie. Klapy na oczy

Jesteś idiotą czy tylko udajesz ?
                  Ile ci mają wybudować parkingów na Szewskiej?
                  Alternatywą dla zamykania ulic w centrum jest wypad aut z tych ulic.
                  Proste nie ?
                  Albo wolno gdzieś jeździć albo nie wolno.
                  Albo jeździsz po centrum albo je omijasz.
                  Nie da się ominąć zamkniętych ulic ?
                  Nie dali ci tej alternatywy ?

Inną alternatywą dla podjechania autem pod drzwi są nogi.
                  Tę alternatywę dała bozia.
                  Tobie nie dała ?
                  Kolejna alternatywa to komunikacja miejska.
                  Wiesz co to ?
                  Chcesz więcej alternatyw ?
                  Proszę bardzo, rower, skuter , motocykl, taksówka, riksza.
                  Wszystko jest i działa.
                  Nie jesteś skazany zakazem na jeden sposób poruszania się.
                  Masz alternatywę.
                  • Gość: edi SM to lenie IP: *.e-wro.net.pl 10.02.12, 10:01
                    W SM pracują same lenie (98%).
                    Miasto potrzebuje pieniądze na stadion, a pieniądze leżą na ulicy.
                    Wydajemy kilkanaście milionów na SM a oni nie potrafią zarobić nawet na swoje pensje.
                    Zamiast wystawić kilkaset mandatów dziennie wywożą 8 aut pieprząc się z tym okrutnie.
                    To pozorowana robota.
                    Nawet 8 latek uzna ze tymi metodami nie da się zaprowadzić porządku.
                    Tego komendanta trzeba pogonić tam skąd przyszedł.
                    Za 10.000 każdy emerytowany policjant podejmie się tej roboty i pogoni strażników do roboty.
                    Wywalić połowę strażników, reszcie podnieść pensje dwukrotnie i zwalniać za nieróbstwo.
                    Za 3-4 tysiące będą chętni do uczciwej roboty nawet na mrozie.
                    10 strażniku (a mamy ich ponad 250) jest w stanie w kilka miesięcy nauczyć parkowania w centrum.
                    Wystarczy codziennie zająć się inną ulicą.
            • sverir Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 10.02.12, 06:30
              > a co ci przeszkadza dobrze zaparkowany samochód?

To jest dobre pytanie. Powinnyśmy się więc zastanowić czy samochód zaparkowany niezgodnie z przepisami może być dobrze zaparkowanym samochodem?

• Gość: xxx Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.02.12, 19:35
        A czy zastanowiliście się czy oni może coś dostarczają.

• yourwrcek Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZDJĘ... 09.02.12, 17:58
      No i bardzo dobrze! Dlaczego nie? Przecież powinniśmy się cieszyć, że ktoś z wyrzucanych z centrum, miał odwagę tam wrócić. Jak widać na zdjęciach pieszych nie ma za dużo, więc komu to przeszkadza?
      • Gość: Has Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.static.korbank.pl 09.02.12, 18:26
        Bywam tam codziennie i wiem, że regularnie dzień w dzień po tych ulicach, zwłaszcza pierwsze zdjęcia, przechadza się ogromna liczba pieszych. Skąd w ogóle Wy się bierzecie?Wjeżdżacie nam na chodniki, parkujecie gdzie popadnie. Jak mało miejsca do parkowania, to weź i się przesiądź na tramwaj/autobus!! A nie rozprawiaj, jaka to niesprawiedliwość, że nie masz gdzie, jak święta krowa niemalże zajechać sobie pod drzwi biura/pracy. Typowa polska mentalność i do tego prostactwo. Zawsze źle i zawsze mało. Powinniście się wstydzić, bo to naprawdę śmieszne, wręcz żałosne, co się dzieje na chodnikach. Bardzo dobrze, że jest coraz więcej ulic w centrum zamykanych dla samochodów. Widać nawet przylepiane na szyby "karne %uje" nikogo nie powstrzymują.
        • Gość: dr Kaftan Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.play-internet.pl 09.02.12, 18:48
          hmmm, czyżby typowa polska zawiść ?? zamiast znaleźć kompromis dobry dla obu stron?

zawsze sie zatrzymuje jak idę piechotą, by przepuścić jedno auto jak jedzie.. ile mi ubędzie ?/ 2 sek.? ale pełno jest takich co będzie wlaziło bezczelnie, przed maskę, pisząc sms, nawet nie rozglądając sie! czyzby sie tak dowartościowywali ?
          • Gość: elo Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.12, 19:53
            popieram. Tak samo robię. Bo wiem, że zatrzymanie auta jest trochę bardziej energochłonne niż zatrzymanie siebie samego.

I jeszcze wpełzanie na czerwonym, PRZEBIEGANIE przez jezdnię, wyskakiwanie zza przeszkody na drogę. Ogólne wyłączenie mózgu przy wkroczeniu na jezdnię.
            • Gość: Bartek Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.opera-mini.net 09.02.12, 22:07
              Zatrzymanie ciężarówki jest bardziej energochłonne niż zatrzymanie auta. Zatem jak zacznę wozić dupę po starym mieście ciężarówką to będziesz mi ustępował jadąć drogą główną, miasto ma wybudować mi parkingi itd?
        • yourwrcek Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 09.02.12, 18:50
          Jeżeli chodzisz tam codziennie i widzisz tam tłumy osób: narkotykom i alkoholowi zdecydowanie powiedz "NIE"
        • Gość: Ina Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.02.12, 22:03
          Czy Ty wogóle masz prawo jazdy??. Denerwują mnie ludzie którzy widzą tylko koniec swojego nosa. Jasne, że nie należy parkować na chodniku, ale może należałoby wybudować podziemny parking pod skwerem między Szewską a Wita Stwosza tak jak robi się to np. w Hiszpanii. Tam przynajmniej w niektórych miastach pod prawie każdym placem jest parking i nie kosztują majątku tak jak u nas ten wielopoziomy przy Kazimierza Wielkiego. Tak jak ktoś już tu napisał. Trzeba znaleźć kompromis a nie się wycinać udowadniając wyższość Wielkiej Nocy na świętami Bożego Narodzenia
      • sverir Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 09.02.12, 19:03
        A można na takim deptaku oddać stolca? Pieszych za dużo nie ma, z samochodu słabo widać, więc i wrażenia estetyczne nie ucierpią.
        • Gość: kinga Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.dynamic.mm.pl 09.02.12, 20:37
          Gdzie ci depczący. Tam są pustki. Więcej deptaków, a nikt juz tam się nie zjawi. I wywalono taką kasę aby zmusić ludzi do deptania w miejscu , w którym deptać nie chcą, a tych których chcą skorzystać, choćby autem, szykanuje się. Gratuluję dobrych wyborów wadzuni.
          • sverir Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 10.02.12, 12:46
            > Gdzie ci depczący. Tam są pustki.

Latem są tam ludzie, naprawdę. Z samochodu mogą być niewidoczni, zwłaszcza jeżeli kierowca patrzy wyłącznie przed siebie.

> (...) nie chcą, a tych których chcą skorzystać, choćby autem, szykanuje się.

Zakaz wjazdu na jakiś teren to jest automatycznie jakaś szykana dla kierowców?
            • urko70 Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 13.02.12, 09:40
              sverir napisał:

> > Gdzie ci depczący. Tam są pustki.
              >
              > Latem są tam ludzie, naprawdę.

Coraz rzadziej, to fakt ale jednak od czasu do czasu przechodzę Szewską latem i nigdy, powtarzam, nigdy nie widziałem tam ludzi korzystających z deptaka. Ci co szli, to szli przecinając Szewską w kierunku do lub z Rynku, w kierunku pln/pld NIE.
    • fikumikum Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZDJĘ... 09.02.12, 18:18
      Włodkowica to zawsze jest zastawiona, że igły nie zmieścisz. To jeszcze nic, na Drukarskiej to jest sajgon, kierowcy zatrzymują się chamsko na całym chodniku a żeby przejść trzeba wchodzić na ulicę i ominąć auto. Ok, rozumiem, że nie każdy przestrzega znaków itd ale parkowanie to jest podstawa, później się dziwią, że nasze ulice są obstawione znakami. Mnie to już wkurza, bo akurat Drukarską śmigam na nogach kilka razy w ciągu dnia i kiedyś w końcu trzeba będzie zadzwonić na policję, bo ja nie będę ryzykowała zdrowiem i wchodziła na jezdnię przez głąba nieumiejącego parkować!!!
      • Gość: kinga Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.dynamic.mm.pl 09.02.12, 20:38
        Bredzisz. Jestem tam codziennie.
      • Gość: qaz Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.internetia.net.pl 10.02.12, 02:01
        Coś ci się chyba pomyliło. Codziennie tamtędy chodzę i nijak problemów nie mam.
    • Gość: gość Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.12, 18:24
      Są takie miejsca w mieście, w których nie powinno się parkować samochodów - patrz rynek i okolice - nitk nikogo nie zmusza do jazdy samochodem, to wolny wybór. Jeśli komuś coś nie odpowada, zawsze moze przesiąść się do tramwaju lub autobusu, bo w rezultacie wychodzi na to, że chodnikiem trzeba iść gęsiego, bo wszystko jest zastawione samochodami.
    • jerzyt21 Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZDJĘ... 09.02.12, 18:28
      Wielkie dzięki za zdjęcia z ul. Szewskiej. Nie byłem tam od lat, tj. od czasu zlikwidowania możliwości wjazdu i parkowania. Już nie te nogi by parkować w Galerii Dominikańskiej i na piechotę wlec się tak daleko. Obawiam się, że wkrótce całe staromiejskie centrum będzie niedostępne autem. Wspominam czasy gdy w weekend mogłem za darmo zaparkować na pl. Solnym i podziwiając Rynek napić się kawy w którymś z ogródków. Ale to już przeszłość. Dlatego proszę zamieszczajcie częściej zdjęcia z okolic Centrum, niech i ja cieszę się z piękniejącego naszego (mojego) miasta. Emeryt z Biskupina
      • singollo Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 09.02.12, 19:53
        Drogi Jerzy!
        Być może nie wiesz, ale z Biskupina jeżdżą do centrum tramwaje. Na ulicy Szewskiej są do tego dwa przystanki. Przystanki znajdziesz takoż na ulicy Kazimierza Wielkiego oraz przy Uniwersytecie, że wymienię te najbliższe zapomnianego przez Ciebie rynku.
        Dojedź więc waść samochodem do wygodnego przystanku tramwajowego i ruszaj zwiedzać Wrocław!
        Pozdrawiam,

Singollo
      • Gość: szmatan Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.12, 20:43
        na Szewskiej też jest parking, pod kinem Helios takoż
        • Gość: hehe Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.12, 20:46
          Na Szewskiej nie ma Heliosa ...
          • Gość: qqq Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.12, 22:36
            Ale wypowiedź jest o parkingach, a nie o Heliosie i Szewskiej.
            A pod Heliosem jest parking.
      • Gość: qqq Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.12, 22:38
        Na Solnym są parkingi i np. całą niedzielę można za darmo parkować.
    • zgrozazgroza Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZDJĘ... 09.02.12, 18:34
      ..... i te tłumy spacerujących ludzi, i te wspaniałe sklepiki, malownicze knajpki...
    • Gość: juzek Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.12, 18:42
      Najfajniej maja dostawcy! Mozliwosc jazdy do 9rano! Szkoda ze wiekszosc sklepow i firm czynne jest od 10. Wjazd do rynku rowzniez do 9 - praca kuriera to wieczne uciekanie przed straza miejska, szczegolnie auta doreczajace przesylki paletowe - jesli przesylka do Wroclawia trafia dopiero ok 7 musza ja przyjac na magazyn itp. pozniej musisz zaladowac pelne auto i zaczynasz rozwozenie. Polecam wam przyjechac o 9 05, miec 4palety po 450kg i przeciagnac je samemu po kostce burkowej do sukiennic. Oczywiscie najblizszy parking jest na Wita Stwosza. Jak nie dowieziesz to firmy stosuja kary i wychodzi Ci dniowka za frajer! Wielki sklep Feniks ma dwie koperty a dostawcow jest od cholery, staniesz na szewskiej zaraz przychodzi chmara sepow w zoltych kamizelkach i wyjmuja bloczek! Nie miejcie pozniej pretensji o nie dosraczone przesylki, po juz o 12 dzownia wszyscy do centrali gdzie jest ich paleta na ktora czekaja OD 9!
      • Gość: qqq Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.12, 22:41
        Ale to nie jest nasz problem. Tobie płacą za dostarczanie, więc kombinuj. Jeśli płacą dużo, to masz z czego pokrywać mandaty. Jak płacą mało, to nie przyjmuj takich przesyłek lub zmień pracę.
        A jak nie chcesz pchać palet po bruku to kup sobie wózek.
        • wielki_czarownik Popełniasz błąd logiczny 09.02.12, 22:56
          Co prawda nie darzę dostawczaków sympatią, bo często stają w miejscach naprawdę niefortunnych, ale w przeciwieństwie do Ciebie potrafię myśleć.
          Większa pensja dla kierowcy = większe koszty transportu = większe ceny w sklepie czy lokalu i/lub mniejsze zyski właściciela. Już teraz lokalne na Rynku padają i powoli Rynek staje się zagłębiem placówek bankowych. Z taką polityką po prostu do cna zarżniemy centrum miasta, bo nawet, jeżeli ktoś zechce się przejść deptakiem, to nic na nim nie kupi, bo go nie będzie stać.
        • Gość: Łoś_bimbacz kolejne Stadium Dynamizmu IP: *.ip.netia.com.pl 09.02.12, 23:37
          Z centrum wygoniono zmotoryzowanych klientów, którzy zgodnie z zaleceniami ekoterrorystów mają pielgrzymować z parkingu na pl. Dominikańskim do Cetrum Dynamizmu. Niestety złośliwi konsumenci nie stosują się do tych zaleceń:) Teraz przyszedł czas na POtępienie również dostawców, którzy pracują, żeby do tego mitycznego Rynku mozna było przyjść nie tylko w celu oddania szacunku PRzywódcom w Sukiennicach:) Kolejne etap Dyanicznej Walki z samochodami....

> Ale to nie jest nasz problem. Tobie płacą za dostarczanie, więc kombinuj.

Nasz to znaczy czyj? ekoterrorystów i pedałosmrodów?
          Może kurierzy rowerowi będą ciągać te palety?
          Wiekszość tych zdjęć przedstawia samochody dostawcze i serwisowe. Dynamiczna GłuPOta jest bezkresna, ale ściganie ludzi, którzy pracują, żeby to centrum miało jeszcze coś do zaoferowania dla klientów jest żałosne.....
        • Gość: maruda ale jestes burak ćwikłowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 11:06
          zero empatii bo ja jakoś rozumiem trud pracy kuriera, poganiają cie a nie masz gdzie stanąć a ciężkie przesyłki trzeba dostarczyć i to nie na własnych plecach .

SM to ... jeśli nie przymkną oka na samochody kurierów, jakoś nie interweniowali jak tłum kiboli na rynku bawił się niczym małpy w zoo (wspinanie się po latarniach, na pomnik itd). Tam to cykali się jak cholera prawda. A tu masz, ktoś ciężko pracuje to jeszcze mu kijem przez łeb.
    • labeo Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZDJĘ... 09.02.12, 18:43
      A SM ma kilka ulubionych miejsc w których nabija statystyki a resztą ich w ogóle nie interesuje. Jak staniesz w takim miejscu, to cie skasują - staniesz 50 m dalej gdzie strasznicy nie zaglądają albo nawet jeśli zaglądają to nic nie widzą i możesz nawet na zakazie stać bezkarnie przez długie dni.
    • tommy-4 Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZDJĘ... 09.02.12, 18:53
      Fotoreporter zabłysnął fotografując również firmowe auta. Mógłby zwrócić również uwagę na znaki, których nie umieścił na zdjęciach na Szewskiej, mianowicie "Nie dotyczy obsługi posesji", a zdjęcia pewnie robił rano. Sam również tam parkuję max do 9.00 rano, bo niby jak mam wyładować towar, który przywiozłem do kilku budynków Uniwersytetu...? Mam go nosić na plecach z parkingu Galerii czy może zza Odry? Może lepiej byłoby zrobić zdjęcia z zamkniętych ulic, gdzie trwają "prace budowlane" nie mające końca... Gdyby nie to, pewnie byłoby gdzie parkować...
      • Gość: zkotlarskiej Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.12, 19:21
        mieszkam na kotlarskiej. rozkopana polowa ulic w okolicy rynku, rozwalony parking na nowym targu - jeden parking dostepny za urzedem miasta - gdzie stawac? nie raz jezdzilem pol h zanim wku...ony stawalem na zakazie. pie... nasza kochana straz miejska ktora wystawic mandat to potrafi ale wskazac miejsca juz nie.
        • Gość: qqq Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.12, 22:55
          Zaparkuj kilometr od rynku. Miły spacerek, i pieniądze za mandat zaoszczędzisz.
          Możesz też sprzedać samochód, albo przeprowadzić się.
          W innym wypadku - płać i się wstydź, a nie żal na forum.
    • mwpoland Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZDJĘ... 09.02.12, 21:00
      Na parkingowych cwaniaków polecam samochodowy email - www.klaksonik.pl - ślad w sieci pozostanie na długo...
      • Gość: zgoda ORMO czuwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.12, 21:44
        Kiedyś na obywateli donosiła obywatelska rezerwa milicji. Duch w narodzie nie ginie. Gratuluję światopoglądu.
        • Gość: qqq Re: ORMO czuwa IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.12, 22:59
          Tylko przestępca nie donosi na przestępcę.
        • sverir Re: ORMO czuwa 10.02.12, 06:33
          Właśnie, nie ginie. Duch nadal uważa, że doniesienie o przestępstwie lub wykroczeniu jest największym złem, jakie człowiek może wyrządzić drugiemu człowiekowi.
        • Gość: edi Re: ORMO czuwa IP: *.e-wro.net.pl 10.02.12, 10:14
          > Kiedyś na obywateli donosiła obywatelska rezerwa milicji. Duch w narodzie nie g
          > inie. Gratuluję światopoglądu.
          ja teżmu gratuluję światopogladu i obywatelskiej postawy.
          Też wysyłałem maile i teraz trawniki na osiedlu nie są już niszczone.

twój światopogląd jest godzien pogardy.
          Pewnie jakbyś wiedział że na ciebie nie doniosą to byś kradł w biały dzień.
          Nie kradniesz i nie napadasz bo się boisz donosicieli.
          Swoim głupim gadaniem uzasadniasz tylko potrzebę takiej organizacji jak ORMO.
          Ty ją właśnie gloryfikujesz, bo ORMO było potrzebne do walki z takimi idiotami jak ty :))
          Tak jak mam wybierać między takimi jak ty a ORMO to wybieram ORMO.
          Po prostu wybieram mniejszą głupotę.
          Co do donoszenia to cel uświęca środki.
          Mamy do wyboru albo zrobić państwo policyjne i zatrudnić kilka razy więcej funkcjonariuszy albo domagać się ukarania tych co utrudniają innym życie.
          Niektórzy nie mają czasu na fotografowanie i traktują auta gwoździem.
          Przyjrzyj się że 10-15% aut w centrum jet podrapanych.
          Licz tez swoje rysy i rusz głowa bo pewnie dotąd nie wiedziałeś skąd się biorą.
          Często widzę też jak ludzie kopią w drzwi.
          Tam jest miękka blacha a drzwi robią się wklęsłe.
          Ocen sam co lepsze donoszenie czy niszczenie aut.
          Dzisiaj to się bardzo łatwo robi bo wystarczy fotka komórką a adres mailowy do SM czy policji jest na stronach.
    • grenlandzki-opos Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 09.02.12, 22:00
      Ta część miasta odżyła dzięki usunięciu aut. Te tętniące życiem kawiarnie, sklepy, deptaki pełne spacerowiczów.
      • Gość: qqq Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.12, 23:01
        Gdyby ceny w rynku i okolicach były przystępne, to i Szewska byłaby zawalona chętnymi prawadzić sklepy i knajpy.
    • januszz4 Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZDJĘ... 09.02.12, 22:26
      Wylot ul. Łąkowej przy Podwalu - dzisiaj tamtędy przechodziłem i przejście dla pieszych było kompletnie zastawione. Wózek dziecięcy by nie przejechał, samochód stojący w poprzek przejścia nie dawał na to żadnych szans. I to pod samym nosem Komendy Wojewódzkiej i Miejskiej Policji. Tam jest tak całyczas.
    • Gość: Gosc Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.wroclaw.vectranet.pl 09.02.12, 22:41
      A czemu nie pokazano zdjec z Kurzego Targu, gdzie dumnie na zakazie parkuje sam rafał i reszta bandyz ratusza? Boicie sie czegos lub kogos ?
    • Gość: Jasio Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.12, 22:51
      To nie są deptaki ale PUSTAKI - tam prawie nikogo nie ma wiec te autka przeszkadzaja??
    • cemoi07 Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZDJĘ... 10.02.12, 00:27
      Bo to jest Polska, k..wa!
    • asd616 Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZDJĘ... 10.02.12, 00:45
      A gdzie mają parkować?
    • Gość: KK Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.teta.com.pl 10.02.12, 06:47
      Eeee czytaliście Wrocław ma sie upodobnić do Nowego Jorku :). Urzędasy zaczną od "dupy strony" - będziemy mieli żółte teksówki. To jest kierunek i sposób myślenia naszej władzy w UM.

• urko70 Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZDJĘ... 10.02.12, 09:48
      Pięknie widać, że na tych deptakach są pustki, nie ma ludzi, nie ma deptających, ciekawe jak ktoś chcąc dokopać kierowcom pokazał prawdę o praktycznie pustych deptakach.

A co do aut na fotkach, to faktycznie bardzo "istotny" problem że na wielu wskazanych fotkach jest po dwa trzy auta na ulicy, często dostawcze czy usługowe - no jakoś oni muszą dostarczyć towar, dojechać do usługobiorcy ale pewnie powinni chodzić nosić sprzęt czy towary piechotą albo helikopterem.

Ale jest też kilka osobówek... tak... są, są kierowcy któzy źle prakują jasno to wuidać na tych fotkach, 10 fotek kilkanascie przypadków to istotny problem w ponad 600tys mieście.
      • sverir Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 10.02.12, 12:48
        > Pięknie widać, że na tych deptakach są pustki, nie ma ludzi, nie ma deptających, ciekawe jak
        > ktoś chcąc dokopać kierowcom pokazał prawdę o praktycznie pustych deptakach.

Ano, pustki, zupełne pustki. Ale i tak - założę się - tamtymi deptakami chodzi więcej osób niż niejedną ulicą, która jest utrzymywana w ruchu, pomimo znikomego korzystania przez kierowców.
        • wielki_czarownik Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 10.02.12, 13:57
          Musisz jednak przyznać, że deptak ma ciut inną rolę, niż zwykła ulica i w przypadkach pokazanych na zdjęciu pomysł deptaka po prostu nie wypalił. Zamykanie tych ulic dla ruchu, ograniczenia w możliwości parkowania nic nie dały. W sensie nie dały nic pozytywnego. Ludzi tyle, co przedtem (a nawet mniej, bo przecież kierowca też musi do auta dojść), liczba lokali wcale nie wzrosła a liczba klientów wręcz spadła (co usłyszałem już z kilu źródeł).
          Ergo pomysł przyniósł same straty.
          • sverir Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 10.02.12, 17:09
            Powiedziałbym raczej, że zamykanie Szewskiej niewiele dało - ot zaledwie przyspieszono dwie linie tramwajowe i teraz przejazd tamtędy trwa 2 minuty zamiast 15 minut. Ale fakt - ulica nie sprawdza się w roli deptaka, niemniej z racji tych pojazdów tramwajowych dla mnie bomba.
            • urko70 Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 13.02.12, 09:34
              sverir napisał:

> Ale fakt - ulica nie sprawdza się w roli deptaka,

Czyli jednak pustki zupełne... :)
        • urko70 Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 12.02.12, 17:43
          sverir napisał:

> > Pięknie widać, że na tych deptakach są pustki, nie ma ludzi, nie ma depta
          > jących, ciekawe jak
          > > ktoś chcąc dokopać kierowcom pokazał prawdę o praktycznie pustych deptaka
          > ch.
          >
          > Ano, pustki, zupełne pustki. Ale i tak - założę się - tamtymi deptakami chodzi
          > więcej osób niż niejedną ulicą, która jest utrzymywana w ruchu, pomimo znikomeg
          > o korzystania przez kierowców.

Ty się sverir zdecyduj, albo widzisz pustki albo twierdzisz, że chodzi więcej osób.
          • sverir Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 12.02.12, 22:33
            > Ty się sverir zdecyduj, albo widzisz pustki albo twierdzisz, że chodzi więcej osób.

Ach, fakt, niezbyt czytelne dla szanownego kierowcy było zabarwienie wypowiedzi "zupełne pustki". Ok, więc żeby było prościej szanownemu kierowcy - zupełnych pustek tam nie ma, ludzie tamtędy chodzą. I - założę się - w liczbie większej niż przez niejedną ulicę przejeżdża samochodów.
            • urko70 Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 13.02.12, 09:32
              sverir napisał:

> > Ty się sverir zdecyduj, albo widzisz pustki albo twierdzisz, że chodzi wi
              > ęcej osób.
              >
              > Ach, fakt, niezbyt czytelne dla szanownego kierowcy było zabarwienie wypowiedzi
              > "zupełne pustki". Ok, więc żeby było prościej szanownemu kierowcy - zupełnych
              > pustek tam nie ma, ludzie tamtędy chodzą.

Fotki pokazują coś innego.
              • Gość: merol Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD IP: *.e-wro.net.pl 15.02.12, 10:45
                > > pustek tam nie ma, ludzie tamtędy chodzą.
                >
                > Fotki pokazują coś innego.

Ty chyba pogięty jesteś lub ślepy.
                Na 10 zdjęciach widać tylko jedno jadące auto a około setki pieszych i kilku rowerzystów.
                Jest zima a zastawianie chodników autami odzwyczaiło pieszych od chodzenia piechotą.
                Ale w lecie chodzi tam tysiące pieszych i to mimo tego, że deptaki nie są jeszcze zagospodarowane.
                Np brak tam lokali handlowych bo są uczelnie, szkoła, długi płot Ossolineum.
                Bez wątpienia są utrudnienia w poruszaniu się gdy po deptakach z dużą prędkością jeżdżą auta lub zaparkowane zawężają przejście.

• urko70 Re: Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZD 15.02.12, 11:46
                  Gość portalu: merol napisał(a):

> > > pustek tam nie ma, ludzie tamtędy chodzą.
                  > >
                  > > Fotki pokazują coś innego.
                  >
                  > Ty chyba pogięty jesteś lub ślepy.
                  > Na 10 zdjęciach widać tylko jedno jadące auto a około setki pieszych i kilku ro
                  > werzystów.

Uporządkujmy, napisałem, że pięknie widać, że na deptakach nie ma ludzi, nie ma deptających. Na wskazanych dziesięciu fotkach naciągając można uznać że cztery osoby są na deptaku reszta na chodnikach. Tak więc na której fotce i w którym miejscu widzisz pieszych korzystających z wyłączonych z ruchu kołowego miejsc przeznaczonych wcześniej dla samochodów a obecnie dla pieszych?

Pierwsza fotka Zero osób na deptaku, gdzieś w oddali dwie osoby na chodniku.
                  Druga fotka JEDNA osoba na krawedzi deptaka, pozostałe ok sześć osob na chodnikach.
                  Trzecia fotka 2-3 osoby na chodniku na deptaku ZERO osób.
                  Czwarta fotka, po deptaku/ulicy ZERO pieszych na deptaku, na chodniku ok 8 osób
                  Piąta fotka ZERO osób na deptaku, ok 10 osób na chodniku.
                  Szósta fotka ZERO osób na deptaku
                  Siódma fotka ok 3 osób stoi przed szermierzem, to nie deptak.
                  Ósma fotka ZERO osób na deptaku.
                  Dziewiąta fotka jedna osoba na chodniku
                  Dziesiąta fotka cztery osoby na chodniku.
    • Gość: Adamski Re: Mototerroryści nie odpuszczają IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.02.12, 10:10
      Chyba potrzebna jest benzyna po 10 zł za litr wtedy może ci samochodowi terroryści przestaną dewastować miasto swoimi samochodami.
      • urko70 Re: Mototerroryści nie odpuszczają 10.02.12, 11:19
        Gość portalu: Adamski napisał(a):

> Chyba potrzebna jest benzyna po 10 zł za litr wtedy może ci samochodowi terrory
        > ści przestaną dewastować miasto swoimi samochodami.

Fajnie wtedy podskoczą ceny biletów KZ oraz wszystkich innych produktów.
    • Gość: kurier A jak maja robic dostawy do firm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 12:18
      Chociazby zamowionego zarcia na wynos? Maja leciec z galerii i doreczyc zimne?

Dajcie spokoj kurierom i dostawczakom ******* ze strazy wiejskiej!!!

Widac ludzie wola parkingi niz wymyslone przez dudka deptaki, szczegolnie uwielbiane i oblegane w zimie! Sam d... wozi pewnie pod sam rynek wot sprawiedliwosc.

Ludzie chca parkowac!
      • Gość: mewka Re: A jak maja robic dostawy do firm? IP: *.e-wro.net.pl 12.02.12, 21:53
        Dostawy do firm na deptakach można robić w godzinach podanych na tablicach pod znakami zakazu.
        To chodzi o ciężkie dostawy np meble , materiały do remontów.
        Drobne można dowieźć wózkiem stawiając auto poza deptakiem.

> Chociazby zamowionego zarcia na wynos?
        Chodzi o obsługę wesela lub np catering całego szpitala ?
        Bo chyba pizzy nie trzeba dowozić ciężarówka ?
        To można robić skuterem lub rowerem.

>Maja leciec z galerii i doreczyc zimne?
        >
        Ja pracuję w agencji i muszę seksownie wyglądać .
        Mam w kożuchu do klienta jeździć lub w kusej kiecce świecić dópom ?
        Pewnie murarz, cieśla,zdun, hydraulik, elektryk, magik od telewizorów, od lodówek, od klimatyzacji, od pralek, od bojlerów, od junkersów, od sprzątania mieszkań, od pranie dywanów, od dezynsekcji, szczurołap kominiarz i tysiące innych ludzi odwiedzających klientów też chcieliby mieć prawo do niestosowania się do znaków zakazu.

> Dajcie spokoj kurierom i dostawczakom ******* ze strazy wiejskiej!!!
        i od dziwek sie odczepcie a innych możecie karać.

Szczególnie ci co nie maja czasu deptać bo muszą dużo jeździć.
        Jak ja bym miała na piechotę chodzić to klientowi ochota by przeszła.

> Widac ludzie wola parkingi niz wymyslone przez dudka deptaki,
        Nie no nie parkingi bo z artykułu widać że wolą deptaki do parkowania.
        Kto dziś nie ma auta ?
        Jak która nie ma kasy na auto, to przecież może dawać dópy.
        Takie czasy że za spacerowanie nikt nikomu nie płaci, a zarabiać trzeba bo benzyna kosztuje.

> szczegolnie uwiel
        > biane i oblegane w zimie!
        No w zimie to mnie szczegónie szczypie w mój warsztat pracy.

>Sam d... wozi pewnie pod sam rynek wot sprawiedliwosc
        To on obwozi się z dópom ?
        Ponoć żonaty jest ?
        Ale coś mi się zdaje że pod sam Rynek można podjeżdżać od strony Kurzego Targu więc nie rozumiem o co masz do niego żal ?
        Nie stać cię na dópy a na auto cię stać?
        Podoba mi się, że są jeszcze tak trzeźwo myślący .
        Klient nasz pan.
        Dziwne, że o tym pamiętają tylko ku... i ku...erzy.
        Do spotkania na duptaku.
    • Gość: Lisi Zamazane tablice - po co? IP: *.net72.elektrosat.pl 10.02.12, 13:33
      Co to za dziwna internetowa mania zamazywania numerów tablic rejestracyjnych? Czyżby powstało w ostatnim czasie jakieś nowe prawo, które zakazuje ich publikowania?
    • sromanes Tak się parkuje na wrocławskich deptakach [ZDJĘ... 11.05.12, 08:38
      Myślę że problem takiego parkowania leży po stronie inteligencji parkującego. Wskaźnik IQ wynosi chyba więcej niż 140. Jak samochody stoją na chodnikach niezgodnie z ogólnymi przepisami (np.zachowanie przejścia) należy zdecydowanie karać i nie uprawiać durnej filozofii odnośnie konieczności podjazdu pod bramę. Dała Bozia nóżki i z nich tez można korzystać.
      Druga sprawa to zniszczone chodniki przez zbyt ciężkie pojazdy zaopatrujące sklepy i parkujące samochody. Kto zostanie ukarany przez służby miejskie, policję za nieprawidłowe parkowanie powinien mieć dodatek do kasy na utrzymanie infrastruktury miejskiej przeznaczonej za dewastacje chodników i placów. Kolejne zagadnienie to cieknące rzęchy sprowadzone z państw sąsiadujących uznawane za super samochody.
      Cieknący pojazd w sensie technicznym jest niesprawny. Niech specjaliści przelicza ilość plam olejowych i porównają ilość zatrzymanych dowodów rejestracyjnych za niesprawność tego typu oraz zapłacone szkody ekologiczne za niekontrolowane uwolnienie substancji niebezpiecznych dla wód i ziemi. W tym liczeniu nie chodzi o absolutne policzenie gdyż jest to niemożliwe ale opracowanie i statystkę. Myślę że powstanie z tego ciekawy doktorat a może i habilitacja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka