Dodaj do ulubionych

KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 19:20
Od 1945 ten piękny kościół w centrum miasta, 50 metrów od Rynku jest strasznie
oszpecony. Brakuje mu dwóch wspaniałych gełmów na obu wieżach oraz słynnego
mostka łączącego obie wieże (znacie zapewnie dawną , przedwojenną zagadkę o
tym, gdzie znajduje się najwyżej położony most wroćławski).
Te piękne hełmy znakomicie wpisywaly się w panoramę naszego miasta od wieków.

Sama parafia NMM nie jest na pewno w stanie sama sfinansować odtworzenia tych
hełmów.

Na wisonę przyszłego roku rozpocznie się przy tym kościele całkowita przebudowa
ul Szewskiej , która ma się stać deptakiem - pasażem dla pieszych bez
samochodów, jedynie z tramwajami i ciągami spacerowymi. Nadarza się więc
znakomita okazja, aby założyć też nowe hełmy na ten kościół, bo póżniej, po
remoncie Szewskiej, szkoda by było, żeby ciżekie dżwigi, potzrebne do
zamontowania tych hełmów niszczyły nową nawierzchnię Szewskiej.

Nie wiem jaki jest koszt założenia tych nowych hełmów na ten kościół i odbudowa
tego mostku łączącego u góryu obie wieże kościelne, ale myślę, że przy pomocy
G. Dolnośląskiej można by nagłośnić temat rekonstrukcji tych hełmów i
doprowadzić do założenia ich na wieże. G. Dolnośląska spowodowała swoimi
artykułami i akcją prowadzoną n ajej łamach, że znalazły się pienioadze na
remont dachu kościołu Św Doroty oraz remont kościoła Uiwersyteckiego.

Mam dlatego też nadzieję, ze G. Dolnośląska mogałaby się podjąć akcji, na rzecz
odbudowy hełmów i mostka na kościele N. Marii Magdaleny...

Co Wy na to Forumowicze...
Obserwuj wątek
    • Gość: sew Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 10.71.0.* / *.tfl.pl 18.08.01, 19:27
      to jest akcja dla takich jak forumowicze i ... oczywiście gazeta!
      • Gość: Kriss Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 20:31
        Całym sercem jestem za tym, aby ten kościół odzyskał te hełmy na wieżach i ten
        mostek. Pamiętacie jak uboga była nasza katedra bez hełmów? Tak samo jest i w
        przypadku Mari Magdaleny. A ten najwyżej położony mostek, łaczący obie wieże,
        mógłby stać się kolejną atrakcją turystyczną Wrocławia i czymś co wyróżnia
        nasze miasto od innych miast w Europie.
        A więc do działa Gazeto - zróbcie akcję na rzecz odbudowy hełmów i tego mostku
        na kościele NMM
    • Gość: ANTAL Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.01, 20:54
      Dołączam do apelu... Faktycznie kościół JEST bardzo zaniedbany. Podpisuję się
      pod tym pomysłem...
      • Gość: Kriss Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 20:58
        Mam nadzieję, ze jak Gazeta nagłośni sprawę tych hełmów i mostka i ich
        odbudowy, to za rok, a moze dwa panorama naszego Wrocławia wzbogaci się o te
        dwa harakterystyczne hełmy NMP.
        • Gość: Mintaj Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.08.01, 21:01
          Popieram - ja też bym chciał powrotu hełmów i mostka!
          • Gość: Roberto Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 21:25
            Cieszy mnie bardzo, że też jesteście wszyscy za odbudową hełmów i mostka na
            kościele Najśw Marii Panny...
            Pozdrawiam wszystkich !
            • Gość: Roberto Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.01, 00:30
              Zagadka...
              Wiecie w jaki sposób kościół NMP pozbył się już powyzwoleniu Wrocławia swoich
              hełmów i owego słynnego mostka łączącego obie wieże kościelne ???
              Ciekaw jestem czy ktoś z Was zgadnie...
              Czekam na Wasze odpowiedzi...
              • Gość: MKK Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 00:46
                Gość portalu: Roberto napisał(a):

> Zagadka...
                > Wiecie w jaki sposób kościół NMP pozbył się już powyzwoleniu Wrocławia swoich
                > hełmów i owego słynnego mostka łączącego obie wieże kościelne ???
                > Ciekaw jestem czy ktoś z Was zgadnie...
                > Czekam na Wasze odpowiedzi...

Gadaj mi tu szybko, bo ledwie widzę klawiaturę
                :)
                • Gość: Roberto Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.01, 00:47
                  Gość portalu: MKK napisał(a):

> Gość portalu: Roberto napisał(a):
                  >
                  > > Zagadka...
                  > > Wiecie w jaki sposób kościół NMP pozbył się już powyzwoleniu Wrocławia swo
                  > ich
                  > > hełmów i owego słynnego mostka łączącego obie wieże kościelne ???
                  > > Ciekaw jestem czy ktoś z Was zgadnie...

Cierpliwości, czekam na rozwiązanie tej zagadki przez zawsze czujnych
                  forumowiczów...
                  Pozdro !
                  > > Czekam na Wasze odpowiedzi...
                  >
                  > Gadaj mi tu szybko, bo ledwie widzę klawiaturę
                  > :)

• Gość: Dari Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 04:52
      Pasaż dla pieszych i .... tramwaje!?!?
      To chyba makabryczny żart ???

A co do kościoła i wież - chyba są ważniejsze rzeczy do
      sfinansowania, czy też się mylę ?????

Dari
      • Gość: Kriss Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.01, 12:05
        Gość portalu: Dari napisał(a):

> Pasaż dla pieszych i .... tramwaje!?!?
        > To chyba makabryczny żart ???
        >
        > A co do kościoła i wież - chyba są ważniejsze rzeczy do
        > sfinansowania, czy też się mylę ?????

Widać Dari mało światowy człowiek jesteś. Nigdy nie byłeś w żadnym dużym mieście
        zagranicznym ?? Jeżeli nie, to oświadczam ci, ze w tych największych miastach,
        ale i tych mniejszych po niektórych deptakach miejskich chodzą sobie piesi i
        jeżdża obok nich tramwaje (po tym samym deptaku). Jak nie chce ci się jechać
        daleko za granicę, to wybierz się choćby do Goerlitz. Tam po głównym deptaku
        miejskich jeżdżą sobie również wolno tramwaje. I to nie jest żart kolego !!

A co do drugiej sprawy, to owszem są pilniejsze rzeczy niż te hełmy na kościele,
        ale nikt tu nie każe miastu płacić za renowację tych hełmów, tylko aby ogłosić
        apel, zrobić akcję i znależć prywatnych sponsorów na te hełmy. A miasto mogłoby
        też trochę pomóc. Skoro stać je na Wodotryski "Zdroj-owe" i inne fanaberie, to
        mogli by też dać trochę pieniędzy i na ten kościół.
        Pzdr !!
        >
        > Dari

• Gość: Betty Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.01, 17:50
          Jestem za powrotem tych hełmów na wieże tego kościoła.
          • Gość: Niechoff Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 192.168.168.* / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 18:20
            Kosciol przetrwal oblezenie w calkiem niezlym stanie,same wieze zostaly
            zniszczone 15 maja 1945 r.po eksplozji min.Niestety szczegolow nie znam.
            Jesli ktos zna dokladniej sprawe wybuchu niech sie ujawni.
            • Gość: hrabia Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.eu.org 19.08.01, 18:21
              Kto, jak kto, ale gen. Niehoff winien wiedzieć najlepiej.
            • Gość: Roberto Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.01, 21:37
              Gość portalu: Niechoff napisał(a):

> Kosciol przetrwal oblezenie w calkiem niezlym stanie,same wieze zostaly
              > zniszczone 15 maja 1945 r.po eksplozji min.Niestety szczegolow nie znam.
              > Jesli ktos zna dokladniej sprawe wybuchu niech sie ujawni.

Generale, choć nie wyjaśnił Pan do końca sprawy zniszczenia hełmów i wież
              kościoła NMP, już po wyzwoleniu, to jednak wygrał Pan główną nagrodę w moim
              konkursie. Nagrodą niech będzie spacer po odbudowanym, najwyżej położonym moście
              we Wrocławiu, czyli mostku łączącym obie wieŻE kościoła NMP...

A co do sprawy wybuchu, to żródła mówią, że jakiś rosyjski żołnierz- "wyzwoliciel"
              (zapewnie majacy we krwi powyżej 5 promili czystego spirytusu) wszedł
              nierozważnie do kóscioła - chyba na jedną z wież (wejście) w poszukiwaniu
              trofeów wojennych i nieopacznie nadepnął na jakąś minę (kościół był częsciowo
              zaminiowany). Po wybuchu tej miny, rozpoczęła się reakcja łańcuchowa i wybuchły
              jeszcze 3-4 inne miny, a ponieważ kościół był mocno nadwyrężony przez
              bombardowanie okolicznych kamienic, po prostu jego wieże (każda osobno) rozpadła
              się na połowę, a hełmy z wież spadły bodaj do środka kościoła...
              Pewnie więcej na ten temat powiedzieć mogłaby redakcyjna specjalistka od historii
              naszego miasta - Red Maciejewska , albo Red Sarczyńska...
              Może nam tu w tym wątku napiszą coś szerzej o tym wybuchu...
              Pozdro !
              • Gość: terka Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.*.*.* 22.08.01, 14:25
                Gość portalu: Roberto napisał(a):

Nagrodą niech będzie spacer po odbudowanym, najwyżej położonym mości
                > e
                > we Wrocławiu, czyli mostku łączącym obie wieŻE kościoła NMP...

.. mam nadzieję, że w dalszym ciągu jest rozważany kościół św. Marii Magdaleny, a
                nie NMP?

Masz rację Roberto, jest to świetny pomysł i popieram odbudowę. Sprowokowałeś
                mnie do poszukiwania starych zdjęć tego kościoła. Znalazłam je na stronie
                www.dawny.wroclaw.pl. Jednak podpisy pod zdjęciami mówią, że wybuch miał miejsce
                17, a nie 15 maja.
                Pozdrowionka

• Gość: Niehoff Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 192.168.168.* / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.08.01, 22:00
                  Date 15 maja 1945 r. zaczerpnalem z ksiazki Jakuba Tyszkiewicza "Od upadku
                  Festung Breslau do stalinowskiego wroclawia"-kalendarium 1945-1950 Wroclawska
                  biblioteka PWN
        • Gość: Dari Tramwaje na rynek ! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 20:26
          Kriss napisał:
          > Widać Dari mało światowy człowiek jesteś. Nigdy nie byłeś w żadnym
          > dużym mieście zagranicznym ??
          [..]
          > miejskich jeżdżą sobie również wolno tramwaje. I to nie jest żart kolego !!

Widać nie jestem światowy człek i zgadzam się z Tobą, że to nie żart - to tragedia!
          Wybacz, ale co mnie obchodzi "na świecie" ???
          Tramwaje na deptaku? Toż to porojony pomysł i nie trzeba wielkiej wyobraźni
          by wiedzieć dlaczego. Wystarczy popatrzyć jak na Świdnickiej nieupilnowane
          maluchy wpadają pod rowerzystów by włosy dęba stanęły na myśl o tym co
          miasto knuje na Szewskiej.
          Ciekawe też jak będzie z dojazdem samochodów dostawczych do Feniksu,
          Kameleonu tego nowego badziewia i hotelu Marii Magdaleny.
          A co z samochodami prominentów i Straży Miejskiej? Zapewne będą jeździć
          po Szewskiej lepiej niż po rynku.
          Coś mi się wydaje, że to palcem po wodzie pisany deptak. :((((((((
          A może by tak przywrócić linię tramwajową wokół Rynku?
          Też takie cuda widziałem na świecie...

> A co do drugiej sprawy, to owszem są pilniejsze rzeczy niż te hełmy na kościele
          > ale nikt tu nie każe miastu płacić za renowację tych hełmów, tylko aby ogłosić
          > apel, zrobić akcję i znależć prywatnych sponsorów na te hełmy. A miasto mogłoby
          > też trochę pomóc. Skoro stać je na Wodotryski "Zdroj-owe" i inne fanaberie, to
          > mogli by też dać trochę pieniędzy i na ten kościół.

To zdecyduj się czy "nikt nie każe miastu płacić" czy jednak "miasto mogłoby pomóc" ??
          Jeśli chodzi o mnie to stawiam : VETO i basta!
          Dość już wyrzuconych przez miasto w błoto tzn. w kamienie pieniędzy, czas zadbać o ludzi.

pozdrawiam
          Dari

> >
          > > Dari
          >

• Gość: Roberto Re: Tramwaje na rynek ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.01, 21:42

> Kriss napisał:
            > > Widać Dari mało światowy człowiek jesteś. Nigdy nie byłeś w żadnym
            > > dużym mieście zagranicznym ??
            > [..]
            > > miejskich jeżdżą sobie również wolno tramwaje. I to nie jest żart kolego !
            > !
            >
            > Widać nie jestem światowy człek i zgadzam się z Tobą, że to nie żart - to trage
            > dia!
            > Wybacz, ale co mnie obchodzi "na świecie" ???
            > Tramwaje na deptaku? Toż to porojony pomysł i nie trzeba wielkiej wyobraźni
            > by wiedzieć dlaczego. Wystarczy popatrzyć jak na Świdnickiej nieupilnowane
            > maluchy wpadają pod rowerzystów by włosy dęba stanęły na myśl o tym co
            > miasto knuje na Szewskiej.
            > Ciekawe też jak będzie z dojazdem samochodów dostawczych do Feniksu,
            > Kameleonu tego nowego badziewia i hotelu Marii Magdaleny.
            > A co z samochodami prominentów i Straży Miejskiej? Zapewne będą jeździć
            > po Szewskiej lepiej niż po rynku.
            > Coś mi się wydaje, że to palcem po wodzie pisany deptak. :((((((((
            > A może by tak przywrócić linię tramwajową wokół Rynku?
            > Też takie cuda widziałem na świecie...
            >
            > > A co do drugiej sprawy, to owszem są pilniejsze rzeczy niż te hełmy na koś
            > ciele
            > > ale nikt tu nie każe miastu płacić za renowację tych hełmów, tylko aby ogł
            > osić
            > > apel, zrobić akcję i znależć prywatnych sponsorów na te hełmy. A miasto mo
            > głoby
            > > też trochę pomóc. Skoro stać je na Wodotryski "Zdroj-owe" i inne fanaberie
            > , to
            > > mogli by też dać trochę pieniędzy i na ten kościół.
            >
            > To zdecyduj się czy "nikt nie każe miastu płacić" czy jednak "miasto mogłoby po
            > móc" ??
            > Jeśli chodzi o mnie to stawiam : VETO i basta!
            > Dość już wyrzuconych przez miasto w błoto tzn. w kamienie pieniędzy, czas zadba
            > ć o ludzi.
            >
            > pozdrawiam
            > Dari
            >
            > > >
            > > > Dari
            > >
            >

Uwierz mi Dari - Kriss ma rację pisząc o przykładzie np Goerlitz. Przecież tam
            tym deptakiem też chodzą małe dzieci z rodzicami, ale wypadki wpadnięcia pod
            tramwaj zdarzają się chyba raz na 10 lat...
            A co do dojazdów do Feniksu i innych sklepw, to takie dojazdy będą możliwe.
            pROJEKT PRZEBUDOWY SZEWSKIEJ PRZEWIDUJE, ŻE NA JEJ PEWNYM - NIEWIELKIM FRAGMENCIE
            BĘDZIE MOŻLIWY WJAZD SAMOCHODÓW, A NAWET ICH WOLNE PORUSZANIE SIĘ...
            Wiesz w Niemczech na przykłąd większość uliczek w centrach miast (Stare Miasta)
            są deptakami miejskimi, a dostawy towarów do licznych sklepów odbywają się po
            prostu w takich godzinach, kiedy po tych deptakach nikt praktycznie nmie chodzi
            (3-5 nad ranem)...
            Pozdro !
            • Gość: Dari Re: Tramwaje na rynek ! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 22:59
              Roberto napisał:
              > Uwierz mi Dari - Kriss ma rację pisząc o przykładzie np Goerlitz. [..]

A czy ja mówiłem, że tam tak nie jest? Mówiłem, że mnie to g.. obchodzi jak tam jest
              bo na Świdnickiej już parokrotnie byłem świadkiem wpadnięcia dziecka pod rower.
              I o ile taki wypadek jeszcze dziecko ma szanse przeżyć to z tramwajem szans nie ma
              żadnych.
              Więc nie sypcie mi tu piaskiem po oczach, że w Goerlitz tak jest !
              Może Niemców stać na zabijanie dzieci przez tramwaj raz na te 10 lat, mnie zaś
              nie stać, żeby się nie wk.rwiać na podobny pomysł w moim mieście !

Ciekaw jestem czy z podobną bezstroską skwitowałbyś śmierć swojego dziecka
              pod takim tramwajem? Też powiesz - eee... to tylko raz na 10 lat !

Zastanów się co piszesz.

zdegustowany debilnymi projektami
              Dari

• Gość: Roberto Re: Tramwaje na rynek ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.01, 23:09

> Roberto napisał:
                > > Uwierz mi Dari - Kriss ma rację pisząc o przykładzie np Goerlitz. [..]
                >
                > A czy ja mówiłem, że tam tak nie jest? Mówiłem, że mnie to g.. obchodzi jak ta
                > m jest
                > bo na Świdnickiej już parokrotnie byłem świadkiem wpadnięcia dziecka pod rower.
                > I o ile taki wypadek jeszcze dziecko ma szanse przeżyć to z tramwajem szans nie
                > ma
                > żadnych.
                > Więc nie sypcie mi tu piaskiem po oczach, że w Goerlitz tak jest !
                > Może Niemców stać na zabijanie dzieci przez tramwaj raz na te 10 lat, mnie zaś
                > nie stać, żeby się nie wk.rwiać na podobny pomysł w moim mieście !
                >

Napisalem, ze może raz na 10 lat ktoś woadnie w Goerlitz pod tramwaj, anie że tak
                jest. Wszystko zależy od uwagi rodziców nad tym co robią ich dzieci !!!

> Ciekaw jestem czy z podobną bezstroską skwitowałbyś śmierć swojego dziecka
                > pod takim tramwajem? Też powiesz - eee... to tylko raz na 10 lat !
                >

Głupie pytanie zadałeś !!!
                >
                Zastanów się co piszesz.

Zastanowiłem się. Projekt Szewska to nie mój projekt, tylko władz miasta. A co do
                współnego deptaku po którym poruszają się i tramwaje i piesi, to jak już pisał tu
                Kriss, takie deptaki istnieją w wielu miastach na świecie i jakoś nikt na to nie
                narzeka. Jakoś co chwilę nikt pod tramwaj nie wpada...
                >
                > zdegustowany debilnymi projektami
                > Dari

Zaproponuj Pracowni Rozwoju Miasta (BRW) ciekawsze pomysły...
                Oni liczą się takze z opinią innych...
                Zaproponuj im jakieś ciekawe rozwiazanie, może je zrealizują...

Roberto
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                >

• Gość: Dari Re: Tramwaje na rynek ! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.08.01, 23:24
                  Roberto napisał:
                  > Napisalem, ze może raz na 10 lat ktoś woadnie w Goerlitz pod tramwaj, anie że
                  > tak jest. Wszystko zależy od uwagi rodziców nad tym co robią ich dzieci !!!

Może !? Czyli może jest to raz na rok albo raz na miesiąc ? A jeśli nawet raz
                  na 20 lat to co przepraszam? Pikuś !?
                  Uwagi rodziców powiadasz? To siądź sobie na Świdnickiej przez cały dzień
                  poobserwuj jak to z nią jest. Od razu widać, że z dziećmi nie miałeś jeszcze do
                  czynienia.

> Głupie pytanie zadałeś !!!

Pytanie było mądre to Ty głupio gadasz! I mnie to poraża!
                  Ktoś wymyśla debilny i zbrodniczy projekt a Ty go jeszcze próbujesz bronić!
                  Dlatego powtórzę jeszcze raz swoje pytanie - dalej będziesz go bronił nawet
                  jeśli byś wiedział, że tym jednym jedynym dzieckiem, które tam zginie będzie Twoje ??

> Zastanowiłem się. Projekt Szewska to nie mój projekt, tylko władz miasta. A co
                  > do współnego deptaku po którym poruszają się i tramwaje i piesi, to jak już pisał
                  > tu Kriss, takie deptaki istnieją w wielu miastach na świecie i jakoś nikt na to nie
                  > narzeka. Jakoś co chwilę nikt pod tramwaj nie wpada...

Skąd wiesz, że nikt nie narzeka i że nikt co chwilę pod tramwaj nie wpada skoro
                  nawet nie wiesz czy raz na 10 lat ktoś nie wpada ??? Przecież to lanie wody z ust :(

> Zaproponuj Pracowni Rozwoju Miasta (BRW) ciekawsze pomysły...
                  > Oni liczą się takze z opinią innych...

Buacha cha cha cha cha cha cha !!!!!!!!
                  Doprawdy się liczą? To powiedz mi dlaczego do dzisiaj, pomimo nieustannych
                  wypadków, skrzyżowanie Biskupiej z Wita Stwosza jest równorzędne !?

Dari

> >
                  > >
                  > >
                  > >
                  > >
                  > >
                  > >
                  >

• Gość: Roberto Re: IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.01, 23:36

> Roberto napisał:
                    > > Napisalem, ze może raz na 10 lat ktoś woadnie w Goerlitz pod tramwaj, anie
                    > że
                    > > tak jest. Wszystko zależy od uwagi rodziców nad tym co robią ich dzieci !
                    > !!
                    >
                    > Może !? Czyli może jest to raz na rok albo raz na miesiąc ? A jeśli nawet raz
                    > na 20 lat to co przepraszam? Pikuś !?
                    > Uwagi rodziców powiadasz? To siądź sobie na Świdnickiej przez cały dzień
                    > poobserwuj jak to z nią jest. Od razu widać, że z dziećmi nie miałeś jeszcze do
                    > czynienia.
                    >

Wypadki zdarzająs się wwszędzie - jest 20 bardziej niebezpiecznych miejsc we
                    Wrocławiu niz będzie na Szewskiej po wprowadzeniu tego projektu.
                    A dziecko ma i to małe i powiem Ci, że nie lata sobie samopas po Świdnickiej...
                    > > Głupie pytanie zadałeś !!!
                    >
                    > Pytanie było mądre to Ty głupio gadasz! I mnie to poraża!
                    > Ktoś wymyśla debilny i zbrodniczy projekt a Ty go jeszcze próbujesz bronić!
                    > Dlatego powtórzę jeszcze raz swoje pytanie - dalej będziesz go bronił nawet
                    > jeśli byś wiedział, że tym jednym jedynym dzieckiem, które tam zginie będzie Tw
                    > oje ??

Od razu debilny projekt. To wymyśl mądrzejszy. Nie wiem dlaczego, ale ostatnio
                    zauważyłem, że co by nie zrobiono, wybudowano, w naszym mieście, to zaraz jest
                    krytykowane...

Oczywiście Ty od razu widzisz Szewską jako ulicę, na której co chwilę jakieś
                    dziecko będzie wpadało pod tramwaj...

>
                    > > Zastanowiłem się. Projekt Szewska to nie mój projekt, tylko władz miasta.
                    > A co
                    > > do współnego deptaku po którym poruszają się i tramwaje i piesi, to jak j
                    > uż pisał
                    > > tu Kriss, takie deptaki istnieją w wielu miastach na świecie i jakoś nikt
                    > na to nie
                    > > narzeka. Jakoś co chwilę nikt pod tramwaj nie wpada...
                    >
                    > Skąd wiesz, że nikt nie narzeka i że nikt co chwilę pod tramwaj nie wpada skoro
                    > nawet nie wiesz czy raz na 10 lat ktoś nie wpada ??? Przecież to lanie wody z
                    > ust :(
                    >

Słuchaj Dari, wyobraż sobie, że mam kilku znajomych w Goerlitz, a takze wielu
                    znajomych w innych miastach, gdzie stosuje się takie rozwiązanie, czyli tramwaj
                    jeżdżacy po deptaku po którym porusdzają się piesi. I pomimo barierek
                    odgradzających tramwaj od ludzi, nikt nie narzeka na takie rozwiązanie. Czy
                    uważasz, że za granicą mieszkają ludzie i dzieci ulepione z innej niż
                    Polacy "gliny"???
                    A co do tego, czy co 10 czy co 20 lat ktoś wpada pod tramwaj w Goerlitz, to nie
                    zgłębiałem się w kronikę wypadków w tym mieście, ale rozmawiałem z wieloma
                    osobami w tym mieście i zadawałem im włąsnie pytanie, czy nie boją się , że
                    wopadną przypadkowo pod tramwaj na tym deptaku (ja też sobie trochę nie
                    wyobrażałem rozwiązania tramwaj plus piesi), ale przekonywali mnie o tym, że nie
                    jest to nic grożnego i ludzie nie wpadają pod tramwaj...
                    > > Zaproponuj Pracowni Rozwoju Miasta (BRW) ciekawsze pomysły...
                    > > Oni liczą się takze z opinią innych...
                    >
                    > Buacha cha cha cha cha cha cha !!!!!!!!
                    > Doprawdy się liczą? To powiedz mi dlaczego do dzisiaj, pomimo nieustannych
                    > wypadków, skrzyżowanie Biskupiej z Wita Stwosza jest równorzędne !?
                    >
                    > Dari

Ha ha ha - liczą , moze nie we wszystkim, ale się liczą. Byłeś kiedyś choć raz w
                    BRW i rozmawialeś na jakikolwiek temat z pracjącymi tam ludzmi. Zaproponowałeś
                    jakiś projekt, rozwiązanie ???

Pozdrawiam i mniej nerwów Dari...
                    >
                    >
                    >
                    >
                    >
                    > > >
                    > > >
                    > > >
                    > > >
                    > > >
                    > > >
                    > > >
                    > >
                    >

• Gość: Dari Barierki IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.08.01, 20:25
                      Roberto napisał:
                      [..]
                      > I pomimo barierek odgradzających tramwaj od ludzi, [..]

No to te barierki mnie trochę uspokoiły, choć z drugiej strony
                      Szewska rozdzielona barierkami? To pewnie będzie ohydztwo :(

pozdrawiam
                      Dari

• Gość: Bea Re: Tramwaje na rynek ! IP: 195.205.145.* 20.08.01, 09:35
                    Dari,
                    wypadki zdarzaja sie wszędzie, niestety. Dużo dzieci ginie na drogach, nawet na
                    przejściach dla pieszych, a jakoś nie jest to argument żeby zamknąć w tych
                    miejscach ruch samochodowy .... nie dochodźmy do absurdów.
                    Jakoś moje dwuletnie dziecko nie wpadło dotychczas pod żaden rower, tramwaj,
                    ani nawet pod dużego dorosłego pieszego (to tez zagrożenie dla małych dzieci,
                    czyż nie?), po prostu dlatego, że jestem za nie odpowiedzialna i opiekuję się
                    nim, nie biega samopas po ulicach.
                    W związku z tym nie przeraża mnie wizja tramwajów na ulicy, która ma być
                    deptakiem.
                    • Gość: Roberto Re: Tramwaje na rynek ! IP: 213.76.92.* 20.08.01, 19:07
                      Gość portalu: Bea napisał(a):

> Dari,
                      > wypadki zdarzaja sie wszędzie, niestety. Dużo dzieci ginie na drogach, nawet na
                      >
                      > przejściach dla pieszych, a jakoś nie jest to argument żeby zamknąć w tych
                      > miejscach ruch samochodowy .... nie dochodźmy do absurdów.
                      > Jakoś moje dwuletnie dziecko nie wpadło dotychczas pod żaden rower, tramwaj,
                      > ani nawet pod dużego dorosłego pieszego (to tez zagrożenie dla małych dzieci,
                      > czyż nie?), po prostu dlatego, że jestem za nie odpowiedzialna i opiekuję się
                      > nim, nie biega samopas po ulicach.
                      > W związku z tym nie przeraża mnie wizja tramwajów na ulicy, która ma być
                      > deptakiem.

Sam widzisz Dari, że jeżeli tylko potrafi się przypilnować dziecko, to nic złego
                      mu się nie stanie...
                      Jezeli ludzie tak uważali by na swoje małe pociechy jak Bea, ja, czy jeszcze
                      tysiące innych dzieci, to nie byłoby też żadnych nieszczęść.

Pozdrowienia Bea !

Pozdrowienia Dari !
            • Gość: Maximus Re: Tramwaje na rynek ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.01, 19:34
              Proponuję zerwać kostkę z powierzchni rynku wylać asfalt pomalować białe pasy
              będzie wielkie rondo a środkiem poprowadzić tramwaje. To dopiero będzie
              atrakcja turystyczna!
              • Gość: feran Re: Tramwaje na rynek ! IP: *.txucom.net 22.08.01, 03:38
                Tak sobie mysle ze najlepiej by bylo aby Szewska byla calkowicie zamknieta,bez
                tramwajow.Zgodzilbym sie na wolny ,stary ,otwarte pomosty, tramwaj dla turystow
                taki jak np w Memphis,Tenneesse ,albo jak w Nowym Orleanie tramwaj z
                najpiekniejsza nazwa ulicy nad motorniczym Desire-Pozadanie/bylem/-Tennesse
                Wiliams opisal.

Roberto ,niestety ,zakladasz ze kazdy rodzic powinien byc bystry,sprawny i
                alertny, z moich podrozy po kraju to mam wrazenie ze im mniej masz tych cech to
                wiecej dzieci wiec wypadki beda.Co prawda w Studium Wojskowym uczono mnie ze
                straty musza byc ale jakos nie moge przywyknac do widoku dziecka na szynach.

ja tam jestem elitysta i przeciwnik komunikacji masowej oraz halasu i ludzkiego
                smrodu.Podlug mnie to na Swierczewskiego i Stalina tramwaje tak , a na
                Szewskiej nie.
                • klinta Re: Tramwaje na rynek ! 24.08.01, 09:39
                  pieknie feran opisales swoje marzenie... nie zartuje,cos estetycznego by sie
                  przydalo.

ja chyba jednak naprawd enic zlego nei widze w tym tramwaju na
                  szewsij.Komunikacja kwitnac musi,a smarkacz chyba szybciej zalapie ze sa tory
                  po ktorych cos jedzie z rowna predkoscia niz nieskoordynowanego rowerzyste
                  robiacego wygibasy na swidnickiej.

A w mysl teorii dari... nalezy chyb azamknac wszystkie ulice,bo jak z jakichs
                  statystyk wynika pewnie na takiej ulicy statystycznej czesciej niz 10 lat ktos
                  ginie...czy to ci nie przeszkadza???
                  • roberto65 Re: Tramwaje na rynek ! 25.08.01, 00:51
                    klinta napisał(a):

> pieknie feran opisales swoje marzenie... nie zartuje,cos estetycznego by sie
                    > przydalo.
                    >
                    > ja chyba jednak naprawd enic zlego nei widze w tym tramwaju na
                    > szewsij.Komunikacja kwitnac musi,a smarkacz chyba szybciej zalapie ze sa tory
                    > po ktorych cos jedzie z rowna predkoscia niz nieskoordynowanego rowerzyste
                    > robiacego wygibasy na swidnickiej.

- Zgadza się...
                    >
                    > A w mysl teorii dari... nalezy chyb azamknac wszystkie ulice,bo jak z jakichs
                    > statystyk wynika pewnie na takiej ulicy statystycznej czesciej niz 10 lat ktos
                    > ginie...czy to ci nie przeszkadza???

- Zgadza się , nic dodać , nic ująć...
                    Pozdrawiam Klinta !
                • roberto65 Re: Tramwaje na rynek ! 25.08.01, 00:50
                  Gość portalu: feran napisał(a):

> Tak sobie mysle ze najlepiej by bylo aby Szewska byla calkowicie zamknieta,bez
                  > tramwajow.Zgodzilbym sie na wolny ,stary ,otwarte pomosty, tramwaj dla turystow
                  >
                  > taki jak np w Memphis,Tenneesse ,albo jak w Nowym Orleanie tramwaj z
                  > najpiekniejsza nazwa ulicy nad motorniczym Desire-Pozadanie/bylem/-Tennesse
                  > Wiliams opisal.
                  >
                  > Roberto ,niestety ,zakladasz ze kazdy rodzic powinien byc bystry,sprawny i
                  > alertny, z moich podrozy po kraju to mam wrazenie ze im mniej masz tych cech to
                  >
                  > wiecej dzieci wiec wypadki beda.Co prawda w Studium Wojskowym uczono mnie ze
                  > straty musza byc ale jakos nie moge przywyknac do widoku dziecka na szynach.
                  >
                  > ja tam jestem elitysta i przeciwnik komunikacji masowej oraz halasu i ludzkiego
                  >
                  > smrodu.Podlug mnie to na Swierczewskiego i Stalina tramwaje tak , a na
                  > Szewskiej nie.

Tak byłoby rzeczywiście najlepiej i najrozsądniej, ale pomyśl sam, jeżeli coraz
                  to nowe ulice mają być wyłaczone z ruchu kołowego, to należy zachęcać ludzi by ze
                  swoich samochodów przesiedli się do tramwajów na przykłąd. A aby im się to
                  chciało (wrocławianom), to te tramwaje winny dowozić ich wygodnie do samego
                  centrum miasta - a linie tramwajowe na Szeewskiej włąśnie są takim rozwiazaniem
                  wygodnym dla wroćławian - mają blisko ztramwaju do Rynku...
                  Pozdrawiam!

• roberto65 Re: Tramwaje na rynek ! 25.08.01, 00:47
                Gość portalu: Maximus napisał(a):

> Proponuję zerwać kostkę z powierzchni rynku wylać asfalt pomalować białe pasy
                > będzie wielkie rondo a środkiem poprowadzić tramwaje. To dopiero będzie
                > atrakcja turystyczna!

Takie "coś" (bez ronda oczywiście) już było nasząatrakcją turystyczną przez wiele
                lat...
    • Gość: ada Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.01, 09:29
      Kościół Marii Magdaleny jest kościołem polsko-katolickim. Pewnie ma też niezbyt
      liczną parafię, która nie jest w stanie sama finansować tego rodzaju
      przedsięwzięcia. Mam propozycję:niech Warszawa wyłoży gotówkę,w końcu to tam
      wlądowało większość skarów kultury śląskiej (i nie tylko).Myślę, że taka
      rekompensata za kilkudziesięcioletnie wypożyczenie byłaby na miejscu.
      • Gość: melancho Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.01, 14:49
        Niniejszym popieram akcję i dziękuję foruj za to ze pozwala wierzyć że ludzie
        kochaja to miasto !!
        Myślę że na warszawkę nie ma co czekać tylko robić ściepę...Pozdrawiam
        • roberto65 Re: KOŚCIÓŁ ŚW MARII MAGDALENY - APEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.08.01, 21:03
          Cieszę się niezmiernie, że z drobnymi wyjątkami, wszyscy wpisujący się w tym
          wątku są za rekonstrukcją tych hełmów na kościele NMM i tego uroczego mostku
          biegnącego pomiędzy wieżami tego kościoła...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka