Dodaj do ulubionych

Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pieni...

24.05.12, 12:26
Ale co poniektorych boli ten Sky Tower.
Postawil go BIZNESMEN i co sie spodziewaliscie, w jakim celu? Ktos nie wie na czym polega inwestowanie? Jedynie co bogaci biznesmeni robia dla ludzi w sensie prezentow to pokazowe badz niekoniecznie akcje charytatywne. Tak, Sky Tower powstal po to by jego koszt sie zwrocil a potem zarabial na siebie. No i ?
Obserwuj wątek
    • klinikka Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 12:39
      paul123 napisał:

> Ale co poniektorych boli ten Sky Tower.
      > Postawil go BIZNESMEN i co sie spodziewaliscie, w jakim celu? Ktos nie wie na c
      > zym polega inwestowanie? Jedynie co bogaci biznesmeni robia dla ludzi w sensie
      > prezentow to pokazowe badz niekoniecznie akcje charytatywne. Tak, Sky Tower pow
      > stal po to by jego koszt sie zwrocil a potem zarabial na siebie. No i ?

no i w związku z tym komicznie brzmi nazywanie go prezentem czy darem
      • paul123 Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 12:52
        klinikka napisał:
        "no i w związku z tym komicznie brzmi nazywanie go prezentem czy darem"

Bardziej dla miasta niz dla ludzi. Po pierwsze mogl zainwestowac w innym miescie a na Wroclaw wypiac sie niczym Solorz. A po drugie, zamiast przelamac wkoncu bariere/granice wysokosci budownictwa i stereotyp Waszawki, mogl wybudowac zwykly blok, nie rozniacy sie od innych niczym szczegolnym. Natomiast inwestycja jest naprawde nietypowa i robi wrazenie.
        • Gość: kate Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.dsl.bell.ca 24.05.12, 14:39
          A widzisz mogl wybudowac blok mieszkalny i oddac go miastu.Miasto moglo by miec owy blok do dyspozycji na mieszkania komunalne i wiesz?Wtedy nazwalabym to prezentem dla miasta.Bo miasto czerpaloby z tego jakies korzysci - bo w sumie lokatorzy jakies czene musza placic, Czarneckiemu juz nic.To wtedy nazywa sie prezent.Sky Tower w zadnym wypadku.Sky Tower to prezent dla CZarneckiego - po jakims czasie inwestycja sie zwroci i koles bedzie zarabial.I niech zarabia nalezy mu sie w koncu jego pieniadze, ale k..wa niech nie nazywa tego prezentem.
          • piotrek_meteorolog Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 14:43
            Oddać to ty możesz swoje dziewictwo a nie wybudowany blok. A i to nie wiem czy nie sprzedasz go za mniejszą lub większą cenę. Idiotyzm
          • Gość: KillRoy Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.12, 20:35
            A ja myślę, że to jednak prezent. Jak Pałac Kultury i Nauki w Warszawie. Albo "Szkieletor" w Krakowie. Nie wiem, może musi na tym zarabiać aby CBA i NIK dali mu spokój ?
    • Gość: janek Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.12, 12:39
      Droga Pani... nie spodziewałem się, że ktoś podpisze swoim nazwiskiem tekst który pasuje tylko do tabloidów. Po co tak kurczowe trzymanie się słów? Gdzie odrobina zbłąkanych myśli słuchacza (redaktorki!)?

Sky Tower oczywiście, że jest inwestycją. Z resztą Czarnecki powiedział tego dnia, że inwestycja jako głównie z własnych środków "zwróci się dość szybko". Przy okazji powiedział, że jest prezentem dla Wrocławian... czyż nie jest? Czy nie może być tak, że na jednej rzeczy zyskuje więcej niż jedna osoba?
      Czy w chorobliwej polskiej mentalności kiedy jeden zyskuje, drugi musi tracić?

Podziwiam też tego, kto zdecydował się opublikować to coś w portalu... Potrzebujecie kogoś na staż? Bo widzę, że niezbyt wymagająca robota.
      • Gość: w Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.my-it-solutions.net 24.05.12, 12:50
        prezent, dar = to coś co dostaje się za darmo. Zakupy w galerii handlowej za darmo nie są, więc niech sobie w dupę wsadzi takie prezenty. Z wielką łaską położył 200m asfaltu obok, jednocześnie degradując ścieżki rowerowe i zmuszając do kluczenia rowerem między drzewami i chodnikami.

W dupie mam takie prezenty. Jakby powiedział że część zysków ze Sky Tower przeznaczy na renowację parku albo budowę linii tramwajowej na Psie Pole/Nowy Dwór, to bym zrozumiał że to prezent. A tak wrocławianie sfinansują mu kolejną wyprawę na nurkowanie do tunezji.
        • paul123 Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 12:57
          w napisał(a):
          "A tak wrocławianie sfinansują mu kolejną wyprawę na nurkowanie do tunezji."

Do Tunezji? Do Tunezji na nurkowanie to ja sam moge sobie pojechac juz przy zarobkach 2000zl/netto. Czarneckiemu to Wroclawianie sfinansuja prywatny lot w kosmos a nie do Tunezji. I co z tego? Boli Cie to? A myslisz ze park w miescie dostajesz od panstwa/miasta za darmo? Myslisz ze zyjesz w "darmowym systemie", nie placisz podatkow?

Inwestycja czy tzw "dar" Czarneckiego tym rozni sie od panstwowych "darow", ze Czarneckiego nie musisz finansowac a jak juz, to z wlasnej woli gdy chcesz z tego skorzystac. A "dary" panstwowe oplacasz bez wzgledu na to, czy z tego korzystasz czy nie!
          • Gość: w Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.my-it-solutions.net 24.05.12, 14:47
            nie, otóż mój drogi, mi nikt nie wciska że stadion wybudowany z naszych podatków za miliard jest "prezentem" od kogokolwiek.

niemniej cieszę się że Dutkiewicz na otwarciu Sky Tower nie pojawił się w kasku.
            • paul123 Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 17:02
              w napisał(a):
              "mi nikt nie wciska że stadion wybudowany z naszych podatków za miliard jest "prezentem""

idiotyzm. Sky Tower nie jest zbudowany z naszych podatkow. porownanie nietrafione.
              • Gość: w Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.internetia.net.pl 24.05.12, 19:02
                trafione porownanie wlasnie w 100%. Stadion sami sobie wybudowalismy, zaplacilismy za niego wspolnie, z podatkow. Zaden wujek z UEFA nie przyjechal i nie wylozyl zlamanego grosza. Wiec nie ma mowy o prezencie. A Czarnecki wybudowal i czeka teraz na zwrot kasy, liczac ze ludzie beda u niego kupowac i placic marżę na towarach. Do tego liczy ze sprzeda apartamenty, w cenie bagatela > 20 000 zl/m2. Gdzie tu prezent?
                • Gość: g Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.05.12, 04:49
                  trafione porownanie wlasnie w 100%. Stadion sami sobie wybudowalismy, zaplacilismy za niego wspolnie, z podatkow. Zaden wujek z UEFA nie przyjechal i nie wylozyl zlamanego grosza. Wiec nie ma mowy o prezencie. A Czarnecki wybudowal i czeka teraz na zwrot kasy, liczac ze ludzie beda u niego kupowac i placic marżę na towarach. Do tego liczy ze sprzeda apartamenty, w cenie bagatela > 20 000 zl/m2. Gdzie tu prezent?
                  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
                  bingo :) !
        • srb.srooba Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 12:59
          No następny mądry. Sky Tower jest darem, a nie to, co znajduje się wewnątrz znajdujących się w nim sklepów. Przytoczę przykład - powiedzmy, że ktoś podarował miastu wybrukowanie jakiejś ulicy przy rynku. Czy to znaczy, że możemy tam parkować za darmo?

Sky Tower mógł powstać w Warszawie, Poznaniu, Krakowie czy Radomiu. Powstał we Wrocławiu, co sprawiło, że L.Czarnecki przyczynił się do poprawy wizerunku i wyglądu tego miasta. I to jest dar. Dodatkowo, ludzie mają pracę, sklepy płacą podatki itd. Rozumiem, że mało, tak? Czy może po prostu razem z autorką nie potraficie objąć tego małymi rozumkami?
          • Gość: Student UK Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.cs.nott.ac.uk 24.05.12, 13:50
            Sterczący kutas poprawia twój wizerunek??
            • pit_sam_pras Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 14:05
              na pewno bardziej niż zwisający frędzel.
          • Gość: Krakus Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.12, 20:05
            W krakowie nie mógłby powstać :) jest zakaz bo zniszczyłby panoramę miasta.
        • onil61 Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 16:17
          a co "Ty" dałeś w prezencie swemu miastu? Aaaa, wiem - łaskawie w nim zamieszkujesz i zaszczycasz Go swą obecnością
      • Gość: Beata Maciejewska Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.agora.pl 24.05.12, 15:00
        Szanowny panie Janku, może Pan przyjść. Proszę o maila, umówimy się na pierwszy test.
    • Gość: ludek Dla kasy IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.12, 12:42
      Zbudował dla kasy, własnej próżności, ale nie dla ludków. Po co więc cytuje tego biednego JFK?
      • paul123 Wrocław "przeleci" Rzeszow ? ;) 25.05.12, 23:21
        po-land.pl/img/upload/20120525155251.png
    • Gość: as Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.xdsl.centertel.pl 24.05.12, 12:45
      Czy Pani Beata jest naiwna czy po prostu głupia?
      • Gość: Obserwator Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.05.12, 14:24
        Ona na pewno ten artukuł napisała nie dla pieniędzy:)
        • Gość: Beata Maciejewska Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.agora.pl 24.05.12, 15:04
          Budowa dla pieniędzy nie jest niczym wstydliwym. Jeśli inwestycja się opłaciła, wspaniale. Ale tak to nazywajmy.
          ps. nie mam wierszówki. Za to mam dużo przyjemności, jeśli mogę z Państwem podyskutować
          • Gość: Janusz Grabowski Pani Beato, IP: 82.192.79.* 24.05.12, 16:48
            osobiście nie jestem miłośnikiem Sky Tower, głównie ze względu na wygląd tego obiektu, ale nie mogę zgodzić się z Pani interpretacją słowa "prezent" (a to jest chyba meritum tekstu i dyskusji). Czy prezent musi być całkowicie altruistyczny? Tzn. czy nie może być tak, że z czegoś odnosimy korzyść my, a przy tym również ktoś inny? Uważam, że może tak być, czyli coś jest jednocześnie prezentem dla innych i czymś zyskownym dla nas samych. Co więcej, nawet dając komuś prezent w tradycyjnym rozumieniu tego słowa, przecież my też chyba zawsze odnosimy pewną korzyść - natury psychicznej. Dzięki temu poprawiamy sobie samopoczucie, utwierdzamy się w przekonaniu, że jesteśmy dobrzy, radość sprawiona komuś daje zarazem nam radość, wykorzystujemy zasadę wzajemności (niekoniecznie świadomie), tworzymy korzystne dla nas relacje społeczne etc. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że dawanie prezentów daje więcej nam samym niż obdarowywanym. Korzyść natury finansowej przy tym wcale nie musi być cenniejsza od psychologicznej (summa summarum ta pierwsza też przecież służy naszemu szczęściu psychicznemu). Wielu psychologów jest wręcz zdania, że niczego nie robimy altruistycznie - zawsze mamy w tym jakąś korzyść, którą sobie uświadamiamy bądź nie. Czyli nie ma altruistycznych prezentów. I chyba mają wiele racji. Tak więc uważam, że stanowcze ocenianie gestu p. Czarneckiego w sposób, jaki Pani to zrobiła, jest dość śliskie i niebezpieczne. Nie wiem, czy zgadza się Pani z moją argumentacją, jeśli nie, ciekaw byłbym Pani kontrargumentów, bo jest to ciekawy temat do dyskusji i moim zdaniem głębszy, niż może się na pierwszy rzut oka wydawać.

Z poważaniem,
            Janusz Grabowski
      • Gość: olo Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.12, 15:00
        Gość portalu: as napisał(a):

> Czy Pani Beata jest naiwna czy po prostu głupia?

Nie. Pani Beata po prostu rozumie znaczenie słów, w przeciwieństwie do ciebie.
    • tetlian No i co w tym złego? 24.05.12, 12:47
      No i co w tym złego, że dla kasy? Ja chętnie zapłacę za zakupy w Sky Towerze jak i za wjazd na taras widokowy. To chyba normalne, że dostajemy coś za coś. A to że mnóstwo ludzi dostanie tam pracę to tym lepiej. Dlatego właśnie lubię bogatych biznesmenów. Dzięki nim powstają nowe miejsca pracy, a gospodarka rozwija się coraz szybciej.
      • Gość: Beata Maciejewska Re: No i co w tym złego? IP: *.agora.pl 24.05.12, 12:59
        Ma Pan rację, nie ma w tym nic złego, niech się ludzie bogacą. Śmieszne jest podpieranie się słowami JFK i sugerowanie, że to dla wrocławian.
        • Gość: kozi_rocks Re: No i co w tym złego? IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.05.12, 13:23
          W przynajmniej trzech innych miastach Polski taki obiekt miałby porównywalną (jeśli nie wyższą) stopę zwrotu. Sugerowanie więc, że ta inwestycja nie jest dla mieszkańców Naszego miasta, jest trochę Salvador Dali.

Nie rozumiem natomiast, co jest śmiesznego w cytowaniu JFK? Nie wiem jak Pani, ale za każdym razem, kiedy zaprojektowany przeze mnie budynek jest oddawany do użytku, mam podobne, wysokolotne uczucie podniosłości i radości.

Czy to aby nie seria artykułów mająca na celu podbicie odwiedziń stron 'gazety'? Ot, taka sugestia.
          • Gość: Student UK Moze dalajlamę jeszcze zacytuje! IP: *.cs.nott.ac.uk 24.05.12, 13:49
            Lesiu, czekamy!
            • Gość: czarnacki Re: Jasne że żałosne! To biznes nie mecenat IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.12, 14:38
              Gdyby otwierał szpital dla dzieciaczków, publiczną oczyszczalnię ścieków zbudowaną za jego pieniadze czy siedzibę fundacji to rozumiem. Ale czysty, krystalicznie klasyczny biznes okraszac taki słowami to w sumie potwarz dla zamysłu tego co cytowany JFK rzeczywiście miał na myśli

Chyba że pan Czarnecki jako o darze dla ojczyzny każe nam myślec o tym rondku i kawałkach ulic przebudowanych.... by klienci mogli lepiej dojechac i wygodniej szmal zostawić ...
        • Gość: Dużo złego Re: No i co w tym złego? IP: *.play-internet.pl 24.05.12, 14:55
          To w tym złego że setki ludzi straciły zdrowie budując tą antyludzką ohydną obelgę. Mówię o prostych ludziach którzy wznosili ten doczesny pomnik złotego cielca dla współczesnego cara w garniturze za kilkanaście średnich krajowych. Robotnikom nie płacono na czas pracowali jak zwierzęta w rakotwórczym pyle brudzie w narzuconym zbrodniczym tempie dzwigali ciężary niezgodnie z jakimikolwiek normami. Za małe śmiesznie niskie wynagrodzenie. Teraz rodzice tych robotników i ich dzieci tłumnie przybyły tramwajami i autobusami na otwarcie by sobie popatrzeć i dostać darmowy balonik. Kolejni malutcy zatrudnieni za najniższą krajową w charakterze sprzedawców będą myśleli że złapali Pana Boga za kostki. Do czego to wszystko zmierza ciekawym. Kolejna rewolucja, wojna?
          Rio de Janeiro? Favele?
          I takie ludzkie ś....o jak Cz......i mówi że zrobił voś dla kogoś. Uśmiechnięty ryj pełen wyświechtanych frazesów a motłoch to kupuje i połyka z wdzięcznością.
          Eeee...szkoda pisać. I tak nic nie zmieni.
      • Gość: w Re: No i co w tym złego? IP: *.my-it-solutions.net 24.05.12, 14:48
        kto tam da pracę, galeria handlowa akurat przyczynia się do upadku lokalnej gospodarki bo w srodku pracuja na umowach smieciowych i cale zyski sa odprowadzane do sieciowek zagranica.
      • kupalnik Re: No i co w tym złego? 28.05.12, 17:26
        O matko i córko, gdzie Ty widzisz te wspaniałe efekty?
    • srb.srooba Dobra rada od kolegi po fachu 24.05.12, 12:54
      Pani Maciejewska, jako dziennikarz z wieloletnim stażem mam sugestię - proszę zająć się czymś bardziej adekwatnym do Pani poziomu intelektualnego. Sugeruję okopywanie ziemniaków albo, jeśli nie lubi Pani pracy na świeżym powietrzu, skręcanie długopisów.

Kto w ogóle zaakceptował tak debilny i pełen jadu tekst? Co Pani chciała w ten sposób osiągnąć? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź na to pytanie.
      • Gość: Beata Maciejewska Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.agora.pl 24.05.12, 12:55
        A ja byłabym rada, drogi kolego, żebyś się najpierw przedstawił.
        • Gość: Tomi Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.internetunion.pl 24.05.12, 13:00
          Pani Maciejewska

Kolega moze i nie ma odwagi cywilnej aby sie przedstawic, ale poza tym wszystko co napisal jest prawda. Z jakiegos powodu 'boli' Pania Leszek Czarnecki i tyle. Wczoraj tekst o gosciach na otwarciu (zenujacy) a dzis apogeum Pani 'polaczkowatosci'.
          Mialem Pania za osoba z klasa, ale widze, ze blizej Pani do Gazety Polskiej i mediow Rydzyka niz do rzetelnej prasy.

Szkoda, traci Pani kolejnego czytelnika
          • Gość: misiek Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: 193.201.167.* 24.05.12, 14:39
            A od kiedy GW jest rzetelną prasą?
          • Gość: w Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.my-it-solutions.net 24.05.12, 14:51
            a co wy tak bronicie Leszka? Zgadzam sie z autorka artykulu w 100%, do tego nie znalazlem tam zadnego bledu ani stylistycznego ani merytorycznego wiec super. Przekazywanie kolejnej komercyjnej galerii handlowej jako PREZENTU jest co najmniej żenujące i tyle. Zapytajcie ludzi wokół co im dalo np otwarcie kolejnego Piotra i Pawla, jak upadaja lokalne biznesy.
          • Gość: Beata Maciejewska Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.agora.pl 24.05.12, 15:27
            Będę musiała z tym żyć. Ale zgodzi się Pan, że nie ze wszystkimi poglądami musimy się zgadzać. Owszem, najbardziej lubimy tych, którzy myślą tak samo, ale czasem warto się pospierać.
          • Gość: snake.plissken Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.12-3.cable.virginmedia.com 24.05.12, 21:07
            Mnie też Czarnecki boli: boli mnie fakt, że w III RP najbogatszymi Polakami
            są SBecy jak Solorz czy właśnie Czarnecki (TW ERNEST), który już w klasie maturalnej i na studiach kapował na kolegów z ławki. Nie goście, którzy mieli pomysł, którzy wymyślili coś innowacyjnego, ale SBcy, którzy mieli dostęp do informacji, planowanych zmianach w przepisach i kredytów na 0,5%.

Gdyby taki koleś dorobił się sam, jak na zachodzie, to wiedziałby, co znaczy słowo PREZENT:
            np. ufundowałby budynek na swojej byłej uczelni, szpital specjalistyczny, bibliotekę czy coś w teń deseń, jak robi się krajach cywilizowanych.

Ale zachciało się grubek kreski, to mamy "byznesmenów".
        • Gość: Joanna Sokołowicz Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.12, 13:12
          Ja przedstawiam się z nazwiska. I zgadzam się z "drogim kolegą". Uwielbiałam Pani opowieści o Wrocławiu, bardzo ciekawe artykuły i opinie. Tym tragicznym wpisem pokazała Pani totalny brak klasy, typowo polską zazdrość, małostkowe czepianie się słów i słówek. No i zjadliwą zazdrość.
          Cokolwiek złego sądzę o Sky Tower, mimo wszystko sądzę też, że jest prezentem, jakiego dawno Wrocław nie dostał od jakiegokolwiek innego inwestora, że nie wspomnę o włodarzach miasta.

Jestem mocno zdziwiona Pani wypowiedzią, nie spodziewałam się tak niskich pobudek u Pani.
          Żal.
          • Gość: zzz Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.internetia.net.pl 24.05.12, 14:42
            Zjadliwość to ty właśnie pokazujesz.
          • Gość: w Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.my-it-solutions.net 24.05.12, 14:53
            a mnie cala ta budowa denerwuje, nie dosc ze zniszczyli sciezki rowerowe wzdluz Powstancow Slaskich - jest duzo gorzej niz bylo - to zdegradowal przystanek tramwajowy i trzeba biegac w ta i z powrotem. Do tego nie uwazam ze kolejna galeria handlowa sluzy czemukolwiek!!! Zobaczcie jak Swidnicka, Rynek, umieraja - wlasnie dlatego ze do takiej galerii mozna wjechac samochodem i spedzic cala niedziele.

Sky Tower akurat na 100% wiecej szkody przynosi miastu niz zyskow a ta praca niby dla wroclawian na kasie w Piotrze i Pawle na umowie smieciowej jest gowno warta. Zobaczymy ile jasnie pan czarnecki sprzeda apartamentow. ZObacze ile swiatel bedzie sie swiecilo w wiezy np w grudniu bo jestem pewien ze nie wiecej niz kilka - maks 10%. Thespian jakos PUSTY.
          • Gość: Beata Maciejewska Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.agora.pl 24.05.12, 15:16
            Szanowna pani Joanno! Nie rozumiem tych obelg. Chwalę Czarneckiego jako biznesmena i cieszę się, że potrafi inwestować z zyskiem. Proszę wybaczyć, ale nie jestem szewcem, który zazdrości proboszczowi, że kanonikiem został. Jestem za to historykiem zajmującym się Wrocławiem od dwudziestu lat, z podziwem badam działalność breslauerów/wrocławian, którzy rzeczywiście byli bardzo zaangażowanymi mecenasami miasta i dlatego postanowiłam wyrazić swoją opinię. Mam do tego prawo, a Pani ma prawo się z nią nie zgodzić. Ale proszę mi nie przypisywać niskich pobudek.
            Serdecznie pozdrawiam
            Beata Maciejewska
            • Gość: zzz Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.internetia.net.pl 24.05.12, 15:43
              Niech pani nie odpowiada na forum, bo to będzie służyło im wyłącznie do wyżywania się i odreagowywania codziennych stresów. Nie warto się denerwować.
              • 1410_tenrok a włażnie niech odpowie, czemu miał ten artykuł 24.05.12, 15:52
                służyć???
                Służyć miał zapewne jedynie wierszówce i wykonaniu planu produkcji tekstów. A treść jego to kompletny bełkot.
            • Gość: Joanna Sokołowicz Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.12, 18:41
              Tak, ma Pani prawo do własnej opinii, ja wyrażam zdziwienie, że osoba z Pani wykształceniem i klasą pozwoliła sobie na tak dziwną, zjadliwą i małostkową opinię.
              Z Pani tekstu wnioskuję, że tak, jest Pani szewcem, który zazdrości proboszczowi. Kompletnie nie bierze Pani pod uwagę tego, że Sky Tower mogłoby nie być: mogło zostać wybudowane nie we Wrocławiu, a w Warszawie, bo tylko tam taka inwestycja gwarantuje szybki zwrot (bo niewiele osób zdaje sobie sprawę, że akurat Sky Tower panu Czarneckiemu zwróci się, ale raczej za 100 lat...). Że można było zostawić ten teren jedynie zaorany, jak Grupo Prasa teren obok, lub Solorz teren przy stadionie. Że można było nie zatrudniać ogromu Wrocławian pracujących przy budowie, w biurach, jak i teraz w sklepach.
              Odmawia Pani prawa robienia dobrej roboty osobie, która nie zrobiła tego zupełnie za darmo? Czy naprawdę każdy musi być albo totalnym filantropem, albo nikim?

Z tym Panią zostawiam i chcę zapomnieć ten Pani "artykulik". Wybitnie sączy się z niego jad, i nie tylko ja to zauważyłam, więc proszę nie wmawiać mi, że jest inaczej.
              • Gość: w Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.internetia.net.pl 24.05.12, 19:00
                wez czlowieku przeczytaj ten artykul jeszcze trzy razy to moze zrozumiesz ze nikt nie krytykuje Czarneckiego ze wybudowal Sky Towers jako taki, tylko ze wciska ludziom ze to jest prezent od niego. Prezenty sa darmowe!
                • Gość: Joanna Sokołowicz Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.12, 19:12
                  No i z tego co ja rozumiem Sky Tower jest prezentem darmowym. Nie wydaje mi się, żebym cokolwiek zapłaciła za działkę, na którym stoi, za materiały, z którego jest zbudowany itp.
                  Czy może był jakiś podatek Czarneckiego?
        • srb.srooba Re: Dobra rada od kolegi po fachu 24.05.12, 13:16
          Nie widzę w tym sensu, bo równie dobrze mógłbym przedstawić się jako T.Lis czy ks. Boniecki i nie byłoby możliwości weryfikacji tego. Ale proszę się nie martwić. Postaram się wykroić dziś trochę czasu, żeby do redakcji mógł trafić tekst, w którym podejmę polemikę z tym co Pani stworzyła. Podpisana moim nazwiskiem. Będzie to lepszy sposób, niż pyskówka na forum.
          • Gość: Student UK Śruba, czekamy! IP: *.cs.nott.ac.uk 24.05.12, 13:30
            Ah ten czar piniądza, Śruba :-) Pisz pan, poczytamy!
        • Gość: LOL Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.12, 14:04
          I tylko tyle masz do napisania?? Jeśli jestes darmową stażystką, to OK, wina redaktora prowadzącego. Jeśli ktoś cię tam zatrudnia za pieniądze, to powinien sie puknąc w głowę... Blokujesz etat, droga koleżanko.
      • Gość: misiek Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: 193.201.167.* 24.05.12, 13:19
        panie srb.srooba. jako wrocławianin staje po stronie autorki. Jezeli niby tak wielki Biznesmen Twierdzi, że jest to prezen to niech będzie prezen. Znam Czarneckiego (nie osobiście - oczywiście), pracowałem w jego spółkach i wiem, ze ten człowiek, który kasy i układów dorobił sie współpracując z SB, nic nie robi dla czyjejś przyjemności (czy to miałoby sens?), liczy sie kasa i tylko kasa. Zarówno SKY TOWER, tak jak i Getin Bank będzie kroił na potegę. co Czarnecki zrobił w TU Europa? - zero ochrony i inwestycji tylko czyste złodziejstwo. tak będzie i tu. Jeżeli jest takim filantropem to dlaczego od kilku lat nie wsparł np wrocławskiego sportu?. na tym nie zarobi tak szybko.
        I jeszcze jedno. Rozumiem, ze może miec Pan pewną opcję polityczną, ale jako dziennikarz równiez powinien Pan opisywac i oceniać obiektywnie.
        • Gość: g Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.05.12, 05:01
          panie srb.srooba. jako wrocławianin staje po stronie autorki. Jezeli niby tak wielki Biznesmen Twierdzi, że jest to prezen to niech będzie prezen. Znam Czarneckiego (nie osobiście - oczywiście), pracowałem w jego spółkach i wiem, ze ten człowiek, który kasy i układów dorobił sie współpracując z SB, nic nie robi dla czyjejś przyjemności (czy to miałoby sens?), liczy sie kasa i tylko kasa. Zarówno SKY TOWER, tak jak i Getin Bank będzie kroił na potegę. co Czarnecki zrobił w TU Europa? - zero ochrony i inwestycji tylko czyste złodziejstwo. tak będzie i tu. Jeżeli jest takim filantropem to dlaczego od kilku lat nie wsparł np wrocławskiego sportu?. na tym nie zarobi tak szybko.
          I jeszcze jedno. Rozumiem, ze może miec Pan pewną opcję polityczną, ale jako dziennikarz równiez powinien Pan opisywac i oceniać obiektywnie.
          >>>>>>>.
          up
      • Gość: jacenty Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.05.12, 13:39
        Wielce szanowny dziennikarzu z wieloletnim stażem, aleś się wygłupił!
        Pisać umiesz, czytać, chyba też, ale tego co czytasz - nie rozumiesz, złotko, ty nasze!
        Na to nie ma rady i sposobu uleczenia. Musisz z tym żyć. Ale wegetuj w ukryciu!
        • srb.srooba Re: Dobra rada od kolegi po fachu 24.05.12, 14:03
          Dziękuję za post wyrażający wyjątkowo konstruktywną krytykę. Obiecuję, że każdy użyty w tej wypowiedzi argument zostanie przeze mnie dogłębnie przemyślany, a płynące z tych przemyśleń wnioski zostaną jak najszybciej wprowadzone w życie.
      • Gość: Beata Maciejewska Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.agora.pl 25.05.12, 15:04
        No to już wiem kim Pan jest....kolego po fachu! Nie mam nic wspólnego z PR, a Pana dorobek dziennikarski rzucił mnie na kolana. Ta ocena laptopów, genialna! Jednak nie będziemy się kolegować.
        • Gość: srb.srooba Re: Dobra rada od kolegi po fachu IP: *.internetia.net.pl 29.05.12, 18:18
          Muszę powiedzieć, że ten komentarz jest bardziej żałosny niż spłodzony przez Panią tekst. Rozumiem, że wg. Pani dziennikarze IT, muzyczni, motoryzacyjni itd. nie zasługują na to miano? Generalnie Pani podejście bardzo by mnie rozśmieszyło, gdyby nie było tak żałosne. No ale cóż,

Swoją drogą, może powie mi Pani, co w wysłanym tekście się nie podobało, że nie zasłużył on na publikację?
    • Gość: kozi_rocks Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.05.12, 13:00
      Empire State Building z czym się autorce kojarzy? Petronas Tower? Burj Dubai? Złota 44? Bądź tu człowieku lokalnym patriotą...
      • Gość: jkbtbk Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.opera-mini.net 24.05.12, 13:20
        No to czekamy na podobną inwestycję, ale z Beatą Maciejewską.
        Też z nazwiskiem, też z kontaktami, też z dostępem do funduszy :)
        Wszystko jest możliwe i niech Pani Redaktor nie będzie taka skromna i pokaże potrafi.
        Łatwo patrzeć w cudzy portfel i wydawać cudze pieniądze.
        To niech Pani pokaże, że może Pani rozdać także swoje tysiące, miliony, ...

• Gość: misiek Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: 193.201.167.* 24.05.12, 13:36
          A czy pan Czarnecki rozdaje? jeżeli czegoś juz wcześniej nie wziął, to na pewno nie odda. A juz na pewno nie wyda czy rozda
        • Gość: Beata Maciejewska Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.agora.pl 24.05.12, 15:20
          Szanowny Panie! Nigdy nie ośmieliłam się komu kolwiek powiedzieć, jak ma wydawać swoje pieniądze (chyba, że chodzi o pieniądze publiczne, o których wszyscy po trosze mamy prawo decydować). Napisałam tylko, że słowa są nieadkwatne do intencji i czynu. Mam nadzieję, że Pan mi tego prawa nie zechce odmówić.
          • 1410_tenrok droga Pani! słowa były jak najbardziej adekwatne 24.05.12, 15:59
            ponieważ tego budynku nie zbudowano w Pcimci Dolnej ale we Wrocławiu. I ten budynek będzie istotnym elementem życia gospodarczego w tym mieście, ponieważ z pewnością dostarczy wielu ludziom, którzy tu mieszkają tzw. "chleba naszego powszedniego". Nie pojmuje Pani niestety prostych zależności.

Zyjemy w Kraju, w którym 95% ludności opiera swoją egzystencję o krytykowanie innych. To polska narodowa cecha. I Pani sie w to doskonale wpisała. Tylko po co? Mniemam, że nie dostała Pani zaproszenia............. lub nie chcieli sprzedać apartamenciku............

Przypomina mi to waszego niegdysiejszego recenzenta restauracyjnego. Przyjaził, rozsiadał się i żąadał żarcia za friko. A jak nie dostał to się mścił. Na łamach GW............. Tym sposobem wielu ludzi straciło zainwestowane pieniądze w swoje małe przedsięwzięcia. Pani sie to jednak nie uda.
    • Gość: Dorota Tak, dla Wrocławian! I dziękujemy mu za to! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.12, 13:17
      Artykuł p. Maciejewskiej jest żenujący. Wstyd dla Gazety Wyborczej. Szkoda słów na komentowanie.

Dziękuję p. Leszkowu Czarneckiemu za tę inwestycję. Odnióśł wielki sukces, którego nie umniejszą "dziennikarze".
      • Gość: Student UK Sry Towell IP: *.cs.nott.ac.uk 24.05.12, 13:33
        Co za koszmar, ten 'budynek' to wstyd dla Wrocławia. Jedyna szansa, że szybko się zawali, patrząc na 'jakość' wykonania.
      • Gość: Jan Re: Tak, dla Wrocławian! I dziękujemy mu za to! IP: *.internetia.net.pl 24.05.12, 14:49
        Ale lizodupny post. A fe!
    • nazimno Polecam tekst G. Ciechowskiego: "Mamona" 24.05.12, 13:40

www.ciechowski.art.pl/teksty_masakra.html
    • Gość: Z Pomnik IP: 91.230.17.* 24.05.12, 13:47
      Pan LC postawił sobie pomnik na wiele wieków, który będzie zarabiał chociaż na swoje utrzymanie. To, że LC odwołuje się do słynnych słów JFK, wskazuje, że w pewnym momencie inwestycji, stało się pewne, że to zupełnie nieopłacalna inwestycja. Pan LC zbudował sobie megapomnik za 1 mld. Cytując małżonkę pana LC "Leszku, tylko ty mogłeś to zrobić".
      • piotrek_meteorolog Re: Pomnik 24.05.12, 14:45
        Zdolni ludzie sami sobie stawiaja pomniki. Tylko państwo stawia swoim miernym politykom pomniki...
    • Gość: Julian Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.12, 14:00
      Dokładnie!!! Pan Czarnecki chciał swoją działalność nazwać mecenatem, ale zamiast biblioteki podarował nam kolejny nudny repertuar sieciówek.
      Nie mam nic do Pana Czarneckiego ani jego budynku, natomiast podobnie jak autorce nie podoba mi się szafowanie górnolotnymi sloganami.
    • squat_kromera Droga Pani Maciejewska 24.05.12, 14:02
      Dla nas prezentem jest nie galeria handlowa, ale dowód na to, że w tym mieście można zarobić budując takie okazałe budowle.
      Bylibyśmy zniesmaczeni gdyby ktoś napiął się by zrobić to samo tylko po to by się pokazać... i na tym stracić. To byłby fatalny sygnał dla ewentualnych naśladowców, i co najwyżej dobry powód do niewybrednych żartów.

Niebagatelnym prezentem dla całego kraju jest fakt, że wbrew przekonaniu w którym utwierdzają nas media, nie jest tak że w Polsce duże miasta konkurują ze sobą, ale jedno, Warszawa, jest w lidze światowej. Najwyższy budynek w Polsce to taki symboliczny, ale namacalny dowód, że to brednie. Sukces bierze się z wysiłku, a nie ze stołeczności.

P.S.
      Co u licha Panią ugryzło. Ten tekst zupełnie do Pani nie pasuje. Nie chcemy nic sugerować, ale każdy czasem musi się wyspać ;-)
      • Gość: w Re: Droga Pani Maciejewska IP: *.my-it-solutions.net 24.05.12, 14:57
        zarobić? chyba zabijając inne sklepy i restauracje, chociażby w ścisłym centrum. Kolejna galeria handlowa, w miescie w ktorym jest juz galerii najwiecej w polsce na mieszkanca, to porazka. Do tego Sky Tower znaczaco przyczynil sie do upadku WEHIKULU finansowego, dzieki ktoremu moze nie musielibysmy wiecej placic na Slask Wroclaw. A tak zaden bank, widzac kolejne galerie w Sky Tower, nie sfinansowal tego.

Oby Czarnecki zbankrutowal, źle mu życzę bo to buc zeby gadac ze on mi cokolwiek sprezentowal.
    • franek-janek Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pieni... 24.05.12, 14:23
      Co za idiotyczne pytanie, " Czy zbudowal dla wroclawian czy dla siebie/pieniedzy" tylko w polskiej zawistnej glowie moze sie zrodzic takie pytanie. A co w tym zlego jesli zbudowal dla pieniedzy? Bylby skonczonym idiota gdyby tak nie bylo.
      • Gość: Jan Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.internetia.net.pl 24.05.12, 14:51
        Przeczytaj jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem...
    • Gość: kate Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.dsl.bell.ca 24.05.12, 14:35
      Ale sluchaj jezeli facet , nawet biznesmen mowi ze cos daje wroclawianom to niech to da a nie czerpie z tego kozysci, a z tego Sky Tower to on bedzie czerpal korzysci i to niemale.Wiec zadnej laski tutaj wroclawianom nie robi.Wszyscy ktorzy tam pojda na zakupy, ktorzy tam beda pracowac czy maja tam swoje biznesy - zostawiaja tam kasiore ktora splywa czarneckiemu do kieszonki.Nie to ze mu zazdroszcze bo mi zwisa - robi facet biznes niech robi.Ma do tego glowe to dobrze.tylko prawde powiedziawszy taki z niego biznesnen czasami jak z koziej dupy traba, bo dobrze znam sprawe, ze mu zatrzymali prace tejze Sky Tower i tracil duuuze pieniadze kazdego dnia i znam osobe ktora mu odblokowala zakaz w ciagu 24 godzin.I co pan wielki biznasmen Czarnecki zrobil?Ani me ani be , nawet dziekuje nie powiedzial.Dostal za to dosc wysoki rachunek bo sie firma adwokacka wk..wila.PAnisko myslalo ze zalatwili mu to za darmoche.Co to on Owsiak?
      Do tej pory nie slyszalam by CZarnecki ufundowal co dla jakiegokolwiek miasta by miasto moglo z tego korzystac pelna "geba" Park, plac zabaw,basen gdzie np dzieci z ubogich rodzin moga przychodzic i korzystac z basenu za darmo - slyszal ktos o czyms takim?Ufundowal np biblioteke?Czy skrzydlo nowo budujacego sie szpitala np dla dzieci.Czy w dosc wyrazny sposob wspomogl Owsiaka.Jakby to zrobil Owsiak zrobilby mu tak wielka reklamoe podczas Swiatecznej Orkiestry na wejsciach ze hej.Ja jakos nie slyszalam.Pan CZarnecki wielki biznesmen tylko buduje galerie, biurowce i tylko inwestuje tak by kasiorka do niego wrocila.Tylko takie prezenty miastom oddaje w uzytek.Nic innego sie dla niego nie liczy.i taki facet dla mnie tez sie nie liczy.

Tu gdzie mieszkam pelno jest lawek ufundowanych przez mieszkancow - sa tabliczki kto ufundowal, albo ze ufundowane ku pamieci...
      Milioner kilka lat temu oddal 100 milionow na szpital z czego 40 przeznaczyl na budowe budynku gdzie ma sie ksztalcic kadra i nowi studenci - badania nad rakiem, 60 milionow na owe badania nad rakiem.i co roku oddaje kolejne miliony czy to wlasnie na owy szpital czy gdzie indziej gdzie sa wieksze potrzeby mowiac ze miasto go wychowalo, dorobil sie to teraz miastu bedzie oddawal.
      I znowu sie zapytam a pan Czarnecki co?
    • piotrek_meteorolog Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pieni... 24.05.12, 14:41
      Czarnecki jest polakiem który jest altruistą czy działa na zasadzie zastaw się a postawa się. Im więcej takich ludzi tym kraj będzie bogatszy. Nic za darmo sie nie daje. Głupich nie (prawie).
    • Gość: haima Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.12, 14:58
      >>> Okazało się jednak, że to nie inwestycja, tylko prezent dla wrocławian.

Jest to swego rodzaju prezent, bo w końcu nikt tu pewnie niczego
      takiego nie postawi przez następne 20 lat , a może i dłużej.
      I nikt też się nie kwapił wcześniej by zbudować coś podobnego.

Kwękolący pewnie mieli by szczęśliwsze miny widząc tam ponownie
      zapyziały Poltegor
    • Gość: Od Kennedy'ego Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.okis.pl 24.05.12, 15:04
      Leszek Czarnecki: Zacytuję Johna Kennedy'ego, który podczas zaprzysiężenia na prezydenta powiedział "Nie pytajcie, co kraj może zrobić dla was, ale co wy możecie zrobić dla kraju". Ja oddaję Sky Tower wrocławianom.
      Do wrocławian: Nie pytajcie, co Leszek Czarnecki może zrobić dla was, ale co wy możecie zrobić dla Leszka Czarneckiego. Ruszajcie na zakupy w jego sklepach!!!

• Gość: S Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.e-wro.net.pl 24.05.12, 15:22

Ja myślę że nie to iż niektórych boli ten wieżowiec ale raczej irytuje, śmieszy i powoduje zdecydowany odruch sprzeciwu potok frazesów jakimi pan biznesmen Cz. uzasadnia i legitymizuje swoją budowlę.
      Przecież to wierutne bzdury jakie tam na otwarciu padły.
      Odwoływał się do słów człowieka któremu dorasta może do mankietów spodni.
      ...z drugiej strony, Balcerowicz legitymizujący nazwisko i inwestycję Cz. ... Bardzo Panie ministrze się na Panu zawiodłem. Dlaczego Pan tak postępuje i przyjmuje takie zaproszenia od takich ludzi? Czego Panu brakuje? Pieniędzy? Popularności?

Żeby tylko Pani Redaktor nie miała przez tego człowieka (można tak to nazywać?) i jego prawników jakichś kłopotów w pracy....

Osobiście nie podobają mi się (uważam to za obelgę dla miasta i ludzi - napiszę tak dosadniej) tak wysokie, nie dla człowieka, nieludzkie budowle. Ani to ładne, ani mieszkać w tym to żadna przyjemność. Przyjazne, normalne dla ludzi budownictwo to, moim zdanie, takie maksymalnie 2-3 piętrowe.
    • Gość: Beata Maciejewska Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.agora.pl 24.05.12, 15:36
      W takim razie nie rozumiem, co Pan robi na forum...
      • Gość: sacha baron cohen Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.play-internet.pl 24.05.12, 16:35
        Pani redaktor Beato świetna riposta na kolejną agresywną, wulgarną i gó...arzerską zaczepkę niedowartościowanego forumowego anonimka ukrywającego się pod ksywką czechofil.
        Co do Pani tekstu zgadzam się oczywiście choć w sumie skwitowałbym to słowami: oczywistość została potwierdzona.

...a ty nekrofilu (nazywam cię tak od lat, pamiętasz?) jak nie odpowiada ci GW cz jej forum to zniknij. Odejdz. Pożegnamy się bez żalu z mojej strony
        .

PS. Sorry za bledy pisane ze smartfona na kolanie"
    • 1410_tenrok maciejewska jest stuknieta - to pewnie nie pojdzie 24.05.12, 15:47
      ale jest kompletnie stuknieta. Facet postawił w tym miescie obiekt za dużą bankę. I od samego początku banda inteligentnych inaczej zaczęła jazgotać, a teraz naet zasłużona obronczyny zabytków (he, he, he) się do tego przyłączyła.
      Budynek był stawiany przezy tutejsze firmy. Facet stworzył tu ileś miejsce pracy. Do diabła, przestancie wreszczie pieprzyć.
      Nie podoba wam się forma budynku? No, oczywiscie! Jesteście wychowani na goowninanych osiedlach molickich et consortes. Waszą estetykę kształcą bezsensowne sedesowce, osiedla typu celina, dorota, nowy dwór, kozanów, budynki jak wiadro czy biblioteka uniwersytetu lub hotel dziekonskiego na Ostrowiu Tumskim etc............ czyli kompletna kupa architektoniczno-urbanistyczna.

Pozostaliście nadal dobrymi dzielnymi socjalistami, typowym przykładem homo sovieticusa.

Zawsze będziecie narzekać. Tacy już jesteście.

no i co panie cenzor z ulicy mysiej/czerskiej????

• rk111 Re: maciejewska jest stuknieta - to pewnie nie po 24.05.12, 16:36
        Znakomicie napisane 1410 , jebać maruderów i komuchy.
    • onil61 Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pieni... 24.05.12, 16:12
      "no helou" chyba szanowna autorka tego newsa żyje w kosmosie?! Zapewne powierzchnie biurowe i handlowe powinien utrzymywać za swoje pieniądze; ogrzewać, sprzątać, zapłacić za energię elektryczną itd. To może na mniejszą skalę PANI odda swój jeden pokoik dla jakiegoś mieszkańca Wrocławia...
      • abwehrstelle_breslau Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 16:27
        Mnie bardziej interesują pobudki dociekliwości owej gwiazdy dziennikarstwa Beata Maciejewska, dla jakich spłodziła ten yntelygeny a fylozofyczny news... zrobiła to "tak sama ze siebie" czy zwyczajnie dla "piniendzy"??
      • Gość: Beata Maciejewska Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.agora.pl 24.05.12, 16:32
        Szanowny Panie! Po pierwsze, to nie news, tylko opinia, do której mam prawo. Po drugie, proszę jeszcze raz przeczytać tekst. Cieszę się, że panu Czarneckiemu ta inwestycja się opłaciła, bo to znaczy, że w mieście jest jeszcze pogoda dla inwestorów. I tak to nazywajmy - dobrą inwestycją.
        • Gość: Julian Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.12, 16:39
          Pani Beato, proszę się nie przejmować, 3/4 ludzi nie rozumie dziennika TV, a co dopiero kiedy trzeba jeszcze samemu czytać.
          • abwehrstelle_breslau Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 16:59
            Droga Pani Beato, cieszę się że inspiracją była WYŁĄCZNIE prywatna Pani opinia, a nie kasa (np niewiadomego pochodzenia). Martwi mnie jednak, że ktoś dbający o poziom i "obiektywizm" gazety ją przyklepał i puścił...

To że ludziom "ze świecznika" uda się powiedzieć coś mniej lub bardziej błyskoptliwego chwytliwego, to normalka! ...dla mnie akurat (także prywatna opinia) Czarnecki błysnął humorem :))

• naiwny_debilek Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 17:15
          Gość portalu: Beata Maciejewska napisał(a):

> I tak to nazywajmy - dobrą inwestycją.

To byłoby krzywdzące. Mógł wybrać inne miasto na W, tak jak Kulczyki, Krauzy itd. Wybrał Wrocław. Przyzwoitość wymaga by to docenić.
    • labeo Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 16:50
      Nie jest źle. Przypomnijmy sobie innego biznesmena, który obiecał galerię koło stadionu, a później kazał sobie zapłacić za wykopanie dziury w ziemi.
    • drpueblo Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pieni... 24.05.12, 17:38
      A czy jest jakaś możliwość nieprzyjęcia tego "prezentu"? Nikt się mnie nie pytał, czy go chcę, a teraz mi to paskudztwo zasłania słońce za oknem. Świetny prezent :-/
      Jedyne co mnie pociesza, to że ta winda Czarneckiego do nieba, czyli nowa wieża Babel, musi jak stara runąć. Oby tylko nie w moją stronę...
      • abwehrstelle_breslau Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 17:53
        weź sie w garść drpueblo brachu! i zamiast ronić łzy krokodyle i lamentować nad losem swojego okna... machnij nad nim jakieś 50-60 kondygnacji! zaprosisz Panią Beatę i będzecie wspólnie zasałniać Czarneckimu słoneczko :))
        • drpueblo Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 17:54
          No właśnie nie da rady, bo słońce jest z drugiej strony, myślałem o tym ;)
          • abwehrstelle_breslau Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 18:12
            to już nie wiem jak CIę pocieszyć drpueblo... chciałem napisać, że musisz cierpliwie poczekać aż Ben Laden wjedzie Czarneckiemu boeningiem w ten jego termos, ale niestety Ci piekielni jankesi zrobili sobie helikopterowy rajd do Pakistanu i wysłali już jego do Bozi...
    • map4 Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 18:21
      paul123 napisał:

Czarnecki wydał miliard złotych na wieżowiec i zamierza nie dość, że odzyskać ten miliard z powrotem, to jeszcze zarobić na tej inwestycji na czysto. Gmina Wrocław wydała miliard na stadion a teraz obcina wydatki na MPK oraz dzieci wysyła do kontenerów. Ot, taka mała różnica pomiędzy horyzontami umysłowymi Czarneckiego i Dutkiewicza.

Oczywistym jest, że gmina Wrocław nie powinna inwestować w biurowce. Ale również oczywistym jest, że nie powinna inwestować w prywatne i zawodowe drużyny piłkarskie ani budować im stadionów. Gmina Wrocław za ten miliard złotych mogłaby postawić z dziesięć nowych mostów na Odrze albo użyć go jako wkładu własnego do finansowanego przez unię Europejską tunelu średnicowego dla kolei aglomeracyjnej, raz na zawsze rozwiązując problem korków we Wrocławiu.

Różnica poraża: Czarnecki będzie miał ze swojego wieżowca zysk, a wrocławianie będą mieli ze swojego stadionu co najwyżej następne podwyżki.
      • drpueblo Re: Zbudował Sky Tower dla wrocławian czy dla pie 24.05.12, 19:06
        To prawda. Sky Tower to po prostu brzydactwo w centrum miasta, ale żaden skandal. Natomiast finansowanie z kasy miasta bezsensownego stadionu i bezsensownej kopaniny to już skandal nad skandale.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka