Dodaj do ulubionych

Dobrze mieszkać we Wrocławiu - Wrocław-Zachód

IP: *.bchsia.telus.net 24.06.04, 19:49
Ludzie opamietajcie sie co to znaczy 'deweloperzy' rzygac sie chce na to
albo piszcie po polsku albo po angielsku.Mieszkam w Kanadzie 20 lat i jak
slyszy ten spolszczony angielski to sie mozna zalamc,przyklad dzwoni
znajomy i mowi " nie moge do ciebie przyjachac bo musze brejki sfiksowac
ale musza mnie do szopu odtolingowac" no i co podoba sie
Obserwuj wątek
    • sequence Re: Dobrze mieszkać we Wrocławiu - Wrocław-Zachód 15.07.04, 09:29
      No już bez przesady, że nie można używać słowa deweloper, to
      przecież jest normalne słowo, które jest w branżowym
      słownictwie. Moim zdaniem to jest czepianie się dla samego
      czepiania się ...pozdrawiam
    • Gość: Dekar Re: Dobrze mieszkać we Wrocławiu - Wrocław-Zachód IP: *.lukas.com.pl 16.07.04, 16:14
      Zgadzam się z opinią, że czepiasz się dla samego czepiania. Język polski jest
      językiem żywym, dlatego wciąż powstają nowe słowa, a że są zapożyczane z
      zagranicy to nic złego. Gdyby się nad tym zastanowić to można zauważyć, że
      ogromna ilość obecnie używanych słów "przywędrowała" do nas z zagranicy i to
      nie tylko w ostatnim czasie.
      • Gość: ja Re: Dobrze mieszkać we Wrocławiu - Wrocław-Zachód IP: *.range217-43.btcentralplus.com 23.07.04, 01:51
        Zgadzam sie nie mozna sie czepiac ale nie zdziwcie sie jak ludzie zaczną
        mówić : " idź luknij przez łindoł czy kar stoi przy stricie ". Moze z
        deweloperami to lekka przesada , ale rzeczywiscie zaczynamy używać wiele
        zwrotów angielsko języcznych mimo iż mamy odpowiedniki polskie ( shop ,
        market , itp. ) .
    • gregooor Re: Dobrze mieszkać we Wrocławiu - Wrocław-Zachód 23.07.04, 08:45
      no to prawda... w porządku jest jak ludzie używają niektórych wyrazów które sie
      przyjęły z innych języków... ale gadanie pół angielskim/pól polskim i do tego
      ani jednym ani drugim dobrze :> to szczyt... mófta ludzie po polski bo polski
      choć trudna język to piękna język :P
      • Gość: Lingwista Re: Dobrze mieszkać we Wrocławiu - Wrocław-Zachód IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 24.07.04, 17:11
        Napewno Prof.Miodek ma migrene, gdy czyta niektore zwroty (w tym przypadku
        Gazeta i inne media nie sa bez winy) szczegolnie gdy Polski ma juz swoje
        okreslenia np: "marketing" to nic innego jak "rynkowosc". Niektorzy jednak wola
        szpanowac i mowia w jezyku "Pinglish" (Polish-English). Pamietamy, ze z
        tzw. "makaronizmami" walczono w Polsce juz dawno temu, wiec historia sie
        powtarza, z tym ze zamiast wloskiego czy francuzkiego teraz jest angielski.
        Z drugiej strony to prawda, ze jezyk jest materia zywa i zapozycza nowe zwroty
        (jest to cecha wszystkich jezykow) tak wiec mamy "komputer" a nie "maszyne
        cyfrowa", "krawat" a nie "zwis mesk". Mysle, ze jak ze wszystkim umiar jest
        wskazany. Pozdrawiam...A moze "Gazeta" powinna tak jak kiedys "Slowo Polskie"
        miec artykuliki na temat jezyka polskiego, przy okazji jej pracownicy troche by
        sie podszkolili...
        • Gość: taki jeden Re: Dobrze mieszkać we Wrocławiu - Wrocław-Zachód IP: *.239.204.153.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 26.07.04, 20:54
          To co? To polskim odpowiednikiem developera bylby - rozwojowiec?
          • Gość: Lingwista Re: Dobrze mieszkać we Wrocławiu - Wrocław-Zachód IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 27.07.04, 05:19
            raczej "budowlaniec"
            • Gość: taki jeden Re: Dobrze mieszkać we Wrocławiu - Wrocław-Zachód IP: *.238.251.162.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 27.07.04, 13:57
              Budowlaniec, to zbyt ogolne okreslenie. Murarz to tez budowlaniec
              • Gość: www Re: Dobrze mieszkać we Wrocławiu - Wrocław-Zachód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.06, 09:48
                deweloper to firma budowlana, która w okresie bumu mieszkaniowego, wyz
                demografivzny chce sie wyprowadzic od rodziców, buduje mieszkania i oszukuje
                swoich klientów. Ponad 90% umów przedwstępnych jest niezgodnych z prawem i nikt
                z tym nic nie robi.
                • Gość: gilm Re: Dobrze mieszkać we Wrocławiu - Wrocław-Zachód IP: *.core.lanet.net.pl 17.10.06, 22:44
                  "buduje mieszkania i oszukuje swoich klientów"
                  znaczy zapozyczenie z 'zachodu' słuszne :D
    • Gość: qrak Re: Dobrze mieszkać we Wrocławiu - Wrocław-Zachód IP: *.korbank.pl 29.06.06, 17:50
      Muchobór nawet niezły.
    • Gość: punkolo Dobrze mieszkać we Wrocławiu - Wrocław-Zachód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 17:58
      No mam nadzieje że zachód się rozwinie tak jak mówią prognozy, bo narazie jest tu wiocha...
      • Gość: miastowy Re: Dobrze mieszkać we Wrocławiu - Wrocław-Zachód IP: *.os1.kn.pl 19.10.06, 21:34
        Wiocha to jest raczej na północy Wrocławia.
    • Gość: pawelini Kozanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 19:00
      Witam. Od 16 lat mieszkam na Kozanowie. Mieszkam w blou z wielkiej płyty. Mimo
      to jestem bardzo zadowolony z miejsca zamieszkania. Dzięki pętli autobusowej
      mam znakomity dojazd do centrum. Niedaleko mam również do przystanku
      tramwajowego. Miejscu uroku dodaje park zachodni, który oddziela osiedle od
      gwaru miasta. Choć żeczywiście nie jest to raj. Na razie najbardziej dają mi
      się we znaki poranne korki na pilczyckiej.
      pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka