Gość: erni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 08:25 pl.wikipedia.org/wiki/Aglomeracja_miejska Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: killla Re: Aglomeracja wrocławska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.04, 08:45 wychodzi na to, że aglomeracja wrocławska (632.000 mieszkańców) jest mniejsza, niż podana na tej stronie liczba osób zamieszkujących Wrocław (638.666). Trochę to chyba podważa wiarygodność tych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Aglomeracja wrocławska IP: 213.199.196.* 25.06.04, 11:17 niezłe jaja ;) włąsnie miałem napisac to co killa. Zauważcie natomiast ze według nich istnieje a. Torunsko-Bydgoska. Gdyby liczyc taki okrąg wokół Wrocka jak odległość z tych dwóch miast do siebie to wrocławska miałaby ponad milion osób ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Aglomeracja wrocławska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 11:40 Rafis bo tyle liczy wlasnie aglomeracja wrocławska ok 1 mln. No wlasnie tylko jaki jest teren aglomeracj wrocławskiej? Czy jest to obszar bylego wojedodztwa, czy moze sam powiat wrocławski? Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Aglomeracja wrocławska 25.06.04, 11:47 Aglomeracja wrocławska: - miasto Wrocław - powiat wrocławski - powiat wołowski - powiat trzebnicki - powiat średzki - powiat strzeliński - powiat oławski - powiat oleśnicki - powiat milicki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Aglomeracja wrocławska IP: 213.17.226.* 25.06.04, 11:48 te dane są stare i do d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B jeszcze jedno IP: 213.17.226.* 25.06.04, 11:51 takie dane może podać każdy z nas, wystarczy się zalogować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: jeszcze jedno IP: 213.199.196.* 25.06.04, 11:56 dane sa z 2003 roku ;) no to ja sie zaloguje: ile ma wynosic aglomeracja wrocławska? czekam na propozycje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: jeszcze jedno IP: 213.17.226.* 25.06.04, 12:04 zsumuj sobie wszystkie gminy w promieniu 20 - 30 km od Wrocławia i bedziesz miał wynik ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: jeszcze jedno IP: 213.199.196.* 25.06.04, 12:08 e tam 30 km, Zgorzelec i Opole tez wchodza w skład aglomeracji wrocławskiej jakby nie patrzec :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: jeszcze jedno IP: 213.17.226.* 25.06.04, 12:15 no tak, jeszcze trochę i okaze sie, że istnieje konurbacja śląska obejmująca 3 województwa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni PODPOWIADAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 12:50 ZA SMI: Aglomeracja wrocławska: - miasto Wrocław - powiat wrocławski - powiat wołowski - powiat trzebnicki - powiat średzki - powiat strzeliński - powiat oławski - powiat oleśnicki - powiat milicki Powiat wrocławski ma mieszkańców : 95 352 tys. www.powiatwroclawski.pl/ + miasto WROCŁAW :) 638 666 tys. Ta końcówka jest znamienna. TO DAJE RAZEM POWIAT WROCŁAWSKI I WROCŁAW = 734 018 tys. Tera zdoliczyc nalezy pozostale powiaty : Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu ODPOWIADAM - DANE !!!! 25.06.04, 16:21 miasto Wroclaw 638 666 powiat wroclawski 95 352 powiat wolowski 50 000 powiat trzebnicki 77 000 powiat sredzki 49 245 powiat strzelinski 46 000 powiat olawski 72 468 powiat olesnicki 105 000 powiat milicki 24 500 (gmina - nie znalazlem danych o powiecie!!!) Razem: 1 158 231 Tak więc 1,1 mln w wikipedii to nie są "wirtualni obywatele" :-) Wszystkie dane wzięte z oficjalnych stron powiatów. Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: ODPOWIADAM - DANE !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 16:26 es_wu odwaliles dobra robote ;) Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: ODPOWIADAM - DANE !!!! 25.06.04, 16:39 Gość portalu: erni napisał(a): > es_wu odwaliles dobra robote ;) > Taaa, dzięki ale mam poważne wątpliwości, czy smi podał dobre dane wejściowe do tego wyliczenia. Problem jest taki, że wg. definicji aglomeracja to "zespół miast". Dlaczego więc mamy wliczać całe powiaty????? Cała definicja brzmi: "zespół miast połączonych silnymi więzami funkcjonalnymi i gospodarczymi". Wg. takiej definicji IMHO wliczać się powinno: Wrocław, Jelcz, Oławe, Strzelin, Kąty (o ile tylko mają prawa miejskie, ale wątpie), Środę Śl., Trzebnicę i Oleśnicę. Reszta moim zdaniem albo nie jest miastem albo nie ma "więzów funkcjonalnych" jak np. Brzeg Dolny lub Świdnica. Licząc ściśle według definicji aglomeracja wrocławska miałaby pewnie lekko poniżej 900 tys. mieszkańców (sorry, nie chce mi się po raz drugi grzebać w internecie). Pozdrawiam, SW P.S. A zabawy PB w zmienianie aglomeracji poznańskiej z 1 100 tys na 1 101 tys. tylko po to żeby była przed Wrocławiem odbieram jako totalną dziecinadę. Podobnie jak każdą próbę przypisania Wrocławiowi więcej niż 1.150 mln. Wikipedia jest od tego, żeby były tam DANE a nie od tego żeby podbudowywać sobie ego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: ODPOWIADAM - DANE !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 16:46 Moze i tak, ale z wikipedii wynika ze inne aglomeracje tez byly liczone jako calosc ludnosci czyli nie tylko miasta ale i cale powiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: ODPOWIADAM - DANE !!!! IP: 213.199.196.* 25.06.04, 17:42 zapomnieliściw wliczyc Opola :)które staje sie coraz bardziej zwiazane z Wrocławiem(a komunikacja jeszcze sie poprawi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: ODPOWIADAM - DANE !!!! IP: 217.97.139.* 25.06.04, 18:17 Opole jak najbardziej - tam się urodziłem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: ODPOWIADAM - DANE !!!! IP: 213.17.226.* 25.06.04, 20:43 >P.S. A zabawy PB w zmienianie aglomeracji poznańskiej z 1 100 tys na 1 101 tys. > > tylko po to żeby była przed Wrocławiem odbieram jako totalną dziecinadę. > Podobnie jak każdą próbę przypisania Wrocławiowi więcej niż 1.150 mln. > Wikipedia jest od tego, żeby były tam DANE a nie od tego żeby podbudowywać > sobie ego. No wybacz kolego, ale ja sobie nie zliczam powiatów wg. własnego widzimisie, aby w tym wypadku wyprzedzić Poznań; w przeciwieństwie do kolegów pofatygowałem się do Urzedu Wojewódzkiego po profesjonalne dane Za chwilę wrzucę linki, do zeskanowanych danych, które otrzymałem .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B aglomeracja p... :) IP: 213.17.226.* 25.06.04, 20:56 www.fdi.i5.pl/pb/aglomeracja/1.jpg www.fdi.i5.pl/pb/aglomeracja/2.jpg www.fdi.i5.pl/pb/aglomeracja/3.jpg www.fdi.i5.pl/pb/aglomeracja/4.jpg www.fdi.i5.pl/pb/aglomeracja/5.jpg www.fdi.i5.pl/pb/aglomeracja/6.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B ciąg dalszy .... IP: 213.17.226.* 25.06.04, 21:16 www.fdi.i5.pl/pb/aglomeracja/7.jpg www.fdi.i5.pl/pb/aglomeracja/8.jpg www.fdi.i5.pl/pb/aglomeracja/9.jpg www.fdi.i5.pl/pb/aglomeracja/10.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: ODPOWIADAM - DANE !!!! IP: 213.17.226.* 25.06.04, 20:39 rozumiem, że te powiaty to tak sobie sam nakreśliłeś? myślę, że jeszcze powinienieś liczyć Legnicę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOlita Kępno... IP: *.kepno.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 01:55 sa jeszcze inne miasteczka np. w Wielkopolsce, ktorym do Wroclawia blizej niz do Poznania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gk Re: Kępno... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.04, 09:01 Po czym tak uwazasz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re:1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 13:32 Ej no co wyscie tam za kaszane zrobobili ?!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re:1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.199.196.* 25.06.04, 13:43 PB zmienił i dał nam tylko 950 tys, trzeba to poprawic :0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re:1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.17.226.* 25.06.04, 13:48 juz poprawil ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re:1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.17.226.* 25.06.04, 13:51 no tak, 1.1 mln aglomeracja wroclawska chyba jacys wirtualni obywatele ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Aglomeracja wrocławska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 16:33 Tak. Aglomeracja wrocławska liczy prawie 1.200 tys ludzi. Całkiem sporo. A zadziwiajace jest Ze juz nawet tak odległe miasta jak np. Brzeg w woj. opolskim stają się sypialniami Wrocławia. Znam paru ludzi którzy kupili mieszkanie tam bo taniej, a dojeżdzja sobie codziennie pociagiem ok. 30 minut do Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yn Re: Aglomeracja wrocławska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.04, 22:52 Gość portalu: erni napisał(a): > Znam paru ludzi którzy kupili mieszkanie tam > bo taniej, a dojeżdzja sobie codziennie pociagiem ok. 30 minut do Wrocławia. Znam kolesia, ktory dojezdzal do pracy do Wro dluuugi czas codziennie z Opola samochodem. Co chyba jednak Opola czescia aglomeracji wroclawskiej nie czyni ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOlita Re: Aglomeracja wrocławska IP: *.kepno.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 02:02 z Opola do Wroclawia pociag posp. po odremontowanym torowisku jedzie dokladnie godzine - godzine w pociagu mozna wytrzymac - czasem z centrum np. na Psie Pole jedzie sie tyle samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOlita Re: Aglomeracja wrocławska IP: *.kepno.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 02:00 Wrocław niestety jest drogim miastem jeśli chodzi o kupno domu - kilkadziesiąt kilometrów dalej mieszkania o dużo większym komforcie życia (czyste powietrze, woda, bliskość lasu, cisza...) są dużo tańsze... dokładasz do auta i można znieść trudy podróży kilkadziesiąt minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ Re: Aglomeracja wrocławska IP: *.VERIZONE.COM.PL / 217.97.171.* 25.06.04, 19:53 Jak tak dalej będzie, to wkrótce Poznań będzie częścią aglomeracji wrocławskiej :) Hihihi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Aglomeracja wrocławska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.04, 17:51 Największe miasta w Polsce to: · Warszawa - 1 624 tys. mieszkańców · Łódź - 933 tys. mieszkańców · Kraków - 740 tys. mieszkańców · Wrocław - 639 tys. mieszkańców · Poznań - 580 tys. mieszkańców Najmniejsze polskie miasta to: · Wyśmierzyce liczące ok. 870 mieszkańców, · Suraż liczący ok. 1000 mieszkańców Większość dużych i średnich miast w Polsce leży na obszarze aglomeracji miejskich. Największymi aglomeracjami miejskimi są: katowicka, warszawska, łódzka, gdańska, krakowska, wrocławska i poznańska. www.sciagawa.pl/a/1448.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Aglomeracja wrocławska IP: 213.17.226.* 27.06.04, 23:27 Wygrzebales baaardzo stare dane ;) W-wa ma już ponad 1,7 mln Łódź nawet nie 780 tys. Kraków 750 tys. Wrocek 633 tys a Poznan 575 tys. swoją drogą, cały ten podział wielkości miast wg. granic administracyjnych można o kant stołu rozwalić, granice ulegaja zamazaniu, liczy sie obszar metropolitarny a nie jakies sztuczne administracyjne twory ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Wrocław-638tys IP: 213.199.196.* 27.06.04, 23:35 i nie wiem skad te ciagłe zanizanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Wrocław-638tys IP: 213.17.226.* 28.06.04, 00:08 wybacz, pisałem z pamięci :) no ale jeżeli mamy być dokładni to 637.548 (31.XII.2003) walnąłem się tylko o 0,7% :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Wrocław-638tys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 00:14 A sa sytuacje, kiedy przydaloby sie zanizac te wartosci..;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredrus Re: Wrocław-638tys IP: *.tnt30.phl6.da.uu.net 28.06.04, 06:01 Panowie was chyba megalomania opetala. Opole zaliczacie do aglomeracji wroclawskiej? C'mon. Pozwolcie ze wam powiem jak wyglada aglomeracja polnocno amerykanska, bo cos o niej wiem. Jadac samochodem z Bostonu do Washingtonu przez New York i Philadelphie ( odleglosc - jakies 450 mil ) jedzie sie praktycznie caly czas przez zabudowe typu suburb. Zdarzaja sie tam co prawda jakies farmy, ale jest ich nie wiele i jest ich coraz mniej. 15 lat temu, poludniowa czesc New Jersey (stan pomiedzy NY i Philly.)byla jeszcze w wiekszosci rolnicza, teraz juz wszystko jest zabudowane suburbiami. Cegos takiego, po minieciu Olawy jadac do Opola - niema. Tam poprostu jest wies. Niema gesto zbudowanego obszaru. Moim zdaniem, granice wroclawskiej aglomeracji powinny wyznaczac: Olawa Olesnica Trzebnica Oborniki Sl. Sroda Sl. Katy Wr. Bielanlany To jest okreg wewnatrz, ktorego zabudowa jest w miare zageszczona, aby mozna go bylo nazwac: AGLOMERACJA WROCLAWSKA. Poszezanie go o przylagle do Wroclawia gminy jest smieszne. Jeszcze smieszniejsze jest porzezanie tego obszaru o przylegle powiaty. A rozciagniecie go do Opola, bije wszelkie rekordy smiesznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wrocław-638tys IP: 213.199.196.* 28.06.04, 10:54 Dla mnie aglomeracja to kwestia komunikacji pomiędzy centrum a obrzeżami. Jesli z OPola jedzie sie do Wrocławia godzine(czyli tyle samo co z jednego konca Wrocka na drugi) to miasto to jest coraz silniej związane z Wrockiem. Co do aglomeracji to mam nadzieje, że nie będą sie działy tak straszne rzeczy jak w USA :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GK Re: Wrocław-638tys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.04, 13:57 Rafis zgodnie z Twoja definicją to Wrocław nalezy do aglomeracji warszawskiej;- ), gdyż niekiedy musisz jechac wiecej niz godz. z jednego miejsca na drugi w Wawce a tu w niecala godz. jestes z wrocka w wawce no i zgodnier z def. napewno Wawka nie ma mniejszego wpływu na Wrocek niz Wrocek na Opole. Podrawiam i nie robcie sie smieszni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wrocław-638tys IP: 213.199.196.* 28.06.04, 15:01 Gość portalu: GK napisał(a): > Rafis zgodnie z Twoja definicją to Wrocław nalezy do aglomeracji warszawskiej;- > ), gdyż niekiedy musisz jechac wiecej niz godz. z jednego miejsca na drugi w > Wawce a tu w niecala godz. jestes z wrocka w wawce no i zgodnier z def. napewno > > Wawka nie ma mniejszego wpływu na Wrocek niz Wrocek na Opole. > Podrawiam i nie robcie sie smieszni > Jesli jedziesz do Wawki w godzine to gratuluje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GK Re: Wrocław-638tys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.04, 15:05 czytaj uwaznie i pokaz mi w ktorym miejscu pisze ze jade, JA LECE, l-e-c-e. no bo chyba moge sobie wybrac taki srodek transportu skoro Ty porownujesz bus- tram z pociagiem pospiesznym albo expresowym. Pozdrwaiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wrocław-638tys IP: 213.199.196.* 28.06.04, 15:16 Gość portalu: GK napisał(a): > czytaj uwaznie i pokaz mi w ktorym miejscu pisze ze jade, JA LECE, l-e-c-e. > no bo chyba moge sobie wybrac taki srodek transportu skoro Ty porownujesz bus- > tram z pociagiem pospiesznym albo expresowym. > Pozdrwaiam nie możesz :) ja napisałem jedzie się... Komunikacja to podstawa aglomeracji. Poza tym Opole wymieniłem żartobliwie ale tak nie do konca poniewaz naprawde to miasto coraz bardziej ciazy do Wrocka. Trudno mówic o aglomeracji pomiędzy dwoma miastami wojewódzkimi. Jdnak z tego co wiem z Opola czesto sie jeżdzi do Wrocka na zakupy, studia i do pracy\9mimo ze bezrobocie w Opolu chyba mniejsze). pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GK Re: Wrocław-638tys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.04, 15:21 A zapytam Cie czy jechales kiedys rano z Opola w strone sląska albo wracales w godz popoludniowych wiec powiem Ci tak ze Opole ciazy do wrocka tak samo jak ciazy na slask. Teraz do rzeczy. Wypisywanie ze caly powiat np. woloski, milicki nalezy do agl. wroclawskiej jest smieszne. Zawsze sie znajdzie pare osob ktore dojezdzaja do Wrocka do pracy ale to nie swiadczy zby to miasto uznac za czesc aglomeracji. Mozna mowic o taki miastach jak np. olawa, olesnica ale nie o milicz , wolow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Wrocław-638tys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 15:30 Ok. Tak a dlaczego tak twierdzisz ze caly powiat milicki nie nalezy do aglomeracjo wrocławskiej skoro nalezal do wojewodztwa wrocławskiego?. Z danych PB wynikla ze aglomewracja poznania to po prostu cale byle wojewodztwo poznanskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Wrocław-638tys IP: 213.17.226.* 28.06.04, 16:08 Gość portalu: erni napisał(a): > Ok. Tak a dlaczego tak twierdzisz ze caly powiat milicki nie nalezy do > aglomeracjo wrocławskiej skoro nalezal do wojewodztwa wrocławskiego?. > Z danych PB wynikla ze aglomewracja poznania to po prostu cale byle > wojewodztwo poznanskie. no nie do końca jest tak ja piszesz ;) stare województwo poznańskie miało obszar 8151 km2, natomiast aglomeracja zajmuje teren o powierzchni 3917 km2, czyli jest ponad 2x mniejsza. Dla zoobrozowania sytuacji podam, że jest to pierścień 28 gmin w promieniu 30 km od Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
fredrus Re: Wrocław-638tys 28.06.04, 16:40 Gość portalu: erni napisał(a): > Ok. Tak a dlaczego tak twierdzisz ze caly powiat milicki nie nalezy do > aglomeracjo wrocławskiej skoro nalezal do wojewodztwa wrocławskiego?. > Z danych PB wynikla ze aglomewracja poznania to po prostu cale byle wojewodztwo > > poznanskie. Coz to za brednie? Aglomeracja niema nic wspolnego z obszarem administracyjnym Polowa stanu New Jersey zalicza sie do metropolji Nowo-Jorskiej, a przeciez to osobny stan. To samo sie tyczy stanu Connecticut - poludniowe Connecticut, tez sie zalicza do metropolji nowo-jorskiej. Prrylanczania terenow nie majacych polaczenia z Wroclawiem, poprzez zgeszczona zabudowe,do aglomeracji tylko dlatego, ze naleza one do jakiegos obszaru administracyjnego, to jest nonsens. Aglomeracja - to przedewszystkim charakter zabudowy . To ze PB wlancza byle woj. poznanskie do aglomeracji poznanskiej, nie oznacza ze wy musicie robic to samo w odniesieniu do Wroclawia. PB opowiada banialuki, znaczy sie bzdety - wy nie musicie. To knkurowanie z Poznaniem z waszej strony, osiaga karykaturalne rozmiary. Proponuje zalogowac sie do WIKIPEDJI i zmienic definicje aglomeracji, wtedy bedziecie mieli "naukowe" podtstawy waszych megalomanskich rojen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Wrocław-638tys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 16:50 To znaczy czyich megalomanskich urojeń naszych czy PB? Odpowiedz Link Zgłoś
fredrus Re: Wrocław-638tys 28.06.04, 16:58 Gość portalu: erni napisał(a): > To znaczy czyich megalomanskich urojeń naszych czy PB? I waszych I PB. Ta konkurenja wroclawsko-poznanska, to swietna zabawa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Wrocław-638tys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 17:30 Tez tak uwazam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Wrocław-638tys IP: 213.17.226.* 28.06.04, 20:57 >To ze PB wlancza byle woj. poznanskie do aglomeracji poznanskiej, nie oznacza > ze wy musicie robic to samo w odniesieniu do Wroclawia. PB opowiada > banialuki, znaczy sie bzdety - wy nie musicie. Przepraszam bardzo, ale żadnego byłego województwa poznańskiego nie włańczam do aglomeracji. Jak już wcześniej zaznaczyłem aglomeracja p. jest ponad 2x mniejsza od byłego województwa - jest to tylko obszar w promieniu 30 km. I co najważniejsze, ja sobie tego nie wymysliłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GK Re: Wrocław-638tys IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.04, 08:13 To co pisze fredrus. Nie patrzcie na zadne ringi bo aglomeracja w jednym kierunku moze sie bardziej rozlewac poza miasto niz w innym. Spojrzcie np na droge od olesnicy jedziecie i w smardzowie jakies firmy, dalej w bykowie jakies firmy, jeszcze dalej w dlugolece jakies firmy, widac zagraniczne , jakies hale, selgros i tak do samego wrocka. Tu gdyby nie tabliczka z nazwami tych wiosek to jadac od Wrocka nadal byscie mysleli ze to wroclaw. podobniwe jest od strony olawy- radwanice,siechnice A spojzcie teraz od strony np. obornik slaskich. wyjezdzacie za targpiast i co i koniec miasta wjezdzacie w lipe piotrkowska czy swiniary i myslicie co to za wioski a to jest dalej miasto Wroclaw. Podobniew strone Strzelina, przejezdzaacie za wiadukt kolejowy i co wiocha. Tak wiec nie mozecie nakreslic okrag 5, 10, 50 km i powiedziec ze to jest aglomeracja, bo urbanizacja nie rowija sie w kazdym kierunku jednakowo. pozdrwaiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Wrocław-638tys IP: 213.17.226.* 29.06.04, 10:53 yyy, okręg jest tylko dla zoobrazowania sytuacji, to oczywiste, że aglomeracja nie musi równomiernie rozciągać we wszystkich kierunkach; ale te 30 km to i tak maksymalna odległość, która w jakiś sposób gwaranuje spójną całość, tworząc okręg jednostek się uzupełniających. =:=:=:=:=:=:= AGLOMERACJA MIEJSKO-PRZEMYSŁOWA, obszar urb. o dużym skupieniu ludności utrzymującej się z zawodów pozaroln.; występuje na nim zgrupowanie miast i osiedli oraz zachodzą intensywne procesy przemieszczania osób, towarów i usług; aglomeracje miejsko-przemysłowe wykazują silne wewn. i zewn. powiązania z infrastrukturą techn. oraz społ.; pod względem adm. są najczęściej podzielone na gminy miejskie i wiejskie z dominującą rolą dużego miasta tworzącego centrum (np. Warszawa w aglomeracji miejsko-przemysłowej warszawskiej). =:=:=:=:=:=:= jest sobie taka oto definicja, i teraz pytanie, czy doświadczymy takich procesów daleko za miastem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Wrocław-638tys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 11:45 Fredrus nikt tu nie zalicza opola do aglomeracji wrocławskiej. To byl taki zart.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wrocław-638tys IP: 213.199.196.* 28.06.04, 11:54 Gość portalu: erni napisał(a): > Fredrus nikt tu nie zalicza opola do aglomeracji wrocławskiej. To byl taki > zart.... jak w amerykanskim teleturnieju, trzeba pokazywac kiedy mozna się smiac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredrus Re: Wrocław-638tys IP: *.tnt30.phl6.da.uu.net 28.06.04, 14:46 Gosc portalu Rafis napisal: >Fredrus Nikt tu nte zalicza Opola do aglomeracji wroclawskiej. >To byl taki zart... >Jak w amerykanskim teleturnieju, trzeba pokazywac kiedy mozna sie smiac;) Wlasnie. Skad inaczej mial bym wiedziec, ze to byl zart? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Wrocław-638tys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 15:09 zcytajac posty jeden po drugim, a nie wyrywajac ich z kontekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wrocław-638tys IP: 213.199.196.* 28.06.04, 15:17 smiejemy sie z tych dowcipów które juz znamy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fredrus Re: Wrocław-638tys 28.06.04, 15:58 igi.wr napisał: > wystarczy iq na poziomie 90 punktow O cholera! IQ mi ostatnio spadlo ponizej 90 punktow :)) Odpowiedz Link Zgłoś
smi Aglomeracja Wrocławska 30.06.04, 08:34 Aglomeracja wrocławska skąłda się z: - miastu Wrocław - powiatu wrocławskiego - powiatu wołowskiego - powiatu trzebnickiego - powiatu średzkiego - powiatu strzelińskiego - powiatu oławskiego - powiatu oleśnickiego - powiatu milickiego I tak zostało ustalone, czyli granice aglomeracji są już sztywne - nic mniej, nic więcej :-) Odpowiedz Link Zgłoś