Dodaj do ulubionych

Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwalnia...

21.08.12, 08:12
Kiedys 12-15 lat temu zawsze kupowalm chleb,bulki ,ciasta bo to byla jakos i srednia cena,pozniej chleb byl sredniej jakosci i bardzo drogi w porownaniu do innych piekarni ,sami do tego doprowadzili ,dziwne Hert produkuje chleb zwykly,staropolski,wiejski i ma przstepna cena i dobra jakosc a Mamut ma ten sam chleb 2 razy drozszy padl bo to bylo wiadome ,ze male punkty systematycznie zabieraly im przez 10 lat klientow ,swiadczy to tylko ze ktos nic z Zarzadu przez ten czas nie wiedzial i nie robil a ludzie licza teraz kazda wydana zlotowke
Obserwuj wątek
    • Gość: zgdadzam sie Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 08:29
      Dokładnie tak! Mieszkałem we Wro kilkanaśie lat temu i logo Mamuta obok Piasta najbardziej rzucało mi się w oczy. Po powrocie 3 lata temu sięgnąłem znów po ich produkty, a te nie dość, że drogie, to nie smaczne. Z piekarnią Hert nie ma w ogóle co porównywać, w której za każdym razem kupuję tylko po pół chleba, by móc każdym razem skosztować kolejnego rodzaju, tak dużo mają dobrych.

Rekordem świata jest zaś ich produkt ekonomiczny, czyli "chleb codzienny". Sięgnąłem po niego bynajmniej nie z powodu ceny (1,80zł), ale faktu, że jest dostępny późnym wieczorem, gdy zwykłe spożywczaki są pozamykane. Tego czegoś nie idzie wziąć do ust! Marketowe nadmuchane buły są 100x lepsze niż to dziwadło. Fuuuu
      • Gość: miszcz Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.12, 09:07
        Być może, chleby od Herta mogą komuś bardziej smakować, ale dobry chleb poznaje się po kilku dniach... Mamut powoli wysycha, tak że robię z niego potem bułkę tartą, Hert kruszeje albo pleśnieje, bleh.
        Mi bardzo będzie brakować 'na zakwasie z mąką'.
        • Gość: neckermann Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: *.dynamic.hispeed.ch 21.08.12, 09:20
          Szkoda szkoda szkoda

Prywatne piekarnie nigdy nie beda dla mamuta konkurencja. Tam liczy sie zysk wlasciciela, a nie jakosc. Pieczywo z Jelcza to dla mnie osobiscie nieporozumienie i z chlebem nie ma nic wspolnego.
          • Gość: frantisek Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: 78.9.103.* 21.08.12, 09:29
            masz racje.. Mamut miał np.super kajzerki... nie jakieś pompowane pseudobuły z tych "sieciowych" piekarni...
            Kto z Wrocławia to wie że można wytwarzać dobre pieczywo (po które się wraca), sprzedawać je za wysoką cenę i miec kolejki po kilkadziesiąt osób non stop. Piekarnia z BEMA tak właśnie ma.

Mamut przespał pewien okres i dziś płaci za to.. szkoda...
            • Gość: gdk Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.12, 10:02
              No i mieli dobre, wrocławskie pączki- chyba się przejdę poszukam, bo ich już nie będzie. Takie ze złotym lukrem i nadzieniem śliwkowym. Miały szansę stać się typowym, wrocławskim przysmakiem - nie wiem, ktoś zawalił sprawę...Szkoda.
              Pieczowy z HERT jest dla mnie niedobre. Kupuję tylko w ostateczności.
              • Gość: er Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: *.internetunion.pl 21.08.12, 10:41
                wszyscy pracujecie w Mamucie? że tak jedziecie po Hercie?
                Mamut kojarzy mi się tylko z obrzydliwym chlebem. Nic dziwnego, że nikt tego nie kupuje.
                • Gość: Tak Marketing IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 12:42
                  Dział marketingu rzutem na taśmę próbuje wzniecić zainteresowanie mieszkańców pieczywem z Mamuta. Może i się lud rzuci jeszcze po raz ostatni sprawdzić co to za produkty, ale jak tylko spróbuje, to na tym się cała akcja marketingu Mamuta skończy.

• Gość: zxfb Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.12, 14:40
                  Mamut jest kiepski ale HERT jest totalnie do dupy. zadowolony?
                  • Gość: myśliwy [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 16:01
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • Gość: vm Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.12, 18:03
                      wszyscy myśliwi wyzdychają na bąblowca. Lubi uszkadzać mózgi, co widac gołym okiem:)
          • Gość: Hert ok Mamut to syf IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 12:35
            Jasne, bo Mamut to charytatywnie działał ;-)

Nie wiem o co chodzi tym paru osobom (tudzież jednej z paroma wpisami) o beznadziejny Hert, bo ja kupowałem wcześniej chleb w różnych "zwykłych" spożywczakach, bo chleb, to chleb, myślałem, aż razu pewnego "z konieczności" zakupiłem w Hercie i tak już zostało do dziś.

Nigdy mi nie spleśniał, a kupuję zawsze na dłużej, bo lubię mieć zapas, gdy późno z pracy wracam i pozamykane w okół. Lniany, wieloziarnisty, fitness, różne ciemne pieczywka - nigdy żaden z nich mi nie spleśniał, w przeciwieństwie do chlebów spożywczakowych, o marketach nie wspominając. O bułach i zwykłym się nie wypowiadam, bo nie jadam, jedynie staropolski zdarzyło mi się kiedyś do sałatki warzywnej zakupić i był ok.
            • Gość: ja Re: Mamut to syf IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.09.15, 13:00
              nie spleśniał ci chleb, który trzymasz na "zapas", bo tyle w nim chemii .....
      • Gość: jerome Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: 195.254.156.* 22.08.12, 14:17
        Chleb z Mamuta miał zawsze inny smak niż chleby sprzedawane obecnie z różnych piekarni. Tani chleb codzienny ma taki sam smak i jest interesującą odmianą w najtańszym asortymencie. Szkoda, że produkcja zostanie zakończona.
    • boski_adonis Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwalnia... 21.08.12, 10:24
      Jak tak dalej pojdzie , 1/4 miasta będzie stała po chleb na placu Bema, 2/4 bedzie jadła białe dmuchane buły upieczone w supermarketach z ciasta majacego w składzie tylko chemię a reszta bedzie kupowac gnioty z pseudotradycyjnych piekarni , ktore na drugi dzień po kupieniu krusza sie , plesnieją a i chemii mają nie mało. Nie uwazam,zeby wyroby z Mamuta były najwspanialszym chlebem na swiecie ,ale przynajmniej trzymały sredni poziom i nie były tak napakowane chemią jak produkty z marketów.
      Chleba Hert nie kupuje , bo mi nie smakuje- kruszy sie i plesnieje .
      • Gość: Julian Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 10:28
        Stek bzdur, czytałeś kiedykolwiek skład tych produktów?
      • boski_adonis Re: Hert 21.08.12, 10:28
        A tak na marginesie- w mojej dzielnicy Hert zlikwidował swoj sklep z pieczywem. Nie wytrzymał konkurencji z pieczywem sprzedawanym w sklepie obok ( sklep miał zróżnicowany asortyment chleba od róznych dostawców).J
        • Gość: pstrykaj Re: Hert IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.04.15, 09:00
          no i co z tego,,normalna sprawa przecież.
      • Gość: kruszon rozne piekarnie? IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 12:40
        Nie wiem, może Hert to tylko wspólny szyld, a nie jednolity produkt? Pytam, bo czasem zdarza mi się kupić za pół ceny chleb z poprzedniego dnia, a że sknera ze mnie, to biorę nawet, jak mam w domu cały bochen, także ten wczorajszy i ze 3-4 dni potrafi przeleżeć i żyje! Nie pleśnieje, nie rozpada się, ot twardnieje jedynie, ale w przypadku chleba dla mnie to zaleta (nie cierpię świeżego, pulchnego, kruszącego się czegoś, co można zjeść tonę, a i tak człowiek głodny).

Takie objawy jak pisze przedmówca, to i owszem, w różnych innych piekarniach, czy marketach, gdzie niby chleb razowy, a ukroić tego nie idzie, bo tak się sypie. A dzień-dwa później, o ile nie zzielenieje, to faktycznie na kruszonkę jedynie się na da (o ile ktoś kojarzy tu takowe danie na mleku).
    • Gość: ola Re: I dobrze. Ich "pieczywo" było niezjadliwe. IP: *.mobile.telia.dk 21.08.12, 10:30
      Jak wyżej.
      • Gość: Julian Re: I dobrze. Ich "pieczywo" było niezjadliwe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 10:40
        Ludzie pamiętają jakieś wyidealizowane smaki z dzieciństwa i chyba nie jedli ostatnio tych wyrobów. Od kilku lat jakoś systematycznie leci w dół.
        • Gość: eksport wojsko IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 12:46
          Takie same mam wrażenie. Swoją drogą widząc w panoramia Wrocławia wysokie budynki z logo Mamut kojarzyła mi się jakaś informacja sprzed lat, że Mamut dla wojska robi za grube pieniądze pieczywo, co to rok może leżeć (tak mi się kojarzy przynajmniej artykuł). Patrzyłem na logo, na puste sklepy firmowe i myślałem, że w tym biznes zwietrzyli i stąd zwykłych zjadaczy olali, a tu takie info... Wie ktoś o co z tym wojskiem chodziło? Jednorazowy wyskok, czy falstart z reklamą w mediach?
        • pochodna.dx Re: I dobrze. Ich "pieczywo" było niezjadliwe. 21.08.12, 14:47
          Mnie z dzieciństwa kojarzy się sypiący się, niesmaczny chleb z mamuta (wtedy to była nazwa potoczna) a po dobre pieczywo szło się do prywatnego, przywoziło z Opola lub (jak ktoś pracował na wsi) kupowało w geesach.
    • greges58 Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwalnia... 21.08.12, 11:57
      To Oni piekli j e s z c z e jakiś chleb ???

niedopieczony, półsurowy Gniot !
      i tyle...
      co z tego - że tani ???
      ŻADEN ARGUMENT.

Idźcie w Pizdu !
      małe prywatne piekarenki jakoś nie narzekają ?
      kropka.
    • Gość: jużniezmamuta Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: *.pl 21.08.12, 12:02
      Należało kilka lat wcześniej pogonić niekompetentne towarzystwo wzajemnej adoracji w dziale handlowym. Kierownik, żona kierownika, syn kierownika, synowa kierownika...Komedia.
      Handel padł.
      • Gość: Prawda Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: 193.59.74.* 27.08.12, 20:16
        Handel padł bo właśnie tę rodzinę zwolnili rok temu a przyjęli młodą panienkę!
      • Gość: Stoperan Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: 193.59.74.* 27.08.12, 20:43
        Za to teraz rządzi rodzina przewodniczącego solidarności i kierownika logistyki,z nich nikt nie został zwolniony.! no i oczywiście kierowca pana prezesa z mamą.Oczywiście to wysokiej klasy fachowcy-niezastąpieni.....
        • Gość: BYŁY Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: 193.59.74.* 29.08.12, 21:15
          Co ma dział handlowy do jakości pieczywa?Mamut ma Dział Technologi,Dział Przygotowania Produkcji,Kupę bab,którym najlepiej wychodzi robienie sałatek i kanapek ale dla siebie!Zawsze
          były dumne z tego co zrobiły,chociaż My pracownicy tego nie akceptowaliśmy.A Prezes zawsze stał po stronie tych bab,zresztą do dziś ich broni i nie daje zwolnić.A era pieczywa skończyła się! Dzięki P.Prezesie!!!
    • Gość: Taka jedna Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: *.xdsl.centertel.pl 21.08.12, 12:28
      Nie żałuję. Ich pieczywo przypominało miks tektury z gipsem...
    • otrzej LUDZIE! 21.08.12, 12:42
      Od dłuższego już czasu (wielu już lat) można zaobserwować prowadzenie działań mających na celu upadek firmy Mamut. Nieudolne, złe zarządzanie przede wszystkim. Do tego wszelkie działania zarządu zdają się być prowadzone na NIEKORZYŚĆ spółki. Brak skutecznej reklamy, nietrafiony asortyment, źle wskazane grupy konsumenckie i to wszystko przy wysokich kosztach. Wierzę, że Mamut jako jeden z nielicznych ma doskonały chleb. Miał wszelkie możliwości stać się nowoczesnym i konkurencyjnym zakładem nie gubiącym jakości produkowanego przez siebie pieczywa. Miał zaplecze laboratoryjne (patrz ile w mące glutenu i ile trzeba dodać, NIE na polepszaczach, etc.) Kompletnie nie rozumiem posunięć pana prezesa. Komu zależy na zniszczeniu tej firmy?
      ps. i nie łudźmy się, że chleb może kosztować 1,50z, chyba z trocin i papieru toaletowego z dodatkiem proszku polepszacza.
      • greges58 Re: LUDZIE! 21.08.12, 14:22
        Kto jest tam właścicielem ???
        Przewodniczącym Rady Nadzorczej ? Jaka jest struktura akcjonariatu ?
        Do cholery !
        Nikt tego ni wie ?

Prezes to człowiek wynajęty. Prosty Manager !
        Nieudolny - na bruk.
        I tyle...
      • Gość: w Re: LUDZIE! IP: 91.216.16.* 21.08.12, 14:36
        Może kosztować jak się samemu upiecze.
        Przy okazji jest lepszy niż chleby w piekarniach i robi się bardzo prosto i szybko.
        Wystarczy mąka, woda, sól, zakwas i piekarnik.
        • Gość: Rak Re: LUDZIE! IP: 194.11.254.* 21.08.12, 16:09
          Koszt własnego chleba zależy głównie od zastosowanej mąki (i sklepu, w którym się ją kupi). Chleb można upiec prawie na każdej mące - również na tortowej :), będzie tanio ale chyba nie do końca o to chodzi w pieczeniu własnego chleba. Można również zaszaleć i piec chleb np. z mąki orkiszowej (bardzo zdrowy), ale kilogram takiej mąki w pewnym popularnym supermarkecie na Muchoborze to około 10 PLN.
          Nie mniej jednak własny chleb nie da porównać się z niczym i wszystkim gorąco polecam!
    • bellassij Piekarz/rzeźnik/grabarz zawsze mają robotę mawiają 21.08.12, 13:06
      no, ale że móc trzeba chcieć, skoro piekarz nie piecze pieczywa tylko wyroby pieczywopodobne to może lepiej, że zniknie z rynku. Natura nie lubi próżni, następcy będą lepsi.
    • wezmyr Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwalnia... 21.08.12, 17:13
      No i pisząc artykuł wypadałoby ruszyć d*pę za przeproszeniem i napisać co dalej. Bo autorzyna raczył był napisać, że teren na Żmigrodzkiej zostaje sprzedany, ale że kupuje go inna firma tej branży która będzie zatrudniać ludzi, to już nie napisał. Bo wtedy artykuł nie byłby taki alarmujący i negatywny... Zero rzetelności, zero solidności, byle wierszówka, byle wierszówka...
      • Gość: dr Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: *.play-internet.pl 22.08.12, 08:56
        A będzie? Skoro powiedziałeś A, to powiedz i B.
    • Gość: wrocławianin Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.08.12, 17:40
      Mamut na początku był spółdzielnią, za komuny był głównym producentem pieczywa, posiadał dużo małych piekarń i ciastkarń we Wrocławiu.W latach 90 zaczęto likwidować małe piekarnie i ciastkarnie, zaprzestano kształcić uczniów.moim zdaniem obecną sytuacje .jest taka:
      złe dawne dezyzję z dawnych lat
      złe zarządzanie firmą ,reklamą,markietingiem.
      przeciez mamut produkuje nie tylko pieczywo ciasto,ale takze wyroby o gwarancij spozycia długoterminowe/suchary,bułka tarta,biszkopty itp./ ktore mozna sprzedawać za granicą. Złe zarządzanie.
      a co z ludzmi !! To tyle
      • roman1310 Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln 22.08.12, 23:14
        Tak ktoś rozłożył Go na łopatki a tylu miał zwoleników.Mimo ,że jakość w ostatnich latach była niska .....
    • pawel_zet Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwalnia... 21.08.12, 18:09
      Tak z 10 lat temu bardzo chętnie kupowałem chleb z Mamuta, bo był świetny. Jeszcze osiem lat temu uszedł. Ale potem miałem uczucie, że chyba zaczęli dosypywać do ciasta trocin. W sumie więc mam sentyment, ale nie dziwię się, że nie wytrzymali konkurencji.
      • Gość: Antoni Re: Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwaln IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 22:12
        Ja też od dawna podejrzewałem, że mąka w pieczywie od mamuta jest zastępowana czymś innym... Jednym słowem mógłbym ich chleb określić jako "gnieciuch" :/
    • noremer Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwalnia... 21.08.12, 19:49
      A co to niby za dystrybucja? U mnie na wioskę pod Wrocławiem dostarczają smaczny chleb i z Milicza, i z innych daleko położonych miejscowości, a "Mamuta" tu nikt nigdy nie widział, chociaż do Wro jest 2 x bliżej.
    • Gość: Marek Nepotyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 20:38
      Wcześniej był komentarz o NEPOTYZMIE w Mamucie od kogoś z nickiem juzniezmamuta. Komentarza już nie ma.
      Zapamiętałem, bo mnie to żywo zaciekawiło, wiadomo że nepotyzm zabija firmy (i uczelnie). Czy w Mamucie rzeczywiście cała rodzina obsadziła dział sprzedaży, czy to plotka?
      • Gość: lem Re: Nepotyzm IP: *.static.korbank.pl 22.08.12, 08:46
        faktycznie, ten komentarz zniknął. Cenzura jak za komuny. Czyli to tekst sponsorowany.
    • se_gosc jakby chleb był dobry... 21.08.12, 22:05
      to by ludzie kupowali.
      proste.
    • wielki_czarownik Tęsknić nie będę. 21.08.12, 22:25
      Ich chleb był drogi i niesmaczny. Sam kupuję z reguły w Dobrym Chlebie a jak nie mam czasu tam pojechać, to w Hercie (choć też, jakby gorszy niż przed rokiem).
    • lil.u86 nepotyzm 22.08.12, 12:36
      Uawzam, ze wszech obecny nepotyzm występujący w firmie, nie tylko w szeroko rozumianym dziale sprzedazy (magazyny oraz transport) ale rowniez w pozostalych dzialach, nie byl problemem firmy. Glowna odpowiedzialnosc za upadek przedsiebiorstwa ponosi Pan prezes, ktory z reszta w ostatnich latach dzialania firmy byl tylko pionkiem w rekach nowych wlascicieli. Czlonkowie Rady Nadzorczej w tym Pan B. rowiez maczal palce w lewej sprzedazy firmy i zwolnienia wielu ludzi, ktorym nie pomogla Solidarnosc!! To wszystko to jedno wielkie oszustwo uwazam ze firma powinna zostac przeswietlona przez CBS IP i US, moze wtedy wyjdzie na jaw co tak na prawde sie stalo!
    • roman1310 Mamut nie będzie już produkował chleba. Zwalnia... 22.08.12, 22:59
      MAMUT ! Łezka się kręci !
      1975 rok ktoś powie to KOMUNA tak to KOMUNA ale smak chleba z MAMUTA nikt nie dorówna !
      To rok chyba najbardziej chlubnej karty tej PIEKARNI Od 1990 obserwuje dramatyczny upadek tej wspaniałej PIEKARNI Patrze i wychodze z podziwu jak ZARZĄDY tej FIRMY kładą ją na łopatki TO WRĘCZ KARYGODNE !!!!!!!! Czy nikt nie patrzy na upadek tej FIRMY ?

Dawny Pracownik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka