Dodaj do ulubionych

Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOSTCE!!!

30.06.04, 18:21
O co chodzi?? Dlaczego dokladnie na całej dlugości cmentarza tj od bramy
głownej prawie do skrzyzowania z Łużycką od dzisiaj tj 30.06 układana jest
nowa nawierzchnia na starym bruku. Tak ma wyglądać przebudowa ulicy warta
ponad 17 mln zł!!! Już i tak nie bylem pocieszony jak zauważylem ze torowisko
na tym samym odcinku takze zostanie stare, nowe sa tylko kawałki gdzie
znajdują sie przystanki a wiec dokladnie w 3 miejscach. Co do dalszej czesci
przebudowy nie mozna mieć zastrzeżeń bo nawierzchnia zostala zerwana,cala
siec podziemna jest w trakcie wymiany widac ze jest kompleksowo. Natomiast
tam... nie rozumiem dlaczego tak sie robi. Ta kostka niestety jest ulozona na
ziemi wiec ciagle sie zapada wiec nie wiem jak mozna bylo na niestabilnej
nawierchni ukladac nową.
Obserwuj wątek
    • piast9 Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 30.06.04, 21:58
      O ile ta kostka jest stablina, to jest to dobre rozwiązanie. Patrz na
      Braniborską. Ile lat po takim remoncie, a równa jak stół.
      • svarte_sjel Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 30.06.04, 22:02
        piast9 napisał:
        > O ile ta kostka jest stablina, to jest to dobre rozwiązanie. Patrz na
        > Braniborską. Ile lat po takim remoncie, a równa jak stół.

Patrz na Grabiszyńską
        • smi Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 01.07.04, 08:35
          I tak wszystko zależy od klasy użytych materiałów, technologii i
          doświadczenia/solidności firmy wykonawczej :-)
    • Gość: czma Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST IP: 213.25.164.* 01.07.04, 10:32
      Uważam zaasfaltowanie kostki brukowej za barbarzyństwo. Przecież materiał ten
      stanowi ogromną wartość i mógłby być wykorzystany do remontu ulic w zabytkowej
      części miasta.
      Mam też poważną wątpliwość, obserwując, jakimi technologiami remontuje się inne
      drogi, czy będzie to dobre podłoże.
      Założenia projektowe remontu - zwężenie pod wiaduktem kolejowym i wspólna
      jezdnia z torami tramwajowymi, gwarantują zakorkowanie wyjazdu z mostu!!!
      Czy Most Tysiąclecia bez wybudowania Obwodnicy Śródmiejskiej do ul.
      Żmigrodzkiej będzie Pomyłką Tysiąclecia???
      • svarte_sjel Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 01.07.04, 10:58
        Gość portalu: czma napisał(a):
        > Uważam zaasfaltowanie kostki brukowej za barbarzyństwo. Przecież materiał ten
        > stanowi ogromną wartość i mógłby być wykorzystany do remontu ulic w zabytkowej
        > części miasta.

W zasadzie się z tobą zgodzę, z tym tylko, że w magazynach ZDiK-u kostki
        (zerwanej z innych ulic) zalega sporo...

> Założenia projektowe remontu - zwężenie pod wiaduktem kolejowym i wspólna
        > jezdnia z torami tramwajowymi, gwarantują zakorkowanie wyjazdu z mostu!!!

No cóż
        • woo-cash Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 01.07.04, 19:02
          svarte_sjel napisał:
          > A to wszystko przecież i tak jest w sumie rozwiązanie tymczasowe.

Doświadczenie uczy mnie, że prowizorki bywają najtrwalsze. A lodowisko w Rynku
          będzie bardziej spektakularne, niż wieloletnia inwestycja w obwodnicę... ;-)

> Myślę, że dalszy kawałek obwodnicy będzie wybudowany wcześniej niżza 1000
          lat ;
          > ^)

Optymista! ;->

Pozdrawiam,
          Woo.
          • Gość: almac Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST IP: *.e-wroc.com 02.07.04, 03:51
            Podobno lodowisko już w drugim sezonie (o ile się nie mylę) ma podobno
            przynosić zyski. Jeśli to prawda to niech będzie co roku w tym miejscu a zyski
            niech idą w całości na remonty i budowę nowych dróg we Wrocławiu.
            • svarte_sjel Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 02.07.04, 09:25
              Gość portalu: almac napisał(a):
              > przynosić zyski. Jeśli to prawda to niech będzie co roku w tym miejscu a zyski
              > niech idą w całości na remonty i budowę nowych dróg we Wrocławiu.

Obawiam się, że zyski z lodowiska trafiają raczej do kieszeni MOSiR-u, a nie do
              ogólnomiejskiego budżetu
    • Gość: michal Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST IP: 195.205.108.* 01.07.04, 16:22
      Wydaje mi sie, ze oni po prostu klada krawezniki i opaske przykraweznikowa, a
      stara kostkowa nawierzchnia jest tam tylko dlatego, zeby mogl sie odbywac po
      niej ruch. Potem tylko zamkna na chwile ulice dla ruchu, zerwa stara kostke,
      zrobia podbudowe i wyleja asfalt, bez koniecznosci robienia tych wszystkich
      pierdol przy zamknietej ulicy, skoro mozna to zrobic teraz. Tak przynajmniej
      wywnioskowalem po obserwacji robot ;))
      • sebcat Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 01.07.04, 19:54
        Gość portalu: michal napisał(a):

> Wydaje mi sie, ze oni po prostu klada krawezniki i opaske przykraweznikowa, a
        > stara kostkowa nawierzchnia jest tam tylko dlatego, zeby mogl sie odbywac po
        > niej ruch.

No chyba jednaknie bo dzisiaj już cały odcinek od bramy numer 1 do końca
        cmentarza blizej Łużyckej był pokryty nową nawierchnią. Pierwsza warstwa
        została ułozona jeszcze chyba 2 lub 1 i warstwa scierna bo zostało z 15 cn do
        obrukowania jakie jest wzdłuż krawęzników. Wszystko zalezy od jakości asfaltu
        mam nadzieje ze wytrzyma dluuuugie lata :D Ale jednak mam watpliwosci.
        • Gość: michal Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST IP: 195.205.108.* 01.07.04, 21:56
          To zmartwiles mnie ta informacja, caly czas myslalem, ze jedank wywala stara
          kostke i zrobia normalna podbudowe, az sie przejde jutro to wszystko zobaczyc.
          • almac Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 02.07.04, 03:57

> To zmartwiles mnie ta informacja, caly czas myslalem, ze jedank wywala stara
            > kostke i zrobia normalna podbudowe, az sie przejde jutro to wszystko zobaczyc.
            Jeśli jest to oryginalna "poniemiecka" kostka (tzn. nie ruszana po wojnie) to
            takowa kostka jest 100x lepszą podbudową niż "normalna" (jak to nazwałeś)
            podbudowa wykonana przez obecnych tzw. "specjalistów"
        • Gość: michal Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST IP: 195.205.108.* 03.07.04, 21:50
          Bylem tam wczoraj i niestety okazalo sie byc tak jak mowisz :( Na jednym pasie
          polozone sa juz 3 warstwy asfaltu, a na drugim jedna. Mam spore watpliwosci co
          do tego czy nawierzchania ta wytrzyma dlugo, polozona jest na juz i tak
          zapadnietej kostce pozalewanej na odwal smola :[, kostka nie zostala
          wyczyszczona z piachu i brudu, a asfalt byl nawet kladziony na kaluze :O
          Kolejna fuszerka za nasza kase.
          • svarte_sjel Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 03.07.04, 22:30
            > zapadnietej kostce pozalewanej na odwal smola :[, kostka nie zostala
            > wyczyszczona z piachu i brudu, a asfalt byl nawet kladziony na kaluze :O

No to kupa...
          • Gość: kotbehemot Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 11:33
            Michale, czy zrobiles zdjecia temu co mowisz? Trzeba bylo, chocby komorka i zamiescic na forum. Przeciez to jest skandal!!!
            • Gość: michal Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST IP: 195.205.108.* 04.07.04, 11:37
              No wlasnie nie mialem ze soba aparatu :(( moze dzisiaj pojade tam jeszcze raz
              to pstrykne pare fotek.
              • Gość: kotbehemot co na to forumowi eksperci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 17:24
                Dobra robota michal. Czego sie nie da powiedziec wykonwacy i ZDiKowi! To wyglada strasznie na tych zdjeicach, co na to forumowi experci?
            • Gość: michal Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST IP: 195.205.108.* 04.07.04, 16:31
              Mam juz zdjecia niedociagniec, ktore znalazlem. Oto i one:

1) republika.onet.pl/do_forum/osobowicka/1.jpg
              republika.onet.pl/do_forum/osobowicka/2.jpg
              republika.onet.pl/do_forum/osobowicka/3.jpg
              republika.onet.pl/do_forum/osobowicka/13.jpg
              Na tych 4 zdjeciach widac ze zblizenia na jaka powierzchnie kladziony byl
              asfalt. Na zdjeciah nr 2 i 13 widac roznice grubosci pierwszej warstwy asfaltu.
              Zdjecia te byly wykonane w odleglosci ok 2-3 m od siebie, a roznica grubosci
              warstwy asfaltu wynosi kilka cm. Dlaczego tak jest?? Dlatego, ze w jednym
              miejscu byla zapadnieta kostka i trzeba bylo jakos wyrownac poziom :/

2) republika.onet.pl/do_forum/osobowicka/4.jpg
              republika.onet.pl/do_forum/osobowicka/5.jpg
              Na tych dwoch zdjeciach widac z perspektywy to co na wczesniejszych zdjeciach.
              Widac ewidentnie zapadnieta kostke.

3) republika.onet.pl/do_forum/osobowicka/6.jpg
              republika.onet.pl/do_forum/osobowicka/7.jpg
              republika.onet.pl/do_forum/osobowicka/8.jpg
              republika.onet.pl/do_forum/osobowicka/9.jpg
              republika.onet.pl/do_forum/osobowicka/10.jpg
              no comments

4) republika.onet.pl/do_forum/osobowicka/11.jpg

Z lewej strony asfalt jest wylany na kawalek betony, nastepnie jest wysypany na
              odwal tluczen, potem kostka, a z prawej troche wody dla urozmaicenia.

5) republika.onet.pl/do_forum/osobowicka/12.jpg

Dla wykonawcy szczegoly nie sa wazne, co z tego ze trzeba bylo zrobic wykop i
              usunac kostke, jak mozna potem wsypac troche tlucznia, zalac asfaltem i nic nie
              bedzie widac :/

6) republika.onet.pl/do_forum/osobowicka/14.jpg

A to jest chyba mistrzostwo swiata. Z lewej lezy po prostu ziemia :O Walimy
              asfaltu ile sie da, musimy przeciez wyrownac poziom.

7) republika.onet.pl/do_forum/osobowicka/15.jpg

A tutaj wiadukt, ktory ma szerokosc dwoch pasow, lacznie z torowiskiem w
              jezdni. I ta jezdnia ma isc droga krajowa :/

• Gość: michal Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST IP: 195.205.108.* 04.07.04, 16:33
                sorry, ale linki nie dzialaja :((

Trzeba usunac "onet" i wszystko bedzie smigac.
              • Gość: michal Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST IP: 195.205.108.* 04.07.04, 16:44
                Tutaj juz powinno wszystko dzialac.

Mam juz zdjecia niedociagniec, ktore znalazlem. Oto i one:

1) republika.pl/do_forum/osobowicka/1.jpg
                republika.pl/do_forum/osobowicka/2.jpg
                republika.pl/do_forum/osobowicka/3.jpg
                republika.pl/do_forum/osobowicka/13.jpg

Na tych 4 zdjeciach widac ze zblizenia na jaka powierzchnie kladziony byl
                asfalt. Na zdjeciah nr 2 i 13 widac roznice grubosci pierwszej warstwy asfaltu.
                Zdjecia te byly wykonane w odleglosci ok 2-3 m od siebie, a roznica grubosci
                warstwy asfaltu wynosi kilka cm. Dlaczego tak jest?? Dlatego, ze w jednym
                miejscu byla zapadnieta kostka i trzeba bylo jakos wyrownac poziom :/

2) republika.pl/do_forum/osobowicka/4.jpg
                republika.pl/do_forum/osobowicka/5.jpg

Na tych dwoch zdjeciach widac z perspektywy to co na wczesniejszych zdjeciach.
                Widac ewidentnie zapadnieta kostke.

3) republika.pl/do_forum/osobowicka/6.jpg
                republika.pl/do_forum/osobowicka/7.jpg
                republika.pl/do_forum/osobowicka/8.jpg
                republika.pl/do_forum/osobowicka/9.jpg
                republika.pl/do_forum/osobowicka/10.jpg
                no comments

4) republika.pl/do_forum/osobowicka/11.jpg

Z lewej strony asfalt jest wylany na kawalek betony, nastepnie jest wysypany na
                odwal tluczen, potem kostka, a z prawej troche wody dla urozmaicenia.

5) republika.pl/do_forum/osobowicka/12.jpg

Dla wykonawcy szczegoly nie sa wazne, co z tego ze trzeba bylo zrobic wykop i
                usunac kostke, jak mozna potem wsypac troche tlucznia, zalac asfaltem i nic nie
                bedzie widac :/

6) republika.pl/do_forum/osobowicka/14.jpg

A to jest chyba mistrzostwo swiata. Z lewej lezy po prostu ziemia :O Walimy
                asfaltu ile sie da, musimy przeciez wyrownac poziom.

7) republika.pl/do_forum/osobowicka/15.jpg

A tutaj wiadukt, ktory ma szerokosc dwoch pasow, lacznie z torowiskiem w
                jezdni. I ta jezdnia ma isc droga krajowa :/
                • bystrzak2000 Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 04.07.04, 17:50
                  Trzeba napisać do gazet, zawiadomić telewizję. To trzeba nagłośnić!!!
                  • piast9 Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 04.07.04, 18:14
                    Ja broniłem koncepcji wylewania asfaltu na kostkę powołując się na stan ulicy
                    Braniborskiej, ale na Braniborskiej przed asfaltem kostka była równa i czysta.
                    To, co się dzieje na Osobowickiej to jest jakiś skandal! Przecież w tym miejscu,
                    gdzie asfalt wylano na tłuczeń lub wodę w pół roku zrobi się dziura!
                    • bystrzak2000 Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 04.07.04, 18:41
                      A ZDiK tak bronił tej krakowskiej firmy jak ją wybrali. Teraz widać, że
                      protesty innych firm były słuszne. Narzekaliśmy na Ziajkę, a on na pewno by
                      takiej fuszerki nie odwalił. To nawet na Grunwaldzkim zrobili lepiej, bo
                      zerwali kostkę, a była to tylko naprawa nawierzchnii. To co tu robią to jest
                      skandal!
                      • Gość: michal Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST IP: 195.205.108.* 04.07.04, 18:52
                        Zgadza sie, skandal jakich malo!
                        Oczywiscie, ze glownym winowajca jest wykonawca ZUE Krakow, ale jednak ZdiK nie
                        pozostaje takze bez winy, ktory zlecil wykonanie takiego projektu, ktory
                        przeiwdywal wylanie asfaltu na kostke. Nie wiem tez, gdzie nadzor ZDiK`u nad ta
                        budowa, przeciez tam powinien byc jakis inspektor, ktory wychwycilby te
                        wszystkie nieprawidlowosci. Moim zdaniem jak najszybciej powinno sie zerwac
                        wylany juz asfalt, wywalic kostke i zrobic porzadna! podbudowe, ktora bedzie
                        nadawala sie na droge krajowa! Ale znajac zycie nikt tego nie zrobi, bo grozilo
                        by to nie wywiazaniem sie z terminu otwarcia mostu, a przeciez propaganda musi
                        byc. Otworzymy most 1 pazdziernika, wiec otworzymy, nie wazne jakim kosztem.
                        • bystrzak2000 Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 04.07.04, 19:25
                          Wszystko prawda, ale pozostaje jeszcze jedno pytanie: dlaczego ta fuszerka
                          kosztuje ponad 17 mln PLN??? Przecież na Grunwaldzkim zerwano kostkę, a
                          kosztowało to kilkakrotnie mniej. Tu kostki nie zrywają i jest o wiele drożej???
                          Coś tu śmierdzi...
                          • Gość: michal Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST IP: 195.205.108.* 04.07.04, 19:31
                            Dokladnie, niejasnosci jest jeszcze wiecej, np torowisko zostaje stare, wymione
                            zostalo tylko w miejsu w ktorym sa przystanki. Powazniejsze roboty sa tylko w
                            okolicach wiaduktu oraz skrzyzowania z baltycka, ale nie wydaje mi sie, zeby
                            tte dwa krotkie odcinki kosztowaly tyle kasy. Chetnie zobaczylbym caly
                            kosztorys tych prac. Nie wiecie czy mozna w ZDiK`u cos takie zobaczyc?
                            • Gość: michal Nie mozna zobaczyc kosztorysu!!!! IP: 195.205.108.* 05.07.04, 10:21
                              Dzwonilem do ZDiK`u w tej sprawie i powiedziano mi, ze osoba prywatna nie ma
                              wgladu do kosztorysu! Jedynie firmy startujace w przetargu moga go sobie
                              obejrzec. Zenada!!
                              • es_wu Re: Nie mozna zobaczyc kosztorysu!!!! 06.07.04, 22:54

> Dzwonilem do ZDiK`u w tej sprawie i powiedziano mi, ze osoba prywatna nie ma
                                > wgladu do kosztorysu! Jedynie firmy startujace w przetargu moga go sobie
                                > obejrzec. Zenada!!
                                >

Niech nie gadają bzdur!!! To reguluje Ustawa o Dostępie do Informacji Publicznej:
                                www.freepress.org.pl/ustawa_o_dostepie.html
                                Art. 2 ust. 1. Informacje o które prosisz podpadają wg mnie pod art. 6 ust 5.

Pozdrawiam,
                                SW

• svarte_sjel Re: Nie mozna zobaczyc kosztorysu!!!! 07.07.04, 00:35
                                  es_wu napisał:
                                  > Art. 2 ust. 1. Informacje o które prosisz podpadają wg mnie pod art. 6 ust 5.

A według mnie nie...
                                  • Gość: michal Jednak mozna :)) IP: 195.205.108.* 26.07.04, 22:37
                                    svarte_sjel napisał:

> es_wu napisał:
                                    > > Art. 2 ust. 1. Informacje o które prosisz podpadają wg mnie pod art. 6 ust
                                    > 5.
                                    >
                                    > A według mnie nie...

A wedlug mnie i ZDiK`u tak.. ;) Uderzylem troche wyzej niz panie odbierajace
                                    telefon i udalo mi sie uzyskac dostep do kosztorysu i projektu technicznego.
                                    Wedlug kosztorysu koszta rozkladaja sie nastepujaco:
                                    1) Nawierzchnia torowa - 6,453 mln,
                                    2) Nawierzchnia drogowa - 4,947 mln,
                                    3) Kanalizacja deszczowa - 1,404 mln,
                                    4) Konstrukcje inzynierskie - 1,658 mln,
                                    Reszta to nasadzenie zieleni, rury gazowa, wodne, itp. Nie chcialo mi sie tego
                                    spisywac.
                                    Ale najwazniejsze jest to, ze wedlug mnie wykonawca nie trzyma sie projektu. W
                                    projekcie jest napisane, ze tam gdzie podbudową nie jest stara kostka,
                                    podbudowe buduje sie w nastepujacy sposob:
                                    Na samym dole kruszywo scieralne, troche wyzej dwie warstwy betonu asfaltowego
                                    i dopiero na to warstwe scieralna. Z tego co widzalem to wykonawca calkowcie
                                    zapomina o betonie i leje asfalt bezposrednio na kruszywo.
                                    I jeszcze jedno: tam gdzie podbudowa jest kostka, kostka ta lezy na podbudowie
                                    wykonanej z cienkiego betonu. Cokolwiek by to znaczylo, nie jest raczej w
                                    stanie wytrzymac naporu 40 tonowcyh TIR`ow, ktore beda tam jezdzic dosyc
                                    czesto, jak osobowicka stanie sie juz droga krajowa.

pozdr. michal
                                    • svarte_sjel Re: Jednak mozna :)) 27.07.04, 08:55
                                      > A wedlug mnie i ZDiK`u tak.. ;) Uderzylem troche wyzej niz panie odbierajace

Ort*3 :^P

> Na samym dole kruszywo scieralne, troche wyzej dwie warstwy betonu asfaltowego
                                      > i dopiero na to warstwe scieralna. Z tego co widzalem to wykonawca calkowcie
                                      > zapomina o betonie i leje asfalt bezposrednio na kruszywo.

1. asfaltu się nie leje
                                      2. Nie żebym się czepiał, ale beton asfaltowy i beton to trochę co innego. Nie
                                      chcesz chyba powiedzieć, że układana jest jedna warstwa asfaltu, nie?

> I jeszcze jedno: tam gdzie podbudowa jest kostka, kostka ta lezy na podbudowie
                                      > wykonanej z cienkiego betonu. Cokolwiek by to znaczylo, nie jest raczej w

Kostka na betonie... Ick. Współczesna tandeta.
                                      Porządnie ułożona kostka jest robiona na podbudowie z piasku... A raczej była.
                                      • Gość: michal Re: Jednak mozna :)) IP: 195.205.108.* 27.07.04, 11:13
                                        svarte_sjel napisał:

> 1. asfaltu się nie leje
                                        > 2. Nie żebym się czepiał, ale beton asfaltowy i beton to trochę co innego. Nie
                                        > chcesz chyba powiedzieć, że układana jest jedna warstwa asfaltu, nie?

No tak, masz racje, pomylilo mi sie troche. Ale i tak uwazam, ze to za malo i
                                        podbudowa powinna byc z betonu, a nie ze zwyklego tlucznia.

> Kostka na betonie... Ick. Współczesna tandeta.
                                        > Porządnie ułożona kostka jest robiona na podbudowie z piasku... A raczej była.

Kostke na betonie kladli Niemcy. Chodzilo mi o ta kostke, ktora teraz robi za
                                        podbudowe na odcinku wzdluz cmentarza.
                                        • svarte_sjel Re: Jednak mozna :)) 27.07.04, 12:22
                                          > No tak, masz racje, pomylilo mi sie troche. Ale i tak uwazam, ze to za malo i
                                          > podbudowa powinna byc z betonu, a nie ze zwyklego tlucznia.

Tak naprawdę dużo istotniejsze jest to, jak dobrze jest zagęszczony grunt pod
                                          spodem.

> Kostke na betonie kladli Niemcy. Chodzilo mi o ta kostke, ktora teraz robi za

Niemcy na betonie???

O niemiecką kostkę to ty bądź spokojny. Ona się potrafi dobrze trzymać pod dużym
                                          ruchem nawet jeśli się podłoże zapadnie :^)
                                          • Gość: michal Re: Jednak mozna :)) IP: 195.205.108.* 27.07.04, 12:45
                                            svarte_sjel napisał:

> Niemcy na betonie???
                                            >
                                            > O niemiecką kostkę to ty bądź spokojny. Ona się potrafi dobrze trzymać pod
                                            duży
                                            > m
                                            > ruchem nawet jeśli się podłoże zapadnie :^)

Tez sie zdziwilem jak to przeczytalem, ale jak byk bylo napisane: kostka na
                                            podbudowie z cienkiego betonu na odcinku 0+370 do 1+240

• bystrzak2000 Re: Jednak mozna :)) 27.07.04, 13:47

> svarte_sjel napisał:
                                              >
                                              > > Niemcy na betonie???
                                              > >
                                              > > O niemiecką kostkę to ty bądź spokojny. Ona się potrafi dobrze trzymać po
                                              > d
                                              > duży
                                              > > m
                                              > > ruchem nawet jeśli się podłoże zapadnie :^)
                                              >
                                              > Tez sie zdziwilem jak to przeczytalem, ale jak byk bylo napisane: kostka na
                                              > podbudowie z cienkiego betonu na odcinku 0+370 do 1+240
                                              >

To prawda. Niemcy najpierw wylewali beton, później sypali piasyk i nato
                                              układali kostkę, wypełniali szpary betonem i całość szlifowali. Tak w skrócie
                                              można opisać proces budowy dróg w Niemczech przed wojną.
                                              • svarte_sjel Re: Jednak mozna :)) 27.07.04, 13:55
                                                bystrzak2000 napisał:
                                                > układali kostkę, wypełniali szpary betonem i całość szlifowali. Tak w skrócie

Wypełnianie szpar betonem to nasza powojenna specjalność :^P
                                                Właśnie dlatego współczesna kostka się nie chce trzymać.
                                                • bystrzak2000 Re: Jednak mozna :)) 27.07.04, 14:23
                                                  svarte_sjel napisał:

> bystrzak2000 napisał:
                                                  > > układali kostkę, wypełniali szpary betonem i całość szlifowali. Tak w skr
                                                  > ócie
                                                  >
                                                  > Wypełnianie szpar betonem to nasza powojenna specjalność :^P
                                                  > Właśnie dlatego współczesna kostka się nie chce trzymać.

Niemcy też wypełniali, tylko że kostki były tag równo ucięte, że szpary były
                                                  bardzo małe.
                                                  • svarte_sjel Re: Jednak mozna :)) 27.07.04, 14:54
                                                    bystrzak2000 napisał:
                                                    > Niemcy też wypełniali, tylko że kostki były tag równo ucięte, że szpary były
                                                    > bardzo małe.

Bo oni kostki porządnie przycinali, szlifowali, a nie tak jak teraz
                                                  • bystrzak2000 Re: Jednak mozna :)) 27.07.04, 23:47
                                                    svarte_sjel napisał:

> bystrzak2000 napisał:
                                                    > > Niemcy też wypełniali, tylko że kostki były tag równo ucięte, że szpary b
                                                    > yły
                                                    > > bardzo małe.
                                                    >
                                                    > Bo oni kostki porządnie przycinali, szlifowali, a nie tak jak teraz
                                                  • svarte_sjel Re: Jednak mozna :)) 28.07.04, 08:57
                                                    bystrzak2000 napisał:
                                                    > No właśnie, taka kostka już tylko na podjazd do garażu się nadaje...

I na murki wokół kwietników ;^)

Wystarczyłoby ją porządnie obrobić i by się nadała na jezdnię. Tyle, że by była
                                                    troszkę mniejsza ;^)
                                                  • kontour Re: Jednak mozna :)) 28.07.04, 09:15
                                                    Nawet na to sie nie nadaje ;-)
                                                    Jak ktos ma garaz ponizej poziomu ulicy, to raczej ciezko mu bedzie wyjechac
                                                    zima pod gorke, gdy spadnie snieg...
                                    • piast9 Re: Jednak mozna :)) 27.07.04, 10:26
                                      Z tego co wiem, to beton asfaltowy to jest właśnie to, co tam położono jako
                                      pierwszą warstwę.

Jeśli to, co tam było pod spodem na poboczu to był zagęszczony tłuczeń, to robią
                                      zgodnie z projektem. Tyle że ze zdjęć wydaje się że to poszło na normalną ziemię.
                      • svarte_sjel Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 05.07.04, 11:06
                        bystrzak2000 napisał:
                        > protesty innych firm były słuszne. Narzekaliśmy na Ziajkę, a on na pewno by
                        > takiej fuszerki nie odwalił. To nawet na Grunwaldzkim zrobili lepiej, bo
                        > zerwali kostkę, a była to tylko naprawa nawierzchnii. To co tu robią to jest

To z czego jest podbudowa zależy od projektu, nie od wykonawcy :^)

Oczywiście przynajmniej w teorii, ale wątpliwe, żeby wykonawcy udało się zrobić
                        całą podbudowę niezgodną z projektem pomiędzy wizytami inspektorów ze ZDiK-u ;^)
                        • bystrzak2000 Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 05.07.04, 20:57
                          svarte_sjel napisał:

> To z czego jest podbudowa zależy od projektu, nie od wykonawcy :^)

Tak, tylko że projekt miał chyba przygotować wykonawca, bo jakoś wcześniej o
                          nim nie słyszałem.
                    • svarte_sjel Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 05.07.04, 11:01
                      piast9 napisał:
                      > gdzie asfalt wylano na tłuczeń lub wodę w pół roku zrobi się dziura!

Woda tak, tłuczeń
                      • piast9 Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 05.07.04, 16:42
                        svarte_sjel napisał:

> Przez lata robiono tłuczniowe podbudowy i drogi się nie *rozpadały*. Nie żeby
                        > taka podbudowa była szczególnie rewelacyjna
                        • sebcat Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 05.07.04, 17:12
                          Tak jak mówiłem bubel bubel bubel :)))) Dobrze ze spotyka sie to z takim
                          szerokim zainteresowaniem. Ja tak wlasnie sobie porównuje zkakres praz i na
                          takiej kasprowicza zrobiono z programu 14,5 zrobiono wszystko praktycznie
                          komplekosow oprocz sieci podziemnych i to był tylko remont. Na osobowickiej
                          mowimy o przebudowie za ponad 3 mln wiecej niz caly ten program a robi sie tam
                          niewiele bo tak:
                          1 nowa kanalizacja na całej dlugosci
                          2 wodociagi,gazociagi gdzeisc tak do ul czeskiej wyminili
                          3 siec cieplownicza na skrzyzownaiu
                          4 nowe torowisko na odcinku Serbska - Bałtycka,wiadukt kolejowy i 3 bramy
                          głowne cmentarza
                          5 nowe oswietlenie
                          6 nowa nwierzchnia na odcinku prawie od łuzyckiej (bo chyba na polowie jezdni
                          tam gdzienie zrywali kostki to ja zostawią) do Bałtyckiej
                          7 obnizenie pozimu jezdni pod wiaduketem,mury oporowe pod widuktem i przy
                          skrzyzowaniu z Bałtycką no i dobudowa tych dodakowych pasów na Bałtyckiej

Stara zostają tory w wiekszej czesci,stara została nawierzchnia. Ciekaw jestem
                          czy czhociaz zadbja o skarby włau gdzie biegnie dorga bo wygladaja fatalnie.
                          Ale pewnie nie. Cena chyba nie jest adekwatna do zakresu prac. Juz lepiej było
                          zrobic na całej dlugosci ulice z torowiskiem w jezdni, zmiescilo by sie dwa
                          razy wiecej samochodow a nie....
                          Ale z usmiechem patrze na porazkę naszych obecnych urzedasów. Beda próbowali
                          sie szczycic nowym mostem, ze odkorkowali miasto, a bedzie zupelnie inaczej.
                          Ciekawe czy ta lekcja kogos czegos nauczy czy dalej bedzie sie robic buble za
                          publiczne pieniądze.Echhhh, cóż mam nadzeje ze teraz prasa sie tym zajmie bo co
                          my mozemy??? :D
                        • svarte_sjel Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 05.07.04, 17:12
                          piast9 napisał:
                          > Czy również pod drogi przewidziane pod obciążenia sznurem TIRów, przynajmniej
                          > przez parę lat? Taki tłuczeń chyba osiada pod takim naciskiem.

Obwodnica Śródmiejska (odcinek robiony w latach 80.) była właśnie na tłuczniowej
                          podbudowie robiona. W większości trzyma się znośnie, do remontu poszedłtylko
                          najbardziej obciążony odcinek (tam, gdzie byłą jedna jezdnia zamiast dwóch).

Zgadza się, tłuczeń pracuje i stąd pęknięcia. Ale betonowa podbudowa wcale nie
                          jest od tego wolna
                          • smi Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 06.07.04, 07:53
                            W artykule GW specjaliści wypowiadają się, że technologia kładzenia kolejnych
                            warstw na ul. Osobowickiej nie do końca jest zgodna ze sztuką ... :P
                            Co może spowodować ograniczenie wytrzymałości nawierzchni do 2-3 lat - czyli
                            tak może się skończyć "szybkie dorobienie" dojazdu do Mostu Milenijnego z
                            powodu braku odcinka Most Milenijny-Irysowa :P
                            • svarte_sjel Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 06.07.04, 09:37
                              smi napisał:
                              > W artykule GW specjaliści wypowiadają się, że technologia kładzenia kolejnych
                              > warstw na ul. Osobowickiej nie do końca jest zgodna ze sztuką ... :P

Jeśli kładą asfalt na nieoczyszczone podłoże to na pewno nie jest to zgodne ze
                              sztuką...
                              • smi Re: Osobowicka - NOWA NAWIERZCHNIA NA STAREJ KOST 06.07.04, 14:34
                                Tak, sztuką jest zrobienie tylu metrów kwadratowych jezdni na zapalenie płuc -
                                czyli w ciagu trzech miesięcy, ale chyba nie o taką sztukę tu chodzi ... :P
                • Gość: michal Wszystko wiem!! IP: 195.205.108.* 07.07.04, 16:28
                  Juz wszystko wiem dlaczego krakusy wykonuja tak beznadziejnie ta robote! Oni tu
                  przyjechali w zupelnie innym celu niz remont drogi. Szczegoly na zdjeciu ;))

republika.pl/do_forum/osobowicka/16.jpg
                  • piast9 Re: Wszystko wiem!! 07.07.04, 19:28
                    Znam lepsze miejsca na grilla. I fajniejsze towarzystwo :)
                  • Gość: llameth Re: Wszystko wiem!! IP: *.magma / *.magma-net.pl 08.07.04, 11:22
                    Zapomniałeś (? :P ) dodać, że ci panowie spawają termitowo tory, a pieką kiełbaski...
    • Gość: michal Co powiecie na to ?? IP: 195.205.108.* 05.07.04, 22:46
      Jakiej jakości jest asfalt na Osobowickiej?

Marek Szempliński 05-07-2004 , ostatnia aktualizacja 05-07-2004 20:01

Oglądaliśmy w poniedziałek remont ul. Osobowickiej. Obawiamy się, że kładziony
      tam asfalt długo nie pociągnie. I za trzy lata miasto zafunduje nam znowu
      zrywanie nawierzchni

czytaj dalej »
      r e k l a m a

Konsorcjum krakowskich firm, które remontuje ulicę, nie mogło asfaltu kupić we
      Wrocławiu. Miejscowe wytwórnie, w większości należące do rodzimych firm
      drogowych, odmawiały dostawy. Tłumaczą się tym, że cała produkcja jest już
      zamówiona albo zużywają ją na własne potrzeby. Ponieważ remont Osobowickiej ma
      się skończyć we wrześniu wraz z budową mostu Milenijnego, wykonawca musiał
      szukać dostawcy poza Wrocławiem. Znalazł w oddalonym o ok. 90 km wielkopolskim
      Odolanowie.

Zdaniem specjalistów temperatura masy użytej do budowy drogi nie może spaść,
      zanim się ją wyleje, poniżej 130 stopni Celsjusza, bo po trzech do pięciu lat
      trzeba będzie ją znowu wymieniać.

- Według norm masa powinna dojechać na miejsce w ciągu dwóch godzin - wyjaśnia
      Andrzej Duszyński z Instytutu Badawczego Dróg i Mostów w Żmigrodzie. Potwierdza
      to także inwestor, czyli Zarząd Dróg i Komunikacji. - Na budowę trafia materiał
      o temperaturze co najmniej 150 stopni. Nasze laboratorium kontroluje jakość
      używanych mieszanek - zapewnia rzeczniczka ZDiK-u Ewa Mazur.

Prześledziliśmy drogę, którą musi przebyć asfalt. Jadąc z prędkością nie
      większą niż 70 km/h, tak jak ciężarówka, trasę z Odolanowa na Osobowicką
      pokonaliśmy w półtorej godziny. Ale to było w niedzielę, czyli bez korków.
      Wiadomo, ile można stać w Oleśnicy w powszedni dzień.

- Nasze samochody omijają to miasto. Wytyczyliśmy trochę dłuższą, ale znacznie
      mniej uczęszczaną drogę - odpiera nasze zarzuty Wiesław Nowak, prezes
      krakowskiej firmy ZUE, która jest częścią konsorcjum remontującego Osobowicką.

Pojechaliśmy zatem zobaczyć, jak kładą asfalt. Wczoraj drogowcy budowali
      nawierzchnię na skrzyżowaniu ulicy Osobowickiej z Łużycką. Około godziny 13
      trafiliśmy na moment spryskiwania ubitej podbudowy specjalną emulsją. Dopiero
      na nią drogowcy położą pierwszą warstwę. Po tym zabiegu robotnicy zaczęli
      wyczekiwać na asfalt. Przyjechał o godzinie 15.30. Kierowca opowiadał, że
      podróż zajęła mu dwie godziny bez pięciu minut. Zanim asfalt trafił do maszyny,
      która go kładzie, upłynęło kolejne pół godziny. Zaczęło padać, a wywrotka z
      Odolanowa, zerwała kołami emulsję, na której masa miała być położona. Dziesięć
      minut po pierwszym samochodzie przyjechał następny, który na rozładunek czekał
      około 40-50 minut. Deszcz padał coraz mocniej. Nie było widać, żeby ktoś
      mierzył temperaturę wylewanej mieszanki.

- To tylko pierwsza warstwa. Zapewniam, że była położona zgodnie ze sztuką.
      Deszcz był niewielki, a emulsja często odpada - uspokaja kierownik kontraktu
      Marcin Wiszniewski.

- Gdybym ja kładł podczas deszczu i odpadłaby emulsja, która ma spajać masę z
      podłożem, to inspektor nadzoru kazałby mi wszystko powtarzać. Nie rozumiem też,
      dlaczego pierwsza warstwa miałaby być mniej zagęszczona, a to grozi, jeśli jest
      za zimna. Musi być tak samo rozgrzana jak warstwa wierzchnia. Zła podbudowa
      spowoduje, że za kilka lat będą koleiny - ocenia sytuację jeden z wrocławskich
      drogowców.

• sothis666 Re: Osobowicka - to juz przerabiali w Legnicy... 05.07.04, 23:53
      Zjazd z A4 do Legnicy mial właśnie taką nawierzchnię - asfalt na kostce. Po kilku latach (jeżdże do L. od 3 lat) zrobił się koszmar - dziury były w stanie zmasakrować każde zawieszenie. Skończyło sie tak, że jakiś rok temu zerwali cały asfalt i ponownie jeżdzi się po kostce kładzionej 70 lat temu.
      I żadnych wniosków, niestety...
      • smi Re: Osobowicka - to juz przerabiali w Legnicy... 06.07.04, 07:51
        Asfalt na tym odcinku zerwano w 2002 roku, po sławetnej zimie styczeń 2002 :-)
        A kostka jest praktycznie równa jak stół :-)
      • svarte_sjel Re: Osobowicka - to juz przerabiali w Legnicy... 06.07.04, 09:41
        sothis666 napisał:
        > Zjazd z A4 do Legnicy mial właśnie taką nawierzchnię - asfalt na kostce. Po kil

Podobnie jak większość ulic w Legnicy i Jeleniej Górze oraz sporo we Wrocławiu.
        Trzymają się świetnie.

> sakrować każde zawieszenie. Skończyło sie tak, że jakiś rok temu zerwali cały a
        > sfalt i ponownie jeżdzi się po kostce kładzionej 70 lat temu.

I dobrze
        • Gość: Rafis hehe :) IP: 213.199.196.* 06.07.04, 20:55
          Bardzo dobrze, że ludzie interesuja sie tym wszystkim co sie wkoło nas dzieje i
          nadzoruja budowe :)
          Jednak uczestnicy tego forum dziela sie na dwie grupy: malkontentów i wiekszych
          malkontentów ;)
          Co do firmy to napewno realizuje ona projekt wykonawczy bo trudno by było ukryc
          fakt zalania kostki asfaltem zamiast jej wymiany i zrobienia podbudowy.
          Po drugie fuszerka na kontrakcie wartym 17 mln zł i co za tym idzie poprawki
          jakich trzeba bedzie dokonac w takim razie oznaczałyby koniec tej firmy(koszty
          poprawek) więc bardziej od was wierze w to ze jednak droga będzie wytrzymała.
          Co do podbudowy to chyba jest jednak lepsza(choc moze źle to wygląda wizualnie
          wporównaniu z gładkim nowiutkim asfaltem) niz nowa o nieznanej jakosci. Ta
          kostka juz sie nie zapadnie bo przez lata zdążyła osiąść. W tamtym roku pod
          moim domem w ramach programu 14,5 mln robiono część ulicy kamiennej. Asfalt
          kładziono na kruszywo jakie zostało po zdrapaniu starej nawierzchni.Droga ma
          juz prawie rok i nie ma nawet rysy choc ciezarówki tez nie są tu rzadkoscią. Z
          kolei 3 lata temu robiono w ten sposób kawałek kamiennej od AE do Borowskiej-
          stan jest bardzo dobry.
          Moim nieprofesionalnym zdaniem najwazniejsza w tej sprawie jest grubosc
          podkładu asfaltowego i jego wytrzymałość. Jeśli będzie dobry i odpowiednio
          gruby to wytrzyma długo. Jesli nie to w ZDIKU poleca łby :)
          To takie moje przemyślenia ajak będzie to sie okaże...

pzdr.

PS. Jednak ręke na pulsie trzeba trzymac :)
          • Gość: kotbehemot Re: hehe :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 21:00
            A jajestem optymista- uwazam ze ZDiK nie zdarzy z Osobowicka do konca wrzesnia i glowy poleca. ZDiKowi i MPK mowimy stanowcze NIE! Reszta wladz miasta jest ok;)
            • Gość: perian Re: hehe :) IP: *.kom / *.kom-net.pl 06.07.04, 21:52
              MPK to władze miasta? Firma robi co ZDiK każe (zamawia) a właściciel
              (prezydent) jeszcze eksmituje dyrekcję firmy. MPK niewiele może.
              • Gość: kotbehemot Re: hehe :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 22:33
                Przepraszam, nie zastanowilem sie doglebnie piszac to;) ZDiK musi odejsc
              • svarte_sjel Re: hehe :) 07.07.04, 00:37
                Gość portalu: perian napisał(a):
                > (prezydent) jeszcze eksmituje dyrekcję firmy. MPK niewiele może.

Ostatnio dostali prezent w postaci prawa własności do swojej nowej siedziby :^)
                • Gość: perian Re: hehe :) IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.07.04, 15:38
                  Szkoda, że nie dostali jak powstawało MPK sp. z o.o. W porównaniu do Solnego
                  obecna siedziba to speluna. Ale to dość dobitnie pokazuje stosunek miasta do
                  MPK.
                  • svarte_sjel Re: hehe :) 07.07.04, 20:08
                    Gość portalu: perian napisał(a):
                    > Szkoda, że nie dostali jak powstawało MPK sp. z o.o. W porównaniu do Solnego

Baaaa...

> obecna siedziba to speluna. Ale to dość dobitnie pokazuje stosunek miasta do

Z reprezentacyjnym budynkiem w samym centrummiasta trudno się równać, ale ta
                    "speluna" jest warta 3840000 złotych :^)
          • piast9 Re: hehe :) 06.07.04, 22:23
            Wszystko się zgadza, ok, też mam nadzieję że ta droga będzie długo służyć i że
            drogowcy wiedzą co robią. Przeczą temu co prawda wypowiedzi nazdorującego
            budowę, że spodnia warstwa asfaltu to ona nie jest w ogóle ważna, i że z tego
            powodu można ją kłaść w czasie deszczu.

Ale nie zgodzę się w jednym. Nawet gdy ta droga rozpadnie się w pył po miesiącu,
            to w ZDiK nikomu włos z głowy nie spadnie.
            • Gość: Rafis Re: hehe :) IP: 213.199.196.* 06.07.04, 22:53
              moim zdaniem jesli cos będzie nie tak to głowy polecą. Cierpliwosc "góry" do
              ZDIKU jest na skraju wytrzymałości.
              • es_wu Re: hehe :) 06.07.04, 22:57
                Gość portalu: Rafis napisał(a):

> moim zdaniem jesli cos będzie nie tak to głowy polecą. Cierpliwosc "góry" do
                > ZDIKU jest na skraju wytrzymałości.
                >
                Pewny jesteś???? Bo moja cierpliwość do ZDiKu już dawno się skończyła a miasto
                wydaje się nie być tym w ogóle zainteresowane.

Pozdrawiam,
                SW

• smi Re: hehe :) 07.07.04, 08:27
                  Po czym i tak odbierze się budowę ... :P
                  • Gość: jerzy Re: hehe :) IP: *.wroclaw.mm.pl 07.07.04, 09:36
                    Nie rozumiem Waszych wątpliwości. Oczywiście, że polecą głowy. Zwolnią jakąś
                    sprzątaczkę i dumnie ogłoszą, że ukarali winnych. Czy w tym kraju kiedykolwiek
                    ukarano naprawdę WINNEGO podjęcia złej decyzji?
                  • Gość: Rafis Re: hehe :) IP: 213.199.196.* 07.07.04, 12:03
                    smi napisał:

> Po czym i tak odbierze się budowę ... :P

a dlaczego niby maja nie odbierac budowy? :)
                    • fredrus Re: hehe :) 15.07.04, 19:52
                      Te zdjecia moga w przyszlosci sie okazac dowodem w sadzie.
                      • Gość: Rafis Re: hehe :) IP: 213.199.196.* 15.07.04, 20:59
                        fredrus napisał:

> Te zdjecia moga w przyszlosci sie okazac dowodem w sadzie.

akurat te zdjecia nie pokazuja nic niewłasciwego :) Przeciez nie widac tego co
                        jest pod nowa warstwa asfaltu! Gdyby ktos zrobił zdjęcie jak kłada asfalt na
                        nieodpowiednie podłoże to rozumiem ale tak to...

pzdr.
                        • Gość: michal Re: hehe :) IP: 195.205.108.* 15.07.04, 22:46
                          Rafis,

na tych zdjeciach wyraznie widac na jakie podloze byl kladziony asfalt:
                          republika.pl/do_forum/osobowicka/14.jpg
                          republika.pl/do_forum/osobowicka/12.jpg
                          republika.pl/do_forum/osobowicka/11.jpg
                          republika.pl/do_forum/osobowicka/10.jpg
                          pozdr. michal
                          • Gość: Rafis Re: hehe :) IP: 213.199.196.* 16.07.04, 00:15
                            Według mnie nie widac. Widac tylko jakie podłoże jest w miejscu graniczącym z
                            położonym asfaltem. Także raczej nic im udowodnic nie mozna jakby co...
                            Natomiast to, ze pod spodem jest kostka to widocznie zamysł projektantów.Jednak
                            ta kałuża i ziemia niepokoi.Dzieki z afotki.

pzdr.
                            • smi Re: hehe :) 16.07.04, 09:04
                              Co można wymagać od inwestycji, która musi być przeprowadzona w tak krótkim
                              czasie? :-)
                              Oczywiście nie można też tak swobodnie zarzucać braku fachowości :-)
                            • Gość: michal Re: hehe :) IP: 195.205.108.* 16.07.04, 09:59
                              Ja wcale nie twierdze, ze te zdjecia moga byc dowodem w sadzie, bo jest tak jak
                              mowisz, nie widac konkretnie co jest pod asfaltem. Ale kazda w miare
                              inteligentna osoba domysli sie, ze jest tam tam to samo co jest widoczne przy
                              krawedzi asfaltu, czyli tluczen, albo ziemia, zreszta sam widzialem, zanim
                              zaczeli klasc asfalt, ze tak bylo, tylko nie mialem aparatu, zeby zrobic
                              zdjecia.
                              • smi Re: hehe :) 16.07.04, 11:15
                                Póki co, to jeszcze obowiązuje coś takiego jak rękojmia i gwarancja :-)
                                • piast9 Re: hehe :) 16.07.04, 15:13
                                  Tylko że z wszystkich tych możliwości trzeba korzystać. A ZDiK tego nie robi,
                                  chyba że pismaki coś obsmarują, to wtedy może. Przykłady każdy może mnożyć, z
                                  mojej codziennej trasy:
                                  - studzienki na Legnickiej - asfalt wokół nich został naprawiony bardzo wybiórczo
                                  - zapadająca się regularnie studzienka koło Heliosa.
                                  - przejazd przez tory tramwajowe na pl. Społecznym - nierówności zrobiły się w 3
                                  mies po remoncie
                                  Na to wszystko była na pewno gwarancja, rękojmia, można było się sądzić. I nic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka