Dodaj do ulubionych

Polskie autostrady

06.03.12, 13:37
Umieszczam ten wątek dlatego na forum świat, bo różne wojtusie i p.a. od dawna w kółko śmieją się z Rosjan, że ci nie mają autostrad.

Polska przez 20 lat "wolności" i kilkanaście lat intensywnej finansowej pomocy ze strony U (najpierw w formie subwencji asocjacyjnych, teraz od 2004 r. członkowskich) wybudowała wreszcie z trudem 2,5 autostrady. Problem w tym, że już teraz to ruiny. Na A1, A2, i A4 są dziesiątki (w porywach do 80) szczelin i pęknięć, które będą się tylko pogłębiać. Okazało się, że w Polsce są zimy więc mamy, co mamy. No i zapanowało zwyczajowe piekiełko, kto winien nie wiadomo. Jedni zwalają na drugich, a szczelin przybywa i jak twierdzą specjaliści przybywać będzie, bo podobno technologia nie ta, co powinna być...

wyborcza.biz/biznes/1,100896,11289980,Autostrady_beda_sie_sypac_przez_zla_technologie__GDDKiA.html
wyborcza.biz/biznes/1,100896,11247145,Szczeliny_sa_takze_na_autostradzie_A4__Kolejna_droga.html
www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,11276204,GDDKiA_wzywa_firmy_do_usuniecia_spekan_na_A1_i_A2.html

Tu nie ma się z czego cieszyć, bo uderza to we wszystkich chcących się po Polsce szybko i cywlizowanie poruszać. To naprawdę dramat, że tyle kasy wyrzcuono mniej lub bardziej prawie dosłownie w błoto.
Wojtusiom i innym bystrzakom ku przestrodze - na przyszłość śmiejcie się mniej z innych.

Obserwuj wątek
    • mongolszuudan Re: Polskie autostrady 06.03.12, 13:47
      turist.rbc.ru/article/06/09/2011/251833
      Tym czasem w Rosji gotowia sie w najblizsze lata zapuscic pociag-ekspress Jekaterynburg-Moskwa, co bedzie tracic na te droge w 1900 km nie 24 godziny jak teraz, lecz 7 godzin.
      • przyjacielameryki Re: Polskie autostrady 06.03.12, 13:49
        mongolszuudan napisał:

> turist.rbc.ru/article/06/09/2011/251833
        > Tym czasem w Rosji gotowia sie w najblizsze lata zapuscic pociag-ekspress Jekat
        > erynburg-Moskwa, co bedzie tracic na te droge w 1900 km nie 24 godziny jak tera
        > z, lecz 7 godzin.

Dodaj jeszcze że cała trasa będzie biegła tunelem. Hi, hi.
        • eva15 Re: Polskie autostrady 06.03.12, 13:57
          A ty dalej głupio się śmiejesz, nic cię nie nauczy rozumu.
          Rosjanie już od kilku lat mają superszybki pociąg (Sapsan) na linii Piter-Moskwa, a Polska?
          • mongolszuudan Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:03
            To bedzie nie analog Sapsanu. Zupelnie inna koleja, inny pociag. Jednoczesnie z super-rychlym ekspresem Jekaterynburg - Moskwa do 2018 r. beda gotowic taki sam ekspress Moskwa-Peterburg. Miedzy Moskwa i Peterburgem mniej 700 km. Licz sama jaki bedzie czas drogi.
            • mongolszuudan Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:08
              Napewno 2,5 godziny. Troche szybczej niz Sapsan.
              • mongolszuudan Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:13
                Teraz czas drogi Sapsanem od 3:55 do 4:45
        • mongolszuudan Re: Polskie autostrady 06.03.12, 13:59
          Po co? Nie ma potrzebnosci nic dodawac. W terazniejszej Rosji wszystko co planuje sie bedzie zrobione. I kasa na to ma, i specjalisty i inwestorze europiejskie sa gotowi walczyc wzajemnie zeby wziec udzial w realizacji jakiegokolwiek olbrzymego projektu w Rosji. Dla nich po prostu ciekawie pracowac w Rosji, gdzie przed nimi odkrywaja sie kolosalne perspektywy i kolosalne mozliwosci dla realizacji kolosalnych projektow. To ciebie nie remontowac beznadziejnie polskie aftostraty i zardzawele koleje.
      • eva15 Re: Polskie autostrady 06.03.12, 13:54
        O polskich pociągach to już lepiej nic nie mówić, zwłaszczaw obliczu ostatniego nieszczęścia.

Co do porównać Polska - Rosja . Polska wzięła się za przygotowanie do mistrzostw Europy w piłce nożnej ca 3 lata przed tymi mistrzstwami, Rosja wzięła się już teraz, czyli na 6 lat przed mistrzostwami świata.
        • des4 Addamski znowu o technologiach :))) 06.03.12, 13:58
          nieliczne pęknięcia to "ruina"

aż dziw, że "Polkę" tak cieszy powstanie usterek

nie odnotowalem ani jednego jej wpisu w którycm jest dumna z błyskawicznie powstającej infrastruktury w Polsce

a na pocieszenie seria fotek

www.google.pl/search?q=russian+roads&hl=pl&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=LglWT9OWIIPftAa8s8CCBw&ved=0CCgQsAQ&biw=1440&bih=728
          • lubat Re: Addamski znowu o technologiach :))) 06.03.12, 15:22
            des4 napisał:

> nieliczne pęknięcia to "ruina"
            >
            > aż dziw, że "Polkę" tak cieszy powstanie usterek
            > nie odnotowalem ani jednego jej wpisu w którycm jest dumna z błyskawicznie pows
            > tającej infrastruktury w Polsce

Rzeczywiście, błyskawica, porażająca dech w piersiach.
            20 lat budowy kapitalizmu, w którym nie zbudowano ani jednej linii kolejowej, średni wiek taboru kolejowego circa 30 lat, kawałki autostrad najdroższe na świecie w budowie i dla użytkowników a do tego w ciągłych naprawach, stadiony najdroższe na świecie i ciągle szwankujące, ani jednej elektrowni czy linii przesyłowej (wszystko z czasów Gierka i wcześniejszych), szkół się nie buduje, tylko setkami zamyka a uczniów w przeciętnej klasie jak w latach 50-tych po 30 sztuk i więcej.

Można być rzeczywiście dumnym. Symbolem tej dumy i obrazem polskich sukcesów gospodarczych jest korweta Gawron. Po 12 latach budowy, wywaleniu 400 mln złotych trzeba przestarzały już kadłub sprzedać na złom, albo za bezcen oddać Chińczykom, by zrobili z tego coś pożytecznego.

I żeby nie było niedomówień - mnie to nie cieszy!
            • eva15 Re: Addamski znowu o technologiach :))) 06.03.12, 15:32
              Lubacie, nie licz na to, że on coś zrozumie, to przypadek beznadziejny, ja omijam jego posty.
        • des4 o rosyjskich też nie mówmy 06.03.12, 14:01
          w obliczu tamtego nieszczęścia

news.bbc.co.uk/2/hi/8383790.stm
    • przyjacielameryki Re: Polskie autostrady 06.03.12, 13:48
      Tam gdzie drwa rąbią, wióry lecą. Ale mimo wszystko za 2-3 lata będą w Polsce autostrady.
      • eva15 Re: Polskie autostrady 06.03.12, 13:59
        No, drwa poleciały na 3 autostradach na raz. Więcej nie ma, więc nie miały gdzie.
        • des4 cieszysz się? 06.03.12, 14:02
          że w Polsce beda autostrady?
    • zlotamajka Re: Polskie autostrady 06.03.12, 13:59
      Po co narzekac. Toz to nic jak naped ekonomi. Bedzie praca przy naprawie. Mowie to calkiem powaznie. Wedlug mnie to waziejszym problemem jest PKP i PKS. Nie pisze tego w zwiazku z ostatna katastrofa. PKP pocielo tyle waznych polaczen ze az strach. Kolej powinna byc zmodernizowana. Sowietolog tu to dobrze opisal.
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,133975800,133980174,raczej_tragedia_transformacji_.html
      • des4 Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:03
        kolej jest modenizowana

w ubiegłym roku 6 mld zł, w tym prawie tyle samo

potrzeby to ok. 50 mld

nie zrobi się tego z niedzieli na poniedziałek
      • eva15 Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:05
        Majka, jeśli prawdą jest, co twierdzą w zalinkowanych przeze mnie artykułach specjaliści, że winna jest technologia na CAŁYCH autostradach, więc łatanie wiele nie da, w każdym razie nie na długo. Raczej wypadało by zerwać całe nawierzchnie i położyć od nowa. Czyli na nowo zbudować autostrady. Podkreślam - o ile to prawda odnośnie złych technologii.

Co co kolei - wpis sowietologa jest b. dobry i oddaje istostę rzeczy. Polskie kolejnictwo to koszmar, aż przykro o tym pisać wobec obecnej tragedii.
        • zlotamajka Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:12
          Ewa, nie ma takiej technologi ktora by zapobiegla szczelina i dziura. Szczeglnie w takim klimacie jak Polska. To jest jedna wielka medialna overreaction. Wez tez pod uwage ze to marzec. W marcu w Kanadzie pelno dziur i szczelin tez na najwiekszych autostradach. Co roku naprawiaja. Mowi sie wrecz ze sa dwa sezony: snow and construction. No i nawet gdyby taka technologia istniala to sie nie oplaca. Zobacz ile dzieki temu pracy. Robisz mountain out of a molehill.
          • eva15 Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:16
            Nie wiem, nie znam się na tym zupełnie. Jeżdżę po niemieckich autostradach po zimie i nic. Owszem są naprawy ale tych starszych, zużytych odcinków.
            • zlotamajka Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:20
              Ewa, wlasnie nie znasz sie. 1. Porownaj klimat w Niemczech Zach. i w Polsce. Duzo zimniej w Polsce.
              2. To nie zima sa problemy a wiosna szczegolnie w marcu jak sie ociepla. To fizyka 101. Zima asfalt sie skorcza podczas mrozow a przy ocieplemu rozszerza. Takie jest prawo fizyki i tego sie nie zmieni. Naprawde uwazam ze troche przesadzasz.
              • eva15 Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:23
                Majka, wspomniane autostrady są w w znacznym stopniu w Polsce Zach. - tam klimat taki jak w b. NRD, różnice są małe.
                • zlotamajka Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:27
                  Ewa, czy naprawde mozesz powiedziec ze w b. NRD nie naprawiaja drog co roku (naturalnie nie te same). Moze to robia bardziej sprawie ale robia. Wez pod uwage tez ze w tym roku byl czas kiedy byly ostre mrozy co sie wlasnie do tego przysluzylo. Mowie Ci ze przesadzasz z ta krytyka. Na mnie juz czas.
                  • eva15 Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:31
                    Oczywiście, że naprawiają i w b. NDR, ale bardziej w b. RFN - bo tu autostrady są dużo starsze. Te wwschodnioniemieckie są dość nowe, no ale po ca 15 latach użytkowania zapewne w różnych miejscach też wymagają naprawy. Chodzi o to, że te polskie autostrady zaczęły pękać PRZED oddaniem do użytku lub natychmiast po.
                    • zlotamajka Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:37
                      Ewa, nie ma czasu na to bicie piany bo to wlasnie robisz. Po 15 latach bez naprawy autostrada nie bedzie juz autostrada. Trzeba naprawiac duzo czesciej. Na tym to bicie piany koncze.
                    • przyjacielameryki Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:42
                      eva15 napisała:

> Oczywiście, że naprawiają i w b. NDR, ale bardziej w b. RFN - bo tu autostrady
                      > są dużo starsze. Te wwschodnioniemieckie są dość nowe, no ale po ca 15 latach u
                      > żytkowania zapewne w różnych miejscach też wymagają naprawy. Chodzi o to, że te
                      > polskie autostrady zaczęły pękać PRZED oddaniem do użytku lub natychmiast po.

Bredzisz, nie masz pojęcia i cieszysz jakimiś tam drobnymi problemami. Te pęknięcia powstały w czasie tej ostrej zimy na odcinkach budowanych. To będzie poprawione ale tam nie ma obecnie żadnego ruchu. Na tych fragmentach oddanych do eksploatacji nie ma żadnych pęknięć a ja często nimi jeżdżę i jest super. Powiem ci Borne, że polska autostrada wjeżdżając np. z Niemiec do Polski w Jędrzychowicach(K/Zgorzelca) prezentuje się lepiej od niemieckiej. Podobnie jest na odcinku do Gdańska i ze Strykowa do granicy z Niemcami. Nie masz co tak się cieszyć Borne, polskie autostrady będą ładniejsze i równiejsze od niemieckich. Za 2-3 lata. Tylko z żalu nie popełnij samobójstwa!!! Hi, hi.
              • eva15 Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:27
                Ja naprawdę się nie znam, piszę więc za cytowanymi artykułami. Może więc to GDDKiA (Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad) przesadza i nie ma problemu?
                • zlotamajka Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:30
                  Wlasnie o to chodzi ze przesadzaja. Musza przeciez jakos uzasadnic budzet czy tam cos innego.
                  • eva15 Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:33
                    Podejrzewam,że nie przesadzają, bo skoro przed oddaniem do użytku autostrady pękają, to co będzie jak wyjadą na nie ciężkie ciężarówki?
          • mongolszuudan Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:28
            ma taka technologia - budownictwo drog z plyt betonowych na nasypu z piasku i tlucznia. Przy tym pierwej grunt pod droga trzeba usunac az do warstwy - skalnej porody. Naprawde koszt budownictwa takich drog bedzie out-of-limit
            • eva15 Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:35
              No właśnie, z tego co można wyczytać to rzecz w cięciu kosztów....
              • zlotamajka Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:38
                Ewa, chodzi o to ze budzet za taka autostrade o jakiej pisze mongol bylby out of this world. To wogle nie wchodzi w rachube. A ze cieli koszta to zawsze robia. Kto nie robi. Daj sobie siana z tym biciem piany.
    • borrka Efcia zapalala miloscia do GW ! 06.03.12, 14:07
      I jej tuby radiowej, TOK FM.

Efciu mila, ja tymi autostradami ciagle jezdze.
      Nie sa gorsze od niemieckich, ktore ciagle sie remontuje.
      Taki los autostrad w paskudnym klimacie.

O ruskich drogach w marcu nie pisze.
      To miesiac dobroci dla Naszych Slowianskich Braci zWiecznej Zmarzliny.
      • eva15 Re: Efcia zapalala miloscia do GW ! 06.03.12, 14:14
        borrka napisał:

> Efciu mila, ja tymi autostradami ciagle jezdze.
        > Nie sa gorsze od niemieckich, ktore ciagle sie remontuje.

Powiedz to w GDDKiA bo tam istnie piekło. Borrcia, bidsluo - wiesz ILE lat mają niemieckie autostrady? Nikt nie naprawia nowiutko wybudowanych lecz te od lat używane.

> Taki los autostrad w paskudnym klimacie.

No tak, przecież piszę, nikt nie przewidział ostrych zim w tym klimacie.

> O ruskich drogach w marcu nie pisze.
        > To miesiac dobroci dla Naszych Slowianskich Braci zWiecznej Zmarzliny.

O ruskich lepiej pisz teraz, bo za kilka lat nie będziesz miał z czego się śmiać.
        • borrka Efcia tradycyjnie... 06.03.12, 14:39
          Nie ma wielkiego pojecia, co pisze.

A2 (A10) od Berliner Ringu do Swiecka, bylo juz dwa razy ZRYWANE od upadku muru.
          Ja nie kwestionuje jednak znakomitej jakosci niemieckich autostrad.
          Ja wskazuje na trudnosci, ktore dotykaja wszystkich.
          Poczatkujacych najbardziej.
          • eva15 Re: Efcia tradycyjnie... 06.03.12, 14:50
            Borrcia, ty znów jak lis chwostem. Udajesz, czy nie wiesz, jaki jest ruch na Berlinerring? Zużycie autostrady zależy w znacznym stopniu od jej obciążenia. Ponadto w przypadku polskich autostrad chodzi o pęknięcia przed oddaniem do użytku, lub zaraz po.

Co do niemieckich autostrad z tego co mi mówił znajomy inżynier z Bauamtu Niemcy skutkiem ciągłych oszczędności jakość niemieckich autostrad też zaczyna kuleć (tańsze mateirały i tehcnologie). To juiż nie to, co jeszcze 20 lat temu.
            • eva15 Re: Efcia tradycyjnie... 06.03.12, 14:53
              sorry:

Co do niemieckich autostrad z tego co mi mówił znajomy inżynier z Bauamtu skutkiem ciągłych oszczędności jakość niemieckich autostrad też zaczyna kuleć (tańsze mateirały i tehcnologie). To juiż nie to, co jeszcze 20 lat temu.
              • przyjacielameryki Re: Efcia tradycyjnie... 06.03.12, 15:07
                eva15 napisała:

> sorry:
                >
                > Co do niemieckich autostrad z tego co mi mówił znajomy inżynier z Bauamtu skutk
                > iem ciągłych oszczędności jakość niemieckich autostrad też zaczyna kuleć
                > (tańsze mateirały i tehcnologie). To juiż nie to, co jeszcze 20 lat temu.

Borne, polskie autostrady już są ładniejsze od niemieckich a za 3 lata Niemcy będą nam zazdrościć ale Ty wpadniesz w depresję.

O Rosji nie wspominaj bo się tylko ośmieszasz. Tam nie ma autostrad.
                • jabbaryt Klimat jest w Polsce jest wyjątkowo niekorzystny 07.03.12, 08:24
                  dla budownictwa. Zimą jest najwięcej przjść przez 0 C, czyli cykli zamarzania -rozmrażania. Przy przjściu przez zero woda zawarta w strukturze materiałów skokowo zwiększa swoją objetość i rozsadza struktuę porowatych materiałów. To powoduje ich niszczenie. Mamy wbrew pozorom dużo gorsze warunki niż Niemcy. Ale to oczywiście nie znaczy że autostrady mają się rozpadać.
      • des4 gdziem mogę znaleźć taką mapkę? 06.03.12, 14:15
        dot budowy autostradv w Rosji?

wyborcza.biz/biznes/55,100896,11289839,,,,11289980.html
        • mongolszuudan Re: gdziem mogę znaleźć taką mapkę? 06.03.12, 14:51
          Nikomu nie sa potrzebne zadni aftostraty w Rosji. W naszym klimacie budowac takie drogi to wszystko jedno co budowac ich z asygnacji, utopionych w bagnisku. Mamy wspaniala kolejowe siec, powietrzny, morski i rzeczny transport. Buduja tylko takie drogi, jakie sa niezbedne dla normalnego funkcjowania panstwa i tylko tam gdzie oni absolutnie niezbedne. Tradycji dalnych podrozy na osobistym auto w Rosji nie ma. W zime zas w Rosji nie sa potrzebni zadni drogi - caly kraj jedna wielka droga. Bardzo korzystnie wykorzystowywac zimniki - zimne drogi po sniegu i zamarzlym rzekam. W latni period w miejscach gdzie nie ma rzek i zadnych drog wykorzystuja wiezdiechody i bolotochody - pojazda gasenicowe, plawne (na kolach) i na poduszce powietrznej.
          • des4 Re: gdziem mogę znaleźć taką mapkę? 06.03.12, 14:57
            że ci Kanadyjczycy są tacy głupi i budują drogi, hehe...

pomysł rajdów po rzekach mnie urzekł, sprzedam to do top gear...

poleć mi jakiś wypaśny model bolotochodu, z automatem, klimą i szyberdachem :D
            • mongolszuudan Re: gdziem mogę znaleźć taką mapkę? 06.03.12, 15:05
              Znaczy durnie. chociaz nie. Kanadyjczyki nie buduja zadnych drog na terenach z warunkami naturalnymi i klimatycznymi jak w Rosji. Tak samo jak w Rosji wykorzystuja dla lacznosci rozne alternatywne sposoby. Chociaz warunki w Kanadzie wszedzie bardziej wygodne dla mieszkania czlowieka, budownictwa miast, osiedl, drog i infranstruktury, rozwoju przemyslu i rolnictwa, niz w jakimkolwiek regionie Rosji.
              • des4 Re: gdziem mogę znaleźć taką mapkę? 06.03.12, 15:11
                dobrze wiedzieć, że z Moskwy do Stawropola albo Smoleńska dojadę bolotolazem

ze względu na unikalny klimat, hehe...
                • mongolszuudan Re: gdziem mogę znaleźć taką mapkę? 06.03.12, 15:14
                  jezeli ciebie malo istniejacej sieci drogowej w Europiejskiej Rosji, mozesz jezdzic choc po dnu bagna
            • mongolszuudan Re: gdziem mogę znaleźć taką mapkę? 06.03.12, 15:11
              Zobacz pierwiej gdzie jest te kanadyjskie aftostraty, jaka tam szerokosc geograficzna, grunty, relief, rzeczna siec, obagnienie terenu, roslinnosc, klimatyczne warunki, marzlina, odleglosc od istniejacych centrow przemysla. Potem porowniwaj.
              • des4 Re: gdziem mogę znaleźć taką mapkę? 06.03.12, 15:13
                do Yellowknife dojadę z Anchorage albo Winnipeg asfaltówką
                • mongolszuudan Re: gdziem mogę znaleźć taką mapkę? 06.03.12, 15:20
                  W zachodnej Syberii mozesz dojechac od Tiumeni na poltory tysiacy km na polnoc po asfaltowym i betonowym drogam. Przynajmniej do Chanty-Mansyjska, Sowieckiego, Niagani, Surguta, Kogalyma, Nizniewartowska. Do oceana Lodowatego nie dojedziesz 500 km. natomiast dojedziesz na pociagu - z Europy do Salecharda i z Azji do Uriengoja.
                  • mongolszuudan Re: gdziem mogę znaleźć taką mapkę? 06.03.12, 15:24
                    Jednak warunki w zachodnej Syberii nie mozna porowniwac ani z Zachodnej Kanada ani z Alaska. W latni period tam morze wody i bagna gorzej niz w Amazonii, w zimowy period - cos podobne do Antarktydy.
                  • mongolszuudan Re: gdziem mogę znaleźć taką mapkę? 06.03.12, 15:32
                    A propos teraz juz zlaczyli wszystke siec drog w Zachodniej Syberii z europiejskiej siecia drog. To jest mozna, minujac Jekaterynburg i Tiumien, jechac odrazu z Piermi przez Sierow, Iwdiel do Sowieckiego, Niagani, Chanty-Mansyjska, Surguta, Nizniewartowska, Kogalyma, to jest przynajmniej na 1000 km blizej niz przez Jekaterynburg, Tiumien.
            • mongolszuudan Re: gdziem mogę znaleźć taką mapkę? 06.03.12, 15:52
              Ma i takie pojazda. Lecz ciebie nie stac na kupienie cos takiego. Na takich pojazdach podrozuja rosyjskie oligarchowie-miliarderze - gospodarze ropowych i gazowych zloz. Lecz i ja po ich wielkiej milosci jezdzil kilku razy pasazerem, kiedy ekspertowal tereny tych zloz, a moja prace trzeba bylo wykonac pilnie, zeby zdazyc odmyc ukradziona miliardowa kase, a zadnego innego transportu nie bylo.
              • mongolszuudan Re: gdziem mogę znaleźć taką mapkę? 06.03.12, 15:57
                Tys by widzial jacy u rosyjskich ropowo-gazowych oligarchow osobiste wiezdiechody, statki rzeczne, smiglowce. Sam car by pozazdroscil. W Rosji chyba tylko u Putina i Kadyrowa ma cos podobne.
        • johnny-kalesony Re: gdziem mogę znaleźć taką mapkę? 06.03.12, 16:49
          Przypominam: czteropasmówka Warszawa-Piotrków Trybunalski, Łódź-Piotrków Trybunalski i dalej do Katowic i Bielska Białej już przecież istnieje, aczkolwiek nie jest tutaj zaznaczona, ponieważ nie spełnia parametrów współczesnej autostrady. Podobnie jak bliźniacza "Gierkówce" trasa Poznań-Września, przebiegająca równolegle do nowej autostrady.

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
    • malkontent6 Re: Polskie autostrady 06.03.12, 14:27
      eva15 napisała:

> Umieszczam ten wątek dlatego na forum świat, bo różne wojtusie i p.a. od dawna
      > w kółko śmieją się z Rosjan, że ci nie mają autostrad.

Ja się czuję wolny od grzechu, bo chyba nigdy się z waszych rosyjskich autostrad nie śmiałem.
      • j-k rosyjskie autostrady... 06.03.12, 14:59
        malkontent6 napisał:
        Ja się czuję wolny od grzechu, bo chyba nigdy się z waszych rosyjskich autostra
        > d nie śmiałem.

Przyznaj sie lepiej wprost, ze nie znasz sie na dowcipach abstrakcyjnych :)
        • przyjacielameryki Re: rosyjskie autostrady... 06.03.12, 15:04
          j-k napisał:

> malkontent6 napisał:
          > Ja się czuję wolny od grzechu, bo chyba nigdy się z waszych rosyjskich autostra
          > > d nie śmiałem.
          >
          > Przyznaj sie lepiej wprost, ze nie znasz sie na dowcipach abstrakcyjnych :)

Tam nie ma autostrad. Hi, hi.
          • des4 Re: rosyjskie autostrady... 06.03.12, 15:12
            wszystko tłumaczą "klimatem i warunkami"

no bo po tej stronie Uralu to też Syberia :D
            • mongolszuudan Re: rosyjskie autostrady... 06.03.12, 15:36
              Warunki naturalnie-klimatyczne w Europiejskij Rosji (oprocz Polnocnego Kaukaza) jesli mozna porowniwac to tylko z warunkami na Alasce i Polnocno-zachodnich teritoria w Kanadzie. Warunki w Syberii - chyba tylko z Kanadyjskim archipelagem Arktycznym, Grenlandia, Mongolia i Antarktyda.
              • des4 Re: rosyjskie autostrady... 06.03.12, 15:58
                Smoleńsk i Kursk jak na Alasce

dobre misiaczku, hehe...
                • mongolszuudan Re: rosyjskie autostrady... 06.03.12, 16:30
                  Tak. Smolensk i Kursk jak na Alasce. Nie w tundrze naturalnie. Alaska to bardzo wielki stan z roznymi naturalnymi i klimatycznymi warunkami. Zachodna i centralna czesci europiejskiej Rosji sa podobni do tej poludniowej czesci Alaski, co byla kolonizowana przez Rosjan. Klimat polnocnego Kaukazu mozna porowniwac z bardziej poludniowymi terenami - Vancouverzem,na przyklad.
                  • papalaya Re: rosyjskie autostrady... 06.03.12, 16:42
                    :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                    • j-k Re: rosyjskie autostrady... 06.03.12, 16:46
                      papalaya napisała:
                      dobra rzona tem sie hlubi, gdy gotuje, co monż lubi

- i tancuje jak monsz lubi .
          • j-k nie calkiem prawda 06.03.12, 15:31

Nie cakliem prawda. Jest JEDNA: Autostradowa obwodnica Moskwy :)
    • kombrig Re: nie wchodzac w meritum sprawy+ 06.03.12, 15:46
      Jak pani Ewa W ktorys dzien nie dolozy,to dzien ma sp...y!
      Prosze pani,a moze w tej Polsce cos dobrego ktoregos dnia sie wydarzylo?
      Nowy wychodek na wsi pani,kolo kosciola,pod dzwieki orkiestry detej otworzylöi?
      A kuzynki pani z tego powodu zabawew remizie strazackiej odwiedza?

Wot cholera:
      Swierdlowsk-Moskwa-273 km/godz.
      Moskwa-Leningrad-280 km/godz
      • mongolszuudan Re: nie wchodzac w meritum sprawy+ 06.03.12, 16:08
        Ocknij sie, nareszcie, bywszy ziomku. Rozumiem - nostalgia, osobliwie po imionam tak ulubionych przez ciebie zydowskich katow komunistycznych. Jednak dawno juz nie ma zadnego Swierdlowska. Od roku 1991 to znow Jekaterynburg, czym nasze miasto bylo caly czas swojego istnienia, za wyjatkiem 1924-1991 lat. I dworzec w miescie od tego roku nazywa sie juz Jekaterynburg. Nazwysko twojego Jankela Moszewicza pozostalo sie tylko w nazwie naszego obwodu i w pomniku jemu w skwierze przed Uralskim uniwersytetem i teatrzem opernym. I jeszcze na Ukrainie, w Donbasie, zdaje sie, dopoki nie przemianowali ich Swierdlowska, ktory chyba odrazu powstal pod tym imionem.
        • kombrig Re: nie wchodzac w meritum sprawy+ 06.03.12, 16:42
          w czem dielo?
          Niemieckij Pietierbugrg w russkoj Leningradskoj oblasti.
          Niemickij Jekaterinoburg w jewriejskoj Swierdlowskoj oblasti?
          Nu i czto?
          A kogda eta oblast´wojdiet W Xanty-mansijskij okrug ili ve w Riespubliku Komi,Baszkirskuju ili ze daze w Udmutrskuju?

A jeszczo
          Tak czto u was jewrejskij duch.
          • mongolszuudan Re: nie wchodzac w meritum sprawy+ 06.03.12, 17:12
            Swierdlowski obwod - jewrejski? Wypij juz trucizny, marazmatyk-alzheimer, lzej ciebie bedzie. Albo poprosij swojego doktora zrobic ciebie natychmiast eutanazje. Naprawde jekaterynburg dawno juz stolica i Tiumieni, i Chanty-Mansyjskiego i Jamalo-nienieckiego okrugow i Kurgana i Czelabinska. jezeli dotychczas nie wiedzial, znaj ze Jekaterynburg jest centrzem Uralskiego Federalnego okruga, w ktory wchodza wszystkie te subiekty RF.
    • przyjacielameryki Jeszcze jedno zdanie o polskich drogach. 06.03.12, 15:55
      Drogi to nie tylko autostrady. To obwodnice miast, drogi ekspresowe i zwykłe drogi wojewódzkie, powiatowe i gminne. Sieć tych powiatowych i gminnych jest ogromna, na większości równy asfalt a gęstość tych dróg nie jest mniejsza od podobnych we Francji. To oznacza, że obecnie w Polsce na każdą wiochę dojedzie się w Polsce porządną asfaltową drogą.
      Natomiast front robót drogowych w tym autostrad w Polsce jest największy w całej UE, to olbrzymie wyzwanie cywilizacyjne które jest realizowane, aczkolwiek różnych błędów jest sporo a największym było kryterium ceny(niskiej ceny) przy wyborze wykonawców.
      Niemniej jednak wybudowanie w Polsce autostrad(za 2-3 lata tych głównych, ale póżniej kolejnych) całkowicie zmieni obraz Polski.
      • des4 Re: Jeszcze jedno zdanie o polskich drogach. 06.03.12, 16:00
        w Rosji w każdej wsi jest lotnisko, a nawet jak nie ma to dotrze tam bolotołazem alba Ładą Niva by Chevrolet :)))))
        • mongolszuudan Re: Jeszcze jedno zdanie o polskich drogach. 06.03.12, 16:17
          Lotnisko w kazdej wsi nie jest potrzebne. Dla smiglowcow, ktore sa glownym transportem w ejonach, gdzie nie ma drog i nawigacji rzecznej nie jest potrzebne zadne lotnisko. Wystarczy kawalka terenu bez lasu rozmiarami 20x20 m. I wszystko jedno jaki tam grunt, choc nawet woda, choc bagno, bo smiglowcowi ladowac w ogole nie jest potrzebnie. Moze spokojnie zawisnac w 10-20 cm nad powierznia grunta.
          • mongolszuudan Re: Jeszcze jedno zdanie o polskich drogach. 06.03.12, 16:18
            w rejonach
          • mongolszuudan Re: Jeszcze jedno zdanie o polskich drogach. 06.03.12, 16:22
            A w kazdym miescie lotnisko ma obowiazkowie. Niechaj nawet tylko dla samolotow miejscowych linii i smiglowcow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka