Dodaj do ulubionych

Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i na...

05.09.12, 15:10
Szkoda, że nie dopasowane tak jak na Wrocław wczoraj i dzisiaj Ale album może być ciekawy. Wiele ludzi nie zdaje sobie sprawy ze zniszczeń jakie były we wroc.
Obserwuj wątek
    • pit_sam_pras Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i na... 05.09.12, 15:47
      9 na 10 przypadków, widoki na najstarszych zdjęciach najładniejsze.
      • Gość: Jasio Re: Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.12, 17:44
        Własnie to samo miałem napisać... piękne było Breslau
      • Gość: maruda mi żal powstańców śląskich, obecnie to kupa^2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.12, 21:19
        z powstancow zostal ino plac ("rondo") choc wielkoplytowy syf zaburza cala okolice, no i ten thespian szklane badziewie, jakby nie mogli wstawic w to miejsce czegos stylizowanego z elementami nowoczesnosci jak juz tak chca.

A teraz ta plomba wyglada jak zlota plomba, niby luksus a jednak razi kazde zdrowe oko...

Milego mieszkania w galeriowcach i wielkiej plycie, z zyspami pod drzwiami i tona kabli oraz 100 warstwami farby olejnej.
        • Gość: wrocławianiN Re: mi żal powstańców śląskich, obecnie to kupa^2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.12, 15:44
          albo zamiast Thiespan ciąg dalszy Rondo Verona, które bardzo dobrze pasuje do zabudowy Placu Powst Śląskich
        • Gość: wrocławianiN Re: mi żal powstańców śląskich, obecnie to kupa^2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.12, 15:51
          Thespian jak złoty ząb w śnieżnobiałym uśmiechu - cudownie trafne porównanie. Masz rację, luksus a razi paskudnie. Gratuluję. Że tez p. Maćków nie miał w tym przypadku wyczucia a przecież rozbudowa RENOMY wyszła mu dobrze.
      • Gość: ;-0 Re: Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.09.12, 11:45
        wrocław mial przez lata farta do urbanistow ze wsi... po dzis dzien cierpi na tym komunikacja blokowana przez blokowiska i bezmyslne decyzje magistratu... ale chociaz zostaje cos na zdjeciach na otarcie łez
      • valana Re: Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i 06.09.12, 16:43
        pit_sam_pras napisał:

> 9 na 10 przypadków, widoki na najstarszych zdjęciach najładniejsze.

Czy ja wiem? Małe to było jakieś, pościskane, wąskie uliczki... Owszem, to ma swój urok, ale do mieszkania dzisiaj - katastrofa.
        • Gość: a.wolik Re: Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.12, 17:51
          Masz w tym troche racji, Wroclaw liczyl tyle mieszkancow co dzis a byl o wiele mniejszy. "Klasa średnia" mieszkała na Krzykach, Zalesiu, Dębiu, a klasa robotnicza gniezdzila sie w kamienicach, oficynach. Konie produkowaly tony smierdzacych odpadow a zima powietrze bylo czarne od dymu weglowego.
        • wersal-55 Re: Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i 08.09.12, 12:16
          valana napisał:

> pit_sam_pras napisał:
          >
          > > 9 na 10 przypadków, widoki na najstarszych zdjęciach najładniejsze.
          >
          > Czy ja wiem? Małe to było jakieś, pościskane, wąskie uliczki... Owszem, to ma s
          > wój urok, ale do mieszkania dzisiaj - katastrofa.
          >Wyprowadzka z BRESLAU,bardzo wskazana.
    • notecka Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i na... 05.09.12, 16:03
      Zdjęcie katedry z 1915 r. - aby na pewno w stronę prezbiterium?
      • piotrek-tour Re: Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i 06.09.12, 00:04
        Powinno być "Widok zrobiony od strony Prezbiterium" ;)
    • korcia2000 Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i na... 05.09.12, 17:46
      Kolejność zdjęć i podpisy przy Placu Legionów przestawione?
    • bartekjamajka Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i na... 05.09.12, 18:18
      smutne .. :(
      • Gość: Hans Hunowie we Wrocku IP: *.wroclaw.mm.pl 05.09.12, 19:03
        W ramach "walki o prawdę", że te ziemie były zawsze polskie, zacierano i niszczono ślady pozostawione przez pokolenia mieszkańców Breslau i Wrocławia. Zniszczono większość cmentarzy ( a użalamy sie nad sowiecką polityką niszczenia polskości na byłych terenach Wschodnich), zniszczono kultowe obiekty architektoniczne, czy to wysadzając w powietrze, czy też zabudowując idiotycznymi i wstrętnymi obiektami.
        To my, Polacy zniszczyliśmy przepiękną infrastrukturę Stadionu Olimpijskiego, z jego torem wioślarskim, stadionem do gimnastyki, basenem. Zniszczyliśmy młyn Klara, zdewastowaliśmy przepiękne uliczki i domy....

Chaziajstwo byłych prominentów, zwalczających odwetowców niemieckich spowodował, że nasze miasto jest marnym odbiciem wspaniałego Breslau. A, gdy do tego dołożyć chaziajskie rozwalanie poniemieckiej materialnej kultury we Wrocku przez wschodnich Hunów osiedlonych w ramach repatriacji, to wiemy już wszystko...
        • Gość: kuna nie hunowie a chlopo robotnicy z pzpr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.12, 19:25
          Co ciekawe niszczenie dorobku architektonicznego Wroclawia prowadzone bylo pod egida tutejszego Wydzialu Architektury. mam na mysli przede wszystkim malzenstwo Barskich, ktorzy z Nkwdowska zapalczywoscia niszyli wszystko o popadnie i stawiali w to miejsce betonowe entywyGodne i antyergonomiczne koszmary. a wszystko dzieki znajomosciom w PZPR. ich watpliwe dokonania mozemy dzis podziwiac wzdloz osi grunwaldzkiej. uwazam ze powinni oni razem z innymi chlopo~robotniko~archtektami postawieni przed trybunalem w hadze za zbrodnie przeiw narodowi polskiemu.
          • Gość: Hun Chaziaje, nie pzpr IP: *.wroclaw.mm.pl 05.09.12, 19:50
            Masz rację. Tylko pozostanę przy swoim, że to, co "spotkali" Hunowie we Wrocku, było niesamowitością, od prundu poczynając, a na tramwajach kończąc. Byłem świadkiem niszczenia "nazistowskiej" (czyli, uogólniając, niemieckiej kultury), pamiętam przemówienie tow. Jaszczuka na Stadionie Olimpijskim.
            Bogiem, a Prawdą, to nie władza niszczyła małe kultury, a ludzie, którym częstokroć ta "kultura" była obca. To Hunowie szabrowali wszystko, co wyszabrować można było. Dewastowali "niemiecki" Wrocek, uznawali, że niemieckość trzeba zniszczyć? A kto ich miał uczyć, że miasto jest dziedzictwem. Kto? Wybrani do władzy kolejni Hunowie?

Mieszkam we Wrocku dziesiątki lat, pamiętam Wrocek niejako z czasów odwetowców. Ale pamiętam ile złego zrobili Hunowie z dierewni Wschodu, z chaziajską mentalnością.
            Dla mnie chaziaj, to ostrzeżenie przed prostactwem myślowym i kulturowym......
          • dixon89 Re: huew 19.01.14, 04:16
            Fakt fakt jak na Baranówce
            • Gość: Kopernik Re: huew IP: *.play-internet.pl 19.01.14, 18:06
              Masz rację.
        • nowaak @hans 05.09.12, 23:39
          1. to Niemcy wypędzili Niemców z Wrocławia
          2. po wojnie w 1945 roku 75% Wrocławia było zrujnowane - to Polacy podnieśli to miasto z ruin
          3. Nikt się tu nie prosił, Stalin, Roosvelt i Churchill zdecydowali, że przesuwają granice zabierając Polsce 1/3 przedwojennego terytorium
          4. To nie abstrakcyjni "my" niszczyliśmy młyn Klara. Jeśli to ty byłeś komunistycznym wojewodą, który wydał nakaz, to przeproś i odbuduj.

• Gość: Hans Pawka Morozow IP: *.wroclaw.mm.pl 05.09.12, 23:52
            Autor: nowaak 05.09.12, 23:39
            Dodaj do ulubionych Skasujcie
            Odpowiedz
            1. to Niemcy wypędzili Niemców z Wrocławia
            2. po wojnie w 1945 roku 75% Wrocławia było zrujnowane - to Polacy podnieśli to miasto z ruin
            3. Nikt się tu nie prosił, Stalin, Roosvelt i Churchill zdecydowali, że przesuwają granice zabierając Polsce 1/3 przedwojennego terytorium
            4. To nie abstrakcyjni "my" niszczyliśmy młyn Klara. Jeśli to ty byłeś komunistycznym wojewodą, który wydał nakaz, to przeproś i odbuduj.

Pitolisz niczym Beria, tłumacząc narodowi o szkodliwości spisku lekarzy

Spychasz na innych, pozostajac z boku, jak ten Pawka Morozow, donosząc, że to jego tatuś....
            Tacy, podobni tobie, Pawki Morozowy, stali, przypatrywali się.... wyjdzie, czy nie wyjdzie. Jak nie wyjdzie.... to wracamy na wieś....
            • Gość: sprawiedliwy Re: Pawka Morozow IP: *.dynamic.mm.pl 06.09.12, 07:14
              Gość portalu: Hans napisał(a):

> Pitolisz niczym Beria, tłumacząc narodowi o szkodliwości spisku lekarzy
              >
              > Spychasz na innych, pozostajac z boku, jak ten Pawka Morozow, donosząc, że to j
              > ego tatuś....
              > Tacy, podobni tobie, Pawki Morozowy, stali, przypatrywali się.... wyjdzie, czy
              > nie wyjdzie. Jak nie wyjdzie.... to wracamy na wieś....

A ty zwyczajnie bredzisz; możesz się odwołać MERYTORYCZNIE do wypowiedzi nowaak-a czy tak sobie pitolisz?
              Z czym się nie zgadzasz, co jest nieprawdą? Można się przyczepić do pkt. 4. - że niby "gdyby nie komuna na którą wszyscy się zgadzali bo tak było wygodniej" itp. itd. (co notabene też nie jest prawdą) ale to ktoś konkretny wydał konkretna decyzję więc o co Ci chodzi?
          • Gość: WK 100% racji IP: 156.17.73.* 06.09.12, 13:10
            Ad 1-3 - 100% racji
            Ad 2 - można jedynie dodać, że inne niemieckie miasta, takie jak: Magdeburg, Hanower, Duesseldorf, Aachen, Drezno, które były równie poważnie zniszczone podczas wojny, przez samych Niemców były po wojnie odbudowane z MNIEJSZYM pietyzmem dla zabytków i zabytkowego układu urbanistycznego niż Wrocław przez Polaków (przykładowo: w Niemczech zamiast żmudnego uzupełniania zniszczonych fragmentów budowli przy jak największym zachowaniu oryginałów, standardową procedurą było zrównanie resztek z ziemia i odbudowanie od zera wg zachowanej ikonografii - sposób tańszy, prostszy ale zmieniający zabytek w erstatz).
            Co jednak forumowe trolle, leczące swoje kompleksy wylewaniem żółci na innych, mogą o tym wiedzieć?
            Ad 4 -zdaje się, że decyzję podjął ówczesny Prezydent Wrocławia Marian Czuliński ale nie jestem pewny; za swój sprzeciw ówczesny konserwator zabytków został zdjęty ze stanowiska (to jeden z tych architektów bardzo zasłużonych dla odbudowy najcenniejszych zabytków, których opluwają na tym forum rozmaici troglodyci).
            • Gość: wrocławianiN Re: 100% racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.12, 16:17
              ad 4
              Masz racje to Prezydent Wrocławia (1973-1975) Marian Czuliński wydał decyzję o wysadzeniu w powietrze młynów św Klary. Ma bardzo ciekawy wpis w Wikipedii z którego można wyczytać że znany jest głównie z decyzji o wysadzeniu tych młnów. Urodzony w 1930 roku chyba żyje do dziś.
              Władza PZPRowska spowodowała również wysadzenie w powietrze uszkodzonej w 1945 roku Hali Targowej II przy Zielińskiuego ( obecnie teren "luksusowego" targowiska). Hala Targowa II ( bliżniaczka zachowanej nr 1 przy pl Nankiera) była na tyle mało zniszczona że przez lata służyła jako magazyn i zimowisko dla cyrku Nr 6. Wczesniej wyburzono Muzeum Sztuki na pl Muzealnym, Pocztę Główną przy placu Dominikańskim, Pałac Królewski ptrzy pl Wolności i wiele innych budowli , które w dzisiejszych czasach z pewnościa by odbudowano wzbogacając Wrocław.
            • wari Re: 100% racji 07.09.12, 12:07
              Gość portalu: WK napisał(a):

MNIEJSZYM pietyzmem
              > dla zabytków i zabytkowego układu urbanistycznego niż Wrocław przez Polaków

Efektem tego "pietyzmu" są bloki w środku miasta. Gdzie z takim czy jakimkolwiek "pietyzmem" odbudowane ciągi kamienic w całym regionie Powstańców Śl., Legnickiej i paru innych miejsc ? No gdzie?

To raczej wystawa o tym jak piękny był Wrocław przed wojną i jaka degradacja architektoniczna nastąpiła potem i trwa do dzisiaj, a nawet się nasila. Wyjątkowo brzydkie i fatalnie wykonane (obłażą z farby i tynku po kilku latach) są tzw. plomby, do tego wszędzie nowe szklano-metalowe kloce. Masakra architektoniczna! O kulturowej nie wspomnę, podobna liczba mieszkańców, a teatrów połowę mniej, można byłoby dużo wymieniać, ale po co. To widać na każdym kroku.
              • Gość: franciszek Re: 100% racji IP: 195.20.110.* 07.09.12, 13:26
                Dokładnie

Inne miasta powinny byc wzorem jak odbudowuje sie kamienice w centrum a nie takie szkalne kloce.
              • Gość: WK Re: 100% racji IP: *.internetia.net.pl 09.09.12, 13:10
                Podobne koszmarne bloki w samym centrum znajdziesz w niemieckich miastach, które wymieniłem. W Magdeburgu, w socrealistycznych blokach naprzeciwko katedry mieszkania z lat 60. nie miały łazienek i toalet (polscy architekci nie zgodzili się na budowanie takiej tandety). W Dreźnie, też w latach 60. przecięto szeroką ulicą rynek. W Duesseldorfie i Aachen rażą banalne bloki z balkonami (wypisz, wymaluj wrocławski Nowy Targ) na pryncypalnych ulicach i placach starego miasta.
                Poza tym, bardziej jestem w stanie zrozumieć nędzę z okresu PRL-u, gdzie o wszystkim mógł zadecydować przygłupi sekretarz, niż kiczowate budynki wznoszone obecnie. "Moje typy" to: "telewizor" Banku ING na rogu Wita Stwosza/Szewskiej, parking przy Łaciarskiej, Europeum.
          • wersal-55 Re: @hans 08.09.12, 12:34
            nowaak napisała:

> 1. to Niemcy wypędzili Niemców z Wrocławia
            > 2. po wojnie w 1945 roku 75% Wrocławia było zrujnowane - to Polacy podnieśli to
            > miasto z ruin
            > 3. Nikt się tu nie prosił, Stalin, Roosvelt i Churchill zdecydowali, że przesuw
            > ają granice zabierając Polsce 1/3 przedwojennego terytorium
            > 4. To nie abstrakcyjni "my" niszczyliśmy młyn Klara. Jeśli to ty byłeś komunist
            > ycznym wojewodą, który wydał nakaz, to przeproś i odbuduj.
            > Prosze pani,niewiedza ma swoje skutki,prosze sie zapoznac z orginalem,POCZDAM,JALTA,CZAS BY ZIEMIE ZACHONIE I NIE TYLKO,ZAWSZE ZACHODNIE.
        • Gość: MonX Hans, bezczelnie kłamiesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.12, 15:09
          Fakty są takie:
          1. Wy, Niemcy, zniszczyliście Wrocław.
          2. My, Polacy go odbudowaliśmy.
          I choćbyś tu demagogię uprawiał przez 10 lat, to tych dwóch faktów nie zmienisz.
          Jasne, mogliśmy to odbudować lepiej, więcej, szybciej. Ale mogliśmy też cały Wrocław rozpieprzyć do reszty w drobny mak - tak jak wy Warszawę.
          • wersal-55 Re: Hans, bezczelnie kłamiesz 08.09.12, 12:55
            Gość portalu: MonX napisał(a):
            Czy was polakow niczego nie mozna nauczyc,jestescie wrzodem Europy,czas i zegar bic zawsze bedzie dla nas,budowac to my,niszczenie przez was polakow wszystkiego co nie wasze,prawda,slowianie to tylko slowianie.
            > Fakty są takie:
            > 1. Wy, Niemcy, zniszczyliście Wrocław.
            > 2. My, Polacy go odbudowaliśmy.
            > I choćbyś tu demagogię uprawiał przez 10 lat, to tych dwóch faktów nie zmienisz
            > .
            > Jasne, mogliśmy to odbudować lepiej, więcej, szybciej. Ale mogliśmy też cały Wr
            > ocław rozpieprzyć do reszty w drobny mak - tak jak wy Warszawę.
    • fotografzwyboru.pl Wrocław wczoraj i dzisiaj 05.09.12, 20:34
      To ja się podepnę pod artykuł i polecę cykl Wrocław wczoraj i dzisiaj jaki realizuje na blogu fotograf z wyboru

Album zapowiada się super szkoda tylko, że nie zachowano perspektywy. Jednak zestawiając trzy epoki zdaję sobie sprawę, że było to praktycznie niewykonalne. Ciekawe czy zainspirowałem autorów takiego albumu ;)
    • geminix Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i na... 06.09.12, 07:15
      Co mnie najbardziej uderzyło w tych zdjęciach, że Wrocław jeszcze w latach 60-tych leżał w gruzach.
      • Gość: WK Re: Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i IP: 156.17.73.* 06.09.12, 13:13
        Mnie bardziej boli, że kupy tych gruzów NADAL straszą w mieście a od lat 60. minęło już pół wieku.
    • smrodek71 Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i na... 06.09.12, 21:15
      jakbym cofnął się o 100 lat to zgubiłbym się w mieście w którym się urodziłem....

niesamowita była Powstańców.... szczególnie porównując co jest teraz
      • Gość: ja Re: Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.12, 13:08
        Jestem w szoku... Wrocław w gruzach jeszcze 50 lat temu, a dziś mamy piękne miasto.
        Jednak zdeterminowany z nas naród, jak chcemy to potrafimy.
        • wersal-55 Re: Trzy rozdziały dziejów Wrocławia w książce i 08.09.12, 13:01
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Jestem w szoku... Wrocław w gruzach jeszcze 50 lat temu, a dziś mamy piękne mi
          > asto.
          > Jednak zdeterminowany z nas naród, jak chcemy to potrafimy.
          Ten narod zdeterminowany,a glupota,prawda ona zawsze jest w polakach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka