Dodaj do ulubionych

Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wizual/

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.04, 19:33
Na stronie "POINT-u" pojawiło się dużo informacji o tym biurowcu plus dużo
wizualek (w tym kilka nowych):
www.point.com.pl/main.php?sub=realizacja&menu=realizacje&ktora=realizacje/bialoskornicza/index.htm
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafis Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: 213.199.196.* 12.07.04, 19:49
      tylko data rozpoczęcia nieaktualna(Ikw 2004r) :)
      W sumie pełny profesjonalizm jeśli chodzi o opis p[rojektu i wizualki. Gdyby
      każda inwestycja była tak opisana :)
      • Gość: ! Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.04, 19:51
        Pewnie opóżni się o kilka miesięcy ale w tym roku inwestycja powinna ruszyć.
      • Gość: kotbehemot Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 20:02
        I poszla para w gwizdek. Ja bym wolal zeby oni sie skupiali na projektowaniu a nie opisywali taka beznadzieje o ktorej mi sie nawet nie chce czytac. Wrrr, strasznie mnie wkurza ten projekt, szczegolnie po druzgoczacej rozmowie z pania architekt, ktora nie widzi w nim nic zlego:-/
        • Gość: ! Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.04, 20:04
          Kocie to co Tobie się nie podoba może się podobać innym... I na odwrót,
          pamiętaj o tym...
          • Gość: kotbehemot Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 20:07
            Ale sa pewne standardy, ktorych nalezy sie trzymac. Sa pewne zasady, ktore, jesli sie je łamie, zdradzaja totalna indolencje projektanta (jak np brak proporcji, zbyt niski parter itp). To po prostu az razi z tego projektu! Wratislavia Centre moze sie nie podobac, ale nikt nie powie ze budynek jest jednym wielkim bledem w sztuce- wszystko jest tam wykonane poprawnie, podczas gdy FIG to kpina!
    • Gość: ! Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.04, 20:02
      www.point.com.pl/main.php?sub=realizacje&menu=realizacje
      89 Projekt koncepcji budynku biurowego IMN INVESTMENT Sp. z o.o. we Wrocławiu
      przy ul. Białoskórniczej biurowiec (?????????????)

95 Projekt Rewitalizacji Browarów Dolnośląskich "PIAST"a. (przy współpracy
      Agencji Reklamowej "ZEBRA") rewitalizacja (????????????)

• Gość: kotbehemot Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 20:04
        Z ta rewitalizacja to ja nie rozumiem bo byl konkurs na sporzadzenie projektu architektoniczno-urbanistycznego na browar piastowski. Co wiecej zostal on juz wygrany przez kogos- moze wlasnie przez Point?:>

www.konkurs.browary-piast.com.pl/
        • Gość: IGLICA Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 13.07.04, 04:02
          Budynek jest do bani i to nie tylko ze nie ma zadnego charakteru. ale rowniez z
          powodu iz projektanci nawet nie potrafili go wkomponowac w otoczenie.
          Wyglada jakby go tu ktos przez pomylke postawil...
    • Gość: lolo Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: *.rozanka.wroc.pl 12.07.04, 23:46
      mi sie ten budynek podoba... moglby byc o 1 pietro wyzszy ale i tak jest ok !
      • hen Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi 13.07.04, 12:06
        "Projektant rezygnuje z tak pojmowanej neutralności oraz dominacji detalu i
        traktuje elewację „przestrzennie” - nie jak płaski obraz osadzony w ramach,
        lecz - jak bryłę, którą kształtuje rzeźbiarz. Mechanizm, który „wprawia w ruch”
        elewację budynku, polega na wykorzystaniu stosunku asymetrii pomiędzy
        ryzalitami flankującymi elewację z dwóch stron. Południowy ryzalit przypomina
        wielki, pionowo ustawiony zawias, na którym obracają się gzymsy rozdzielające
        poziomy kondygnacji. Ten pozorny ruch, zmierzający do osiągnięcia kąta
        rozwarcia 90 st., skutkuje na przeciwległym krańcu elewacji równie pozornym
        ruchem pionowego masywu klatki schodowej w dół - NAPRAWDĘ MOCNE. To on sprawia,
        że przemieszczające się w masy szkła i stali zdają się „przewieszać” nad
        częścią chodnika... Dzięki tym napięciom i ułudzie ruchu elewacja budynku,
        oglądana w perspektywie, jawi się jako wycinek bryły, a nie - płaskiego
        ekranu..." - ze strony z linku"

Sorry za przydługi ctr-V, ale niemogłem się powstrzymać. Trzeba przyznac, że
        architekci są raczej lepszymi opisywaczami i interpretatorami własnych
        projektów niźli projektantami. Projekt odważny, że aż tyle słów trzeba użyc
        żeby go uzasadnić. Za to, na całej stronie nie pada ani razu słowo harmonia. A
        szkoda.
        • Gość: kotbehemot Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 12:15
          Nom. Trzeba bylo isc na polonistyke. Nie pada takze slowo proporcje, lekkosc itp
          • hen Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi 13.07.04, 14:48
            "W sąsiedztwie pustej jeszcze parceli, od strony południowej znajduje się
            narożna, secesyjna kamienica - jeden z najstarszych domów towarowych we
            Wrocławiu. Autorem projektu jego renowacji, dokonanej przed paroma laty,
            również była Małgorzata Chrabąszcz."

No to ja się jeszcze poznęcam :-) Oczywiście, wszystko jest kwestią gustu. A
            szczególnie gusta. Ale mam dużo do zarzucenia przeprowadzonej renowacji (o ile
            dobrze rozumiem, że chodzi o zieloną kamienicę na rogu Ruskiej i
            Białoskórniczej). A chodzi mi o schodki.

Pojawiają się, bowiem Ruska i Białoskórnicza nie są na jednym poziomie. A więc
            muszą się pojawić. Ale, już od strony Ruskiej, zamiast obniżyć próg narożnej
            bramy, został podniesiony, przez co kontrast wysokości Ruskiej i
            Białoskórniczej się zwiększa niepotrzebnie.

Wejście od strony Biaoskórniczej ma i schodki i rampę i poręcz, które zabierają
            sporą część chodnika służąc za wejście do budynku. Natomiast, nie pomyślano o
            tym, aby były one częścią chodnika. Stopnie powinny byc prostopadłe do budynku,
            przez co można byłoby spacerować całą szerokością chodnika, a witryna budynku
            byłaby bliżej przechodnia czyli łatwiej dostępna. Za mało architekci nasi
            podróżują po miejscowościach o bardziej zróżncowanej morfologii.

Natomiast teraz mamy barierę, a skoro jest, to archtekt projektujący budynek
            obok może swobodnie pofolgować sobie na temat schodków, barierek, ramp,
            odsuwając przechodnia od zapewne usługowego parteru. Wiem, ze to trochę
            czepialstwo, szczegół, ale ja już powoli mam dosyć tych szczegółów we
            Wrocławiu.
    • radical-w-w Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi 13.07.04, 12:14
      Widziałem ten projekt kilka lat temu w "Słowie Polskim" i cieszę sie, że nie zmienił sie od tego czasu, bo uważam, że pozytywnie się wyróżnia na tle innych obecnych realizacji :)
      Oby tylko wreszcie zaczeli prace, bo dziura pod fundamenty straszy już bardzo długo...
      • Gość: ! Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.04, 14:56
        Najlepiej, żeby wszystkie nowopowstajace obiekty były na jedno kopyto. Założmy
        wszystkie modernistyczne. Albo lepiej, nie powinno nic powstawać, a już
        absolutnie nic odbiegającego od czyichś norm. Najlepiej zostawić dziury w
        zabudowie, dziury w ziemi. Kwiatki są neutralne. Na całe szczęscie we Wrocławiu
        tak nie jest.

ps: Gdyby nie odwaga przedwojennych architektów, Wrocław wyglądałby cały jak
        jedno wielkie osiedle. Zero polotu, zero fantazji. Nie odróżnilibyscie jednej
        dzielnicy od drugiej, jednego domu od drugiego. Jak ktoś kocha monotonię i
        wojskowy porządek, to jego sprawa, jednak na całe szczęscie jest wielu, którym
        odpowiada polot, odwaga, wyłamywanie się ze schematów.
        • hen Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi 13.07.04, 15:39
          Gość portalu: ! napisał(a):

> ps: Gdyby nie odwaga przedwojennych architektów, Wrocław wyglądałby cały jak
          > jedno wielkie osiedle. Zero polotu, zero fantazji. Nie odróżnilibyscie jednej
          > dzielnicy od drugiej, jednego domu od drugiego.

Wyobraź sobie taką historię :-) Przedwojenny planista zatwierdza plan zagosp.
          ronda. Architekt projektuje jedną z kamienic, gdzie jakaś niemiecka firma albo
          gospodarz chce zbudować swe lokum. W pierzeji ronda na Powstańców, zamiast
          kolejnej kamienicy w ciągu, planuje wybudować 11-piętrowy gmach z karminowej
          cegły. Ale coż, niestety, dziś mamy to co mamy! Co za brak fantazji, zero
          polotu i finezji! A mogłobyć tak nietuzinkowo. :-)

Chodzi o to, że budynków nie ma się co czepiać, jeśli stoją w miejscu w którym
          stac powinny. Moim zdaniem powinny harmonizować z otoczeniem. Ale to kwestia
          gustu, o czym się nie dyskutuje ;-)
          • Gość: ! Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.04, 18:11
            Hen widziałeś "Pijany dom" w Sopocie? Ten strasznie przekrzywiony, jakby był po
            kilku "glębszych" Nie pasuje do żadnego otoczenia, do żadnej pierzeji, a jednak
            cieszy sie wielką popularnością i stał się jednym z symboli Sopotu.

Akurat dałeś złe porównanie z 11 p domem w ciągu 4-5 piętrowych kamienic. FIG
            PLAZA ma być dopasowany do narożnego, zielonego budynku przedwojennego przy
            skrzyż z Ruską, a nie do 2 piętrowej kamieniczki z tej pierzeji. Zobacz sobie
            na nasz pl Solny. Są niskie kamieniczki i okazały budynek Starej Giełdy czy
            kamienca należąca do MPK.
            • Gość: Rafis Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: 213.199.196.* 13.07.04, 18:19
              Ja podzielam zdanie ! :)
              Nie można byc takim Talibem architektury, który niszczy wszystko co nie jest
              zgodne z jego "Koranem" ;)
              Więcej kreatywnosci i swobody.
              • hen Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi 13.07.04, 19:09
                :-) Nie można byc talibem architektury, który niszczy chrakter i duszę miastu
                zgodnie z jego "Koranem". Więcej harmonii, wiecej pokory.

:-)
            • hen Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi 13.07.04, 19:20
              Widziałem "pijany dom" na zdjęciach. Sam jest b. fajny. Nie widziałem natomiast
              otoczenia w którym stoi. Być może pasuje, być może nie pasuje. A czy Ty
              Wykrzykniku widziałbyś taki "fajny" "pijany dom" na Białoskórniczej w miejscu
              omawianej działki? Chyba nie.

Nowa kamienica nie jest zła zupełnie, ale mogła zdecydowanie lepiej współgrać z
              pierzeją, której jest pojedynczym elementem. Choćby jeśli chodzi o rozwiązania
              dot. schodków, o czym napisałem kilka postów wcześniej. Zauważ, że
              przedwojenni "pełni inwencji" architekci planowali nie jeden budynek, ale
              charakter całej ulicy, a nawet dzielnicy - np śródmieście, dzielnica
              południowa, przedmieście oławskie.
              • Gość: ! Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.04, 21:12
                - Hen mamy rok 2004 i ponad 50 lat komuny za sobą. Poczekaj, jak dobrze pójdzie
                to za 10-15 lat będzie w Polsce, we Wrocławiu, jak przed wojną w Breslau,
                Niemczech, że będzie się planować i budować całe kwartały nowej zabudowy, całe
                pierzeje. Na razie mamy w Polsce nadal okres chaosu i pojedyńcze inwestycje (za
                wyjątkiem kilku wielkich projektów typu nowe rynki w Szczecinie czy Głogowie).

- Byłem w Sopocie i widziałem otoczenie "Pijaka". Rozbija harmonijną zabudowę
                pierzeji ale przez to jest właśnie wielką atrakcją, symbolem, wejdzie do
                historii tego miasta na stałe. Już to zrobił.

Zabudowa Białoskórniczej jest tak chaotyczna, zróżnicowana (ekekt wiekowej
                historii tej ulicy), że nawet taki FIG PLAZA czy ew "Pijak" nie zniszczą
                pierzeji tej ulicy, bo jest ona już i tak bardzo różnorodna.

"Stary Browar" też ma schodki od frontu, okna nie na poziomie chodnika a
                wszyscy go rzekomo chwalą (choć dla mnie jest to jeden z wielu obiektów tego
                typu, żadna rewelacja). Po prostu kwestia gustu.

• hen Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi 14.07.04, 13:22
                  Jak mówią nie od razu Kraków zbudowano. Breslau też budowano nie w przeciągu
                  roku. Pewnie i niekiedy powstawały samotnie stojące budynki przy ulicy, z
                  nadzieją, że do niego doplombują kolejny. Ale za to, choćby i za 100 lat miało
                  koło niego nic nie powstać, musiał on spełniać reguły planu zagosp. Nie mógłbyć
                  ani lekko cofnięty, ani lekko wysunięty, tylko taki jaki geodeta mu wyznaczył.
                  Taki był plan na całe lata. Dobry plan zagospodarowania powinien określać nie
                  tylko wysokość budynku, ale przede wszystkim linię zabudowy, również wysokość
                  schodków, wysokość parteru usługowego o ile ma taki mieć, powinien określać
                  elemnety fasady (np. są na śródmieściu ulice z bogatymi i wyszukanymi balkonami
                  np Piastowska i są ich pozbawione np Dworcowa) (jeśli są jakieś odstępstwa to
                  100% jest to nowa plomba).

W zależności co się wybiera, czy miasto z rozmachem - pełne usług (nie tylko w
                  Rynku), czy miasto sypialnię z budynkami w centrum miasta stojącymi na
                  podwyższeniu, żeby się jeszcze przed budynkiem zmieścił parking, a usługi
                  koncentrują się w okolicach rynku a i do nich prowadzą pomosty, schodki (żeby
                  utrudnić delikwentowi wejście - jak za komuny :-) - to planuje sie takie
                  miasto.

Chodzi o to, żeby miasto rozwijało się według mądrego planu, a nie według
                  zamierzeń pojenyczych inwestorów czy deweloperów, którzy budują według własnych
                  potrzeb (najczściej, żeby wyszło "jak najtaniej").
                  • pluto10 Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi 14.07.04, 18:54
                    > Chodzi o to, żeby miasto rozwijało się według mądrego planu, a nie według
                    > zamierzeń pojenyczych inwestorów czy deweloperów, którzy budują według
                    własnych
                    >
                    > potrzeb (najczściej, żeby wyszło "jak najtaniej").

Ot cała prawda.
                    ---------------------------------------
                    "Chcesz dostać bzika?Słuchaj dziennika"
                    o.Tadeusz Rydzyk
                  • Gość: wro2015 Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.04, 22:13
                    otochodzi
        • Gość: kotbehemot WYKRZYKNIKU!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 19:41
          Coz ty za herezje opowiadasz?! W jakim jednym stylu, o co chodzi?! Zobacz jak wielka jest roznica miedzy Europeum a Wratislavia Centre. Zobacz jaka roznica miedzy Pasazem pod blekitnym Sloncem a Pasazem Niepolda- wszystko mozna! ale trzeba sie 3mac pewnych regul urbanistyki!!! Nie moze byc tak, ze kazdy architekt we Wroclawiu uwaza sie za geniusza i odsuwa swoj budynek od linii zabudowy. Kazdy chce pokazac swoj biedny budyneczek bardziej i go wysuwa, odsuwa. A jeszcze ta tragedia z niskim parterem.. To nie jest zaden geniusz architekta, ale po prostu brak umiejetnosci i INDOLENCJA! Mozna robic baaardzo zroznicowana architekture i bardzo dobra, ale za to "dzialajaca" dobrze w miescie.
          • Gość: ! Re: WYKRZYKNIKU!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.04, 21:19
            A ja powtórzę po raz enty. To co Tobie się nie podoba, co Cię brzydzi, może sie
            podobać innym i na odwrót. Nie każdy zajmuje sie architekturą tak jak garstka
            ludzi i nie bawi się w linie, pierzeje i inne sprawy, tylko albo mu się podoba
            budynek allbo nie. Buduje się i projektuje dla inwestora, on płaci i wymaga.
            Skoro miasto nie ustala żadnych specjalnych warunków dla danego terenu, nie
            robi tego np konserwator zabytków, to takie "sztuczne ograniczanie" jest bez
            sesnu.

Gdyby stosować się Kocie do twoich opini i opini np wro2015, to we Wrocławiu
            praktycznie nic by nie powstało. Podobnie w wielu innych miastach. Dlaczego?
            Dlatego, że Wy mielibyście odmienne pomysły i projekty.
            Mam nadzieje Kocie, że uda nam się kiedyś w realu porozmawiać o sprawach
            zwiazanych z inwestorami i inwestowaniem. Wtedy być może zrozumiesz dlaczego
            powstają takie a nie inne obiekty i o działaniach miasta i konserwatora
            zabytków.

Pozdrawiam.
            • Gość: kotbehemot Re: WYKRZYKNIKU!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 21:29
              Ale mnie naprawde nie chodzi o architekture. Mnie sie podoba kazda dobra architektura, z absolutnie kazdego okresu (poza totalistyczna moze). Mnie chodzi tyyylkoooo o to, aby ktos czuwal (konserwator? miasto?) nadtym, aby nie byly popelniane BLEDY. To jest tak jak z samochodem- konstruktor popelni blad i iles osob sie zabije w BMW, ktore wylatuje z zakretu 10x czesciej niz mercedes- to jest BLAD.
              I taki sam BLAD to np zrobienie niskiego parteru, a juz totalny BLAD mogacy miec kolosalny wplyw na zyciu ludzi to np bledy w urbanistyce. Nie chcodzi mi o architekture, tylko o nadzor! Nie chodzi mi juz nawet o to co mi sie podoba a co nie, ale o to , zeby ktos pilnowal, zeby nie DEWASTOWANO nam miasta..
              • Gość: ! Info o budowie!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.07.04, 00:30
                A dziura wciąż straszy

Piątek, 16 lipca 2004r.

Piotr Fokczyński: Nie ma żadnych możliwości zmuszenia inwestora do tego, żeby
                zaczął budowę

W marcu miała się ruszyć budowa przy ul. Białoskórniczej 1. Nadal nie wiadomo
                kiedy rozpoczną się prace.

Ulica Białoskórnicza, wraz z sąsiednimi Kazimierza Wielkiego i Nowym Światem
                jest częścią tzw. trasy W-Z. Mała obwodnica otacza ścisłe centrum miasta wzdłuż
                najstarszego pierścienia jego fortyfikacji. Cztery lata temu w ciągu kamienic
                po wschodniej stronie ulicy wyburzono starą, walącą się kamienicę. Od tego
                czasu jest tu tylko dziura w ziemi. Właścicielem działki, podobnie jak
                sąsiadującej z nim secesyjnej kamienicy jest Financial Investement Group. FIG
                już dwa lata temu zdecydował na zbudowanie tam nowego biurowca. Plany
                zakładały, że przy Białoskórniczej powstanie pięciokondygnacyjny budynek z
                parkingiem w piwnicach. Pierwsze dwa piętra miały być przeznaczone na sklepy, a
                trzy wyższe na biura. Projekt biurowca jest gotowy od kilku miesięcy. FIG ma
                pozwolenie na budowę. Roboty miały ruszyć najpóźniej pod koniec marca. Jednak
                przy Białoskórniczej do tej pory nic się nie dzieje.
                - Trwają rozmowy na temat przyszłości inwestycji. O ich wyniku będziemy
                informować za miesiąc. I to jest wszystko co mogę na ten temat powiedzieć -
                mówi Izabela Gryta z Financial Investement Group. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy
                się, że inwestor negocjuje warunki z firmą, która miałaby zająć trzy górne
                piętra budynku. To podobno jedyna przeszkoda w rozpoczęciu budowy. Trzeba mieć
                nadzieję, że negocjacje szybko się skończą, bo nie ma innego sposobu na
                paskudną dziurę w centrum miasta.
                - Jeśli nie zagraża ona bezpieczeństwu, a ta akurat jest dobrze zabezpieczona,
                to nie ma żadnych możliwości zmuszenia inwestora do tego, żeby zaczął budowę -
                wyjaśnia Piotr Fokczyński, dyrektor departamentu architektury urzędu miejskiego.

Kameleon z nawisem

Elewacja pięciokondygnacyjnego, utrzymanego w duchu modernizmu budynku z
                zewnątrz miała przypominać Dom Towarowy "Kameleon" przy ul. Szewskiej. Z ta
                różnicą, że ma być utrzymana w jasnych barwach. Jednak elewacja od pierwszego
                do czwartego piętra nie będzie równoległa do ulicy. Będzie tworzyła nawis nad
                chodnikiem - zwężający się od wejścia umieszczonego od strony narożnej
                kamienicy w kierunku Odry. Całość elewacji wykonana ze szkła, kamienia i stali
                ma się komponować z sąsiednim budynkiem.

Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
                • Gość: Rafis Re: Info o budowie!!! IP: 213.199.196.* 18.08.04, 23:46
                  Minął miesiąc i jak tam negocjacje? :)
                  • Gość: hb Re: Info o budowie!!! IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.01.05, 22:54
                    minęło już pół roku a negocjacje dalej sie toczą ??? czy to następna dziura we
                    Wrocławiu która zostanie już dziurą na wieczność ???
                    • Gość: Rafis Re: Info o budowie!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 12.01.05, 23:47
                      Raczej to nie ruszy w najblizszym czasie bo kamienic aobok(ta zielona) która
                      tez nalezy do FIG stoi prawie cała pusta.
                      • Gość: lolo Re: Info o budowie!!! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.01.05, 01:57
                        no to zbyt dobrze o miescie nie swiadczy - to doskonaly punkt i piekna
                        kamienica a mimo to....
          • Gość: WuWu Dynamika na Kazika (Wielkiego) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.04, 22:51
            Cóż muszę się po części zgodzić z opinią Kota. Budynek niebrzydki, nawet
            ciekawy. Zastanawia mnie tylko, dlaczego zapatrzenie się w DH Kameleon (dowód
            braku własnych pomysłów?) uzasadniono takim długim wywodem. Czy ktoś tego uczy
            na architekturze? Jak dorobić ideologię do projektu? Kiedyś czytałem, że pasy
            na budynkach na Popowicach to refleksy zachodzącego Słońca na wodach Odry a
            skośne ustawienie bloków nawiązuje do fal odrzańskich i wygiętego brzegu rzeki.
            Można całkiem ciekawie, niepradważ.
            Zgodzę się natomiast, że budynek nie stara się wpasować w otoczenie (obszar
            ścisłej ochrony konserwatorskiej! - ciekawe na czym ona polega?), za wszelką
            cenę chce być tym najważniejszym, najbardziej przyciągającym wzrok. Będzie
            największy kubaturowo, najwyższy, wysunięty do przodu. Przypomina mi to Pałac
            Kinskych na Praskim Rynku - architekt też umyślnie zaprojektował budynek
            wysunięty z całego szeregu sąsiednich kamieniczek. Zapłacił karę (tak!! tego
            typu wychodzenie przed szereg karano!), ale Kinsky poniósł i te koszty, bo tym
            samym zyskał największy pałac i w dodatku najlepiej wyeksponowany.

p.s. "będzie tylko od Kameleona jaśniejszy" - hmmm, gdyby wyszorować tą
            okładzinę z trawertynu, oba budynki byłyby chyba tak samo jasne.

p.s.2 a na miejscu dziury po drugiej stronie ulicy proponuję taflę szkła, w
            której odbijać się będą "przemieszczające się w masy szkła i
            stali „przewieszające” się nad częścią chodnika, a wraz z nimi dach całej
            budowli, który przesuwa się w dół po zaokrąglonych prowadnicach krokwi
            widocznych na wysokości czwartego piętra. Dzięki tym napięciom i ułudzie ruchu
            elewacja budynku, oglądana w perspektywie, jawi się jako wycinek bryły".. itd.
            Kierowcy bedą mogli podziwiać bryłę także z drugiej strony, a od tych mas szkła
            i stali przemieszczających sie i przewieszanych taka się nam dynamika zrobi na
            Kazika Wlk., że strach pomysleć
            • Gość: Preslaw Re: Dynamika - ale kiedy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 08:53
              Oststnio ciągle czytam o tym, że zarówno na świecie jak i w Polsce zaczął się
              czas hossy gospodarczej. Z tego co się pisze na forum wynika także, że Wrocław
              prężnie się rozwija. Jeśli to wszytsko jest prawdą, to prędzej czy później i
              istniejącą kamienica FIG (ta zielona) i ta która ma powistać,a aktórej projekt
              tak emocje budzi, w końcu powtsanie. Tylko kiedy?
              • Gość: Rafis Re: Dynamika - ale kiedy? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 13.01.05, 10:31
                Co ciekawe zauważyłem, że puste stoja głównie obiekty FIG-u których ma on
                kilkanascie na starym miescie. Byc może wynika to z wyższych stawek lub
                nieumiejętnego negocjowania.
                Zielona kamienica juz była cała wynajęta ale najemcy przeniesli sie do
                Millenium Tower.
                Z drugiej strony we Wrocławiu brakuje duzych powierzchni biurowych od 2 tys w
                górę. Sami widzicie, że nagle przyszło HP i dupa zimna. Teraz będa
                pomieszkiwali po kątach do czasu wybudowania jakiegos biurowca.
                Wrocławscy inwestorzy najpierw chca podpisac umowę z najemcą a potem wybudowac
                biurowiec. Jednak na to ida tylko Ci którzy maja czas.
                Do wejscia do Polski szykuje sie kilkadziesiat instytucji finansowych z całego
                świata i boje sie że znów wszystko pójdzie do Warszawki bo u nas nie ma dla
                nich biur.Archicom tylko myśli-reszta owczy pęd.
                • Gość: Preslaw Re: Duże powierzchnie biurowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 12:16
                  Rafis, z tego co piszesz to wynika, że ten rozwój Wrocławia nie do końca jednak
                  tak różowo wygląda. Wydaje mi się, że brak dużych powierzchni biurowych to jest
                  niedociągnięcie dość poważne skoro może spodowodować odpływ ważnych inwestcji
                  finansowych do Warszawy. O co więc chodzi, na czym polega problem? To kwestia
                  rzeczywistch przeszkód w wybudowaniu solidnych, dużych biurowców (wieżowców),
                  czy razcej jakiś dziwny opór mentalny i brak wiary we własne możliwości, czy
                  może jakieś jeszcze inne czynniki. Jak ta sprawa wygląda teraz np. w Poznaniu?
                  • Gość: Rafis Re: Duże powierzchnie biurowe IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 13.01.05, 12:44
                    Preslaw po pierwsze brak zagranicznych deweloperów, którzy wybudowaliby te
                    biurowce a w Pozku np. Andersie buduje VdHG( u nas ma budować
                    Capitol).Natomiast rodzimi inwestorzy, którzy tyle wybudowali w naszym miescie
                    boja sie inwestowac pamiętając lata 2000-2003 kiedy to otwarto wiele nowych
                    biurowców i rynek przesycił sie. Ceny spadły w dół wiec nikt nie chciał budowac
                    nowych(oprócz archicomu). Archicom wybudował spory biurowiec i juz ma go
                    zapełnionego. Poza tym rodzimi przedsiebiorcy maja problem z kredytami podczas
                    gdy zachodni żadnych(ale zachodnich deweloperów u nas brak).
                    Jednak z tego co słychac od jakiegos czasu gdzies w zaciszach gabinetów tworza
                    sie plany budowy kilku większych biurowców we Wrocłąwiu więc myśle ze nie
                    będzie źle.
                    • Gość: Preslaw Re: Duże powierzchnie biurowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:13
                      Oby tak się stało, bo to kwestia konkurencji i ewentualanych przegranych w
                      walce o inwestycje, najszcęściej zapewne z Poznaniem.
                      • Gość: ! Re: Duże powierzchnie biurowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.05, 16:36
                        Kamienica na rogu Ruskiej i KWielkiego stoi pusta, bo pewne osoby nie umieją
                        zadbać o klientów, potencjalnych najemców. Temat na osobny wątek.
                        Białoskórnicza 1 też mogłaby ruszyć pełną parą, ale jak pewne osoby nie dbają o
                        pewne sprawy, to wygląda to tak, jak widzicie.

O nowe pow biurowe bym się nie martwił, będzie ich sporo.

Jeżeli chodzi o instytucje finansowe, to mimo posuchy w powst nowych biurowców
                        we Wrocławiu w ostatnich kilku latach, te firmy lokowały się w gruntowanie
                        remontowanych kamienicach w okolicach i na wrocławskim Rynku.
                        Dla wielu firm taka lokalizacja jest bardziej prestiżowa niż wynajem biur
                        w "bezdusznym", "szklanym" biurowcu...
                        • Gość: Preslaw Re: Duże powierzchnie biurowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 09:17
                          No tak, ale nie zapewni im to chyba właśnie dużych powirzchni biurowych.
    • Gość: & Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.01.05, 10:21
      www.fig.com.pl/ -podają że początek budowy Plazy w 2005,podobnie remont
      budynku WZG.
      • Gość: Rafis Re: Nowy biurowiec FIG PLAZA (Białoskórnicza) /wi IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 18.01.05, 10:29
        wprawdzie nic konkretnego ale dobrze że widac jakis ruch-zmiana strony, jakies
        daty(zaokrąglone) ;)
        Może w końcu rusza te inwestycje.
      • Gość: Rafis jeszcze jedno IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 18.01.05, 10:34
        nowe inwestycje sa tym bardziej prawdopodobne, że na jesień zostały powołane 3
        kolejne spółki, które weszły w skład całej grupy tj.
        Wrocław Real Estate Sp. z o.o.
        Office project
        i chyba wroclaw development
        a jak wiadomo przy każdym nowym projekcie powoływana jest nowa spółka, która za
        niego odpowiada i go finansuje.
        Ciekawe tez czy FIG kupi(ł?) teren NCC?
        • Gość: a Re: jeszcze jedno IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 18.01.05, 16:38
          Nie dokładnie czytałem postów, a kiesy FIG PLAZA powstanie ?
          • Gość: Rafis Re: jeszcze jedno IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 18.01.05, 16:50
            Moze zaczną w tym roku :)
            • Gość: ! Re: jeszcze jedno IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.05, 19:36
              Rzeczywiście, coraz więcej rzeczy wskazuje na to, że ta inwestycja na
              Białoskórniczej ruszy w tym roku i to raczej w jego połowie niż pod koniec roku.
            • Gość: a Re: jeszcze jedno IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 18.01.05, 20:31
              Ten biurowiec zapowiada się ciekawie, choć uważam że w obrembie straego miasta
              powinny powstawać budynki nawiązujące do staromiejskiej zabudowy lub będącej
              jej odtworzeniem. Np. Budynek Kameleonu jest ciekawy, ale chyba jaesteśmy
              jedynymduzymn miastem gdzie kilkadziesiąt metrów od rynku stoji budowla o
              podobnym charakterze. Ale z drugiej strony to Ostrów Tumski pełni funkcje
              autentycznej starówki, bo tam cała zabudowa jest zabytkowa z malutkimi
              wyjątkami (przychodnia).
              A zatem jestem za nowymi biurowcami w centrum, szczególnie tymi które łatają
              tajkie dziury jak na Ruskiej
              • svarte_sjel Re: jeszcze jedno 18.01.05, 21:26
                Gość portalu: a napisał(a):
                > podobnym charakterze. Ale z drugiej strony to Ostrów Tumski pełni funkcje
                > autentycznej starówki, bo tam cała zabudowa jest zabytkowa z malutkimi
                > wyjątkami (przychodnia).

Tak w kwestii formalnej
                • Gość: erni Re: jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 21:59
                  >Tak w kwestii formalnej
                  • Gość: frufru Re: jeszcze jedno IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 19.01.05, 11:31
                    Niestety... Następny kawał zaściankowej i wtórnej architkury. Toż tego smarka
                    można co najwyżej porównać do drugiego smarkas typu dorint a nie do Kameleona.
                    Co prawda, domyślam się, że pan, twórca projektu, strasznie się napocił aby mógł
                    nawiązać do Kameleona. Niestety, znów powstanie następne straszydło pokroju
                    heliosa. Powinni tych naszych architektów wysyłać na wypawy karne w świat. Niech
                    sobie podpatrzą co się stawia (oczywiście i w wielkim świecie stawia się
                    straszydła).
                    • Gość: jester Re: jeszcze jedno IP: 195.117.40.* 19.01.05, 16:55
                      To akurat zaprojekotwała Pani. I mnie się podoba. Bardziej niż np Archicom na
                      Kiełbaśniczej.

U nas nie da się tak jak w Holandi projektować budynku w przeświadczeniu, ze za
                      10 lat zostanie on zbużony. Ten tu nie pasuje, ale jest fajny
                    • Gość: l. Re: jeszcze jedno IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 19.01.05, 17:33
                      hey frufru ;) pozdrowienia od autostopowiczow ;)
                      • Gość: ! Re: jeszcze jedno IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.05, 17:39
                        do Frufru:

1. GŁÓWNY PROJEKTANT: mgr inż. arch. Małgorzata Chrabąszcz
                        ARCHITEKTURA: mgr inż. arch. Małgorzata Chrabąszcz

www.point.com.pl/main.php?sub=realizacja&menu=realizacje&ktora=realizacje/bialoskornicza/index.htm

2. Z niecierpliwością czekamy na Twój projekt/y. Prosimy o wizualizacje Twoich
                        projektów :)
                    • Gość: Łos_bimbacz a parking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 19:27
                      Nie tak żle, elewacja typowa dla garaży wielopoziomowych. Dziwne, że nie
                      przewidziano podziemnych kondygnacji parkingowych? Oczywiście koszty, ale w
                      centrum miasta to chyba już konieczność i standard.
                      • Gość: ! Re: a parking? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.05, 19:39
                        Akurat przewidziano łosiu....... Wyobraż sobie, ża każda nowa inwestycja we
                        Wrocławiu w centrum musi być zaopatrzona w miejsca parkingowe...
                        • Gość: Łoś_bimbacz Re: a parking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 19:50
                          Cytat z opisu: "Piwnice zajmuje parking na kilkanaście miejsc z wjazdem z
                          parkingu zlokalizowanego w podziemnej kondygnacji budynku stojącego przy ul.
                          Rzeźniczej 32/33." Jak na pięć kondygnacji i 3500 m2 pow. uż. netto to zabawne?
                          To jakiś nowy normatyw czy dyskretna promocja rowerów?
                          • Gość: ! Re: a parking? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.05, 20:13
                            Domyśl się sam.
                  • svarte_sjel Re: jeszcze jedno 19.01.05, 22:17
                    Gość portalu: erni napisał(a):
                    > Taak. I jedno jest pewne svarte. Ty umiesz rozwalic czlowieka :)

:^P

> PS> Czy moglibyscie zmienic ten poje..y podzial miasta na 1000 ni to osiedl
                    > i

Podział nie jest taki zły... gdyby jeszcze granice jednostek administracyjnych
                    się pokrywały z granicami topograficznymi...

> nie to dzielnic ni to nie wiem co. Bo czym jest to ów Zatumie???

Litości! OWO!

ZATUMIE (Post SUmmum, Hinter der Dom, Hinterdom), osiedle na wschód od Ostrowa
                    Tumskiego, sięgające do ob. pl. Grunwaldzkiego; jego osią była ob. ulica kard.
                    B. Kominka. [...]
                    • Gość: erni Re: jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 22:21
                      >ZATUMIE (Post SUmmum, Hinter der Dom, Hinterdom), osiedle na wschód od Ostrowa
                      >Tumskiego, sięgające do ob. pl. Grunwaldzkiego; jego osią była ob. ulica kard.
                      >B. Kominka. [...]

odpadam. Wychodzi na to ze we wro przy kazdej ulicy jest osobne osiedle.
                      • Gość: ! Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 17:08
                        Zapatrzeni w Kameleona

Czwartek, 20 stycznia 2005r.

Do połowy 2006 roku zniknie jedna z największych dziur w Centrum miasta

Odkładana od trzech lat budowa biurowca przy ul. Białoskórniczej rozpocznie się
                        w marcu. Wygląd budynku budzi wiele kontrowersji

FIG Plaza - tak nazywać się będzie kamienica podobna do Domu Towarowego
                        Kameleon, która stanie w miejscu gdzie od lat straszy wielka dziura. Ma być to
                        pięciokondygnacyjny budynek z parkingiem w piwnicach. Pierwsze dwa piętra zajmą
                        sklepy, pozostałe biura. W sumie do zagospodarowania będzie 3,2 tys mkw

Wygląd nowego biurowca, którego projekt, pojawił się w internecie kilka
                        miesięcy temu, wzbudza kontrowersje. Ściana zewnętrzna, pięciokondygnacyjnego
                        budynku miała przypominać Dom Towarowy "Kameleon" przy ul. Szewskiej. Z tą
                        różnicą, że będzie w jasnych, a nie ciemnych barwach.
                        Różnic jest więcej. Ściana frontowa od pierwszego do czwartego piętra nie
                        będzie równoległa do ulicy. Do tego wykonana ze szkła, kamienia i stali
                        elewacja wyraźnie odróżnia się od sąsiednich budynków raczej z nimi konkurując
                        niż tworząc całość.

Właścicielem działki jest Financial Investement Group. FIG już trzy lata temu
                        zdecydował się na budowę Plazy . Projekt jest gotowy od ponad roku. Tyle samo
                        czasu FIG ma już pozwolenie na budowę. Roboty miały ruszyć najpóźniej pod
                        koniec marca 2004. Jednak przy Białoskórniczej do tej pory nic się nie działo.
                        Oficjalnie dlatego, że inwestor nie znalazł jeszcze chętnych na wynajem
                        powierzchni. Teraz wciąż nie ma podpisanych większości umów, ale już szuka
                        firmy, która zbuduje biurowiec. Dlaczego? - Powody są dwa. Po pierwsze rozmowy
                        z potencjalnymi najemcami są już bardzo zaawansowane. Po drugie kryzys w branży
                        nieruchomości już się skończył - mówi Marta Dorosz, specjalistka ds. sprzedaży
                        w Financial Investement Group.
                        Inwestor wybrał dobry moment, bo w tej chwili we Wrocławiu brakuje wolnej
                        powierzchni biurowej w wysokim standardzie. Tymczasem ten rejon upatrzyli sobie
                        też inni inwestorzy. Już wiosną na przeciwko Plazy zacznie się budowa kolejnego
                        biurowca. Będzie to Times na rogu ulic Św. Mikołaja i Kazimierza Wielkiego. .

Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
                        • es_wu Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu 20.01.05, 17:12
                          > miesięcy temu, wzbudza kontrowersje. Ściana zewnętrzna, pięciokondygnacyjnego
                          > budynku miała przypominać Dom Towarowy "Kameleon" przy ul. Szewskiej. Z tą
                          > różnicą, że będzie w jasnych, a nie ciemnych barwach.
                          >

Że jak??? BK chyba się pomylił. Z tego co mi wiadomo, to Kameleon "oryginalnie"
                          był jasny, bo był zrobiony z prefabrykowanych bloczków betonowych (ciemny beton
                          ?!) a jego obecny kolor jest raczej wynikiem tego, że od czasu jak te bloczki
                          poskładano do kupy nikt ich nie umył... (tak BTW - Kameleon jest doskonałym
                          przykładem, że z prefabrykowanych elementów betonowych też można wybudować coś
                          ładnego....)

Pozdrawiam,
                          SW

• Gość: ! Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 17:22
                            Jeżeli już poruszyłeś kwestię BK............widzę, że nasze Forum staje się dla
                            red "opiniotwórcze" :)))))))))))))
                            Kilka osób napisało na naszym forum, że im się FIG Plaza nie podoba i BK od
                            razu pisze, że:

"Wygląd nowego biurowca, którego projekt, pojawił się w internecie kilka
                            miesięcy temu, WZBUDZA KONTROWERSJE."

:)))))))))))))))) :LOL:

c.d.n :)
                            • es_wu Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu 20.01.05, 17:33

> Jeżeli już poruszyłeś kwestię BK............widzę, że nasze Forum staje się dla
                              >
                              > red "opiniotwórcze" :)))))))))))))
                              >

No to chyba dobrze, czy nie? W końcu ktoś zaczął słuchać :-)

> Kilka osób napisało na naszym forum, że im się FIG Plaza nie podoba i BK od
                              > razu pisze, że:
                              >
                              > "Wygląd nowego biurowca, którego projekt, pojawił się w internecie kilka
                              > miesięcy temu, WZBUDZA KONTROWERSJE."
                              >
                              > :)))))))))))))))) :LOL:
                              >

Nie wiem czemu LOL, ale po pierwsze projekt faktycznie wzbudza kontrowersje a po
                              drugie nie tylko na tym forum. Jakiś miesiąc temu miałem okazję rozmawiać z dość
                              wysoko postawionym urzędnikiem UM Wrocławia i próbowałem zagadnąć go dlaczego we
                              Wrocławiu jest jaki bajzel w architekturze. Zapytałem o to czy podoba mu się
                              projekt "Ufa". I usłyszałem coś takiego: "to co się dzieje na Grunwaldzkim to
                              nic, gorzej że w centrum też chcą stawiać kolejne pokraki typu Solpol, jak np.
                              Białoskórnicza, ale lepiej nie rozmawiajmy o tym". I to niestety było wszystko
                              co Wysoko Postawiony Urzędnik miał do powiedzenia niestety. Więcej nt.
                              architektury czy też inwestycji rozmawiać nie chciał :-( (zresztą to zupełnie
                              nie jego działka). A ja nie chciałem naciskać (nie jestem w końcu wrofanatyk
                              ;-)). Morał jednak z tego taki, że projekt niekoniecznie ma przeciwników tylko
                              na forum....

Pozdrawiam,
                              SW

P.S. Tak żeby było jasne: mnie się ten projekt umiarkowanie podoba, tzn. nie
                              podobają mi się tylko dwie rzeczy: klatka schodowa i proponowany kolor.
                              • Gość: a Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 20.01.05, 17:48
                                Ja się cieszze że dziura zniknie , a drugiej strony to projekt mógłby byc duzo
                                lepszy. U nas w mieście powstają budowle o obłych bulwowatych kształtach (
                                Helios, (FIG)). Tam powinno powstać coś w stylu Wratislawia center, nie mówie
                                że to jest cudowne ale porzynajmniej zachowana jakaś kompozycja kształtu
                                współgrająca z otczeniem. A kolor tez mógłby być inny, tak czy inaczej będzie
                                nowy biurowiec i lepsze to ni ż dziura
                                • es_wu Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu 20.01.05, 17:51
                                  Gość portalu: a napisał(a):

> Ja się cieszze że dziura zniknie , a drugiej strony to projekt mógłby byc duzo
                                  > lepszy. U nas w mieście powstają budowle o obłych bulwowatych kształtach (
                                  > Helios, (FIG)). Tam powinno powstać coś w stylu Wratislawia center, nie mówie
                                  > że to jest cudowne ale porzynajmniej zachowana jakaś kompozycja kształtu
                                  > współgrająca z otczeniem. A kolor tez mógłby być inny, tak czy inaczej będzie
                                  > nowy biurowiec i lepsze to ni ż dziura
                                  >

W 100% się zgodzę :-) A przemalować zawsze można ;-)

SW
                              • Gość: ! Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 18:42
                                Domyślam się już chyba z kim rozmawiałeś es_wu :) Ale tacy ludzie są w
                                mniejszosci. O UFO też wszyscy (zorientowani) wiedzieli, że ten przedwstępny
                                projekt nie będzie realizowany, a inni do tej pory myślą, że będą to
                                realizować :)

Pisząc o KONTROWERSJACH, maiłem na myśli fakt, że BK tworzy "fakty medialne".
                                Bo kilka, kilkanaście osób ma odmienne zdanie, to od razu projekt staje się
                                automatycznie KONTROWERSYJNY, albo jak w przypadku mikroskopijnej manifestacji
                                grupki dziesieciu osób na grunwaldzie. Tworzona jest przez BK w jego gazecie
                                atmosfera, jakby to była wielka, głośna manifestacja, i jakby było w nia
                                zaangażowanych bardzo wiele osób...
                                Takie manipulacje znam doksonale, tylko że one nic nie dadzą, a mogą zaszkodzić
                                (i to bynajmniej nie inwestorowi)...

Przy każdej okazji pisania o Grunwaldzie BK po prostu "wkleja" kilka zdań
                                o "proteście" Kota, praktycznie ten sam fragment swojego tekstu sprzed kilku
                                miesiecy...

Jeżeli pewne osoby myślą, że w ten sposób coś osiągną...to mogą się bardzo
                                pomylić...

Pozdrawiam.

ps: Nie chcę znów wywoływać kilkuset postowych sporów, więc to tyle ode mnie w
                                kwestii Kota, BK, protsetów itd :)))

jeszcze jedno: ieszę sie, że BK uważnie czyta nasze forum i w przeciwieństwie
                                do redaktorów Wtborczej działa szybko i się stara pisać jak najwiecej o
                                inwestycjach w anszym mieście. Za to go szanuję i cieszę się, ze są tacy red
                                interesujacy się inwestycjami. Tylko nie lubię tzw "przeginania"...
                                • Gość: a Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 20.01.05, 19:43
                                  Dziennikarze świetnie manipulują słowami , widać to na przykładzie FIG. Jak
                                  trzy biedronki spacerują po Parku Szczytnickim to dziennikarz stwierzdzi że w
                                  parku była akcja protestacyjna przeciwko koszeniu trawy .
                                  • Gość: Rafis Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 20.01.05, 20:57
                                    Mnie sie ten projekt podoba pod każdym względem. W sumie mozna miec zarzuty do
                                    tej wypustki po lewej stronie ale ta ulic ajest tak wyprofilowana, że nie
                                    zasłoni ona widoku na pierzeje ;)
                                    No i rusza kolejny projekt a fala inwestycyjna rosnie zgodnie z oczekiwaniami.
                                • Gość: RP Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.core.lanet.net.pl 20.01.05, 20:49
                                  @! -
                                  albo jak w przypadku mikroskopijnej manifestacji
                                  > grupki dziesieciu osób na grunwaldzie. Tworzona jest przez BK w jego gazecie
                                  > atmosfera, jakby to była wielka, głośna manifestacja, i jakby było w nia
                                  > zaangażowanych bardzo wiele osób...

- Bo nie o ilość, tylko o sam fakt tego zajścia chodzi - czyżby takie
                                  manifestacje były codziennością ?!

> Tylko nie lubię tzw "przeginania"...

- media bez przeginania to jak portfel bez pieniędzy ;-)
                                  Czyż ich rolą nie jest wpływanie na odbiorce ?!

Ja tam zbytniego przeginania nie widze w artykułach pana Knapika. Są
                                  pisane 'dla mas' prostym językiem. Ich nacechowanie emocjonalne jest znikome*,
                                  są to wręcz suche fakty - na moje oko...

*-w przeciwieństwie do ich autora, którego miałem sposobność poznać.

• Gość: ! Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 21:23
                                    RP:

- Bo nie o ilość, tylko o sam fakt tego zajścia chodzi - czyżby takie
                                    > manifestacje były codziennością ?!
                                    >

- No i już wszystko wiadomo, komentarz zbyteczny.............

> - media bez przeginania to jak portfel bez pieniędzy ;-)
                                    > Czyż ich rolą nie jest wpływanie na odbiorce ?!

- Ja to wszystko wiem, pisałem już an tym forum, że dość dobrze znam
                                    różne "tricki" stosowane przez dziennikarzy....
                                    Tylko czy to jest ok?

> Ja tam zbytniego przeginania nie widze w artykułach pana Knapika.

- Z pewnymi wyjątkami... (o czym już wspominałem)
                                    Ale i tak uważam, że red BK podsumowując jest jednym z najlepszych dziennikarzy
                                    we Wrocławiu... I oby to się nie zmieniło :)

Pozdrowienia dla wszystkich (dla czytającego te słowa BK również).

• Gość: a Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 21.01.05, 06:41
                                      Byłoby fajnie wprowadzić tempo 1 biurowca na miesiąc :)
                          • Gość: marc Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.05, 21:58
                            jasny był rzeczywiście, tyle że z powodu obłożenia trawertynem, a nie
                            betonowymi bloczkami...tak mi sie przynajmniej wydaje
                            nawiązywali do tego także projektanci Howella, tylko że w tym przypadku
                            trawertyn jest polerowany i ma pozamykane żywicą charakterystyczne pory - w
                            efekcie nie brudzi sie tak, ale , przynajmniej moim zdaniem, gorzej wygląda.

ale zgadzam się, że z betonu, również prefabrykowanego, OCZYWIŚCIE mozna
                            zbudowac coś ładnego :-)
                            • Gość: bus 144 Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 09:43
                              Projekt badziewie
                              • Gość: hb Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.kom / *.kom-net.pl 21.01.05, 10:54
                                zrób lepszy, wszyscy będziemy zadowoleni.
                                • wcyrku1 Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu 21.01.05, 19:43
                                  Odezwał się koneser
                                  • Gość: Preslaw Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.05, 09:39
                                    A ja się zgadzam z Rafisem. Na moje oko budynek wygląda dobrze, ta wypustka
                                    trochę nieszczśliwie wygląda, ale to jedyny mankament tego projektu. Krytykować
                                    można zawsze i wszytsko, nawet dzieła architektury, bo często są to dzieła dla
                                    architeketów, a dla innych ludzi jawią się dziwolągami albo po prostu się nie
                                    podobają. Ale oczywiście każdy ma prawo do krytyki. De gustibus...
                                    • Gość: a Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 23.01.05, 12:52
                                      Rzeczywiście ta wypustka trochę go psuje
                                      • Gość: wro2015 Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.01.05, 13:13
                                        To ze uwazam parter za za nsiki i przytlaczajacy - o tym juz nie dyskutujmy...

zgadzam jednak z przedmowcami z tym, ze ten wypust jakos dziwnie wyglada i wogle
                                        tam nie pasuje. Ale trudno mowic w takim przypadku ze 'reszta projektu' jest
                                        dobra, jak glowne zalozenie tego projektu polega wlasnie na tym wypuscie!!!
                                        Nierozumiem jak mozna mowic ze sie stylizuje nowy budynek na kameleonie,
                                        ignorujac w samym momencie podstawy modernizmu (ery kameleonu = form follows
                                        function) i jedynie kopiujac jakis wykusz na zupelnie do tego miejsce nie
                                        dostosowanej dzialce (bo nie naroznej jak w przypadku kameleonu)

Moze jak nawet ten budynek bedzie rzemieslniczo dobrze wykonany, i nie bedzie na
                                        zielono otynkowany (jak to zielone cos na olawskiej), to jeszcze ciagle uwazam
                                        ze architektonicznie brakuje tutaj podstaw respektowanych 'na zachodzie' i n.p.
                                        w poznaniu lub w warszawie...
                                        • Gość: Preslaw Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 12:50
                                          Czy są jakieś informacje o tym, że budowa FIGPlaza rozpocznie się rzeczywiście
                                          w marcu? Czy zima rozpoczęcie przytnie?
                                          • Gość: Rafis Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.03.05, 12:57
                                            Preslaw jak sie rozpocznie to wszyscy będziemy widziec. Nie ma co gadac po
                                            próżnicy o tym kiedy to sie może wydarzyć.
                                            • Gość: Preslaw Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 15:38
                                              No to już nie gadam po póżnicy, ino czekom. Byle nie nadaremno.
                                              • Gość: Preslaw Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 10:01
                                                Nie chce gadać po próżnicy, ale marzec szczęśliwie dobiegł końca, a budowa FIG
                                                PLAZA nie ruszyła.Czy może ja czegoś nie zauważyłem?
                                                • Gość: Rafis Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.04.05, 10:15
                                                  no i musisz przygotowac sie na to ze wogóle nie ruszy :)
                                                  • Gość: Rafis Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.04.05, 10:25
                                                    własnie patrzyłem na strone inwestora, juz jest zmieniona data zmarca 2005 na
                                                    2005 :)
                                                  • Gość: Preslaw Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 13:14
                                                    Chyba na 2006r. Wkradła ci się omyłka. No i jak ti wierzyć w te wszytskie
                                                    świetlane zapewnienia. Czy wiadomo dlaczego budowa się opóźni, lub w ogóle nie
                                                    zacznie.
                                                  • Gość: Rafis Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.04.05, 16:02
                                                    na 2005 zmienili :)
                                                    dlaczego sie opóxnia? bo inwestor czeka z rozpoczeciem budowy az wynajmie dużą
                                                    czesc obiektu a nikt nie chce wynajac bo wszyscy chca sie wprowadzac od razu i
                                                    koło sie zamyka. Dlatego wazni sa zagraniczni deweloperzy których stac na
                                                    wybudowanie biurowca i czekanie na takich klientów jak hp.
                                                  • Gość: Preslaw Re: Budowa FIG PLAZA ruszy już w marcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 18:08
                                                    Cieżki chyba dzień mam dzisiaj, łeb od rana mnie napi... może też te wieści
                                                    płynące z mediów tak na mnie działają, ale szczerze powiem, że zajarzyłem
                                                    dopiero teraz, co mi Rafis napisłeś. Spryciarze, dobrze, że w ogóle coś
                                                    napisali. Ten mechanizm, który opisujesz nie napawa optymizmem, ale w końcu coś
                                                    się chyba ruszy. szkoda tylko, że dotyczy to tego miejsca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka