Gość: bojarowski IP: 217.31.67.* 20.07.04, 13:17 Czym sie rozni Gorny Slask od Dolnego? Cholera mnie bierze, bo nie wiem o co chodzi w tym konflikcie....grrrrrrrrr edgar.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: leiah Re: GORNY i DOLNY SLONSK IP: *.devs.futuro.pl / *.devs.futuro.pl 26.11.04, 08:38 niczym - sląsk jest jeden - dolny, górny, cieszyński, opolski - to jedno i to samo. btw. nasi politycy popełnilbłąd nazywając województwa dolnośląskim i śląskim -> powinnobyć albo śląskie wynikające z połączenia trzech wojewóðztw (dolnośląskiego, opolskiego, śłąskiego) ze stolicą (historyczną) we Wrocławiu, albo dolnośląskie i górnośląskie.A tak to jest bełkot Odpowiedz Link Zgłoś
dorka_wr Re: GORNY i DOLNY SLONSK 29.05.05, 23:41 Jeśli chodzi o jednostkę fizyczno-geograficzną to nie ma czegoś takiego jak Śląsk, to jest poprostu kraina historyczna. Co do podziału na Górny i Dolny to nie ma to nic wspólnego z naszymi politykami. Podział jest od poczatku XXw (Polski jeszcze wtedy nie było), kiedy to zaczęło się uwidaczniać zróżnicowanie gospodarcze: na Górny sląsk, gdzie dominował przemysł i Dolny Śląsk gdzie rozwijało się rolnictwo. I tak zostało do dziś. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: GORNY i DOLNY SLONSK IP: *.mofnet.gov.pl 01.09.05, 11:21 klimatem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: GORNY i DOLNY SLONSK IP: *.streamcn.pl 03.10.05, 11:45 Jestem mieszkanką Górnego Śląska jest obrzydliwy,natomiast Dolny Śląsk z Wrocławiem jest przepiękny !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: GORNY i DOLNY SLONSK 08.10.05, 16:08 zajrzyj na forumsilesiana to da ci smaczek, czym i jak bardzo sie roznimy :] Odpowiedz Link Zgłoś