Dodaj do ulubionych

nie odpalił, co teraz????????????????????????????

23.01.06, 17:00
nie odpalił, co teraz?
czekać na ocieplenie?
nie muszę jutro jechać.
poradżcie, co najlepiej.
proszę!
Obserwuj wątek
    • ml_500 Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 23.01.06, 18:45
      jak nie musisz to wyciagnij do domu akumulator poczekaj az sie ociepli. jak
      masz prostownik to podladuj go sobie.
      czekaj na wiosne:)
      • bigt Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 23.01.06, 18:50
        w oczekiwaniu na wiosen wprowadź auto do jakiejś stodoły i napraw cał ainstalację elektryczna auta. nawet najlepszy akumulator padnie, jeśłi ma ąłdowac ... karoserię
      • mike68 Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 23.01.06, 18:52
        a po co ma wyciagać ten akumulator?? ja jednym autem nie jeżdżę
        a stoi pod chmurka i tez nie odpali - tylko mnie chodzi o to
        ze moge go nie otworzyć potem bo jest centralny zamek ??
        auto 3 letnie - a moze zostawić otwarte ?? na posesji
        Wszystko by było ok gdyby miał nim kto jeżdzić bo ja jeżdżę drugim
        a zonka sie boi - odebrała prawko dopiero na świeta
        • sakii Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 25.01.06, 10:11
          centralny zamek oznacza, że nie masz normalnego klucza? :-)
        • pawro2001 Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 25.01.06, 14:48
          tylko mnie chodzi o to
          ze moge go nie otworzyć potem bo jest centralny zamek ??

No własnie o co chodzi z tym centralnym? To chyba lepiej że jest! Naciskam i
          otwieram. kluczyka na tym mrozie napewno bym nie wcisnął do zamka.
      • blacktea Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 23.01.06, 19:21
        Rany, uważajcie trochę z tymi radami o zabieraniu akumulatora do domu, bo można zrobić sobie jeszcze gorzej!
        Moj np z uwagi na mase elekroniki, ma w instrukcji bezwzględny zakaz odłączania akumulatora!
        • uki145 Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 23.01.06, 22:01
          Witam!sprawny akumulator (doładowac przed mrozem,wyczyscic i przesmarowac
          klemy) , sprawne kable zapłonowe(przebicia ,latem niezauwazalne,zima
          doprowadza do unieruchomienia auta). o tym kazdy pamieta ,ale bardzo wazne sa
          równiez niskie opory jakie stawiaja płyny eksploatacyjne w silniku. wymienic
          olej (dobry świerzy półsyntetyk długo zachowuje płynnosc i nawet przy -25
          stopniach zmniejsza opory rozruchowe silnika),podobnie dobry płyn chłodniczy
          musi zachowywac płynnosc przy -40(warto to sprawdzic,bo niektóre produkty
          przestaja spełniac swoje zadania juz po 2 latach uzytkowania ), płyn we
          wspomaganiu hydraulicznym (stary płyn ,czesto juz przy -15 jest jak budyn,a to
          dla pompy napedzanej paskiem ogromny opór). Pozdrawiam Łukasz
        • lorneta.i.meduza Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 23.01.06, 22:33
          A cóż to za smochód ???
          (mój komputer jest trochę bardziej skomplikowany, a jednak czasem
          go wyłączam i nic się nie dzieje)
        • w_r_e_d_n_y Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 24.01.06, 16:52
          blacktea napisała:

> Rany, uważajcie trochę z tymi radami o zabieraniu akumulatora do domu, bo
          > można zrobić sobie jeszcze gorzej!
          > Moj np z uwagi na mase elekroniki, ma w instrukcji bezwzględny zakaz
          > odłączania akumulatora!

na pewno hehe
          a jest gwarancja ,ze przezyje samo auto ?
          bo inaczej....czarno to widze :-))
        • sakii Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 25.01.06, 21:14
          a jaki to samochód, że akumulatora odłączyć nie wolno? a jak go trzeba wymienić
          to niby jak bez odłączania?
    • marcinc3 w zaleznosci od przyczyny 24.01.06, 12:19
      jezeli prozaiczna za slaby akumulator to albo podladowac albo na line i odpali
      tylko ciagnac z glowa i odpalac na wysokim biegu nie na 1 . jezeli diesel i
      wydzielila sie parafina to zeby odblokowac filtry to tylko w cieplym
      pomieszczeniu .
      • histe Re: w zaleznosci od przyczyny 24.01.06, 14:33
        nie przesadzajmy z histeria akumulator mozna wyjać spokojnie - centralny zamek
        ok...ale chyba jest kluczyk i mozna otworzyc jedn drzwi
    • hicho Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 24.01.06, 17:27
      dziękuję za wszystkie porady!
      jeżdżę dopiero od roku,
      jak tylko odmarznie maska wyjmę akumulator,
      to znaczy sama na pewno nie...:))
      jak poznać,co może być uszkodzone?
      światła, klakson, komputer, wszystko działa,
      tylko zapalić nie chce.
      no i maska przymarzła,
      traktowałam ją odmrażaczem, ale nie drgnęła.....
      gorąco pozdrawiam!
    • morningri.se Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 24.01.06, 18:57
      hicho napisała:

> nie odpalił, co teraz?

kopnij go z półobrotu. Chuck Norris tak robi. Zawsze odpala.

• jusytka Mój też nie odpalił, ale poradziłam sobie:) 25.01.06, 15:56
      Mój mężuś wyjął akumulator, który przypominał bryłę lodu ;) w domu się trochę
      ogrzał, za pomocą prostownika został doładowany i po kłopocie :))) Zdziwiliśmy
      sie tylko, że dwuletni, podobno dobry akumulator, który przed zimą
      profilaktycznie doładowaliśmy (używam auta wyłącznie do jazdy po mieście) -
      rozładował sie niemal całkowicie po dwóch miesiącach ...
      • p-iotr Re: Mój też nie odpalił, ale poradziłam sobie:) 26.01.06, 13:57
        Jesli to nieduze miasto to moze po prostu nie mial sie kiedy naladowac...?

pzdr
        • tsunami1 Re: Mój też nie odpalił, ale poradziłam sobie:) 29.01.06, 10:14
          ludzie 90% to wina zlego paliwa, ono poprostu zamarza, tankujecie na jakis tanich stacyjkach, przy marketach w stacjach gdzie wam punkty daja i potem macie. Ja tankuje na shellu i tej zimy podczas -30 nie mialem zadnego problemu. Zapobieganie? Na pelen zbiornik 0.5l. denaturatu i uszlachetniacz do paliwa, dla silnikow diesla proponuje 1/10 zbiornika dolac PB 98. Zachamuje to parafinke
          • jusytka Re: Mój też nie odpalił, ale poradziłam sobie:) 01.02.06, 20:42
            A co ma jakość paliwa wspólnego z rozładowanym akumulatorem?
    • foxer696 Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 31.01.06, 12:19
      Najlepiej zobaczyć na stronę
      www.akumulator.pl tam znajdzie Pan
      rozwiązanie na 100%

pzdr
      • etom Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 05.02.06, 11:56
        foxer696 napisał:

> Najlepiej zobaczyć na stronę www.akumulator.pl tam znajdzie Pan
        > rozwiązanie na 100%

Po tym co tam pisza (tekst ponizej)to bylbym ostrozny przy kozystaniu z ich rad.

" 6. Dobrze jest mieć mały prostownik i przynajmiej raz w miesiącu podładować.
        Jeżeli akumulator NIE JEST eksploatowany w mieście, trzeba akumulator ładować
        częściej. "
        • etom Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 05.02.06, 11:58
          sorry
          *korzystaniu
        • pawell65 Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 05.02.06, 22:52
          przed mrozami trzeba sprawdzic poziom naladowania akumulatora i jeszcze uplywy
          pradu.jesli juz znasz uplywy to oblicz dopuszczalne uplywy dla twojego
          aku.np.40ah*0,6=24.24-oznacz maks. uplywy w mA.jesli to sprawdisz i uplywy masz
          wieksze to nawet ladowanie nie pomoze.
          • zgryzliwy1 Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 06.02.06, 04:02
            pawell65 napisał:

> jesli juz znasz uplywy to oblicz dopuszczalne uplywy dla twojego
            > aku.np.40ah*0,6=24.24-oznacz maks. uplywy w mA.

mozesz jasniej ?
            co to za liczba " 0.6 "
    • proca_toya Re: nie odpalił - ja bym spalił 09.02.06, 00:47
      hicho napisała:

> nie odpalił, co teraz?
      > czekać na ocieplenie?

najpierw z kopa - w lewy błotnik, później systematycznie z każdej strony - jak
      już się zmęczysz to wyciągnij wężyk z kieszeni (ten, którym zwykle ściągasz
      sąsiadowi paliwko) i ściągnij trochę swojej zupy - podpal bydlę i tyle. Boshe,
      jaki spokój ;)
    • substance buhahaha dobrze ci tak 14.02.06, 08:50
      ja mam toyote 18 letnia (inne też) i pali na dotyk przy minus 25 wiec jezeli
      tój nie plai to na złom proste...masz namiary na jakiego laweciarza??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka