hicho 23.01.06, 17:00 nie odpalił, co teraz? czekać na ocieplenie? nie muszę jutro jechać. poradżcie, co najlepiej. proszę! Link Zgłoś Obserwuj wątek
ml_500 Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 23.01.06, 18:45 jak nie musisz to wyciagnij do domu akumulator poczekaj az sie ociepli. jak masz prostownik to podladuj go sobie. czekaj na wiosne:) Link Zgłoś
bigt Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 23.01.06, 18:50 w oczekiwaniu na wiosen wprowadź auto do jakiejś stodoły i napraw cał ainstalację elektryczna auta. nawet najlepszy akumulator padnie, jeśłi ma ąłdowac ... karoserię Link Zgłoś
mike68 Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 23.01.06, 18:52 a po co ma wyciagać ten akumulator?? ja jednym autem nie jeżdżę a stoi pod chmurka i tez nie odpali - tylko mnie chodzi o to ze moge go nie otworzyć potem bo jest centralny zamek ?? auto 3 letnie - a moze zostawić otwarte ?? na posesji Wszystko by było ok gdyby miał nim kto jeżdzić bo ja jeżdżę drugim a zonka sie boi - odebrała prawko dopiero na świeta Link Zgłoś
sakii Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 25.01.06, 10:11 centralny zamek oznacza, że nie masz normalnego klucza? :-) Link Zgłoś
pawro2001 Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 25.01.06, 14:48 tylko mnie chodzi o to ze moge go nie otworzyć potem bo jest centralny zamek ?? No własnie o co chodzi z tym centralnym? To chyba lepiej że jest! Naciskam i otwieram. kluczyka na tym mrozie napewno bym nie wcisnął do zamka. Link Zgłoś
blacktea Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 23.01.06, 19:21 Rany, uważajcie trochę z tymi radami o zabieraniu akumulatora do domu, bo można zrobić sobie jeszcze gorzej! Moj np z uwagi na mase elekroniki, ma w instrukcji bezwzględny zakaz odłączania akumulatora! Link Zgłoś
uki145 Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 23.01.06, 22:01 Witam!sprawny akumulator (doładowac przed mrozem,wyczyscic i przesmarowac klemy) , sprawne kable zapłonowe(przebicia ,latem niezauwazalne,zima doprowadza do unieruchomienia auta). o tym kazdy pamieta ,ale bardzo wazne sa równiez niskie opory jakie stawiaja płyny eksploatacyjne w silniku. wymienic olej (dobry świerzy półsyntetyk długo zachowuje płynnosc i nawet przy -25 stopniach zmniejsza opory rozruchowe silnika),podobnie dobry płyn chłodniczy musi zachowywac płynnosc przy -40(warto to sprawdzic,bo niektóre produkty przestaja spełniac swoje zadania juz po 2 latach uzytkowania ), płyn we wspomaganiu hydraulicznym (stary płyn ,czesto juz przy -15 jest jak budyn,a to dla pompy napedzanej paskiem ogromny opór). Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
lorneta.i.meduza Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 23.01.06, 22:33 A cóż to za smochód ??? (mój komputer jest trochę bardziej skomplikowany, a jednak czasem go wyłączam i nic się nie dzieje) Link Zgłoś
w_r_e_d_n_y Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 24.01.06, 16:52 blacktea napisała: > Rany, uważajcie trochę z tymi radami o zabieraniu akumulatora do domu, bo > można zrobić sobie jeszcze gorzej! > Moj np z uwagi na mase elekroniki, ma w instrukcji bezwzględny zakaz > odłączania akumulatora! na pewno hehe a jest gwarancja ,ze przezyje samo auto ? bo inaczej....czarno to widze :-)) Link Zgłoś
sakii Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 25.01.06, 21:14 a jaki to samochód, że akumulatora odłączyć nie wolno? a jak go trzeba wymienić to niby jak bez odłączania? Link Zgłoś
marcinc3 w zaleznosci od przyczyny 24.01.06, 12:19 jezeli prozaiczna za slaby akumulator to albo podladowac albo na line i odpali tylko ciagnac z glowa i odpalac na wysokim biegu nie na 1 . jezeli diesel i wydzielila sie parafina to zeby odblokowac filtry to tylko w cieplym pomieszczeniu . Link Zgłoś
histe Re: w zaleznosci od przyczyny 24.01.06, 14:33 nie przesadzajmy z histeria akumulator mozna wyjać spokojnie - centralny zamek ok...ale chyba jest kluczyk i mozna otworzyc jedn drzwi Link Zgłoś
hicho Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 24.01.06, 17:27 dziękuję za wszystkie porady! jeżdżę dopiero od roku, jak tylko odmarznie maska wyjmę akumulator, to znaczy sama na pewno nie...:)) jak poznać,co może być uszkodzone? światła, klakson, komputer, wszystko działa, tylko zapalić nie chce. no i maska przymarzła, traktowałam ją odmrażaczem, ale nie drgnęła..... gorąco pozdrawiam! Link Zgłoś
morningri.se Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 24.01.06, 18:57 hicho napisała: > nie odpalił, co teraz? kopnij go z półobrotu. Chuck Norris tak robi. Zawsze odpala. Link Zgłoś
jusytka Mój też nie odpalił, ale poradziłam sobie:) 25.01.06, 15:56 Mój mężuś wyjął akumulator, który przypominał bryłę lodu ;) w domu się trochę ogrzał, za pomocą prostownika został doładowany i po kłopocie :))) Zdziwiliśmy sie tylko, że dwuletni, podobno dobry akumulator, który przed zimą profilaktycznie doładowaliśmy (używam auta wyłącznie do jazdy po mieście) - rozładował sie niemal całkowicie po dwóch miesiącach ... Link Zgłoś
p-iotr Re: Mój też nie odpalił, ale poradziłam sobie:) 26.01.06, 13:57 Jesli to nieduze miasto to moze po prostu nie mial sie kiedy naladowac...? pzdr Link Zgłoś
tsunami1 Re: Mój też nie odpalił, ale poradziłam sobie:) 29.01.06, 10:14 ludzie 90% to wina zlego paliwa, ono poprostu zamarza, tankujecie na jakis tanich stacyjkach, przy marketach w stacjach gdzie wam punkty daja i potem macie. Ja tankuje na shellu i tej zimy podczas -30 nie mialem zadnego problemu. Zapobieganie? Na pelen zbiornik 0.5l. denaturatu i uszlachetniacz do paliwa, dla silnikow diesla proponuje 1/10 zbiornika dolac PB 98. Zachamuje to parafinke Link Zgłoś
jusytka Re: Mój też nie odpalił, ale poradziłam sobie:) 01.02.06, 20:42 A co ma jakość paliwa wspólnego z rozładowanym akumulatorem? Link Zgłoś
foxer696 Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 31.01.06, 12:19 Najlepiej zobaczyć na stronę www.akumulator.pl tam znajdzie Pan rozwiązanie na 100% pzdr Link Zgłoś
etom Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 05.02.06, 11:56 foxer696 napisał: > Najlepiej zobaczyć na stronę www.akumulator.pl tam znajdzie Pan > rozwiązanie na 100% Po tym co tam pisza (tekst ponizej)to bylbym ostrozny przy kozystaniu z ich rad. " 6. Dobrze jest mieć mały prostownik i przynajmiej raz w miesiącu podładować. Jeżeli akumulator NIE JEST eksploatowany w mieście, trzeba akumulator ładować częściej. " Link Zgłoś
pawell65 Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 05.02.06, 22:52 przed mrozami trzeba sprawdzic poziom naladowania akumulatora i jeszcze uplywy pradu.jesli juz znasz uplywy to oblicz dopuszczalne uplywy dla twojego aku.np.40ah*0,6=24.24-oznacz maks. uplywy w mA.jesli to sprawdisz i uplywy masz wieksze to nawet ladowanie nie pomoze. Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: nie odpalił, co teraz???????????????????????? 06.02.06, 04:02 pawell65 napisał: > jesli juz znasz uplywy to oblicz dopuszczalne uplywy dla twojego > aku.np.40ah*0,6=24.24-oznacz maks. uplywy w mA. mozesz jasniej ? co to za liczba " 0.6 " Link Zgłoś
proca_toya Re: nie odpalił - ja bym spalił 09.02.06, 00:47 hicho napisała: > nie odpalił, co teraz? > czekać na ocieplenie? najpierw z kopa - w lewy błotnik, później systematycznie z każdej strony - jak już się zmęczysz to wyciągnij wężyk z kieszeni (ten, którym zwykle ściągasz sąsiadowi paliwko) i ściągnij trochę swojej zupy - podpal bydlę i tyle. Boshe, jaki spokój ;) Link Zgłoś
substance buhahaha dobrze ci tak 14.02.06, 08:50 ja mam toyote 18 letnia (inne też) i pali na dotyk przy minus 25 wiec jezeli tój nie plai to na złom proste...masz namiary na jakiego laweciarza?? Link Zgłoś