pawel_zet 23.03.13, 08:21 Dziwię się, że wrocławianom ten stan rzeczy się podoba. Gdy myślę o zadłużeniu miasta, to aż słabo mi się robi. A większość wrocławian cieszy pałę i chwali Dutkiewicza za sprawne zarządzanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pleple.pl Wro2012 "tylko" do 440 mln zł??? 23.03.13, 08:23 Czyli prawie miliard za Mauzoleum już zostało spłacone? Odpowiedz Link Zgłoś
pleple.pl I mają racje- to duża sztuka tak banki robić, 23.03.13, 08:24 że ciągle coś jeszcze chcą od JNP kupić i nowe kredyty dać... Odpowiedz Link Zgłoś
katonzwybiorczej Wrocławskie spółki miejskie toną w długach: 2,2... 23.03.13, 08:30 Pomagają Cyprowi, Grecji, Włochom, Portugalii, Hiszpanii...pomgą i nam! Ale najpiew trzeba ładnie zbankrutować, a nie udawać "zielonej wyspy". Zaczynamy już ostatni etap agonii. Trzeba zrobić wszystko aby bolało jak najmniej. Czyż nie dobija się koni? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno A propos koni... 23.03.13, 09:00 Cytuje: > Czyż nie dobija się koni? Niektorym europejskim "bisniesmienom" tak dobrze to dobijanie sluzy, iz konskie mieso zamienilo sie cudownie w luksusowa wolowine w lasagnach i innych "oryginalnych" produktach oferowanych w supermarketach. To przypomina mi produkowanie "szampana" na sylwestrowe stoly polskich lemingow, skladajacego sie z wody, cukru, alkoholu, substancji smakowych oraz babelkow z butli ze sprezonym technicznym CO2. Kazdy ma takich politykow, jakich wybiera sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: A propos koni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 10:27 oba przykłady średnio trafione - szampan to niedobre popsute wino, a konina jest smaczniejsza od wołowiny - niższa cena wynika jedynie z emocjonalnej więzi ludzi z końmi co się przekłada na niższy popyt. w przypadku kasy, jaka opisana jest w artykule, nikt by takimi sentymentami się nie przejmował nie żebym bronił dymanizmu, tak tylko chciałem poinformować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: A propos koni... 23.03.13, 11:14 Gość portalu: szmatan napisał(a): > oba przykłady średnio trafione - szampan to niedobre popsute wino Wypowiedź godna znawcy carskich igristojów oraz Dorato.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomo Re: A propos koni... IP: *.nat.tvk.wroc.pl 23.03.13, 13:26 Dokładnie! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Ostatnia wstawka do tego tematu. 23.03.13, 11:17 Problem z konina jest oparty na braku badan zawartosci roznych substancji w konskim miesie. Jesli sie falszuje, to po cichu i bez badan laboratoryjnych. To dzialanie ma charakter kryminalny, poniewaz zagrozone jest zdrowie albo w skrajnym przypadku zycie. Moga to byc szeroko pojete farmaceutyki, dodatki mineralne oraz inne substancje, ktore nie sa obojetne dla organizmu ludzkiego, a zwlaszcz malych dzieci, ktorym serwuje sie w placowkach (np. przedszkolach) posilki, czesto z polprouktow z suoermarketow. Twoje uwagi sa wiec mocno nieprecyzyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Ostatnia wstawka do tego tematu. IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.13, 11:30 Podstawową kwestią w aferze "koninowej" jest co innego - o czym nikt nie wspomniał. Tu nie chodzi o chęć oszczędzenia bo ubojnie i cwaniaki wiedzą, że dobre mięso końskie jest porównywalne z wołowiną. Gdzie był myk? A no w fakcie, że ubijane stare i niedające się do niczego konie, bez badan, bez znajomosci pochodzenia i historii podawanych preparatów. Syf do kwadratu. Ale co się dziwić, przecież "legalnie" pakują nam w kiełbachy i pasztety 70% MOM także niewiadomego pochodzenia a 30% skrobi, spulchniaczy i wypełniaczy. Więc zadyma o koninę to mały pikuś skoro na codzien karmią nas ścierwem a my to jemy bo chyba lubimy (ja nie ale mówię o rynku i zbycie) Odpowiedz Link Zgłoś
vroclav w innych miastach większe długi 23.03.13, 09:52 zawsze można wrocław opuściś na rzecz np stabilnej finansowo warszawy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: w innych miastach większe długi IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.13, 19:36 To opuszczaj. Szerokiej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logy Re: Wrocławskie spółki miejskie toną w długach: 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 08:40 woclawiakow niestety jest malo w tym miescie, rzadza nim i lansuja sie słoiki z mikstatu, walbrzycha itp. rozppppie...ja nasze miasto, zadluzaja, rozkradaja, wyburzaja zabytkowe kamienice i nie mozemy nic zrobic. zachowuja sie dokladnie jak swinia przy korycie, zreszta wystarczy poczytac ze afery w tym miescie sa tylko z udzialem słoików Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie z Mikstatu Kiedy pisałem, że dług wynosi 8 mld, kpiliście! IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.13, 09:14 I nadal rośnie. Czeka Solorz na 29 mln, przegrane procesy za circa 260 mln, procesy zaczęte i jeszcze nie wycenione. Daliście durniowi z Mikstatu PIN-y do swoich rachunków bankowych, to się nie dziwcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Ulotki Sternika PRzekonają wątpiących:) IP: *.internetia.net.pl 23.03.13, 09:25 >O ocenę i komentarz w tej sprawie chcieliśmy prosić Aleksandrę Urban Stromich, dyrektorkę >miejskiego Biura Nadzoru Właścicielskiego. Niestety, jak nam przekazano, jest chora. >Podobnie jak większość jej zespołu. Wcale się nie dziwię:) Sternik zrobi drugie wydaniue swoich ulotek o doskonałych finansach Dynamogrodu i lud będzie spokojny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Więcej optymizmu! Re: Kiedy pisałem, że dług wynosi 8 mld, kpiliści IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.13, 09:26 Będą nowe spółeczki, nowe miejsca pracy, wszak są "rezerwy na koszty w spółkach, które jeszcze nie powstały. Odpowiedz Link Zgłoś
katonzwybiorczej Re: Kiedy pisałem, że dług wynosi 8 mld, kpiliści 23.03.13, 09:27 No i co, że Wrocław jest gigantycznie zadłużony?! Wrocławianie chodzą na stadion, jeżdzą MPK, a więc trzeba się zastanowić jak Wrocławianie powinni spłacić SWÓJ dług. Warto zauważyć, jak problem długu jest rozwiązywany w innych państwach. Moim zdaniem, można w bardzo łatwy sposób spłacić wrocławski dług. 50% PODATEK NA OSZCZĘDNOŚCI WROCŁAWIAN! Połowę waszych lokat i innych depozytów powinniście oddać miastu! To można zrobić w sposób kulturalny i najlepiej po cichu. Najlepiej w nocy, a potem powiedzieć, że to dla naszego dobra. No i co się wielkiego stanie? Nic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Kiedy pisałem, że dług wynosi 8 mld, kpiliści IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.13, 10:23 Konfiskata oszczędności przez rząd nie jest tala nierealna. Wystarczy, że do władzy dorwą się pismatołki i inne pokraki. KU PRZESTRODZE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: Kiedy pisałem, że dług wynosi 8 mld, kpiliści IP: *.e-wro.net.pl 23.03.13, 11:29 > Konfiskata oszczędności przez rząd nie jest tala nierealna. Wystarczy, że do wł > adzy dorwą się pismatołki i inne pokraki. KU PRZESTRODZE! Za PiSu: -wzrost PKB 5% -bezrobocie 9% -wzrost płac o 5%, inflacji o 3% -benzyna 4 zł/litr Za PO-kemonów: -wzrost PKB 2% -bezrobocie 15% -wzrost płac o 3%, inflacji o 4% -wzrost VAT-u i innych podatków -benzyna 5,7 zł/litr -800 000 dzieci niedożywionych w PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Kiedy pisałem, że dług wynosi 8 mld, kpiliści IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.13, 11:35 @benek zapominasz chłopie w swej naiwnosci czy to niewiedzy, że rżad PiSu będący u władzy 2 lata nie miał ŻADNEGO wpływu na politykę gospodarczą i wskaźniki makroekonomiczne całej Eurup - płynął na fali, przypisując sobie zasługi w dziedzienie o której nie ma żadnego pojęcia. Zajęci byli wydawaniem milionów dla błaznów Tomków by polowac na kogoś komu nic nie udowodniono bądź parenaście tysięcy i watpliwe działania CBA. Jestem o tym przekonany w 130%, że gdyby od 2008 rządził PiS mielibyśmy gospodarcze bagno znacznie większe niż mamy. Natomiast w okolicznosciach rozsnącegobezrobocia i niepokojów społęcznych, rzad PiS dalej usiłowałby wszystko leczyć dając kolejne miliardy bandzie Tomków i tym podobnychcw...i celem łapania "winnychkryzysu" czyli starego dobrego układu Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Kiedy pisałem, że dług wynosi 8 mld, kpiliści 23.03.13, 11:59 @zed Toż PIS uciekł z podkulonym ogonem pod pretekstem spisku (to ciekawe, bo tyle mówili o układzie i mając cały aparat śledczy, znaleźli go tylko u siebie), bo Kaczor miał wiedzę, ze zbliża się gospodarcze "BUM". Ja to nawet wiedziałem - mały żuczek. Mieli nadzieję, że PO polegnie i po roku-dwóch wrócą, jako jedyny wybór wkurzonych Polaków z 80% poparciem. Nie wyszło ;) Choć Tusk robił co mógł ;) Chociaż teraz - przy zbliżającej sie drugiej fali kryzysu, może w końcu,wypali. Tyle, że 10 lat czekania w przypadku Kaczora, to trochę za długo. Zwróć uwagę, że dopóki ta koncepcja miała szansę, to te wszystkie Ziobry i Kurskie trzymały się wodza, ale nawet oni już zwątpili. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czester Geniusze, to po prostu koniec rolowania dlugów IP: *.static.tvk.wroc.pl 23.03.13, 13:59 które zapoczątkował gabinet Tuska i Rostowski. Cała odpowiedzialność spada na ich barki. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Geniusze, to po prostu koniec rolowania dlugó 23.03.13, 14:15 " > które zapoczątkował gabinet Tuska i Rostowski. > Cała odpowiedzialność spada na ich barki." Długi rolowane są od zawsze. Na Tuska spadła "mega kumulacja". Cały zachód tak funkcjonuje. To po prostu koniec pewnego cyklu, już nie raz europa plajtowała. Tusk, czy Rostowski nie mają tutaj wiele do gadania - dziecinko ty moja. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czester Re: Geniusze, to po prostu koniec rolowania dlugó IP: *.static.tvk.wroc.pl 23.03.13, 14:25 Cały świat tak funkcjonuje powiadasz? Bywalcu? Kto dorzucił przez 6 lat niemal 500 mld PLN do całego długu czyli drugie tyle ile uzbierało się od 89 roku, kto prywatyzował majątek (np. 10% udziałów w takim gigancie jak KGHM za (sic!) 2 mld PLN skoro zysk za 2011 rok to 11 mld PLN), kto był beneficjentem transferów z UE w pierwszej perspektywie i dopłat rolniczych? I zaraz będzie 20 % bezrobocie, bankructwo całych gałęzi gospodarki (budowlanka) i krach finansów. I jeszcze te pajace Tusk i Sikorski marzą o wprowadzeniu Euro skoro zaraz może być run na banki i koniec wspólnej waluty? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Geniusze, to po prostu koniec rolowania dlugó 23.03.13, 14:42 "Cały świat tak funkcjonuje powiadasz? Bywalcu? > " Sprawdź zadłużenie krajów Unii, USA, Japonii.... " Kto dorzucił przez 6 lat niemal 500 mld PLN " Każdy rzadzacy Polska w tym okresie zrobiłby to samo. To jest matematyka. Zobowiązania emerytalne, rolnicze, górnicze itd to konsekwencja decyzji podejmowanych przez ostatnie 50 lat. Wtedy wszyscy myśleli, że jakoś to będzie - no i jest 800mld długu. Tusk nie ma tu nic do rzeczy. Zrozum, że każdy rzad miałby tę samą żabę do zjedzenia. " kto prywatyzował majątek (np. 10% udziałów w takim > gigancie jak KGHM za (sic!) 2 mld PLN skoro zysk za 2011 rok " Zgadza się - to zbrodnia. "> I zaraz będzie 20 % bezrobocie, bankructwo całych gałęzi gospodarki (budowlanka > ) i krach finansów. " Zgadza się. Dolicz jeszcze emigrantów. " I jeszcze te pajace Tusk i Sikorski marzą o wprowadzeniu Euro skoro zaraz może > być run na banki i koniec wspólnej waluty?" Nie daj sie nabrać. Nie bedzie żadnego Euro, ani nikt nie chce go wprowadzać. A run na banki bedzie niezależnie od tego czy bedzie u na euro czy złotówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czester Pieprzysz zed jak POtłuczony IP: *.static.tvk.wroc.pl 23.03.13, 13:57 Wystarczało nie okradać budżetu państwa i na koniec 2007 był on praktycznie zróznoważony (pomijając aferę z dorszem za 8 zł). Finanse samorządów też były zrównoważone: imageshack.us/photo/my-images/862/zadluzenie.jpg/sr=1 www.mateuszkoguc.pl/wp-content/uploads/2011/01/deficyt-budzetowy-w-Polsce.jpg Polska wyszła z procedury nadmiernego deficytu. Potem przyszedł ex-Kongres Liberalno-Demokratyczny, dostał netto 40 mld EURO tranferów z UE (2007-2013) i będzie miał zaraz 70 mld dziurę w budżecie państwa, 100 mld w FUSie, 100 mld w samorządach, 1 bln ogólnie. Nie masz chłopcze żadnej wiedzy z zakresu ekonomii i nie masz pojęcia jak wyglądały dane. Najpierw zerknij do roczników statycznych za lata 2005-2011 a potem coś pitol. System na skutek złodziejstwa PO utracił równowagę w 2009 i teraz oberwujemy postępujący kolaps. 2010 rok to był ostatni dzwonek, żeby podjąc działania ale wtedy mamiono lemingi zieloną wyspą i zaciągano po cichu nowe długi. Teraz doszliśmy do ściany i jest KONIEC. Nawet gmina Wrocław w 2007 roku miała TYLKO 15,5 % długów w stosunku do budżetu. Tak, że zed nie p.ierdol. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Pieprzysz zed jak POtłuczony 23.03.13, 14:18 "Nie masz chłopcze żadnej wiedzy z zakresu ekonomii i nie masz pojęcia jak wyglądały dane. Najpierw zerknij do roczników statycznych za lata 2005-2011 a potem coś pitol. " Święte słowa dziecinko głupiutka. ;) "System na skutek złodziejstwa PO" Wymieniaj te złodziejstwa. Koniecznie zgłoś je do prokuratury - nie zgłoszenie jest przestępstwem. "Nawet gmina Wrocław w 2007 " Co mają wspólnego długi gminy Wrocław z PO, która jest w opozycji, dziecko ty moje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czester Już zabrakło argumentów? IP: *.static.tvk.wroc.pl 23.03.13, 14:28 Szybko, z tabelami jednak trudno dyskutować. Jesteś jak widać bardzo słaby, bardzo słabo przygotowany. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Już zabrakło argumentów? 23.03.13, 19:05 > Szybko, z tabelami jednak trudno dyskutować. Mylisz się, akurat z tabelami można. Choćby PKB - jest wzrost, więc teoretycznie żadnego kryzysu nie powinno być, prawda? Niestety, ptysie nie potrafią wyciągać wniosków, nawet jeżeli mają fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Pieprzysz zed jak POtłuczony IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.13, 17:55 @czester takmasz rację nie mam pojecia. Myślałęm jedynie nieskromnie że ukonczyłem ekonomię jeszcze przed czasami fabryczek magistrów, pracowałem w kilku bankach i prowadze firmę. Ale masz rację PIS-owskiego bełkotu na temat rzeczywistosci moje pojęcie o ekonomii nie ogarnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonomista Re: Kiedy pisałem, że dług wynosi 8 mld, kpiliści IP: *.swidnica.mm.pl 23.03.13, 11:50 Czy ty głąbie nie potrafisz zrozumieć, że inne kraje miały wzrost większy niż my w 2008, a obecnie są w głębokiej recesji! Porównaj może Włochy, Hiszpanię, Czechy w tych latach! Ale cóż myślenie nie jest twoją silną stroną! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Kiedy pisałem, że dług wynosi 8 mld, kpiliści 23.03.13, 11:52 Benek. widzę żeś ty nie tylko rowerowy debilek, ale też ekonomiczny. W sumie wcale to nie dziwi znając twoje występy na tym forum. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Kiedy pisałem, że dług wynosi 8 mld, kpiliści 23.03.13, 19:08 > -800 000 dzieci niedożywionych w PL Biorąc pod uwagę, że jest to 10% dzieci w wieku 7-9 lat, to mamy 8 milionów dzieci w tym wieku. 20% populacji! A mówią, że mamy kryzys demograficzny. Z taką bazą?! A co do PO - partia jest do dupy, prawda. Ale analizując plany, obietnice i propozycje PiS, to i tak jesteśmy mocno do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czester Re: Kiedy pisałem, że dług wynosi 8 mld, kpiliści IP: *.static.tvk.wroc.pl 24.03.13, 00:27 > A co do PO - partia jest do dupy, prawda. Ale analizując plany, obietnice i pro > pozycje PiS, to i tak jesteśmy mocno do przodu. No, jesteśmy bardzo do przodu. 40 mld EURO netto transferu środków UE, jakieś 70 mld PLN dotacji rolniczych, dopływ środków z prywatyzacji dużych firm (KGHM, PKO BP, wiele innych mniejszych) i mamy 500 mld nowych długów, recesje u bram, wykończenie całych branż, ogromny przyrost długów firm i gospodarstw domowych (ponad 4 mln zajętych przez komorników rachunków w 2012), ministra finansów, który musiał zrobić (jako drugi po Balcerowiczu) nowelizację budżetu i obserwowane załamanie się wpływów podatkowych (za styczeń, luty 2013 - 6,5 mld w plecy, defityt 80% planu na cały rok po dwóch miesiącach). I ten minister w grudniu 2012 twierdzi, że strefa Euro "kłopoty ma już za sobą" a w II połowie 2013 w Polsce "nastąpi wyraźne odbicie". Tak, jesteśmy zajebiście do przodu. Jedno co wiem, znajomość ekonomii i prostej algebry w tym społeczeństwie bardzo kuleje. Jesteś tego przykładem. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Kiedy pisałem, że dług wynosi 8 mld, kpiliści 24.03.13, 02:05 Oj, ptysiu, bulgoczesz i bulgoczesz, a nie pojmujesz jednej sprawy. Pisiorki, którym oddałeś mózg, zgłaszają od kilku lat projekty obciążające budżet jeszcze bardziej niż nieudolność PO. Zrozum proste słowo pisane i odpuść sobie hasło o algebrze i ekonomii, bo akurat pisiory cię tego nie nauczą, ptysiu. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwattorr Idalej kpimy,jak czytamy Twoje wypociny!! 23.03.13, 12:03 Dodawać się nauczyłeś w podstawówce,to już się uważasz za ekonomistę? Podniecanie się nic nie znaczącymi liczbami i wyciąganie "jedynych słusznych wniosków" świadczy tylko o poziomie Twojej wiedzy,a dokładnie jej braku z zakresu podstaw ekonomii! Przestań tylko straszyć mieszkańców i uprawiać propagandę. A jak chcesz się bawić w cyferki to porównaj wyniki miasta z wynikami naszego kraju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Na tle np. Cypru dureń z M. jest geniuszem :) IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.13, 13:13 To chcesz powiedzieć, dzielny obrońco dymanicznego durnia z Mikstatu? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwattorr Nie tylko na tle Cypru,ale porównanie dobre 23.03.13, 13:35 Skrajny przykład,ale idziesz w dobrym kierunku... Ale zostańmy na naszym podwórku - może podaj mi dane z Warszawy? Czy wszyscy wiedzą,że w wieloletnim planie jest np. dokładanie potężnych sum rządowych do stadionu narodowego? U nas to nazywa się stratą i jest wyolbrzymiane jako gwóźdź do bankructwa,a w Warszawce to jedynie realizowanie założeń... Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba czy to czyni durnia z M. geniuszem finansowym? IP: 78.9.155.* 23.03.13, 13:43 Kiedyś się mówiło: - u was biją murzynów Odpowiedz Link Zgłoś
obserwattorr Re: czy to czyni durnia z M. geniuszem finansowym 23.03.13, 13:45 A u nas na stadionie przyjęto go brawami! Właśnie to jest różnica miedzy Wrocławiem a resztą,której niektórzy nie chcą dostrzec!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba pijane ryki w podzięce za kolejne miliony IP: 78.9.155.* 23.03.13, 14:01 DUTKIEWICZ!! DZIĘKUJEMY!! DUTKIEWICZ!! DZIĘKUJEMY!! I KŁANIAJĄCY SIĘ WZRUSZONY DUREŃ. RZYGAĆ SIĘ CHCE. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: Nie tylko na tle Cypru,ale porównanie dobre 23.03.13, 14:20 "U nas to nazywa się stratą i jest wyolbrzymiane" Odróżnisz budżet państwa, od budżetu Wrocławia? Utrzymanie Stadionu Narodowego go nie rozwali (choć jest to marnotrawstwo i stadion są niepotrzebny). Stadion Miejski we Wrocławiu zatopi to nieszczęsne miasto Odpowiedz Link Zgłoś
katonzwybiorczej krok do przodu i ...przepaść! jabadabaduuuu!! 23.03.13, 09:48 Chciałbym jeszcze dodać (mądrzejszy po wykładzie największego polskiego eksperta ekonomicznego, "profesora" Balcerowicza) że tak właśnie działa NIEWIDZIALNA RĘKA WOLNEGO RYNKU! Ta ręka jest bardzo mocna i jak złapie za nasze depozyty w bankach, to już chyba nie puści! No ale, oddać 50% majątku na rzecz NASZEGO WROCŁAWIA, to chyba sama przyjemność! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: krok do przodu i ...przepaść! jabadabaduuuu!! 23.03.13, 12:01 Co ma z tym wspólnego Balcerowicz? Przecież on odszedł w 2000 roku z rządu, bo nie godził sie na politykę zadłużania. A to, że tak działą niewidzialna reka rynku - zgoda. Cypryjczycy ponoszą koszta życia na kredyt. I tak są do przodu. Pożyczyli i przeżarli więcej niż teraz stracą. co pohulali to ich. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
antek.makowicz przecież te liczby nie są do niczego odniesio 23.03.13, 09:41 przecież te liczby nie są do niczego odniesione, w długach tonie Polska PO Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: przecież te liczby nie są do niczego odniesio 23.03.13, 12:08 1.Dutkiewicz nie jest z PO. 2.W długach Polska tonie niezależnie od partii. Nawet Kaczor, który miał dzięki wyjątkowej światowej koniunkturze w 2005-6 nadwyżkę, postanowił zrobić deficyt. 3.Państwo wydaje więcej niż zarabia. Jest to stan trwały. Od zawsze. 4.Zgodzisz się na kolejny rok bez deficytu wiedząc, że oznacza to: - zamknięcie szkół, - zamknięcie szpitali, - zwolnienie kilkuset tysięcy urzędników, - zmniejszenie rent i emerytur o 20-50%, - zamrożenie wszelkich inwestycji. Jaka partia podejmie taką decyzję? Trzeba było nie zadłużać sie wcześniej. W tej chwili nie byłoby żadnego problemu. Sama obsługa odsetek od długu państwa kosztują już tyle, ile wpłacamy w PIT. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwattorr Statystyka jest jak bikini - duzo pokazuje,ale.. 23.03.13, 12:13 ...najważniejsze zasłania:)) Dług jakikolwiek by nie był nie jest problemem pod warunkiem,że ma się odpowiednio proporcjonalne do niego wpływy! I w tym kontekście większy problem maja podmioty o mniejszych długach,ale słabej kondycji,niż Wrocław mający stabilne i wysokie dochody. Nie wiem po co piszesz zatem o zamykaniu szkół,przedszkoli czy innych instytucji? Mieszkanie czy dom zazwyczaj ludzi kupują zadłużając się na lata,a mimo to nie bankrutują!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Statystyka jest jak bikini - duzo pokazuje,al IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.13, 12:21 Przepraszam bardzo ale powoływanie się na "niewidzialna rękę rynku" to w A.D 2013 szczyt infantylnosci. Jak działa "wolny rynek" to już wiemy - zamiast konkurencji wielu podmiotomopłaca się "zmawiać" jak to było w przypadku cementu, farb w marketach i setek innych po to by branża wspólnie dzieliła się zyskami z wypompowanych klientów niż rywalizować - widocznie policzyli, że to się bardziej opłaca: Mniejsza sprzedaż na firmę ale z taką marżą dzieki zmowie, że wszystko wynagradza. To samo ustawiane przetargi, przetargi na drogi (słynne majtki co spadają i pokoje hotelowe). Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Statystyka jest jak bikini - duzo pokazuje,al 23.03.13, 19:10 > Jak działa "wolny rynek" "Wolny" rynek. A wolny nie jest. Choćby dlatego, że państwo ogranicza możliwości wejścia konkurencji. Plus - zmowa cenowa producentów jest zła. Zmowa cenowa pracowników (też oferujących dobra, jakim jest świadczona przez nich praca) jest w porządku. Ciekawa sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Zmowa pracowników? Aleś sverir pojechał IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.13, 11:38 Sveriri co ty bredzisz?Zmowa pracowników? Widziałeś gdzieś w Polsce tysiące pracowników którzy jednego dnai zaparli się i urzadzili strajk generalny motywując to faktem, ze za mniej niż 8000 na rasię do fabryk nie wrócą? W naszej kolonialnej Polsce zmowa jest akurat odwrtona: pracodawców, mentalnosci i systemu. Przez ta zmowę zachodni supermarket goni polskich niewolników do roboty za 900 na rasię, ustalaja im normy skanowania większe niż jest sekund w godzinie. Podrapać się po dupie i wydać resztę polski niewolnik ma w "antyczasie". Tymczasem ten sam polski niewolnik idąc do pracy w tej samej sieci ulokowanej tuż za Odrą jest traktowany jak cżłowiek, ma po 25 dniach roboczych 3 dni płatnego urlopu, dostaje 1500 euro na rękę a gdyby jakiś Fuehrer tylko pisnął coś pracowniki o skanowaniu 4000 tysiecy produktó na godzinę natychmiast sprawa skonczyła by się w sadzie z wielkim odszkodowaniem Przestan bredzić o jakieś zmowie pracowników... Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: przecież te liczby nie są do niczego odniesio 23.03.13, 13:03 qwerfvcxzasd napisał: > 4.Zgodzisz się na kolejny rok bez deficytu wiedząc, że oznacza to: > - zamknięcie szkół, I tak się odbywa. > - zamknięcie szpitali, I tak się odbywa. > - zwolnienie kilkuset tysięcy urzędników, I can live with that.. Wiem, że w wielu firmach kontrola jakości to najważniejszy czynnik przynoszący profity z przerzucania kartek między biurkami, ale jakoś to przeboleję. > - zamrożenie wszelkich inwestycji. Mówienie wszelkich to czysta demagogia. > Jaka partia podejmie taką decyzję? Żadna rządząca. > Trzeba było nie zadłużać sie wcześniej. W tej chwili nie byłoby żadnego problem > u. Zapomniałeś mądrość PRezydenta - "grzechem byłoby się nie zadłużać"? Zapisz to 100x na tablicy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: przecież te liczby nie są do niczego odniesio IP: *.156.115.240.mortin.pl 23.03.13, 13:38 Niby ok ale ważne są podłoża tych zmian. - zamykają szkoły bo uczęszczanie po 10 uczniów do klas jest nieopłacalne przy kosztach trzymania całej kadry. Tak jest od kilku lat. I wszyscy o tym dobrze wiedzą. Tylko nauczyciele nie chcą tego przyjąć do wiadomości. I tak jestem za redukcją liczby szkół i podnoszeniem jakości kształcenia - więcej pieniędzy na mniejszą liczbę placówek. Szpitale zamykają? Od 10 lat to robią... centralizacja i inna forma ubezpieczenia robi swoje. To, że jest dalej patologiczna to inna sprawa ale do ilości szpitali chorych nie ubędzie. Liczy się jakość nie ilość a samonapędzającemu się interesowi leczniczemu mówię NIE! Gdzie zwalniają tych urzędników?! Co najwyżej słyszę o wstrzymaniu zatrudnienia lub przenoszeniu do jednego budynku. Ale zwolnienia to chyba sprzątaczek i woźnego. I kontrola jakości to nie przerzucanie papierów. Zamrożenie inwestycji - a czemu by nie. Na 2 lata można zatrzymać te mniej znaczące... pech chciał, że jakieś bzdury odnośnie 'kultury' dające zero profitu miastu są na ukończeniu a infrastrukturę zarabiającą dla miasta jeszcze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwattorr Re: przecież te liczby nie są do niczego odniesio 23.03.13, 13:43 Zamykanie szkół wynika tylko i wyłącznie z nadejścia niżu demograficznego i spadku liczby dzieci. Natomiast szpitale nie podlegają pod miasto,lecz marszałka,więc wrocławski dług jakoś nic do tego nie ma. Zamrożenie wszelkich inwestycji tez nam nie grozi. Lokalnie mamy się zatem dobrze i niech tylko reszta kraju rozwija się w naszym tempie Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: przecież te liczby nie są do niczego odniesio 23.03.13, 17:37 Gdzie ten niż demograficzny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on sight Powinien powstać wrocławski licznik długu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 09:47 Kręciłby się jak karuzela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stadion dołuje Ww Należy czym prędzej rozebrać lub sprzedać stadion IP: *.wroclaw.vectranet.pl 23.03.13, 09:47 Należy sprzedać klub piłkarski. Należy rządzić Wrocławiem po gospodarsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin Re: Należy czym prędzej rozebrać lub sprzedać st IP: *.wroclaw.vectranet.pl 23.03.13, 14:15 Masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lwowiak Stadion we Lwowie po Euro 2012 będzie rozebrany IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.03.13, 23:15 wiadomosci.onet.pl/swiat/ukraina-stadion-we-lwowie-bedzie-rozebrany,1,5454021,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospodarz Re: Należy czym prędzej rozebrać lub sprzedać st IP: *.wroclaw.vectranet.pl 09.04.13, 12:25 A spółkom spłaszczyć strukturę organizacyjną z ciepłych posadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powódż 1000lecia Re: Należy czym prędzej rozebrać lub sprzedać st IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.04.13, 22:45 Po gospodarsku to rządził Zdrojewski. Znał Wrocław na wylot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z. to był gość Re: Należy czym prędzej rozebrać lub sprzedać st IP: *.wroclaw.vectranet.pl 12.04.13, 16:25 Zdrojewski gdy startował na prezydenta Wrocławia zadziwiał swoją wiedzą na temat naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Socjalizm się nie sprawdza? Niemożliwe... 23.03.13, 10:19 No jak to tak? Przecież, jak powszechnie wiadomo, urzędasy i politycy jak nikt inny znają się na prowadzeniu biznesu. Dlatego to właśnie oni decydują, w jakich warunkach i na jakich zasadach wolno prowadzić działalność gospodarczą. Jest zatem niemożliwe, by spółki czy to miejskie czy państwowe (na jedno wychodzi) nie odnosiły spektakularnych sukcesów na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclove Re: Socjalizm się nie sprawdza? Niemożliwe... IP: *.swidnica.mm.pl 23.03.13, 11:40 Trafiłeś w sedno eurosocjalizm wyłoży każde państwo, urzędnicy rządzą, a nie mają o tym pojęcia! Niedługo będziemy Cyprem i Grecją, a co tam, potem ludzie będą pytać a to czemu!? Dajcie więcej władzy urzędnikom, niech niszczą małe firmy...barwo! Odpowiedz Link Zgłoś
renifer77 Wrocławskie spółki miejskie toną w długach: 2,2... 23.03.13, 10:36 Czy lokalni pseudo-dziennikarze z GWna mogliby dla pełniejszego obrazu sytuacji podać również np. roczny zysk ebidta poszczególnych spółek za okres na kiedy podane są cyferki o długach? Przydałaby się również informacja jaka część kredytów jest do spłaty w okresie następnych 12 miesięcy oraz relacja długu do kapitałów własnych (z góry dziękuję). Inaczej wartość takiego newsa jest żadna i stanowi jedynie źródło niezdrowych podniet lemingów. Czy wydawca GWna zapłaci odszkodowanie, kiedy któremuś z lemingów pęknie żyłka w wyniku skonsumowania opublikowanego komentowanego klocka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wysterowany Re: To nie nasze długi! To ONI więc jest super! IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.13, 10:49 To nie są absolutnie długi miasta i Gminy Wrocław. Te spółki to odrębne byty i w żaden sposób nie powiązane finansowo i obowiązkiem regulacji zobowiązań z Gminą Wrocław! Żaden komisarz nam nie grozi, mówię Wam to ja - Wasz Sternik. Wszystko jest w zgodzie z prawem a dla wątpiących polecam specjalnie wydrukowaną za Wasza kasę ulotkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMaI Re: Wrocławskie spółki miejskie toną w długach: 2 IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.13, 10:54 w końcu jeden post z sensem a nie ujadanie i biadolenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: Wrocławskie spółki miejskie toną w długach: 2 IP: *.internetia.net.pl 23.03.13, 11:03 > podać również np. roczny zysk ebidta poszczególnych spółek PRzede wszystkim podać zysk ebidta "Społki Mauzoleum Sternika w Budowie 2012" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
obserwattorr A jaki interes ma gazeta w pisaniu prawdy? 23.03.13, 11:51 Napisanie że zobowiązania są duże,ale wpływy są wystarczająco wysokie aby je spłacić w określonych terminach nie byłoby newsem! A przecież raport NIKu właśnie taki miał wniosek. Nikt nie chce napisać tego co prezydent od dawno podkreślał, (grzechem byłoby się nie zadłużać),ale jest to w biznesie nieodzowne, a działanie miasta nie może być od biznesu oderwane. Solorz spłaca teraz 16 mld kredytów za zakup polkomtela i jakoś nikt nie widzi w nim bankruta... A Wrocław mając preferencyjne kredyty i środki unijne nie może się w ocenie wielu "fachowcow" zadłużyć na kwoty dozwolone przez prawo... Zwykła propaganda i młyn na wodę malkontentów! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: A jaki interes ma gazeta w pisaniu prawdy? 23.03.13, 12:14 "Nikt nie chce napisać tego co prezydent od dawno podkreślał, (grzechem byłoby się nie zadłużać),ale jest to w biznesie nieodzowne, " Naprawdę podoba ci się pomysł brania kredytu na budowę drogi, tylko po to, żeby za rok oddać te kasę z odsetkami? Nie można poczekać roku i zamiast płacić bankowi, wybudować za wywalone na odsetki pieniądze kolejny kilometr drogi? Ile wyniosły odsetki od wszystkich tych kredytów? Wystarczyłoby poczekać rok, dwa i powstałoby to samo (jak doświadczenie pokazuje - taniej) i bez haraczu do banku. Ale ja się nie znam, nie jestem nowoczesny. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwattorr Re: A jaki interes ma gazeta w pisaniu prawdy? 23.03.13, 12:22 Na mieszkanie odkładasz przez 40 lat i potem je dopiero kupujesz? Przecież możesz przez lata odkładać i potem nie płacić odsetek,ale jakoś mało to praktyczne. I zapominasz o tym,że większość inwestycji współfinansowana jest ze środków unijnej,które są ograniczone czasowo i wymagają wpływu własnego. Czekanie w takiej sytuacji spowoduje,że przepadną... Dalej zatem twierdzisz,że zadłużanie jest zbyteczne?? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerfvcxzasd Re: A jaki interes ma gazeta w pisaniu prawdy? 23.03.13, 14:34 "Na mieszkanie odkładasz przez 40 lat i potem je dopiero kupujesz?" Tak - to byłoby normalne i zdrowe. Niestety nie jest normalnie, ponieważ żyjemy w świecie, w którym paradygmatem jest dług. Z tym nie wygrasz - oszczędzający zawsze zostanie na lodzie. Oszczędny obywatel jest wrogiem systemu i jest z cała mocą państwa niszczony. Pomyśl też o tym, że GDYBY NIE BYŁO KREDYTÓW, mieszkania byłyby kilkakrotnie tańsze. W gospodarce bez długu mógłbyś je kupic już po kilku latach pracy, nie 40. (Pomijając już to, że generalnie kupowanie mieszkania jest bez sensu.) Poza tym nie piszę o mieszkaniach, tylko o inwestycjach drogowych z kredytem spłacanym po roku! "większość inwestycji współfinansowana jest ze środków uni > jnej,które są ograniczone czasowo i wymagają wpływu własnego. " Większość tych inwestycji jest zbędna i wykańcza budżety gmin. To nie są rzeczy, ktore generują zysk - tylko stałe późniejsze koszta. "dalej zatem twierdzisz,że zadłużanie jest z > byteczne??" Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwattorr Re: A jaki interes ma gazeta w pisaniu prawdy? 23.03.13, 19:51 Dobrze,że piszesz w trybie przypuszczającym,bo faktycznie w warunkach idealnych takie wnioski byłyby słuszne,ale niestety w realnym świecie nie ma na to szans i tego nie zmienimy,że kredyty będą częścią finansowania każdej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: A jaki interes ma gazeta w pisaniu prawdy? 23.03.13, 22:08 A ja remont mieszkania to bez kredytu. Ale to jest moja kasa i o nią dbam. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: A jaki interes ma gazeta w pisaniu prawdy? 23.03.13, 19:13 > Nie można poczekać roku i zamiast płacić bankowi, wybudować za wywalone na odsetki > pieniądze kolejny kilometr drogi? Nie roku, tylko co najmniej kilku lat. Poczekać można, ale tylko w teorii. W praktyce już nie - obywatele bardzo źle reagują na informację, że danej inwestycji nie będzie, bo nie ma pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Jedyna obietnica, która durniowi wyszła IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.13, 11:07 Wierzę durniowi, wszak kiedyś raczyło oświadczyć: - tylko dureń się nie zadłuża Odpowiedz Link Zgłoś
krasnaladamu Manipulacja dobrze brzmi 23.03.13, 11:23 "W budującej i zarządzającej wrocławską areną na Maślicach spółce Wrocław 2012 zobowiązania rosły najszybciej. Jeszcze cztery lata temu wynosiły one tylko 922 tys. zł, ale od tego czasu wzrosły ponadczterystukrotnie ? do 440 mln zł" Tak, tyle razy wzrosły od 2008 r. Ale wg 2012.wroc.pl/index.php/pages/spolka spółka została powołana w grudniu 2007 r. To może jeszcze podać w artykule, ile razy wzrosły jej długi od 2007 albo nawet od razu od 1989 r.? Uczciwiej by było podać, o ile wzrosły od 2008 r., np. MPWiK ~466 mln zł MPK ~312 mln zł W12 ~439 mln zł itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajarek Re: Manipulacja dobrze brzmi IP: *.wroclaw.vectranet.pl 23.03.13, 23:19 "W budującej i zarządzającej wrocławską areną na Maślicach spółce Wrocław 2012 zobowiązania rosły najszybciej. Jeszcze cztery lata temu wynosiły one tylko 922 tys. zł, ale od tego czasu wzrosły ponadczterystukrotnie ? do 440 mln zł" a nawiasem matematyki się uczyć czas zacząć bo za słaba ta manipulacja - lepiej powiedzieć prawie pięćsetkrotnie 400 * 922 000 zł daje??? na pewno nie 440 000 000, 477*922000 da taką kwotę ale racja że mówimy o różnych wartościach względnych (czy czym innym jest wzrost o 1000 razy ze złotówki, niż o dwa razy z 1000?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Ratujcie POrtfele przed Stadionem i Sternikiem! IP: *.internetia.net.pl 23.03.13, 23:28 He,he wkrótce Sternik wymysli jakiś nowy Podatek PRodynamiczny, wyda ulotki i będzie mozna się dalej zadłużać na kopaczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art. 196 k.k. Poszukiwany Rafał D. IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.03.13, 12:35 Ktokolwiek widział... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art. 296 k.k. Re: Poszukiwany Rafał D. IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.03.13, 12:36 Ja też szukam Jego Osobę :) Odpowiedz Link Zgłoś
bandher Skrzyknijmy się! 23.03.13, 12:42 Skrzyknijmy się! Zapraszamy wszystkich z inicjatywą chcących zorganizować się na swojej ulicy, osiedlu, miejscowości aby zaprotestować do portalu skrzyknijmysie.pl - zorganizuj wydarzenie, zachęć innych do wspólnego wyrażania opinii! Odpowiedz Link Zgłoś
mis3zen wroclaw 2012 rządzi 23.03.13, 13:06 ciekawe ile willi pobudowano dzięki kosztownym i "niezbędnym" analizom raportom i audytom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenio Każde miasto, które inwesuje,musi zaciągać kredyty IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.13, 13:13 Każde miasto, które inwesuje,musi zaciągać kredyty. Wrocław się rozwija najszbciej w Polsce; gdyby nie działo się u nas nic, to nie byłoby kredytów. A że dzieje się dużo, to kredyty są. I nie są one tak duże, jak tutaj, tfu, ta gazea podaje. Odpowiedz Link Zgłoś
rwaku Bo to są ... 23.03.13, 13:13 ...ukryte długi miasta! Utworzono spółki aby ukryć rzeczywisty stan zadłużenia Wrocławia. ale co tam, Dutkiewicza i tak wybiorą, bo nikt tak dobrze lawirować nie potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
vroclav oczywiście dane wyrwane z kontekstu bez zadłużenia 23.03.13, 13:14 reszty POlski Odpowiedz Link Zgłoś
vroclav to może zapytajmy jak finanse miast PO? 23.03.13, 13:15 to może zapytajmy jak finanse miast,w których rządzi PO??? Odpowiedz Link Zgłoś
gombro.gombrowicz Wrocławskie spółki miejskie toną w długach: 2,2... 23.03.13, 13:22 jak pisał gombrowicz: "sprawdźcie jak finanse innych miast, rafał dutkiewicz przy PO to wzór oszczędności". i miał rację, spójrzmy na finanse państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gombro.gombrowicz każde miasto w Polsce i na świecie ma długi 23.03.13, 13:24 każde miasto w Polsce i na świecie ma długi Odpowiedz Link Zgłoś
katonzwybiorczej ostatnia sznasa -ISLAM- religia pokoju 23.03.13, 13:47 Dlaczego w innych miastach, np. w Londynie, Paryżu, są duże skupiska islamistów, a we Wrocławiu w ogóle nie widać wyznawców Allaha?! Mój pomysł aby oddać Stadion Miejski w wieczyste użytkowanie przedstawicielom islamu ma dość dużą szanse powodzenia, zwłaszcza teraz, w okresie gigantycznych problemów finansowych miasta Wrocławia. Zjedzmy na Stadionie Miejskim dobrą pistacjową chałwę z islamistami, napijmy się dobrej irańskiej herbaty z wyznawcami Allaha i patrząc się na mapę Europy zastanówmy się co możemy zrobić aby uzdrowić Europę, a potem cały świat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyczmie Twoja propozycja jest nierealna. IP: 89.204.153.* 23.03.13, 17:43 Buty zostawia sie przed wejsciem do meczetu. Sadzisz, ze potem je znajdziesz? Komus beda pasowac i do domu pojdziesz na bosaka. Mr W.Cejrowskim nie jestes, jak mniemam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czester A poręczenia kredytów? IP: *.static.tvk.wroc.pl 23.03.13, 14:05 Które udzieliła gmina Wrocław? To jest dopiero bomba. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinekswiss Zastaw sie a postaw sie! 23.03.13, 14:16 To mamy skody piekne, mamy fontanny i takie tam... Pytanie tylko jak zadluzenie miasta przyczynilo sie do rzeczywistego rozwoju a pod pojeciem rzeczywisty rozwoj rozumiem inwestycje i tworzenie nowych miejsc pracy. Nie mam tu jednak na mysli otwieranie kolejnych galerii handlowych ale sprowadzenie do miasta np. przemyslu farmaceutycznego, nowoczesnych technologii. Sprowadzenie do miasta produkcji maszynowej i samochodowej. No wiec ciekawy jestem ile wartosciowych spolek zostalo sprowadzonych do miasta w ostatnich 5 latach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D ma długi jak G Re: Zastaw sie a postaw sie! IP: *.wroclaw.vectranet.pl 08.04.13, 11:02 Niestety u Dutkiewicza cała para (czytaj pieniądze) idzie w gwizdek. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Dlugi można mieć ale pod warunkiem 23.03.13, 15:51 że jest je z czego spłacać A tymczasem nikt nie chce kupować wrocławskich ruder o nazwie zabytkowe nieruchomości położone w atrakcyjnych miejscach. Największe zadlużenie generuje to co związane ze stadionem. może czas najwyższy podjąć męską decyzję i go zacząć rozbierać / przenieść targowisko ze świebodzkiego. Do dziury mozna napuścić wody i niech Długi Rafal uruchomi wypozyczalnię łódek Odpowiedz Link Zgłoś