Dodaj do ulubionych

Pocztowcy kontrolują mieszkania

25.07.04, 20:07
"Czy można nie wpuścić kontrolera do mieszkania? Teoretycznie tak, choć jak
zapewnia kierowniczka, taka sytuacja jeszcze się nie zdarzyła. Pracownicy
Poczty siłą nie wejdą, ale spisują protokół i za jakiś czas odwiedzają
podejrzane mieszkanie ponownie."

Czy podejrzane mieszkanie to takie, do którego nie wpuszcza się jakiegoś
urzędasa?? Nie mam takiego obowiązku, a podejrzany to jest facet, który od
frontu wypytuje o sprzęty w mieszkaniu, tym bardziej, jeśli dobijać się będzie
wielokrotnie. Nie jestem pewien, czy najlepszym rozwiązaniem nie byłoby po
prostu spuścić natręta ze schodów.
Obserwuj wątek
    • Gość: $ Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: *.Rozanka.WROC.PL / *.rozanka.wroc.pl 25.07.04, 21:22
      Nie wiedziałem że to Poczta ściga niepłacących abonamentu RTV,listonosze jak
      kanary będą prosić"książeczki do kontroli"przy okazji doręczania listów
      poleconych,rent,emerytur,paczek itp.
    • Gość: J@chu Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: 62.111.181.* 25.07.04, 21:54
      Tak tylko gwoli informacji dla wszystkich naiwnie płacących haracz dla KRRiT,
      informuję, że na odprawy dla odwołanej którejś z poprzednich Rad (a właściwie
      paru jej członków) poszły składki kilkunastotysiecznego miasta. Wszystkiego
      najlepszego i miłego odbioru !!!
      Swoją drogą wybieg z telewizorem do DVD jest przedni i nie do obalenia !
    • Gość: kklement Niech mnie państwo w dupę pocałuje ! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.07.04, 23:39
      Abonament RTV to chamski haracz, ponury relikt z czasów PRL. Nie płaciłem, nie
      płacę i płacić nie będę. Niech mnie państwo polskie w dupę pocałuje !
    • Gość: olo a kto wpuszcza do domu listonosza? IP: *.acn.waw.pl 25.07.04, 23:58
      ja zawsze rozmawiam w progu. Czesciowo dlatego, ze gosc najczesciej jest lekko
      drinkniety. Do domu to ja wpuszczam tylko rodzine i znajomych. Ksiazeczek im
      sie zachcialo. Niech sobie ida po ksiazeczki do ksiegarni albo do biblioteki.
    • Gość: <OKO*CIM> A jak te sprawy maja sie do przepisow UE ?......! IP: *.ipt.aol.com 26.07.04, 02:44
      W USA np. nie do pojecia jest aby placic za zwykla komercyjna TV. Tylko za
      kablowke pobiera sie oplaty w zaleznosci od ilosci kanalow itd. Mysle ze poczta
      polska liczy sie z mozliwoscia zaniechania wkrotce tego PRL-owskiego zwyczaju i
      dlatego poczta polska chce kozystajac z ostatniej szansy jeszcze troche zbic
      kasy. Sadze ze te sprawe rozwiazal by jakis masowy listowny protest do wladz
      polskich.
      • Gość: ja Re: A jak te sprawy maja sie do przepisow UE ?... IP: *.us.wroc.pl / *.mikrozet.wroc.pl 26.07.04, 07:20
        W Wielkiej Btytanii płaci się abonament dla BBC
        • wielki_czarownik Ale BBC 26.07.04, 20:55
          No nie porównujmy BBC do TVP bo to jak porównywanie furmanki do Jaguara.
          Nasza TVP albo serwuje nam propagandowe agitki albo bezdennie durne przeróbki zachodnich seriali, albo też przeróżne "biesiady z Marylą" a czasami puszczają beznadziejny film który każdy już widział 20 razy.
      • Gość: Absolwentka W Niemczech IP: 141.30.102.* 26.07.04, 07:55
        W Niemczech rowniez robia nagonki, w zwiazku z ktorymi powstaly juz cale witryny
        internetowe typu "precz-z-GEZ" (GEZ to tutejszy abonament) itd., objasniajace,
        jak uniknac kontroli i placenia. Przepisy sa tu znacznie ostrzejsze niz w
        Polsce, kary i abonament wyzsze. Mimo to np. w Berlinie nie placi ok. 20%
        uzytkownikow, co jak na ten przepisowy kraj jest niesamowite. Dla porownanie: tu
        placi sie za KAZDY odbiornik posiadany w domu, za KAZDE radio samochodowe.
        Pytania o zgodnosc czy niezgodnosc z prawem EU trafiaja w pustke, bo po co sie
        pozbywac tak cudownego zrodla dochodu?...
        • map4 Re: W Niemczech 26.07.04, 08:56
          Gość portalu: Absolwentka napisał(a):
          > Dla porownanie: tu
          > placi sie za KAZDY odbiornik posiadany w domu, za KAZDE radio samochodowe.

Nie wiem, skąd czerpiesz swoje informacje.
          W liście, który dawno już temu dostałem z GEZ bardzo wyraźnie napisane jest, że
          opłaty pobiera się "za możliwość oglądania telewizji", "za możliwość słuchania
          radia" lub też za oba te przypadki łącznie. Nikomu nie meldowałem swoich
          odbiorników, ponieważ nikte tego ode mnie nie wymagał.
      • Gość: lostpower Re: A jak te sprawy maja sie do przepisow UE ?... IP: 62.233.230.* 06.08.04, 19:54
        Tu nowelizacja ustawy nie pomoże KRITV. Pobieranie abonamentu od osób płacących
        kablówkę jest nielegalne!!! Co najciekawsze jest conajmniej trzy normy prawne
        które pocztowcy łamią. Uparciuch mógłby doprowadzić do zamknięcia tego typu
        "komisję" na parę ładnych latek.
    • Gość: moboj Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: *.magma / *.magma-net.pl 26.07.04, 08:27
      do tej pory byłam przekonana, ze karta telewizyjna to sprzęt komputerowy i jako
      taki nie podlega opłacie, a tu proszę...
      też nie zamierzam wpuszczać kontrolerów do mieszkania, nie widzę powodu, dla
      którego miałabym pokazywać, co w tym domu mam.
      • Gość: pani hrabina Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: *.wroclaw.mm.pl 26.07.04, 08:41
        Ponieważ jestem chorobliwą wręcz legalistką, to za abonament płacę. Jednak jako
        kobieta nowoczesna robię to przez internet, żeby niepotrzebnie nie tracić
        cennego czasu w kolejkach na poczcie.Z tego też powodu nie dysponuję żadną
        książeczką RTV i indagującemu mnie w tej kwestii pracownikowi poczty mogę
        zaprezentować jedynie coś ze swojego bogatego księgozbioru;-)
      • Gość: hobbitfrodo Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: 5.5R* / *.mmm.com 26.07.04, 09:58
        Ja nie wpuszczam do mieszkania zadnych podejrzanych typów, a TVP nie ogladam bo
        i nie ma czego, wiec nie mam zamiaru za nic placic.
      • Gość: Zenon Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 10:06
        Ja zas najzwyczajniej w swiecie kupilem sobie tzw. telewizor rzutnikowy z
        tunerem radiowym i odtwarzaczem wszystkiego mozliwego. Do telewizora zupelnie
        niepodobny bo nie ma jakiegokolwiek ekranu. Ani klasycznego ani tez plazmowego.
        Ot, po prostu niewielka skrzyneczka oraz biala sciana. Moze sobie wiec
        dodnosiciel ogladac mieszkanie do woli. O ile go oczywiscie do niego wpuszcze.
        Innym wyjsciem z przymusu oplacania tego haraczu jest - o czym wspomniales -
        komputer z odpowiednio duzym monitorem, jako ze w krainie nad Wisla abonament
        placi sie nie za ogladanie/sluchanie lecz za posiadanie telewizora lub radia.
      • Gość: lostpower Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: 62.233.230.* 06.08.04, 20:00
        Ustawa nie przewiduje pobierania abonamentu od takich wynalazków jak karta
        telewizyjna. Przyznaje to sama KRITV.
    • aabjp Re: 26.07.04, 09:32
      A ja mam prywatny radioodbiornik w pracy. I co? Przyjdzie kontroler i będzie
      płacił pracodawca? (ja swój abonament opłacam, a niech tam).
    • luksusowy_yacht Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania 26.07.04, 09:53
      nie mogę się doczekać jak mój amstaff będzie już duży, wtedy jego wyśle na
      negocjacje z panami kontrolerami :DDD
    • Gość: zbulwersowany Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 10:15
      nie place zadnych abonamentow. Krew mnie zalewa jak jacys debile z zarzadu biora
      super odprawy na ktore skladaja sie wlasnie abonamentowicze. Wkurza mnie ze p.
      Kamil Durczok ma zarabiac jesli dobrze pamietam 40 000 zł miesiecznie z
      abonamentu ktory mialbym oplacac. Wkurza mnie to ze ze telewizja publiczna juz
      dawno zatracila swoja misje i staje sie zwyklym medium komercyjnym. Niech wiec
      zyje z reklam.
      • Gość: maciejous DURCZOK ZARABIA 60 000 zlotych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.media4.pl 27.07.04, 20:55
        DURCZOK ZARABIA 60 000 zlotych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Jesli tyle samo pienkowska a ci co prowdza w "mnie głownych" wydaniach
        zarabiaja po 40, to jest za co placic. Rozumiecie więc po co jest opłata za
        abonament.
        Ten kraj jest nasz i wasz...
    • Gość: KKW Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 10:43
      Zacząłem kilka miesięcy temu płacić abonament i teraz czytając to wszystko
      trochę szkoda mi tych 15 zł miesięcznie...
    • Gość: kammill i co, Czarzastego mam z tego oplacac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 11:51
      nic z tego
      do widzenia
      a wpuścić do domu to ja musze policje, a i to tylko z nakazem sądowym
      reszte moge potraktować kijaszkiem
      a jeszcze poczta
      monopolista pier......ny
      • Gość: Pipek Re: a jak zleceniem z konta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 13:35
        To co mam pokazać?

miesięczne zestwienie obrotów na koncie???????????????????

jeszcze czego!

niech najpierw sobie ustalą KTO nie płaci i po tych chodza....
        od reszty - wara!

nie nasza wina ze Pocztusia ma bałagan i nie potrafi wydrukowac listy
        nieplacacych!!!!!

Co do mnie - na pewno nie wpuszczę (choc placę)

a niech najpierw zrobia porzadek u siebie
      • Gość: strażak_Sam Re: i co, Czarzastego mam z tego oplacac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 00:32
        ...i Straż Pożarną jesteś zobowiązany bez nakazu wpuścić. A jak nie, to sami
        wejdziemy, bez pukania ;))

Poczta Polska na pochybel ;))
    • Gość: Luc Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: 62.111.195.* 26.07.04, 14:45
      i jak większośc tutaj podpisanych ja się równiez odpisuję pod tym,że niech sie
      Poczta wali w ryj z opłatami, bo to tylko haracz jest i nic więcej....a kary
      też niech sobie wsadząw dupę!!!nie płaciłem, nie płacę i płacić nie będę!!! i
      huj!!!
      • taxi.wroclaw Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania 26.07.04, 18:03
        Ja należę do tych co płacą i nie mam zamiaru tego udowadniać. Jak kiedyś przed
        laty dopuściłem się 3 tygodniowej zwłoki, to dostałem nakaz płatniczy z
        odsetkami karnymi. Stąd wniosek, że Poczta doskonale wie, kto płaci, a kto nie.
        Niech więc "odwiedzają" mieszkania, których nie mają w ewidencji. Ja sobie nie
        życzę takich kontroli. Może jeszcze telekomunikacja, energetyka i WPO wpadną na
        podobny pomysł? Nie, to są jednak poważne firmy!
        Pozdrawiam Pocztę Polską, wykopalisko z przeszłości.
    • martada4 Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania 26.07.04, 15:00
      Chyba im całkiem odbiło!!Za co ten abonament? Za stare filmy powtarzane 20 razy
      i reklamy na widok których słabo robi się człowiekowi.Ja mam skrzynkę pocztową
      na bramie do posesji i co mam latać po "szanownego" listonosza i zapraszać do
      domu żeby zobaczył jaki mam sprzęt.Do listonoszy nic nie mam bo to też ciężka
      praca ale nasze urzędasy do niech się w te durne łby walną!!!
    • wielki_czarownik Abonament 26.07.04, 17:51
      Abonament to socjalistyczny wymysł. Niby dlaczego ludzie muszą płacić na ogłupiającą ich tubę propagandową?

I niech urzędasy nawet nie myślą, że do mnie do domu wejdą! Mój dom jest strefą wolną od socjalizmu.
      • Gość: abon Re: Abonament IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 19:52
        to jest kurwa smieszne. mam telewizor i nie ogladam zasranych komunistycznych
        polskich stacji typu tvp1,tvp2,tvp3...tvp8274, wiec mam to w dupie i placic nie
        bede.
        pzdr.
    • Gość: aero Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: *.kom / *.kom-net.pl 26.07.04, 20:13
      Jesli to bogu-ducha-winny listonosz bedzie zobowiazany, zeby wtykac nos w nie
      swoje sprawy, to grzecznie go poprosze o przekazanie jego zwierzchnikowi.. zeby
      sie pierdolil z takimi dyspozycjami :)
    • Gość: płacący abonament Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: *.acn.waw.pl 26.07.04, 20:36
      Nikt nie będzie mnie nachodził w moim domu. Natrętny palant w najlepszym razie
      usłyszy niemiłe słowo, a w najgorszym...
    • Gość: darkkam Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 26.07.04, 21:58
      A może by tak nasza "ukochana" tv publiczna zakodowała swoje programy i
      wprowadziłaby dekodery. Kto chciałby ogladząc tą szmire otrzymuje dekoder i
      płaci. Wtedy dowiedzieli się ile ludzi chce ich oglądać. PRECZ Z TVP !!!!
      • Gość: kotek ile sie placi??? IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 27.07.04, 02:21
        sluchajcie ile sie placi za abonament???!!!!bo nigdy nie placilam:-)
    • Gość: J.G. Re: A gest Kozakiewicza znają? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 27.07.04, 08:15
      Też dobry pomysł z tymi schodami.Dziwię się jednak autorowi artykułu,że choć
      daje dobre rady jest zbyt uległy.Nigdy nie okazałbym listonoszowi /którego
      wpuszczam do mieszkania/żadnej książeczki opłat/choć płacę/-nie jego małpy i
      nie jego cyrk.On jest od doręczania mi przesyłek,a innych pracowników poczty
      nie mam powodu zapraszać do mieszkania.Zresztą co ma rtv z pocztą?To dwie różne
      firmy.
      A poczta,jeśli ma luzy kadrowe czy dużo wolnego czasu albo niech zwolni etaty
      albo uruchomi więcej okienek do obsługi klientów.Będziemy chociaż wiedzieć za
      co im tak dużo płacimy.
    • Gość: moboj Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: *.magma / *.magma-net.pl 27.07.04, 09:44
      pytałam wczoraj dwóch prawników jak to jest z kartami telewizyjno - radiowymi i
      okazuje się, ze do nich nikt nie ma prawa się przyczepić. no i dobrze...
      • Gość: $ Raczej nie listonosz. IP: *.Rozanka.WROC.PL / *.rozanka.wroc.pl 27.07.04, 11:29
        Kontrolerzy szukają niezarejestrowanych odbiorników rtv

Nieumundurowani pracownicy poczty kontrolują nie tylko firmy, ale i mieszkania
        prywatne w poszukiwaniu niezarejestrowanych odbiorników radiowych i
        telewizyjnych. Choć kontrolerzy nie zapowiadają swoich wizyt, wiadomo na pewno,
        że nie będzie nas sprawdzał listonosz, który zwykle przynosi nam pocztę. -
        Każdy nasz kontroler ma zaświadczenie ze zdjęciem i datą ważności, podpisane
        przez dyrektora - mówi Jadwiga Jeziorska z Poczty Polskiej we Wrocławiu.
        Przestrzega też, że pocztowi kontrolerzy pod żadnej pozorem nie mogą przyjmować
        opłat abonamentowych, nawet jeśli ktoś z nimi zalega. - Jeśli ktoś przedstawia
        się jako nasz pracownik i żąda pieniędzy, to na pewno jest oszust - przestrzega
        Jeziorska.

Magda Sośnicka
    • Gość: misia Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: *.awf.wroc.pl 27.07.04, 12:47
      Moim zdaniem Pocztowcy nie mają co robić. Dostałam kilka razy avizo na paczkę
      do skrzynki, bo nie chciało im się wchodzić na 4 piętro (choć byłam w domu, ale
      żeby sprawdzić książeczkę to wejdą pewnie wyżej.Powodzenia. Poza tym nie mamy
      obowiązku wpuszczania do mieszkania obcych ludzi.Pozdrawiam
    • Gość: Pyot Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 19:28
      Nie wiadomo za co złapać i w co palnąć.Z drugiej strony czekam na jakieś
      treściwe kontrargumenty,bo to w końcu moi mili,wymyślili wszechładni urzędnicy!!
      Urzędnicy którzy co by nie powiedzić mają jakieś wykształcenie(kurde,oni też
      będą się kontrolować)i w mordę,chyba powinni co najmniej się za to cudo
      wstydzic!No muszą cos miec na usprawiedliwienie!
      Ale do mnie i tak to nie trafia,choć generalnie jestem wyrozumiały i jastem w
      stanie wiele zrozumieć i zaakceptować,bo jakże mam dać chociażby złotówkę,na te
      obmierzłe gęby z TV,duszące się w tym swoim stęchłym sosie samozachwytu,z, i
      tak niezłą kasą,"gwiazdorowaniem";a dwojga złego wolę kupić świeczkę z
      caritasu.Brak słów.
      Zazwyczaj jest tak,że te dziwne nieakceptowane decyzje rządowe wymyśla K T O Ś
      zupełnie anonimowy,legendarny,tajemnicz owiany nietykalnością-urzędnik...
      Czy oni ponoszą jakiekolwiek konsekwencje?
    • captn.pimp Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania 27.07.04, 20:10
      mój dom to moja twierdza!!! wrrrrrrrrrrrrrrrrr
      • Gość: z zasady nie place Re: Pocztowcy kontrolują mieszkania IP: *.239.144.229.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 28.07.04, 03:08
        Jesli twlewizja emituje reklamy, to niema prawa do abonamentu. Pozatym wpierw
        trzeba oferowac wartosciowy produkt, a pozniej rzadac zaplaty. I jeszcze jedno,
        w Polsce telewizja jest zwykle w rekach partji rzadzacej, dlaczego wiec ktos ma
        placic za ogladanie jedostronnej propagandy ? To oni powinni placic aby
        zachecic do ogladania tego barachla.
    • neandertalski co za bzdura... 28.07.04, 07:12
      ChWDPocztowcom;)
    • Gość: MM Abonament Canal+ i jeszcze..!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 11:17
      Ja jednego nie rozumiem-co miesiac płacę za canal+ i jeszcze mam płacić
      drugi.Toż to skandal-coś powinno się z tym zrobić!!!!A poza tym na polskiej tv
      1 i 2 oglądam tylko może 0,1% programów (no może 1% ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka