jeszczespokojny50
27.05.13, 20:13
Kupiłem tuner cyfrowej telewizji naziemnej, po 4 dniach przestał działać. Sklep odmówił mi zamiany produktu na sprawny, przyczyną był brak pudełeczka ! Nadmieniłem im, że nie jestem kolekcjonerem opakowań i zepsutych tunerów czym wywołałem autentyczne zdziwienie. Okazało się, że wszyscy kupujący w "Saturnie" powinni gromadzić i przechowywać opakowania przez kilka lat (pracownicy serwisu zapewnili mnie, że oni trzymają pudełka w domu - podziwiam i zazdroszczę). Oczywiście byłem zmuszony kupić drugi tuner wątpliwej jakości, cena z pudełkiem niezbyt zachęcająca, trudno, jaki sklep takie i pudełka. Zasugerowano mi, że mogę się odwołać do Rzecznika Praw Konsumenta i tak dalej. Oczywiście po kilku tygodniach oddadzą mi ten cud techniki z naprawy (bez pudełka). Zaczynam się obawiać jakie dokumenty, zaświadczenia oraz pudełka będę musiał dostarczyć do "Saturna", żeby odebrać
kupiony przeze mnie tuner w pudełku. Oczywiście przedstawione przeze mnie fragmenty ustaw i orzecznictwo dotyczące powyższego zagadnienia - są inaczej interpretowane przez kierownictwo sklepu i serwisu !
(Obowiązujące przepisy nie nakładają na kupującego obowiązku dostarczenia towaru do sprzedawcy w oryginalnym opakowaniu - Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej)