Dodaj do ulubionych

Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szewskiej

16.06.13, 15:20
Zdecydowanie polecam :) Rewelacyjne jedzenie. Urzekło mnie, że na karcie menu jest napisane, że prawdziwa, włoska pizza nie wymaga sosów. W końcu ktoś się odważył to napisać otwarcie i nie boi się nie dodawać sztucznego majonezowo-jogurtowego syfu z chemicznym czosnkiem. Pizza musi się sama obronić. Ewentualnie z pomocą oliwy z oliwek :)
Obserwuj wątek
    • greges58 Re: Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szew 16.06.13, 15:36
      na pewno wpadnę...
      tylko że w Polsce - według tybylców - w Pizzy musi koniecznie być KIEŁBASA !!!
      dużo kiełbasy ?
      i kupa sosu z ketchupu :)
      trzeba się NAJEŚĆ !

no cóż, plebejskie obyczaje ?
      ^^
      • Gość: zdisiek Re: Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szew IP: *.play-internet.pl 16.06.13, 16:28
        Ile kosztuje taki artykuł ? Też się z chęcią poreklamuję
        • Gość: Niktważny Re: Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.13, 07:30
          Podać Ci telefon do działu reklamy, czy sam znajdziesz?
        • tomek854 Re: Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szew 17.06.13, 15:12
          Gość portalu: zdisiek napisał(a):

> Ile kosztuje taki artykuł ? Też się z chęcią poreklamuję

Artykuł nic nie kosztuje. Pani Ewa Orczykowska po prostu dba o tym, aby mieszkańcy Wrocławia byli poinformowani o tych jakże istotnych wydarzeniach w życiu miasta i nie ma to nic wspólnego z promowaniem znajomków ani artykułami sponsorowanymi :-)

(taka jest przynajmniej jej oficjalna wersja która pojawiła się przy kilku poprzednich namolnych reklamach jej autorstwa).
    • blatny Sergio Mandini 16.06.13, 18:56
      prawdziwa włoska pizza to jest w Sergio Mandini pod wiaduktem na Bogusławskiego, wystarczy wyjść poza Rynek i okolice
      • Gość: hahah! Re: Sergio Mandini IP: *.120.126.105.telemedia.pl 17.06.13, 07:32
        Potwierdzam! Sergio Mandini - lepszej pizzy na cieńkim cieście nie jadłem nigdzie. Obsługa trochę naburmuszona ale pizza mają pierwsza klasa!
        • Gość: sułtan kosmitów Re: Sergio Mandini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.13, 08:03
          to jak kryptoreklama, to ja podam swój typ: Pizzamobile z citroena (oryginalnie zaprojektowanego jako mobilna piekarnia chleba) koło hali tęcza przy Lotniczej (czy Bajana, nie pamiętam)

szkoda że nie wożą do Leśnicy...
    • skarolina Re: Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szew 16.06.13, 19:03
      To prawda, pizza (i nie tylko, bo makarony i eskalopki też) przepyszna.
      Ale obsługa jeszcze się sporo musi nauczyć. Ostatnia nasza wizyta spowodowała, że długo będę nabierać ochoty na te specjały.
      To, że musieliśmy poczekać na stolik to w sumie dobrze świadczy o lokalu - miejsc mało, chętnych dużo :).
      Natomiast to, że:
      - przed nami zostały obsłużone cztery stoliki zajęte już po nas,
      - że czekałam na swoje danie 62 minuty,
      - że nawet nie usłyszeliśmy słowa przepraszam
      - i na koniec jeszcze kelnerka dwa razy pomyliła się w rachunku na swoją niekorzyść (zginęła kartka z naszym zamówieniem), więc musiałam prostować, jako, że nie mam w zwyczaju wykorzystywać czyjejś nieudolności to już było naprawdę za dużo.
      Dam im jeszcze szansę, ale poczekam, aż nabiorą wprawy nie tylko w gotowaniu, ale też w obsługiwaniu gości.
    • sosiu-1 Amalfi 16.06.13, 23:41
      Jeśli prawdziwy smak Italii to tylko Amalfi w Galerii Italiana na Więziennej! Restaurację prowadzą Włosi właśnie z Amalfi.
      • zazou123 Re: Amalfi 17.06.13, 07:27
        niestety amalfi mocno sie posuło
      • morning.calm Re: Amalfi 17.06.13, 09:22
        Kiedyś to był jeden z kulinarnych punktów programu na mapie Wrocławia. Aktualnie - jedynie pizza z Capri w Galerii Italiana się broni. Natomiast po ostatniej wizycie, już wiem, żeby w weekend, w porze obiadowej tam nawet nie próbować wchodzić. Stolików trochę było, ale żeby czekać 30minut na rachunek, na którym jest kilka pomyłek (desery, których nie podano) to już przegięcie pały. Nie wspominając o naburmuszonej kelnerce, która chyba była na ostrym kacu, bo dwukrotnie wywalić pieczywo na kolana klientów to już albo złośliwość, albo brak koordynacji ruchowej :)

I przyłączam się do opinii o Citroenie! Również bardzo dobre placki kręcą! Sergio Mandini natomiast ma ogromnego minusa za dowożenie pizzy z toppingiem przyklejonym do kartonu lub pizzy, po prostu, zimnej.

A tak swoją drogą, jakie jeszcze polecacie restauracje i knajpki we Wrocławiu? Pomińmy sushi bary, kebab bary i pochodne. Ale chętnie bym się dowiedział gdzie jest dobra orientalna kuchnia (restauracja, nie buda "u chińczyka").
        Jakie opinie na temat gruzińskiej knajpy na Bogusławskiego? Co z kuchni fusion i polskiej?

Osobiście jestem zauroczony Od Koochni na Oleśnickiej. Jak ktoś ma ochotę na spróbowanie potraw w stylu zachodniego bistro baru to polecam. Mało miejsca, codziennie inne potrawy (3-4 do wyboru), świeże i niesamowicie smaczne, a jednocześnie ładnie podane.
      • Gość: smakosz Re: Amalfi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.13, 11:53
        Smak Italii to może był w Amalfi kilka lat temu (więcej niż 5) jak jeszcze współprowadził koleś z Amalfi. Teraz niestety jest to karykatura kuchni włoskiej czyli: porażka.
      • Gość: tam Re: Amalfi IP: *.am.wroc.pl 17.06.13, 12:11
        Amalfi - zupełnie przeciętna pizza za zupełnie nieprzeciętną cenę - zadziwiające, że ludzie to kupują - fakt, że dość dobre ciasto, nie dają keczupu, ani przemysłowych ilości tłuszczu, za to pojawia się oliwa - więc chociaż paskudna nie jest - ale to trochę mało jak na tę cenę.
        Leżąca obok Capri była fajna 5 lat temu. Od tego czasu oprócz paskudnych brudnych podkładek, które pojawiały się tam zawsze i na które ostatecznie mogłem przymknąć oko, coraz częściej (dążące do "regularnie") zdarzało im się podać niesmaczną pizzę, której nie zniosę. Teraz jak jest - nie wiem i nie chcę sprawdzać.
        Pronto - tego nie polecam nikomu.
        Niestety najlepsza pizza w centrum - Quorematto padła. Za tania była, za dobra i w za dobrym miejscu - przejście Garncarskie.
      • Gość: Oda Re: Amalfi IP: *.am.wroc.pl 17.06.13, 12:41
        W Amalfi (informacja z pierwszej ręki od kelnera) nie pracują Włosi, tylko zdaje się Rumuni (już nie pamiętam dokładnie, ale na pewno nie Włosi). Mozarella na ich pizzy, a już na pewno "di Buffala" nie ma absolutnie nic wspólnego z tą włoską (żerują na niewiedzy Polaków, czy co?). Generalnie drogo, a pizza w smaku słaba.
        • greges58 Re: Amalfi 17.06.13, 13:05
          " gdzieś " w Polsce powstała fabryczka sera a'la Mozzarella !!!
          i wszystkie pizzerie chwalą się, że go używają !
          ale to jest po prostu zwyczajna Padlina...
          absolutna kpina ?

;)
        • dydelf1973 Re: Amalfi 18.06.13, 09:24
          @Oda
          Dokładnie. To z mozarellą ma tyle wspólnego, że trochę, ale tylko trochę, przypomina ją smakiem. A już przy mozarelli di Buffala to nawet nigdy nie leżało. Byłem w Amalfi raz - pierwszy i zapewne ostatni.
      • wrc8 Re: Amalfi 17.06.13, 15:10
        Moje doświadczenia z Amalfi...
        Wyjście urodzinowe z rodziną. Zamówiłem danie, po czym po 15 min przyszedł kelner i poinformował, ze nie ma już tego dania i prosi, żebym wybrał inne. Wybrałem.
        Tuz po tym do stolika obok podszedł inny kelner i przyniósł danie, które pierwotnie wybrałem. Zdziwieni goście odmówili przyjęcia go, bo nie zamawiali tej potrawy.
        Danie wróciło do kuchni. Po 5 min pojawił się u nas kelner z informacją, że jest jednak jeszcze to danie i przyniósł w mgnieniu oka niczym w filmie "Życie jest piękne".
        Było już wystygnięte zarówno pasta jak i część mięsno - sosowa. Domyśliłem się, że dostałem tę zwrotkę z sąsiedniego stolika.

Jak wspomniałem kelnerowi, że domyślam się, że danie jest ze zwrotu nie zrobiło to na nim wrażenia. Po chwili jednak przyszedł i zaoferował kawę.

To było ok 3 lata temu - już tam nie zamierzam iść ...
    • darecki.65 Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szewskiej 17.06.13, 01:23
      >a skończywszy na soczystym serze mozzarella z bawolego mleka.

matko i córko.. naprawdę z bawolego mleka?..
      • Gość: . Re: Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szew IP: 212.160.172.* 17.06.13, 08:06
        darecki.65 napisał(a):

> >a skończywszy na soczystym serze mozzarella z bawolego mleka.
        >
        > matko i córko.. naprawdę z bawolego mleka?..

A może mieli napisać wprost....? ;)
    • Gość: HJ Re: Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szew IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.06.13, 07:14
      Jeśli chcecie zjeść we Wrocławiu pizzę zrobioną ze składników wyprodukowanych we Włoszech i zrobioną przez prawdziwych Włochów, to polecam Vulcano Buono.
      W reklamowanej w artykule pizzerii zdarzyło mi się jeść i nie polecam - ciasto miało smak tektury.
      • Gość: mieszkaniec Re: Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.13, 19:42
        Co racja, to racja. Jest to zdecydowanie najlepsza pizza jaką jadłem we Wrocławiu.
        Otoczenie może nieco odstraszać, ale warto.
    • nawiiwan Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szewskiej 17.06.13, 07:58
      A ja za to polecę tiamo na Jaracza lub samodzielnie zrobioną na cieście razowym.
      Może ktoś zna jakieś pizzerie z pizzą na cieście razowym.

Nie polecam: pizzahut i pizzeri w Sky Tower (jest taka nijaka).
    • mastershake Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szewskiej 17.06.13, 09:29
      Nie tylko w jednym miejscu, i nie tlko na Szewskiej, no ale jak widać tekst to zwykła reklama.
      • Gość: ag Re: Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.13, 11:55
        Halo, a Casa della Pizza na Partyzantów? Pizza prawdziwa i Włosi prawdziwi. Na Szewskiej świat się nie kończy!
    • greges58 Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szewskiej 17.06.13, 12:04
      i maleńki drobiazg ...
      Ewa, pisząc tę laurkę, mogłabyś chociaż podać adres ? znany " starym wrocławianom " ???
      tam była kiedyś legendarna Cuba !!!
      pamiętacie ?

a wystrój z IKEA po prostu odstrasza ;)
    • tomek854 Do autorki 17.06.13, 15:22
      Pani Ewo!

Już kiedyś dyskutowaliśmy przy okazji innych pani tworów reklamopodobnych. Zapewniała mnie pani, że to nie ma nic wspólnego z kryptoreklamą i ze jest to porządne dziennikarstwo. Zakładam że podobnie jest i w tym przypadku, chciałbym się więc zwrócić z prośbą o uściślenie podanych w artykule informacji zgodnie z podstawowymi zasadami rzetelności dziennikarskiej:

"Jeżeli pizza we Wrocławiu może być świeża, pachnąca i mieć ciasto tak cienkie, że prawie nie sposób jej podnieść bez użycia sztućców, to tylko w jednym miejscu - przy Szewskiej."

Czy mogłaby Pani podać źródło tej informacji? Czy osobiście Pani próbowała pizzy we wszystkich wrocławskich pizzeriach? A może powołuje się tu Pani na jakieś badania, których niestety zapomniała pani zacytować w artykule?

"Bądźmy realistami - prawdziwej włoskiej pizzy we Wrocławiu nie zjemy. Powodów jest kilka: począwszy od braku odpowiedniego rodzaju mąki, pieca, pomidorów, a skończywszy na soczystym serze mozzarella z bawolego mleka."

Skąd pewność, że owych składników we Wrocławiu nie ma? Czy kontaktowała się pani w trakcie pisania artykułu z firmami które zajmują się (albo i nie, co jest do sprawdzenia, ja jednak znam kilka takich które to robią tu, gdzie mieszkam, a do Włoch wcale nie jest stąd bliżej) dostarczaniem takich składników?

"Palma pierwszeństwa w tej materii od niedawna przypada niepozornemu lokalowi o prostej nazwie. "

Kto wręcza ową palmę pierwszeństwa i jakie są kryteria?

""Piec na Szewskiej" zdradza nie tylko lokalizację, lecz także sposób przyrządzania większości pozycji z menu. W knajpce faktycznie sporo miejsca zajmuje piec, z którego pochodzą pizze i focaccia. "

Jeśli wyjątkowość reklamowanej, o, przepraszam, opisywanej przez Panią pizzeri polega na tym, że pizze robione sa w piecu, to czy mogłaby Pani przybliżyć czytelnikom którzy we wrocławiu bywają rzadko i nie mają możliwosci sprawdzić osobiście co sie zmieniło w przeciągu ostatnich miesięcy w jaki sposób pizze przygotowywane są w pozostałych pizzeriach? Ciekawym wątkiem godnym dziennikarskiego śledztwa byłoby także to, co stało się z piecami w których do niedawna przyrządzano pizze w innych wrocławskich pizzeriach...

Chciałem też wyrazić swój smutek, że poszła pani na skróty i nie zacytowała kompletnego menu w artykule. Na pewno więcej informacji o tym wyjątkowym miejscu, w jakim jest pizzeria w której są mebelki z ikei, pizze robi się w piecu a jej właściciele pracowali kiedyś w innej pizzeri było by bardzo użyteczne dla wrocławian - a jednocześnie zacytowanie kompletnego menu zwiększyłoby objętość artykułu, mile odbijając się na wysokości wierszówki. Kto wie, może nawet starczyło by na pizzę za 12 złotych!
      • 5agnihotra Re: Do autorki 17.06.13, 19:00
        ale Oryński bredzisz...
        • tomek854 Re: Do autorki 17.06.13, 22:05
          Czyżby pani autorka tym razem pisała z zalogowanego konta? :)

W humorystyczny sposób staram się pokazać młodej adeptce dziennikarstwa, że nie tędy droga. Jak się pisze laurkę byle restauracji, to nikt nie uwierzy, że nie jest to tekst sponsorowany. Jeśli chce sie zgrywać krytyka, to trzeba być obiektywnym a nie pisac bzdury w rodzaju "ta pizzeria jest oryginalna, bo pizze się w niej robi w piecu" tak jakby w innych sie ją smażyło na patelni albo gotowało w szybkowarze.
          • Gość: Pipek Re: Do autorki IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 22:19
            Tomku, bystry i doświadczony adepcie dziennikarstwa. Gdybyą przeczytał menu restauracji to byś zauważył ,że robią tam między innymi pizze smażoną, z którą spotkałem się tylko w Neapolu.Testowałem z 10 różnych pizz. Jedne są lepsze inne trochę gorsze ale wszystkie wyśmienite. A pizza smażona rządzi!
            • tomek854 Re: Do autorki 18.06.13, 02:02
              No niestety, ale własnie (jak pisałem) pani Ewa nie zacytowała całego menu. Za to dużo miejsca poświęciła w artykule piecowi, jakby piec do robienia pizzy w pizzeri był czymś wyjątkowym.

Smażone pizze to oczywiście nie tylko w Neapolu można jeść, aczkolwiek jestem przekonany, że Twoja z Neapolu była znacznie lepsza niż ta, jaką ostatnio jadłem w Glasgow... Szkoci smażą pizze na głębokim oleju (możesz mieć nawet w panierce). Ale oni wszystko smażą, nawet batoniki :)

A co do Twojego ataku ad personam... Ja nie chcę pisać z pozycji eksperta, bo żeby zauważyć żenującą jakość artykułów we wrocławskiej wyborczej nie trzeba by żadnym ekspertem. Co więcej, nawet jakbym chciał sie uważać za eksperta to na pewno nim nie jestem. Ale doświadczenie - owszem, jakieś tam mam...

-
              Żyj zdrowo! Używaj tylko logarytmów naturalnych!
              • Gość: pimpek Re: Do autorki IP: *.finemedia.pl 18.06.13, 08:14
                Co do jakości artykułu, to jest rzeczywiście słaby.Autorka tekstów się zbytnio nie wysiliła. Pizze u nich jadłem i polecam. Sam bym to o wiele ciekawiej napisał mimo ,że nie mam doświadczenia :)
                • tomek854 Re: Do autorki 18.06.13, 15:08
                  Ja się w ogóle nie odnoszę do kwestii, czy pizza zasługuje na taką reklamę czy nie, bo nie jadłem. Mi chodzi o standardy tego, co kiedyś tu było dziennikarstwem.
    • dolcia87 Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szewskiej 17.06.13, 17:30
      wnetrze jet okropne! nie wytrzymalabym tam nawet 5min! Co z tego, ze maja piec jak sama pizzeria odstrasza. Jesli cos z tym nie zrobia to nie gwarantuje im sukcesu. Wszystko zrobione najtanszym kosztem. Wolalabym nie wiedziec jakiej jakosci ser uzywaja do pizzy...
      • Gość: viadrinia Re: Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szew IP: *.finemedia.pl 17.06.13, 18:25
        Oj, hrabianka nas odwiedziła!

Gdyby nie ten rocznik w nicku, pomyślałabym, że jesteś moją znajomą, która będąc tam stwierdziła, że jest tam jak jadłodajni ze studenckich czasów. Tylko że zapomniała, jak za studenckich czasów jadła w Misiu pierogi, aż jej się uszy trzęsły, i nie przeszkadzało jej, że siedzi przy stoliku z bezdomnym. Przeszkadzało jej tylko, jak pierogi podrożały z 2 zł do 2,20. A teraz taka szlachta, że jej ikeowskie meble w gardle stoją i w Piecu nie zje. Ani ona, ani Ty nie gadałybyście takich durnot, jakbyście kiedyś były we Włoszech i jadły w knajpce dla miejscowych, a nie tylko w knajpach polecanych przez pana przewodnika, wyłącznie dla turystów z gatunku lemingów.

A poza tym stwierdzam, że to nie jest normalne, że artykuł o knajpie wzbudza taką dyskusję - reklama, nie reklama - co mnie to właściwie obchodzi? Mam swój rozum i żadna reklama mnie nie zmusi, żeby wydać gdzieś pieniądze. "Jedyna taka pizza we Wrocławiu" - czy tylko ja zauważyłam tutaj taką figurę stylistyczną? Bo wszystkich nagle oburzyło, że przecież nie jedyna - oczywiście, że nie jedyna, ale czy ktoś opublikowałby ten artykuł, gdyby autorka napisała, że jest to jedna z kilkudziesięciu wrocławskich pizzerii, a następnie wszystkie wymieniła w tekście? Kto by to przeczytał, mądrale?

Proponuję zatem zluzować poślady. A knajpa, przyznam, niezła. Szczególnie pyszne są eskalopki w sosie z karczochów, aczkolwiek tą pochwałą działam na swoją niekorzyść, bo i tak bywa tam tłoczno.
      • morning.calm Re: Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szew 17.06.13, 19:06
        Skoro wnętrze odstrasza i byś tam hrabianko nie wytrzymała 5minut to w jakim celu stosujesz zapytanie o ser na końcu swojej nędznej wypowiedzi?

Uwielbiam być zaskakiwanym przez knajpy, które są "urządzone najtańszym kosztem", a serwują najlepszy rodzaj potrawy w okolicy czy mieście.

Stawiam obiad, że tam pewnie nawet nie jadłaś, a pieprzysz głupoty o serze.

Z resztą... wystrojem gości można przyciągnąć, ale zatrzymać tylko jedzeniem i obsługą. Także uciekaj z powrotem do green waya, sio.

btw. Kozacka Chatka na Wejherowskiej!!! Szanowni Państwo, budka jakich wiele, aczkolwiek schludna i czysta. Ale jeśli ktoś lubi ukraińskie i krymskie specjały to będzie zachwycony, polecam! :)
    • Gość: Pitupitu Ile kosztuje taka reklama IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.06.13, 19:12
      która wisi tu już trzeci dzień
      ?????
      • morning.calm Re: Ile kosztuje taka reklama 17.06.13, 19:26
        Gość portalu: Pitupitu napisał(a):

> która wisi tu już trzeci dzień
        > ?????

Pewnie można się tego dowiedzieć bezpośrednio w redakcji. Nie sądzę, że uzyskasz odpowiedź na forum.
    • pipek666 Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szewskiej 17.06.13, 22:26
      Polecam,

Najlepsza pizza jaką jadłem w Polsce i jedna z najlepszych jakie jadłem w ogóle.
      Polecam ich facebook, codziennie informują o daniu dnia za 12 zł, z którego kilka razy w tygodniu zadowolony jest mój żołądek ;) : www.facebook.com/piecszewska .

Wystrój taki sobie, ale reszta idealna! Mniammm!!!
      • Gość: adam Re: Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szew IP: 194.42.118.* 18.06.13, 22:28
        ale jaja, ile jeszcze energii poświęcicie na ten prymitywny sposób "reklamowania" się? Nie byłem tam ale po tych żenujących popisach na pewno już tam nie zajrzę..
        Artykuł faktycznie pisany przez jakieś antytalencie, jak można takie brednie pisać, że nie można składników dostać itd? Koszmar ignorancji.
        • morning.calm Re: Smaczny Wrocław: Włoska pizza w Piecu na Szew 20.06.13, 09:31
          Gość portalu: adam napisał(a):

> ale jaja, ile jeszcze energii poświęcicie na ten prymitywny sposób "reklamowani
          > a" się? Nie byłem tam ale po tych żenujących popisach na pewno już tam nie zajr
          > zę..
          > Artykuł faktycznie pisany przez jakieś antytalencie, jak można takie brednie pi
          > sać, że nie można składników dostać itd? Koszmar ignorancji.

Bardzo się cieszę, że tam nie zajrzysz :) To taka forma selekcji gości. Gdybyś tam przyszedł to pewnie cały przyjemny klimat tej knajpy by poszedł w pi*u. Tak niestety działają malkontenci, ot, taka złośliwa szarańcza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka