zazou123 17.06.13, 07:25 teraz to smutne obskurne miejsce Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nie klikacz nie klikaj IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 08:04 www.wykop.pl/ramka/1283655/gazeta-pl-przegladaj-jak-czlowiek/ Gazetę przeglądaj tylko tam. Odpowiedz Link Zgłoś
innymacuser Przy jednym placu trzy dworce. Poznaj jeden z n... 17.06.13, 09:16 Są jeszcze w bruku prowadnice od bramy wjazdowej na dworzec. I powinny byc zachowane. Widoczne tutaj: goo.gl/maps/62aUG Odpowiedz Link Zgłoś
ax-les-thermes Re: Przy jednym placu trzy dworce. Poznaj jeden z 17.06.13, 19:16 Pamietam tory przecinajace Braniborska miedzy Nabycinska i Sokolnicza wchodzace do uwczesnego skladu magazynowego milicji. Odpowiedz Link Zgłoś
ax-les-thermes Re: Przy jednym placu trzy dworce. Poznaj jeden z 17.06.13, 19:22 Na te topole kolo niego to sie swego czsu wspinalem i zjednej to mi sie nawet spadlo. Odpowiedz Link Zgłoś
rybak8888 Przy jednym placu trzy dworce. Poznaj jeden z n... 17.06.13, 11:02 W jakiej Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Przy jednym placu trzy dworce. Poznaj jeden z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.13, 13:08 a ile znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Przy jednym placu trzy dworce. Poznaj jeden z n... 17.06.13, 13:23 fragmenty torów do dzisiaj są na Robotniczej ! i wiadukt na Smoleckiej - w stronę Bunkra zmarnowaliśmy we Wrocławiu co tylko się dało ??? ale za co mieliśmy odbudowywać, gdy wszystko szło na armię... a gdy już była Kasa - liczyły się tylko bloki !!! jak w Rosji ! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
geminix Re: Przy jednym placu trzy dworce. Poznaj jeden z 17.06.13, 15:54 greges58 napisał: > fragmenty torów do dzisiaj są na Robotniczej ! > i wiadukt na Smoleckiej - w stronę Bunkra > > zmarnowaliśmy we Wrocławiu co tylko się dało ??? Co ty bredzisz, jakie zmarnowaliśmy?! chory jesteś? Nie chcę nikogo gloryfikować, ale kurna w ciągu ostatnich 25 lat COŚ jednak we Wrocławiu powstało, że wspomnę rynek, uniwerek, ostrów tumski itd. > ale za co mieliśmy odbudowywać, gdy wszystko szło na armię... > a gdy już była Kasa - liczyły się tylko bloki !!! jak w Rosji ! > ;) Jeśli to ironia to głęboko ukryta. Zbyt głęboko. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Przy jednym placu trzy dworce. Poznaj jeden z 17.06.13, 16:42 zaraz po wojnie, Misiu ! marnując przestrzeń na lata lub zabudowując ją koszmarkami !!! vide: Kotlarska i Wita Stwosza, Nowy Targ ? a Rynek, Ostrów i " uniwerek " były gotowe - w zasadzie - jeszcze za nieboszczki Komuny ! stwierdzenie faktu ! trzeba " coś " wiedzieć o tamtych czasach ;) w przedwojennych kamienicach mieszkał biedny kapitalistyczny proletariat - wyzyskiwany przez kamienicznika ? wyburzamy !!! a nasza klasa robotnicza będzie więc mieszkała w pięknych socjalistycznych blokach ? budujemy !!! nawet na Rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
geminix Re: Przy jednym placu trzy dworce. Poznaj jeden z 17.06.13, 18:04 greges58 napisał: > zaraz po wojnie, Misiu ! Po jakiej wojnie? II wojna światowa skończyła się 4 czerwca 1989 przynajmniej dla mnie. > marnując przestrzeń na lata lub zabudowując ją koszmarkami !!! > vide: Kotlarska i Wita Stwosza, Nowy Targ ? marnowali przestrzeń urzędasy przywiezieni w teczce przez okupanta. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. > a Rynek, Ostrów i " uniwerek " były gotowe - w zasadzie - jeszcze za nieboszczk > i Komuny ! > > stwierdzenie faktu ! Głupstwa gadasz. Trochę połatali żeby jakoś wyglądało i się nie zawaliło. Rewitalizacja uniwerku, ostrowa tumskiego i rynku to ostatnie 24 lata (a w zasadzie to tak naprawdę "ruszyło" po powodzi 1997) > trzeba " coś " wiedzieć o tamtych czasach ;) No "coś" wiem. > w przedwojennych kamienicach mieszkał biedny kapitalistyczny proletariat - wyz > yskiwany przez kamienicznika ? > wyburzamy !!! Co ty gadasz! Wrocław był przez okupanta komunistycznego rozbierany na potrzeby odbudowy "Stolycy" bo przecież "rewizjonizm niemiecki na pewno nam ten Wrocław odbierze". > a nasza klasa robotnicza będzie więc mieszkała w pięknych socjalistycznych > blokach ? > budujemy !!! > nawet na Rynku... znowu głupoty, na nowym targu i w rynku rozlokowano nomenklaturę a nie klasę robotniczą. Klasę robotniczą rozlokowano w tych samych kamienicach w których mieszkała przedwojenna klasa robotnicza (traugutta, kościuszki, trzebnicka, piastowska, nowowiejska, jedności, curie-skłodowskiej, i tak dalej) I proszę cie - gdzie jest na rynku jakikolwiek "blok" (Świdnicka to nie rynek)? Odpowiedz Link Zgłoś
gandan-10 Re: Przy jednym placu trzy dworce. Poznaj jeden z 17.06.13, 20:08 Ma pan racje,polacy zmarnowali wiele,po co w nim obecnie sa.Moze jestem niesprawiedliwy,wiem jak bedzie za pewien czas,bedzie placz i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
geminix Re: Przy jednym placu trzy dworce. Poznaj jeden z 18.06.13, 15:27 gandan-10 napisał(a): > Ma pan racje,polacy zmarnowali wiele,po co w nim obecnie sa.Moze jestem niespra > wiedliwy,wiem jak bedzie za pewien czas,bedzie placz i nie tylko. A możesz to samo jeszcze raz, tylko po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
thrilled_claire Re: Przy jednym placu trzy dworce. Poznaj jeden z 18.06.13, 00:08 Tak sobie czasem myślę, że niemiecki turysta starej daty (pamiętający Breslau ze swojego dzieciństwa) pewnie nie raz powie "no i zostawić tu burakom porządne miasto!"... Odpowiedz Link Zgłoś
geminix Re: Przy jednym placu trzy dworce. Poznaj jeden z 18.06.13, 15:25 thrilled_claire napisała: > Tak sobie czasem myślę, że niemiecki turysta starej daty (pamiętający Breslau z > e swojego dzieciństwa) pewnie nie raz powie "no i zostawić tu burakom porządne > miasto!"... Tak, niemiecki turysta starej daty zapewne ma demencję i nie pamięta, że wraz z koleżkami wyburzali całe kwartały, żeby zrobić "pole ostrzału przeciwko sowieckim czołgom" oraz że wypalali całe kamienice realizując rozkaz swojego fuehrera dot."spalonej ziemi". Wrocław, e...., pardon, Breslau był bardziej zniszczony niż Warszawa, a rosjanie przyczynili się do tego niestety w znikomym stopniu. Poczytaj trochę książek historycznych, a nie tylko bravo girl i superexpress. Odpowiedz Link Zgłoś
thrilled_claire Re: Przy jednym placu trzy dworce. Poznaj jeden z 20.06.13, 00:57 Haha, trafiłeś jak kulą w płot z bravo girl, ale nie zamierzam się tu tłumaczyć (a swoją drogą dlaczego dyskusja w Polsce musi zamieniać się w obrażanie interlokutora?). Owszem, Wrocław został w dużym stopniu zniszczony przez samych Niemców (ale już to, co przetrwało zostało splądrowane i spalone przez sowietów ot tak - na przykład zamek w Leśnicy, który przetrwał wojnę nienaruszony; dziś z zewnątrz wygląda OK, ale zapraszam do środka...), ale Polacy go nie odbudowali tylko wywozili cegły do Warszawy na odbudowę tamtejszej starówki - makiety 1:1. Tak się między innymi pozbyliśmy całego skrzydła biblioteki uniwersyteckiej na Ostrowiu i lwiej części pałacu królewskiego. W południowej i zachodniej części miasta, gdzie zniszczenia były największe mamy co? Osiedle Kosmonautów, osiedle Popowice, kłujące w oczy "okrętowce" na Powstańców... To jest odbudowa? Nie twierdzę, że powinno się było odbudowywać 19-wieczne kamienice, ale przynajmniej zachowanie linii i skali zabudowy uratowałoby ogólny obraz. A potem przyszły lata 90-te i wstawianie "plomb" na Nadodrzu... Nie wiem co gorzej wygląda, sypiące się przedwojenne kamienice (aż żal patrzeć, dobrze że istnieje jednak program rewitalizacji tej dzielnicy, szkoda że wdrażany tak wolno i tak późno), czy te szkarady z "ornamentami" z "przestrzennych konstrukcji stalowych" i luksferów, które tam będą straszyć przez długie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk07 a po diabli wyrzucać pieniądze w błoto, 17.06.13, 14:44 Świebodzki w ruinie po nie dawnej odnowie dworzec glówny śmętny i głuchy a tutaj ktoś wymyślił pewne jak zarobić na kontraktach Odpowiedz Link Zgłoś
geminix Re: a po diabli wyrzucać pieniądze w błoto, 17.06.13, 16:00 Własność prywatna ma to do siebie, że jest PRYWATNA, więc ten ktoś może sobie przypalać cygara stuzłotówkami (jeśli tylko palenie banknotów jest legalne) i tobie nic do tego. To jego pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
thrilled_claire Re: a po diabli wyrzucać pieniądze w błoto, 18.06.13, 00:05 Tak, tylko że krajobraz jest wartością wspólną i jakoś w krajach na zachód (a nawet na południe) od naszego prywatni właściciele potrafią to uszanować i przestrzeń publiczna nie straszy wszystkimi kolorami tęczy obok siebie ani natłokiem reklamowych bannerów, tak jak w Polsce w myśl zasady "wolnoć Tomku". I co, fajnie się mieszka/pracuje w takim otoczeniu? Jeszcze musimy dorosnąć do wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
geminix Re: a po diabli wyrzucać pieniądze w błoto, 18.06.13, 14:54 thrilled_claire napisała: > Tak, tylko że krajobraz jest wartością wspólną i jakoś w krajach na zachód (a n > awet na południe) od naszego prywatni właściciele potrafią to uszanować i przes > trzeń publiczna nie straszy wszystkimi kolorami tęczy obok siebie ani natłokiem > reklamowych bannerów, tak jak w Polsce w myśl zasady "wolnoć Tomku". I co, faj > nie się mieszka/pracuje w takim otoczeniu? Jeszcze musimy dorosnąć do wspólnoty > . Specjalnie wspomniałem o legalności pewnych poczynań (cyt.:"jeśli tylko palenie banknotów jest legalne"). O ile wiem, na razie budowanie bez zatwierdzonego projektu i zezwolenia jest niemożliwe, oraz istnieje coś takiego jak miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, którego założenia ten projekt musi spełniać. Odpowiedz Link Zgłoś
thrilled_claire Re: a po diabli wyrzucać pieniądze w błoto, 20.06.13, 00:41 To jest naiwne myślenie, w Polsce dla wielu obszarów po prostu nie ma planów zagospodarowania, a jeśli są, są: a) robione po kosztach, czyli zlecane studentom, którzy nie przeprowadzają żadnych badań, b) są bardzo ogólne i określają tylko linię, wysokość i funkcję zabudowy (i dlatego na pl. Bema straszy to co straszy), które i tak łatwo nagiąć jeśli inwestorem jest n.p. pan Czarnecki (Sky Tower). Często nawet linia zabudowy nie jest określona (na Partynicach panuje na przykład pełna dowolność w tym zakresie a zatem i chaos). Gmina "liczy" na zdrowy rozsądek inwestorów i się przelicza... Bo przecież "wolnoć Tomku"... Odpowiedz Link Zgłoś
witek_11111 Przy jednym placu trzy dworce. Poznaj jeden z n... 26.02.14, 08:40 Zwracam uwagę, że Fotopolska jest często wtórnym kontrowersyjnym źródłem archiwalnych skanów. Więcej: http://szczytnopocztowki.blogspot.com/search/label/fotopolska Odpowiedz Link Zgłoś