Dodaj do ulubionych

do wro2015

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 23:56
1. a co to za potwory te drzewa?? (toż nie ma lepszych??)
2. a co to za cafe?? szkalny dom?? który przewija się przez dominikański i
bohaterów getta??
3. posiadłeś(aś) umiejętność komponowania wizualizacji z rzeczywistością to
fakt!. Ale niech to co skomponujesz nie straszy!!! Nie jesteś jedyny który ma
wizje, a Twoje oceniam w skali 1-10 na 2 :) znaczy znasz warsztat ale brakuje
veny (i nie mów, że te szkalane klocki i potworniaste drzewa to Twoja wizja
Wrocka 2015 - ew. mniej trawy, ew. większy samodystans!!!)
4. nie pozdrawiam autora szkarady ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: wro2015 Re: do wro2015 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.08.04, 01:40
      a) szkoda ze nie odrozniasz koncepcji arhcitekonicznej od urbanistycznej
      b) czekam na chociazby jedna jedyna koncepcje od geniuszy z tego forum
    • Gość: wro2015 Re: do wro2015 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.08.04, 01:43
      jeszcze brakuje mi dodac ze oprocz obrazy typu 'nie pozdrawiam' i
      chamskiego 'hehe' nie jestes w stanie nic powiedziec na temat projektu.
      widocznie troszke prerasta twoj biedny rozum. Szkoda mi ciebie, biedna ofermo.
      • Gość: hehe Re: do wro2015 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 09:47
        rozum ;) aleś dowalił. A swoją drogą nie stosowałem epitetów :) - znaczy musisz
        być NIESAMOWICIE niedowartościowany :)
        • Gość: wro2015 Re: do wro2015 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.08.04, 11:07
          no powiedz o co ci chodzi? Moze przestan mnie obrazac, a lepiej powiedz cos
          konkretnego. Naserio mpzesz mi tam zucac jakies nie wiem co ';)' i tego typu
          duperle i mozesz mi pisac ze jestem niedowartosciowany itd... Ale powiedz po
          prostu o co ci chodzi, zamiast mnie obrazac. I bardzo prosze ciebie: nie martw
          sie tak bardzo o mnie... nie mam kompleksow - gdybys mnie chociazbys na minute
          poznal, bys to wiedzial.
          • Gość: hoho ;) Re: do wro2015 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 12:29
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=14747614&a=14747614
            • piast9 Re: do wro2015 08.08.04, 13:09
              Wro Ci już odpowiedział. To jest tylko koncepcja URBANISTYCZNA.
              • Gość: hehe Re: do wro2015 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 13:35
                eeee kolego nic to - więc się wycofuję - skoro koncepcja nie może wyglądać to
                niech tak będzie. sorki za zamieszanie wro2015
                • Gość: Biz Re: do wro2015 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.04, 13:43
                  Chora koncepcja, chorego czlowieka.
                • piast9 Re: do wro2015 08.08.04, 14:08
                  To, co ma przedstawiać koncepcja urbanistyczna, wygląda w tym projekcie ok.
                  • Gość: wro2015 Re: do wro2015 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.08.04, 14:32
                    tylko powiem krotko:
                    Projekt byl omawiany gdzies tak przed rokiem w slowie polskim i wypowiadli sie
                    przedstawiciele SARPu i BRW. Na przyszlosc trasa WZ ma byc coraz bardziej
                    zmniejszana. Oczywiscie wtedy tez straca sens pl.Spoleczny i inne trasy
                    wylotewe jak ul. Legnicka (czy jeszcze nikt z was sie niedziwil, ze u nas trasy
                    wylotowe prowadza w deptak starowki, a wszedzie indziej na swiecie trasy
                    wylotowej zaczynaja sie przy obwodnicy srodmiesjkiej i wyprowadzaja z miasta???)

Obojetnie co - na pewno wiele sie zmieni w przyszlosci, wiec teoretycznie plan
                    wro2015 jakby idzei w podstawac zalozenia w realistycznym kierunku. Pytanie
                    jest co zrobic w przyszlosci z tym terenm. Dlugo pislaem dlaczego nie powinno
                    sie sadzic plant (dublowanie fosy/sztuczne zamniejszanie skali starego maista
                    itd.) i dlaczego uwazam ze powinno sie zaprojektowac ciag kamienic i tak
                    stowrzyc rytm roznych placow, ktore przejma odmeinne funkcje (uslugowe,
                    kulturalne rekreacyjne).

Dzisiaj wyjezdzam do Paryza, Bilbao i Barcelony. Wiec prosze sie nie dziwic, ze
                    juz dlaej sie nie bede udzielal na tym forum. Mam nadzieje ze udalo sie jakos
                    potracic dyskusje. Ale wnioskujac po wielkiej ilosci postow na temat UFO,
                    wydaje mi sie, ze cos musi sie zmienic w tym miescie i ze jest wielkie
                    zapotrzebowanie. Z tym 'ze cos musi sie zmienic' mam w na mysli: Msui byc
                    otwarta dyskusja na lamach prasy, a nie jakies ustalenia UM ponad naszym,i
                    glowami.
                  • investor2000 Re: do wro2015 08.08.04, 14:58
                    piast9 napisał:

> To, co ma przedstawiać koncepcja urbanistyczna, wygląda w tym projekcie ok.

UFO tez jest li tylko koncepcja urbanistyczna i to przedwstepną.
                    • Gość: Biz Re: do wro2015 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.04, 15:06
                      On jest za głupi żeby to zrozumieć. on tylko myśli o swoim wysoko uniesionym
                      nosku.
                      • Gość: wro2015 Re: do wro2015 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.08.04, 15:18
                        konkurs inwestorow prywatnych w niemczech:

Do przedstawicielie UM, i do Panana Marcina Garcarza

Jest to krotka lista z ostatnich lat, ktra mi sie tak szybko skojarzyla. W
                        innych krajach tez sa inwestorzy zmuszani do robienia konkursow jak sa to
                        budynki przy tak waznych dla miastach dzialkach. We wroclawiu takie dzialki to
                        pl.1maja, pl. spoleczny, pl.grunwaldzki, centrum poludniowe, kilka plomb w
                        centrum (jak chociazby w przyszlosci bo wyburzeniu budynek na kuzniczej w
                        miejscu szkoly).

Zlozylem sobie szybko liste przegladajac czasopisma architektoniczne i
                        sprawdzajac, kto organizowal konkurs. Wiec to jest wrecz nawet przypadkowy
                        wybor. Staralem sie jednak znalezc konkursy na specyficzne miejsca, ktore ranga
                        przypamniaja wyzej wymienione miejsca w Wroclawiu. Potrzebowalem na liste
                        10min. Gdybym zaczal dokladnie szukac by lista sie bardzo wydluzyla.

Nie rozumiem jak UM moze mowic ze konkursy dla inwestorow prywatnych sie 'nie
                        sprawdzaja'. Szczegolnie w momenice, keidy we wroclawiu ani jeden Inwestor nie
                        zostal do tego zmuszony. Wiec sie pytam: Jakim cudem zostalo to
                        niby 'sprawdzone'?

Widzialem 2/3 ponizej wyminionych relaizacji, i musze powiedziec ze tylko
                        dzieki konkursom uzyskano wysoki poziom arhcitektury, i tylko dzieki konkursom
                        stworzono lad przestrzenny. Co lepsze: polowa tych projektow tak sie
                        przytrzynila do rozpromowania inwestora w miescie, ze na tym zysklal. Tez sie
                        nie zgadza, ze projekty wylonione w konkursie sa drozsze od proejktow bez
                        konkursu! Po to przecierz siedza w jury przedstawiciele inwestora!

Bardzo sie zastanawiam czy przedsatwiciel UM, wedlug ktorego 'konkursy sie nie
                        sprawdzaja' zwiedzil chociaz 1/3 ponizej wymienionych inwestycji - gdyby
                        zwiedzial by zrozumial co to oznacza tworzyc miasto za akceptacja mieszkancow.
                        Tez by zrozumial, jak bardzo duzym inwestorom zalezy na dobrym przedstawieniu
                        sie w miescie itd.

Stwierdzenie ze konkursy sie nie sprawdzaja jest po przeczytaniu i sprawdzeniu
                        ponizszej malej listy absolutnie nie do utrzymania. Prosze bardzo o
                        skonfrontowanie urzedu miasta z tymi faktami.

Przestanmy wkoncu mowic o przetargach i udawac ze to sa konkursy! Przetargi sa
                        na pieniadze. Konkursy na architekture. Jedno z drugim nic nie ma wspolnego -
                        oprocz tego, ze w jury konkursu siedza przedstawiciele wygranego przetargu!

Nie ma wyboru jak sie nie ma wielu propozycji. Im wiecej propozycji, o ktorych
                        mozna dyskutowac, tym lepszy bedzie efekt! Widac to bylo ewidentnie w
                        projektach na budynek przy pl. uniwersyteckim i na wygranym projekcie na UM jak
                        i w konkursie na nowa biblioteke. Bylo o czym dyskotowac, byly rozne
                        propozycje, od razu podniosl sie poziom!

----------------------------------

Konkursy czesciowo tylko z zaproszeniami, czesciowo otwarte, czesciowo tylko
                        ogolno niemieckie czesciowo tez konkursy miedzynarodowe

Monchium:
                        + Münchner Rück przebudowa gmachu niedaleko ogrodu Angielskiego
                        + Münchner Tor - wiezowiec w Perspektywie Ludwigstraße, jednej z glownych osi
                        widokowych monachium
                        + Swiss Re - siedziba glowna pod Monachium
                        + 5 Höfe - pasaze handlowe wzdluz jednego z glownych deptakow w Monachium
                        + Riemarkaden - Galeria Handlowa w centrum nowo budowanej dzielnicy na
                        peryferiach
                        + Parkstadt Schwabing - wielki teren podobyn do terenow na Olbinie na polnoc od
                        Dw. Nadodrze - Konkurs zorganizowany przez miasto i dziesiatki przyszlych
                        inwestorow calego terenu

Jena:
                        + Rynek - otwarty konkurs na zabudowe rynku

Berlin:
                        + Na Potsdammerplatz byl najpierw otwarty konkurs urbanistyczny, pozniej byly
                        zamkniete konkursy na poszczegolne budynki zabudowy daimler Chrysler
                        + Konkurs na Sony Center w Berlinie
                        + pelno konkursow (juz nie moge sie doliczyc ~8) na poszczegolne kaminice
                        roznych prywatnych inwestorow na Lepiziger Platz

Drezno
                        + Wiener Platz naprzeciw dworca glownego - po konkursie przez Miasto sprzedaz
                        gruntow dla inwestorow
                        + GeorgPlatz - Konkurs organizowany przez Miasto, VICTORIA Versicherung,
                        Württembergische Versicherung

Hannover
                        + Woh- Büro Gewerbepark Göttinger Straße w Srodmiesciu Hannoweru - DIBAG
                        Doblinger Industriebau

Köln
                        + przbudowa Brelauer Platz - Niemieckie Koleje (firma prywatna)
                    • Gość: wro2015 Re: do wro2015 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.08.04, 15:15
                      NIESTETY NIE - UFO jest projektem architektonicznym! Przecierz inwesto jednej
                      dzialki nie robi proj urbanistycznego i juz na pewno nie robi wizualizacji
                      fasad do projektu urbanistycznego!!!! Wizualizacje fasad przedstawiaja projekt
                      architektoniczny - apnowie, nie mylmy podstawowych okreslen!
    • Gość: erni ZAPYTANIE DO WRO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 21:47
      Wro czy znasz moze takie biuro projektanckie zdaje sie z niemiec o
      nazwie "CAMPA" lub cos podobnego ????? Jesli tak to znasz moze linka? bo ni
      emoge znależc.
      Dzienx
      • Gość: erni znalazlem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 21:48
        Ok juz znalazlem :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka