Dodaj do ulubionych

PRAGA - pomocy!

23.08.04, 14:57
witam wszystkich użytkowników forum!
mam prośbę czy był ktoś kiedyś w Pradze, ale najlepiej ie z wycieczką
zorganizowaną tylko na samodzielnym zwiedzaniu i zna jakieś takie magiczne
miejsca, które uchodzą za kultowe i trzeba je zobaczyć, nie chodzi mi
bynajmniej o takie banały jak Mosta Karola, Hradczany, Wyszehrad, Starówkę,
Małą Stranę czy Józefów z cmentarem i całą dzielnicą żydowską, ale i takie
mniej znane zakątki, często zdala od typowych szlaków turystycznych, o
miejscach takich jak nasza wrocławska Wyspa Słodowa, Park Szczytnicki ze
swoii zakamarkami czy WieżaCiśnien i spektakle teatralne w niej... Chodzi mi
o takie kultowe miejsca, który zapamietałoby sie lepiej niż to co jest na
typwych pocztówkach, jakieś knajpy, klubu, njlepiej rockowo-metalowe
ewentualnie jazz czy ambient, male kluby w których obywaja się koncerty
niezależnych grup, takich jak np nasz wrocławski Zmierzch, czy Rura... mam
tez prośbę... czy zna ktoś moze jakieś tanie miejsca noclegowe?, najlepiej
wynjąte u kogoś szukam pokoju 2-osobowego na koniec września, wszelkie
informacje proszę umieszczać albo tutaj, albo na maila deadcandance@gazeta.pl
dziękuję z góry za wszelkie informacje
Obserwuj wątek
    • Gość: chiba_nie Re: PRAGA - pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 18:52
      rowniez szukam tanich noclegow <do 20 PLN > wiec jak ktos ma namiary.... :)
      z gory wielkie dzieki
      A pociag z wrocka ile kosztuje? i jak najlepiej jechac? z przesiadka w
      miedzylesiu?
      pozrawiam
      • Gość: jurek1333333 Re: PRAGA - pomocy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.08.04, 19:29
        Najtaniej(?) do Pragi mozna dojechac:pociagiem do Kudowy Zdroj(nieco ponad 10
        zl z Wroclawia z przesiadka w Klodzku),pozniej na piechote ul.Glowna dochodzi
        sie do granicy,po drugiej stronie jest sie w Nachodzie(ogolnie od stacji PKP w
        Kudowie do dworca w Nachodzie jest ok.5 km,wiec jesli masz ciezkie bagaze
        mozesz wziac taksowke).Z Nachodu do Pragi bilet kosztowal bedzie nieco ponad 15
        zl,ale jedzie sie z trzema przesiadkami,wiec w kasie warto zapytac o miejsca
        tych przesiadek ,bo mozna sie pogubic.Ogolnie wyglada to na skomplikowane,ale
        nie jest tak zle i co wazniejsze nie drogo(bezposredni pociag Wroclaw -Praga to
        wydatek ok.200 zlotych:))Powodzenia,warto tam jechac,wlasnie wrocilem:)
        • Gość: chiba_nie Re: PRAGA - pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 19:38
          dzieki :) pomysl ciekawy hehe zwlaszcza te 3 przesiadki po czeskiej stronie..
          Ale jak sie bawic to sie bawic :P
          • Gość: podróżnik Re: PRAGA - pomocy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.04, 08:53
            1. Kupujemy bilet i jedziemy do Międzylesia
            2. W Międzylesiu wsiada czeski konduktor, u którego kupujemy bilet Międzylesie-
            Lichkov (specjalny sprzedawany tylko na tych dwóch stacjach) 2zł lub 15Kc
            3. U tego samego konduktora kupujemy bilet do Pragi (+20Kc za wydrukowanie
            biletu w pociągu). Jesli jest Was wiecej niż 2 osoby warto kupić Skupinovou
            jizdenku (grupowy) - 2 pierwsze osoby płacą 100%, kazda kolejna do 15 włącznie
            50%. W Pradze mozna sobie natomiast wyrobić Kartę Z (potrzebne zdjęcie i
            100Kc), która uprawnia do znizki ok 40% bez względu na rodzaj pociągu. Aha no i
            nie nalezy się zrażać posp i ekspresami. Cena przejazdu tak jak osobowym, chyba
            że trzeba dodatkowo wykupić miejscówkę, ale zazwyczaj nie jest to konieczne.
            Zero przesiadek. Ogółem bilet bez znizki 25zł+2zł+20Kc+ok.200Kc Od kilku lat
            tak to funkcjonuje i niegdy nie miałem problemów. W drodze powrotnej
            identycznie. Czasem mozna zdązyć wysiąść w Międzylesiu i kupić bilet na dworcu
            żeby nie dopłacać za wypisanie.
            • Gość: deadcandance Re: PRAGA - pomocy! IP: *.media4.pl 24.08.04, 09:02
              dzieki za info w sprawie dojazdu.. to rzeczywiscie taniej wychodzi, a to sie
              liczy bnajbardziej, teraz pytanie o kultowe miejscam jakies adresy kluby itd, i
              miejsca gdzie mozna tanio i dobrze zjesc, moga byc nawet bary wegetarianskie,
              cos w stylu Mata Hari w Wawie gdzie za 8 zl dostalem swego czasu taka porcje
              zapiekanki ae ledwo ja zjadlem... i znacike jakies namiary na kwatery prywatne,
              pokoj 2 osobowy, najlepiej gdzies w centrum chodz niekoniecznie, dobrze by bylo
              w okolicach stacji metra jesli gdzies dalej od scislego centrum, zeby po 5 jsak
              zacznie ono kursowac z rana miec jak do domu wrocic po imprezach, dzieki
            • Gość: lolo podrozniku... a jak dostac sie tanio do Budapesztu IP: *.rozanka.wroc.pl 24.08.04, 09:28
              pytanie jak w temacie?
            • Gość: chiba_nie dzieki wielkie :* IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 13:54
              jak w temacie :)pozdrawiam i wybieramsie juz w piatek...
    • Gość: bywalec Re: PRAGA - pomocy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.04, 14:51
      Duuużo tego jest.
      Która dzielnica?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka