Dodaj do ulubionych

BIEDNE MIASTO OSZUKANE:(

06.04.02, 19:42
Biedny nasz Wrocław- firma która robiła skrzyżowanie Piłsudskiego i Świdnickiej
w 1994 roku oszukała go/nas i teraz znów trzeba to wszystko remontować:(
ojej- a może by tak zamiast szukać oszczędności i zlecac prace małym, nieznanym
firmom za mniejsze pieniądze opłacałoby się wynająć droższą i mieć remonty co
15 lat tak jak w umowie???
bo jak co 8 lat będzie robione centrum to na Kamieńskiego nigdy kasy nie
starczy!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: sw Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.04.02, 19:55
      Kolego ta firma wcale tania nie była, a problem leży, jaky to powiedzieć ,
      gdziej indziej...
      • arvena Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( 06.04.02, 22:55
        no to nie wiem gdzie leży problem??czyżby w nieprzemyśleniu decyzji??szastaniu
        pieniędzmi podatników??czy po prostu w głupocie i naiwności??
        • Gość: Janek Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.04.02, 23:46
          W sposobie prowadzenia przetargu. Nie wygrywa najlepszy i nie wygrywa
          najtańszy. Wygrywa ten co przemawia. Do ręki.
          • Gość: Pafik Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.kom-net.pl 07.04.02, 05:25
            Gość portalu: Janek napisał(a):

> W sposobie prowadzenia przetargu. Nie wygrywa najlepszy i nie wygrywa
            > najtańszy. Wygrywa ten co przemawia. Do ręki.

Jakies dowody czy jest bajdurzone?
            • Gość: Janek Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.04.02, 00:30
              Pafiku. Czy dzisiejszy artykuł w GW Wrocław o byłym Dyrektorze Wydziału
              Inicjatyw Gospodarczych i postępowanie prokuratorskie można nazwać
              bajdurzeniem? A jeszcze wiele spraw wylezie na wierzch. Pozdrawiam.
              • Gość: Pafik Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.kom-net.pl 10.04.02, 16:30
                Gość portalu: Janek napisał(a):

> Pafiku. Czy dzisiejszy artykuł w GW Wrocław o byłym Dyrektorze Wydziału
                > Inicjatyw Gospodarczych i postępowanie prokuratorskie można nazwać
                > bajdurzeniem? A jeszcze wiele spraw wylezie na wierzch. Pozdrawiam.

Gdybym byl zlosliwy, to powiedzialbym, ze watek dotyczy ZDiK-u, a w
                szczegolnosci przetargu na remont fragmentu Pilsudskiego, i na ten temat
                pisalismy. Ale nie jestem :) Jesli cos w tej sprawie jest nie tak, to po
                ujawnieniu szczegolow oczywiscie przyznam, jak bardzo sie mylilem. Na razie nie
                widze podstaw, a - jak sadze - poki co Ty mi ich tez nie unaocznisz.

A skoro zostalem juz wywolany do tablicy na temat pana S., to masz calkowita
                racje - bajdurzenie to nie jest i fakt, ze sprawa niezle smierdzi. Jesli
                natomiast chodzi o Twoja ostatnia mysl, to mam nadzieje obaj zyczylibysmy sobie,
                aby nic juz nie wyszlo, bo nie mialo co.

Pozdrawiam!
                • Gość: Janek Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.04.02, 17:22
                  I o to chodzi. Władza musi mieć czyste ręce. Pozdrawiam.
    • mc_imic Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( 07.04.02, 14:26
      Tak bedzie zawsze, jezeli ludzie z "gory" beda mysleli wylacznie o swojej
      kieszeni. Ach korupcjo, korupjo...
      • Gość: Pafik Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.kom-net.pl 07.04.02, 15:00
        mc_imic napisał(a):

> Ach korupcjo, korupjo...

Domyslam sie, ze jestes kolejnym z niepodwazalnymi na to dowodami ;]

ps. Garsc watkow (dwa polamane) z odpowiedziami rzecznika ZDiK-u m.in. na temat
        tego skrzyzowania:

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=481&wid=1535401&aid=1539676

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
        dzial=0511&forum=481&wid=1392965&aid=1392965&layout=2

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
        dzial=0511&forum=481&wid=1387398&aid=1387398&layout=2
        • mc_imic Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( 07.04.02, 15:08
          niepodwazalnych dowodow nie mam, ale i tak kazdy wie jak jest.
          • Gość: Pafik Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.kom-net.pl 07.04.02, 15:17
            mc_imic napisał(a):

> niepodwazalnych dowodow nie mam, ale i tak kazdy wie jak jest.

NIK nie wie, a kontrolowal juz nieraz. Nie ulega watpliwosci, ze robota zostala
            spartolona, ale naiwnoscia jest zakladanie z gory korupcji tylko dlatego,
            ze "tak sie powszechnie mowi".

Pozdrawiam!
    • Gość: Pafik Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.kom-net.pl 07.04.02, 16:36
      arvena napisał(a):

> ojej- a może by tak zamiast szukać oszczędności i zlecac prace małym, nieznanym
      >
      > firmom za mniejsze pieniądze opłacałoby się wynająć droższą

To by dopiero byla niezla podstawa do posadzen o korupcje i zarzutu
      niegospodarnosci. Duze firmy tez czasem padaja, tez czasem oszukuja, wiec nie ma
      tu zadnej wyraznej reguly. Reguly okresla natomiast Ustawa o Zamowieniach
      Publicznych i jakies niejasne przeslanki wyboru oferenta podlegaja oczywiscie
      sankcjom prawnym. Czytalem pare dokumentacji przetargowych ZDiK-u i owszem, przy
      wiekszych remontach/budowach stawia sie warunki dotyczace realizacji w
      przeszlosci podobnych przedsiewziec czy odpowiednio wysokich obrotow firmy. Jak
      widac, bywa, ze i to jest za malo, a i zabezpieczenie umowa gwarancyjna staje
      sie bezprzedmiotowe w momencie, gdy wykonawca upada. Natomiast tym, co mozna
      bylo zrobic lepiej, jest nadzor na placu budowy. I jesli nawet nie roznil sie on
      od przyjetych standardow, to oznacza tylko, ze owe standardy trzeba koniecznie
      zaostrzyc. To kosztuje, ale utrzymywanie status quo kosztowac nas moze znacznie
      wiecej.

Pozdrawiam!
      • Gość: HANIBAL Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.02, 16:53
        rozmawiałem kiedyś z właścicilem pewnej firmy budowlanej w pewnym mieście-
        dajmy na to mieście W.- dwa lata startował w przetargach i przegrywał, a wygrał
        wowczas gdy "dojrzał" do odpowiednich zachowań; jakoś prac kiepska jest
        bo "dolą" zainteresowani są ponoć wszyscy, łącznie z nadzorem... i te koszty
        trzeba gdzieś ukryć, więc oszczędza się na materiałach...
        • Gość: Pafik Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.kom-net.pl 07.04.02, 17:17
          Gość portalu: HANIBAL napisał(a):

> rozmawiałem kiedyś z właścicilem pewnej firmy budowlanej w pewnym mieście-
          > dajmy na to mieście W.- dwa lata startował w przetargach i przegrywał, a wygrał
          >
          > wowczas gdy "dojrzał" do odpowiednich zachowań; jakoś prac kiepska jest
          > bo "dolą" zainteresowani są ponoć wszyscy, łącznie z nadzorem... i te koszty
          > trzeba gdzieś ukryć, więc oszczędza się na materiałach...

Skoro odpowiada mu taka "dojrzalosc", to tylko pogratulowac ;] Wszyscy psiocza
          na lapowkarstwo, ale jak przychodzi co do czego, to opory w magiczny sposob
          znikaja. Ciekawe dlaczego nie zainteresowal ta "dola" prokuratury w W. No chyba,
          ze ona sama jest juz nia "zainteresowana".
          • Gość: HANIBAL Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.02, 18:08
            Rozumiem, że pytasz retorycznie
            • Gość: Pafik Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.kom-net.pl 07.04.02, 20:43
              Gość portalu: HANIBAL napisał(a):

> Rozumiem, że pytasz retorycznie

Ja pytam retorycznie, a Transparency International wystawi stosowna laurke.
          • Gość: MKK Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.magma-net.pl 07.04.02, 19:31
            Gość portalu: Pafik napisał(a):

> Skoro odpowiada mu taka "dojrzalosc", to tylko pogratulowac ;]

Pafiku! nie wiem, czy nie narażę Ci się na amen.

Śmiem twierdzić, żeś sam Paficzku nie do końca dojrzały. Może to nierealnie
            brzmi, ale możesz mi uwierzyć, że zdarzają się szefowie firm (niekiedy dużych)
            dla których słowo "odpowiedzialność" za byt pracownika, za jego rodzinę nie jest
            pustym bełkotem. Rozpirzyć firmę z parudziesięcioma gębami (+ rodziny) na stanie
            nie jest kłopotliwe. Łatwiej dyryguje się firmą zza biurka, posiłkując się
            układami, koneksjami, zapitą zagrychą ... licząc marne procenciki z
            wielomilionowych inwestycji (za "tranzyt" robót)- bo podwykonawcy zawsze się
            znajdą. Nie wierzysz? Odszukaj historię przetargu na wykonanie robót remontowo-
            modernizacyjnych szpitala onkologicznego na Hirszfelda.

Ekonomia, Paficzku, sobie, a życie sobie! Bo ekonomia dla każdego (?!) z nas
            zaczyna się w jego własnej kieszeni ... a dla niektórych i tam się kończy!

Bardzo pozdrawiam i proszę nie obrażaj się na mnie!
            • Gość: Pafik Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.kom-net.pl 07.04.02, 20:49
              Gość portalu: MKK napisał(a):

> Pafiku! nie wiem, czy nie narażę Ci się na amen.
              >
              > Śmiem twierdzić, żeś sam Paficzku nie do końca dojrzały. Może to nierealnie
              > brzmi, ale możesz mi uwierzyć, że zdarzają się szefowie firm (niekiedy dużych)
              > dla których słowo "odpowiedzialność" za byt pracownika, za jego rodzinę nie jes
              > t
              > pustym bełkotem. Rozpirzyć firmę z parudziesięcioma gębami (+ rodziny) na stani
              > e
              > nie jest kłopotliwe. Łatwiej dyryguje się firmą zza biurka, posiłkując się
              > układami, koneksjami, zapitą zagrychą ... licząc marne procenciki z
              > wielomilionowych inwestycji (za "tranzyt" robót)- bo podwykonawcy zawsze się
              > znajdą. Nie wierzysz? Odszukaj historię przetargu na wykonanie robót remontowo-
              > modernizacyjnych szpitala onkologicznego na Hirszfelda.
              >
              > Ekonomia, Paficzku, sobie, a życie sobie! Bo ekonomia dla każdego (?!) z nas
              > zaczyna się w jego własnej kieszeni ... a dla niektórych i tam się kończy!
              >
              > Bardzo pozdrawiam i proszę nie obrażaj się na mnie!

MKK, na Ciebie? Gdziezbym smial! :)

Nie jest moja intencja rozpirzanie firm z gebami do wyzywienia. Ale
              postawa "inni tak robia, to ja tez" jest po prostu chora. I przez to ten kraj
              nigdy nie bedzie zdrowy. Rosyjskie przyslowie glosi: niech kazdy zamiata swoje
              podworko, a ulica bedzie czysta.

Pozdrawiam!
    • Gość: miguel Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.02, 20:27
      Piłsudsiego, to nie jedyny taki przypadek. Podobnie rzecz się ma z firmą, która
      kilka lat później remontowała Grabiszyńską- odcinek za stadionem Ślaska do FAT-
      u; za jakiś rok, dwa również tam będzie trzeba pewnie robic od nowa
      torowisko... i będziemy mieli wielki come back z dzisiejszej sytuacji na
      Piłsudsiego.
      Wychodzi na to, że upadające firmy to wrocławska specjalność, a przetragi ponoć
      wygrywają najlepsi:))))
      Może "wyborcza" zajrzałaby do dokumentacji tych inwestycji i ustaliła kto był w
      komisjach przetargowych, czy przypadkiem tych osób lub ich ówczesnych
      przełożonych nie łączyło "coś" lub łaczy obecnie z właścicielami firm, które
      wygrywały i "po sukcesie" (jakby wietrząc nadciągającą katastrofę)zwijały
      interes.
      Bowiem jeśli tak dalej pójdzie to "aż do końca świata- a może i dzień dłużej"
      będziemy remontować w kółko kilka ulic, a na nowe inwestycje ciągle nie będzie
      pieniędzy.
      • Gość: barnaba Re: BIEDNE MIASTO OSZUKANE:( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.02, 17:56
        a to przekrętasy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka