Dodaj do ulubionych

Oczyszczalnia ścieków

IP: 213.76.92.* 04.07.01, 22:20
Na cel wycieczek dla turystów się może nie nadaje z zasady, ale jak tam
pierwszy raz pojechałem, to pomyślałem sobie, że miasto powinno oragnizować
wycieczki dl amieszkańców, żeby wiedzieli na co są wydawane pieniądze. Obiekt
jest olbrzymi - to chyba największa inwestycja miasta w ostanich 10 latach.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zdumiony Re: Oczyszczalnia ścieków IP: *.chello.pl 11.07.01, 19:46
      Oczyszczalnia kłębi się nie od scieków, ale od przekretów. Dużo urządzeń to
      urzadzenia skradzione. Tzn. niezaplacone i co za tym idzie bez gwarancji !
      • Gość: Kriss Re: Oczyszczalnia ścieków IP: 213.76.92.* 11.07.01, 20:01
        Gość portalu: Zdumiony napisał(a):

> Oczyszczalnia kłębi się nie od scieków, ale od przekretów. Dużo urządzeń to
        > urzadzenia skradzione. Tzn. niezaplacone i co za tym idzie bez gwarancji !

Skąd o tym wiesz - Dedektywie Rutkowski ?

• Gość: mark Re: Oczyszczalnia ścieków IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 20:09

Podobno ścieki też są kradzione. :-)
      • Gość: karbol Re: Oczyszczalnia ścieków IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 01:38

Ale jest.

• Gość: Hyrny Re: Oczyszczalnia ścieków IP: *.chello.pl 11.07.01, 20:21
      Największy przekręt i najwięcej utopionych pieniędzy - to Wrocławska
      Oczyszczalnia Ścieków. Ale cicho sza, bo jeszcze się wyda. I ktoś może stracić
      stanowisko. A o taką ciepłą posadkę teraz już niełatwo, oj niełatwo !
      Ale jeszcze p....nie z takim hukiem, że paru gości będzie miało gorąco w porach
      jak Szeremetiew. To tylko kwestia czasu !
      • Gość: mark Re: Oczyszczalnia ścieków IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 20:28
        Gość portalu: Hyrny napisał(a):

> Największy przekręt i najwięcej utopionych pieniędzy - to Wrocławska
        > Oczyszczalnia Ścieków. Ale cicho sza, bo jeszcze się wyda. I ktoś może stracić
        > stanowisko. A o taką ciepłą posadkę teraz już niełatwo, oj niełatwo !
        > Ale jeszcze p....nie z takim hukiem, że paru gości będzie miało gorąco w porach
        > jak Szeremetiew. To tylko kwestia czasu !

Przekręciłeś już 'nick', to pewnie na przekrętach się znasz. ;-)

PS. Oczyszczalnia ścieków podlega pod MON ? :-)
        • Gość: Hyrny Re: Oczyszczalnia ścieków IP: *.chello.pl 11.07.01, 22:21
          Czego się tak panicznie boicie ? Gore czapka na złodzieju ... ?
      • Gość: wędzonka Re: Oczyszczalnia ścieków IP: 156.24.231.* 12.07.01, 01:24

> Największy przekręt i najwięcej utopionych pieniędzy - to Wrocławska
        > Oczyszczalnia Ścieków. Ale cicho sza, bo jeszcze się wyda. I ktoś może stracić
        > stanowisko. A o taką ciepłą posadkę teraz już niełatwo, oj niełatwo !
        > Ale jeszcze p....nie z takim hukiem, że paru gości będzie miało gorąco w porach
        >
        > jak Szeremetiew. To tylko kwestia czasu !

I znow nadejdzie czas zniw, tyle ze tym razem dla Hyrnego, wiec co to dla nas za
        roznica? :)
        • Gość: karbol Re: Oczyszczalnia ścieków IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 02:02
          Gość portalu: wędzonka napisał(a):

> Gość portalu: Hyrny napisał(a):
          >
          > > Największy przekręt i najwięcej utopionych pieniędzy - to Wrocławska
          > > Oczyszczalnia Ścieków. Ale cicho sza, bo jeszcze się wyda. I ktoś może str
          > acić
          > > stanowisko. A o taką ciepłą posadkę teraz już niełatwo, oj niełatwo !
          > > Ale jeszcze p....nie z takim hukiem, że paru gości będzie miało gorąco w p
          > orach
          > >
          > > jak Szeremetiew. To tylko kwestia czasu !
          >
          >
          > I znow nadejdzie czas zniw, tyle ze tym razem dla Hyrnego, wiec co to dla nas z
          > a
          > roznica? :)
          >

Wy to się chyba z Hyrnym znacie. Zresztą, co za różnica.
          Haj dla obu.
          • Gość: wędzonka Re: Oczyszczalnia ścieków IP: 156.24.231.* 12.07.01, 02:11
            Gość portalu: karbol napisał(a):

> Wy to się chyba z Hyrnym znacie. Zresztą, co za różnica.
            > Haj dla obu.

Pochlebiasz mi, toz to niedlugo bedzie znajomosc na wage zlota! Przepytam
            rodzinke, a nuz mamy wspolnych pociotkow?

Hej!
            • Gość: karbol Re: Oczyszczalnia ścieków IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 02:18

> Gość portalu: karbol napisał(a):
              >
              > > Wy to się chyba z Hyrnym znacie. Zresztą, co za różnica.
              > > Haj dla obu.
              >
              >
              > Pochlebiasz mi, toz to niedlugo bedzie znajomosc na wage zlota! Przepytam
              > rodzinke, a nuz mamy wspolnych pociotkow?
              >
              > Hej!
              Nie pociotków, lecz przodków. Adama i Ewę. Jak to się ma do Ustawy o Zamówieniach
              Publicznych?

• Gość: Hyrny Re: Oczyszczalnia ścieków IP: *.chello.pl 12.07.01, 12:12
                Ja nie jestem żadnym tam "oszalałym tropicielem nieprawości", czy jakims tam
                innym zwariowanym ekologiem.
                Ja poprostu jestem tylko przeciwko wyrzucaniu naszych pieniędzy za okno (czyt.
                do kieszeni różnych kolesi w mieście). I to wszystko. Dotyczy to też tzw.
                Programu "Odra 2006".
                Pozdrawiam Szanownych Panów "Wędzonkę" (już za samego nicka Pana lubię)
                i "Karbola".
                • Gość: karbol Re: Oczyszczalnia ścieków IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.01, 00:16

> Ja nie jestem żadnym tam "oszalałym tropicielem nieprawości", czy jakims tam
                  > innym zwariowanym ekologiem.
                  > Ja poprostu jestem tylko przeciwko wyrzucaniu naszych pieniędzy za okno (czyt.
                  > do kieszeni różnych kolesi w mieście). I to wszystko. Dotyczy to też tzw.
                  > Programu "Odra 2006".
                  > Pozdrawiam Szanownych Panów "Wędzonkę" (już za samego nicka Pana lubię)
                  > i "Karbola".
                  Czuj duch. Mnie też nie wnerwia nic, jak wyrzucanie pieniędzy za okno. Zwłaszcza,
                  że dużo można wyrzucić. Duże miasto. Po 10 zł od łebka, robi się 7 milionów.
                  Jak tu nie kląć?

• Gość: 12345 Re: Oczyszczalnia ścieków IP: *.dialup.medianet.pl 13.07.01, 11:49
                    M.in. nieszczelne komory ferementacyjne - czy kogos to jeszcze obchodzi? Czy
                    ktos chce być przy eksplozji ? Dylatacja to nie to samo co dyletanctwo !
                    • Gość: MKK Re: Oczyszczalnia ścieków IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 22:29
                      Gość portalu: 12345 napisał(a):

> M.in. nieszczelne komory ferementacyjne - czy kogos to jeszcze obchodzi? Czy
                      > ktos chce być przy eksplozji ? Dylatacja to nie to samo co dyletanctwo !

Kiedyś zdarzyło mi się odpalać papierosa pod WKF''em. Wstyd mi do dziś dnia.
                      :(
    • Gość: STrup Pytanie do Hymy i Zdumionego IP: *.chem.uni.wroc.pl 13.07.01, 12:02
      Skoro uwazacie, ze WOS jest owocem przekretow, jesli jestescie pewni, ze jest w
      tym cos nagannego, to dlaczego tak tajemniczo wypowiadacie sie na Forum na ten
      temat?
      Na razie slysze tylko, ze z WOSem jest cos nie tak.
      Konkretnie, panowie, konkretnie.
      Nie wolno ot, tak sobi, rzucac oskarzen i podejrzen. Prosze o fakty.
      W przeciwnym razie oglosze, ze ze Zdumionym i Hyma jest cos nie tak i ze lada
      chwila zainteresuje sie nimi albo UOP, albo rejonowy szpital psychiatryczny.

• Gość: Adam Re: Do STrupa IP: *.dialup.medianet.pl 13.07.01, 13:14
        Panie STrupie. Chyba coś jest na rzeczy. Straszenie forumiaka donosem do UOP-u
        nie jest chyba eleganckie. A z tymi komorami to chyba coś nie tak. Ferementacja
        gwałtowan to nie zabawka.
    • Gość: Bea Re: Napowietrzacze chcą nam zabrać! IP: 195.205.145.* 19.07.01, 14:40
      Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie.
      Mam nadzieję, że Panowie Szewczyk i Jurkiewicz mają rację.
      Mam nadzieję, że nasza sliczna nowiutka oczyszczalnia za 225 mln będzie dalej
      działać.

• Gość: MKK Re: Napowietrzacze chcą nam zabrać! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 22:42
        Czas na parę szczegółów.
        Powołam się na rozmowę z pewną panią, która powiedziała, że dostawca urządzeń
        do napowietrzania ścieków zamierza zdemontować o ile nie ureguluje się rachunku
        sprzed paru laty. Chodzi o drobną kwotę 3 mln zł (a niech mnie: fontanna!). Dla
        technologii oczyszczania oznacza to śmierć kliniczną. Odbudowanie procesu
        oczyszczania to nie załączenie pompy lub pstryknięcie palcem. Ten "tyfus", jaki
        niosą ze sobą ścieki, trafi do Odry. Oczyszczalnia nie magazynuje ścieków, ale
        pracuje w systemie ciągłym: tyle ile wpłynie, musi wypłynąć!

To teraz jak będzie panie Prezydencie? Kto powinien za to zapłacić : fundusz
        miejski, wiejski czy nijaki? Proszę zastanowić się nad propozycją wypowiedzianą
        przy piwku: skonstruujcie uchwałę miejską, która nakaże zapłacić klimatyczne
        mieszkańcom Sępolna, zielonej części Krzyków czy Biskupina!

My nie powinniśmy się martwić. Wszak na smród też jest sposób: dezodorant ;(
        • Gość: Krzysiek Re: Napowietrzacze chcą nam zabrać! IP: 213.195.155.* 19.07.01, 22:54
          Nie znam dokładnie sytuacji z napowietrzaczami (zapewne nikt z nas jej dobrze
          nie zna), ale argumenty firmy która je dostarczyła są śmieszne: napowietrzacze
          (mam nadzieję) kupowało nie MPWiK ale wykonawca, a niemieszki doszły do
          wniosku, że łatwiej będzie im wyciągnąć pieniądze od miasta jak od jakiejś
          firmy.
          A tak w ogóle, byłem tam dziś i widziałem jaką wodę Wrocław oddaje Odrze - miło
          popatrzeć. Może by np. dla celów marketingowych fontannę w Rynku wypełnić wodą
          z oczyszczalni :-).
        • Gość: wędzonka Re: Napowietrzacze chcą nam zabrać! IP: 156.24.231.* 19.07.01, 23:57
          Gość portalu: MKK napisał(a):

> Czas na parę szczegółów.
          > Powołam się na rozmowę z pewną panią, która powiedziała, że dostawca urządzeń
          > do napowietrzania ścieków zamierza zdemontować o ile nie ureguluje się rachunku
          > sprzed paru laty. Chodzi o drobną kwotę 3 mln zł (a niech mnie: fontanna!). Dla
          > technologii oczyszczania oznacza to śmierć kliniczną. Odbudowanie procesu
          > oczyszczania to nie załączenie pompy lub pstryknięcie palcem. Ten "tyfus", jaki
          > niosą ze sobą ścieki, trafi do Odry. Oczyszczalnia nie magazynuje ścieków, ale
          > pracuje w systemie ciągłym: tyle ile wpłynie, musi wypłynąć!
          > To teraz jak będzie panie Prezydencie? Kto powinien za to zapłacić : fundusz
          > miejski, wiejski czy nijaki? Proszę zastanowić się nad propozycją wypowiedzianą
          > przy piwku: skonstruujcie uchwałę miejską, która nakaże zapłacić klimatyczne
          > mieszkańcom Sępolna, zielonej części Krzyków czy Biskupina!
          > My nie powinniśmy się martwić. Wszak na smród też jest sposób: dezodorant ;(

MKK, od kilku dni z niepokojem obserwuje jak stajesz sie ofiara afektu zwiazanego
          z fontanna: dzis np. zdajesz sie zadac zeby miasto regulowalo dlugi prywatnych
          firm jesli ich wysokosc jest zblizona do ceny naszej sikawusi...
          MKK, chcesz mnie przestraszyc czy co???
          • Gość: MKK Re: Napowietrzacze chcą nam zabrać! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.01, 08:04

> MKK, od kilku dni z niepokojem obserwuje jak stajesz sie ofiara afektu zwiazane
            > go
            > z fontanna: dzis np. zdajesz sie zadac zeby miasto regulowalo dlugi prywatnych
            > firm jesli ich wysokosc jest zblizona do ceny naszej sikawusi...
            > MKK, chcesz mnie przestraszyc czy co???

Wędzonko, czyżbyś był głównym księgowym urzędu miejskiego Wrocławia?
            Sprzeniewierzyłeś pieniądze czy co? Boisz się? Pamiętaj: na mnie możesz liczyć.
            Na Twoje życzenie odstąpię od poruszania "drażliwych" tematów, a zajmę się
            kwiatuszkami, kotkami, słoneczkiem :)
            • Gość: kirkol Re: Napowietrzacze chcą nam zabrać! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.07.01, 08:24
              > Wędzonko, czyżbyś był głównym księgowym urzędu miejskiego Wrocławia?
              > Sprzeniewierzyłeś pieniądze czy co? Boisz się? Pamiętaj: na mnie możesz liczyć.
              >
              > Na Twoje życzenie odstąpię od poruszania "drażliwych" tematów, a zajmę się
              > kwiatuszkami, kotkami, słoneczkiem :)

I robieniem sweterkow na drutach . Dlaczego im lukratywniejsze zadanie we Wrocku
              robi jakas firma to zaraz pozostaje po niej smrod .
              Pozdro
              • Gość: janusz Re: Napowietrzacze chcą nam zabrać! IP: 206.48.59.* 20.07.01, 16:48
                Jak wyczytalem w GW ze ta inwestycja kosztowala 220 mln. Natomiast spor toczy
                sie o 2% tejze sumy.
                Jako maz swojej zony (abs. Inz.Sanit. PW) wiem, ze bez napowietrzaczy nie ma
                oczyszczalni.
                Mam nadzieje, ze Urzad Miasta w umowie z "Dwojka" zabezpieczyl sobie odp. pa-
                ragrafami tego typu niespodzianki jak odbieranie urzadzen niezaplaconych przez
                gen. wykonawce.
                Na marginesie dodam , ze nawet na warunki amerykanskie , 90 m szesciennych
                na dobe, to duza inestycja.
                Gratuluje! Moze nawet ryby wroca do Odry. Albo juz wrocily.
                Pozdr...
            • Gość: wedzonka Re: Napowietrzacze chcą nam zabrać! IP: 156.24.231.* 20.07.01, 17:01

> Gość portalu: wędzonka napisał(a):
              >
              > > MKK, od kilku dni z niepokojem obserwuje jak stajesz sie ofiara afektu zwi
              > > azanego z fontanna: dzis np. zdajesz sie zadac zeby miasto regulowalo dlugi
              > > prywatnych firm jesli ich wysokosc jest zblizona do ceny naszej sikawusi...
              > > MKK, chcesz mnie przestraszyc czy co???
              >
              > Wędzonko, czyżbyś był głównym księgowym urzędu miejskiego Wrocławia?
              > Sprzeniewierzyłeś pieniądze czy co? Boisz się? Pamiętaj: na mnie możesz liczyć.
              >
              > Na Twoje życzenie odstąpię od poruszania "drażliwych" tematów, a zajmę się
              > kwiatuszkami, kotkami, słoneczkiem :)

MKK, przestraszylem sie bo Twoja gotowosc do placenia miejskimi pieniedzmi za
              dlugi WPBP 2 skojarzyla mi sie z Wieczerzakiem. A ja nie chce nikomu posylac
              ciasta za kratki! :)
              • Gość: MKK Re: Napowietrzacze chcą nam zabrać! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.07.01, 14:20
                Gość portalu: wedzonka napisał(a):

> MKK, przestraszylem sie bo Twoja gotowosc do placenia miejskimi pieniedzmi za
                > dlugi WPBP 2 skojarzyla mi sie z Wieczerzakiem. A ja nie chce nikomu posylac
                > ciasta za kratki! :)

Musisz być wędzonko przygotowany na różne niespodzianki. Ostatnio wieści np. ze
                szklanego ekranu zaszczepiają we mnie obojętnośc, a sumy wypowiadane na głos
                nikogo nie dziwią. A pamiętasz te pięć dużych baniek jakie UM "sprezentował"
                Gantowi? Chciałbyś dostać podobną sumkę? A za rok oddasz co do centa.
                Rozrzutność "państwowych" pieniędzy to coś, co przestało już dziwić. Afera za
                aferą. Korupcja to słowo, które nabrało znaczenia w ostatnich czasach jak żadne
                inne.
                Ale dziś święto. Dość!
                Życzę wszystkiego najlepszego. Dużo zdrowia. Pogody ducha nie życzę, bo masz
                wędzonko ją w nadmiarze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka