Dodaj do ulubionych

Autostrada A-4

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.01, 07:43
Bardzo mnie ciekawi co w przyszłości będzie robione przy odcinku autostrady
Wrocław - Olszyna. Jest to droga przelotowa w kierunku Ukrainy i trafia mnie
jak widzę ekipy remontowe, które łatają dziury za pomocą łopat i smoły (w
technologii chyba z czasów prehistorycznych). Jeśli chcemy EXPO i chcemy być w
Europie to chyba trzeba coś z tym zrobić. Wszędzie mówi się, że nie ma na nic
pieniędzy a na tej drodze (i innych dolnośląskich także) jest bardzo duże
natężenie ruchu i jest dużo wypadków. O usterkach w samochodzie (nowym) po
kilkudziesięciu przejazdach po tej PATATAJCE nie wspomnę. Jest mi wstyd, że
Polska jako kraj europejski może się "poszczycić" takim odcinkiem drogi.
Ciekawy jestem co myśli sobie turysta lub biznesmen na przykład z Belgii czy
Holandii, który jedzie do Wrocławia na kilka dni.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jureek Re: Autostrada A-4 IP: 62.8.156.* 05.07.01, 08:25
      Autostrada (nazywana najdluzszymi schodami w Europie) zostanie wyremontowana, trzeba dokonczyc, co sie
      zaczelo, zeby potem moc kasowac oplaty. Polnocna nitka miedzy Wroclawiem a Legnica juz jest zrobiona,
      przyjdzie czas i na poludniowa. Z tych robotnikow z lopatami to bym sie nie wysmiewal. Pamietam, jak bidowano
      odcinek miedzy Wroclawiem, a Opolem. Czesto przejezdzajac tamtedy widzialem nawet kilkudziesiecioosobowe
      grupy robotnikow z lopatami. I co? Odcinek zostal wybudowany w tempie rekordowo szybkim, a jakosciowo jest
      swietny. I jeszcze jedno, mysle, ze ci, ktorzy moda porownac A2 z A4 zgodza sie ze mna, ze z dwojga zlego
      lepsza juz licha autostrada, niz droga smierci miedzy Koninem a Warszawa.
      Pozdrawiam optymistycznie
      Jurek
      • Gość: Raf Re: Autostrada A-4 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.01, 23:44
        Tak całkiem serio, to ta północna nitka do Legnicy nadaje się już do
        ponownego remontu. Drogowcy wylali asfalt na płyty, które zaprojektowane są dla
        samochodów o ciężarze około 5 ton (a nie 30 ton) i teraz znowu zaczynają się
        robić schody. Żeby to dobrze zrobić trzeba głęboko ryć.

Pozdrowionka.
      • Gość: luki Re: Autostrada A-4 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.01, 21:44
        Stan autostrady to skandal. Rzygać mi się chce kiedy słyszę, że po jej remoncie
        będzie ona płatna. Rozumiem, jeśli autostrada jest od nowa wybudowana to zgoda,
        ale dlaczego mamy płacić za przejazd drogą, która została wybudowana (jak
        np.odcinek Katowice-Kraków) z naszego podatku drogowego? To zwykłe cwaniactwo.
        Każdy chciałby kupić sobie kawałek drogi i zgarniać opłaty. Wracając do odcinka
        A4 Wrocław-Olszyna, to pragnę przypomnieć, iż północna nitka tylko dlatego
        została pokryta asfaltem, ponieważ planowano nią przejazd Papieża z Wrocłaia do
        Legnicy. Może ktoś chciałby do Wrocławia przywieżć Papieża z Berlina :))))?
    • Gość: STrup Re: Autostrada A-4 IP: *.chem.uni.wroc.pl 05.07.01, 09:44
      Gość portalu: Rafał napisał(a):

> Bardzo mnie ciekawi co w przyszłości będzie robione przy odcinku autostrady
      > Wrocław - Olszyna. Jest to droga przelotowa w kierunku Ukrainy i trafia mnie
      > jak widzę ekipy remontowe, które łatają dziury za pomocą łopat i smoły (w
      > technologii chyba z czasów prehistorycznych). Jeśli chcemy EXPO i chcemy być w
      > Europie to chyba trzeba coś z tym zrobić. Wszędzie mówi się, że nie ma na nic
      > pieniędzy a na tej drodze (i innych dolnośląskich także) jest bardzo duże
      > natężenie ruchu i jest dużo wypadków. O usterkach w samochodzie (nowym) po
      > kilkudziesięciu przejazdach po tej PATATAJCE nie wspomnę. Jest mi wstyd, że
      > Polska jako kraj europejski może się "poszczycić" takim odcinkiem drogi.
      > Ciekawy jestem co myśli sobie turysta lub biznesmen na przykład z Belgii czy
      > Holandii, który jedzie do Wrocławia na kilka dni.

Akurat znam Belgow, ktorzy pokonali te trase.
      Byli skonsternowani. Faktycznie, nie jest to najlepsza wizytowka ani naszego
      kraju, ani regionu.
      A ostatnio inni obcokrajowcy podrozowali ze mna do Krakowa i spowrotem.
      Byli szczerze zdziwieni i mile zaskoczeni jakoscia i uroda tej drogi.
      Mowili potem, ze teraz widza, jak wiele sie w Polsce zmienilo (ostatni raz byli
      pare lat temu), ze oto jestesmy juz blizej Europy, itd.
      Nie chcialem im mowic, ze ta droga to zupelny wyjatek w naszym pieknym kraju.
      Ale jednoczesnie widac bylo, jak jakosc drog (odczuwana nieraz przeciez bolesnie
      dolno-tylna czescia ciala) wplywa na ogolna ocene naszych poczynan i mozliwosci.
      Naprawde, decydenci powinni brac takie rzeczy pod uwage.
      I jeszcze jedno: rozmawialem z pewnym Niemcem, ktory wyrazil sie jasno: jesli np.
      Wroclaw bedzie mial dobre polaczenia drogowe z zachodnia granica, a (powiedzmy)
      Poznan nie, to strumien inwestycji skieruje sie wlasnie do nas, a nie do stolicy
      Wielkopolski.
      Jesli chcemy konkurowac z innymi regionami i miastami - a musimy, komunikacja
      powinna byc absolutnym priorytetem daleko patrzacych wladz regionu i miasta.
      • Gość: Roberto Re: Autostrada A-4 IP: 213.76.92.* 05.07.01, 19:54
        Odcinek Wrocław - Krzyżówa (w obie strony) - modernizacja i przebudowa ma sie
        rozpocząć wiosną 2002, zakończyćć planowo w połowie 2004. Są już na to ekstra
        fundusze z zagranicy.
        • Gość: Olo Re: Autostrada A-4 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 22:20
          Chcialbym wiedziec, jaki madrus zadecydowal, ze najpierw bedzie budowany
          odcinek miedzy Wrockiem a Opolem? Czy nie w naszym interesie bylo szybkie
          poloczenie z niemieckimi autostradami? Przeciez do Polski wjezdza sie od strony
          BR jak do Mozambiku!
          • Gość: Roberto Re: Autostrada A-4 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.01, 00:56
            Gość portalu: Olo napisał(a):

> Chcialbym wiedziec, jaki madrus zadecydowal, ze najpierw bedzie budowany
            > odcinek miedzy Wrockiem a Opolem? Czy nie w naszym interesie bylo szybkie
            > poloczenie z niemieckimi autostradami? Przeciez do Polski wjezdza sie od strony
            >
            > BR jak do Mozambiku!

Zadecydowało lobby górnośląsko-opolskie i pieniądze z funduszy pomocowych UE,
            trafiły właśnie najpierw na modernizację odc: Wrocław-Opole.
            Pzdr !
        • Gość: Rafał Re: Autostrada A-4 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.07.01, 23:47
          Gdzie jest ta Krzyżówa bo jakoś nie kojarzę. Może parę informacji więcej na
          temat modernizacji. Dzięki.

• Gość: Roberto Re: Autostrada A-4 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.01, 01:00
            Gość portalu: Rafał napisał(a):

> Gdzie jest ta Krzyżówa bo jakoś nie kojarzę. Może parę informacji więcej na
            > temat modernizacji. Dzięki.
            >
            Krzyżowa, to słynna miejscowość, za komuny-nieboszczki było tam największe
            lotnisko wojskowe naszych "obrońców" Wojsk ZSRR w Polsce.
            Dokładnie, jest to 10 km za zjazdem z autostrady w kierunku Bolesławca,
            Zgorzelca. Krzyżowa jest włąsnie 10 km jadąc dalej autostradą w kierunku Olszyny
            (poznasz ją, bo blokach mieszkalnych przy autostradzie i ponad 2 km ogrodzeniu
            betonowym z charakterystycznymi drutami u góry).
            Pozdr !

• Gość: Rafał Re: Autostrada A-4 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.01, 07:17
              Chyba mam braki z historii i geografii. W sumie to zawsze interesowałem się
              terenami koło Wrocławia ale Dolny Śląsk to też niezły kawałek historii.
            • Gość: h-way Re: Autostrada A-4 IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 08.07.01, 16:16
              Gość portalu: Roberto napisał(a):

> Krzyżowa, to słynna miejscowość, za komuny-nieboszczki było tam największe
              > lotnisko wojskowe naszych "obrońców" Wojsk ZSRR w Polsce.
              > Dokładnie, jest to 10 km za zjazdem z autostrady w kierunku Bolesławca,
              > Zgorzelca. Krzyżowa jest włąsnie 10 km jadąc dalej autostradą w kierunku Olszyn
              > y
              > (poznasz ją, bo blokach mieszkalnych przy autostradzie i ponad 2 km ogrodzeniu
              > betonowym z charakterystycznymi drutami u góry).
              > Pozdr !
              >

Zasadniczo się zgadza - tylko że to nie jest Krzyżowa ale Krzywa
              • Gość: Rafal Re: Autostrada A-4 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.01, 23:32
                Właśnie dlatego mnie się coś z tą Krzyżową nie zgadzało nie zgadzało.
              • Gość: Roberto Re: Autostrada A-4 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 01:17
                Gość portalu: h-way napisał(a):

> Gość portalu: Roberto napisał(a):
                >
                > > Krzyżowa, to słynna miejscowość, za komuny-nieboszczki było tam największe
                >
                > > lotnisko wojskowe naszych "obrońców" Wojsk ZSRR w Polsce.
                > > Dokładnie, jest to 10 km za zjazdem z autostrady w kierunku Bolesławca,
                > > Zgorzelca. Krzyżowa jest włąsnie 10 km jadąc dalej autostradą w kierunku O
                > lszyn
                > > y
                > > (poznasz ją, bo blokach mieszkalnych przy autostradzie i ponad 2 km ogrodz
                > eniu
                > > betonowym z charakterystycznymi drutami u góry).
                > > Pozdr !
                > >
                >
                > Zasadniczo się zgadza - tylko że to nie jest Krzyżowa ale Krzywa

Dokładnie jest tak jak mówisz. Kajam sie przed Wami za pomyłkę. Oczywiście pisząc
                o tym odcinku miałem na myśli Krzywą, a napisałem w poście Krzyżowa.
                Sorki za błąd Panowie...

• Gość: alojz Re: Autostrada A-4 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.01, 21:41
      Cieszmy się i pokazujmy Naszą A4
      to przecież zabytek!!!
      A może jakieś bilety???
      • Gość: Roberto Re: Autostrada A-4 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.01, 01:18
        Gość portalu: alojz napisał(a):

> Cieszmy się i pokazujmy Naszą A4
        > to przecież zabytek!!!
        > A może jakieś bilety???

Dobry pomysł Alojz...może z pieniędzy ze sprzedaży tych biletów, udało by się nam
        wybudować nową autostradę...

• Gość: alojz Re: Autostrada A-4 IP: *.investici.org 14.07.02, 21:09
          No i udało się. Za dwa tygodnie rusza remont. Kosztuje
          tyle co wpływy z biletów za ostatnie 12 miesięcy.
    • mauser_z_wroclawia kiedy zaczynaja remont? 15.07.02, 03:11
      slyszalem ze juz sa pieniadze i wykonawca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka