IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 21.10.04, 23:29
Przechodzilem tamtedy dzisiaj i lekko oniemialem. Jak dotad wszystkie zarowki
w stylizowanych lampach na rynku byly rteciowe czyli pomaranczowo-rozowe....
a tu nagle w kilku pojawily sie zarowki sodowe dajace ostre biale swiatlo
(obok Jazzdy i Pod Gryfami). O tym ze oswietlenie nadaje uroku lub go odbiera
wielu miejscom nie trzeba nikomu tlumaczyc... efekt fatalny!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: gt Re: Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 23:54
      > Jak dotad wszystkie zarowki
      > w stylizowanych lampach na rynku byly rteciowe czyli pomaranczowo-rozowe....
      > a tu nagle w kilku pojawily sie zarowki sodowe dajace ostre biale swiatlo
      > (obok Jazzdy i Pod Gryfami). O tym ze oswietlenie nadaje uroku lub go odbiera
      > wielu miejscom nie trzeba nikomu tlumaczyc... efekt fatalny!!!

jesli juz to lampy a nie zarowki i akurat z barwa swiatla jest odwrotnie niz
      napisales.
      • Gość: Musaszi Re: Rynek IP: 5.6.1D* / *.whirlpool.com 22.10.04, 16:04
        Rzeczywiscie pomylilem sodowe z rteciowymi... natomiast lampa to dla mnie
        slup+kable+zrodlo swiatla (zarowka)+oprawa. Sodowe lub rteciowe moze byc tylko
        zrodlo swiatla.. czyli "zarowka". Poprawiajac zadbaj o rzetelnosc poprawki...
        do swojego bledu sie przyznaje, nie mnie rynek zaczyna wygladac dziwnie.
        • Gość: gt Re: Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 16:23
          lampa ogolnie to urzadzenie, ktore wytwarza swiatlo (oprocz elektronowych...
          ITD, duzo by gadac).

slup+kable+zrodlo swiatla (zarowka)+oprawa - to mozna by nazwac latarnia.

zarowka - to lampa zarowa, a rteciowki i sodowki, to lampy wyladowcze, w
          ktorych swiatlo nie pochodzi z elementu, ktory sie zarzy, wiec nie sa zarowkami.

pzdr.
          • Gość: Musaszi Re: Rynek IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 23.10.04, 00:22
            ... ok, lampy rteciowe sa do dupy, bo sa inne od wszystkich dookola :)) W sumie
            fajnie, ze poruszylem ten watek... czegos sie nauczylem.
            pozdr
            • Gość: gt Re: Rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 13:53
              ja natomiast wole swiatlo lamp rteciowych. sodowe mnie rozdraznia, ale lepiej w
              nim widac kontrasty:)

a moze te co zamontowali sa metalohalogenowe?

pzdr
              • Gość: Musaszi Re: Rynek IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 24.10.04, 00:22
                NIezaleznie od tego jakie kto lubi, uwazam ze powinny byc jednakowe. Te ktore
                byly dotychczas wedlug mnie dodawaly "klimatu" rynkowi.. sadzac po kilku innych
                opiniach nie jest w tym przekonaniu osamotniony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka