Dodaj do ulubionych

Pojadę sobie do Wrocławia:-)

09.11.04, 20:17
Dzień dobry,
pojadę sobie do Wrocławia i spędzę tam najbliższy weekend:) Nigdy nie byłam w
tym mieście i chciałabym je zwiedzić. Napewno chcę zobaczyć Ostrów, napewno
wrocławską Starówkę.
Bardzo ładnie proszę Was o jakieś sugestie: co jeszcze powinnam obejrzeć? A
może macie jakąś regionalną kuchnię i powinnam spróbować? Jeśli tak to co to
jest i gdzie mogę to zjeść? Mam zarezerwowany hotel, dużo czasu, samochód,
mnóstwo optymizmu w sobie i wierzę - że pogoda będzie (tzn. nie będzie
padało - chłodno może być).
Będę strasznie wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam Was serdecznie. B.
Obserwuj wątek
    • Gość: erni Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 20:31
      Zapraszamy!

Sluchaj na pewno musisz zobaczyc Panoramę Racławicką.
      Fajną sprawa jest tez staly punkt programu we wro, czyli rejs statkiem po
      Odrze. Na pewno musisz zobaczyc Most Grunwaldzki i Park Szczytnicki z
      kompleksem Hali Ludowej oraz obok Ogród Japoński. Co prawda o tej porze roku
      ogrody i parki nie sa najpiekniejsze ale mysle ze Ogród Japoński wraz z jego
      oryginalną japońską małą architektórą jest warty do obejrzenia.
      • Gość: jelon Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) IP: 212.244.72.* 11.11.04, 17:51
        Nie chce robić jakiejs antyreklamy, ale IMHO Panorama Racławicka to straszna
        nędza. Nie rozumiem dlaczego ludzie sie tak tym zachwycają...
        • Gość: erni Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 19:50
          ..moze po prostu jestes "inny".
          • Gość: jelon Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) IP: 62.233.178.* 12.11.04, 12:21
            Jakiego rodzaju "innosc" masz na mysli?
    • Gość: Rafis Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) IP: 62.29.254.* 09.11.04, 20:38
      najlepiej poszukaj podobnych wątków w wyszukiwarce bo co kilka dni na forum
      pojawia sie ktos podobny do Ciebie i zadaje te same pytania i widze ze coraz
      mniej osób na nie odpowiada(zmęczenie materiału ;)).
      Tak więc poszukaj podobnych watków ale napewno musisz odwiedzic:
      Panorame Racławicką,któras z wież widokowych na kościołach(najlepiej katedra-
      winda lub kosciół garnizonowy obok rynku),koło Ostrowa jest ogród botaniczny,
      Hale Ludową-obok jest jeden z nielicznych oryginalnych ogrodów japonskich w
      Europie ale nie wiem czy jeszcze czynny.Do zoo to pewnie nie chcesz isc? ale i
      tak ostatnio bardzo podupadło.Zwiez wyspy odrzańskie, Uniwerek(piękne sale),
      kościoły-co krok będziesz mijał kolejne ;)Jak zmarzniesz to wstąp do licznych
      klubów, pubów i restauracji których w okolicach samego rynku jest kilkaset w
      tym podobno najstarsza knajpa w Europie-Piwnica Swidnicka w Ratuszu.
      Jeśli interesujesz sie architekturą to wejdz w miasto, które moze nie jest tak
      wypieknione jak rynek ale napewno tez piekne.
      Tak wogóle to skąd jestes? Pozdrawiam i życze miłego pobytu.Po powrocie zdaj
      relację.
      • Gość: erni Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 20:45
        Jesli chodzi o potrawy to mozesz ja kupic nawet u siebie w kazdym sklepie w
        Polsce - to Bułka wrocławska :))) no a popic mozesz naszym Piastem.

A tak na serio to musisz zwiedzc Ostrów Tumski 2 razy. Raz w dzien a raz
        wieczorem gdy sie sciemni. A dlaczego to sama zobaczysz. No i oczywiscie musisz
        pujsc na Uniwersytet i zwiedzic Aule Leopoldina i Salę Muzyczną oraz kościół
        uniwersytecki(najpiekniejsze wnetrze koscielne we wro). Ja polecam takze
        wejscie na wieżę Bazyliki św.Elżbiety (Przy rynku) jest tam wspanialy widok na
        Wrocław. Wiem ze pogoda moze nie najlepsza ale na prawde warto. No i poza tym
        musisz zrobic sobie zdjecie przy dwoch najsłynniejszych kamieniczkach
        wrocławia - czyli Jasiu i Małgosi (sa przy Bazylice).
        • Gość: lolo a mosty? IP: *.rozanka.wroc.pl 09.11.04, 21:06
          Warto tez zwrocic uwage na mosty Wroclawia - nie ma takich nigdzie indziej.
          Szczegolnie warto zobaczyc:

Most Grunwaldzki, Olawski, Zwierzyniecki i Tumski
          • pluto10 Re: a mosty? 09.11.04, 21:31
            No i oczywiście Katedrę:)
            --------------------------
            pluto10
            • ka-8 Re: a mosty? 09.11.04, 21:38
              Polecam Kościół Garnizonowy: widoki z wieży i przyjrzyj się kryptom (chyba to
              krypty są?) :P
              • Gość: wyobraźnia Re: a mosty? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.04, 22:06
                Jak ja Ci zazdroszczę.. Miałabym trochę inną receptę na poznanie miasta. Ciepła
                kurtka, dobre buty i idziesz. Patrzysz, słuchasz, wąchasz, ba, gapisz się.
                Oczywiście, plan miasta się przyda, żeby wiedzieć gdzie jesteś.Miłego
                zwiedzania!
              • Gość: erni Re: a mosty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 22:50
                >Kościół Garnizonowy

Masz na myśli Bazylikę?
                • ka-8 Re: a mosty? 09.11.04, 23:22
                  Uhm, Bazylika Św. Elżbiety.
                  • Gość: art.decor Re: a mosty? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.11.04, 00:20
                    Zapraszam do mnie na wspaniała wrocławska kawe:)))I naprawde nie bede nekac
                    Pani pytaniami odnosnie zakupu mieszkania.ihihi...bo przeciez ma Pani wolny
                    wekeend.hihihih..i na moje pytanko ktore zadałam na forum odpowie Pani po
                    powrocie...;)))
                    Pozdrawiam serdecznie
                    ArtDecor
      • Gość: British Investor Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.04, 07:41
        Typowo Rafis nie sprawdza faktow - wk@rwia mie ze ludzie mowia ze Piwnica
        Swidnicka jest najstarsza restauracja/knajpa w Europie - jak sam bylem w kilka
        starszych. Np. Peterskeller w Salzburg byl otwarty (jak dobrze pamietam) w 803
        roku, czyli okolo 500 lat przed Piwnica!
    • Gość: boogo Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) IP: *.magma / *.magma-net.pl 10.11.04, 00:27
      Proponuje zwiedzic brochow, jak przezyjesz to proponuje wycieczke na Psie Pole, rynek w zasadzie mozna pominac bo nudno tam i malo dresow ostatnio. Powodzenia i wez dobrego bejzbola.
      • map4 Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) 10.11.04, 09:18
        Proponuję słynny Kozanów - wyobraź sobie blokarnię stojącą w wodzie do drugiego
        piętra - krajobraz był lepszy niż w "Waterworld".

Przejedź się na lotnisko - takiej ciszy i spokoju nie zaznasz na żadnym czynnym
        lotnisku na świecie. Gwarantuję. Kaplica lotniskowa też jest warta zwiedzenia.
        Zupełnym hitem są miny pracowników lotniska, jeśli uda Ci się wejść do terminalu
        pomiędzy lotami - to znaczy wtedy, kiedy nikt się natrętnych intruzów, tfe,
        kochanych klientów nie spodziewa.

Pojedź na Biskupin, obejrzyj Halę Ludową im. Adolfa Hitlera a potem poniemieckie
        osiedle z domkami ułożonymi w kształt hitlerowskiego orła. Porównaj ich urodę z
        polską blokarnią wyrastającą dwie ulice dalej. Wsiądź w tramwaj linii 10
        (koniecznie w szczycie) i wąchaj wrocławian. Hardcore unlimited, szczególnie
        pomiędczy pl. Grunwaldzkim i dworcem głównym PKP - wtedy, kiedy studenci prosto
        z zajęć jadą z plecakami do domów. Zmierz stoperem czas trwania podróży do
        Leśnicy. Podróż przez pola pomiędzy Wrocławiem a Leśnicą również jest
        niezapomniana - szczególnie wtedy, kiedy na polach leży już śnieg.

Koniecznie odwiedź knajpę u Spiża - posmakuj naszego rozwodnionego pszenicznego
        piwka. Przy odrobinie szczęścia trafisz na warczącą, znaną w całym Wrocławiu
        kelnerkę.

Betonowy most w miejscu, gdzie Odra jest najszersza jest niewątpliwie wart
        zobaczenia, nielegalna samowola budowlana w Rynku tryskająca w lecie kolorowaną
        wodą również. Najlepsze są znane w całym świecie kolorowe fasady w Rynku i na
        Ostrowie Tumskim. W ramach lekcji o "dysonansie poznawczym" proponuję wejść do
        dowolnie wybranej bramy w tak pięknie sposobem marszałka Potiomkina odnowionej
        kamienicy. Mocne wrażenia gwarantowane.

Polecam rozsypujące się estakady na Psim Polu - ze wględu na stan komunikacji
        miejskiej zarezerwuj sobie na podróż na Psie Pole co najmniej pół dnia.
        Jeśli już w tamtych rejonach jesteś - dla odmiany humoru proponuję spacer po
        najnowszym parku wrocławia - parku w Pawłowicach. Tam mieszkają ci, którzy wśród
        równych są trochę bardziej równiejsi.

Wspaniałym zwieńczeniem podróży będzie wizyta na X piętrze politechnicznego
        budynku oznaczonego numerem C-7. Jest to siedziba wydziału budownictwa
        Politechniki Wrocławskiej - przy dobrym wietrze poczujesz podmuchy w cudownie
        magiczny sposób przechodzące przez szklane, nowoczesne ściany. Ilość żeberek w
        kaloryferach w C-7 jest podejrzanie rekordowa. Pamiętaj - to siedziba wydziału
        budownictwa PWr :-)
        Weź ze sobą koniecznie aparat fotograficzny - widoki z X piętra warte są każdego
        przeciągu.

Na powrót do domu proponuję wybrać kolej jako środek lokomocji i wrocławski
        dworzec główny PKP jako miejsce startu. Tego już nie opiszę - pozwól się na
        koniec wizyty zaskoczyć.
        Rada: koniecznie pojaw się za wcześnie i bądź głodna, kup bilet i wymaszeruj z
        dworca w stronę Pl. Dominikańskiego. Po prawej stronie, po jakichś dwustu
        metrach znajdziesz pizzerię "Roma". W tej pizzerii zjesz najlepszą pizzę jaką
        udało mi się kiedykolwiek zjeść na północ od Wenecji.

Miłego pobytu życzę !
        • ert3 Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) 10.11.04, 10:55
          Leczysz swoje kompleksy na tym forum?
        • Gość: ja Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) IP: 62.233.250.* 10.11.04, 16:52
          A jeśli chodzi o kuchnię regionalną, to polecamy bar "Miś" na ul. Kuźniczej
          (niedaleko Rynku).
          • ka-8 Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) 15.11.04, 22:14
            Gość portalu: ja napisał(a):

> A jeśli chodzi o kuchnię regionalną, to polecamy bar "Miś" na ul. Kuźniczej
            > (niedaleko Rynku).

Czego od Misia?! Kurczę lubię ten przybytek, jest zajebisty. HArdcore, ale
            taki... pozytywny. :D Gościu w garniaku i squatter nad jedną stali zupą. :) No
            i ceny nie do przebicia.
            • bebiak Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) 15.11.04, 22:18
              ka-8 napisał:

> Gość portalu: ja napisał(a):
              > > A jeśli chodzi o kuchnię regionalną, to polecamy bar "Miś" na ul. Kuźnicz
              > ej (niedaleko Rynku).
              > Czego od Misia?! Kurczę lubię ten przybytek, jest zajebisty. HArdcore, ale
              > taki... pozytywny. :D Gościu w garniaku i squatter nad jedną stali zupą. :)
              >No i ceny nie do przebicia.

Jeśli chodzi o mnie to.. widziałam "Misia" - przechodziłam sobie obok i
              ujrzałam, a jakże:) ale nie wchodziłam do środka
            • Gość: hrabianka Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 22:56
              Połowę studiów żywiłam sie w Misiu. Jedzenie tam było: tanie i codziennie
              świeże, zaryzykuje nawet, że na pewno nie było niezdrowe; czym zdecydowanie
              odbiegało od Mc.Donaldsa. W ogóle żądam powrotu barów tzw. mlecznych!!!!!!!
      • jutro.bedzie.lepiej Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) 10.11.04, 11:10
        map4 napisał...
        plan wycieczki ciekawy i godny polecenia, lecz charakteryzacja godna malkontenta.
        >pizzerię "Roma". W tej pizzerii zjesz najlepszą pizzę jaką
        >udało mi się kiedykolwiek zjeść na północ od Wenecji.
        Chyba piszesz w czasie przeszłym:-)

Zapraszamy serdecznie. Wrocław jest ładnym, ciekawym miejscem do odpoczynku i zwiedzenia. Oczywiście, ma swoje minusy ale nie dla przybysza lecz głównie mieszkańców żyjących tutaj na co dzień:-(
        • Gość: optymizmu troszkę Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) IP: *.igo.wroc.pl 10.11.04, 11:47
          jutro.bedzie.lepiej napisała:

Oczywiście, ma swoje minusy ale nie dla przybysza lecz głównie miesz
          > kańców żyjących tutaj na co dzień:-(

takich płaczków ż....ch jak map4
        • map4 Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) 10.11.04, 12:17
          > >pizzerię "Roma". W tej pizzerii zjesz najlepszą pizzę jaką
          > >udało mi się kiedykolwiek zjeść na północ od Wenecji.

> Chyba piszesz w czasie przeszłym:-)

Przyznaję, ostatnio jadłem tam ze cztery miesiące temu - aż tak się pogorszyło ?
    • Gość: zróbtosama Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.11.04, 12:13
      Może, przypadkowo, miniesz mnie na Ostrowie Tumskim...Życzę miłej wycieczki
      całej rodzince. Do zobaczenia na forum...Buziaczki.
      • camilen Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) 10.11.04, 13:06
        Polecam Kurną Chatę na ulicy Odrzańskiej (na przeciw są Jatki).
        Bardzo smaczne jedzonko...
        • bebiak Dziekuję, dziękuję bardzo:-)) 10.11.04, 13:17
          Dzień dobry,
          jestem w szoku - jak to sympatycznie, że można na forumowiczów liczyć:)
          Bardzo, bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki, sugestie, propozycje - wierzę,
          że moja wycieczka będzie należała do udanych (a ja się nawet drobiazgami
          cieszę).
          Przepraszam, że sprawiłam kłopot nie korzystając z wyszukiwarki, ale -
          przyznaję uczciwie - mój czas jest tak napięty nieziemsko, że wybrałam tę
          drogę.
          Nie zawiodłam się i raz jeszcze WIELKIE: dziękuję.
          Ktoś pytał skąd przybywam do Was - odpowiadam: z Warszawy.
          Pozdrawiam Was cieplutko. B.
          • map4 Re: Dziekuję, dziękuję bardzo:-)) 10.11.04, 14:16
            bebiak napisała:

> Ktoś pytał skąd przybywam do Was - odpowiadam: z Warszawy.
            > Pozdrawiam Was cieplutko. B.

A, to na pewno będziesz zachwycona.
            • Gość: gość Re: Dziekuję, dziękuję bardzo:-)) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.04, 15:50
              Map4 widzę, że wizyta u psychiatry ci nie pomogła, wręcz odniosła odwrotny
              skutek :( Spróbuj jeszcze raz rozpocząć leczenie, tym razem być może zakończy
              się ono powodzeniem.

• Gość: Łoś_bimbacz Dziekuję, dziękuję bardzo:-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 21:18
              tekst o urokach miasta ma walory poznawcze, co prawda brakuje mi tradycyjnych
              zaklęć o mostach i wieżach stu, ale bardzo odkrywcze jest polecenie nowych
              obiektów, np. C-7, widoki z X piętra są rzeczywiście zamaszyste, a przejażdżka
              windą z nadkompletem pasażerów to też jackass.
              Wezwania do psychiatry i zarzuty komleksów innych dyskutantów są niesmaczne,
              ale to tylko dowód nikłej znajomości miasta i jego ukrytych survivalowych
              atrakcji przez zawodowych optymistów.
          • Gość: zróbtosama Re: Dziekuję, dziękuję bardzo:-)) IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.11.04, 16:45
            Wiemy, wiemy...z forum DOM. Masz tu we Wrocławiu trochę fanów.
    • Gość: Kamila Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) IP: *.provider.pl / *.provider.pl 10.11.04, 16:42
      Muszę pochwalić Twój pomysł. Ja nie jestem rodowitą Wrocławianką, pochodzę z dalekiego wschodu :P. Kiedyś sobie tak przyjechałam do Wrocławia i ... od tamtej pory marzyłam, żeby tutaj zostać. No i jakoś się udało :)

JA zwiedzałam miasto w sposób następujący: szłam sobie przed siebie aż dochodziłam do jakiegoś skrzyżowania. PAtrzyłam w każdą stronę i szłam tam gdzie mi się najbardziej podobało :) W ten sposób przemierzyłam mnóstwo kilometrów oraz mogłam się zgubić, co akurat jest uczuciem całkiem fajnym(bo w swoim rodzinnym mieście zna się niemal każdą dziurę). Wtedy wyciągałam mapę albo pytałam kogoś jak trafić do Rynku. Odkrywałam zatem Wrocław sama i mogłam sobie sama wyrobić zdanie na jego temat. Nikt mi nie mówił "o, tam to nie warto, udno, daleko itp." Powiem tak, Wrocław nie jest miastem doskonałym, żadne nie jest i takie podejście jak zaprezetował am map4 jest żałosne. Poza tym trzeba pamiętać, że miasto to nie tylko architektura ale ludzie. Oni nadają mu specyficzny klimat. A tutaj jest mnóstwo ludności napływowej. Ja odczuwam to jako większą tolerancję. Wielokrotnie spotkałam się z bezinteresowną tolerancją. Mam nadzieję, że i Ty takich spotkasz :)

Co do listy tego co warto zobaczyć, gdzie zajrzeć. Do tego co już tutaj napisano mogę ze swej strony dorzucić Synagogę Pod Białym Bocianemna ulicy Włodkowica 7. Zaraz obok niej jest niedawno otwarta knajpka Mleczarnia z niepowtarzalną atmosferą.
      Piękna jest wieża ciśnień na ulicy Wiśniowej. Niedługo ma być tam restauracja czy klub. Ciekawa jest Hala Targowa, Plac Solny, Biblioteka Uniwersytecka na ul.Szajnochy. Są bunkry :) Natomiast Dworzec Główny...dworce to domena PKP i każdy Polak wie o co chodzi. Ale jak się chce widzieć tylko to co złe, brudne, niedoskonałe to nie ma sensu żyć. Dworzec dla mnie jest przepiękny. Oczywiscie bardzo żałuję, że nie został odnowiony, wciąż liczę, że i a to przyjdzie czas.

MAm nadzieję, że poczujesz tę magię we Wrocławiu mimo takich negatywnych opinii jakie co poniektórzy wygłaszają. yczę Ci udanego weekendu i słoneczej pogody :)
    • lilimarlene1 Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) 10.11.04, 21:25
      Witaj Kochany Bebiaczku!

życzę Ci tak pięknej pogody jaka była dzisiaj(właśnie wróciłam z
      wielogodzinnego spaceru po mieście).
      Już wiesz co masz zwiedzić.
      Nie zapomnij jeszcze o Parku Południowym z pomnikiem Chopina (chociaż teraz nie
      jest tam tak pięknie jak miesiąc temu)oraz o Muzeum Narodowym i wystawach w
      Ratuszu.

Życzę Ci miłych i pozytywnych wrażeń :)

Lili

• smutas3 Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) 10.11.04, 22:20
        A na jaki ch.. masz tu przyjeżdżać ?
        Czy żle ci tam, gdzie jesteś ?
        • Gość: JAM Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.04, 14:13
          A ty chamie jak zwykle,gdzie się pojawisz tam nasmrodzisz
          • mrjulek Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) 11.11.04, 19:11
            jak ja Wam zazdroszcze tego! marze o tym, by po prostu pobyc we Wrocku, no ale
            miesiac i juz bede:) pozdrowienia dla wszystkich i zycze milego zwiedzania, a
            jest co!
            • lilimarlene1 Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) 11.11.04, 21:52
              Witaj mrjulek!

przjeżdżaj,będziesz mile widziany:)
              • bebiak Raz jeszcze bardzo serdecznie DZIĘKUJĘ:) 12.11.04, 20:20
                Wszystkim za wszystko:-)
                Nawet za pytanie: po co TAM jadę? Jadę po to, żeby obejrzeć Wrocław - jeszcze
                tam nigdy nie byłam, a jestem na tyle ciekawa innych miejsc, że jak mam chwilkę
                wolną i trochę grosza to gnam popatrzeć na coś innego, na coś czego nie ma w
                moim mieście, choć tutaj mi dobrze - zapewniam. Tym razem wymyśliłam sobie
                Wrocław i wiem, że będę po powrocie wycieczką zachwycona - po powrocie podzielę
                się z Wami moimi wrażeniami. Wszystkiego napewno nie zdołam obejrzeć ale COŚ z
                pewnością tak:)
                Raz jeszcze DZIĘKUJĘ BARDZO.
                Przygotowana do podróży już uciekam i pozdrawiam Was wszystkich cieplutko.
                B.
    • Gość: zróbtosama Re: Pojadę sobie do Wrocławia:-) IP: *.kom / *.kom-net.pl 15.11.04, 11:32
      Jakie wrażenia z pobytu we Wrocławiu?
      • bebiak Mieszkacie w pięknym mieście:-))) 15.11.04, 20:51
        Dzień dobry, wróciłam z Waszego Wrocławia i niniejszym zgodnie z obietnicą
        donoszę: jestem zauroczona:)
        Pogoda jak pewnie wiecie trochę mi plany popsuła, ale tylko trochę: sobota do
        ok. 16-tej była fatalna, a potem już było bardzo w porządku, choć zimnawo,
        wietrznie, ale i nawet słonecznie (niedziela).

W sobotę późnym popołudniem oglądałam Wrocław po zmroku - i byłam tak dziko
        zachwycona, że aż się obawiałam (niepotrzebnie!!!) rozczarowania w dzień.
        Wrocław wieczorkiem to bajka: Rynek i Ostrów zatykają swą urodą (a wędrowałam z
        przerwą na kolację) tak do 23-ciej. Ostrów - wgapiałam się w te gazowe latarnie
        jak urzeczona (a innych tamże nie dostrzegłam - genialny pomysł!). Dla pełnej
        atmosfery jak z bajki brakowało mi padającego śniegu (ale dobrze, że nie
        padał!).

Kolację (bardzo mi smakowała) zjadłam w knajpce "Pod Złotym Psem" (na
        Starówce). Niezależnie od zachwytu nad żarciem (jadłam m.in. jedną z "Patelni",
        ale nie tylko - cóż, głodna byłam jak licho) straszliwie podobało mi się
        wnętrze tej knajpki - boskie, po prostu boskie:)

Ogólnie w sobotę dużo pojeździłam samochodzikiem po mieście zanim nie
        ustabilizowała się pogoda (czytaj: przestało padać) i pogapiłam się na to i
        owo. Śliczną ulicą jest Kazimierza Wielkiego ale taki nowoczesny budynek
        (chyba Helios albo coś zbliżonego) aż razi, razi:( Hm, a myślałam, że tego
        typu pomyłki zdarzają się tylko w Warszawie (u nas wiele niestety takich
        nieprzemyślanych wetknęć jak ten Wasz "Helios").

Bardzo kontrowersyjną (jak dla mnie) jest ta fontanna ze szkła na Rynku - nie
        chcę się specjalnie narażać, ale wydaje mi się, że nie do końca jej budowa w
        takim kształcie i w takim miejscu została przemyślana:-((

Pełnego uroku wrocławskich fontann nie ujrzałam, bo były już nieczynne, ale
        pogapiłam się i na tę na Placu Solnym, i na tę chyba przy ul. Legnickiej (a
        może to Pl. 1 Maja jeszcze?) - Goliat walczący z lwem (hm, coś takiego) i
        jeszcze na inne, które napotykałam.

Na Pl. Solnym wieczorem dumałam nad kwiatami (piękne!): zimno jak licho a one
        tak sobie stoją bez żadnego zabezpieczenia. Zastanowiło mnie jak długo potem
        stoją w domach - na Placu wyglądały uroczo, szczególnie te, które spotyka się
        rzadziej:)

Przez ile mostów przejechałam i przeszłam - powiedzieć nie potrafię: wszak
        macie tego mnóstwo i dodaje to miastu wielkiego uroku:)

Niedziela (piękna pogoda!) to już od rana dreptanie na piechotę.
        Spacer rozpoczęłam od Wzgórza Polskiego (spojrzenie na Panoramę - do środka nie
        weszłam - oraz piękny widok z tej strony na Ostrów). Dalej zwiedziłam Cerkiew
        pw. Cyryla i Metodego (chyba ich? - piękny zapach - uwielbiam!), kościół na
        Piasku (?) - chyba NMP (szopki nie obejrzałam, bo tam trwała jakaś msza albo
        inne spotkanie), i Ostrów: wnętrze Katedry zachwyca (winda na wieżę w niedzielę
        od 14-tej i dałam sobie spokój z czekaniem), Kościół św. Idziego i ten drugi,
        chyba św. Marcina (z zewnątrz), Dom Jana Pawła II (świetnie wygląda w środku w
        rozumieniu połączenia nowoczesności z przeszłością!), spojrzenie na Ogród
        Botaniczny (o tej porze roku nie zachwyca ale i zachwycać nie może), spacer po
        Bulwarze Włodkowica. Gdzieś tym obszarze pogapiłam się na Halę Targową, ale nie
        umiem jej teraz zlokalizować:(

Uniwersytet - wspaniały (nowoczesny budynek wydziału prawa w tym miejscu - już
        niekoniecznie wprawia w zachwyt). Uniwerek robi z zewnątrz wrażenie nocą
        (pięknie oświetlony). W dzień zwiedzałam wnętrza: Aulę Leopoldina i tę drugą
        (hm, nie pamiętam nazwy, może to było Oratorium Marianum a może Baptysterium? -
        pewna nie jestem), wystawa w (chyba) Sali Longschamps (też nie pamiętam czy
        tak). Co do zasady uniwersytet to piękne posadzki, piękne schody i urocze
        fotografie na ścianach:)
        Na Wrocław spoglądałam z Wieży Matematycznej - wspaniała uczta dla oczu:)

Jatki po drodze - tak mi się jakoś zrobiło kiedy zobaczyłam tę tablicę "Ku czci
        zwierząt rzeźnych" :-((

Kościół Garnizonowy inaczej Bazylika Mniejsza inaczej pw. Św. Elżbiety -
        niestety krypty nie są udostępnione dla zwiedzających [pytałam] :-((

Jaś i Małgosia - przepiękne i takie słodkie: jeśli ta po prawej stronie patrząc
        od strony Rynku to Małgosia to ona jest moim nr 1, choć obie są wspaniałe.

I Pl. Solny oraz Rynek w dzień i okolice - zachwycające, podobnie jak wieczorem
        ale inaczej:-)) Na kamieniczki na Rynku mogłam się gapić w nieskończoność!
        Śliczny ten herb miasta (a skomplikowany!) ułożony z kostki.

Pyszna kawa w uroczej kafejce "Pod Słodką Borówką" a kolacja - w Readys'ie:
        cóż, jestem miłośnikiem greckiej kuchni: kalmary były zjadliwe, ale muzyka mnie
        rozczarowała (polska, polska) za to pozytywnie zaskoczył wystrój: świetnie się
        czułam:)

Z ciekawostek wrocławskich:
        - wiem, co to jest "Kredka" i "Ołówek" (widziałam, widziałam):
        - wiem, które okno w jednej z kamieniczek na Rynku nie jest prawdziwe a jedynie
        namalowane;
        - wiem, że Aleksandrowi Fredro często ginie jego pióro (aktualnie miał).

Wnioski: spędziłam w Waszym mieście wspaniale uroczy weekend, a Wrocław - moim
        zdaniem - należy do absolutnej czołówki polskich miast. I ta specyficzna
        atmosfera... - niestety, nie mamy takiej w Warszawie:( Nie mam powodu narzekać
        na cokolwiek (no, może nieco zepsute drzwi do łazienki w hotelu "Wodnik", ale
        to drobiazg, o którym już zapomniałam) a zachwycać się - a i owszem mam czym:)
        Nabyłam sobie książkę pt. "Wrocław", mogę zacząć się rozczytywać i poznawać
        szczegóły.
        Dziękuję Wam wszystkim za... wszystko:)
        Dziękuję Gosi za wieczorne sobotnie opowieści o Wrocławiu, a Oli i Pawłowi - za
        niedzielne:)
        I mam wrażenie, że jeszcze wrócę. Kiedy - nie wiem ale napewno wtedy kiedy
        będzie zielono:)
        Pozdrowienia dla wszystkich z Wrocławia.
        Jeśli przekręciłam jakąś nazwę - to bardzo bardzo przepraszam. B.
        • Gość: zróbtosama Re: Mieszkacie w pięknym mieście:-))) IP: *.kom / *.kom-net.pl 15.11.04, 21:18
          To widzę, że zawitałaś do Cerkwi Na Piaskach...Ksiądz Eugeniusz jest bardzo
          gościnny i życzliwy. Trafiłaś na mszę?
          Fontanna w Rynku pasuje jak wół do karety i kosztowała ciężkie pieniądze...zbyt
          ciężkie...Niestety Słoneczko Karpat postawił na swoim...to chyba nawet samowola
          budowlana. Miała istnieć krótko ale to się nieziemsko przedłuża...wbrew woli
          wielu mieszkańców.
          Zapraszamy serdecznie latem.
          • squat_kromera Re: Mieszkacie w pięknym mieście:-))) 15.11.04, 21:46
            Gość portalu: zróbtosama napisał(a):

> To widzę, że zawitałaś do Cerkwi Na Piaskach...Ksiądz Eugeniusz jest bardzo
            > gościnny i życzliwy. Trafiłaś na mszę?
            > Fontanna w Rynku pasuje jak wół do karety

Pasuje jak ksiądz Eugeniusz do gościnności i życzliwości.

i kosztowała ciężkie pieniądze...zbyt
            >
            > ciężkie...Niestety Słoneczko Karpat postawił na swoim...to chyba nawet
            samowola
            >
            > budowlana.

Nie.

> Miała istnieć krótko ale to się nieziemsko przedłuża...

Chętni do zarobku na jej ewentualnej rozbiórce są coraz natarczywsi.

> wbrew woli
            > wielu mieszkańców.

Ale dla ścisłości, zgodnie z wolą przytłaczającej większości + naszego squatu.

> Zapraszamy serdecznie latem.

Zrozumiesz w czym jej urok jak tryśnie wodą.

Do zobaczenia!
        • Gość: erni Re: Mieszkacie w pięknym mieście:-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 21:24
          Bardzo milo ze do nas wpadlas!! Zapraszamy na wiosne. Zostalo Ci jeszcze
          ogladanie ogrodów, Japońskiego, Botanicznego i Parku szczytnickiego, kompleksu
          Hali Ludowej i ZOO. No i oczywiscie rejs statkiem po Odrze. A czy w Panoramie
          Racławickiej byłaś?? Jesli nie to nie masz wyjscia musisz wrócić!!

>na Starówce
          PS. U nas jest Stare miasto i Rynek. :)))
        • ka-8 Re: Mieszkacie w pięknym mieście:-))) 15.11.04, 22:26
          No to witamy wśród "złapanych" na Wrocław! :) Znajomi mówili że ludzie
          przyjeżdżają do Wrocka, i tak po prostu się w nim zakochują (jak ja). :)

W wolnej chwili polecam zagłębienie się w stronę zbierającą chyba największą
          dokumentację fotograficzną Wrocławia w jednym miejscu:

www.wroclaw.dolny.slask.pl
          • Gość: erni WRATISLAVIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 22:28
            Ta jest bardziej przejrzysta dla początkujących:
            www.wratislavia.net/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka