Dodaj do ulubionych

Boicie się pająków?

04.05.02, 01:07
Zrobiło się ciepło, okna pootwierane i robactwo włazi do domu. Dzisiaj
wciągnęłam do odkurzacza (to mój sposób na pajole) dwie tarantulopodobne
bestie. Jedna była wielkości mojej dłoni (no, może trochę przesadzam...), druga
chyba młodsza, bo mniejsza.
Najstraszniejsze chwile przeżyłam zeszłej jesieni, jak pająk (włochaty) wyszedł
z trampka, który właśnie chciałam ubrać na spacer z Psem. Całe szczęście, że
nie włożyłam stopy bez poruszenia butem...
Ja się ich nie boję, ale brzydzę okrutnie - dlatego nie roztrzaskuję na ścianie
czy podłodze, tylko wciągam do odkurzacza, po czym zapełniam świństwami.
Jaki macie sposób na pająki (a może pozwalacie im współistnieć?)???
Obserwuj wątek
    • Gość: bromden Re: Boicie się pająków? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.02, 01:23
      leszek miller sie boi pajakow
      • Gość: Jajaccek Re: Boicie się pająków? IP: *.chicago-16-17rs.il.dial-access.att.net 04.05.02, 04:42
        Szmajda sie nie boi to Millera obroni.A koncu funkcyjny jest.A pajakow nie ma
        sie co bac.Jak sie taki chce osiedlic na dluzej, to ja go do szklaneczki i za
        okno.
        • isis! Re: Boicie się pająków? 04.05.02, 08:47
          Gość portalu: Jajaccek napisał(a):

> pajakow nie ma sie co bac.Jak sie taki chce osiedlic na dluzej, to ja go
          > do szklaneczki i za okno.

Dawno temu, kiedy nie znałam jeszcze sposobu z odkurzaczem, bestia była tak
          wielka, że bałam się ją utłuc (mama zabroniła plamić tapetę), poza tym jakaś
          nietypowa. Pobiegłam więc po sąsiadkę - biolożkę na pomoc.
          Znała sposób ze szklanką (słoikiem), ale tu okazał się nieprzydatny - łapki
          wystawały poza! A ja najadłam się strachu pomieszanego z obrzydzeniem, bo
          dotykanie (nawet przez szkło) pająka nie jest przyjemne, zwłaszcza kiedy fika
          odnóżami na zewnątrz (otwór słoika przysłoniłam tekturką)...

• samozycie Re: Boicie się pająków? 06.05.02, 11:44
            No ja sie za to boje myszy :)
      • Gość: bromden o przepraszam, pomylilem arachnofobie z agorafobia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.02, 17:23
    • Gość: Wiktor Re: Boicie się pająków? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 09:40
      Mówią,że dom w którym są pająki jest domem szczęśliwym,czy tyczy się to też
      trampka ?
      • Gość: kirkol Re: Boicie się pająków? IP: *.magma-net.pl 04.05.02, 10:31
        nie wolno bac sie pajakow, sa potrzebne i fajne .Jesli widzimy jeszcze
        stworzenia typu pajak moze sie uda uratowac nasz swiat.Cieszmy sie ze sa i chca
        u nas mieszkac, chyba ze zajmuja za duzy metraz no to go do sloika i gdzies
        spokojnie wyprowadzic.Pajak tez czlowiek
        pozdro
        • Gość: qba22 Re: Boicie się pająków? IP: 2.4.STABLE* / 192.168.0.* 04.05.02, 15:49
          zgadzam sie z przedmowca:)))
          hoduje ptasznika i ...zaczalem traktowac go nie inaczej niz np traktuje sie
          zlowie...nie biore go na reke, bo nie chce, bo moze sam troche sie boje
          pajakow, ale dotykam go czasem..
          lek przed pajakami to lekki atawizm z czasow jaskiniowych..da sie jednak go
          zwalczyc.
          Zachecam do przyjrzenia sie zyciu owadow a wtedy pajaki (jako ze podobne) tez
          jakos stana sie bardziej przyjemne, czego Panstwu zycze. Mozna tez przejsc sie
          do ZOO czy sklepu zoologicznego i tam poogladc sobie pajaki - wystarczy pare
          minut obserwacji i krzyki na widok pajakow nie beda juz takie donosne...(male
          toto i niegrozne)..
    • Gość: eM A iKS Re: Boicie się pająków? IP: *.t9.ds.pwr.wroc.pl 04.05.02, 11:36
      Ja siem boję pająków, ale nie panicznie. Mam coś takiego, że mogię go złapać w
      papierek i za okno, ale broń Boże by mnie on dotknął. Poza tym moja żona też
      się tego boi i czasem ona narobi większej paniki niż ja i wtedy dopiero jest
      ciekawie. :))
      Pozdrawiam
    • Gość: Kociątko Re: Boicie się pająków? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.02, 12:55
      bać to się nie boję, ale nie lubię. jak takie cos bez pozwolenia mi sią do
      mieszkanka sprowadza to jestem bezlitosna. wczoraj 2 załatwiłam - ale skąd sie
      takie wielkie wzięły to nie wiem. licząc z odnóżami to po dobre 10 cm miały.
      brrr..
      • Gość: jarq Re: Boicie się pająków? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.02, 14:33
        "Spiderman is having me for a dinner tonight" :)) Właśnie sobie uświadomilem,
        dzięki temu wątkowi, że cierpię na lekką odmianę arachnofobii. Hmmm, trza to
        sprawdzić empirycznie... Kici, kici, taś, taś...gdzie jesteś tarantulko?
        • Gość: Kociątko jarq!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.02, 14:35
          na tarantulę kici kici wołasz? rrrrrrr
          • Gość: jarq Re: jarq!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.02, 16:35
            Gość portalu: Kociątko napisał(a):

> na tarantulę kici kici wołasz? rrrrrrr

No tak! Podejrzewałem, że mi się za "kici" pazurami dostanie...ale wiesz,
            próbuję sobie za wczasu pajęczy szok złagodzić...
    • Gość: border Re: Boicie się pająków? IP: *.pai.net.pl 04.05.02, 22:13
      Gdybym to-to wciagnela w odkurzacz- musialabym go z zawartoscia wyrzucic! Tak
      sie boje!
      • arvena Re: Boicie się pająków? 05.05.02, 19:36
        ja się boję i brzydzę a oglądanie okazów w zoo i sklepach zoologicznych wcale
        nie pomaga:(
        w życiu bym tego nie wzięła do słoika czy szklanki- no chyba że byłby to
        taki "zegarek" ale nie quasi-tarantula...
        brrr paskudztwo:((
        teraz mieszkam na 8 piętrze i liczę że tu nie wlezą:)
        • Gość: Wiktor Re: arvena IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.05.02, 20:16
          Obyś się nie przeliczyła. Mieszkaniec ósmego. ;-)
    • Gość: mjot Re: Boicie się pająków? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.02, 20:30
      Mieszkam w drewnianej, 110-letniej chałupie w „krzakach”. Razem ze mną mieszka
      mnóstwo przeróżniastych pająków. Mieszkamy już tak sobie dwanaście lat i
      jeszcze żyję!
      Wniosek?
      Nie są morderczymi istotami czyhającymi w trampku na moment mojej nieuwagi by
      rzucić się na mnie w celu skutecznej eliminacji!

Pająki są wynoszone z domu bardzo delikatnie by nie uszkodzić im ich
      kruchutkich kończynek. Czyni to przeważnie moja zdecydowanie lepsza połowa,
      która już też zrozumiała, że „Opatrzność” na darmo takiego zwierzaka nie
      wykombinowała!
      Pająk jest nam (nie koniecznie w mieszkaniu) tak samo potrzebny jak wszystkie
      inne istoty małe i duże!
      Podczas eksmisji należy dołożyć wszelkich starań by przeżywającemu przecież
      wprost proporcjonalnie do swej „maleńkości” większe przerażenie od nas
      stworzeniu przysporzyć możliwie jak najmniej stresów! Zabijanie to skrajna
      ostateczność! Napisane jest przecież „nie zabijaj” i nie ma nigdzie komentarza,
      że nie dotyczy to pająków!

Na stronie... A jak tam słowiki?

Najniższe ukłony!
      Radzący jednak pająka polubić M.J.
      • yetta Re: Boicie się pająków? Do Mjot... 05.05.02, 22:10
        Pająków nie zabijam. Zmieniam im tylko adres siedziby.
        A korsarze na długich cieniutkich łapkach nawet mi się podobają .
        Wystarczy miejsca dla nas wszystkich. A poza tym przeciez mnie nie zjedzą ?
        Róznica proporcji :)
        Pozdrawiam.
        A tak przy okazji mam pytanie do Mjot: Czy komary bardzo Wam dokuczają ?
        • Gość: mjot Do Yetty IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.02, 19:34
          Witam!
          Bardzo mnie zbudowała Twoja „ludzka” postawa wobec pająków! Wszak tak przecież
          pożytecznych żyjątek!
          A komary? Proszę sobie wyobrazić, że w tym roku jeszcze nas nie napastowały,
          jak również słynne ostatnio meszki. W latach poprzednich bywało różnie czasem
          nawet ciężko!
          A tak szczerze... to najbardziej przykre wspomnienia związane z
          komarami to jednak mamy z czasów Wrocławskich!!!
          Najniższe ukłony!
          Spieszący z donosem M.J.
          • yetta Re: Do mjot 06.05.02, 22:11
            Dziękuję za odpowiedż.
            Myślę, ze osoby mające bliższy kontakt z naturą inaczej reagują na
            obecnośc w naszym otoczeniu "stworzonek" różnego rodzaju.
            Zresztą wkrótce wakacje więc będzie okazja, żeby zobaczyc "co w trawie piszczy" i posłuchac "jak chrząszcz brzmi w trzcinie".
            Obserwacja takiego "mikrokosmosu" relaksuje nie mniej niż słuchanie szumu fal i przesypywanie piasku z ręki do ręki na plaży. Sprawdziłam.

Pozdrawiam i życzę niekomarowego lata. Sobie też, bo przecież za miesiąc
            rozpoczyna się sezon pierogowo-jagodowy...
    • Gość: Tirsa Re: Boicie się pająków? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.02, 23:36
      nie boję się wcale....
      brzydzę w granicach rozsądku...
      znaczy nie przepadam, jak po mnie łażą (zwłaszcza te grube, z krótkimi
      nóżkami)... ale też nie przeszkadza mi, gdy mieszkają w moim pokoju (dopóki po
      mnie nie łażą) :-)....
      zdecydowanie wolę pająki niż muchy :-)))
      • Gość: jaga Re: Boicie się pająków? IP: *.25.116.227.unregistered.k.pl 06.05.02, 09:31
        Podobnie jak Tirsa nie boję się pająków, czego tu się bać, są takie małe i
        zawsze uciekają. Nigdy świadomie żadnego nie zabiłam. Łapię je przez chusteczkę
        higieniczną i wyrzucam za okno. Pająk, o dziwo, jest w dotyku twardy bo jest
        pokryty chitynową skorupką.
    • Gość: STrup Wcale sie nie boje IP: *.chem.uni.wroc.pl 06.05.02, 11:36
      Do mojego domu, latem, pajaki wala drzwiami i oknami. Poniewaz sa to stworzenia
      nadzwyczajnie pozyteczne (komary!!!), wiec unikam jak moge drastycznych
      rozwiazan w rodzaju odkurzacza czy packi. Po prostu delikatnie chwytam pajaki w
      reke i wynosze na zewnatrz.
      Jak sie to raz-drugi zrobi, to wszelka niechec do tych cichych, bezbronnych
      stworzonek znika i najwiekszy pajak nie robi zadnego wrazenia.
      Zreszta one wcale nie gryza. Slowo honoru!
    • Gość: Jarosz Re: Boicie się pająków? IP: *.vogel.pl 09.05.02, 17:34
      Nie boję się pająków i ich nie zabijam, bo lubię te stworzonka :-)))
      • Gość: beatice Re: Boicie się pająków? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.02, 18:31
        Oj, ja tam nie przepadam za tymi stworzonkami. Kiedyś je brutalnie zabijałam,
        ale ktoś mi powiedział, że pająk w domu oznacza szczęście i już tego nie robię.
        Teraz pajączka kulturalnie zapraszam na kawałek gazety i wynoszę za okno.
        Czasem mi się to udaje. Ale nigdy nie złapię pająka za nóżkę (brrrr..).
        pozdrawiam:)
    • bobopik Re: Boicie się pająków? 09.05.02, 22:52
      jka mozesz postepowac w tak okrutny sposob z tymi pieknymi i niesamowicie
      inteligentnymi stwozreniami. pajaki sa abrdzo milutkie, slodziutkie,
      kochaniutkie a do tego tak fajnie sie potrafia bawic z kazdym z nas. wierzcie
      mi, ze pajaki, szczegolnie te duze z rodziny ptasznikow (np. kedzierzawy) sa
      przyjacielsko nastawione do czlowieka i potrafia z nim wspolistnied w jednym
      pokoju. wyobrazcie sobie jak fajnie ejstb kiedy po brzuichu chodzi wam takie 8
      wlochatych nozek:)))) jakie to musi byc sliczne!!!!
      • Gość: hectic Re: Boicie się pająków? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.02, 09:11
        Bożżże ty sam nie wiesz co mówisz !!! ty bys tego nawet do reki nie wzial :)
        hmmm co ci sie tak literki mieszaja podejrzanie, co ??? wiesz może w stanie
        nietrzezwym sie lepiej nie wypowiadaj na forum ;) a co do
        pajakow .......NIGDY, nawet jakbym sie starala to nie zaakceptuje tego
        swinstwa na ziemii. hehehe bobopik wie to doskonale :) pozdr.
        • ludkaa Re: Boicie się pająków? 10.05.02, 18:06
          bardzooo
        • bobopik Re: Boicie się pająków? 10.05.02, 19:02
          oj ty maly herticzku. nie wierzysz mi ze mozna współistnieć (to to slowo
          ktorego nie moglas zrozumiec)razem z ptasznikami - one sa takie piekne. a jak
          mi nie wierzysz to chodz ze znma do sklepu zoologicznego w leclerku i tam
          pobawimy sei z dwoma pajaczkami - moze tam nie wpadniesz w panike jak w
          galerii????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka