Dodaj do ulubionych

S3-wkrótce ruszy budowa?

IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 22.11.04, 22:48
Rusza remont krajowej "trójki"?

Tomasz Ziemba, Majka Majewska 22-11-2004 , ostatnia aktualizacja 22-11-2004
21:29

Jeśli znajdą się pieniądze, za rok ruszy budowa drogi ekspresowej S-3 z
Lubawki na Pomorze. Dzięki niej kilka dolnośląskich miast zyska obwodnice

O planach przebudowy drogi poinformował wiceminister infrastruktury Jan
Ryszard Kurylczyk. Droga ekspresowa - obok autostrady A1 - to najpilniejsze
inwestycje, jakie powinien przeprowadzić w najbliższym czasie rząd.

Projekt budowy nowej "trójki" jest już gotowy. Dwujezdniowa droga (po dwa
pasy ruchu w każdą stronę) przetnie autostradę A4 w okolicach Legnicy. Ale to
nie wszystko. Aby sprawnie można było nią przejechać, powstaną obwodnice
trzech dolnośląskich miast - Lubina, Bolkowa i Jawora. Kiedy ruszą pierwsze
prace?

- Jeśli szybko znajdą się pieniądze, to na przełomie 2005 i 2006 roku - mówi
Jacek Oszytko, po. dyrektor wrocławskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg
Krajowych i Autostrad.

Kilometr nowej trasy może kosztować ponad 3,5 miliona euro. Możliwe, że
ministerstwo będzie starało się pozyskać na ten cel fundusze z Unii
Europejskiej.

Na początku przyszłego roku program budowy dróg ekspresowych i autostrad
zostanie przedstawiony rządowi. Aby wszedł w życie, musi go zaakceptować
Sejm. Przebudowa krajowej "trójki" ma połączyć przejście graniczne w Lubawce
ze szczecińskim portem.

Wczoraj prezydenci miast Dolnego Śląska razem z marszałkiem województwa
wystosowali apel do rządu i parlamentarzystów, by wsparli inicjatywę budowy
drogi ekspresowej S-8 łączącej Wrocław, Łódź i Warszawę. "Nasz region, mimo
że jest trzeci pod względem potencjału ludzkiego, ekonomicznego i
kulturowego, ciągle nie ma godnego XXI wieku połączenia drogowego ze stolicą
kraju" - można przeczytać w apelu.

Obserwuj wątek
    • Gość: jakub.s NARESZCIE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:53
      bedzie polaczenie z Pragą! Zadna informacja o zadnych drogachmnie tak nie ucieszy jak to, ze bedzie droga do PRagi w koncu!!!! Obecnie trojka to IMO najniebezpieczniejsza droga na DŚ.........

Czy ktos z Was wie, jak wygląda odcinek Lubawka-Praha?
      • smi Re: NARESZCIE!!!!! 23.11.04, 07:52
        Co do S-3 na odcinku południowym Legnica (A-4) - Lubawka, to jako droga
        ekspresowa 2/2 ma biec śladem lokalizacyjnym dla autostrady A-3. Dlaczego?
        Ponieważ uwarunkowania terenowe nie pozwalają na wykorzystanei do tego celu
        istniejącej DK3 :-)
        • Gość: jester Re: NARESZCIE!!!!! IP: 195.117.40.* 23.11.04, 09:06
          Jak już pisałem. S3 od Szczecina do Legnicy zupełnie jest bez sensu, bo niemcy
          i czesi i tak się już dogadali dzięki millerowi, że ich produkty maja jeździć
          do hamburga a nie szczecina. więc nie wiem po co budować to s3?
          • Gość: Garym S3 jak najbardziej potrzebna IP: *.sie.siemens.at / 193.81.246.* 23.11.04, 09:35
            Po pierwsze ta droga ma sluzyc przede wszystkim potrzebom krajowym (chocby
            dojazd nad morze i pobudzenie terenu przygranicznego). Jest to jedna z glownych
            arterii krajowych i tylko dzieki malemu zurbanizowaniu terenow przez ktore
            przebiega wypadala wiecznie z planow budowy autostrad (ta historia powtarza sie
            od lat 70). Ale moze nawet to lepiej ze bedzie to bezplatna ekspresowka zamiast
            platnej autostrady.
            Po drugie na Czechy i Niemcy to nie koniec swiata, zreszta jaki bylby sens
            jechania przez Polske na S3 jezeli towary ma byc przewieziony z Czech do
            Niemiec. Droga S3 bedzie najkrotszym korytarzem z poludnia na polnoc Europy (cos
            na ksztalt szlaku solnego tyle ze jeszcze bardziewj na polnoc). Jako taka bedzie
            sluzyla do transportu znacznej wiekszosci towarow ze Skandynawi na Balkany i
            odwrotnie. Wystarczy spojrzec na mape zeby to sobie uzmyslowic.
            Dodatkowy rzut okiem na mape Polski uzmyslawia ze jest to najkrotsze mozliwe
            polaczenie przez polske na osi polnoc - poludnie. Kazda inwestycja drogowa w tym
            zaniedbanym pod takim wzgledem kraju cieszy. Nie rozumiem wiec co koledze
            Jesterowi przeszkadza budowa takiej drogi. Moze wolalby wydac spoleczne3
            pieniadze na dofinansownaie np. KRUS'u
            • smi Re: S3 jak najbardziej potrzebna 23.11.04, 10:19
              Gary,

bardzo dobrze pojmujesz to, czego nie potrafi, niestety, pojąć nasz kolego
              Jester :-)
              Po prostu S-3 należy do korytarza E-65, który łączy Skandynawię az z
              Przylądkiem Peloponez :-) Czy tzreba coś jeszcze dodawać?
              • Gość: jester Re: S3 jak najbardziej potrzebna IP: 195.117.40.* 23.11.04, 10:40
                Trzeba. Bo mnie to nie przekonuje. Droga ma sens jak się ekonomicznie zwróci.
                To że będzie lepiej jak powstanie dla wszystkich, którzy bedą mieli tereny przy
                niej jest oczywiste. Tyle, że dla mnie - wrocławianina nie ma żadnego zaczenia
                czy Szczeciniacy będą mieli drogę, czy nie. Grzeje mi to. Dla mnie liczy się
                szybszy dojazd do Pragi, do kaimennogórkiej strefy ekonomicznej. A nie do
                Szczecina.

I nie pisz mi tu o koleżeństwie SMI, prosze cię uprzejmie, bo akurat ja i ty
                żadko się zgadzamy w czymkolwiek. ja nie obrażam unikogo stwierdzeniami, że
                ktoś jest matołem albo czegoś nie pojmuje - tak jak ty to robisz. I jezszcze
                jedno a propos naszego koleżeństwa - i wykrzyknik zawsze się izolowaliście. Nie
                rozumiem dlaczego w związku z tym mamy być kolegami?
                • smi Re: S3 jak najbardziej potrzebna 23.11.04, 10:46
                  Jester,

trasa S-3 nie łączy tylko dwóch punktów na trasie, lecz wiele punktów
                  węzłowych, ogólnie S-3 - E-65 to połączenie południkowe Europy Południowej z
                  Północną :-)
                  Z Wrocławia do kamiennogórskiej SSE miała biec A-8 od AOW do Starych Bogaczowic
                  (A-3/S-3), inaczej nie będzie normalnego połączenia tej klasy na tym kierunku :-
                  )

Jester, niestety, ale Cię nie obrażam, tylko zwróciłem Ci uwagę - a to, zauważ
                  jest różnica :P
                  I wybacz, ale nie o koleżeństwie traktuje ten wątek :P
                • Gość: Garym Re: S3 jak najbardziej potrzebna IP: *.sie.siemens.at / 193.81.246.* 23.11.04, 16:09
                  Chyba twoje stanowisko jest odosobnione na tym forum co mnie bardzo cieszy.
                  Wynika ono z jakiegos megalomanstwa wroclawskiego. Droga S3 nie jest budowana
                  tylko dla Wroclawian (chociaz rowniez im bedzie sluzyla w duzym stopniu) ale dla
                  wiekszej ilosci ludzi ktorzy rowniez placa podatki. Ludzi w Szczecinie grzeje
                  budowa A4 i A18 a tez w jakis sposob sie na nia loza (budowana jest z srodlkow
                  panstwowych m.in.). A watpie zeby ruch na A18 do Olszyny, nie wspominajac juz o
                  Pradze, byl wiekszy niz na S3 od Legnicy na polnoc (szczegolnie latem). A przy
                  okazji moge cie zapewnic ze sam Szczecin jako miasto, bez S3 sobie by poradzil.
                  Polaczenie autostradowe z Berlinem i dalej z Europa, jako jedyne obecnie duze
                  miasto w Polsce, juz ma.Duzo wiekszym priorytetem jest polaczenie z Poznaniem,
                  Warszawa i Gdanskiem.
                  • smi Re: S3 jak najbardziej potrzebna 24.11.04, 07:37
                    Garym,

powytórzę raz jeszcze, także i Tobie - drogi szybkiego ruchu to nie mój
                    prywatny folwark :P
                    Każda droga szybkiego ruchu budowana pomiędzy punktem A i B przez C i D, nie
                    służy tylko i wyłącznie ruchowi generowanemu przez A, B, C i D :-)
                    Ciąg E-36/E-40 służy także ruchowi z Europy Zachodniej, E-65 i E-67 Skandynawii
                    i Europie Południowej itd. ...
                    • Gość: Garym Re: S3 jak najbardziej potrzebna IP: *.sie.siemens.at / 193.81.246.* 24.11.04, 08:48
                      Hej smi,

Nie masz sie co pieklic bo ja sie calkowicie z Toba zgadzam, a moj komentarz
                      dotyczyl wypowiedzi Jestera
        • Gość: jester Re: NARESZCIE!!!!! IP: 195.117.40.* 23.11.04, 09:06
          Jak już pisałem. S3 od Szczecina do Legnicy zupełnie jest bez sensu, bo niemcy
          i czesi i tak się już dogadali dzięki millerowi, że ich produkty maja jeździć
          do hamburga a nie szczecina. więc nie wiem po co budować to s3?
          • Gość: Mezopot Re: NARESZCIE!!!!! IP: *.hutmen.pl 23.11.04, 09:19
            >bo niemcy i czesi i tak się już dogadali dzięki millerowi, że ich produkty
            >maja jeździć do hamburga a nie szczecina. więc nie wiem po co budować to s3?
            Nie ma czegoś takiego jak dogadanie. Na wolnym rynku decyduje konkurencja.
            Jeśli Czechom będzie się bardziej kalkulowało korzystać z portu w Szczecinie to
            będą tam wozić produkty. Droga S-3 ma sprawić min. żeby im się kalkulowało.
            Poza tym do Szczecina jest bliżej niż do Hamburga.
            • smi Re: NARESZCIE!!!!! 23.11.04, 09:51
              Jester!

piszesz banały, które czytasz w różnych "mondrych" artykułach, pisanych przez
              różnej maści pismaków :P
              Po pierwsze S-3 ma służyć aktywizacji zachodniej ściany Polski, po drugie ma
              ułatwić dojazd do portów Szczecin-Świnoujcie, po trzecie połączyć je z
              południem Europy (Praga, Wiedeń, Bratysława itp.), a po czwarte trasa E-442 z
              podłaczeniem do B-178 to lokalne połaczenie gospodarcze. Do tranzytu służy A-17
              Drezno-Praga :-)
              Zresztą Berlin już teraz przychylniej patrz się na Szczecin, niz na Rostock,
              chociazby ze względu na trudności z budowa A-28 :-)
          • Gość: Garym Re: NARESZCIE!!!!! IP: *.sie.siemens.at / *.siemens.at 23.11.04, 09:43
            Ach, bo jeszcze nie doczytalem dokladnie
            >S3 od Szczecina do Legnicy zupełnie jest bez sensu
            Czyzby kolega sugerowal ze na kierunku Legnica-Lubawka jest znacznie wiekszy
            ruch niz na kierunku Legnica-Szczecin? Bo uwaga dotyczyla tylko tego odcinka.
            A w kierunku na Lubawke (Prage) kto bedzie jezdzil? Wroclawianie ktorzy wyjada
            na weekend do Pragi ewentualnie gdzies dalej na wakacje. Nawet z punktu widzenia
            tylko Wroclawia S# w kierunku na Szczecin jest duzo bardziej sensowna.
    • Gość: adx Re: S3-wkrótce ruszy budowa? IP: *.infotel.wroc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 08:34
      Jak się znajdą pieniądze to będzie .... Panowie nie podniecajcie się. Jak
      chcecie wiedzieć jak GDDKiA buduje drogi ekspresowe to zapoznajcie się z budową
      drogi S-69 Zwardoń - Żywiec (raptem 27 km). Rok temu figurowała w planach jako
      droga ekspresowa a w tegorocznym planie już jej nie ma. Znajduje się natomiast
      w planie jako przebudowa. Nie wiem na czym ma ona polegać pewnie na położeniu
      nowego dywanika na wąskiej drodze.
      • radiks Re: S3-wkrótce ruszy budowa? 23.11.04, 16:51
        Dokładnie - pisałem już wcześniej na głównym forum ale powtórzę to tutaj.
        Czesi mają umowę międzypaństwową z RP, która mówi, że ich projektowana
        autostrada D11 (która pewnie będzie jednak ekspresową R35(?)) ma być połączona w
        Lubawce z autostradą A3. Co prawda ten odcinek od Hradca Kralowe do PL jest
        dopiero w planach i są poważne starcia z ekologami ale tam przynajmniej coś się
        dzieje i do 2011 ma być zbudowana autostrada (lub dwujedniowa ekspresówka) do
        granicy. A w naszej kochanej RP co?
        S3 w planach obecnych kończy się w Legnicy. Po roku 2013 mooooże ruszą z budową
        do Lubawki, tymczasem to co funkcjonuje jako DK3 między Lubawką a Bolkowem to
        kpiny (kręta, wąska ścierzka) a nie droga krajowa a co dopiero europejski
        korytarz transportowy.
        • Gość: Mezopot Re: S3-wkrótce ruszy budowa? IP: *.hutmen.pl 24.11.04, 08:56
          > tymczasem to co funkcjonuje jako DK3 między Lubawką a Bolkowem to
          > kpiny (kręta, wąska ścierzka) a nie droga krajowa a co dopiero europejski
          > korytarz transportowy.
          Gwoli ścisłości to na wymienionym odcinku to jest DK5. Ale przyznanie tej
          wąskiej i krętej ścieżce do tego obsadzonej szczelnie drzewami statusu drogi
          krajowej to kpina w żywe oczy. Zime utrzymanie tej dorgi również jest adekwatne
          do jej standardu.
    • Gość: Mezopot Re: S3-wkrótce ruszy budowa? IP: *.hutmen.pl 24.11.04, 10:02
      A ciekawe kiedy dokończą obwodnicę Nowej Soli. Południowy odcinek oddano w 1999
      roku a północnego dotąd nie zaczęto. To chyba najgorszy odcinek DK 3 obok
      odcinka Sulechów - Gorzów Wlkp. Ale i tak w porównaniu do innych dróg z
      Wrocławia nad morze trójka jest nalepsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka