Dodaj do ulubionych

Plac za hotelem Wrocław

IP: *.*.*.* 17.07.01, 15:42
Odwiedziłem niedawno Wrocław po długiej przerwie.
Miasto pięknieje i robi wrażenie.
Przerażenie budzi jednak olbrzymi pusty plac za hotelem Wrocław.
Taka dziura w środku miasta!

Ktoś zna przyczyny takiego stanu rzeczy?

Obserwuj wątek
    • Gość: Roberto Re: Plac za hotelem Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.01, 19:54
      Gość portalu: miro napisał(a):

> Odwiedziłem niedawno Wrocław po długiej przerwie.
      > Miasto pięknieje i robi wrażenie.
      > Przerażenie budzi jednak olbrzymi pusty plac za hotelem Wrocław.
      > Taka dziura w środku miasta!
      >
      > Ktoś zna przyczyny takiego stanu rzeczy?

Ten teren to opowieść na dłuższy post, ale niech będzie:
      Na tym terenie, wartym obecnie blisko 200 mln $ (grunt) ma powstać taki
      wrocławski"Manhattan - tzw Centrum Południowe. Łączne inwestycje na tym terenie
      (nie licząć ceny zakupu gruntu) mają wynieść około 500-600 mln $. Miasto chce
      wejść do spółki z przyszłym inwestorem, a raczej inwestorami (konsorcjum(, które
      miałyby na tym terenie inwestować i budować. Ma tu powstać min: 2 hotele /3 i 4
      * - łącznie z prawie 800 miejscami),wielkie centrum kongresowe zhalą na 2000-
      3000 miejsc-centrum kongresowe, 3 wysokie biurowce *(przynajmniej 20 p), kilka
      mniejszych budynków mieszczacych apartamenty , biura, usługi, lokale handlowe).
      Wszyscy - miasto i potencjalni inwestorzy czekają na lepszą koniunkturę na budowę
      takiego CENTRUM. Całe to centrum ma mieć łączną pow użytkową blisko 200-250 tys
      m2, a w tej chwili nawet w Warszawie nie ma takiego zapotrzebowania na tak duże
      centrum wielofunkcyjne zlokalizowane w jednym punkcie miasta. A więc realizacja
      tego projektu czeka na lepsze czasu (może na wejście Polski do UE).
      POZDRAWIAM !
      >

• Gość: tadek Re: Plac za hotelem Wrocław IP: 213.76.92.* 17.07.01, 21:38
        W miejscowym planie zagospodarowania to miejsce jest przeznaczone pod
        stacjonowanie cyrkow. Ot, karma taka.
        • Gość: Roberto Re: Plac za hotelem Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.01, 21:41
          Nie w miejscowym planie zagospodarowania kolego! Cyrki i wesołe miasteczka tam
          się rozkładają , bo to ścisłe centrum miasta i duży teren (no i nie przeszkadza
          się okolicznym mieszkańcom-zakłócanie spokoju)
          Pzdr !
          • Gość: tadek Re: Plac za hotelem Wrocław IP: 213.76.92.* 17.07.01, 21:51
            Zaiste, robie sobie jaja. Szkoda, ze dotychczasowe inwestycje nie zostaly tam
            skierowane np. te z ul. Strzegomskiej. Z drugiej strony hotelu jakis idiota
            sprzedal teren pod stacje benzynowa i smieszny parking, zamiast pod usugi
            centrotworcze. Tym samym na lata w najbardziej reprezentacyjnym miejscu miasta
            bedziemy mieli cyrki i karuzele. Ale jakze pasuje to do wizerunku naszego
            wesolego miasteczka!
            • Gość: Roberto Re: Plac za hotelem Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.01, 22:01
              Gość portalu: tadek napisał(a):

> Zaiste, robie sobie jaja. Szkoda, ze dotychczasowe inwestycje nie zostaly tam
              > skierowane np. te z ul. Strzegomskiej. Z drugiej strony hotelu jakis idiota
              > sprzedal teren pod stacje benzynowa i smieszny parking, zamiast pod usugi
              > centrotworcze. Tym samym na lata w najbardziej reprezentacyjnym miejscu miasta
              > bedziemy mieli cyrki i karuzele. Ale jakze pasuje to do wizerunku naszego
              > wesolego miasteczka!

Wiem, wiem, że żartowałęś z tym cyrkiem i planem zagosp tego terenu. Co do
              inwestycji ze Strzegomskiej, to ja osobiście wolałbym, by na terenie przy
              Poltegorze powstało coś ambitniejszego architektonicznie i ładniejszego dla oka
              niż Milenium Tower na Strzegomskiej (choć do wyglądu tego biurowca nic nie mam) ,
              czy nawet bardzo odważnego architektonicznie projektu biurowca EGG Intakus na
              Nowym Dworze (Skrzyz Strzegomskiej)- obok Hali Strzegomskiej.

A ta stacja BP I parking wielopoziomowy przy Hotelu Wrocław zostanie wkrótce
              zasłąnięty przez nowy - 11 kondygnacyjny biurowiec GTC i Orbisu (dłuższa strona
              biurowca będzie od str Powst Śl (tak, że przesłoni i stację BP i parking.(
              Pozdr !
              • Gość: hen Re: Plac za hotelem Wrocław IP: 156.17.85.* 18.07.01, 11:44
                Szkoda, że inwestycje na Strzegomskiej utknęły w martwym punkcie,
                zagospodarowanie tego terenu byłoby lepsze z punktu widzenia miasta ,
                powierzchniowo wzsystkie rozjazdy kolejowe zajmują tam ogromna powierrzchnię
                (mam na myśli rejony między Strzegomską a Grabiszyńską, za Dworcem
                Świebodzkim), i w jedynym niezagospodarowanym (jedynie przez hurtownię i
                targowiska) miejscu w centrum Wrocławia nic, w takim razie, konkretnego nie
                powswtanie, a szkoda. Może więc zamiast dawać pieniądze Gantowi (albo na
                pierdoły) w jakiś inny sposób miasto mogłoby wesprzeć tam budowę osiedla
                mieszkaniowego.

Miało być o placu za hotelem, ale samo wyszło inaczej.
                • Gość: efka Re: Plac za hotelem Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.01, 12:38
                  Można zacytować za Golcami i Bushem - "tam, gdzie teraz jest...". Ale chyba w
                  kwietniu pisałam o tym terenie w wątku "co z ul. Powst. Sląskich".

• Gość: Roberto Re: Plac za hotelem Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 21:02
                    Gość portalu: efka napisał(a):

> Można zacytować za Golcami i Bushem - "tam, gdzie teraz jest...". Ale chyba w
                    > kwietniu pisałam o tym terenie w wątku "co z ul. Powst. Sląskich"

Moze na tym placu San Francisco nie będzie, ale architektura tego miejsca na
                    pewno będzie wielkomiejska i centrotwórcza.
                    oże lepiej poczekać jeszcze 3-4 lata na zagosp tego terenu, niż żeby powstały w
                    tym reprezentacyjnym miejscu jakieś architektoniczne knoty - "gargamele"...
                    >
                    >

• Gość: ANTAL Re: Plac za hotelem Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.01, 15:37
                Czy my kiedyś zbudujemy co wyższego niż 11 pięter?!!! Jestem zwolennikiem
                wysokich Cities, być może zboczenie, ale w bardzo płaskim mieście czegoś mio po
                prostu brakuje... Od razu mówię, nie chcę przesady, tu nie chodzi od razu o
                Manhattan, ale o dwie, trzy tzw. "dominanty wysokościowe". Powstańców Śl dobrze
                się do tego nadaje, to PRAWIE centrum, a nie koliduje z historyczną zabudową
                Rynku i okolic. Niestety zbudowano "galeriowce" wyjątkowo bzdurne
                architektonicznie budynki...
                • Gość: ANTAL Re: Plac za hotelem Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.01, 15:40
                  dla jasności, dla mnie wieżowiec zaczyna od 35 pięter, żeby było to jasne... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka