Dodaj do ulubionych

Po co nam ukraina?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 20:56
Dobrze, sie stało, ze, sie stało, tak jak sie stało - dobrze dla polski.
Dlaczego? Dlatego że słabi sąsiedzi, którzy nas otaczają nie biedą w stanie
wejść w odpowiednie struktury tzw. europejskie. Niemcy w ciągu 15 lat odkąd
upadł komunizm nie przejawiali zbytniego zainteresowania tym, aby Polska
miała silna pozycje w Europie jak i na świecie, jest im to po prostu nie na
rękę, To, co mam miejsce teraz jest chwilowym zawieszeniem broni.
Konflikty były, są i będą a silna Ukraina nie jest nam na rękę gdyż zajmie
nasze miejsce w unii w przyszłości i odbierze nam status ubogich-, który z
naszego punktu widzenia jest obecnie zadawalający i potrzebny.

Tak komuś może się wydawać, że jestem nacjonalistą, skinem, oszołomem. Ale
tak nie jest, mam na pierwszym planie dobro mojego „miejsca na ziemi”, jakim
jest Polska. Marszałek oszczegał przed Hitlerem, ze jest zagrożeniem nie
tylko dla Polski, ale i dla Europy i świata, jak sie to skończyło wszyscy
wiemy. I Niemcy i ZSRR sie dogadało, co do podziału Polski. Nic nie jest nam
tak nie na rękę jak silni sąsiedzi, którzy nas z każdej strony otaczają, mamy
Niemcy Rosje, nieobliczalna Białoruś brakuje nam jeszcze silnej i bogatej
Ukrainy do kompletu, Polsce, która jest słabą skorumpowana i nie ma na dobra
żadnej przesłanki, która by dawała minimalny cień szansy na obronę przed
reszta. Owszem szkoda mi ludzi z Ukrainy Białorusi czy Rosji, ale przede
wszystkim szkoda mi własnego Narodu, który nie potrafi sie uczyć na własnych
błędach.
Czy tak szybko zapomnieliśmy to ilu z naszych rodaków i z rodzin skończyło w
piecach i na Syberii? Nawet zwierze sie uczy ze głupota boli, może ni za
pierwszym czy drugim razem, ale sie nauczy w przeciwieństwie do moich rodaków.
Ale oby moje słowa sie w gó.. obróciły a to, co napisałem zostało
brednia.... Choć niestety sadze ze dożyje jeszcze czasów czwartego rozbioru..
Bądźmy w końcu egoistami. Dla naszego własnego dobra.
Obserwuj wątek
    • Gość: wojtek Re: Po co nam ukraina? IP: *.mat.univie.ac.at 24.11.04, 21:11
      > silna Ukraina nie jest nam na rękę gdyż zajmie
      > nasze miejsce w unii w przyszłości i odbierze nam status ubogich

A ja bym chcial zeby ktos nam odebral status ubogich.
    • Gość: Roman Re: Po co nam ukraina? IP: 80.53.160.* 24.11.04, 21:19
      Poziom Twojej argumentacji dorównuje poziomowi ortografii (KmiĆic). Nie widzisz
      wysiłków postsowieckiego imperium Putina włączania w sferę własnych wpływów i
      zalezności kolejnych swoich byłych kolonii. Z czasem przyjdzie czas na Polskę.
      • Gość: babinicz Re: Po co nam ukraina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 22:40
        A więc ktoś zwrócił uwage na błedy;) Uważam że argumentacja jest odpowiednia,
        zalezy teraz wszystko od tego, kto jakie dobra ma na myśli.
        • Gość: Roman Re: Po co nam ukraina? IP: 80.53.160.* 25.11.04, 19:40
          Ja mam na myśli dobro - suwerenność i wolność - mojej ojczyzny.
      • Gość: 1944 Re: Po co nam ukraina? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.04, 19:42
        TWOJA ARGUMENTACJA 0 ,POZIOM MYŚLENIA MNIEJ NIŻ 0, KOMPLETNY BARK INSTYNKTU
        SAMOZACHOWAWCZEGO- CHYBA ZE NIE JESTEŚ POLAKIEM TO...?
        • Gość: Wiśniowiecki Re: Po co nam ukraina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 20:30
          1944 do kogo to napisales? Polska jest krajem ktory na wlasne zyczenie udajac
          filantropa pakuje sie w klopoty a pozniej jest ubolewanie i ze wiecej sie to
          nie powtorzy, przerabialismy to. A reszta to glosy ludzi ktorzy nic a nic nie
          znaja sie na historii ina tym co powinnismy stawiac na pierwszym planie. I
          jesli chodzi o to to jesli checcie sie tak juz uczyc od innych to nauczcie sie
          takiego sosobu myslenia od NIemcow. Oni to opanowali do perfekcji, przykladem
          jest odwaracanie historii np przez powoernictewop ruskie co dopoki nie zrobil
          sie halas bylo akceptowane przez wladze w Berlnie, akceptowane bo Berlin nie
          ganil tego.
    • tocqueville Silna Ukraina to bezpieczna Polska 24.11.04, 23:21
      kto tego nie rozumie, odsyłam na kurs historii
    • Gość: Wiśniowiecki Re: Po co nam ukraina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 00:05
      Najlepsza obrona jest atak. Powinnismy trzymac z USA. A dalczego UE tak długo
      zwlekała z potępieniem przebiegu wyborów na Ukrainie? Bo boi się Rosji? A moze
      jest to niektórym krajom człownkowskim po drodze,.
      • a_o_s silna ukraina to bezpieczna polska 25.11.04, 09:55
        ukraina, jesli znajdzie sie kiedys w UE [a wierze ze to nastapi] to minie do
        tego czasu lat przynajmniej 10. czyli jakby nie patrzec polska bedzie miala 10
        lat na to zeby przestac byc najbiedniesza w UE [co jak pokazuje przyklad
        hiszpani jest mozliwe].
        druga sprawa to pytanie co bedzie jak ukrainie sie nie uda wyrwac spod
        zwierzchnictwa rosyjskiego, pod ktore w tej chwili wprost zmieza. coz, bedziemy
        mieli granice z silnejsza rosja o kilkaset kilometrow blizej...
        • tocqueville Ukraina bez Putina! 25.11.04, 16:49
    • Gość: Ditran Polska bez Busha! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.04, 16:51
      • tocqueville Polska bez komuchów - Ditran do Korei Pn 25.11.04, 17:03
      • Gość: tom Re: Polska bez Busha! IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.11.04, 17:10
        najpierw wytrzeźwiej a potem coś mów
    • Gość: Fakir Re: Po co nam ukraina? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.04, 17:41
      > Konflikty były, są i będą a silna Ukraina nie jest nam na rękę gdyż zajmie
      > nasze miejsce w unii w przyszłości i odbierze nam status ubogich-, który z
      > naszego punktu widzenia jest obecnie zadawalający i potrzebny.

W naszych rekach jest jest nasz status - i lepiej starac sie trafic do bogatych
      z którymi się ktos liczy, niz wyciągać reke po jamłużne jako biedny

reszta to brednie.
      Mozę przestańmy wszystkich naszych sasiadów widzieć jako wilki czychające na
      ofiarę. Nie od dzisiaj wiadomo, że najlepiej cementują sasiadów wspólne
      interesy. A do tego trzeba być troche bogatym i mieć coś do zaoferowania -
      trochę więcej niz prawie faszystowska Białorus, i kierowana kryminalistami i
      oszustami Ukrainy. Osobiscie mniej boje sie demokratycznej Ukrainy niz np.
      putinowskiej Rosji, czy Lukaszenkowskiej Białorusi
      • Gość: ziutek Strona, którą tak gorąco popierają władze i każą . IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.11.04, 19:21
        nam popierać to również nacjonaliści. Nie zapomiajmy o tym. Oni nas poprostu nie lubia.
        • tocqueville ? 25.11.04, 19:35
          a skąd wiesz ze nas nie lubią?
          • Gość: dixi pixi Re: ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.04, 20:37
            Ukraina świetne położenie strategiczne.Z tego rejonu można wyprowadzić
            uderzenie na europe zachodnią , bałkany i vice versa.
            Prowadzić można także rury dużej średnicy i to nie puste.
          • Gość: ziutek Sądzę, że chodzi o przeszłość IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.11.04, 22:24
            W 100% tego nie wiem, ale wytaczy przpomnieć sobie przepychanki z cmentarzem polskim we Lwowie i nacjonalistyczna postawa Ukraińców ( zakazanie wszelkich oznak polskości). A przeszłośc hmmm...to bomba z opóźnionym zapłonem. Lwów, Kamieniec, Stanisławów itd. Wiesz wyrażam swoje obawy i szczerze mówiąc nie wierzę Ukraińcom. Wracając do sytuacji obecnej. Sądzę, że legalność wyborów powinien stwierdzić sąd prawomocnym wyrokiem rozpatrując dowody przy otwartej kurtynie (np. w obecności mediów, obserwatorów międzynarodowych, przedstawicieli obu komitetów wyborczych - no nie wiem dokładnie. tak mi podpowiada intuicja). Przecież jakby na to nie spojrzeć, prawie połowa popiera jednak Janukowycza. To też są Ukraińcy żyjący we własnym kraju.
            • tocqueville Re: Sądzę, że chodzi o przeszłość 26.11.04, 14:23
              "W 100% tego nie wiem, ale wytaczy przpomnieć sobie przepychanki z cmentarzem
              polskim we Lwowie i nacjonalistyczna postawa Ukraińców ( zakazanie wszelkich
              oznak polskości)"

to se zmieni

"A przeszłośc hmmm...to bomba z opóźnionym zapłonem. Lwów, Kamieniec,
              Stanisławów itd"

nic nie rozumiem... co ma do tego Kamieniec??? o co chodzi...

"Wiesz wyrażam swoje obawy i szczerze mówiąc nie wierzę Ukraińcom"

komuś musisz wierzyć...

Sądzę, że legalność wyborów powinien stwierdzić sąd prawomocnym wyrokiem
              rozpatrując dowody przy otwartej urtynie"

przecież Pomaranczowi własnie o to walczą

"Przecież jakby na to nie spojrzeć, prawie połowa popiera jednak Janukowycza. To
              też są Ukraińcy żyjący we własnym kraju"

sory ale gdzie ty widzisz tę połowę???
              • prawdziwy_jelen Ile lat ma Ukraina? 26.11.04, 19:40
                Ukraina nigdy nie była samodzielnym państwem, Ukraina się podzieli i częśc
                dostanie się Rosji a częśc - miejmy nadzieje - POlsce. Taki jest scenariusz
                który przewiduje bo na to beda np naciskac stany aby zapobiedz wojnie domowej
                lub aby ja zakonczyc jesli wybuchnie.
                • tocqueville Re: Ile lat ma Ukraina? 26.11.04, 20:03
                  "Ukraina się podzieli i częśc dostanie się Rosji a częśc - miejmy nadzieje - POlsce"

czy to rojenia jakiegoś frustrata? chczesz mieć w Polsce druga Bośnię?

b. prawdopodobny scenariusz: Ukraina sie może podzieli (w proporcjach 1:10),
                  południowo-wschodni skrawek przyłaczy się do Federacji Rosyjskiej, większa częśc
                  pozostanie niepodległa w scisłym sojuszu z Polską ;)
                  • prawdziwy_jelen Re: Ile lat ma Ukraina? 26.11.04, 22:05
                    Nie sądze.
    • czarna_rozpacz lwow, sambor, czerniowce, zaleszczyki, kamieniec 26.11.04, 19:55
      przeciez to Polska polska,
      • Gość: mmisiak Tarnopol, Zbaraż... IP: *.SKARB.verizone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 22:14
        itd itp
        • prawdziwy_jelen Re: Tarnopol, Zbaraż... 27.11.04, 16:06
          To w końcu jakie macie zdanie- tak czy nie?;)
    • Gość: taras bulba Re: Po co nam ukraina? IP: 5.5.* / 80.58.42.* 27.11.04, 19:57
      Nie musi byc bardzo silna. Wystarczy, zeby nie byla slaba i oczywiscie wolna
      Slaba Ukraina, to nie Ukraina, to czesc imperium.
      A'propos historii, to Polska nie zawsze byla swieta....
      (patrz Petrula ....)
      • Gość: wiewiór Re: Po co nam ukraina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 23:08
        :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka