Dodaj do ulubionych

Do Bonczka

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 20:17
Wiem ze zna pan historie przedwojennego Wroclawia. Mam prosbe czy moze nam pan
napisac co znajdowalo sie na dzisiejszm terenie wzgorza Andersa.Jest to teren
ograniczony ul.Slezna- Borowska Kamienna Skwierzynska.
Z gory serdecznie dziekuje.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: bonczek odp-powiem ile wiem IP: *.pl 12.05.02, 20:42
      Gość portalu: dydek napisał(a):

> Wiem ze zna pan historie przedwojennego Wroclawia. Mam prosbe czy moze nam pan
      > napisac co znajdowalo sie na dzisiejszm terenie wzgorza Andersa.Jest to teren
      > ograniczony ul.Slezna- Borowska Kamienna Skwierzynska.
      > Z gory serdecznie dziekuje.
      > pozdrawiam
      z tego co wiem to właśnie tam znajdowała się ulica Ślężna(Zobtenstrasse) oraz Goethego (Goethetrasse)ta ostattnia
      to przedłużenie Wielkiej do Przestrzennej.W chwilo obecnej obie już tam nie istnieją (ŚŁęzna jest obok).Bytł to kwartał
      zabudowany ale bliską analogię można znalźć w skrzyżowaniu Piastowskiej z Sienkiewicza.W obu przypadkach
      własnie tam występował taki plac-skwer w jednym z narożników skrzyżowań.Nie było dam budynków użyteczności
      publicznej ani innych istotnych dla miasta obiektów.Z grózów jakie pozostały po walkach usypano po prostu kopiec,
      który być może jak cały wrocek chowa w sobie jakieś tajemnice.To tyle jesli chodzi o historię tego miejsca.
      pozdrawiam
      bonczek
      • Gość: bonczek Re: odp-powiem ile wiem IP: *.pl 12.05.02, 20:43
        Gość portalu: bonczek napisał(a):

> Gość portalu: dydek napisał(a):
        >
        > > Wiem ze zna pan historie przedwojennego Wroclawia. Mam prosbe czy moze nam
        > pan
        > > napisac co znajdowalo sie na dzisiejszm terenie wzgorza Andersa.Jest to te
        > ren
        > > ograniczony ul.Slezna- Borowska Kamienna Skwierzynska.
        > > Z gory serdecznie dziekuje.
        > > pozdrawiam
        > z tego co wiem to właśnie tam znajdowała się ulica Ślężna(Zobtenstrasse) oraz G
        > oethego (Goethetrasse)ta ostattnia
        > to przedłużenie Wielkiej do Przestrzennej.W chwilo obecnej obie już tam nie ist
        > nieją (ŚŁęzna jest obok).Bytł to kwartał
        > zabudowany ale bliską analogię można znalźć w skrzyżowaniu Piastowskiej z Sienk
        > iewicza.W obu przypadkach
        > własnie tam występował taki plac-skwer w jednym z narożników skrzyżowań.Nie był
        > o dam budynków użyteczności
        > publicznej ani innych istotnych dla miasta obiektów.Z grózów jakie pozostały po
        > walkach usypano po prostu kopiec,
        > który być może jak cały wrocek chowa w sobie jakieś tajemnice.To tyle jesli cho
        > dzi o historię tego miejsca.
        > pozdrawiam
        > bonczek

za błędy i literówki przepraszam "gruzów"
      • Gość: dydek Re: odp-powiem ile wiem IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 21:03
        dzieki wielkie.
        Mam jeszcze jedno pytanie czy procz pana strony dotyczacej wroclawia i
        odnaszacych sie tam linkow mozna znalezc jeszcze jakies.
        A jeszcze jedno w Festung Breslau jest zdjecie pokazujace ul Grabiszynska czy
        jest to zdjecie robione ze skrzyzowania z Zaporoska. Bo nie bardzo moge to
        zlokalizowac. czy Grabiszynska nie jest za waska na tym zdjeciu.
        A co sie tyczy skrzyzowania Rozbrat a sepa , chodzi o zasypany szpital .W tym
        miejscu stoi chyba od ladnych paru lat plomba.
        za info z gory dziekuje.
        • Gość: bonczek Re: odp-powiem ile wiem IP: *.pl 12.05.02, 21:19
          prosze przysłac mi swój adres mailowy na bonczek@astercity.net

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka