Dodaj do ulubionych

Czy katolicy mogą bawić się w sylwestrowy piątek

IP: *.bredband.skanova.com 29.12.04, 23:26
Polacy calkowicie oglupieli. "Sylwester w tym roku wypada w piątek, dzień,
który dla katolików ma charakter pokutny.". Ludzie to jest Europa, rok jest
2005. Nie chce mi sie w to wierzyc co przeczytalem. Kiedys byla zniewolona
Polska wolnych Polakow. Teraz sa zniewoleni Polacyw wolnej Polsce. Istne
sredniowiecze.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jewropa Słuchaj gerd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 23:33
      Jeśli należysz do rzeszy jełopowatych zachodnioeuropejczyków, którzy oglądają
      obrazy w Luwrze i nie wiedzą o co chodzi w sztuce średniowiecza, bo nie znją
      Biblii i wg ciebie są wolni od przesądów, to twoja sprawa. Przyjmij jednak do
      wiadomości, że w Polsce jakieś 35 %ludzi to wierzący katolicy i twój post jest
      wysoce niekulturalny wobec tej grupy społeczeństwa.
      • Gość: ged Re: Słuchaj gerd IP: *.bredband.skanova.com 29.12.04, 23:45
        Tak jestem "jełopowatych zachodnioeuropejczykiem" ktory zyje jak normalny,
        szczesliwy, wspolczesny czlowiek. Sylwester jest Sylwestrem, a niedziela
        niedziela. Kosciol jest prywatna sprawa kazdej jednostki, a nie instytucja...
        (juz koncze, zeby nie urazic kogos).

Szczesliwego Nowego Roku.
        • Gość: Aaaa Re: Słuchaj gerd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 00:03
          I baw się, najlepiej, jak potrafisz w piątek lub sylwestra, lub jak chcesz!
          Miłego Nowego!!!
      • Gość: piotras Nie sadze by 35% bylo fundamentalistami, ale IP: 5.5.* / 80.58.41.* 30.12.04, 08:20
        juz sam fakt takiego tematu w Gazecie Wyborczej jest zalamujacy. Czy juz
        dziennikarze LIBERALNEJ GAZETY tez oszolomieli?!?
        • Gość: Red0ne79 Re: Nie sadze by 35% bylo fundamentalistami, ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 11:21
          No to się mylisz, Polska to kraj, który conajmniej w 90% deklaruje się jako katolicki, co w efekcie spokojnie da 35% ludzi chodzących do koscioła nie tylko dla zasady.
          Pozdro,
          • Gość: piotras I ta dla Ciebie juz fundamentalisci?!? IP: 5.5.* / 80.58.41.* 30.12.04, 20:37
            Tylko dlatego ze chodza regularnie do kosciola?!?
    • Gość: maca Re: Czy katolicy mogą bawić się w sylwestrowy pią IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 00:44
      ged, zgadzam się z tobą, ale niestety żyjemy w Państwie Kościelnym gdzie nie
      długo ksiądz będzie decydował czy mogę się załatwić w kibelku.
    • czerwiec2004 Re: Czy katolicy mogą bawić się w sylwestrowy pią 30.12.04, 07:48
      ludzie, o co wy się kłucicie, ja jestem katolik (bóg mi wymierzy, czy dobry, czy
      zły), ale to, czy Sylwester jest w piątek, czy w poniedziałek, nie ma żadnego
      znaczenia, w chwili obecnej kościół odstąpił od postu piątkowego, i nie dotyczy
      to nie tylko piątku Sylwestrowego, ale 52(53) piątki w roku - oczywiście, jeśli
      masz taki zamiar możesz przestrzegać postu piątkowego (ja to robię co jakiś
      czas, a na pewno w wielki piątek).
      Także, jak się nie chodzi do kościoła, a mówi o tym, że jest się katolikiem, i
      sugeruje się stare doniesienia z życia kościoła (co, do kościoła chodziło się do
      komunii, a potem na ślub, chrzest, komunię dzieci - nmo ewentualnie na
      bieżmowanie... a i jeszcze się pójdzie na pogrzeb - swój własny na 99%) - to się
      nie jest katolikiem, jest się innowiercą, bo zgodnie z doktryną kościoła,
      katolikiem jest osoba uczestnicząca w mszy św przynajmniej raz w tygodniu - w
      niedzielę - a w którąś niedzielę na pewno było czytane zwolnienie z postu w piątek.
    • Gość: piotras Pani Sobies nadaje sie do Naszego Dziennika- IP: 5.5.* / 80.58.41.* 30.12.04, 08:24
      kogo to juz Gazeta Wyborcza musi zatrudniac. Czy nie ma juz naprawde normalnych
      dziennikarzy w normalnej, liberalnej, gazecie?!?
      • Gość: killla Re: Pani Sobies nadaje sie do Naszego Dziennika- IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 11:28
        artykuł jak artukuł, nie ma co się ekscytować.
        GW od zawsze pisała o sprawach związanych z religią katolicką, ale i innymi
        wyznaniami. Skoro nominalnie w Polsce jest 90 kilka procent katolików, to
        możliwe że kogoś taki artykuł zainteresuje.
        Wg ciebie jako "liberalna" gazeta powinna pisać wyłącznie o gejach i feministkach ?
        • Gość: piotras Re: Pani Sobies nadaje sie do Naszego Dziennika- IP: 5.5.* / 80.58.41.* 30.12.04, 20:45
          Oczywiscie ze nie tylko o gejach i feministkach, ale prezentowanie w roku 2004
          takich absurdow w gazecie ktora wlasnie cenie za liberalnosc mnie zalamuje.
          Poprostu nie pasuje to do poziomu intelektualnego tej gazety. W Naszym
          Dzienniku wogole mnie by to nie razilo (chocby juz z tego powodu, ze go nie
          czytuje ;-)) a poza tym do jego poziomu intelektualnego by w 100% procentach
          pasowalo. Poprostu umieszczanie artykulow na takim poziomie w gazecie chcacej
          byc elitarna jest zenujace. Najgorsze jest to, ze w przeciwienstwie do
          wiekszosci panstw Europy nie ma w Polsce powaznej gazety codziennej, ktora nie
          schodzila by na taki poziom. Poprostu mnie to razi!
          • Gość: killla Re: Pani Sobies nadaje sie do Naszego Dziennika- IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.04, 08:32
            po przeczytaniu atrykułu na temat aktu oskarżenia p -ko "byłemu trenerowi
            koszykarzy Śląska, Andrzejowi U.", chyba muszę się z Tobą zgodzić.
    • Gość: Old Fashion Man Re: korzystajcie póki czas.. IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 13:11
      Bawcie się (Katolicy, Żydzi, ateiści, itp.) ile wlezie w ten piątek i
      wogóle...!!!!

Za kilkadziesiąt lat w Europie (Zachodniej przede wszystkim, począwszy od
      Francji i Niemiec) będzie obowiązyłała jedynie słuszna religia - Islam!!!
      Trzeba będzie chodzić w chustach no i nie będzie mowy o obrzezaniu...

Wtedy dopiero zobaczycie co to znaczy "Państwo Wyznaniowe"!!! Oj poprzewracało
      się w głowach od tej "wolności", że hej..

OFM
      • Gość: Siostra Wiolata Re: korzystajcie póki czas.. IP: *.wroclaw.mm.pl 30.12.04, 14:42
        Ludzie przestańcie demonizować mój Kościół. Widać, że często wypowiadają sie tu
        autorytety, które dawno do żadnej światyni nie zaglądały. A warto.
        Dostrzeglibyście, że i w Kościele jest XXI wiek. Pozdrawiam i bawcie się
        szampańsko.( A problem w artykule rzeczywiście trochę wydumany, ale o czym tu
        pisać między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem, kiedy w mieście nic sie nie
        dzieje, bo wszyscy są na nartach).
        • Gość: maca Re: korzystajcie póki czas.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.04, 16:22
          no rzeczywiście że dla polskiego kościoła i czarnych pajacy jest XXI wiek, na
          tacę proszę wrzucać EURO.
        • czerwiec2004 Re: korzystajcie póki czas.. 04.02.05, 08:02
          nie do końca, bo śniegu brakuje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka