Dodaj do ulubionych

Znowu źle-za dużo deptaków!

IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 02.01.05, 21:25
Czy budować nowe deptaki

ZOBACZ TAKŻE

• Komentarz - żeby nie deptać w miejscu (02-01-05, 20:32)
• Co wrocławianie sądzą o deptakach (02-01-05, 20:30)

Marek Szempliński 02-01-2005 , ostatnia aktualizacja 02-01-2005 20:30

Świdnicka, Oławska, Szewska... i co jeszcze. Miejscy urzędnicy chcą ulice w
centrum zamieniać w deptaki. A którędy będziemy jeździć?

W grudniu został oddany kolejny deptak - fragment ul. Świdnickiej od
przejścia podziemnego do pl. Teatralnego. A już miejscy urzędnicy myślą o
zamknięciu dla samochodów kolejnych ulic: Oławskiej i Szewskiej. Ale decyzje
te budzą emocje - do redakcji dzwonią zwolennicy i przeciwnicy deptaków.

- Nie jestem maniakiem motoryzacji, nie pcham się z samochodem do Rynku, ale
mam pytanie: po co ludzie mają spacerować po deptaku na Szewskiej? - mówi
Czytelnik. - Handel tam prawie nie istnieje. Za to ulica jest pierwszorzędnym
skrótem z południa miasta na północ. Bez niej zwiększą się korki na
Kazimierza Wielkiego.

Pani Iwona, studentka architektury, przekonuje: - Deptaków nie może być za
dużo. Żeby ludzie w centrum spacerowali, muszą czymś tam dojechać. Może
kolejny zamiast na Szewskiej urządzić na Kuźniczej.

Tłumaczy, że to przedłużenie deptaka ze Świdnickiej i najkrótsza droga dla
pieszych od Piłsudskiego do mostu Uniwersyteckiego: - Przeważnie tędy chodzi
większość studentów Uniwersytetu.

Maciej Kruszyna, specjalista od dróg z Politechniki Wrocławskiej, współautor
koncepcji zamiany na deptak ulicy Szewskiej, tłumaczy: - Dojazd powinna
zapewnić komunikacja zbiorowa, dlatego jestem zwolennikiem tramwaju na
Szewskiej, i to w obie strony.

Przekonuje: - Ciągle mamy za mało miejsc do spacerowania. Widać to w
porównaniu z Krakowem, nie wspominając o miastach niemieckich. Ulice
zamienione w deptaki przyciągną handel i usługi.

A co o nowych deptakach sądzą inni fachowcy?

Architekt Tadeusz Sawa-Borysławski: - Deptaki to świetna sprawa, ale trzeba
się zastanowić, czy potrzebne są wszędzie i za wszelką cenę. Na szczęście
można tanio je urządzić, stawiając tylko znaki zakazu wjazdu. Kiedy nie zdają
egzaminu, niewielkim kosztem można przywrócić poprzednie rozwiązanie.

Rafał Eysymontt, historyk sztuki zajmujący się historią rozwoju miast: - W
sprawie deptaków urzędnicy stracili umiar. Stawiają na rozwiązania
wprowadzane w Niemczech lat 70., które nie zawsze się sprawdziły. Pomijam, że
urządzamy je w złym guście. Chodzi także o zrównoważony rozwój miasta. Jeśli
chcemy do centrum przyciągnąć firmy, to trzeba umożliwić dotarcie do nich tym
pracownikom i klientom, którzy nie mają czasu spacerować. Zwłaszcza kiedy
alternatywą są supermarkety, do których dojadą samochodem.

Wrocłąwska prasa ma kolejny problem :)

Obserwuj wątek
    • Gość: jakub.s Własnie ze dobrze!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 21:32
      Pan Szemplinskie (ktory zdziwil mnie tym artykulem!!!) przedstawił racje obu stron, przedstawił fachowe argumenty nie tylko jakichs urzędników, brawo!
      O to chodzi, zeby była dyskusja. Nei mozna bezkrytycznie przyjąc ze takie rozwiązanie jest albo dobre albo złe, trzeba dyskutowac!

Brawo ten pan, więcej takich artykułów!!!!!

PS- ja jestem ZA.
    • Gość: michal Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: 195.116.94.* 02.01.05, 21:34
      Ja juz dawno przestalem sie przejmowac tym co pisze Pan Szempliński. Szczytem
      jego kompetencji, bylo pomylenie sypiacego sie wiaduktu nad Al. Sobieskiego z
      wyremontowanym pare lat temu wiaduktem. A "chochliokow" takich robi czesto.
      • Gość: erni PARKINGI W RYNKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 21:37
        Ja jestenm z atym aby jednoczesnie wraz z budowanymi deptakami powstawały
        parkingi. Niech wreszcie ruszy budowa parkingu pod placem wolności. Pozatym
        mozna by pomyslec nad parkingami pod deptakami. Np. parking pod ul.Szewską
        załatwiłby problem z parkowaniem w tamtej częsci Rynku na wiele lat.
        • Gość: jakub.s Re: PARKINGI W RYNKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 21:39
          > mozna by pomyslec nad parkingami pod deptakami. Np. parking pod ul.Szewską
          > załatwiłby problem z parkowaniem w tamtej częsci Rynku na wiele lat.

a gdyby jeszcze tym parkingiem daloby sie przejechac pod całą szewską to i wilk byłby syty i owca cała;)))
        • Gość: michal Re: PARKINGI W RYNKU IP: 195.116.94.* 02.01.05, 21:39
          Przeciez jest duzy, wielopoziomowy parking na Szewskiej, ktory stoi pusty.
          • Gość: erni Re: PARKINGI W RYNKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 21:52
            Parkowales tam? Pusty to on raczej nie jest. Jeszcze rok i nie bedzie
            wystarczal. Na szczescie GD ratuje tę okolice swoim parkingiem. Ale co z
            drugiej strony rynku? Tam nie ma zadnego wielopoziomowego.
            • Gość: jakub.s Re: PARKINGI W RYNKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 21:54
              Jest jeszcze fajny parking w Wratislavia Centre i w Heliosie, ale tamte to zawsze stoją pełne.
            • Gość: michal Re: PARKINGI W RYNKU IP: 195.116.94.* 02.01.05, 22:01
              Parkowalem ok pol roku temu. Swiecil pustkami, az sie balem o jego
              przyszlosc ;) jak teraz jest pelny to bardzo sie cieszy.
            • Gość: ! Re: PARKINGI W RYNKU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 22:01
              Gość portalu: erni napisał(a):

> Parkowales tam? Pusty to on raczej nie jest. Jeszcze rok i nie bedzie
              > wystarczal. Na szczescie GD ratuje tę okolice swoim parkingiem. Ale co z
              > drugiej strony rynku? Tam nie ma zadnego wielopoziomowego.

Ja bardzo często parkuję. I jest prawie zawsze wypełniony może w 40-50%. Nigdy
              nie widziałem żeby więcej :( Popatrz na wszytskie kondygnacje parkingowe, a nie
              tylko dwie pierwsze.

Za to widzę od groma ludzi, którzy dla zaoszczędzenia kilku zł pchają się
              swoimi autami na podwórka kamienic i póżniej są zszokowani, kiedy Straż Miejska
              usuwa ich autka albo jak ktoś z mieszkańców zamyka im wyjazd (składane słupki).
              Widziałem kiedyś jak jeden "gruby kark" zdemolował swoim terenowym Jeepem taki
              słupek, chcąc się za wszelką cenę wydostać z takiego podwórka...
              • Gość: erni Re: PARKINGI W RYNKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:12
                Przy obecnym przyroscie samochodów i stworzeniu z Szewskiej i Oławskiej
                Parkingu juz za rok nie znajdziesz miejsca w tym parkingu. Chyba ze na dzialce
                Nawrata powstanie pojemny parking. Trzeba myslec na przyszlosc a nie potem
                budzic sie z reka w nocniku tak sobie mysle.
                • Gość: jakub.s Re: PARKINGI W RYNKU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:14
                  I inwestowac w KM;) Zebym, mieszkając 20 minut od Rynku jezdzil tam tramwajem, a nie samochodem;))
                • Gość: ! Re: PARKINGI W RYNKU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 22:28
                  Gość portalu: erni napisał(a):

> Przy obecnym przyroscie samochodów i stworzeniu z Szewskiej i Oławskiej
                  > Parkingu juz za rok nie znajdziesz miejsca w tym parkingu. Chyba ze na
                  dzialce
                  > Nawrata powstanie pojemny parking. Trzeba myslec na przyszlosc a nie potem
                  > budzic sie z reka w nocniku tak sobie mysle.

---Oczywiście, że powstanie, tak jak i pod obiektem, który powstanie na działce
                  po NCC. Każdy nowo budowany obiekt w centrum musi mieć parking albo podziemny,
                  albo nadziemny.

Przyszłość, przyszłością, tylko jeżeli do chwili obecnej postawienie takiego
                  parkingu było dla inwestora/ów mało opłacalne i nie miał pewności, że za
                  rok/dwa na 100% będzie opłacalne, to nikt nie chciał inwestować w taki obiekt,
                  bo to nie jest inwestycja charytatywna...

Jednak w przypadku zamknięcia Szewskiej, Oławskiej, pl Tetralnego jest
                  nadzieja, że takie parkingi zaczna powstawać, bo teraz inwestorom będzie się to
                  opłacało, a przede wszystkim do pakowania i korzystania z takich obiektów
                  zmuszeni będą wszyscy ci, którzy wcześniej parkowali na w/w ulicach (więszość i
                  tak na dziko).

Podwórka i dzikie parkingi nie są z gumy :), a ludzie coraz bardziej wygodniccy
                  (czytaj: nie będzie im się opłacało parkować za free, ale kilometr dwa od
                  Rynku)...
      • Gość: ! Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 21:41
        Po przeczytaniu tego art p Szemplińskiego spadłem z fotela (serio). Do redakcji
        GW dzwonią też "wirtualni" czytelnicy z prośbą o przywrócenie ruchu kołowego w
        Rynku oraz z apelami o przywrócenie stacji benzynowej na Rynku.

Nowy problem GW. Czyżby "zemsta" redakcji za likwidację "trupiego oświetlenia"
        Rynku i Świdnickiej? Teraz należy zorganizować akcję w GW: PRECZ Z DEPTAKAMI.

ps: Ja proponuję przywrócenie tranzytu przez Oławską :)
        • Gość: jakub.s Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 21:45
          Przeciez ten artykul nie jest przeciw deptakom!!!!!!

Ten artykul porusza po prostu pewną kwestie, tzn czy deptaki są dobre czy złe. I bardzo dobrze!!!

W kwestii Szewskiej, Swidnickiej czy Olawskiej jestem absolutnie ZA deptakiem, ale są np plany przemianowania Pilsudskiego na deptak, co moim zdaniem jest bardzo złym pomysłem! W europie zach. Piłsudskiego zostałaby taka jaka jest, moze z jeszcze zmniejszonym (ale istniejącym!!!) ruchem samochodowym i poszerzonymi chodnikami i drzewami, ale nie zostalaby deptakiem. Dlatego ten artykul jest potrzebny- pokazuje rozne punkty widzenia!
          Inna sprawa- to w jakim guscie urządza sie deptaki- to takze dobrze, ze zostalo poruszone!

Ten art nie jest PRZECIW deptakom, nie wiem dlaczego wszyscy tak to rozumiecie, to jest wstęp do pewnej dyskusji!
          • Gość: Rafis Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 02.01.05, 21:56
            jak dla mnie artykuł jest jawnie przeciw deptakom, szczególnie komentarz który
            jak zwykle ironiczny.
            Po raz kolejny okazuje sie ze we Wrocławiu problemem jest ze sie za duzo buduje.
            Po drugie Szemplinski nie przedstawił argumentów miasta czy to w formie
            urzednika czy to np Ossowicza. Kiedys w Słowie było szczegółowo opisane gdzie
            maja docelowo byc deptaki i kiedy to bedzie realizowane. W tym artykule nie ma
            o tym słowa.Jest tylko przeslizgnięcie sie po temacie.
            • Gość: jakub.s Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:06
              > jak dla mnie artykuł jest jawnie przeciw deptakom, szczególnie komentarz który
              > jak zwykle ironiczny.

a czego sie spodziewales po panu Sz? trzynastozgłoskowca? Ja sie ciesze, ze jest dyskusja, a to ze jak zwykle komentarz jest jaki jest to juz przypadlosc jednostki;)

> Po raz kolejny okazuje sie ze we Wrocławiu problemem jest ze sie za duzo buduje

no oczywiscie! Przeciez dziennikarzowi moze sie pomylic wiadukt, albo ilosc wyworzonej ziemi jak jest tak duzo informacji;)
              A pisząc serio- ja naprawde nie widze tyle zła! Moim zdaniem sam art. (bez komentarza) jest obiektywny!

> Po drugie Szemplinski nie przedstawił argumentów miasta czy to w formie
              > urzednika czy to np Ossowicza.

zgadza sie.

> urzednika czy to np Ossowicza. Kiedys w Słowie było szczegółowo opisane gdzie
              > maja docelowo byc deptaki i kiedy to bedzie realizowane. W tym artykule nie ma
              > o tym słowa.Jest tylko przeslizgnięcie sie po temacie.

Ale GW Wroclaw to nie Słowo;)

Niemniej jednak- dobrze,ze jest dyskusja!
          • Gość: ! Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 21:57
            Widzisz Kocie, niby nie jest, a jest. Przeczytaj jeszcze raz wszystko od
            pierwszego do ostatniego zdania.

>ale są np plany przemianowania Pilsudskiego na deptak,

-Pierwsze słyszę? Mozesz rozwinąć ten temat?

Dyskusji? W GW? Kocie chyba żartujesz. Z ostatnich dni: sprawa "trupiego
            oświetlenia" - więcej przykładów Kocie?

• Gość: jakub.s Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:03
              > >ale są np plany przemianowania Pilsudskiego na deptak,
              >
              >
              > -Pierwsze słyszę? Mozesz rozwinąć ten temat?

Jestem pewien, zena forum znajdziesz odpowiedz. Byl taki plan, ale poniewaz polityka UM jest taka jaka jest, to nie jestem w stanie podac Ci zrodla;)
              Generalnie plan byl(jest) taki, zeby Pilsudskiego stala sie jednym z salonów Wroclawia i łącznikiem Głowny-Rynek (z czym sie abslutnie zgadzam) i w związku z tym jest z niej konsekwentnie eliminowany ruch- teraz caly ruch idzie juz swobodną! No i kolejnym pomysłem było przemianowanie Pilsudskiego w deptak- popytaj na forum ZDiK.

> Widzisz Kocie, niby nie jest, a jest. Przeczytaj jeszcze raz wszystko od
              > pierwszego do ostatniego zdania.

Moim zdaniem nie jest. Ja to odbieram jako dyskusje- poczytaj argumenty- są i za i przeciw, występujące naprzemiennie co wskazuje na dyskusje wlasnie;))

> Dyskusji? W GW? Kocie chyba żartujesz. Z ostatnich dni: sprawa "trupiego
              > oświetlenia" - więcej przykładów Kocie?

OK, jesli chodzi o trupie oswietlenie to mi akurat sie ono podobało wmiare ;) Ale widzisz- ludziom sie bardzo nie podobało (zdecydowanej wiekszosci!), GW zrobila małą afere i wróci zolte swiatlo! Czyli jednak krok w kierunku ludzi, nie wiem co masz przeciwko temu
              • Gość: ! Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 22:21
                Gość portalu: jakub.s napisał(a):

> > >ale są np plany przemianowania Pilsudskiego na deptak,
                > >
                > >
                > > -Pierwsze słyszę? Mozesz rozwinąć ten temat?
                >
                > Jestem pewien, zena forum znajdziesz odpowiedz. Byl taki plan, ale poniewaz
                pol
                > ityka UM jest taka jaka jest, to nie jestem w stanie podac Ci zrodla;)
                > Generalnie plan byl(jest) taki, zeby Pilsudskiego stala sie jednym z salonów
                Wr
                > oclawia i łącznikiem Głowny-Rynek (z czym sie abslutnie zgadzam) i w związku
                z
                > tym jest z niej konsekwentnie eliminowany ruch- teraz caly ruch idzie juz
                swobo
                > dną! No i kolejnym pomysłem było przemianowanie Pilsudskiego w deptak-
                popytaj
                > na forum ZDiK.
                >

---Widzisz Kocie, akurat tym razem coś ci się pomieszało z tą Piłsudskiego.
                Zdarza się, w natłoku informacji może się to przytrafić każdemu, mnie nie raz
                także się to zdarza. Koncepcja na przyszłośc Piłsudskiego była i nadal jest
                taka:

W europie zach. Piłsudskiego zostałaby taka jaka jest, moze z
                jeszcze zmniejszonym (ale istniejącym!!!) ruchem samochodowym i poszerzonymi
                chodnikami i drzewami, ale nie zostalaby
                deptakiem.

---To akurat Twoje słowa, tylko, że w tej koncepcji nie ma miejsca na drzewa :(
                Jeszcze dodam, że mają zostać utworzone arkady w zabudowie.

> Moim zdaniem nie jest. Ja to odbieram jako dyskusje- poczytaj argumenty- są i
                z
                > a i przeciw, występujące naprzemiennie co wskazuje na dyskusje wlasnie;))

---Każdy ma prawo do swojego zdania i do dowolnego odbioru :)
                Poczytaj sobie początek tego art... :)

> OK, jesli chodzi o trupie oswietlenie to mi akurat sie ono podobało wmiare ;)
                A
                > le widzisz- ludziom sie bardzo nie podobało (zdecydowanej wiekszosci!), GW
                zrob
                > ila małą afere i wróci zolte swiatlo! Czyli jednak krok w kierunku ludzi, nie
                w
                > iem co masz przeciwko temu

-
                • Gość: jakub.s Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:25
                  > ---Widzisz Kocie, akurat tym razem coś ci się pomieszało z tą Piłsudskiego.
                  > Zdarza się, w natłoku informacji może się to przytrafić każdemu, mnie nie raz
                  > także się to zdarza. Koncepcja na przyszłośc Piłsudskiego była i nadal jest
                  > taka:

Jestem pewien, ze przeczytalem na forum wypowiedz pani rzecznik ZDiK o przemienieniu Pilsudskiego w deptak. Jesli to radosna tworczosc (tak samo jak likwidacja tramwaju przez wyspy;)) to tylko sie z tego bede cieszyc;)

>
                  > ---To akurat Twoje słowa, tylko, że w tej koncepcji nie ma miejsca na drzewa :(
                  > Jeszcze dodam, że mają zostać utworzone arkady w zabudowie.
                  >

Mysle, ze to takze jest dobry materiałna dyskusje. Jesli takie jak np na Ruskiej to mi sie to wcale nie podoba;)

> -
                  • svarte_sjel Re: Znowu źle-za dużo deptaków! 03.01.05, 12:18
                    > Jestem pewien, ze przeczytalem na forum wypowiedz pani rzecznik ZDiK o
                    przemien
                    > ieniu Pilsudskiego w deptak. Jesli to radosna tworczosc (tak samo jak

Ee.
                    Deptaki są planowane na św. Jadwigi i na Kołłątaja.

> Mysle, ze to takze jest dobry materiałna dyskusje. Jesli takie jak np na
                    Ruskie
                    > j to mi sie to wcale nie podoba;)

Arkady mają być po to, żeby dołożyć do Piłsudskiego prawoskręty...
                    I tak, porównanie z Ruską jest na miejscu.
          • Gość: michal Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: 195.116.94.* 02.01.05, 21:59
            dyskusja - tak, ale nie taka jaka jest prezentowana w tym artykule. Nikt nie
            spytal sie przedstawicieli miasta o zdanie, a to co mowili przeciwnicy bylo
            zwyklym krzykiem przeciwnikow czegokolwiek w miescie. Niech bedzie dyskusja,
            ale na poziomie i z udzialem wszystkich stron.
            • Gość: ! Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 22:05
              Generalnie, to w GW nigdy nie było poważniejszej dyskusji na żaden temat. No
              może kiedyś dobrze rozpoczęto sprawę rewaloryzacji kamienic (p Maciejewska) i
              kilka lat temu rozpoczęto sprawę: jakie budynki należy wyburzyć na Starym
              Mieście i jakie działki i jak zabudować? Ale dyskusja szybko sie skończyła -
              albo inaczej "umarła"...

• Gość: jakub.s Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:10
                > Generalnie, to w GW nigdy nie było poważniejszej dyskusji na żaden temat. No

Ale na swiecie są tematy bardziej i mniej powazne. Niech GW zajmuje sie chocby tymi 'mniej powaznymi' a powazniejsze zostawi dla Słowa albo pani Beaty;)
                Zdecydowanie jestem ZA dyskusją w sprawie deptaków, oswietlenia w rynku, kolorów na jakie malowane są kamienice, stylu w jakim utrzymany jest nowy deptak na swidnickiej, nowych garazy wielopoziomowych i innych tematów pokrewnych. Oby więcej dyskusji! To moze przyniesc tylko pozytywny efekt (jak chocby przywrócenie ukochanego przez lud zoltego swiatla w Rynku;))
                • Gość: ! Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 22:38

> > Generalnie, to w GW nigdy nie było poważniejszej dyskusji na żaden temat.
                  > No
                  >
                  > Ale na swiecie są tematy bardziej i mniej powazne. Niech GW zajmuje sie
                  chocby
                  > tymi 'mniej powaznymi' a powazniejsze zostawi dla Słowa albo pani Beaty;)
                  > Zdecydowanie jestem ZA dyskusją w sprawie deptaków, oswietlenia w rynku,
                  koloró
                  > w na jakie malowane są kamienice, stylu w jakim utrzymany jest nowy deptak na
                  s
                  > widnickiej, nowych garazy wielopoziomowych i innych tematów pokrewnych. Oby
                  wię
                  > cej dyskusji! To moze przyniesc tylko pozytywny efekt (jak chocby
                  przywrócenie
                  > ukochanego przez lud zoltego swiatla w Rynku;))

A mnie sie zawsze wydawało, że od mniej poważnych tematów i od "kotków na
                  drzewach" (przykład), są brukowce typu: "FAKT"...

Ale każdy kolejny super "news" w GW przekonuje mnie, że chyba się myliłem :(
                  • Gość: jakub.s Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:42
                    > A mnie sie zawsze wydawało, że od mniej poważnych tematów i od "kotków na
                    > drzewach" (przykład), są brukowce typu: "FAKT"...
                    >
                    > Ale każdy kolejny super "news" w GW przekonuje mnie, że chyba się myliłem :(

Tak jak pisalem wczesniej- zgadzam sie z Tobą w 100% ze GW nie prezentuje sobą wiele. Jednakze uwazam, ze sprawa deptaków jest WRESZCIE ciekawym tematem do dyskusji (w przeciwienstwie do tego przysłowiowego juz kotka;))
                    • Gość: michal Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: 195.116.94.* 02.01.05, 22:45

Tak jak pisalem wczesniej- zgadzam sie z Tobą w 100% ze GW nie prezentuje sobą
                      > wiele. Jednakze uwazam, ze sprawa deptaków jest WRESZCIE ciekawym tematem do
                      dy
                      > skusji (w przeciwienstwie do tego przysłowiowego juz kotka;))

Temat dobry i ciekawy, ale wykonanie duzo gorsze.
                  • Gość: michal Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: 195.116.94.* 02.01.05, 22:44
                    Gość portalu: ! napisał(a):

> A mnie sie zawsze wydawało, że od mniej poważnych tematów i od "kotków na
                    > drzewach" (przykład), są brukowce typu: "FAKT"...
                    >
                    > Ale każdy kolejny super "news" w GW przekonuje mnie, że chyba się myliłem :(

Poniewaz Fakt nie wydaje lokalnych dodatkow, wiec GW postanowila wejsc na ten
                    rynek ;)
                    • Gość: ! Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 22:59
                      Gość portalu: michal napisał(a):

> Gość portalu: ! napisał(a):
                      >
                      > > A mnie sie zawsze wydawało, że od mniej poważnych tematów i od "kotków na
                      >
                      > > drzewach" (przykład), są brukowce typu: "FAKT"...
                      > >
                      > > Ale każdy kolejny super "news" w GW przekonuje mnie, że chyba się myliłem
                      > :(
                      >
                      > Poniewaz Fakt nie wydaje lokalnych dodatkow, wiec GW postanowila wejsc na ten
                      > rynek ;)

:))))))))))))))))))))))))
            • Gość: ! Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 22:32

> dyskusja - tak, ale nie taka jaka jest prezentowana w tym artykule. Nikt nie
              > spytal sie przedstawicieli miasta o zdanie, a to co mowili przeciwnicy bylo
              > zwyklym krzykiem przeciwnikow czegokolwiek w miescie. Niech bedzie dyskusja,
              > ale na poziomie i z udzialem wszystkich stron.

100% racji Michale.
    • Gość: Pomysl Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: 193.129.161.* 02.01.05, 22:05
      Na pytanie: Czy budowac nowe deptaki ? Odpowiedz jest jedna - TAK !!!!! Jak
      najwiecej w okolicach rynku. Powiekszy to rynek i sciagnie kluby, restauracje,
      knajpki, puby, hotele i handel. Oczywiscie podniesie atrakcyjnosc miasta dla
      turystow i baze rozrywkowa. To tez wiecej miejsc pracy. Jesli chodzi o ulice,
      to oczywistym jest, ze nikt nie zrobi deptaku ze Swidnickiej !!!! Albo chcemy
      rozwoju miasta, albo godzimy sie na prowincje. Kto przyjedzie odwiedzic
      Wroclaw, jesli wszelkie atrakcje obejdzie w jeden dzien !!!
      • Gość: jakub.s Re: Znowu źle-za dużo deptaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:08
        > Na pytanie: Czy budowac nowe deptaki ? Odpowiedz jest jedna - TAK !!!!! Jak
        > najwiecej w okolicach rynku. Powiekszy to rynek i sciagnie kluby, rest

Oławska, Szewska (koniecznie z tramwajami!!!!), Swidnicka, w przyszlosci Kuznicza czy Ruska- zdecydowania TAK. Ale juz np Kielbasnicza czy Solny- podobają mi sie takie jakie są (moze poza dzikimi parkingami na Solnym), moim zdaniem są wielkomiejskie w takiej formie, a samochody nie przeszkadzają na tyle, zeby robic z nich deptaki.
        Dlatego uwazam, ze dyskusja jest potrzebna!
        • Gość: jester wszyscy znów zaspaliście! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 23:04
          a ja dyskusję o deptakach czytałem w słowie przed rokiem, czy coś koło tego. na
          temat tego jak powinna wyglądać szewska. wtedy, kiedy dyskusje miały jeszcze
          sens, a nie teraz gdy na szewska i grodzka sa pieniądze z unii, a oławska jest
          juz zaprojektowana i w połowie stycznia będzie pozwolenie na budowę.
          ja szanuję red. szeplińskiego, bo jesli chodzi o drogi to w mieście (z
          dziennikarzy) jest najlepszy. ale on, podobnie jak wy drodzy państwo znowu
          chcecie zaczynać dyskusje, jak jest już dawno pozamiatane...
          • Gość: ! Re: wszyscy znów zaspaliście! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 23:11
            Gość portalu: jester napisał(a):

> a ja dyskusję o deptakach czytałem w słowie przed rokiem, czy coś koło tego.
            na
            >
            > temat tego jak powinna wyglądać szewska. wtedy, kiedy dyskusje miały jeszcze
            > sens, a nie teraz gdy na szewska i grodzka sa pieniądze z unii, a oławska
            jest
            > juz zaprojektowana i w połowie stycznia będzie pozwolenie na budowę.

wy drodzy państwo znowu
            > chcecie zaczynać dyskusje, jak jest już dawno pozamiatane...

100% racji! Ja to nazywam "refleksem ślimaka" :)

ps: Generalnie to zauważyłem, że od dłuższego czasu GWroc/SP jest w 9/10
            przypadkach szybsza od GW Wrocław..........i szybciej wykorzystuje tematy
            podsuwane przez nas i omawiane na naszym forum.
            Jest to o tyle dziwne, że przecież to nasze Forum Inwestycje działa na forum
            GW...

Ale cóż liczy się refleks i dobre chęci...
            • Gość: jester Re: wszyscy znów zaspaliście! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 23:16
              dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane wykrzykniku. a ja się wkurzam, bo jak
              przed rokiem rozmawiałem z BK, który pisał o szewskiej i czy powinien byc
              tramwaj to obchodziło to wtedy tylko ekologów, brw, zdik i mnie.
              gdzie wtedy byliście? co zostało powiedziane? bo mój list przynajmniej w słowie
              wydrukowano (wyciąłem i mam) a wy co? czekacie z dyskusją jak ruszają roboty?
              wy, najlepiej poinformowane forum miasta?
              • Gość: ! Re: wszyscy znów zaspaliście! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 23:24
                Czy najlepiej poinformowane?

Jeżeli chodzi o mnie, to jestem akurat w 100% usatysfakcjonowany tym, że
                deptakami staną się: Oławska, Szewska, cz Pl Teatralny...

Osobiście chciałbym jeszcze, żeby deptakiem stała się Kużnicza (z możliwością
                przeciecia deptaku przez auta na Kotlarskiej i Nożowniczej.
                Uniwersytecką na odcinku od Kużniczej aż do Hali Targowej zamieniłbym także w
                deptak i postarał się odrestaurować całą ulicę, domy przy niej i wyburzył
                komunistyczne domki tuż przy styku z Piaskową...

Tak ja to widzę...
                • Gość: Rafis Re: wszyscy znów zaspaliście! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 02.01.05, 23:32
                  nom przeciez pisałem ze Słowo jakis czas temu pisało o całej koncepcji deptaków
                  i stref "uspokojonego" ruchu wokół rynku. Koncepcja 4 bram(które beda tworzone
                  przez najblizsze lata. Pierwsza jest tworzona od Odrzanskiej chyba.Chociaz nie
                  pamietam dokładnie.
                • Gość: & Re: wszyscy znów zaspaliście! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 03.01.05, 11:16
                  Gość portalu: ! napisał(a):

> Czy najlepiej poinformowane?
                  >
                  > Jeżeli chodzi o mnie, to jestem akurat w 100% usatysfakcjonowany tym, że
                  > deptakami staną się: Oławska, Szewska, cz Pl Teatralny...
                  >
                  > Osobiście chciałbym jeszcze, żeby deptakiem stała się Kużnicza (z możliwością
                  > przeciecia deptaku przez auta na Kotlarskiej i Nożowniczej.
                  > Uniwersytecką na odcinku od Kużniczej aż do Hali Targowej zamieniłbym także w
                  > deptak i postarał się odrestaurować całą ulicę, domy przy niej i wyburzył
                  > komunistyczne domki tuż przy styku z Piaskową...
                  >
                  > Tak ja to widzę...

Ja bym jeszcze przedłużył deptak na Szewskiej przez mostek św.Macieja na Tamkę
                  nową kładką na wyspę Wodną i dalej istniejącą kładką nad śluzą Piaskową na
                  wyspę Piasek.
                  • svarte_sjel Re: wszyscy znów zaspaliście! 03.01.05, 12:27
                    Gość portalu: & napisał(a):
                    > nową kładką na wyspę Wodną i dalej istniejącą kładką nad śluzą Piaskową na

Grrr. Nie ma takiej wyspy.
                    Ona się nazywa Wyspa Daliowa.
                    • Gość: & Re: wszyscy znów zaspaliście! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 03.01.05, 17:56
                      svarte_sjel napisał:

> Gość portalu: & napisał(a):
                      > > nową kładką na wyspę Wodną i dalej istniejącą kładką nad śluzą Piaskową n
                      > a
                      >
                      > Grrr. Nie ma takiej wyspy.
                      > Ona się nazywa Wyspa Daliowa.

Może być i Daliowa chociaż na moim planie miasta jest Wodna ale to może być
                      nazwa tej ścieżki,szkoda tylko że Tamka jest zamykana.
                      • svarte_sjel Re: wszyscy znów zaspaliście! 03.01.05, 21:48
                        Gość portalu: & napisał(a):
                        > Może być i Daliowa chociaż na moim planie miasta jest Wodna ale to może być

Wodna to nazwa ulicy.
                  • Gość: wro2015 Re: wszyscy znów zaspaliście! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.05, 12:51
                    madrze piszesz '&'

Tez uwazam ze dokladnie to przedluzenie by zrobilo ta cala szewska jakims
                    rzeczywiscie interesujacym ciagiem, ktory wtedy by tez rzeczywiscie dokads
                    prowadzil - mianowicie na wyspy... Teraz sie boje ze szewska sie skonczy na
                    jakiejs 4pasmowce z barrierkami bez przejsc dla pieszych :( (mam na mysli
                    grodzka - bo to ze od poludnia to bedziemy mieli piekna 6pasmowke z barrierkami,
                    o tym juz nie trzeba pisac )
                    • hen Re: wszyscy znów zaspaliście! 04.01.05, 15:24
                      No właśnie! Trzeba przciąć tysiącletnie zaszłości i w końcu połączyć stare
                      miasto z Ostrowem Tumskim. :-) Kiedyś Zdrojewski mówił, że wyspy mają być
                      przedłużeniem Ostrowa Tumskiego. Myślę, że o ile Wrocław jest dość różnorodny
                      (i dobrze) to np przydałyby się taki ciąg pieszy (do tego potrzeba jest
                      uatrakcyjnić wyspy) oświetlony tymi samymi stylizowanymi latarniami. Podobnie
                      należłaoby połączyć Ostrów ze Śródmieściem, ale to co robi się z ul Mieszka I
                      woła o pomstę do nieba. Na szczęcie, od Wyszyńskiego włascicielem częściowo
                      jest kościół - jest szansa (choć nie wiadomo kiedy) na coś miejskiego. Od
                      Hlonda też należałoby zrobić coś miejskiego.
                      • Gość: & Re: wszyscy znów zaspaliście! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 04.01.05, 16:20
                        hydral.com.pl/neo/13827,foto.html -przyczółki są wystarczy tylko je
                        połączyć i poszerzyć nad jazem.
            • Gość: ! Komentarz red Szemplińskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 23:17
              Komentarz - żeby nie deptać w miejscu

Marek Szempliński (marek.szemplinski@wroclaw.agora.pl) 02-01-2005 , ostatnia
              aktualizacja 02-01-2005 20:32

Planowana na ten rok przebudowa ulicy Szewskiej jest doskonałym pretekstem do
              dyskusji o wrocławskich deptakach

Kiedy ją projektowano, przy Szewskiej było czynnych więcej lokali, którym trasa
              spacerowa mogła dać nowych klientów. Jednak teraz Szewska straciła na rzecz
              Oławskiej i Wita Stwosza, gdyż ludzie częściej chodzą między Rynkiem a Galerią
              Dominikańską. Czy na pewno Szewskiej pomoże wyrzucenie z niej samochodów?

A może - jak proponuje jedna z naszych Czytelniczek - zostawić Szewską w
              spokoju i urządzić deptak na Kuźniczej. Wówczas mielibyśmy piękny trakt
              spacerowy od Opery do Uniwersytetu. A i zmotoryzowanym wrocławianom łatwiej
              byłoby dojechać do centrum.

A może urzędnicy powinni pospacerować z mieszkańcami Wrocławia. Wówczas
              zauważą, że z Rynku na Nowy Targ najczęściej wybierają oni drogę przez
              zapyziałe i okupowane przez pijaków podwórko między Wita Stwosza i Kotlarską.
              Może to też jest pomysł na deptak...
              • Gość: ! Re: Komentarz red Szemplińskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.05, 23:25
                Refleks red Szemplińskiego jest doprawdy znakomity :)
                • Gość: orzeł Re: Komentarz red Szemplińskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 02:29
                  Koniecznie trzeba zrobić deptak z Kuźniczej i to jak najszybciej.W następnej
                  kolejności Ruska i Odrzańska. Apropos Szewskiej, wiadomo już czy tramwaj będzie
                  w jedną czy w obie strony?
                  • Gość: ? Re: Komentarz red Szemplińskiego IP: 195.117.40.* 03.01.05, 08:15
                    Tramwaj będzie w jedną, a z Kuźniczej NIGDY nie zrobią deptaku. to tyle.
                    • Gość: wojtek Re: Komentarz red Szemplińskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 11:08
                      eee tam zaraz "nigdy" - jak zrobia deptak z Szewskeij to ten kawalek Kuzniczej
                      od Rynku do ksiegarni PWN zrobi sie deptakiem sam. A potem juz pojdzie latwiej.
                    • Gość: orzeł Re: Komentarz red Szemplińskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 21:57
                      Gość portalu: ? napisał(a):

> Tramwaj będzie w jedną, a z Kuźniczej NIGDY nie zrobią deptaku. to tyle.

Kuźnicza prędzej czy później stanie się deptakiem. Tylko obawiam się że raczej
                      to będzie później :(
    • Gość: adx Posprzątać przejście IP: *.infotel.wroc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 09:20
      Bardzo ładny fragment Swidnickiej ale aby się do niego dostać trzeba przejść od
      Rynku przez przejście podziemne, które nie było od lat sprzątane. Na stopniach
      piasek i ziemia sprzed wielu lat. Ciekawe kto to ma sprzątac.
      • Gość: ! o deptakach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 20:16
        Rozmowa o deptakach

szem 03-01-2005 , ostatnia aktualizacja 03-01-2005 18:32

Nie wszystkim się podoba, że coraz to nowe ulice zamieniają się w trasy
        spacerowe. Wczoraj opisywaliśmy, że głównym argumentem przeciw deptakom jest
        ograniczanie miejsca dla samochodów

Marek Szempliński: Najbardziej kierowcy boją się przekształcenia w deptak ulicy
        Szewskiej.

Marek Żabiński, wicedyrektor Biura Rozwoju Wrocławia: Przejazd z południa na
        północ rozłoży się głównie na równoległe ulice Kraińskiego i Janickiego, od
        wschodu i trasę W-Z od zachodu. Wprawdzie razem z remontem Szewskiej poszerzona
        będzie Grodzka, ale przepustowość jej wzrośnie nieznacznie, więc tłoczniej
        będzie.

Dlaczego zatem trzeba zamknąć Szewską?

- Bo nie możemy pozwolić, żeby ruchliwa arteria przecinała środek starego
        miasta. Już zresztą tego lata ruch na niej został ograniczony przez zwężenie
        wjazdów. Wprowadzimy kolejne ograniczenia.

A nie lepiej byłoby poczekać, aż będziemy mieli drogi alternatywne dla
        Szewskiej?

- Szewska jest tylko dla aut osobowych, ale jeśli takie jeżdżą tędy tranzytem,
        to już mogą centrum omijać przez most Milenijny. Wyjazd w jego kierunku z
        centrum będzie łatwiejszy po skończeniu remontu pl. 1 Maja. Przypominam także,
        że Szewska to droga jednokierunkowa, więc objazd od północy nie będzie
        komplikował ruchu. Żeby zaś nie paraliżować komunikacji zbiorowej, na Szewskiej
        zostanie tramwaj.

• Gość: michal Re: o deptakach IP: 195.116.94.* 03.01.05, 20:46
          W koncu dano sie wypowiedziecie przedstawicielowi miasta. I musze powiedziec,
          ze w 100% zgadzam sie z tym co powiedzial Pan z BRW. Rynek i okolice to nie
          miejsce na tranzyt i samochody, a parkowac mozna na pustych parkingach
          wielopoziomowych. A jesli ktos mowi, ze argumentem przeciw urzadzaniu deptaka z
          Szewskiej jest brak handlu to powiniem troche pomyslec i dojsc do wnisoku, ze
          automatycznie z wymiana nawierzchni i utworzeniu deptaka wzrosnie tam ruch
          pieszy, a co za tym idzie powstanie handel.
          • es_wu Re: o deptakach 03.01.05, 22:28

> W koncu dano sie wypowiedziecie przedstawicielowi miasta.
            >

No właśnie. Miejmy nadzieję, że to jest "nowa świecka tradycja" :-)

> wielopoziomowych. A jesli ktos mowi, ze argumentem przeciw urzadzaniu deptaka
            > Szewskiej jest brak handlu to powiniem troche pomyslec i dojsc do wnisoku, ze
            > automatycznie z wymiana nawierzchni i utworzeniu deptaka wzrosnie tam ruch
            > pieszy, a co za tym idzie powstanie handel.
            >

No właśnie - mysli się skutek z przyczyną. Handel się tam nie rozwija, bo tam
            nikt nie chodzi. A nikt nie chodzi bo nie ma jak i po co koło mknących
            samochodów. Jak będzie deptak + jakaś prorozwojowa polityka miasta (niższe
            czynsze na jakiś czas?) to Szewska szybko się zrobi taką samą ładną ulicą jak
            inne w tych okolicach.

Aha i jak najbardziej popieram pomysł wybudowania kładki na przedłużeniu
            Szewskiej - wtedy ta ulica by naprawdę dokądś prowadziła!!!

Pozdrawiam,
            SW

• Gość: ! Re: o deptakach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 22:53
              Es_wu napisał:

Jak będzie deptak + jakaś prorozwojowa polityka miasta (niższe
              > czynsze na jakiś czas?) to Szewska szybko się zrobi taką samą ładną ulicą jak
              inne w tych okolicach.

Wszyscy wiemy, że to za mało. Do tego potrzeba też dobudować pierzeję Szewskiej
              na odcinku od Kazika Wlk do skrzyż z Oławską (prawa strona, patrząc w kierunku
              Widok - obecnie jest tam zaplecze powojennych kamienic ze Świdnickiej, odkryte
              podwórka.

Do tego należałoby rozebrać komunistyczne bloczki przy skrzyż z Wita Stwosza,
              rozebrać bloczki stojące na Szewskiej pomiędzy Kotlarską a Nożowniczą.......

I postawić tam przynajmniej takie kamieniczki, jakie stoją na Kużniczej (przy
              wlocie Igielnej).
              • Gość: wojtek Re: o deptakach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 23:03
                Zeby byc calkiem szczerym, to przy Szewskiej az tak duzo pustych lokali nie
                stoi - wiec "tanim" kosztem (tzn. zamieniem jej w deptak) wiele sie tam nie
                uzyska. A zeby byly pieniadze na cos wiecej, to tam musialyby sie znalezc nagle
                duze ilosci pieszych. Kiedys byly plany, zeby Ossolineum zbudowalo swoje muzeum
                na tej pustej dzialce na koncu Szewskiej - to moglby byc taki magnes. Ale teraz
                kiedy dostali kamienice w rynku ...?
                Jedno co jest pewne to to, ze to bedzie bardzo ciekawy i pouczajacy
                eksperyment: czy latwo mozna wykreowac ulice?
              • Gość: jakub.s Re: o deptakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 23:09
                > na odcinku od Kazika Wlk do skrzyż z Oławską (prawa strona, patrząc w kierunku
                > Widok - obecnie jest tam zaplecze powojennych kamienic ze Świdnickiej, odkryte
                > podwórka.
                >

Tego sie nie da zrobic ze wzgledu na prawo budowlanem (minimum 8metrów od okien do okien). Tak bogiem a prawdą to nalezaloby wysadzic w powietrze;) caly ten okropny rozowy budynek i na jego miejscu zabudowac teren dwoma kwartalami, przysuniętymi do Swidnickiej tak blisko jak przed wojną i mającymi takze "front" od strony Szewskiej. Oczywiscie z Ofiar Oswiecimskich miedzy nimi;)
                • Gość: ! Re: o deptakach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 23:13
                  I tak ma to wyglądać w przyszłości Kocie. Tylko z tego co wiem, to w tym
                  powojennym, długim budynku przy Świdnickiej (podwórka od Szewskiej), sporo
                  mieszkań zostało wykupionych na własność, więc...............szykują się
                  problemy. No chyba, że znajdzie sie bogaty inwestor, wykupi, zapewni nowe
                  mieszkania i tam zainwestuje..............
                  • Gość: jakub.s Re: o deptakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 23:17
                    > powojennym, długim budynku przy Świdnickiej (podwórka od Szewskiej), sporo
                    > mieszkań zostało wykupionych na własność, więc...............szykują się

No i powiedz mi teraz, ze we Wroclawiu planuje sie przyszłosciowo....

Miejmy nadzieje,z e doczekamy takiego stanu jaki opisałem:)
                    • Gość: ! Re: o deptakach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.05, 23:26
                      Wykup mieszkań to już zupełnie inna bajka Kocie.
                      • Gość: wro2015 Re: o deptakach IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.01.05, 23:37
                        a jednak o to chodzi... ten budynek na swidnickiej ktory zamyka ciag ulicy Ofiar
                        O. jest szczytem braku zrozumienia skali miasta. Robi sie absolutna prowincja ze
                        swidnickiej. Nie tylko ze budynek o dwa (!!) pietra za niski, to jeszcze na
                        dodatek odsuniety od swidnickej ze kat srodkowy chyba dwa razy mniejszy niz w
                        'normalnym' 600 000 miescie...

A brak polityki tworzenia miasta udowadnia sie w tym, ze pozwalajac miszkancom
                        wykup mieszkan utrwala ta tragedie na dlugie lata (az znajdzie sie przez ciebie
                        wspomniany inwestor...) Slow brakuje tak samo jak polityki
          • hen Re: o deptakach 04.01.05, 14:40
            Częściowo wypowiedź ze sky...

Deptak na Szewskiej byłby niekonieczny, ale pod warunkiem, że zdecydowanie
            zmnijeszyłby się ruch samochodowy - tak jak np na równoległej Kuźniczej -
            znaczy to, że Szewska nie powinna być żadnym samochodowym łącznikiem N-S, tylko
            drogą wewnątrz staromiejską - jak np. Kiełbaśnicza, z której nie powinno się
            usuwać samochodów, podobnie jak z Piłsudzkiego (zgadzam się z Kotem). Ale coś
            trzeba byłoby zrobić z Kuźniczą. Wydaje mi się, że nie straci ona wiele na
            przepływie pieszych - nawet w przypadku odglancowania na maksa Szewskiej. Na
            Kuźniczej po prostu nie mam miejsca. Jadące taksówki ocierają się o
            przechodniów. IMHO - Kużnicza - deptak, Szewska - potrzebuje gruntownego
            remontu - od wysokosci Wita Stwosza do Uniwersyteckiej. Mam nadzieję, że kiedyś
            stanie się drugą Kiełbaśniczą.

Poza tym, kierowców trudno oduczyć parkowania na ulicach. Jedynym wyjsciem
            byłoby zarządzenie takich cen parkingów wielopoziomowych i na ulicy, aby ceny
            na tyle kontrastowały ze sobą - na korzyść parkingów wielopoziomowych, tak aby
            zachęcić kierowców do korzystania z nich. IMHO to jedyne wyjście. A samochody
            wcale nie są złe - nawet zaparkowane - tylko na ulicach, gdzie jest
            dostatecznie dużo miejsca dla pieszych. Np. Teatralna - na dzień dzisiejszy
            ruch jest tam niewielki, więc nie wiem po co robić tam deptak - ulica zamiast
            ożyć zamarze, bo ruchu pieszego nie generuje (w kierunku P. Skargi oraz na ul
            Widok nie ma nic ciekawego). Północna strona Teatralnej mało usługowa,
            Południowa - o wiele lepsza - może wystarzczyłoby zlikwidować parking po
            południowej stronie Teatralnej na korzyść chodnika, a jezdnię dla samochodów
            zostawić.
            • Gość: Rafis Re: o deptakach IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 00:17
              Poczekamy zobaczymy. Najpierw pewnie powstanie duzo nowych klubów, potem zaczna
              sie pojawiac nowe projekty budowlane itp. Będą ludzie bedzie biznes. Na rynku
              przed remontem tez nie było wiele lokali uslugowych. Poza tym z\ostana
              odnowione budynki na styku z nankiera bo teraz to tam jest 3 swiat.
              • Gość: wro2015 Re: o deptakach IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.01.05, 00:32
                dokladnie o to chodzi... ale tez zgadzam sie z jakims przedmowca ze jest to
                forma eksperymentu dla wroclawia. Czyli 'jak latwo jest zrewitalizowac ulice'.
                Napewno wymiana powieszchni jest potrzebna. Ale jaka bedzie ta nawieczchnia -
                przypadkowa jak na pl. Nankiera albo na tym placyku jak na jednosci narodowej?
                Czy bedzie ta nawieszchnia dobrze przemyslana (jak n.p. w rynku gdzie zostal
                zorganizowany konkurs)
                Wystarczy zmiana nawieszchni, czy jest potzrbna inwestycja komunalna?

Zobaczymy
                • Gość: ! Re: o deptakach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 00:47
                  wro2015 napisał:

Wystarczy zmiana nawieszchni, czy jest potzrbna inwestycja komunalna?

---co masz konkretnie na myśli???
                  • Gość: wro2015 Re: o deptakach IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.01.05, 01:34
                    To bylo tylko takie ogolne gadanie :)

Ktos napisale ze na pewno n.p. jakies museum (bylo wspomnienie o Ossolineum) by
                    ozywilo Szewska... Tylko mi o to chodzilo - to bylo takie ogolne przymslenie.

Paryz jest bardzo dobrym przykladem jak poprzez specjalnie wybranie najabrdziej
                    zdewastowanych dzielnic pod wazne inwestycje komunalne lub panstwowe
                    rewitalizuja cale ulice/dzielnice... Teraz ja sie po prostu zastanawialem nad
                    tym czy wystarczy tylko posadzka, no czy wlasnei inwestycja... Lecz spodziewam
                    sie ze posadzka wystarczy, bo dookola juz jest wystarczajaco nowych i
                    interesujacych waznych rzeczy...

Jedyne co - pisalem juz o tym wczesniej, ze bym byl za kladka, ktora przez tamke
                    by prowadzila na wyspe piasek. To by wtedy dalo jakis 'sensowny' kierunek
                    szewskiej dla pieszych na polnoc...

Dobranoc

Jutro ja wyjezdzam ! na plan f. Wiec podyskutujemy sobie dopiero po skreceniu
                    wszystkiego za dwa tygodnie :)
                    • Gość: ! Re: o deptakach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 01:58
                      Sama "posadzka" to wg mnie za mało. Pisałem już, bez rewitalizacji tej ulicy i
                      bez zabudowy wymienionych prze ze mnie we wcześniejszych postach działek wzdłuż
                      Szewskiej i usunięcia komunistycznych "potowrków", ciężko będzie tej ulicy stać
                      się często uczęszczanym i bardzo atrakcyjnym deptakiem.

Ale cieszę się, że coś się ruszyło, że Szewska będzie deptakiem. Topierwszy
                      krok, czas przyjdzie na następne kroki.

ps: Jeżeli piszesz o sprzedaży lub blokowaniu sprzedaży mieszkań - widzisz
                      wro2015, to nie jest do końca taka prosta sprawa...
                      • Gość: ! Deptaki szansą dla handlu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 00:57
                        Deptaki szansą dla handlu

Izabela Strączek, Dana Zeidler 05-01-2005 , ostatnia aktualizacja 05-01-2005
                        20:33

Kupcom podoba się pomysł urządzenia deptaków na ul. Szewskiej i Oławskiej. -
                        Będziemy mieli więcej klientów - mówią

Marta Hubka z Cafe Galeria Domus przy Oławskiej przekonuje, że jej ulica
                        skorzysta na wyrzuceniu samochodów: - Widzę Oławską jako miejsce wypoczynku, z
                        ogródkami i markowymi sklepami, jakich poza sieciowymi galeriami handlowymi
                        brakuje. Może rozwinąłby się tu handel pamiątkami wrocławskimi, a nasi
                        miejscowi artyści plastycy mogliby eksponować swoją ceramikę czy rzeźby.

Deptak byłby - być może ostatnią - szansą dla upadającego handlu przy ul.
                        Szewskiej. Od kilku lat ta ulica żyje tylko przy skrzyżowaniu z ul. Oławską -
                        przy Kameleonie i Magdalenie. Obydwa domy towarowe korzystają jednak bardziej z
                        klientów, którzy przechodzą Oławską aniżeli Szewską.

- Taki deptak to dobry pomysł - mówi Małgorzata Margol z Magdaleny. Ale
                        zaznacza: - Bardziej liczymy na ten przy Oławskiej.

W pobliżu skrzyżowania z ul. Wita Stwosza ruch pieszy na Szewskiej maleje, a w
                        pobliżu skrzyżowania z Kotlarską niemal zanika. Nie powiodło się pubom i
                        restauracji - stoją puste, podobnie jak wystawione na sprzedaż lokale po
                        sklepach. Jedynie antykwariat, sklep z ceramiką, tkaninami czy pizzeria żyją ze
                        stałych klientów.

- Jesteśmy bardzo za deptakiem! - mówi Małgorzata Chabińska z antykwariatu przy
                        Szewskiej. - Poprosimy od razu o przeniesienie przystanku tramwajowego bliżej
                        antykwariatu i o piękne oświetlenie. Szewska jest wymarzonym miejscem na
                        deptak, bo taka szeroka.

Dodaje: - Gdyby ludzie zaczęli tędy chodzić, na Szewską wróciłoby życie.

Również kupcy i właściciele restauracji z Kuźniczej chcieliby pozbyć się
                        samochodów. Tego deptaka nie ma jednak w miejskich planach.

Halina Litwiniec, szefowa kawiarni Pod Kalamburem, wspomina, jak na czas wizyty
                        prezydentów Polski, Niemiec i Francji wyłączono Kuźniczą z ruchu: - Jak to
                        pięknie wyglądało. Ludzie spokojnie szli środkiem ulicy, bez obawy, że ktoś
                        będzie na nich trąbił.

Dodaje: - Marzy mi się, że będzie więcej ławeczek, że będę mogła wyjść z
                        kawiarni, usiąść, odpocząć.

Podobnie mówią pracownicy restauracji La Havana: - Moglibyśmy otworzyć ogródek,
                        na który teraz nie ma miejsca. Byłoby na pewno ładniej i przyjemniej. Dla nas i
                        klientów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka