Gość: Nowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 12:51 Ha! Jestem nowy i od razu trafilem na 200 tke w starym newsletterze to dobrze wrocy dla miasta! Otwieram wiec oficjalnie NEWSLETTER 10 pierwszy w nowym roku ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: erni OUTLET IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 18:03 Neinwer wybuduje centrum Outlet na rogu Minskiej i Granicznej. 10 tys. m2 i 2000 miejsc parkingowych. W drugim etapie kolejne 20 tys. m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: OUTLET IP: 195.116.94.* 04.01.05, 18:36 Gość portalu: erni napisał(a): > Neinwer wybuduje centrum Outlet na rogu Minskiej i Granicznej. 10 tys. m2 i > 2000 miejsc parkingowych. W drugim etapie kolejne 20 tys. m2. Kiedy rozpoczecie inwestycji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: OUTLET IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 04.01.05, 18:42 chyba ja albo ktos o tym pisał(tzn wklejał info). Zdaje sie ze pod koniec roku ruszy budowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: OUTLET IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.05, 18:45 Rzeczywiście Rafale, z miesiąc-dwa temu pojawiła się taka informacja na naszym forum, ale wtedy nie była jeszcze znana lokalizacja tego centrum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: OUTLET IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.05, 18:44 A ja stawiałem na tą działkę w Bielanach, między OBI a Castoramą, tym bardziej, że na wizualkach rozbudowy Cielan widać jakiś nowy market na tejże działce (projekt). Erni zapewnie więc ten Oulett powstanie na działce po byłym gospodarstwie ogrodniczym ARSP (jedno z większych na DŚ). Tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: OUTLET IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 19:11 wiecej wole nie podawac. Zreszta nie ma co to zwyczajny blaszak bedzie z ladnymi reklamami itd. wizalizacji tez nie zapodam :) Ma sie budowa zakonczyc w IV kwartale . Swoja droga sam jestem ciekaw czy rzeczywiscie do konca roku stanie ten obiekt. To zalezy jeszcze od zainteresowania najemcow. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: OUTLET IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 04.01.05, 19:25 Darek na Bielanach to stanie raczej ten Outlet co juz jest pobudowany w Gdansku i w Warszawie. erni moze jednak podeslesz wizualke na wroclawczyk@gazeta.pl wiesz ze nic nie wyjdzie na zewnatrz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: OUTLETT IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.05, 19:29 Rafis - być może. W sumie to byłaby niezła konkurencja i to dość blisko od siebie :) Erni ten qulett, będzie w trochę lepszym standardzie niż typowy blaszak :) Więcej o pierwszej inwestycji Neinvera w Polsce, czyli pierwszym oulett, wybudowanym prawie dwa lata temu w Ursusie/Warszawa: www.factory-warszawa.pl/ Podobny obiekt powstanie we Wrocławiu... ps: Co ciekawe Neinver przymierza się do zakupu super atrakcyjnego terenu w Warszawie czyli "Portu Praskiego"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: OUTLETT IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 04.01.05, 19:34 Cos cicho o tej galerii handlowej, która maja wybudowac Austriacy na Gaju (projekt Macków). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: OUTLETT IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.05, 19:39 Wywiadowcy z tamtych okolic: Sławek i Ty Rafale - sprawdzić, przepytać ludzi, wyśledzić i napisać na forum :) Czekamy na wieści :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! :))))))))))))))))))))))))))) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.05, 21:42 Kolejny "news" GWyborczej (pewnie będzie w jutrzejszej gazecie na pierwszej stronie): miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2477203.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: :))))))))))))))))))))))))))) IP: 195.116.94.* 04.01.05, 21:54 Popisowy temat naszej ulubionej Gazety :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Nowe loty z Wrocka (być może) 04.01.05, 22:38 Informacja prywatna i baaaardzo nieoficjalna: Centralwings, czyli tanie linie LOTu zamierzają od następnego sezonu uruchomić nowe, stałe połączenia z Wrocka. Aktualnie trwają badania marketingowe mające określić które kierunki mają szansę na największe powodzenie. Na dzień dzisiejszy największe szanse ma podobno Londyn (ale tam będzie Ryanair) albo Kolonia/Stuttgart (to są huby "siostrzanych" linii Germanwings). Oby się udało :-) Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Nowe loty z Wrocka (być może) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.05, 22:46 Ooo, do Koloni to by mi nawet bardzo pasowało :) Z normalnymi cenami, a nie takimi jak poprzednio :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Nowe loty z Wrocka (być może) IP: 195.116.94.* 04.01.05, 22:50 W swieta slyszalem od mojej cioci, ktora na stale mieszka w Stuttgarcie, ze maja rozpoczac sie loty stamtad do Wroclawia. Troche niezbyt realne mi sie to wtedy wydalo, ale jak juz druga osoba o tym mowi, to cos w tym musi byc :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Nowe loty z Wrocka (być może) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 04.01.05, 23:02 tylko oby te linie były naprawde tanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Outlet II IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 00:57 Fashion House Warszawa 4-01-2005 Fashion House Warszawa to trzecie centrum handlowe typu „outlet”, które wybuduje w Polsce firma The Outlet Company. I etap inwestycji ma być gotowy w listopadzie 2005 roku. Obecnie TOC jest na etapie wybierania generalnego wykonawcy. Zaraz po tym ruszą prace budowlane na działce położonej przy ul. Puławskiej i Energetycznej w Piasecznie. W ramach I fazy inwestycji powstanie 12 tys. mkw. Kolejne 11,9 tys. mkw. zaplanowano w II, której realizacja ma nastąpić najpóźniej po 18 miesiącach od otwarcia pierwszej części. The Outlet Company to firma zależna od flamandzkiego dewelopera Liebrecht & wooD. CB Richard Ellis występuje w roli agenta wynajmującego powierzchnię nie tylko w Fashion House Warszawa, ale również FH Sosnowiec (już działa) i FH Gdańsk (w budowie). W planach są także podobne inwestycje we WROCŁAWIU i Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Outlet II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 01:00 Czyli tak jak pisałes Rafis, myślę że ten drugi outlet powstanie właśnie w Bielanach, pomiędzy OBI a Castoramą. A nawet jak on tam nie powstanie, to wg wizualek przyszłościowego rozwoju Bielan, to i tak coś tam powstanie. Dużego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Nowy szyb kopalniany w Polkowicach (KGHM) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 00:58 Najgłębszy szyb wydrążony Drążenie najgłębszego szybu w Europie zakończono w piątek w należącej do KGHM kopalni "Rudna" w Polkowicach. Szyb ma głębokość 1203 m a jego budowa kosztowała ok. 80 mln dolarów. Szyb zostanie oddany do użytku za kilka miesięcy, gdy będzie uzbrojony, czyli wyposażony we wszelkie urządzenia i instalacje. Jego budowa odbywała się z myślą o podjęciu wydobycia w nowym rejonie Głogowa Głębokiego. Inwestycja określana jest jako budowa drugiego KGHM. Złoża w rejonie Głogowa Głębokiego stanowią jedną czwartą zasobów, którymi obecnie dysponuje koncern. Ze złóż tych koncern ma uzyskać 6 mln ton metalu, a eksploatacja nowych pokładów ma przedłużyć działalność KGHM w Zagłębiu Miedziowym do 2050 roku. (PAP) eja ----------------------- Inwestycje w rejonie obszaru "Głogów Głęboki" mają w ciągu najbliższych kilku lat kosztować KGHM ponad 1 miliard zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis stadion Śląska IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 10:34 Maratończyk idzie na stadion Środa, 5 stycznia 2005r. Co będzie robił nowy pełnomocnik prezydenta miasta Marek Danielak, dotychczasowy dyrektor MOSiR-u Południe, z początkiem roku został pełnomocnikiem prezydenta miasta Rafała Dutkiewicza ds. rozbudowy stadionu przy ul. Oporowskiej. Do końca ubiegłego roku pełnił on funkcję dyrektora MOSiR-u Południe. Organizował m.in. Maraton Wrocław. Ale po połączeniu od nowego roku wszystkich wrocławskich MOSiR-ów stracił stanowisko. Kiedy i jak stadion zostanie przebudowany? - Dopiero się urządzam. To drugi dzień mojego urzędowania - mówił nam wczoraj Marek Danielak. - Moim zadaniem na ten rok jest powołanie gminnej spółki, która zajmie się modernizacją obiektu. Ma być też gotowy projekt nowego stadionu, a ja mam szukać zewnętrznych źródeł finansowania inwestycji - mówi. Marcin Garcarz, rzecznik prezydenta miasta dodaje, że w tym roku powinien zostać też rozstrzygnięty przetarg na remont stadionu. - Marek Danielak to dobry fachowiec. Modernizacja stadionu (ma się ona zakończyć w przyszłym roku - red.) to duża inwestycja, w którą zaangażowane będą różne wydziały urzędu. Ktoś musi to koordynować - tłumaczy. Stadion przy ul. Oporowskiej, na którym III-ligowe mecze rozgrywają piłkarze Śląska Wrocław, gmina przejęła od Agencji Mienia Wojskowego w grudniu 2002 r. Niedługo później władze miasta zapowiedziały, że za ok. 40 mln zł obiekt zostanie unowocześniony, tak żeby mogli grać tu najlepsi: Ma być podgrzewana murawa i sztuczne oświetlenie. Marek Danielak to już czwarty pełnomocnik prezydenta miasta. Andrzej Jaroch doradza mu w sprawach ISO, Leszek Turko w kontaktach z uczelniami wyższymi. Kolejny - Tadeusz Lenkiewicz -zgodnie z wymogami prawa - doradza prezydentowi w sprawach informacji niejawnych. Marek Danielak będzie też nadal zajmował się organizacją Maratonu Wrocław. - Danielak będzie zarabiał mniej więcej tyle samo, ile zarabiał jako dyrektor MOSiR- u. Około 4000 zł netto - mówi Marcin Garcarz. (kam) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Wzgórze Polskie dla Wrocka-forever :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 10:36 Wzgórze odzyskane Środa, 5 stycznia 2005r. Niebawem będzie można rozpocząć poszukiwania nowego inwestora Wzgórze Polskie znów będzie należeć do miasta. Syndyk nie będzie odwoływał się od wyroku sądu, który nakazał oddać zabytkowy obiekt gminie Wrocław. Kolejnego inwestora, który zajmie się zagospodarowaniem wzgórza, powinniśmy poznać w tym roku W grudniu 1996 r. gmina Wrocław, za prawie 350 tys. zł, oddała wzgórze w wieczyste użytkowanie prywatnej firmie , która później weszła w skład polsko- francuskiej spółki Ingetech. Urzędnicy zastrzegli jednak, że jeśli firma nie wywiąże się z obietnic rozpoczęcia budowy hotelu i kilku ekskluzywnych restauracji w ciągu dwóch lat, umowa zostanie rozwiązana, a wzgórze wróci do gminy. Z różnych powodów budowy nie rozpoczęto. Dlatego gmina ponad pięć lat temu poprosiła sąd o rozwiązanie umowy. Francuscy wspólnicy postanowili jednak pokrzyżować gminie szyki. Ogłosili upadłość firmy, a jej majątek trafił pod zarząd syndyka. A syndyk w myśl prawa nie może niczego oddać za darmo, bo nie będzie miał czym gospodarować ani z czego oddać długów firmy. Sprawa przed sądem zakończyła się dopiero pod koniec października 2004 r. Sędzia rozwiązała umowę tłumacząc, że gmina wystąpiła o to w momencie, gdy wzgórze nie należało jeszcze do syndyka. Wyrok nie oznaczał końca batalii. Pani syndyk nie wykluczyła bowiem odwołania się do sądu wyższej instancji. Jeśli tak by się stało, sprawa ciągnęłaby się przez kolejnych kilka lat. Wczoraj jednak syndyk powiadomiła gminę, że nie będzie się odwoływała od wyroku. – Wraz z sędzią komisarzem, który jest moim zwierzchnikiem doszliśmy do wniosku, że nie ma sensu przedłużać tej sprawy. Tym bardziej, że według naszych obliczeń gmina będzie musiała zapłacić około 600 tysięcy złotych rekompensaty, czyli mój interes jako syndyka jest zaspokojony – mówi Renata Gryglaszewska. Jej zdaniem, wzgórze mogłoby wrócić do gminy w ciągu kilku najbliższych tygodni. – To dla nas bardzo dobra wiadomość. Jeszcze godzinę temu zastanawialiśmy nad losem tego miejsca. Ta sprawa będzie naszym priorytetem – zapewniała Romualda Liberska z departamentu nieruchomości wrocławskiego magistratu. – Kiedy tylko ustalimy wspólnie wysokość odszkodowania, będziemy mogli je wpłacić – dodała. Liberska zaznaczyła, że część pieniędzy wróci do gminy, bo również ona jest na liście wierzycieli Ingetecha. Według urzędniczki, gmina nie będzie miała problemów ze znalezieniem kolejnego inwestora, który chciałby ożywić Wzgórze Polskie. – Gdy tylko wróci ono do nas, ogłosimy przetarg na wieczystą dzierżawę. Inwestorowi postawimy podobne warunki adaptacji wzgórza, jak poprzednio – zapowiada Romualda Liberska. Wzgórze Polskie To pozostałości po Bastionie Ceglarskim, zbudowanym w 1585 r. jako część fortyfikacji miasta. Przez ponad 200 lat spełniał on funkcje obronne. Po likwidacji umocnień, w 1807 r., Wzgórze Polskie zostało włączone do Promenady Staromiejskiej, a kazamaty zamieniono na składy różnych towarów. W czasie oblężenia Wrocławia w 1945 r. na nowo urządzono w nich polowy lazaret, a u podnóża grzebano zmarłych. Obecnie zaniedbane wzgórze chętnie odwiedzają turyści, którzy mają tu znakomity punkt widokowy na Ostrów Tumski i Wyspę Piasek. Przemysław Ziółek - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re: Wzgórze Polskie dla Wrocka-forever :) IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 05.01.05, 11:39 Przydałby się konkurs architektoniczny dla tego obiektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Wzgórze Polskie dla Wrocka-forever :) IP: *.core.lanet.net.pl 05.01.05, 12:02 Nic by się nie przydało! To trzeba odbudować (odrestaurować) a nie przebudować. A żeby coś odbudowac to konkurs jest jak najbardziej zbędny. :) pzdr. AW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Wzgórze Polskie dla Wrocka-forever :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 12:42 zgadzam się wierze należy odbudować a nie tworzyć coś nowego w stylu new avangarda la'disco polonese --- Wielki Czarownik to palant! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Wzgórze Polskie dla Wrocka-forever :) IP: 195.116.94.* 05.01.05, 12:51 Gość portalu: Janusz napisał(a): > zgadzam się > wierze należy odbudować a nie tworzyć coś nowego w stylu new avangarda la'disco > > polonese Ja za bardzo bym nie wierzyl, ze odbuduja tam to co bylo kiedys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wzgórze Polskie dla Wrocka-forever :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 16:31 NARESZCIE!!! Obawiałem się, że przez panią syndyk sprawa Wzgórza przecięgnie się o kolejne 2-3 lata. Przy odrobinie szczęścia miasto może znależć inwestora na WP jeszcze w tym roku. Myślę, że nikt z nas nie miałby nic przeciwko temu, żebyśmy dostali pod choinkę 2005 prezent w postaci dużego, bogatego i dobrego inwestora na Wzgórze Polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Wzgórze Polskie dla Wrocka-forever :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 17:03 ja licze na inwestora do czerwca(najdalej) tego roku :) Chyba juz sa chętni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re: Wzgórze Polskie dla Wrocka-forever :) IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 06.01.05, 12:55 Nawet przy odbudowie trzeba mieć jakąś wizję a tam na pewno wiernej odbudowy nie będzie bo już kiedyś mówiło się o czymś nowym,chodzi o znalezienie nowej formuły funkcjonowania tego miejsca tak jak np.w Toruniu www.spichrz.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re: Wzgórze Polskie dla Wrocka-forever :) IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.01.05, 10:27 miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,2487174.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ps1 Re: Nowe loty z Wrocka (być może) IP: *.dial.inet.fi 05.01.05, 20:29 Fajnie, ale co się wszyscy "uwzięli" na Londyn. Jest tyle innych ciekawych miejsc (i mniejsza konkurencja) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal ul. Rzeźnicza 28-31 - rokowania celem sprzedaży ni IP: 195.116.94.* 05.01.05, 12:59 www.wroclaw.pl/m3529/p32183.aspx Mam nadzieje, ze tym razem uda sie sprzedac ten budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: ul. Rzeźnicza 28-31 - rokowania celem sprzeda IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 13:44 to nie bedzie 2 przetargu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: ul. Rzeźnicza 28-31 - rokowania celem sprzeda IP: 195.116.94.* 05.01.05, 14:00 Byly juz dwa. Teraz pora na rokowania. Na tej stronie do ktorej podalem link sa dane dotyczace obydwu wczesniejszych przetargow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 16:11 się szykuje wg słów wiceprezesa Dolnośląskiej Izby Godpodarczej Pana Sebastiana. Mówi o tym w Panoramie Dolnośląskiej w odpowiedzi na pytanie o to jaki bedzie rok 2005 dla DŚ.Mówił oczywiscie tez o duzym zainteresowaniu inwestorów niemieckich czy francuskich. Jednak oczywiscie najbardziej utkwio mi w pamieci zdanie "plany budowy pięciu potęznych biurowców we Wrocławiu" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 16:35 Hmmmmmmmmm, dwa biurowce Archicomu przy pl Strzegomskim i od strony Robotniczej, biurowiec p Czarneckiego na rogu Swobodnej i Powstańców Sl plus.........wspomniany kilka razy przez Rafisa nowy kompleks trzech biurowców, o którym kiedyś mówiono? Może HCS na AKrajowej? Może w końcu zdecydują się też na rozpoczęcie budowy drugiego biurowca Millenium Tower na Strzegomskiej? A może zostaniemy zaskoczeni jakimś zupełnie nowym biurowcem w najmniej spodziewanym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 16:41 Wg. mnie napewno chodzi o biurowce na Strzegomskiej(te o których mówił Ossowicz), moze też ten na placu 3 maja, no i może EPI? W każdym razie p. Sebastian użył słowa które swiadczyłoby ze sa to realne plany i dosc zaawansowane(moze nawet to było ze sa zaawansowane plany). Musimy byc cierpliwi. Cos wisi w powietrzu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 16:47 No tak, skleroza :( Przecież zapomniałem o EPI, a wg słów BW EPI Centrum miało ruszyć pod koniec 2004, lub na początku 2005 (ostrożne terminy). Więc być może ruszy w tym roku? Pewnie na poczatek ta niższa część, czyli 5 p kompleks biurowo-handlowy wzdłuż Swobodnej, a w drugim etapie conajmniej 15 p wieża biurowa przy skrzyż: Powstańców Śl i Swobodnej. Na teren przy 3 Maja, to raczej bym nie liczył (na rozpoczęcie prac w tym roku, chociaż pisałem Wam, ze kilka tygodni temu w teDe sporo mówiono o tej działce, o nowym inwestorze i o jego planach). ps: Zapomnieliśmy, że inwestycja EMPORa, czyli Legnicka Park Popowice, to także biurowiec (jedna z częsci tego kompleksu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 16:53 ale 6 tys metrów to nie jest potezny biurowiec :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: 195.116.94.* 05.01.05, 16:53 A dzialka Nawrata, a teren po NCC?? Mi by sie marzylo jakby w koncu ruszyla budowa biurowca kolo hotelu Campanile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 16:57 Widzę Michale, że nie tylko mnie drażni ta dziura w nadbrzeżnej zabudowie koło hotelu Campanille :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: 195.116.94.* 05.01.05, 16:59 Gość portalu: ! napisał(a): > Widzę Michale, że nie tylko mnie drażni ta dziura w nadbrzeżnej zabudowie koło > hotelu Campanille :( Mnie drazni podowjnie, bo za kazdym razem jak spogladam przez okno to musze na nia patrzec :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 17:04 W ciekawym miejscu mieszkasz. Z jednej strony widok na tą wyrwę w zabudowie, z drugiej baza Trans-Formers (wątpliwej urody), no i jeszcze widok na brudny i niemalowany od kilku lat najwyższy obiekt budowlany we Wrocławiu - komini Elektrociepłowni :( Żeby tak chociaż zamist tego komina stał tej samej wysokości drapacz chmur :) Trans-Formers ma się ostatecznie wynieść z Kurkowej do lipca tego roku, więc jest szansa, że powstanie tam zabudowa mieszkaniowa i zniknie ten burdel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 17:06 ciagle wymieniacie jakies płotki, potęzny to potężny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: 195.116.94.* 05.01.05, 17:16 Gość portalu: ! napisał(a): > W ciekawym miejscu mieszkasz. Z jednej strony widok na tą wyrwę w zabudowie, z > drugiej baza Trans-Formers (wątpliwej urody), no i jeszcze widok na brudny i > niemalowany od kilku lat najwyższy obiekt budowlany we Wrocławiu - komini > Elektrociepłowni :( Cale szczescie, ze moge spogladnac jeszcze na socrealistyczny budynek Uniwersytetu :) Oprocz tego mam tez bardzo dobry widok na polnocna czesc Kepy Mieszczanskiej i juz sie nie moe doczekac, kiedy wyrosnie tam porzadna zabudowa. Boje sie tylko, ze zanim to nastapi UM sprzeda pl. Maxa Borna, ktory zasloni mi caly widok ;) > Trans-Formers ma się ostatecznie wynieść z Kurkowej do lipca tego roku, więc > jest szansa, że powstanie tam zabudowa mieszkaniowa i zniknie ten burdel. Jednak Lipiec, a nie Styczen. Ale lepsze to niz mieliby sie w ogole nie wynosic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: 195.116.94.* 05.01.05, 22:08 Gość portalu: ! napisał(a): > Trans-Formers ma się ostatecznie wynieść z Kurkowej do lipca tego roku, więc > jest szansa, że powstanie tam zabudowa mieszkaniowa i zniknie ten burdel. Zabudowa mieszkaniowa tam nie powstanie, bo plan nie pozwala. Oto co moze tam powstac: a) przeznaczenie podstawowe - usługi centrotwórcze z preferencją usług hotelowych, b) przeznaczenie uzupełniające - parking podziemny, stacja transformatorowa wnętrzowa a) dla części wschodniej, południowo - wschodniej, południowej i zachodniej projektowanego budynku ustala się: * wysokość nie większą niż 30,0 m, * nieprzekraczalną linię zabudowy zgodnie z rysunkiem planu, * obowiązek zastosowania elewacji zewnętrznych o szczególnie atrakcyjnej formie i wysokiej jakości materiałów wykończeniowych, b) dla części północnej projektowanego budynku ustala się: * wysokość nie większą niż 14,0 m - (trzy kondygnacje), * nieprzekraczalną linię zabudowy zgodnie z rysunkiem planu, * obowiązek zastosowania elewacji zewnętrznej o szczególnie atrakcyjnej formie i wysokiej jakości materiałów wykończeniowych, 3) zagospodarowania terenu: a) ustala się realizację dwukondygnacyjnego parkingu podziemnego pod całym terenem oznaczonym symbolem F UC+KS+EE; 4) ustaleń kompozycyjnych: a) obowiązuje wyeksponowanie zabudowy od strony rzeki Odry i promenady nadodrzańskiej oraz od strony ulic : Kurkowej i St. Dubois, b) obowiązek wytworzenia reprezentacyjnej ściany zabudowy wzdłuż Trasy Mieszczańskiej i tym samym zamknięcia reprezentacyjną ścianą zabudowy północnej pierzei Pl. Borna, I jeszcze zagospodarowanieterenu wokol budynku: Dla terenu oznaczonego na rysunku planu symbolem F ZP4, ustala się w zakresie: 1) przeznaczenia terenu: przeznaczenie podstawowe - zieleń publiczna - bulwar spacerowo - widokowy w formie reprezentacyjnej promenady nad Odrą; 2) zagospodarowania terenu: a) ustala się szerokość promenady zgodnie z rysunkiem planu, b) ustala się obowiązek zagospodarowania terenu promenady zielenią i elementami małej architektury, c) ustala się obowiązek wprowadzenia ciągów spacerowych i ścieżki rowerowej wzdłuż promenady, d) ustala się obowiązek oświetlenia promenady, e) ustala się obowiązek zaakcentowania wejścia na promenadę od strony mostu Mieszczańskiego, f) obowiązuje poprowadzenie ciągu pieszego do projektowanej promenady od strony ul. Kurkowej - pomiędzy szkołą a przedmiotową działką o szer. 8 m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 22:13 czy ktos wie co mozna budowac wg MPZP na terenie byłego dworca PKS(plac 3k. maja)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: 195.116.94.* 05.01.05, 22:36 Mapa na stronach UM jest tak nieczytelna, ze praktycznie nic na niej nie widac, ale z tresci planu wiadomo: 3) dla projektowanych inwestycji budowlanych włącznie z przynależącym do nich terenem, inwestor powinien wykonywać opracowania wariantowe uzyskane drogą konkursu programowo - przestrzennego i architektonicznego, dotyczy to szczególnie inwestycji planowanych na terenach ograniczonych ulicami: j) pl. Konstytucji 3-go Maja, 3) Plac przed Dworcem Głównym PKP - strona północna: Bardzo ważnym placem jest przestrzeń przed Dworcem Głównym PKP od strony ul. J. Piłsudskiego. Ranga tego placu wymaga działań podnoszących jego charakter reprezentacyjny. Należy uzupełnić zabudowę kwartałową bloku urbanistycznego od strony zachodniej planu. Należy przekształcić elewację przy ul. J. Piłsudskiego naprzeciwko Dworca. Należy zrealizować zabudowę placu Konstytucji 3-go Maja z placem od strony Dworca Głównego PKP. Należy zlikwidować stację benzynową. Plac między budynkiem Dworca PKP i ul. J. Piłsudskiego należy zaprojektować szczegółowo w projekcie technicznym, na podstawie generalnych wytycznych z części graficznej. 4. Tereny zielone. 1) Tereny zielone do objęcia ochroną ze względów konserwatorskich do odtworzenia - dotyczy to terenów byłego cmentarza żydowskiego oraz dawnego placu Konstytucji 3 Maja. Na tych terenach należy zaprojektować zieleń w granicach wskazanych na rysunku planu. B6.1UC 52. Wyznacza się użytkowanie terenu, oznaczone na rysunku planu symbolem B6.1UC, przeznaczone dla: 1) usług centrotwórczych; 2) parkingu podziemnego. 53. Na terenie, o którym mowa w ust. 52, warunki kształtowania zabudowy określa się następująco: 1) nakazuje się wyburzenie istniejących budynków; 2) ustala się wysokość zabudowy 5 - 6 kondygnacji dla domu towarowego; 3) ustala się nieprzekraczalną linię zabudowy wzdłuż północnej pierzei pl. Konstytucji 3 Maja - zgodnie z przepisami szczególnymi (jak na rysunku planu); 4) zaleca się wysoki standard architektoniczny projektowanej zabudowy; 5) nakazuje się wprowadzenie pod całym terenem parkingu podziemnego z wjazdami i wyjazdami od strony północnej pl. Konstytucji 3 Maja; 6) dostawy i obsługa domu towarowego od strony północnej pierzei pl. Konstytucji 3 Maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 23:40 licze ze ta inwestycja ruszy, skoro wspominali o niej w TEDE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hb Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.01.05, 19:01 przed Świętami widziałm ekipe która dokonywała w tym miejscu pomiarów geologicznych(?). w takim razie budowa moze ruszuc niedługo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: 195.116.94.* 05.01.05, 19:21 Gość portalu: hb napisał(a): > przed Świętami widziałm ekipe która dokonywała w tym miejscu pomiarów > geologicznych(?). w takim razie budowa moze ruszuc niedługo:) Chyba geodezyjnych. Tez widzialem ta ekipe, najpierw mierzyli cos na Zyndrama, a potem przeniesli sie na most Mieszczanski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 05.01.05, 20:29 14 lat temu u mnie na podwórku też widziałem taką ekipę ! Jeden gościu powiedział mi, że bedzie tu autostrada z Poznania do Warszawy... a ja mu uwierzyłem ! :)))))))))))))))))))))) 4 lata miałem wtedy ;) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 16:58 Nawrat Center i działka po NCC to chyba jednak głównie handel-usługi, a biura w mniejszym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: 5 potężnych WIEZOWCÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 21:44 Potężna biurowce to MUSZĄ być tylko 5 DRAPACZY CHMUR w Centrum Południowym. Pięć 100 metrowych wież strzelistych az po niebo. - tak sobie to wyobrażam. Juz mi lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mib Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 00:14 Co do wiezowców to widzi mi sie powiedzmy takich 5 poteznych wiezowcow na wyspie mieszczanskiej-tam gdzie sa potezne tereny(jeszcze nalezace do wojska ale ponoc juz niedługo).Niedawno rozpisano konkurs dla studentów architektury na zagospodarowanie tych terenów.Mieszkam obok i widzi mi sie tam taki polski-a własciwie wrocławski manhattan.Co o tym myslicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 18:13 A dlaczego nikt nie wspomnial o Pilsudskiego? Belgowie na rogu Pilsudskiego/Swidnickiej i to centrum ktore zapowiadalo sie w reklamie Netii- to przeciez takze mozliwe w 'o5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 5 potężnych biurowców we Wrocku :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 08.01.05, 18:29 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): > A dlaczego nikt nie wspomnial o Pilsudskiego? Belgowie na rogu Pilsudskiego/Swi > dnickiej i to centrum ktore zapowiadalo sie w reklamie Netii- to przeciez takze > mozliwe w 'o5 roku. Jacy Belgowie? na ten teren szykuja się holendrzy z VdHG-centrum apartamentowo- biurowe Capitol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: ul. Rzeźnicza 28-31 - rokowania celem sprzeda IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 16:45 jak próbuje otworzyc tego linka to blokuje mi całego kompa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Nowe inwestycje dolnośląskiego PKP IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 16:49 Nowe inwestycje dolnośląskiego PKP Na trasie Opole Zachodnie - Wrocław za pół roku pociągi PKP będą mogły osiągać prędkość do 160 km/h. Będzie to możliwe dzięki nowoczesnemu systemowi sterowania ruchem pociągów oraz zmodernizowanej trakcji. Polskie Linie Kolejowe we Wrocławiu w tym roku będą remontować torowiska od Opola, Wrocławia, Legnicy przez Węgliniec aż do granicy państwa. Koszt modernizacji linii kolejowej : 260km odcinka od Opola przez Wrocław do Legnicy- to 1mld 800 mln zł. Remont jednej z linii kolejowych na tej trasie ma się zakończyć do końca 2006 roku. Pieniądze na ten cel pochodzić będą z budżetu państwa, grantów celowych funduszu Phare oraz kredytu Europejskiego Banku Inwestycyjnego . Ukończenie modernizacji linii kolejowych na Opolszczyźnie i Dolnym Śląsku wynoszącej ponad 2.600 km szyn planowane jest do końca 2008 roku. Zgodnie z wymogami unijnymi za 3 lata dostęp do torów w Polsce będą mieli wszyscy przewoźnicy europejscy, a nie jak dotychczas 20 % przewoźników kolejowych. Mariusz Marks 2005-01-05 16:26:39 PRW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis działka NCC IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 05.01.05, 17:04 ten pałącyk, który przetrwał wyburzenia został lekko otynkowany w wielu miejscach ale nie wiem po co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: działka NCC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 17:38 To "futerko" na zimę i ostre mrozy, które mają podobno przyjść pod koniec stycznia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: działka NCC IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 05.01.05, 20:34 Żeby 'ładniej' wyglądał przez następne 30 lat, jak sobie będzie tak stał samotnie, jak wielbłąd na Kalahari :)))))))))))))))))))) ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxWroc Re: newsletter 10 - A.D. 2005.I IP: *.neting.com.pl 05.01.05, 17:33 duzy biurowiec moze powstac jeszcze przy pl. bema-w styczniu ma chyba byc drugi przetarg na te dzialke -przy pierwszym mowili ze chetni sa tylko czekaja na obnizenie ceny wiec moze teraz sie uda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: newsletter 10 - A.D. 2005.I IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 17:41 Zgadza się. Chętni są, ale za niższą cenę. To, że miastu udało się sprzedać Grunwald za taką rekordową cenę, to nie znaczy, że wszystko będzie im się udawało sprzedawać powyżej wartości rynkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Nowe inwestycje w Wołowie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 20:15 Z władzami miasta o planowanych inwestycjach rozmawiają przedstawiciele kilku firm. Oficialnie nikt z urzędników nie chce wymieniać ich nazw ani tego czym się zajmują. Wiadomo jednak, że negocjacje są już na ukończeniu z dużą szwalnią odzieży i producentem metalowych elementów konstrukcyjnych. Radni miejscy chcą zachęcić kolejne firmy do lokowania swoich fabryk w Wołowie. Kilka dni temu przegłosowali uchwałę zwalniającą inwestorów m.in z podatku od nieruchomości. Nie będą go płacili przez 10 lat, pod warunkiem, że zatrudnią conajmniej 50 osób. kolejną zachętą ma być decyzja burmistrza o wyburzeniu starej gorzelni w winiarni niedaleko wołowskiego Rynku. -Dzięki temu będziemy mieli sporą działkę w samym centrum miasta. Aż się prosi, zeby coś tu wybudować - zaciera ręce Witold Krochmal, burmistrz miasta. (PRZEM) - Gazeta Wrocławska / Słowo Polskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! A4: Krzywa-Zgorzelec (300 mln euro) - przetarg IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.05, 23:26 Na przełomie stycznia i lutego zostanie ogłoszony międzynarodowy przetarg na budowę odcinka autostrady A4 od węzła w Krzywej aż do Zgorzelca. Koszt inwestycji wyniesie 300 mln euro, a budowa potrwa 2 lata. "FAKTY" z 21:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: A4: Krzywa-Zgorzelec (300 mln euro) - przetar IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 05.01.05, 23:59 Nie wydaje Wam się troche mało tej kasy jak na taki odcinek ?! Z moich obliczeń (czysto teorytycznych) wynika że zbudują za to ok 70 km ... a ile chcą zbudowac ?! -chyba ok 150 :))))) Ile kosztuje przebudowa A4 Wrocław - Wądroże ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: A4: Krzywa-Zgorzelec (300 mln euro) - przetar IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 00:10 Odcinek z Krzywej do Zgorzelca liczy sobie około 60 km. Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: A4: Krzywa-Zgorzelec (300 mln euro) - przetar 06.01.05, 13:29 Czyli w grudniu 2006 pojedziemy nowym odcinkiem A-4 od Krzyżowej do Jędrzychowic :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: A4: Krzywa-Zgorzelec (300 mln euro) - przetar IP: 195.117.40.* 06.01.05, 13:42 nie w grudniu 2006 tylko w lipcu-sierpniu 2007 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re: A4: Krzywa-Zgorzelec (300 mln euro) - przetar IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 06.01.05, 14:26 Przetarg na budowę autostrady A-4 Już wkrótce, w całej Europie, ogłoszony zostanie przetarg na budowę autostrady do Zgorzelca. A4 będzie wiodła od miejscowości Krzywa ku granicy z Niemcami. Inwestycja ma kosztować około 300 milionów euro . Będzie to pierwszy odcinek autostrady na Dolnym Śląsku, który został wytyczony w innymi miejscu niż trasy budowane przez Niemców przed wojną. Ponad 50 kilometrów czteropasmowej przebiegać będzie w terenie dziewiczym. Szef Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad we Wrocławiu Jacek Oszytko uważa, że będzie to wizytówka naszego kraju dla osób wjeżdżających do Polski z Niemiec. Wzdłuż autostrady powstanie prawie pięćdziesiąt mostów i wiaduktów umożliwiających bezkolizyjny, lokalny ruch. Trasa będzie wykonana w identycznej technologii jak modernizowany odcinek autostrady pod Wrocławiem, czyli z użyciem płyt betonowych. Przetarg na budowę drogi zostanie ogłoszony pod koniec stycznia. Przewiduje się, że maszyny budowlane rozpoczną tam pracę wczesną jesienią. Roboty zakończą się w 2007 roku. Piotr Kamiński Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: A4: Krzywa-Zgorzelec (300 mln euro) - przetar 06.01.05, 14:46 W pierwotnej wersji roboty miały się rozpocząć na poczatku tego roku, czyli jeżeli jest przesunięcie o blisko ponad pół roku to i z grudnia 2006 zrobi się lipiec 2007 :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: A4: Krzywa-Zgorzelec (300 mln euro) - przetar IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 06.01.05, 21:25 Aha! więc całkiem nieźle policzyłem :) wyszło mi 68,7 km, więc jestem spokojny, że zbudują go w całości i to w niezłym standarcie :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mib Wrocławski manhattan!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 00:20 Co do wiezowców (odnosnie tematu "5 potęznych wiezowców") to widzi mi sie powiedzmy takich 5 poteznych wiezowcow na wyspie mieszczanskiej-tam gdzie teraz sa potezne tereny(jeszcze nalezace do wojska ale ponoc juz niedługo)tuz nad dwoma odgałezieniami odry.Niedawno rozpisano konkurs dla studentów architektury na zagospodarowanie tych terenów- swoja droga wie ktos czy sa juz wyniki? Mieszkam obok i widzi mi sie tam taki polski-a własciwie wrocławski manhattan-same biurowce,centra biznesowe(i oby jak najwyzej do nieba hehe).Co o tym myslicie??macie jakies swoje wizje?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Wrocławski manhattan!!! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 06.01.05, 00:22 nie no akurat tam mogloaby powstac zabudowa 6-8 pieter w stylu holenderskim odwrocona przodem do wody - knajpy, red light district etc... manhattan tylko okolice Powstancow Sl., Grunwald, Legnicka/Strzegomska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Silver House IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 08:41 Dzialka pod Silver House zostala ogrodzona, prace ruszyly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Skrzyzowanie Wisniowa i Powstancow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 08:43 Wyrosl juz zuraw na dzialce pod budowe tego malego biurowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis hala targowa na Bajana bedzie wykonczona? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 06.01.05, 12:28 Budowa ruszy na nowo? Czwartek, 6 stycznia 2005r. Humor kupców handlujących na targowisku koło hali przy Bajana ostatnio znacznie się poprawił. Trwają bowiem rozmowy przedstawicieli handlowców z firmą, która chce pomóc finansować dokończenie budowy hali. Dzięki temu kupcy pod koniec roku mogliby się przenieść ze swoich kiosków do nowoczesnych stoisk. Rozmowy owiane są tajemnicą. Nikt z zarządu Spółdzielni Kupców "Ostatni Grosz" nie chce zdradzić co to za inwestor, ani kiedy zostanie podpisana umowa partnerska. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że to duży, działający w Polsce od dawna inwestor i że najbliższe dwa tygodnie zadecydują czy zdecyduje się na współpracę z kupcami. Jeśli wszystko ułoży się po myśli kupców, budowa hali na nowo ruszy w marcu i powinna zakończyć się w listopadzie. Spółdzielnia "Ostatni Grosz" liczy na to, że w grudniu rozpocznie się wielkie handlowanie w nowym obiekcie. (Przem) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzeł Remont Renomy!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 15:37 Właśnie był w TEDE "Czas dla Wrocławia" w którym Dutkiewicz infomował o planach na ten rok. Opócz tego co już wiemy zapwiedział remont Renomy (nie wiem czy tylko elewacji czy wnętrza też) :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Remont Renomy!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 16:53 Co jeszcze mówił R.D ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Remont Renomy!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 06.01.05, 17:22 i co do cholery Dutkiewicz ma wspólnego z remontem Renomy? ;) Chyba ze mówił o inwestycjach prywatnych, gadał coś o 5 potęznych biurowcach? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzeł Re:Remont Renomy!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 21:07 Dutkiewicz mówił dużo o remontach dróg m.in o Krzywoustego, że najpierw zostanie wybudowana tam nowa, druga nitka i dzięki temu nie bedzie w tym miejscu wielkich utrudnień w ruchu, a z kolei na Klecińskiej trzeba bedzie robić objazdy bo inaczej nie da się wybudować wiaduktu, który jednak ma być zrobiony bardzo szybko. Poza tym wymieniał wszystkie remonty o których już dobrze wiemy,wspomniał m.in. o rozpoczęciu budowy drugiego mostu warszwskiego mówił też o nowych tramwajach(tu nie wszystko dosłyszałem, ponoć najpierw ma ich być 6 potem pozostałe dwa 2 a w przyszłości kolejne, chyba jakoś tak).Wspominał też o kontynuacji aquaparku, o piratach drogowych i o montowaniu fotoradarów na ulicach, że będą starać się o kolejne dotacje z UE na drogi, że powstanie teatr komedii, coś tam mówił o remoncie teatru lalek(chyba elewacja) i że zostanie wreszcie ukończony remont opery. Z inwestycji prywatnych tylko wspominał o budowie dwóch galerii (PS i GE).Mówił też że liczy na spadek bezrobocia do 10%. Wszystko dotyczyło oczywiście bieżącego roku. Być może mówił coś o biurowcach, nie wiem :( pare rzeczy nie wyłapałem bo miałem akurat telefon :/ Nie słyszałem też nic o inwestycjach produkcyjnych i usługowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re:Remont Renomy!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 06.01.05, 21:52 Mówił też że liczy na spadek > bezrobocia do 10%. to tak jak ja :) Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Gościłem przez ostatni tydzień we Wrocławiu ... 06.01.05, 22:34 Gościłem przez ostatni tydzień we Wrocławiu kolegę który od 15 lat mieszka w Hiszpanii dokładnie w Walencji,a wcześniej mieszkał we Wrocławiu.Chciałbym tak w skrócie napisać co się mu u nas podobało,co nie,co sie poprawiło,pogorszyło itd. Chciałbym zacząć od tego iż poruszaliśmy się samochodem a nie Komunikacją Miejską więc to z oczywistych względów pominę.Oczywiście najpierw zabrałem go do rynku,jednym słowem był zachwycony i powiedział,że zarówno w dzień jak i w nocy wygląda on pięknie także odnowiona już połowa ściany elewacji ratusza która była tu tak krytykowana oczywiście zaznaczyłem iż nie będzie to miało takiego koloru (tak napisały gazety),spodobał mu się pomysł z lodowiskiem ale w estetyce w porównaniu z rynkiem nie wygląda już najlepiej.Zwrócił on uwagę na to iż w Rynku i na pl. Solnym jest bardzo czysto,niestety na terenie miasta (poza rynkiem,ostrowem itd.) jest jak to on powiedział "nie jest za czysto i można by było w tej materii dużo zrobić np. zamontować więcej śmietników, (trochę mi wstyd było jak szliśmy na ND i on jadł banana i nie miał gdzie wyrzucić skórki,ale nie wyrzucił on tego na ulicę tylko wyciągnął reklamówkę i ją tam wrzucił i tak z nią szedł do najbliższego śmietnika ).Następnie poszliśmy na Ostrów Tumski i był jeszcze bardziej zachwycony niż Rynkiem,powspominał dawne czasy (brał w Katedrze bierzmowanie).Jako kierowca powiedział mi że Wrocław jest bardzo dobrze oznakowany i obcy musiałby być ślepym aby zabłądzić i (wielki +) Wrocław jako miasto pod względem znaków drogowych jest oznakowany lepiej niż jakakolwiek droga w Hiszpanii.No ale skoro jesteśmy przy drogach to chyba jak każdy kierowca powiedział że są one złe (ale nie tragiczne) ale już się przyzwyczaił odkąd od miesiąca jeździ po Polsce:). Z minusów jeszcze Komunikacji Indywidualnej wymienił chamstwo kierowców,ale one jest w naszym mieście o wiele mniejsze niż np. w takiej Warszawie gdzie spędził kilka dni:)To może tyle jeżeli chodzi o komunikację i zabytki.Aha bardzo podobał mu się Most Tysiąclecia,mniej nowe malowanie Mostu Grunwaldzkiego.Przeznaczyłem bodajże we wtorek 4-5 godzin na wszystkie wrocławskie inwestycje i te przemysłowe,biurowe handlowe itd.Jednym słowem był w szoku...:))) pozytywnie i powiedział że jeżeli to wszystko wypali to on w 2007r. przyjeżdźa na zimę do Wrocławia (wiecie spragniony śniegu,a słońca ma chwilami dość:)) Chciałbym zaznaczyć iż nie jest on żadnym architektem,urbanistą itd.Prowadzi własną firmę w Hiszpanii i jest normalnym turystą. Nie wiem tylko czy zalicza się do turysty krajowego czy zagranicznego?Ale chyba to 2:) To tyle jeżeli macie jeszcze jakieś pytania to piszcie chętnie odpowiem. **********2005**********2005********** pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re:Remont Renomy!!! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 07.01.05, 14:55 Mówił jeszcze że namawia też właściciela hotelu Monopol na remont elewacji.Renoma po remoncie elewacji to będzie jeden z najpiękniejszych domów handlowych w Polsce a może i w europie.Nie wymienił GL co chyba źle wróży tej inwestycji bo przecież powinien coś wiedzieć o pozwoleniu na budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis coś dla miłośników architektury IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 06.01.05, 17:24 w grudniowym numerze "architektury" dołączone jest DVD "w poszukiwaniu przestrzeni" z tego co wiem trwa to 15 minut i wystepuja w nim głównie budynki wrocławskie(np wydział prawa). Kupiłem sobie(12 zł brrrrr) ale nie mam dvd haha wiec bede musiał jechac gdzies zeby to oglądnac wiec nie pytajcie jak oceniam filmik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Wiadukt na Strzegomskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 18:47 Kto rozbierze wiadukt szem 06-01-2005 , ostatnia aktualizacja 06-01-2005 18:25 Cztery wrocławskie firmy zainteresowane są rozbiórką zamkniętego wiaduktu na ul. Strzegomskiej. W czwartek Zarząd Dróg i Komunikacji rozpoczął w tej sprawie negocjacje z przedsiębiorstwami Filar, Technobud, Radpol i Tarkopol. Fachowcy z tej ostatniej firmy wydali ekspertyzę, po której wiadukt trzeba było zamknąć. Na razie ewentualni wykonawcy pytali o warunki techniczne prac. Swoją ofertę przedstawią pod koniec stycznia. Tymczasowy wiadukt, który mają zbudować saperzy, powstanie najwcześniej w kwietniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! W tym roku rozpoczn się remont basenu na Racławick IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 18:48 W tym roku rozpocznie się remont basenu na ul. Racławickiej Maciej Miskiewicz 06-01-2005 , ostatnia aktualizacja 06-01-2005 18:26 Ma potrwać dwa lata Właścicielem basenu jest miasto, które dzierżawi go stowarzyszeniu sportowemu WKS Śląsk. Obiektem zarządza Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji we Wrocławiu. Pływalnia jest w kiepskim stanie. By spełniała wymogi stawiane nowoczesnym obiektom sportowo-rekreacyjnym, wymaga kapitalnego remontu. Wykonane dwa lata temu prace jedynie zabezpieczały go przed dalszą dewastacją. W tym roku na modernizację basenu miasto przeznaczy około 1 mln zł. Za te pieniądze wymieniony zostanie dach. - Jeszcze nie wiemy, czy będzie całkowicie przezroczysty, czy może tylko częściowo. To zależy od projektu - mówi Józef Wawrzynowicz, zastępca dyrektora ds. technicznych w MOSiR-ze. Wymiana dachu jest niezbędna m.in. dlatego, że 60 proc. ciepła użytego do ogrzewania basenu ucieka przez szczeliny. Wymienione będą też instalacje i betonowa konstrukcja stropu. Remonty obejmą też szatnie i zaplecze sanitarne. Przetarg na wykonanie projektu właśnie został ogłoszony. MOSiR chce, by prace rozpoczęły się pod koniec czerwca. Chodzi o to by nie utrudniały uczniom wielu szkół z południowego Wrocławia korzystania z basenu. Niestety utrudnień nie da się uniknąć. Remont zakończy się najwcześniej pod koniec października. - Coś za coś. Jeżeli tego nie zrobimy teraz to w przyszłym roku trzeba by było całkiem zamknąć basen - tłumnaczy dyrektor Wawrzynowicz. Resztę prac trzeba będzie wykonać później. Czy uda się to zrobić już w 2006 roku? - W połowie roku będziemy wiedzieli, jakie środki dostaniemy. Jeżeli ich wystarczy, to cały remont może się zakończyć w 2006 roku - ocenia dyrektor Wawrzynowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzeł Re: W tym roku rozpoczn się remont basenu na Racł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.05, 22:49 Super, ale przydałoby sie jeszcze zmodernizować te dwa odkryte baseny. Szkoda zwłaszcza tego 50-metrowego, tam była podgrzewana woda, trybuna na 300-400 miejsc i wiatrochron. Takiego basenu bardzo we Wrocławiu brakuje, tym bardziej że pływanie po sukcesach Otylii jest teraz na topie, a u nas nie ma nawet gdzie zorganizować żadnych poważniejszych zawodów. Możnaby ewentualnie zadaszyć te baseny, chociaż niekoniecznie bo np. na olimpiadzie w Atenach zawody odbywały się pod gołym niebem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Lubin - lodowisko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 00:13 Po czterech latach przerwy uruchomiono miejskie lodowisko. Otwarcia dokonał prezydent Robert Raczyński, który na łyżwach sprawdził efekt dwumiesięcznych robót budowlanych i wszystkich zarosił do korzystania z nowego obiektu sportowego. Oddana do użytku lodowa tafla to pierwszy etap inwestycji. Kosztowała 3,8 mln zł z czego 1,2 mln będzie pochodziło z Totalizatora Sportowego. Do końca listopada ma być wykonany jeszcze tor do jazdy szybkiej. Łączny koszt to 5,5 mln zł. - Dotychczas musieliśmy organizować zgrupowania treningowe w Warszawie, Tomaszowie Mazowieckim, czy Sanoku – mówi Andrzej Szewczyk, dyrektor ZSS w Lubinie. – Nowy tor znacznie usprawni organizację treningów dla sześciu klas łyżwiarskich. Obiekt będzie czynny cały rok. Latem w miejscu tafli pojawi się sztuczna trawa. Będzie można na niej grać w piłkę lub tenisa ziemnego. Z kolei na torze do jazdy szybkiej będzie można jeździć na rolkach. lubin.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: coś dla miłośników architektury IP: 195.117.40.* 07.01.05, 09:11 rafis - jak chcesz to ja posaidam w domu dvd odtwarzacz i zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: coś dla miłośników architektury IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 07.01.05, 10:43 Gość portalu: jester napisał(a): > rafis - jak chcesz to ja posaidam w domu dvd odtwarzacz i zapraszam oo dzięki, jak znajde czas to sie skontaktuje z Tobą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis HP juz pewne! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 07.01.05, 11:43 Zwyciężyliśmy Piątek, 7 stycznia 2005r. W ciągu pięciu lat w naszym mieście przybędzie tysiąc miejsc pracy dla ekonomistów W poniedziałek zostanie podpisana umowa z amerykańskim potentatem z branży informatycznej, firmią Hewlett-Packard. HP wybuduje we Wrocławiu centrum biznesowe swojego koncernu. W boju o tę inwestycję pokonaliśmy m.in Poznań, Bukareszt i Sankt Petersburg. - Do podpisania obu umów, miedzy koncernem a rządem oraz miedzy koncernem a gminą Wrocław, dojdzie w poniedziałek w kancelarii prezydenta Kwaśniewskiego - potwierdza Sebastian Mikosz, wiceprezes Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych (PAIIZ). - To właśnie prezydent, podczas kolacji, przekonał panią prezes Hewlett Pacarda, Carleton Fiorinę, że Polska to najlepsze miejsce na tę inwestycję. Dlatego do podpisania dojdzie właśnie w kancelarii prezydenta. O tajnej wizycie przedstawicieli amerykańskiego giganta pisaliśmy jako pierwsi w połowie września. Pięciu przedstawicieli Hewlett-Packard najpierw w Poznaniu, a potem we Wrocławiu oglądało miejsca, w których koncern mógłby wybudować swoje centrum. W grę wchodził także Bukareszt. Jednak to Wrocław zyska tysiąc miejsc pracy i inwestycję wartą 50 milionów euro. Rozmowy między koncernem, miastem i rządem ciągnęły się kilka miesięcy. Amerykanie czekali na deklarację pomocy ze strony władz naszego kraju. Rada ministrów przyjęła odpowiednią uchwałę w połowie grudnia. Ta pomoc to łącznie dwa miliony euro w ciągu pięciu lat, z czego jedną trzecią wyłoży wrocławski samorząd. Pieniądze przejdą przez urząd pracy i zostaną przeznaczone głównie na szkolenia. W grudniu wydawało się, że podpisanie odpowiednich umów to już jedynie formalność. Urzędnicy twierdzą jednak, że sprawy nie dało się sfinalizować wcześniej. - Szczegółów jest tak dużo, że ich ustalanie zabrało kilka tygodni - wyjaśnia Sebastian Mikosz. W końcu wyznaczono datę podpisania porozumienia i jest pewne, że Global Business Center Hewlett Packarda (bo tak ma się oficjalnie nazywać wrocławski oddział koncernu) powstanie w latach 2005-2009. Centrum będzie zajmować się usługami księgowymi dla firm z grupy HP. Oznacza to, że 95 proc. zadań będzie wykonywanych dla zagranicznych oddziałów koncernu. We Wrocławiu będą pracowali przede wszystkim świeżo upieczeni absolwenci rachunkowości i finansów szkół wyższych, dla których będzie to pierwsza praca. Wciąż nie wiadomo oficjalnie, gdzie amerykański gigant będzie miał swoją siedzibę. We Wrocławiu wszyscy milczą, bo jeszcze przez tydzień obowiązuje ich całkowity zakaz udzielania jakichkolwiek informacji na temat amerykańskiej inwestycji w naszym mieście. Jednak najbardziej prawdopodobne jest, że koncern wynajmie biura we Wrocławskim Parku Technologicznym. Prawdziwy gigant Hewlett-Packard to jedna z dwudziestu największych firm na świecie. Znana jest przede wszystkim z drukarek. Jednak logo HP można też zobaczyć na laptopach, palmtopach, monitorach i aparatach cyfrowych. Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis wiesci z budowy IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 08.01.05, 14:58 Grunwald-chyba troche przystopowali bo juz nie larsenuja mimo ze nie obili metalem całej działki(kafary tez wyparowały). Rolnicza-juz koncza elwacje(zostało naprawde niewiele i to od strony osi g. Elektryczny-budynek osiagnał juz wysokosc docelową.Obkładaja go kamieniem i szkłem(łącznik). Biblioteka UWr-dalej obkładają kamieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis działka NCC IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 08.01.05, 15:02 Zaczynaja znowu tynkować ten pałacyk ale teraz to chyba juz ma byc powłoka docelowa choc siły raczej marne rzucili na te zadanie(przysłowiowy pan Tadzio i Władzio z jedna betoniarka i kiepem w ustach) ;) Ciekawe co chca zrobic z tym pałacykiem i do kogo nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP 12,5 mld pln na drogi 05\06 IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 08.01.05, 15:14 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2483443.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 12,5 mld pln na drogi 05\06 IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 08.01.05, 15:28 bi.gazeta.pl/im/2483/m2483562.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: 12,5 mld pln na drogi 05\06 08.01.05, 17:25 To w końcu będą robić tą AOW czy nie? **********2005**********2005********** pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: 12,5 mld pln na drogi 05\06 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 18:37 Kurde gdzie pieniądze na AOW? Co oni w kulki sobie lecą czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 12,5 mld pln na drogi 05\06 IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 08.01.05, 18:39 kolejny nieudolnie zrobiony artykuł i mapka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: 12,5 mld pln na drogi 05\06 IP: *.Rozanka.WROC.PL / *.ip.WRO.Korbank.PL 08.01.05, 18:56 a moze kolejne przesuniecie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: 12,5 mld pln na drogi 05\06 IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 08.01.05, 20:33 Polecam popatrzeć najpierw na legende tej mapy. Jest na niej napisane, biało na czarnym, że są zaznaczone inwestycje na rok _tylko_ 2005. Rozpoczęcia budowy AOW w tym roku spodziewać się więc nie powinniśmy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 12,5 mld pln na drogi 05\06 IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 08.01.05, 22:19 Dobrze, że dziennikarze przynajmniej poprawnie zaznaczyli miasta na mapie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: 12,5 mld pln na drogi 05\06 IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 09.01.05, 08:31 I tak według optymistycznej wersji budowa aow miałaby rozpocząć się w 2006 roku, a tkie mapki to żadnym dowodem nie są, Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: 12,5 mld pln na drogi 05\06 11.01.05, 07:32 Dokładnie, AOW dostałaby środki na realizację dopiero w 2006 roku, zatem ani artykuł, ani mapka nie sa błędne, ponieważ umieszczone sa na niej inwestycje, które rozpoczna się najpóźniej na przełomie 2005/2006 :-) Według aktualnego programu, AOW ma być gotowa do końca 2008 roku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: 12,5 mld pln na drogi 05\06 IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 11.01.05, 10:39 smi napisał: > Dokładnie, AOW dostałaby środki na realizację dopiero w 2006 roku, zatem ani > artykuł, ani mapka nie sa błędne, ponieważ umieszczone sa na niej inwestycje, > które rozpoczna się najpóźniej na przełomie 2005/2006 :-) > > Według aktualnego programu, AOW ma być gotowa do końca 2008 roku :-) a kasa na projekty w 2005? Zrobienie projektu to juz rozpoczęcie inwestycji (poniekąd). W każdym razie kasa na to idzie z budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: 12,5 mld pln na drogi 05\06 11.01.05, 10:46 Rafis, dopóki nie będzie otwartego przetargu, dopóty będzie można mówić wyłącznie o zamierzeniach, a nie o inwestycji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Galeria Legnicka - zmiany na stronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 14:31 Od pewnego czasu (tj od około pół roku) obserwuję zmiany na stronie internetowej GL. Mogę stwierdzić, że coś się na niej dzieje. Np ostatnio pojawiło się to : www.galerialegnicka.pl/cmspliki/prawnik.pdf Wcześnie nie działał też link do tego artykułu : www.galerialegnicka.pl/cmspliki/PulsBiznesu%205-10-2004.gif a teraz działa. Dobrze to wróży tej inwestycji. Ktoś przynajmniej interesuje się stroną to i może interesuje się inwestycją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis inwestycje na Grunwaldzie ;) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 09.01.05, 15:12 newtone.ca/TheImg2.aspx?imagePath=313\\Grunwald-mapa2.GIF&width=150&height=150&imageQuality=80 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: inwestycje na Grunwaldzie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 16:09 Mniejszej mapki nie było ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis OUTLET IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 10.01.05, 19:33 Wkrótce negocjacje Poniedziałek, 10 stycznia 2005r. Odszkodowania za działki przy ul. Borowskiej to temat spotkania przedstawicieli Polskiego Związku Działkowców z magistrackimi urzędnikami, do którego ma dojść w tym tygodniu. Chodzi o pas gruntu o powierzchni dwóch tysięcy metrów kwadratowych wzdłuż ul. Borowskiej, gdzie ma być wybudowana druga jezdnia ulicy (od skrzyżowania z Armii Krajowej aż do nowej Akademii Medycznej). Miasto ma zamiar finansować inwestycję z unijnej dotacji. Właścicielem terenu jest wprawdzie gmina, ale ze względu na przepisy działkowcom należą się odszkodowania za mienie w ogródkach np. altanki, płoty, posadzone drzewa itp. – Jesteśmy za tym, żeby przeznaczyć działki do likwidacji na gruncie potrzebnym miastu – powiedział nam Janusz Moszkowski, prezes zarządu okręgowego PZD. Moszkowski nie chciał jednak mówić o tym jakiej rekompensaty oczekują działkowcy w zamian. Urzędnicy mają już projekt podziału gruntów na którym jest wyznaczony obszar potrzebny pod budowę drogi. To właśnie będzie podstawą negocjacji. BW - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis apartamenty na rondzie IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 10.01.05, 21:37 Inwestor Verona Building poszukuje pracowników do biura sprzedazy wiec to kolejne potwierdzenie tej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Ale dużo inwestycji! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 10:30 Wystarczyło, że byłem nieobecny we Wrocławiu przez 10 dni a tu na forum taka ilość informacji, że się połapać nie mogę. Tylko się cieszyć, ale też czekać cierpliwie aż te wszytskie planowane inwestycje zamienią się w rzeczywistość. Mnie najbradziej kręci te 5 biurowców, choć tak jak erni marzyłbym o prawdziwych wieżowcach, ale wiary we mnie mało, że w dającej się przewidzieć przyszłości powstaną takowe w naszym mieście. Co do komina elektociepłowni, to przydałoby mu się jakieś malowanie (albo jeszcze lepiej gdyby go te 5 wieżowców całkowicie go zasłoniło), bo kiedy się patrzy na Wrocław z góry, np. ze Wzgórz Trzebnickich to widać taki cienki, brzydki patyk wystający z ziemi jako najwyższy punkt miasta, co estetycznie razi. Ach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis kanalizacja +droga IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 11.01.05, 11:17 Nowa jezdnia przy okazji Wtorek, 11 stycznia 2005r. Budowa kanalizacji na ul. Bora-Komorowskiego to wstęp do większej inwestycji W pierwszym półroczu tego roku powinien powstać projekt przebudowy ul. Bora- Komorowskiego. Inwestycja ruszy jesienią. Przy okazji budowy kolektora ściekowego wyczyszczony zostanie wodociąg i ułożona nowa nawierzchnia jezdni. Zarząd Dróg i Komunikacji ogłosił kilka dni temu przetarg na projekt przebudowy ulicy oraz ułożenia kanalizacji sanitarnej i deszczowej. Zarząd Dróg i komunikacji nie miał tych robót w planach. Poprowadzi je wspólnie z Miejskim Przedsiębiorstwem Wodociągów i Kanalizacji. Ten remont to przygotowanie do większej inwestycji - budowy kanalizacji na Zakrzowie i Pawłowicach. Na te prace Wrocław będzie starał się o dotacje z Unii Europejskiej. Ulica Bora-Komorowskiego jest główną drogą prowadząca do Pawłowic i Zakrzowa. Dlatego gmina najpierw musi zbudować przy niej kolektor (według wstępnych szacunków będzie on kosztował 700 tys. zł), do którego w przyszłości będzie można podłączyć sieć z tych osiedli. Przy okazji zostanie także oczyszczony wodociąg. Rury, które tam leżą mają tylko 30 lat, ale skoro ulica będzie rozkopywana, MPWiK chce skorzystać z okazji i zrobić ich renowację. Pracownicy wodociągów dodają, że sieć budowana w latach 70. i 80. często jest w gorszym stanie niż starsze rury. I po odnowieniu drogi wodociąg mógłby się rozszczelniać. Dlatego oprócz ułożenia kanalizacji wyczyszczone zostanie 1250 metrów rur na odcinku między ulicami Sobieskiego a Przedwiośnie. Koszt tej operacji pochłonie ok. miliona zł. Ale wodociąg zostanie na dokładkę od wewnątrz zabezpieczony powłoką zapobiegającą powstawaniu osadu w rurach. Wszystkie prace łącznie z odbudowa jezdni i ułożeniem nowej nawierzchni potrwają około 10 miesięcy. BW - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis dotacje marszałkowskie? nie tak szybko! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 11.01.05, 11:21 Wpadka z dotacjami Wtorek, 11 stycznia 2005r. Spór wojewody i marszałka o unijne wnioski Tylko dwa z siedemnastu wniosków o unijne dotacje, które marszałek województwa przekazał do oceny wojewodzie dolnośląskiemu były poprawnie wypełnione. W pozostałych było pełno błędów. To informacje nieoficjalne, bo na ostateczną ocenę wniosków wojewoda ma czas do piątku. Wiemy jednak, że w kilku przypadkach błędy są na tyle poważne, że wnioski będą odrzucone. Najczęściej chodziło o to, że samorządy nie wskazały, skąd wezmą pieniądze na wkład własny do realizacji inwestycji (to ważne, bo Unia daje tylko część środków). W pozostałych chodzi o mniejsze uchybienia formalne – te zostaną z powrotem odesłane marszałkowi województwa. Urząd zaskoczony - Trudno mi w to uwierzyć – komentuje Izabella Zalewska, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego. - Nie mamy żadnych informacji od wojewody dotyczących poważnych błędów we wnioskach – stwierdza. Zalewska przyznaje, że urząd otrzymał informacje o drobnych błędach formalnych. - Niektóre z nich są jednak bezzasadne – broni urzędu. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że lista zarzutów do wniosków trafi do marszałka dziś lub jutro. O jakie wnioski chodzi? To siedemnaście projektów, które wytypował zarząd województwa dolnośląskiego wraz z Regionalnym Komitetem Sterującym (jego przewodniczącym jest marszałek województwa Paweł Wróblewski z PiS) i tzw. panelami ekspertów (zasiadają w nich naukowcy). Wnioski składały dolnośląskie samorządy (zakwalifikowano 15), a także wyższe uczelnie (przeszły dwa). Do nich miały trafić unijne pieniądze (przede wszystkim na remonty dróg) wypłacane w ramach tzw. Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego (ZPORR). Kto przepuścił błędy Ostateczną decyzję o podpisaniu umów na wypłatę pieniędzy z wnioskodawcami podpisuje wojewoda. I tu zaczął się problem. Nieoficjalnie wiemy, że błędów nie było tylko w dwóch wnioskach: złożonych przez gminę Wrocław (przebudowy ulic Sienkiewicza i Wyszyńskiego). Kto przegapił nieprawidłowości? Winni są na pewno ci, którzy wnioski składali. Wszystkie przeszły jednak przez sito panelu ekspertów, RKS i zarządu województwa. To tam – z błędami, jak wynika z oceny wojewody - zostały zakwalifikowane do realizacji. Będzie powtórka Z naszych informacji wynika, że przynajmniej kilka wniosków będzie odrzuconych. Co dalej? Wrócą one do marszałka. Ten stanie przed trudną decyzją: Albo całkowicie oddali wnioski, w których są błędy (a w ich miejsce wejdą nowe). Albo rozpisze kolejny nabór. Wtedy jest szansa na to, że te odrzucone projekty po poprawkach przejdą ponownie przez weryfikację. Wszystko jednak może odłożyć w czasie realizację planowanych inwestycji. OPINIA: Stanisław Łopatowski, wojewoda dolnośląski - Błędy popełniono niestety na wszystkich etapach przygotowania i oceny projektów. Popełnili je wnioskodawcy, pracownicy Urzędu Marszałkowskiego, panele ekspertów, RKS i zarząd województwa. Część błędów nie miała prawa przejść przez to sito. Jednak należy pamiętać, że procedura ta w Polsce przeprowadzona jest pierwszy raz, więc nie można być zbyt surowym w ocenie zaistniałej sytuacji. Dobrze, że nieprawidłowości moi pracownicy wykryli już teraz. Dzięki temu następne wnioski przygotowywane będą z większą starannością. Wojciech Szymański - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Autostradą do Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 11:51 Jeszcze w tym miesiącu zostanie oddany do użytku 16 - kilometrowy odcinek autostrady A4 łączący Chorzów z Gliwicami Sośnicą. Pod koniec listopada tego roku ma być gotowy kolejny odcinek o dłogości 20 kilometrów. Połączy on Sośnicę z Kleszczowem, a w praktyce dwie części autostrady A4. Od tego czasu z Wrocławia do Krakowa bedzie można przejechać bez konieczności zwiedzania miast Górnego Śląska. Żródło: Panorama Dolnośląska I stanie się cud! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: dotacje marszałkowskie? nie tak szybko! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 15:28 A miało być tak pięknie. Czyli mamy przez to rozumieć że Kromera i Krzywoustego oraz nieszczęsny wiadukt nad AK dalej stoją i straszą. Kto wie jak długo jeszcze. Ktoś z Urzędu Marszałkowskiego powinien za to beknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: dotacje marszałkowskie? nie tak szybko! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 11.01.05, 16:40 z tego programu Wrocłąw otrzymał do tej pory kase tylko na Wyszynskiego i Sienkiewicza. Kromera chyba idzie(lub bedzie szła) z puli ministerstwa infrastruktury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: dotacje marszałkowskie? nie tak szybko! IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 12.01.05, 10:48 Strach o pieniądze Środa, 12 stycznia 2005r. W piątek ostateczna informacja o odrzuconych wnioskach na unijne dotacje W lokalnych samorządach zawrzało. Wczoraj w urzędzie wojewódzkim urywał się telefon. Starostowie próbowali dowiedzieć się, czy złożone przez nich wnioski na dotacje z UE zostały ocenione pozytywnie. Przypomnijmy: Wczoraj ujawniliśmy informację, że w większości wniosków są błędy. Według naszych informacji, w kilku na tyle poważne, iż wojewoda dolnośląski rozważa możliwość całkowitego ich odrzucenia. To oznaczałoby, że na razie samorządy nie mogłyby liczyć na pieniądze z UE, które miały zostać wydane na remonty i budowę dróg. Musiałyby po raz kolejny składać aplikacje i przejść przez sito weryfikacji. - Nie dopuszczam takiej myśli – mówił nam wczoraj Adam Łącki, starosta powiatu kłodzkiego. Starostwo wnioskowało o pieniądze na przebudowę dróg powiatowych w ramach tzw. Drogi Śrudsudeckiej. - Przecież była weryfikacja tego projektu. Jeżeli zostałby odrzucony, cała nasz strategia byłaby nic nie warta – denerwował się Łącki. Ireneusz Pałac, wiceprezydent Świdnicy: - Nasz wniosek dostał wysoką ocenę panelu ekspertów. Urząd marszałkowski, który analizował nasz projekt nie sygnalizował żadnych wątpliwości. Mam nadzieję, że sprawa nie dotyczy nas. Ale do piątku nikt nie może być spokojny – mówił. Tymczasem urzędnicy wojewody nie udzielają żadnych informacji o tym, które wnioski mogą być odrzucone. Tak będzie do piątku, kiedy minie termin na ich ocenę i wojewoda będzie musiał oficjalnie poinformować, kto na razie odpadnie z wyścigu o unijne pieniądze. Kto o co wnioskował Pozytywną weryfikację urzędu marszałkowskiego, panelu ekspertów i Regionalnego Komitetu Sterującego przeszło 17 wniosków: 15 z nich to projekty związane z remontami dróg, dwa złożyły szkoły wyższe. Tak wypadła ocena wojewody: Wnioski bez błędów: * Wrocław – przebudowa ul. Wyszyńskiego. Koszt – ok. 22,4 mln zł * Wrocław – przebudowa ul. Sienkiewicza. Koszt – ok. 23,7 mln zł Wnioski, w których są błędy. Kilka z nich może zostać odrzuconych: * Wrocław – przebudowa ciągu ulic Kromera-Krzywoustego. Koszt – ok. 27,7 mln zł * Wrocław – przebudowa wiaduktu w ciągu obwodnicy śródmiejskiej. Koszt – ok. 22,7 mln zł * powiat wołowski – przebudowa drogi powiatowej. Koszt – ok. 1,2 mln zł * Świdnica – przebudowa ul. Towarowej. Koszt – ok. 8,8 mln zł * samorząd województwa – przebudowa dróg w powiecie kłodzkim. Koszt – ok. 15,3 mln * starostwo powiatowe w Kłodzku – przebudowa dróg powiatowych. Koszt – ok. 6,2 mln zł * samorząd województwa – przebudowa drogi wojewódzkiej Zdzisławice-Jemielno. Koszt – ok. 3,6 mln zł * Kłodzko – przebudowa i modernizacja dróg. Koszt – ok. 2,2 mln zł * samorząd województwa – przebudowa drogi wojewódzkiej Wroniniec-Naratów. Koszt – ok. 1,6 mln zł * samorząd województwa – przebudowa drogi w Dzierżoniowie. Koszt – ok. 5,7 mln zł * samorząd województwa – przebudowa drogi Lubań-Kościelniki Dln. Koszt ok. – 7,2 mln zł * Polkowice – budowa drogi do parku przemysłowo-technologicznego. Koszt – ok. 6,1 mln zł * Kamienna Góra – przebudowa ul. Magazynowej. Koszt – 860 tys. zł * Akademia Muzyczna we Wrocławiu – przebudowa budynku na potrzeby ośrodka badawczo-naukowego. Koszt – ok. 7,4 mln zł * Politechnika Wrocławska – budowa kompleksu dydaktycznego. Koszt – 34,5 mln zł w.sz. - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: apartamenty na rondzie IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 11.01.05, 14:50 Dzis tamtędy przechodziłem i juz kopia dół(głęboki) pod fundamenty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Wrocławski Twins ubiera sławnych ludzi... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.05, 16:37 Wrocławska firma odzieżowa otwiera przedstawicielstwa w Pradze i NY Wrocławska firma Twins - specjalizująca się w szyciu garniturów na miarę - przygotowuje się do otwarcia przedstawicielstwa w Pradze i Nowym Jorku. W tej chwili marka sprzedaje się w Wielkiej Brytanii, Francji i krajach Beneluksu. Trwają rozmowy w sprawie wejścia firmy na włoski rynek. Chce ją tam reprezentować prezes Światowego Związku Projektantów Mody Ralf Anania. Przedstawiciele Twins będą zdejmować miarę z klientów, ubranie będzie szyte we Wrocławiu, skąd samolotem poleci do przymiarki,a potem do sprzedaży. Mariusz Ociesa rzecznik firmy wyjaśnia dlaczego ludzie zamożni są gotowi zapłacić za garnitur nawet 50 tysięcy złotych: W garniturach uszytych w Polsce chodzą m.in. Roger Moore, Anthony Hopkins, Helmuth Kohl i Gerhard Schroeder. Sylwia Chmielarz 2005-01-11 12:33:08 www.prw.pl/tekst.html?tekst_id=35610 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis ECHO zbiera kase, na pasaż? ;) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 11.01.05, 16:39 Echo sprzedaje centra Echo Investment sprzeda siedem swoich centrów handlowych. Kwotę transakcji określono wstępnie na około 60 mln euro, czyli niecałe 250 mln zł. Umowę przedwstępną dotyczącą sprzedaży obiektów zlokalizowanych w Płocku, Olkuszu, Pile, Siemianowicach - Bytkowie, Świętochłowicach, Tczewie oraz Zamościu podpisano na początku stycznia. Nabywcą jest spółka Projekt Echo 35, którą deweloper sprzedał w minionym roku firmie Manhatan Development. Za całą transakcją stoi austriacki fundusz Meinl. Ostateczna umowa powinna zostać podpisana do 31 lipca 2005 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: ECHO zbiera kase, na pasaż? ;) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.05, 16:46 Tym bardziej, że "Pasaż Grunwaldzki" będzie prawdopodobnie jednak kosztował więcej, niż zapowiadane wcześniej 300 mln zł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Nowa inwestycja ekologiczna w Jeleniej Górze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.05, 17:00 Kontrakt Budimeksu Budimex Dromex w konsorcjum z firmą Cadagua podpisał z Urzędem Miejskim w Jeleniej Górze kontrakt o wartości 14,1 mln euro na budowę zakładu uzdatniania wody w Jeleniej Górze. Budowa ruszy 15 lutego i ma potrwać dwa lata. Firma ma wybudować zakład o przepustowości 25 tys. m sześc. na dobę. "Rzeczpospolita" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Dalszy rozwój wrocławskiego PTF Banku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.05, 17:04 Hiszpanie nastawili się na detal Pomysły na oddziały PTF Bank, należący do hiszpańskiego Santandera, przygotowuje się do ekspansji na rynku detalicznym. Tworzy nowe produkty, planuje uruchomić w całej Polsce sieć placówek. Do końca marca PTF Bank ma przejąć ponad 40 placówek należących do Polskiego Towarzystwa Finansowego (PTF), które też znajduje się w grupie Santander. - Chcemy w tym roku uruchomić kilka nowych oddziałów w miastach, w których do tej pory ich nie było. Planujemy również zainwestować w bardzo małe placówki, które specjalizowałyby się w konkretnym produkcie - mówi Mirosław A. Bieszki, który od miesiąca jest prezesem PTF Banku. Wcześniej kierował samochodowym GMAC Bankiem. Bieszki twierdzi, że koszty założenia i likwidacji "placówek jednego produktu" będą bardzo niskie. - Jeśli oddział, w którym pracują dwie - trzy osoby, nie będzie rentowny, to można go bez dużych kosztów przenieść w inne miejsce - twierdzi prezes. - Mamy sporo pomysłów na rozszerzenie ogólnopolskiej sieci. Rozważamy także wykorzystanie umów franszyzowych - dodaje. Do końca tego roku PTF Bank planuje mieć 46 oddziałów. Rozpocznie też współpracę z małymi, lokalnymi pośrednikami kredytowymi. Na razie PTF Bank oferuje tylko kredyty samochodowe, hipoteczne i konsolidacyjne. W tym roku będzie można już wziąć pożyczkę gotówkową, dostać kartę kredytową i być może kredyt ratalny. Zarząd zastanawia się nad sprzedażą jednostek funduszy inwestycyjnych. Dopiero w przyszłym roku hiszpański bank będzie oferował depozyty i prowadził rachunki. - Jeszcze w 2005 r. największe znaczenie dla nas będą miały kredyty samochodowe. Będziemy jednak dążyć do tego, żeby PTF Bank był postrzegany jako bank detaliczny - mówi Mirosław Bieszki. Hiszpanie zaistnieli w Polsce w lutym 2003 r. poprzez CC-Bank. Rok temu kupili Polskie Towarzystwo Finansowe, czwartego na rynku pośrednika kredytowego. Santander chciał zlikwidować PTF. Udzielaniem kredytów miał się zajmować jedynie bank. Ten projekt został zmodyfikowany. PTF będzie pośredniczyło w udzielaniu kredytów, m.in. na samochody używane. - Taka spółka może nam się przydać. Gdybyśmy chcieli zająć się leasingiem, to musielibyśmy ponieść koszty związane z utworzeniem spółki. Mając PTF, nie musimy tego robić - wyjaśnia prezes banku. Według wstępnych danych zysk netto PTF Banku na koniec 2004 r. wyniósł 4 mln zł, a suma bilansowa 2,6 mld zł. EL "Rzeczpospolita" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Ryanair szuka pracowników. IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 11.01.05, 18:34 stewardów i stewardessy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Kłodzka Zetkama chce na giełdę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.05, 18:39 Kłodzka Zetkama chce na giełdę 8.1.Warszawa (PAP) - Kłodzki producent armatury przemysłowej Zetkama SA liczy, że zostanie dopuszczony do publicznego obrotu pod koniec stycznia. Wartość oferty publicznej może wynieść kilkanaście milionów złotych - poinformował PAP prezes spółki Leszek Jurasz. "Liczymy na dopuszczenie 25 stycznia. Wówczas, jak wynika z harmonogramu oferty, debiut mógłby nastąpić w pierwszym kwartale 2005 roku" - powiedział PAP Jurasz. We wrześniu 2004 r. spółka złożyła prospekt emisyjny do Komisji Papierów Wartościowych i Giełd (KPWiG). Najbliższe posiedzenie komisji odbędzie się 25 stycznia. Prezes nie podał kwoty, jaką spółka chce pozyskać z rynku, jednak według wstępnych ocen może to być kilkanaście milionów złotych. "Mamy kilka scenariuszy rozwoju, na jakie wejść rynki, jakie oferować produkty. Musimy dodatkowo rozważyć wpływ ostatniego wzrostu cen stali" - powiedział Jurasz. "Wstępnie jednak oceniamy, że chcielibyśmy pozyskać z rynku kilkanaście milionów złotych" - dodał. Środki z publicznej emisji akcji spółka chce przeznaczyć na zwiększenie możliwości produkcyjnych i rozszerzenie oferowanego asortymentu. W 2003 r spółka miała 60 mln zł przychodów, a wynik netto był zbliżony do zera. Według zapowiedzi prezesa w 2004 r. spółka poprawiła wyniki finansowe. "Spodziewam się, że pod koniec stycznia będziemy mogli przedstawić wstępne wyniki finansowe za 2004 r." - powiedział Jurasz. "Już teraz jednak można powiedzieć, że zrealizowaliśmy nasze plany. Wstępnie szacujemy, że przychody spółki w 2004 r. wzrosły o około 20 proc. Spółka zakończyła rok na plusie" - dodał. Zetkama ma dwa zakłady produkcyjne: zakład produkcji armatury w Kłodzku oraz odlewnię żeliwa w Ścinawce Średniej. W 2001 r. kosztem 3 mln USD odlewnia została gruntownie zmodernizowana. Zetkama zajmuje się produkcją zaworów, a także produkcją innej armatury przemysłowej wykorzystywanej w branży m.in. energetycznej, wentylacyjnej, ciepłowniczej i klimatyzacyjnej. Większość produkcji spółki trafia za granicę. W strukturze sprzedaży połowa produkcji znajduje klientów na rynkach Europy Zachodniej, a tylko około 30 proc. stanowi sprzedaż krajowa. Zetkama istnieje od 1946 r. W 1999 r. inwestorem strategicznym spółki został fundusz venture capital Central Europe Valves LLC. Prezes poinformował, że w ofercie publicznej fundusz będzie chciał sprzedać część z posiadanych akcji. (PAP) PAP 2005-01-08 13:13:38 PRW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! O BZ WBK... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.05, 19:27 Silne pogłoski o przejęciu BZ WBK przez właściciela Kredyt Banku (PAP, pb/11.01.2005, godz. 19:08) Nasiliły się plotki rynkowe o rychłym przejęciu przez kontrolujący w Polsce Kredyt Bank, belgijski KBC polskiego BZ WBK. Jednak przedstawiciele BZ WBK stanowczo zaprzeczają. Według wysokich źródeł bankowych umowa pomiędzy KBC, a AIB, akcjonariuszem BZ WBK miała zostać podpisana w poniedziałek. "Taka umowa została zwarta, szczegóły nie są znane" - powiedziało wysokie źródło w sektorze bankowym. "To absolutna nieprawda" - zaprzeczyło z kolei źródło związane z polskim BZ WBK. Późnym popołudniem nie udało się uzyskać komentarzy przedstawicieli obu instytucji. Belgijski KBC, który ma 81,4 proc. Kredyt Banku oraz 75,13 proc. Warty, wielokrotnie deklarował chęć zwiększenia swojego udziału w rynku polski. Ostatnio wysocy przedstawiciele KBC mówili, że nie zadowala ich udział na poziomie 6 proc. w rynku bankowym i są gotowi zwiększyć ją, bądź poprzez przejęcia, bądź poprzez rozwój organiczny. Z kolei AIB, który ma 70,5 proc. BZ WBK nigdy nie sygnalizował, że jest nie zadowolony ze swojego polskiego partnera. Jeszcze pod koniec ubiegłego roku deklarowali oni chęć dalszych akwizycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Wrocławski Twins ubiera sławnych ludzi... IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 11.01.05, 19:38 WOW! Czego to się człowiek nie dowie z tego radia ... :) ?! Brzmi świetne, a do tej pory nie wiedziałem, że taka firma w ogóle istnieje ! Wie, ktoś gdzie mają swój zakład ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Wrocławski Twins ubiera sławnych ludzi... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.05, 19:50 Twins Company International Ltd. ul. Ostrowskiego 7 53-238, Wrocław www.twins-company.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Ryanair IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 11.01.05, 20:24 Pierwszy lot 24 marca 18 euro za przelot z Wrocławia do Londynu? Już za dwa miesiące stanie się to faktem. Największy, tani, europejski przewoźnik lotniczy Rayanair rozpoczyna współpracę z wrocławskim portem lotniczym. Wbrew obawom inwestora nie tylko nie odstraszyło bankructwo Air Polonii, ale już teraz mówi się o rozszerzeniu oferty o połączenia do innych krajów. Pierwszy Boeing 737 ma odlecieć z Wrocławia do Londynu 24 marca, ale już teraz miasto liczy zyski. Z Wrocławia do Londynu samoloty Rayanair będą latać codziennie. I codziennie będą mogły zabierać na pokład 189 pasażerów. Zdaniem przedstawicieli Wrocławskiego Portu Lotniczego plan jest ambitny, ale realny. eja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.05, 21:29 Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości Magdalena Mańkowska 11-01-2005 , ostatnia aktualizacja 11-01-2005 20:53 - Inkubator ma pomóc tym, którzy mają pomysł na biznes, ale nie mają wystarczających środków do jego realizacji - mówi Paweł Wencel, dyrektor właśnie powstającego we Wrocławiu Inkubatora. Paweł Wencel współtworzył Wrocławskie Stowarzyszenie Jazzowe i prowadzi dyskusyjny klub filmowy Introspekcje, ale na kulturze jego zainteresowania się nie kończą. Jest też wiceprzewodniczącym dolnośląskiego oddziału Studenckiego Forum BCC. Warszawski przewodniczący SF BCC zaproponował Pawłowi, żeby założył we Wrocławiu Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości: - To była propozycja nie do odrzucenia - przyznaje Paweł. W Polsce działa 11 inkubatorów, we Wrocławiu Paweł tworzy pierwszy. - To szansa dla studentów, którzy chcą w praktyce wypróbować swój pomysł na biznes. Jak działa AIP? - Ma pomóc tym, którzy mają pomysł na biznes, ale nie mają wystarczających środków do jego realizacji - mówi Paweł. Nowo powstającą firmą będzie się opiekować Fundacja "Przedsiębiorczość ponad podziałami", dzięki temu początkujący biznesmen nie będzie płacił składek ZUS, będzie mógł korzystać z biura i jego wszystkich urządzeń. Za to odda część swoich przychodów, które pokryją koszty jego działania w Inkubatorze. - Rejestracja AIP to trudna sprawa, od października walczymy z formalnościami, ale mam nadzieję, że na dniach się z nimi uporamy - mówi Paweł. Jest dobrej myśli. Wierzy, że wielu jego rówieśników będzie mogło zrealizować dzięki niemu swoje pomysły. Inkubator ma siedzibę na Akademii Ekonomicznej. - Niedawno malowaliśmy ściany, mamy już drukarkę, telefon, komputer, czekamy na następny. Niedługo kupimy też faks - opowiada Paweł i dodaje z uśmiechem: - 30-metrowy pokój coraz bardziej przypomina biuro. Co zyskuje młody człowiek, który zakłada firmę pod skrzydłami Inkubatora? - Przede wszystkim osobowość prawną i możność wystawiania faktur - mówi Paweł. Praca w Inkubatorze to dla Pawła inwestycja w siebie. Ma nadzieję, że w przyszłości także na innych wrocławskich uczelniach powstaną inkubatory. - My przetrzemy szlaki, dzięki czemu innym będzie już łatwiej - mówi Paweł. Jak Fundacja podpisze umowę z Akademią Ekonomiczną, studenci będą mogli zgłaszać do Pawła swoje pomysły na firmę. Wszelkie informację stronie: www.inkubatory.pl. E-mail do Pawła: p.wencel@sfbcc.org.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Futuralia we Wrocławiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.05, 21:58 Futuralia we Wrocławiu Wrocław został laureatem 4 edycji konkursu Europrodukt w kategorii Eurinicjatywa za pomysł zorganizowania we Wrocławiu w 2006 roku Międzynarodowego Forum Przedsiębiorstw Futuralia. Statuetkę Europroduktu w tej kategorii otrzymała tylko jedna gmina Polsce - Gdynia za Pakiet - PRZEDSIĘBIORCZA GMINA. Futuralia polegają na tym, że w ciągu dwóch dni spotyka się 700, 800 przedsiębiorstw z 30 krajów. To ponad 8000 tysięcy indywidualnych spotkań biznesowych. Wrocław będzie pierwszym miastem w Europie Środkowo-Wschodniej, któremu przyznano status organizatora tego przedsięwzięcia w 2006 roku. Spotkanie to szansa na przyciągnięcie nowych inwestorów. eja TVP Wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis KFC na głównym :) IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 11.01.05, 22:20 Nowe inwestycje na Dworcu Głównym Marek Szempliński 11-01-2005 , ostatnia aktualizacja 11-01-2005 21:23 Bar kurczakowy amerykańskiej sieci KFC porzucił Piłsudskiego. Kurczaki nie uciekają daleko - wkrótce pojawią się na Dworcu Głównym Na razie miłośnicy pikantnych polędwiczek, chrupiących skrzydełek i kurczakowych imprez dla dzieci zapraszani są do restauracji przy Świdnickiej. Jednak wkrótce swoje specjały sieć udostępni także na wrocławskim Dworcu Głównym. Restauracja powstanie za Cafe Voyage, naprzeciw McDonald'sa. Amerykanie wygrali zorganizowany przez kolej przetarg. - Czekamy jeszcze na zatwierdzenie wyników - mówi Marek Wiśniewski, dyrektor Zakładu Gospodarowania Nieruchomościami. - Firma musi uzgodnić też plany przebudowy z konserwatorem zabytków. Ale to tylko jedna ze zmian planowanych w tym roku na dworcu. Wkrótce miejsce apteki zajmie salonik prasowy. Szykuje się także remont drugiej toalety. - Tym zajmie się ajent - mówi Wiśniewski. Na Głównym ma także powstać market spożywczy. Obok kina, w tzw. pomieszczeniu za luksferami, gdzie dawniej były kasy bagażowe. Wkrótce kolej ogłosi przetarg na jego wynajem. Zmiany na dworcu niepokoją kupców, którzy teraz wynajmują kolejowe pomieszczenia. W sobotę spotkali się z przewodniczącym Samoobrony Andrzejem Lepperem. Prosili go o pomoc, bo kolej nie chce przedłużać z nimi umów. - W grudniu wygasły 1dziesięcioletnie umowy najmu, a nowe kolej podpisuje tylko na kilka miesięcy. To skandal - mówił Lepper. - Ludziom, którzy zainwestowali w to miejsce swoje pieniądze, trzeba umożliwić normalną działalność. Co proponuje Lepper? - Należy ogłosić przetarg tylko dla nich. Kolejarze przekonują jednak, że zgodnie z prawem nie da się ominąć przetargów. - Poza tym muszę pilnować, żeby moja firma jak najlepiej zarobiła na wynajmie dworcowych pomieszczeń - tłumaczy Wiśniewski. Argumenty handlowców go nie przekonują: - Jeśli jako dyrektor kupuję sobie garnitur, to gdy będą mnie zwalniali, nie mogę się bronić, że zainwestowałem w ubranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: KFC na głównym :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.05, 22:26 > Amerykanie wygrali zorganizowany przez kolej przetarg Ale przeciez restauracje KFC w Polsce naleza do polskiej firmy - ARC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Przetarg na DINT IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 11.01.05, 22:46 OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - roboty budowlane Wrocław: Inkubator-Centrum Technologii Wrocławskiego Parku Technologicznego - budowa obiektu biurowo-laboratoryjnego wraz z halą produkcyjną Realizowany projekt zakłada budowę obiektu biurowo-laboratoryjnego wraz z halą produkcyjną. Obiekt zaprojektowany został jako budynek trzykondygnacyjny o wysokości 13,25 m. - kubatura budynku brutto - 37 542 m sześc., - powierzchnia całkowita - 9 400,65 m kw., - powierzchnia użytkowa - 7 975,50 m kw., - zatrudnienie - max. 330 osób Budynek zaprojektowano na rzucie nieregularnej litery "T" wg założeń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Budynek jest przeznaczony na działalność naukowo - badawczą, projektową, doświadczalną i nieuciążliwa produkcyjną z zapleczem laboratoryjnym Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu: 07.02.2005 godzina 15:00. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Przetarg na DINT IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.05, 22:59 Jak więc sami widzicie, DINT to tylko ew chwilowa siedziba HP we Wrocławiu (o ile w ogle będzie to DINT). Najprawdopodobniej ktoś zacznie budować nowy, duży biurowiec we Wrocławiu, właśnie głównie pod HP... HP kontaktowało się przecież z wieloma developerami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Przetarg na DINT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:59 A niby byla mowa ze HP bedzie w tym nowym inkubatorze. Cosik za maly on na HP. Tak wiec mysle ze docelowo HP wynajmie gdzies pozadny biurowiec np. ten Archicomu na Strzegomskiej albo sam cos postawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Przetarg na DINT IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.05, 23:41 Mam nadzieję, że HP wynajmie na pocżatek coś innego, a nie nowy biurowiec DINT. Na miejsce w drugim biurowcu DINT czekają dziesiatki nowych firm, firm które mogą stworzyć zalążek "Wrocławskiej Doliny Krzemowej", tak, jak zaczyna to robić te prawie 30 firm ulokowanych w pierwszym biurowcu DINT... Coś mi się zdaje, że pod koniec tego roku dowiemy się, że DINT planuje budowę kolejnego, tym razem już trzeciego biurowca i laboratoriów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo zaj... inwestycja KFC IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 11.01.05, 23:01 kolejne fast-foodowe scierwo gdzie zatrudnini beda mlodzi i naiwni za wspaniale wynagrodzenie -> 3.4 zlote / godzine (czytaj 0.82 cents per hour) nie liczac gratisowych nadgodzin gdy trzeba bedzie posprzatac lokal Welcome to Poland! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: zaj... inwestycja KFC IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 11.01.05, 23:07 Gość portalu: lolo napisał(a): > kolejne fast-foodowe scierwo gdzie zatrudnini beda mlodzi i naiwni za wspaniale > > wynagrodzenie -> 3.4 zlote / godzine (czytaj 0.82 cents per hour) > nie liczac gratisowych nadgodzin gdy trzeba bedzie posprzatac lokal > > Welcome to Poland! Tak lolo Ty zapewne chciałbys pobierac zasiłek zamiast pracowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: zaj... inwestycja KFC IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 11.01.05, 23:31 "godność" - znasz to słowo ? to nie są godne zarobki - zakładam, że pracownik KFC musi dojechać do pracy autobusem. Jeśli ma szczęście będzie miał 1 autobus zwykły do pracy. Zapłaci więc 4 złote za podróż tam i spowrotem (to jest prawie jego 1,5 godziny pracy). Jeśli mieszka np. na Różance albo na Psim Polu to do swojego KFC na dworcu dojedzie autobusem pośpiesznym 5,60 złotych (to są prawie 2 godziny jego pracy). Czaisz o co mi chodzi ? M<oze Tobie i mi sie lepiej powodzi - nie znaczy, ze mamy prawo przymykac na niesprawiedliwosc oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: zaj... inwestycja KFC IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 11.01.05, 23:35 Z regóły pracownikami tych restauracji sa uczniowie i studenci, którzy maja bilety miesieczne ulgowe :) W USA jakos prawie kazdy zaczyna swoje zycie zawodowe od takiego KFC i jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: zaj... inwestycja KFC IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 11.01.05, 23:36 ale w USa dzieciak, ktory zarabia w KFC kupuje soebie za to swoje pierwsze 4 kolka... malo tego stac go na paliwo i oplaty ;) nie ma porownania z tym ile zarabia i jak jest traktowany dzieciak w KFC w USA a tu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: zaj... inwestycja KFC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 00:43 A - widze specjalista od spraw amerykanskich :) No dobra - w USA minimalna placa jest 6-7$ per hour, "ZUS" jakies 8-9%, a podatki od placy minimalnej zadne. A koszty zycia 2-3 razy wieksze niz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: zaj... inwestycja KFC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.05, 23:37 Lolo jak na pierwszą pracę dla młodych ludzi to akurat zarobki. A i szansa na nauczenie się czym jest CIĘŻKA PRACA i zarabianie na swoje własne wydatki. Taka "szkoła życia", za którą dodatkowo płacą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis willa Gutentaga ma własciciela IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 12.01.05, 10:42 Willa Guttentaga ma właściciela Środa, 12 stycznia 2005r. Po dwóch latach niszczenia dziewiętnastowieczna willa na rogu ulic Legnickiej i Bolesławieckiej ma nowego właściciela Poprzedni właściciel budynku i posesji przy ul. Legnickiej okazał się niewypłacalny. Komornik wystawił wczoraj willę na licytację. - Dom przy ul. Legnickiej 42 został zaprojektowany w roku 1889 przez wrocławskiego mistrza murarskiego E. Schoena dla dyrektora Beteusteuda - opowiada Artur Kwaśniewski, historyk architektury z Politechniki Wrocławskiej. - Jest przykładem stylistyki tzw. neorenesansu północnego, popularnej w Niemczech w latach 70-90. XIX wieku. W całym Wrocławiu zachowało najwyżej kilkanaście willi w tym stylu (np. przy al. Hallera 6/8). W okresie międzywojennym willę zamieszkiwał jej właściciel - Alfred Guttentag, z zawodu jubiler dworski oraz dwóch kupców i mechanik precyzyjny. - Willa Guttentaga jest cennym reliktem dawnej zabudowy ulicy Legnickiej i najstarszą zachowaną budowlą przy tej ulicy - uważa dr inż. Kwaśniewski. - Ponadto stanowi wartościowy akcent urbanistyczny w krajobrazie ulicy. Byłoby wielką stratą, gdyby nowy właściciel przeznaczył tę nieruchomość do rozbiórki. Nic tego, na szczęście, nie zapowiada. Komornik sądowy nie chciał nam zdradzić, ile nowy właściciel zapłacił za budynek. Nie zdradził też kto kupił willę. Ze strony internetowej można się było dowiedzieć, że na licytację willa została oszacowana na prawie milion zł, a cena wywoławcza wynosiła blisko 700 tys. zł. (ANA) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Sąd gospodarczy i sądy grodzkie przeprowadzą się IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 20:19 Sąd gospodarczy i sądy grodzkie przeprowadzą się na ul. Poznańską Maciej Miskiewicz 12-01-2005 , ostatnia aktualizacja 12-01-2005 19:41 Najprawdopodobniej jeszcze w tym roku sądy grodzkie i sąd gospodarczy z ul. Grabiszyńskiej przeniosą się na ul. Poznańską. Przeprowadzka będzie oznaczać koniec problemów lokalowych Sądu Okręgowego Wrocławskie sądy grodzkie mieszczą się w budynku przy ul. Kazimierza Wielkiego. - Tamtejsze sale nie spełniają podstawowych wymogów - mówi Dominik Flunt z biura prasowego Sądu Okręgowego. Część wydziałów sądu gospodarczego działa w bardziej komfortowych warunkach na ul. Grabiszyńskiej. Chodzi o: KRS, Wydział ds. Upadłościowych i Naprawczych oraz Rejestr Zastawów. - Ale to wynajmowany budynek i dlatego pilnie musieliśmy znaleźć nową siedzibę - tłumaczy Dominik Flunt. Teraz oba sądy trafią na ul. Poznańską do dwóch czteropiętrowych, ceglanych XIX- wiecznych kamienic. Do niedawna ich właścicielem, po zlikwidowanym Zespole Szkół Mechanicznych, było miasto. Pierwotnie kamienice miała dostać gmina żydowska, ale zrezygnowała z ich przejęcia. W 2003 roku starali się o nie salezjanie, którzy chcieli urządzić tam siedzibę swojego liceum. Były też plany przeniesienia tam Powiatowego Urzędu Pracy. Ostatecznie pod koniec ubiegłego roku miasto przekazało budynki sądowi. Ten ogłosił już przetarg na projekt kapitalnego remontu. - Zależy nam na czasie, więc wykonawcę wybierzemy w drodze negocjacji, do których zaprosimy pięć firm - zapowiada Dominik Flunt. - Szybkość wykonania remontu będzie jednym z kryteriów wyboru. Ile będzie on kosztował? - Zanim nie zapoznamy się z ofertami, nic nie możemy powiedzieć - zastrzega Flunt. A koszty przeprowadzki? Trzeba przecież wymienić pieczątki, dokumenty itp. - One też nie są jeszcze oszacowane, ale z pewnością najdroższe będzie przeniesienie i instalacja w nowym miejscu sieci komputerowej z ul. Grabiszyńskiej. Na to pewnie rozpiszemy przetarg - mówi Dominik Flunt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! MPK - Przetarg na tramwaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 20:22 Przetarg na tramwaje szem 12-01-2005 , ostatnia aktualizacja 12-01-2005 19:39 W środę komisja przetargowa MPK rozpatrywała złożoną w grudniu przez Skodę Plzen ofertę. Być może właśnie tramwaje tej firmy będą jeździły po Wrocławiu Wskazuje na to fakt, że oferta ma być przedmiotem kolejnych obrad komisji, a więc została uznana za ważną. Przypomnijmy, że to jedyna ważna oferta w tym przetargu, bo wprawdzie 16 grudnia, kiedy komisja przetargowa je otwierała, obok Czechów obecni byli jeszcze przedstawiciele firm Bombardier i Alstom Konstal. Jednak działający także we Wrocławiu producent tramwajów przysłał tylko obserwatorów, a firma z Chorzowa nie podała ceny swojego produktu. Czesi gotowi są dostarczyć osiem tramwajów za 13,760 mln euro. Oferują gwarancję na 38 miesięcy. Ich tramwaje w 65 proc. mają tzw. niską podłogę. Połowa komponentów potrzebnych do ich złożenia ma pochodzić z krajów należących do Unii Europejskiej bądź z nią stowarzyszonych. Tymczasem w przyszłym tygodniu MPK zademonstruje tramwaj o zupełnie - jak twierdzą - nowym wizerunku, wyprodukowany na bazie modelu 105N (popularnie nazywane akwariami) we wrocławskiej firmie Protram, spółki wydzielonej z MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: MPK - Przetarg na tramwaje 12.01.05, 20:28 Gość portalu: ! napisał(a): > Tymczasem w przyszłym tygodniu MPK zademonstruje tramwaj o zupełnie - jak > twierdzą - nowym wizerunku, wyprodukowany na bazie modelu 105N (popularnie > nazywane akwariami) we wrocławskiej firmie Protram, spółki wydzielonej z MPK. > A tutaj można zobaczyć zdjęcia tego wynalazku: ams1.lo3.wroc.pl/tomek/zdjecia.php?s=poj&id=2602&ka=2&sa=18 oraz ams1.lo3.wroc.pl/tomek/tournee.php?p=65267 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: MPK - Przetarg na tramwaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 20:39 Ten "nowy" tramwaj powstał w wyniku skasowania dwóch innych, starych 105-tek w MPK Wrocław? Jak wygląda ta sprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: MPK - Przetarg na tramwaje 12.01.05, 21:18 Gość portalu: ! napisał(a): > Ten "nowy" tramwaj powstał w wyniku skasowania dwóch innych, starych 105-tek w > MPK Wrocław? Jak wygląda ta sprawa? To jest nowy tramwaj zbudowany z nowych pudeł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: MPK - Przetarg na tramwaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 21:23 Czyli to pierwszy NOWY tramwaj we Wrocławiu od ponad 10 lat! Święto :) Ile ma być tych nowych 105? Kiedyś pisał o tym Svarte_sjel, ale nie zapamiętałem :( Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: MPK - Przetarg na tramwaje 12.01.05, 21:31 Gość portalu: ! napisał(a): > Ile ma być tych nowych 105? Kiedyś pisał o tym Svarte_sjel, ale nie > zapamiętałem :( Na razie przetarg rozpisano na całe 4 sztuki (znaczy się dwa składy, ten pierwszy miał być jeszcze w zeszłym roku, ale się trochę opóźnił, drugi ma być w tym). W planach zapisane jest łącznie 38 wagonów do 2009 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: MPK - Przetarg na tramwaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 21:35 Dziękuję za informacje Svarte_sjel. Ciekawe ile w tym czasie skasują wagonów we Wrocławiu? (do 2009) ps: Czy to prawda, że DLA przegrało przetarg na obsługę KM w Lubinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: MPK - Przetarg na tramwaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 21:36 I jeszcze jedno małe pytanie. Ile tych nowych wagonów ma trafić do MPK Wrocław w tym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: MPK - Przetarg na tramwaje 12.01.05, 22:14 Gość portalu: ! napisał(a): > I jeszcze jedno małe pytanie. Ile tych nowych wagonów ma trafić do MPK Wrocław > w tym roku? Jeszcze drugi taki skład i to wszystko. Jeśli się nic nie zmieni (patrz yntelygentna polityka zarządu miasta) to większy przyrost będzie dopiero w przyszłym roku (4 niskopodłogowce i 3 składy). Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: MPK - Przetarg na tramwaje 12.01.05, 22:11 Gość portalu: ! napisał(a): > Ciekawe ile w tym czasie skasują wagonów we Wrocławiu? (do 2009) W planach stoi, że wszystkie stodwóje (60 sztuk w latach 2003-2009). Razem z 17 niskopodłogowcami ma to dać łącznie przyrost 3 wagonów w tym okresie, co jest wynikiem dość mizernym (gdyby liczyć stopiątkę jako pół tramwaju to ubywa 14 sztuk...). > ps: Czy to prawda, że DLA przegrało przetarg na obsługę KM w Lubinie? A nie wiem, smi pewnie będzie lepiej poinformowany... Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: MPK - Przetarg na tramwaje 13.01.05, 13:24 Svarte, "W planach zapisane jest łącznie 38 wagonów do 2009 roku." W strategii KZ w aglomeracji wrocławskiej jest napisane, że do 2009 roku, będzie zakupionych 18 sztuk (9 składów) 105-tek i 17 tramwajów niskopodłogowych oraz 20 pudeł do modernizowanych 105-tek :-) Czyli nowych tramwajów będzie łącznie 35 + 20 zmodernizowanych z nowymi pudałmi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: MPK - Przetarg na tramwaje 14.01.05, 12:25 smi napisał: > będzie zakupionych 18 sztuk (9 składów) 105-tek i 17 tramwajów > oraz 20 pudeł do modernizowanych 105-tek :-) > Czyli nowych tramwajów będzie łącznie 35 + 20 zmodernizowanych z nowymi > pudałmi :-) Oczywiście, tylko: - dziwnym trafem w tej samej tabelce zakupy "pudeł do modernizacji" zwiększają liczbę wozów - 2602+2601 według tego zestawienia to teżjest tylko "nowe pudło" :^) Pomijając już to, że "modernizacja na bazie nowego pudła" oznacza zbudowanie całkiem nowego tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: MPK - Przetarg na tramwaje 17.01.05, 07:48 Svarte, 8.3.5 Zakupy nowego taboru tabela 8.8 - zmiany ilości taboru tramwajowego w poszczególnych latach realizacji polityki taborowej zakup nowych wagonów - razem - 18 zakup pudeł 105N do montażu - 20 zakup wagonów niskopodłogowych - 17 8.3.6 planowane efekty na rok 2009 (...) w 2009 roku Spółka będzie posiadać 405 wozów, w tym: - 170 sztuk wagonów typu 105N po RK - 180 sztuk wagonów 105N po modernizacjach - 20 sztuk wagonów 105N po modernizacjach z nowymi pudłami - 18 sztuk nowych wagonów 105N z lat 2006-2009 - 17 sztuk nowoczesnych, wieloczłonowych wagonów niskpodłogowych (...) I tylko szkoda, że te liczby nie są większe ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: MPK - Przetarg na tramwaje IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 12.01.05, 20:41 wizualnie podobny do tych zmodernizowanych ale chyba bardziej niskopodłogowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: MPK - Przetarg na tramwaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 20:44 Przykryte ma wóżki, stąd takie złudzenie, jakby był niskopodłogowy :) I fajna linia okien :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Luxmed rusza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 20:46 Nowa prywatna przychodnia j 12-01-2005 , ostatnia aktualizacja 12-01-2005 20:07 W środę oficjalnie ruszyła kolejna w Polsce, a pierwsza we Wrocławiu przychodnia prywatnej sieci medycznej LuxMed we Wrocławiu. Mieści się w budynku Quattro Forum przy ul. Legnickiej 51/53. We wrocławskim LuxMedzie działa 20 gabinetów lekarskich i zabiegowych. Pacjenci tej sieci przychodni to zazwyczaj pracownicy dużych firm, które wykupiły dla nich abonament, ale można też skorzystać z pojedynczej konsultacji czy badania albo kupić abonament samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Luxmed rusza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.05, 20:53 Zdaje się, że w to w tej firmie pracują żony polskich VIP-ów: żona Belki miedzy innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis cos w sprawie lotów do Stuttgartu? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 12.01.05, 20:59 zapowiedzi "co robi włądza w czwartek": "Prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz i wiceprezydent Adam Grehl są Stuttgarcie." :) Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: MPK - Przetarg na tramwaje 13.01.05, 07:37 Dokładnie, to są dwa pierwsze całkowicie nowe tramwaje we Wrocławiu od roku 1991 :-) Jak widać na zdjęciach, mają one kilka elementów pudła wspólnych z bydgoską pesą oraz bardziej prostokątne pudło. Szkoda tylko, że nie otrzymały bieżacej numeracji - 2564+2565 ... Co do DLA, to niestety, ale nie wygrało przetargu na KM w Lubinie ... Ale jest już gotowy jeden z przegubowych gazówek. Bardzo ładnie prezentuje się w żółtych, zakładowych barwach DLA :-) I ten egzemplarz przeznaczony jest głównie na obsługę linii 604 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: MPK - Przetarg na tramwaje -& & #35; 62; polaczyc wagony IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.01.05, 10:29 szkoda,ze wagony nie sa polaczone ze soba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo nowe 105 ;) IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.01.05, 02:00 > Tymczasem w przyszłym tygodniu MPK zademonstruje tramwaj o zupełnie - jak > twierdzą - nowym wizerunku, wyprodukowany na bazie modelu 105N (popularnie > nazywane akwariami) we wrocławskiej firmie Protram, spółki wydzielonej z MPK. to sie zaczyna robic ciekawe ;) fajne sa te zmienione tramwaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archibald Re: Sąd gospodarczy i sądy grodzkie przeprowadzą IP: 195.117.40.* 13.01.05, 14:55 news z drugiej gazety sprzed tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: willa Gutentaga ma własciciela IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.05, 21:25 nikt jej nie będzie rozbierał...będzie siedzibą poważnej wrocławskiej firmy z sektora usług :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Wrocł w ciągu kilku dni zadecyduje ws sprzed MPEC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 21:32 PAP, pr /2005-01-12 12:52:00 Gmina Wrocław w ciągu kilku dni zadecyduje ws. sprzedaży MPEC Gmina Wrocław chce w ciągu kilku dni zdecydować o sposobie sprzedaży posiadanych przez nią akcji w spółce MPEC Wrocław - poinformowała PAP Katarzyna Sarka z biura prasowego Urzędu Miejskiego Wrocławia. "Doradca prywatyzacyjny sporządził właśnie raport o możliwych wariantach strategii prywatyzacji MPEC. W ciągu kilku dni gmina zdecyduje o przyjęciu bądź odrzuceniu tego dokumentu" - powiedziała w środę Sarka. "Wówczas dowiemy się w jakim kierunku pójdzie sprzedaż MPEC" - dodała. Według wcześniejszych informacji możliwa jest tu m.in. zarówno oferta publiczna, jak i zaproszenie do rokowań. Pod koniec listopada 2004 r. Gmina Wrocław wybrała na doradcę przy sprzedaży akcji MPEC Wrocław konsorcjum BDM PKO BP, Raiffeisen Investment Polska i Kancelarii Radców Prawnych Oleś & Rodzynkiewicz. Gmina planuje sprzedać akcje spółki do czerwca 2005 r. Gmina Wrocław ma 29 mln akcji imiennych serii A, które stanowią 57,31 proc. kapitału zakładowego MPEC Wrocław i 75,84 proc. głosów na walnym zgromadzeniu. Rynkowa wartość pakietu, który posiada gmina, wynosi około 300 mln zł. Według wcześniejszych planów gmina chce sprzedać akcje MPEC, by uzyskać środki na inwestycje infrastrukturalne, jednak nie chce pozbyć się wszystkich akcji spółki. Drugim ważnym akcjonariuszem MPEC Wrocław jest niemiecka spółka EnBW Energie Baden-Wuerttemberg AG która ma 33,11 proc. akcji i 18,74 proc. głosów. Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej Wrocław jest jednym z największych w Polsce przedsiębiorstw energetycznych zajmujących się zarządzaniem i eksploatacją systemu ciepłowniczego oraz dystrybucją ciepła i świadczeniem usług ciepłowniczych. Od 2003 r. spółka świadczy także usługi dostępu do internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: willa Gutentaga ma własciciela IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 12.01.05, 21:33 to ten budynek gdzie kiedys miesciła sie siedziba STGroup? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: willa Gutentaga ma własciciela IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 21:37 Tak, dokładnie ten. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: willa Gutentaga ma własciciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:15 Gość portalu: marc napisał(a): < nikt jej nie będzie rozbierał...będzie siedzibą poważnej wrocławskiej firmy z sektora usług :-)> No i pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Nowe inwestycje rekreacyjne w Środzie Śląskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.05, 17:09 Środa Śląska - będzie nowe , letnie kąpielisko Mieszkańcy Środy Śląskiej już w tym roku będą mieli letnie kąpielisko. Pracami nad wyczyszczeniem średzkiego zbiornika "Kajaki" i przygotowaniem terenu wokół zajmuje się gmina. Po spuszczeniu wody zbiornik zostanie wyczyszczony z zalegającego mułu. Obok istniejącego już boiska powstanie drugie, gdzie wypoczywający będą mogli pograć w piłkę. Władze gminy planują też w tym roku rozpocząć kolejną inwestycję. Ogłoszony zostanie przetarg na budowę krytej pływalni i nowego budynku gimnazjum. Obecnie gimnazjaliści uczą się w starym, poniemieckim budynku,który nie spełnia podstawowych warunków - jest tam bardzo ciasno, nie ma też odpowiedniego zabezpieczenia przeciwpożarowego. Jedna z planowanych inwestycji gotowa będzie za 2 lata, druga za 4. Anna Kowalów 2005-01-13 09:50:52 PRW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! We Wrocławiu powstanie nowoczesne centr weterynary IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.05, 17:12 Wrocław - nowoczesne centrum weterynaryjne Laboratorium, sale oparacyjne, hotel i duże wybiegi tak będzie wyglądało centrum weterynaryjne, które powstanie we Wrocławiu. Na siedmiu hektarach zamieszkają bezdomne zwierzęta ze schorniska przy ulicy Skarbowców. Grzegorz Roman, szef departamentu architektury i rozwoju Wrocławia mówi, że warunki będą tam idealne. Pierwsze prace ruszą w tym roku. Centrum weterynaryjne mieścić się będzie przy ulicy Ślazowej tuż obok Lasu Osobowickiego. Sylwia Walendowska 2005-01-13 17:04:05 PRW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: We Wrocławiu powstanie nowoczesne centr weter IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.01.05, 17:36 powinno powstac centrum i conajmniej 2 pojazdy (z niebieskim kogutem) do udzielania szybkiej pomocy potraconym zwierzakom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: We Wrocławiu powstanie nowoczesne centr weter IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 13.01.05, 17:48 No wreszcie bo to dzisiejsze schronisko urąga wszystkim możliwym standardom a smród roznosi sie po całej okolicy, która w dodatku jest coraz gęsciej zabudowywana przez nowe osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis będzie drugi skate park IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 13.01.05, 17:57 Loty przy Lotniczej Czwartek, 13 stycznia 2005r. Na budowę drugiego skejtparku gmina wyda w tym roku 300 tys zł - Czas najwyższy zbudować nowy skejtpark, bo temu wiele brakuje. Najlepiej żeby był pod dachem. Żeby dało się jeździć cały rok - mówi Adam Przybysławski, jeden z najlepszych wrocławskich skejtów. Po sukcesie, jakim niewątpliwie było pojawienie się skejtparku na pl. Wolności w tym rogu gmina postanowiła zbudować drugi. - Budowa skateparku na pl. Wolności to był starzał w dziesiątkę. W wakacje były tam tłumy i nie było gdzie jeździć. Budowa drugiego takiego obiektu to konieczność - mówi Jarosław Wojcieszek, skater i trener osiedlowy, który przez cały rok zajmował się uczeniem młodych wrocławian jazdy na desce. Zgodnie z zapowiedziami urzędników nowy park z przeszkodami dla młodzieży z deskorolkami, łyżworolkami i BMX-ami zostanie otwarty jeszcze przed wakacjami na terenach MOSiR-u przy ul. Lotniczej. - Byłoby dobrze, gdyby lepiej go zrobili. Zamiast asfaltu powinien być specjalny śliski beton, na którym można się jedynie poparzyć przy otarciach. A nie asfalt tak jak tutaj. I przeszkody powinny być lepiej profilowane - uważa Diks, wrocławski skejter. Urzędnicy obiecują, że wezmą pod uwagę głosy skejtów dotyczące przeszkód. Ale betonu nie wprowadzą. - W Polsce nie ma norm bezpieczeństwa dla takich obiektów. Musieliśmy się więc zdecydować na podporządkowanie się normom z któregoś z krajów Europejskich. Wybraliśmy normy Niemieckie, a te ze względów bezpieczeństwa sugerują asfalt - mówi Rafał Jurkowlaniec, dyrektor biura sportu w magistracie. Jednak skejci podkreślają, że najbardziej będzie potrzebny nowy obiekt pod dachem. - W naszych szerokościach geograficznych przez większość czasu jest za zimno na jazdę po otwartych skejtparkach. Dlatego do dawna namawiamy urzędników, żeby we Wrocławiu też powstał taki obiekt - mówi Adam Przybysławski. Urzędnicy przyznają, że docelowo będą potrzebne osiedlowe skejtparki oraz przynajmniej jeden taki duży obiekt z dachem. Zastanawiamy się nad budową nowej, lekkiej konstrukcji lub adaptacją któregoś o obiektów poprzemysłowych. Problemem są jednak pieniądze. - Budowa otwartego skejtparku to wydatek 300 tysięcy złotych. Postawienie nawet lekkiej hali to wydatek półtora do dwóch milionów złotych - mówi Rafał Jurkowlaniec. Wiadomo, że taka hala nie może być zbyt mała. Jak pokazał przykład pl. Wolności chętnych do jeżdżenia na desce, rolkach i rowerach jest bardzo dużo. I taki obiekt, żeby wydawanie na niego pieniędzy miało sens, będzie musiał pomieścić wszystkich chętnych. Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Ziajka = pech dla miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 19:24 Wrocławska firma Ziajka zapłaci za szkody Firma rozbierająca budynek w centrum Wrocławia, który wczoraj się zawalił, zapłaci za wszystkie szkody. Gruz z kamienicy przy skrzyżowaniu ulic Sienkiewicza i Wyszyńskiego uszkodził elewację stojącego tuż obok sześciopiętrowego bloku. Gruz powybijał też okna w sąsiednim bloku. Rozbiórka jest ubezpieczona więc nie będzie problemów z rekompensatą zniszczeń - twierdzi kierownictwo firmy Ziajka, wykonawcy robót. Od rana budowlańcy usuwają zwały gruzu blokujące wejście do nowego bloku oraz stalowe rury rusztowania ochronnego zniszczonego podczas wypadku. Budowlańcy mówią, że jedna ze ścian rozbieranej kamienicy niespodziewanie przewróciła się, gdy buldożer miażdżył inną część budynku. Okazało się, że ściany są bardziej zwietrzałe niż wcześniej przypuszczano. Pracownicy spółki zapewniają, że roboty prowadzone są zgodnie z planem i surowymi normami bezpieczeństwa. Dlatego też nikomu nic się nie stało. Wypadek nie ma też wpływu na harmonogram prac związanych z modernizacją ulic Wyszyńskiego i Sienkiewicza. Piotr Kamiński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad' Re: Ziajka = pech dla miasta IP: *.crowley.pl 13.01.05, 21:37 w zasadzie mnie to nie dziwi, zadnej innej firmie by to sie nie przytrafiło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Ziajka = pech dla miasta IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 14.01.05, 06:42 Ta Ziajka to kompletna kompromitacja, wszystko co remontują, rozpada się lub ma usterki. Za rok ulica Sienkiewicza będzie podobna do trj obecnej,no może chodniki się nie rozpadną. Ale przecie tam objazd dla PG będzie więc tiry niezłe dzxiury porobią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Ziajka = pech dla miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 09:14 Pan Ziajka jest po prostu dobrze ustawiony, co w naszym pięknym kraju nie jest niczym nadzwyczajnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis są chętni na Eurobank. IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 14.01.05, 10:13 Francuzi chętni na Eurobank (Puls Biznesu/14.01.2005, godz. 08:15) Polski bank ma wybrać inwestora jeszcze w tym półroczu. Chce go Cofinoga. Nie jedyna. Tropy prowadzą też do BNP Paribas. Cofinoga, trzecia na rynku francuskim firma kredytowa, jest bliska przeprowadzenia w Eurobanku badania finansowego - wynika z naszych nieoficjalnych informacji. Bankiem stworzonym przez Macieja Łukasiewicza, zmarłego nieszczęśliwie w ubiegłym roku, jest zainteresowana także inna francuska instytucja - BNP Paribas. LOOK Finansowanie Inwestycji (LFI), właściciel Eurobanku, milczy na temat prowadzonych rozmów. - Nie potwierdzam i nie zaprzeczam - odpowiada Janusz Pajka, prezes LFI, pytany o to, czy są prowadzone rozmowy z Cofinogą lub BNP Paribas. - W tej sprawie obowiązuje mnie klauzula tajności. Prace są jednak na tyle zaawansowane, że powinny się zakończyć w tym półroczu - dodaje Janusz Pajka. Obecnie właściciel zastanawia się, czy sprzeda pakiet większościowy Eurobanku. - Wszystko zależy od propozycji zawartych w ofercie - dodaje Janusz Pajka. Kto zainwestuje? Eurobank jest jednym z najmłodszych i najszybciej rozwijających się detalistów. W tej chwili ma 112 placówek. - Inwestycja w bank detaliczny idealnie wpisuje się w europejską strategię BNP Paribas. Nie dziwi więc ich zainteresowanie Eurobankiem. Tym bardziej że Francuzi od dawna myślą o takiej inwestycji w Polsce ? mówi osoba związana z BNP Paribas. Inwestor jest w Polsce właścicielem Cetelemu, spółki specjalizującej się w oferowaniu kart kredytowych we współpracy z partnerami handlowymi. W tym roku firma rozpoczęła działalność jako Cetelem Bank. Co ciekawe, BNP Paribas ma też ponad 40-proc. udział w Cofinodze. Nie udało nam się ustalić, czy instytucje współpracują przy tym projekcie. Władze Cofinogi o swoich planach w Polsce wolą milczeć. - Nie wolno mi odpowiedzieć na to pytanie - mówi Veronique Boireau, rzecznik Cofinogi, pytana o to, czy jej firma negocjuje zakup akcji Eurobanku. Więcej w dzisiejszym "PB". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Modernizacja Teatru Lalek IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 14.01.05, 10:32 Juz po przetargu: Modernizacja budynku Wrocławskiego Teatru Lalek przy Placu teatralnym 4 - etap II remont elewacji, tarasów i balkonów oraz zagospodarowanie terenu. Przedsiębiorstwo Budowlane INTER-SYSTEM sp. z o.o. Cena: 3440985,67 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Ziajka = pech dla miasta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.05, 17:12 Chyba rekordem paractwa w wykonaniu "Ziajki" jest 20-30 metrowy odcinek asfaltu, jaki "Ziajka" położyła na ul Składowej, tuż przy wejsciu do III L.O Wyobrażcie sobie, że po położeniu asfaltu na tym jakże króciutkim odcinku tej ulicy, musieli potem zrywać część tego asfaltu, bo "magicy" z "Ziajki" niemal zalali asfaltem studzienkę odpływową deszczówki przy krawężniku. Cooperfield przy tych "magikach" wysiada :( Nie wierzyłem osobie, która mi tą historię opowiadała, dopóki nie zobaczyłem na własne oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Ziajka = pech dla miasta 14.01.05, 22:43 Gość portalu: ! napisał(a): > Chyba rekordem paractwa w wykonaniu "Ziajki" jest 20-30 metrowy odcinek > asfaltu, jaki "Ziajka" położyła na ul Składowej, tuż przy wejsciu do III L.O Naprawdę bez względu na to co sądzisz o działalności tej firmy zmienianie panu Ziajce płci i pisanie nazwiska w cudzysłowie nie jest specjalnie kulturalne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Ziajka = pech dla miasta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.05, 22:58 Spokojnie Svarte_sjel. Ja używałem nazwy firmy, a że nazwa firmy to nazwisko jego właściciela, dlatego użyłem " " Przecież partactwo tej firmy, to wina jej pracowników, a nie właściciela. Wina pracowników firmy "Ziajka", a nie p Ziajki - właściciela. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powrocek Re: będzie drugi skate park IP: *.jedynka.com.pl 14.01.05, 11:35 Gdzieś, kiedyś czytałem, że Holendzry byli chętni wyposazyć taki "park". Potrzebna im była tylko odpowiednia hala. Czy to wyjdzie? Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: będzie drugi skate park 14.01.05, 12:28 Gość portalu: Rafis napisał(a): > - Czas najwyższy zbudować nowy skejtpark, bo temu wiele brakuje. Najlepiej Przede wszystkim drutu kolczastego i wieżyczek strażniczych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Powstanie dom kosmonauty IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 14.01.05, 13:58 3 kondygnacyjny budynek będzie zawierał kilka apartamentów, w których będa mogli mieszkać kosmonauci :) Pomysłodawcą i inwestorem jest Pan Bisek-pasjonat kosmonautyki ;) Inwestycja rusza w kwietniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis wrocławianie inwestują w Rzeszowie IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 14.01.05, 14:17 Pierwsze prace przy nowym gigantycznym centrum handlowym w Rzeszowie mają ruszyć już w marcu. Budowa potrwa niecały rok. Firma Womak zainwestuje w Rzeszowie około 100 milionów zł Część tej kwoty będzie przeznaczona na wskazane przez miasto inwestycje. Największą z nich będzie podziemny przejazd, który zostanie wybudowany pod ulicą Krakowską. Według władz Rzeszowa tunel będzie pierwszoplanową inwestycją w mieście. Do jej realizacji przymierzano się już od kilku lat, ale zawsze brakowało pieniędzy. Teraz dzięki pieniądzom prywatnej firmy tę ważną inwestycję uda się zrealizować. Przebicie tunelu pod Krakowską, dzięki któremu usprawnione zostanie połączenie pomiędzy dwoma dużymi osiedlami: Baranówką i Krakowską Południe, ma kosztować 6 mln zł. Centrum handlowe powstanie przy ul. Krakowskiej, obok parku Sybiraków i ul. Ofiar Katynia. - Z budową mieliśmy ruszyć już jesienią, jednak dłużej, niż się spodziewaliśmy, zeszło z załatwianiem formalności. Centrum będzie miało powierzchnię ok. 30 tys. m kw. i złożą się nań cztery kondygnacje. Trzy będą miały charakter handlowy, ostatnią, najwyższą przeznaczono na działalność rozrywkową, znajdą się tu m.in. puby i restauracje - mówi Jacek Wesołowski z firmy Ires, która jest koordynatorem budowy centrum. - Ciekawostką jest to, że ta czwarta kondygnacja, ze względu na swój charakter, będzie zaprojektowana przez innego architekta niż całość obiektu. Zajmie się nią angielski architekt, który w swoim dorobku ma jedno z największych centrów handlowych w Manchesterze - dodaje Wesołowski. Przy obiekcie wybudowane zostaną parkingi na 700 samochodów. - Teraz czeka nas przetarg na wykonanie inwestycji. Chcemy, aby przynajmniej w 50 proc. wykonaniem zajęły się rzeszowskie firmy - wyjaśnia Wesołowski. W marcu rozpoczną się roboty ziemne. W tym miejscu grunt ma słabą nośność, bo przed laty istniało tu wyrobisko żwiru. Dlatego też potrzebne jest wzmocnienie. Centrum ma być gotowe w lutym 2006 roku. Koszt całej inwestycji wyniesie ok. 100 milionów zł. Womak jest wrocławską firmą z kapitałem niemieckim. Swoje inwestycje lokalizuje głownie na Śląsku. Dotychczas wybudowała w Polsce dziewięć centrów handlowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Duńska - Szwajcarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 15:04 Rozwija się Park Technologiczny więc czas na tą drogę :) Wynik przetargu nieograniczonego na przedłużenie łącznika drogowego od ul. Szwajcarskiej do ul. Duńskiej we Wrocławiu Zarząd Dróg i Komunikacji informuje, że w wyniku przetargu nieograniczonego na przedłużenie łącznika drogowego od ul. Szwajcarskiej do ul. Duńskiej we Wrocławiu, wybrano jako najkorzystniejszą ofertę Przedsiębiorstwa Drogowego DROBUD Józef Kulesza, Wrocław, ul. Lidzbarska 47, z ceną ofertową 834.325,88 zł brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Duńska - Szwajcarska 14.01.05, 16:56 Na szczęście nie wygrała Ziajka:))) **********2005**********2005*** ******* pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Powstanie nowoczesne Centrum Weterynaryjne - info IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.05, 17:14 W Informacjach TeDe podali przed chwilą, że koszt tego nowoczesnego centrum Weterynaryjnego i nowego schroniska dla bezdomnych zwierząt, którego budowa ruszy w tym roku (na Osobowicach), będzie kosztowała 15 mln zł i ędzie odpowiadała wszystkim normom UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Do Wrocławia jeszcze kawałek - czyli A4 na Śląsku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.05, 17:16 PAP, pr /2005-01-14 06:04:00 "GP": Do Wrocławia jeszcze kawałek 16-kilometrowy odcinek autostrady A-4 pomiędzy Chorzowem-Batorym a Gliwicami ma zostać otwarty 25 stycznia. Pozwolenie na użytkowanie trasy wydał Śląski Wojewódzki Inspektorat Nadzoru Budowlanego - donosi "Gazeta Prawna". Samochody ruszą w miesiąc później niż planowano, bo drogowcy musieli naprawiać zniszczony przez szkody górnicze 800-metrowy fragment drogi i nasypu w okolicach Rudy Śląskiej, gdzie niespodziewanie zaczął osiadać grunt. Do wiosny będzie się jeździć tamtędy wolniej, gdyż z uwagi na remont nie można było położyć ostatniej warstwy nawierzchni. Na pozostałej części trasy z trzema pasami ruchów w każdą stronę oraz 17 mostami i wiaduktami nie było już takich problemów, choć w przyszłości można się ich spodziewać - informuje dziennik. Eksploatacja górnicza jest bowiem prowadzona pod całym odcinkiem autostrady, którego budowa wraz zabezpieczaniem terenu kosztowała 130 mln euro, czyli ponad 32 mln zł za kilometr. Otwarcie odcinka nie oznacza jeszcze możliwości szybkiego przejazdu z Katowic do Wrocławia, bo kolejny 19-kilometrowy fragment autostrady z Sośnicy do Kleszczowa będzie gotowy dopiero jesienią. Natomiast najwcześniej w końcu marca rozstrzygnie się kwestia wyboru konsorcjum, które otrzyma koncesję na eksploatację autostrady i pobór opłat - pisze "Gazeta Prawna". Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) prowadzi równoległe negocjacje z dwoma konsorcjami: Stalexportem Autostrada Śląska (katowicki Stalexport, francuski Egis Project oraz austriacki Strabag) oraz Autostradą Południe (hiszpańskie Cintra Concesiones de Infrastructuras de Transporte i Ferrovial Agroman oraz Budimex). Stalexport czuje się pokrzywdzony, bo będąc pewny wyboru zdążył zainwestować duże pieniądze w przygotowanie umowy koncesyjnej: ok. 460 tys. zł tytułem kosztów prawnych i 200 tys. euro za audyt - informuje "Gazeta Prawna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! nie przepadną pieniądze z Urz Marszałk i UE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.05, 18:10 Okazuje się, że te "blędy" we wnioskach o dofinansowanie inwestycji z puli Urz Marszałkowskiego i UE, które rzekomo dopiero teraz wykryli ludzie wojewody, nie oznaczają, że wnioski te zostaną odrzucone. Marszałek wściekł się na ludzi Wojewody, że kiedy wcześniej oglądali te wnioski i je opiniowali na panelach, wszystko w nich było ok, a teraz czegoś się tam dopaczyli. Wnioski mają zostać poprawione i wtedy zostaną podpisane przez wojewodę i pieniadze w zadnym razie nie przepadną... Info z FAKTÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: nie przepadną pieniądze z Urz Marszałk i UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 18:33 Ale mówili że 4 odpadną na pewno, ponieważ nie ma zapisane z jakich pieniędzy będą finansowane (jak wiadomo dotacja UE to max 75% wartości inwestycji). W tym odpadł jeden projekt na 32 mln. Podejrzewam że mogło być to Centrum PWr. Ale obym się mylił i oby jak najszybciej się dogadali. A tak nawiasem mówiąc to czy ktoś wie czy 2 projekty Wrocławia (Sienkiewicza - Wyszyńskiego), te które są dobrze zrobione od początku do końca, są już podpisane i pieniądze lada moment będą dostępne dla tych inwestycji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: nie przepadną pieniądze z Urz Marszałk i UE IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 14.01.05, 18:44 Znowu zamieszanie polityczne. UW chciał dac małego pstryczka w nos marszałkowskiemu za to, że nowe prawicowe władze obsadziły swoimi ludzki komisje decydujące o przydziale kasy na poszczególne projekty. Trudno mi uwierzyc ze ktos nie wpisał źródła finansowania. Mam nadzieje ze wrocławskie projekty uczelniane na tym nie stracą.Zreszta sytuacja jest na tyle dobra, że pieniądze tak czy siak zostaja na DŚ i nie zabierze tego nam żadne inne województwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: nie przepadną pieniądze z Urz Marszałk i UE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.05, 18:45 Chyba podpiszą je razem z pozostałymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Kosmiczny Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.05, 18:46 Kosmiczny Wrocław O tym, że Wrocław stanie się kosmicznym centrum, mówiło się dwa lata temu, podczas wrocławskich obchodów 25 rocznicy lotu Mirosława Hermaszewskiego. Teraz zapowiedzi stały się realne. Kilka dni temu Urząd Miasta Wrocławia zezwolił Adamowi Biskowi, właścicielowi firmy Bisek, na wybudowanie trzykondygnacyjnego budynku, w którym będzie hotel dla kosmonautów i muzeum z kosmicznymi pamiątkami. Budowa rozpocznie się prawdopodobnie w kwietniu. (PRZEM) - Gazeta Wrocławska / Słowo Polskie ps: Planetarium (którego budowa we Wrocławiu też ma ruszyć w tym roku), teraz muzeum kosmosu, prawdziwie "kosmiczny" Wrocław :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Kosmiczny Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 18:49 Dodajmy jeszcze wątek "Gagarina - kosmiczna ulica" - z podforum Komunikacja i drogi :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Kosmiczny Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 22:53 No i Centrum Badań Kosmicznych we Wrocławiu, które jednak nie moze sie poszczycic chocby przyzwoitymi warunkami zakwaterowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Kosmiczny Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.05, 22:59 Popatrz, a tego nie wiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: będzie drugi skate park IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.05, 23:41 coś dzisiaj, svarte, masz chyba nienajlepszy dzień najpierw najeżdżasz na ! za nazywanie firmy "Ziajka" firmą "Ziajka", a teraz ten komentarz...to taki dowcip niby miał byc ? może od razu pluton egzekucyjny trzeba było zaproponować ? Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: będzie drugi skate park 15.01.05, 10:12 Gość portalu: marc napisał(a): > a teraz ten komentarz...to taki dowcip niby miał byc ? Nie. Popatrz się jak wyglądają nowiutkie chodniki, tarasy, itd. do których się dobrało skejtostwo. Skejci i sprejarze to szumowiny mające w głębokim poważaniu cudzą własność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: będzie drugi skate park IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.05, 12:42 czyli miałem rację - pluton egzekucyjny dla tych szumowin byłby najlepszy svarte, nie bardzo chcę zaczynać o tym dyskusję, bo to nie miejsce na nią - ale moim zdaniem piszesz głupoty. w dodatku nie na temat. wpisy dotyczyły budowy skateparków, między innymi( a w zasadzie głównie) po to, żeby były miejsca do jazdy na desce, rolkach bmxach czy czym tam jeszcze. a ty wyjeżdzasz z grafficiarzami którzy niszczą elewacje. a przy okazji obrażasz sporo osób, które nigdy sprayu w ręce nie miały, nie niszczyły ścian, barierek i schodków. może do tej swojej grupy dołączysz też np snowboardzistów , bo to często te same osboby , które latem jeżdżą na deskorolce ? rowerzystów ? albo generalnie całą gównażerię... Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: będzie drugi skate park 15.01.05, 20:19 Gość portalu: marc napisał(a): > żeby były miejsca do jazdy na desce, rolkach bmxach czy czym tam jeszcze. a ty A skejtostwo woli tam, gdzie coś może zniszczyć. > albo generalnie całą gównażerię... W zasadzie chętnie. A ciekawe jak będziesz gadał gdy ci gó..ażeria na deskorolkach dom zdewastuje. Odpowiedz Link Zgłoś