Gość: tg IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.01.05, 20:20 Zan ktos moze link do mapki z dokladnym przebiegiem obwodnicy autostradowej i powiatowej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: & Re: Pytanie o obwodnice IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 10.01.05, 20:37 www.wroclaw.pl/m23280/p23290.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg Re: Pytanie o obwodnice IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.01.05, 20:43 dzieki, ale masz moze cos dokladniejszego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Zajebiscie dokladna mapa IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 10.01.05, 21:16 www.rozanka.wroc.pl/~vptm/obwodnica%20wroclawia.jpg lubie patzrec na te mapke - mam nadzieje,ze dozyje takiego ukladu komunikacyjnego ztak zajebistymi wjazdami na autostrade... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg Re: Zajebiscie dokladna mapa IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.01.05, 22:31 Wielkie dzieki, zajebista mapa. Przyjemnosc patrzec. A nie mialbys takiej z obwodnica powiatowa:):) please. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Zajebiscie dokladna mapa IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 10.01.05, 22:41 tego juz nie mam - ale gdzies tu na grupie byly podawane linki do takowej mapy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bus 144 Wrocław w następnym wcieleniu - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 11:13 podoba mi się. Szkoda ze 30 lat za póżno. Na tej mapie nie tylko obwodnice ale i nowe ulice np. Syrokomli od kASPROWICZA skrajem poligonu do Redyckiej. OA w większości widzę w wykopie /czy dobrze myślę/ Most Rędziński-Autostradowy dł. ok 1,5 km!!! czy też w wyrazie będzie taki wstydliwy jak tamten stary z ub. tysiąclecia? Czy mógłby być np dwupoziomowy: górą autostrada, dołem chociażby dla samochodów osobowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bus 144 Re: Wrocław w następnym wcieleniu - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 19:35 Czy ta niebieska linia między Odrą a Widawą to jakiś projektowany kanał przeciwpowodziowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Wrocław w następnym wcieleniu - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 19:38 Tak ale już nieaktualny. Na razie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 20:33 Unia Europejska nie da pieniędzy na budowę drogi Bielany - Łany - Długołęka. Wniosek o dotację przepadł, bo nie udało się wykupić gruntów. Rozpoczęcie budowy opóźni się co najmniej o rok Jeszcze dwa lata temu Andrzej Jakubowski był pewny, że droga Bielany - Łany - Długołęka powstanie w 2008 roku. Budowa pierwszego odcinka wschodniej obwodnicy Wrocławia, od Żernik Wrocławskich do Siechnic, miała ruszyć wiosną. Miała kosztować 43 mln zł, z czego 26 mln miało pochodzić ze środków unijnych. Ale wniosek o dotacje na pierwszy etap robót przepadł, zanim jeszcze mogli się nim zająć eksperci. - Musieliśmy go odrzucić, bo nie udało się na czas wykupić gruntów - tłumaczy Izabela Zalewska, rzecznik prasowy urzędu marszałkowskiego, który rozdziela unijne pieniądze. Wniosek o dotację został złożony już w kwietniu ubiegłego roku. - Liczyliśmy, że do momentu rozpatrywania wniosków zdołamy wykupić grunty. Nie spodziewaliśmy się jednak, że mieszkańcy Iwin zażądają za nie pięć razy więcej, niż możemy zapłacić - mówi Andrzej Jakubowski, dyrektor Dolnośląskiego Zarządu Dróg Wojewódzkich. O konflikcie wokół wykupu gruntów pisaliśmy jako pierwsi już we wrześniu. Pierwszy odcinek drogi Bielany - Łany - Długołęka, czyli wschodniej obwodnicy stolicy Dolnego Śląska, ma przechodzić tuż obok Iwin, wsi leżącej niecały kilometr na południe od Wrocławia. Rzeczoznawca, którego zatrudnił Dolnośląski Zarząd Dróg Wojewódzkich, wycenił ziemie w pobliżu Iwin na 15 do 20 zł za mkw. Rolnicy zażądali nawet po 100 zł za metr. Mieszkańcy Iwin nie ukrywają, że chodzi tylko o pieniądze. Nie chcą się zgodzić na niższe ceny i przypominają, że wójt sprzedaje gminne działki budowlane we wsi po 80 zł za mkw. A gazownia sześć lat temu skupowała grunt po 72 zł za metr. Ale urzędnicy nie mają zamiaru płacić więcej, niż wycena rzeczoznawcy. - Wiąże mnie uchwała sejmiku województwa. Mogę prowadzić negocjacje tylko do wysokości wyceny rzeczoznawcy. Nie mogę zaproponować więcej - mówi Andrzej Jakubowski. Lepiej późno, niż wcale Odpuścić nie chcieli także mieszkańcy Iwin, dlatego w październiku rozmowy utknęły w martwym punkcie. Pat trwał do grudnia, kiedy mediacji jako pierwsi podjęli się: Andrzej Wąsik, starosta wrocławskiego powiatu ziemskiego oraz Grzegorz Roman, przewodniczący rady tego powiatu. Samorządowcy tłumaczyli rolnikom, że jedynym sposobem na to, by dostali więcej za swoje grunty jest zamówienie konkurencyjnych wycen gruntów. - Jeszcze nie wiemy, czy zamówimy ekspertyzę. Każdy z osobna musi podjąć decyzję, czy to zrobić - mówi Maria Sulikowska, sołtys Iwin. Sulikowska jest właścicielką hektara ziemi przeznaczonej na wykup. Andrzej Jakubowski miał do wyboru: albo czekać, aż mieszkańcy Iwin zamówią wycenę, albo samemu zamówić drugą ekspertyzę i zaproponować, by rzeczoznawcę wybrali sami rolnicy. W drugim przypadku rolnicy w dalszym ciągu mogliby żądać więcej. Jedynym sposobem, aby ruszyć sprawę byłoby rozpoczęcie procesu wywłaszczania. W takim przypadku sprawa utknęłaby w sadach na dwa lata. Jakubowski postanowił więc czekać, aż patowa sytuacja rozwiąże się sama. Rozwiązanie jednak jest takie, że przepadły unijne pieniądze na pierwszy etap prac. A marszałek odsunął Jakubowskiego od prowadzenia wykupów. - Powołany został nowy pełnomocnik ds. wykupu gruntów: Tomasz Kołodziej. Ma on do końca stycznia przedstawić raport, który stanie się podstawą do dalszych decyzji - mówi Izabela Zalewska. Poczekamy na budżet Konflikt na pewno uda się rozwiązać, ale opóźnienia prac nie uda się już nadrobić. Budowa pierwszego odcinka (etapu), który miał połączyć Żerniki z Siechnicami, nie rozpocznie się do chwili, gdy Zarząd Dróg odkupi grunty od rolników z Iwin. Wcześniej Unia Europejska nie przekaże 26 mln zł. - Może się okazać, że kolejna szansa na zdobycie dotacji, a więc rozpoczęcie robót, pojawi się dopiero po następnym rozdziale środków z budżetu UE. Czyli w 2007 roku - mówi Grzegorz Roman, starosta powiatu ziemskiego i pomysłodawca obwodnicy. Droga Bielany - Łany - Długołęka to jedyny sposób na odkorkowanie wschodniej części Wrocławia. Bez tej trasy nie ma żadnych szans na to, że z placu i mostu Grunwaldzkiego znikną TIR-y. A zbudowanie mostu przez Odrę w Łanach jest jedynym alterantywnym sposobem na to, by dostać się na wrocławskie osiedla Biskupin, Sępolno, Bartoszowice i Dąbie. Trzydzieści tysięcy mieszkających na niej wrocławian wciąż będzie skazanych na korki przy zabytkowym moście Zwierzynieckim i sypiącym się moście Szczytnickim. • Jedyną szansą jest inna wycena * Krzysztof Zuber, prawnik Urzędnik, który zapłaciłby za grunty więcej, niż wskazuje na to wycena rzeczoznawcy, naraziłby się na wiele nieprzyjemności. W obecnej sytuacji zostałby szybko posadzony o korupcję. Dlatego w praktyce jedyny sposób na wywalczenie większych pieniędzy za grunty to zamówienie drugiej wyceny Harmonogram klęski Odcinek miedzy Żernikami Wrocławskimi a Siechnicami miał powstać jako pierwszy. W Wieloletnim Planie Inwestycyjnym, który jest po pierwszym czytaniu w sejmiku województwa, zaplanowano, że pierwsze auta pojada nim w 2008 roku. Kolejne dwa mają zostać oddane do użytku rok później, a jako ostatni będzie przejezdny most przez Odrę - który w planie ma być oddany do użytku w 2010 roku. Całość kosztów budowy szacowana jest na 780 mln zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łos_bimbacz Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 20:44 jaki rzeczoznawca?, jeśli Z.I., to nic dziwnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.05, 21:35 I mamy kolejnych "nawiedzonych". Mogę się założyć, że niestety ale ten konflikt o ziemię nie zostanie szybko rozwiązany. Już sprawa "złotej willi ze złotymi klamkami" na Klecińskiej, która przez kilka lat skutecznie blokowała przebudowę tejże ulicy w ciągu OŚ pokazała, że niektóre osoby mają nierówno pod sufitem i chcą nas - obywateli naciągać na niezłe pieniądze. Ci ludzie z w/w miejscowosci zrobią pewnie to samo. I tak, po raz kolejny interes grupki kilkunastu osób weżmie górę nad interesem setek tysięcy osób. Cała Polska :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.mat.univie.ac.at 26.01.05, 21:53 Nie no, biznesmen tak nie powinien mowic: to wszystko jest interes; gdyby powiatowi/miastu/wojewodztwu naprawde zalezalo na budowie to by zaplacilo, albo przynajmniej stanelo do negocjacji; no ale skoro sie twierdzi, ze nie ma mozliwosci negocjowac, to rolnicy chyba musieliby nie miec pojecia o targowaniu sie gdyby zeszli z cena. W demokratycznej gospodarce rynkowej kazdy ma prawo do szukania zysku legalnymi sposobami. I to jest jeden z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.05, 22:02 To nie biznes, tylko szukanie naiwnych Wojtku. Nie rozumiesz, ze w przypadku zapłacenia takich kwot, jakie żąda ta mała grupka z Iwin, będziemy mieli kolejny precedens (jak w przypadku "złotej willi" z Klecińskiej). Jeszcze kilka takich precedensów i powstawanie nowych dróg będzie niemożliwe, albo bardzo ograniczone, bo każdy będzie chciał gór złota. ps: 100 tirów i kilkaset samochodów osobowych plus setki wkurzonych osób - kilka takich protestów pod oknami tych z Iwin - i zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.core.lanet.net.pl 26.01.05, 22:20 Wina leży niestety po obu stronach :> A buisness is buisness ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.mat.univie.ac.at 27.01.05, 11:37 Rozumiem, ze pod oknami tych osob z Iwin jest ich teren (bo go jeszcze nie wykupiono) wiec taki protest bedzie nielegalny. Jesli cos robic to zgodnie z prawem - a nie zadne takie rewolucje. Prawo Kalego tu ma obowiazywac? Jesli prawda jest, ze stawki za ziemie pod gazociag wynosily ca 80 pln za m^2 (a nikt tego w artykule nie neguje, ani Pan), to rozumiem, ze oczywiste jest, ze mieszkancy oczekuja, ze stawki za ziemie pod droge beda wyzsze - w koncu przy obwodnicy wartosc terenu wzrasta. Ja doskonale zdaje sobie sprawe z tego, ze wartosci sie zmieniaja, ale nie widze nic niezgodnego z prawem w tym, ze ludzie probuja uzyskac za swoja ziemie tyle ile sadza, ze jest warta. Skoro chca sadowego rozstrzygniecia i powinni je miec, jesli inwestor nie jest sklonny zaplacic tyle ile zadaja. Czy gdyby nagle MON uznal, ze Panska firma jest niezbednie konieczna dla obronnosci kraju, to sprzedalby ja Pan za cene, ktora Panskim zdaniem nie uwzglednia prawdziwej wartosci (mierzonej rowniez potencjalem) Panskiej firmy? Czy chcialby Pan zeby niezalezny rzeczoznawca Panu wycenil firme? Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: NIESTETY :(((((((((((((( 26.01.05, 22:20 Wojtku, różnica między 15 zł (tyle chcą dać władze) a 80 zł (tyle odpowiada mieszkańcom Iwin) za metr jest tak ogromna, że za wynegocjowane pieniądze można zrobić kilka innych inwestycji... Oj ciężkie negocjacje czekają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 26.01.05, 23:15 Juz trzeba zacząc proces wywłaszczenia i nie targowa csię z dziadostwem. Czym prędzej zacznie się wywłaszczenie tym prędzej sie go doczekamy szczególnie ze weszła lub ma wejsc ustawa pomagajaca w wywłaszczaniu blokujących ważne inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: 195.117.40.* 27.01.05, 08:56 Tu jest jeszcze drugie dno. Tam jest taki numer, że można spokojnie przeprojektowac drogę - bo jest miejsce - i puścić bo gruntach instytutu, który sprzeda za 20. Zabierze to mniej czasu niż wywłaszczenie. A pas w negocjacjach trwa od października. I już wtedy można było zacząć. Ale urzędnicy nie mają jaj i się cackają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: W którym miejscu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 10:13 Mapka, którą lolo wkleił jest ok, ale mimo wszytsko nie mogę się na jej podstawie zorientować, w którym miejscu obwodnica będzie przecinać drogę na Poznań. Konkternie interesuje mnie, w jakiej odległości od skrętu do Malina. Czy ktoś może wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.mat.univie.ac.at 27.01.05, 11:42 Powtorze to co napisalem juz wyzej - w gospodarce rynkowej rzeczy sa warte tyle ile kupujacy chce zaplacic. A jesli nie mozna sie dogadac co do ceny to znaczy, ze nie bedzie interesu i juz. Problem jest kiedy wchodzi panstwo i mowi - potrzebujemy tego i zaplacimy tylko tyle bo na wiecej nas nie stac. Wtedy musi byc niezalezny sposob wyceny, bo Panstwo (szczegolnie w naszym kraju) jest bardzo ulomne i sterowane jest przez jednostki, ktore sa czesto zwyczajnie nieuczciwe. A twierdzenia typu "wysiedlic ich,", czy "nie cackac sie z dziadostwem" (nie Panskie, oczywiscie) to zwykla tepa holota tak mowi, ktora niczym sie od komuchow nie rozni poza kolorem flagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 12:29 Po gospodarką rynkową podpisuję się obiema rękami, bo uważam, że to jedyny spoób na rozwój i biedę, a także na uczciwe życie. Niemniej jednak są takie sytuacje, że interes jednostwoy musi ustąpić przez zbiorowym. Oczywiście, że pańswto powinno być tak samo traktowane jak każdy inny podmiot transakcji rynkowych, ale może się zdarzyć i zdarza się, że ktoś zwietrzy, że państwo musi zawrzeć z nim umowę (kupić jego mgrunt pod budowę ważnej inwestycji jaką jest droga) i wywinduje cenę do absurdalnych i nierealistycznych rozmiarów). I wtedy powinny powstwać specjalne, ale dobrze przemyślane regulacje pozwalające przymusić stronę umowy do jej zawarcia. Ale powstaje też problem, kiedy ktoś zechce użyć argumentu, że wogóle nie chce zawierać żadnej umowy i oddawać jakicholwiek gruntów, bo jest wolnym człowiekiem. I co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.mat.univie.ac.at 27.01.05, 13:26 Ale na razie tego problemu o ktorym Pan pisze nie ma - wiec po co sobie zawracac glowe takimi hipotetycznymi sprawami. Prosze zwrocic uwage, ze na razie dyskusja toczy sie nastepujaca - jedni krzycza, ze chlopi to bandyci i zlodzieje i ze chca nas naciagnac i zeby im urzadzic pod oknami protest i zeby sie z nimi nie patyczkowac i ich wywlaszczyc natychmiast. Zas ja mowie - chcemy zyc w demokratycznym panstwie prawa musimy tego prawa przestrzegac, i to zawsze a nie tylko wtedy kiedy nam wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 13:34 Zgadzam się z tym całkowicie. Przestrzeganie prawa jest mi szczególnie bliskie. Nie mogę jedynie zgodzić się z tym, że sytuacje hipotetyczne nie powinny być brane pod uwagę, bo system prawny po prostu musi je przewidywać. Chodzi tylko o to, że przepisy prawne muszą być tak skonstuowane by były i sprawiedliwe, nie krzydziwły nikogo i skutecznie dawały możliwość rozwoju ważnych, niezbędnych (!) inwestycji państwu. Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: NIESTETY :(((((((((((((( 27.01.05, 13:39 Zgodnie z tzw. spec-ustawą, w przypadku inwestycji komunikacyjnych, mozliwa jest prosta rzecz - wywłaszczenie. Ale to jest środek ostateczny i tak naprawdę w przypadku DW B-Ł-D nie chce tego ani DZDW, ani Zarząd Województwa. Ale należy też spojrzeć na tę sprawę tak - skoro sa to grunty rolne, zatem nieprzekwalifikowane i nie wyłączone z produkcji rolnej, to dlaczego właściciele uparcie domagają się ceny, jak za grunt budowlany, uzbrojony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.mat.univie.ac.at 27.01.05, 13:45 Pewnie dlatego, ze ich sasiedzi po tym jak zostanie zbudowana droga, zaczna przekwalifikowywac swoje dzialki i zarobia na tym duzo pieniedzy. A wywlaszczeni juz nie beda mogli zarobic. Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: NIESTETY :(((((((((((((( 27.01.05, 13:52 Zawsze mogą być wywłaszczeni ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.mat.univie.ac.at 27.01.05, 14:33 Ludzie zawsze moga dojsc do wniosku, ze wladza, ktora zamiast sie dogadywac z ludzmi, ich wywlaszcza, to nie jest dobra wladza... Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: NIESTETY :(((((((((((((( 27.01.05, 14:35 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=550&w=19308825&a=19934042 przeczytałeś uważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.mat.univie.ac.at 27.01.05, 14:43 Ja czytalem, ale ktos lubi tutaj straszyc :) > Autor: smi > Data: 27.01.2005 13:52 > > Zawsze mogą być wywłaszczeni ... Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: NIESTETY :(((((((((((((( 27.01.05, 14:46 Nie straszę :P Stwierdzam możliwość, jaką daje spec-ustawa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.mat.univie.ac.at 27.01.05, 14:53 A ja na to odpowiedzialem - po swojemu interpretujac zachowanie wladzy - w koncu wybory za pasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: 195.116.94.* 27.01.05, 15:18 Ludzi, ktorzy chcieli by radykalnych posuniec, takich jak wywalaszczenie jest wiecej niz tych, ktorzy moga byc wywalszczenie. Wiec gdyby wladza patrzyla sie na to przez pryzmat wyborow to chciala by sie przypodobac tysiacom ludzi tkwiacych w korkach i juz dawno by ich wywlaszczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.mat.univie.ac.at 27.01.05, 17:07 Ale ci radykalowie rzadko kiedy glosuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: 195.116.94.* 27.01.05, 17:13 Ale przeciez to jest wiekszosc mieskzoancow wroclawia i okolic, ktorych jest kilkaset tysiecy osob. A tych chlopow moze byc co najwyzej kilkaset osob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: 195.117.40.* 27.01.05, 17:21 Panowie - wam się chyba zerwała przekładnia na realia, albo nie czytacie uważnie. Do wyborów zostały dwa lata. Wywłaszczenie wstrzyma prace na dwa lata. Komu zaproponujecie takie rozwiązanie? przecież Oni na bank dadzą pod koniec roku tyle, ile chcą chłopi, żeby zacząć jeszcze w swojej kadencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: 195.116.94.* 27.01.05, 18:04 Bez sensu, jak chca chlopom dac tyle ile chca, to po jaka cholere czekali na to poltora roku?? Nie mogli od razu dac im ta kase, dostac dofinansowanie z Unii i rozpoczac budowe w tym roku? Coraz mniej zaczyna mi sie to podobac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: 195.117.40.* 27.01.05, 15:37 specustawa nie obiwiązuje na drogach kategorii wojewódzkich. tylko krajówki i autostrady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: NIESTETY :(((((((((((((( IP: *.mat.univie.ac.at 27.01.05, 13:47 Bylem nieprecyzyjny: mowiac o niezajmowaniu sie hipotetycznymi sprawami, mialem na mysli nie zajmowanie sie nimi w tej akurat dyskusji - uwazam, ze ta dyskusja dotyczy bardzokonkrtnego przypadku i ze w zwiazku z tym nie warto sie zajmowac szerszym rozumieniem problemu. Oczywiscie jestem za tym, zeby prawo bylo ogolne i pozwalalo rozwiazywac problemy nie tylko obecne ale i potencjalne. Ale wydaje mi sie ze w tej akurat sytuacji wlasnie tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! dziwi mnie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.05, 19:04 jester napisał: Tu jest jeszcze drugie dno. Tam jest taki numer, że można spokojnie przeprojektowac drogę - bo jest miejsce - i puścić bo gruntach instytutu, który sprzeda za 20. Zabierze to mniej czasu niż wywłaszczenie. -------- dziwi mnie, że najlepiej poinformowana gazeta we Wrocławiu - Słowo Polskie / Gazeta Wrocławska nie napisała na ten temat ani zdania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hutrab Re: dziwi mnie... IP: 5.6.1D* / *.whirlpool.com 08.02.05, 17:45 A co słychać z obwodnicą na ulicy 9 maja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archibald Re: dziwi mnie... IP: 195.117.40.* 08.02.05, 18:12 No wie pan panie redaktorze? Ja to czytałem w Pana tekście w październiku... Odpowiedz Link Zgłoś