Gość: ktoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 15:43 Od pierwszego lutego ubędzie nam 1 linia tramwajowa - "71". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Burek Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.dint.wroc.pl 19.01.05, 15:58 Jeżeli to prawda z tymi tramwajami, to możemy startować w konkursie na najgłupsze miasto Europu, mamy gwaantowane 1 miejsce. Miasta wydają masę pieniędzy na bezpieczny transport ekologiczny, a my go likwidujemy?! Wystarczy zacząć budować wydzielone torowiska i zabrać tramwaje z ulic, by omijały korki, a większość z nas zostawi samochody w garażu, bo drożność miasta jest żadna, a tramwaj to w normalnych miastach transport szybki, bezpieczny i bez stresowy. A przede wszystkim nie śmierdzi. Ale do tego trzeba głowy i nie można być Polakiem. Tu wszystko na opak. SZLAG MNIE TRAFIA! Niech ktoś powie, że to nie prawda! he? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 16:08 Niestety, to prawda. Jak masz wątpliwości - odsyłam na stronę ZDiK-u. Dział Ogłoszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burek Kochana Redakcjo GW! IP: *.dint.wroc.pl 19.01.05, 16:18 Duży artykuł na rozkładówce o ekologii i rozwiązaniach komunikacyjnych w europejskich miastach proszę! np. Wuppertal w Niemczech, tak dla przykladu... oni też nie mogli mieć metra, więc znaleźli inne rozwiązanie, znaczy DA SIĘ!!! MOŻE WTEDY NASZ WROCŁAW PÓJDZIE PO ROZUM DO GŁOWY!!!? Może by tak raz zapytać nas, mieszkańców o zdanie? Referendum?! Ankieta?! (idę się zastrzelić) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Kochana Redakcjo GW! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 16:30 Może rozbudzenie inicjatywy oddolnej to dobry pomysł. Słyszałem np., że w latach 70-tych los elbląskich tramwajów wydawał się być przesądzony. Nie doszło do likwidacji dzięki zdecydowanym protestom społecznym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burek Re: Kochana Redakcjo GW! IP: *.dint.wroc.pl 19.01.05, 16:47 to co robimy? Ktoś nas na tym forum usłyszy?! HALOO!!! (puk, puk) Jest tam kto??? POOOOMOOOOCYYYY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lucysd Tramwaje 19.01.05, 17:55 Zostawmy tramwaje we Wrocławiu! Niebieskie tramwaje są symbolem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś co wladza mysli o tramwajach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 16:42 Niestety odnoszę wrażenie, że priorytetem obecnych władz miasta są drogi dla komunikacji indywidualnej. Świadczy o tym chociażby fakt, że nowe inwestycje (poza drugim torem na Szewskiej) nastawione są wyłącznie na KI. Podobnie sygnalizacja świetlan programowana jest pod samochody. Wychodzi się z założenia, że tramwaj i pieszy zawsze mogą poczekać. Zielona fala dla samochodów w Centrum miasta to pomyłka! W Monachium specjalnie skaraca się fazy ze światłem zielonym na wjazdach do Centrum. Dzięki temu: - w ścisłym Centrum korki są mniejsze (nie ma takiego smrodu i spalin jak np. u nas), - więcej osób wybiera KZ. A we Wrocławiu tramwaje mają być chyba tylko dla tych, których nie stać na samochód - młodzieży, emerytów, itp. Tymczasem tramwaj w Centrum powinien być podstawowym środkiem komunikacji, także dla posiadaczy samochodu. Przypominam, że kierowca samochodu w płynnym ruchu zajmuje ok. 50 m kw., pasażer autobusu - ok. 2,5 m kw., zaś tramwaju - ok. 1,5 m kw. Jak widać, wszędzie tam, gdzie jest ciasno (Centrum, osiedla bloków), trzeba stawiać na tramwaje. Dodatkową zaletą jest oczywiście brak emisji spalin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.01.05, 09:30 Podejrzewam, że w radzie miasta działa silny lobbing właścicieli stacji paliw. Stąd inicjatywy mające na celu zniechęcenie wrocławian do korzystania z transportu publicznego i kroki zmierzające do dalszego ograniczania sieci tramwajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Timino Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.01.05, 12:04 Ktoś napisal: "wystarczy zacząc budowac wydzielone torowiska". Pomysł dobry ale wydziel te torowiska na naszych wąskich uliach w centrum. Zrobiono to na Piłsudskiego. W efekcie samochody jezdżą jednym pasem i nieustannie są korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burek Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.dint.wroc.pl 21.01.05, 13:37 Długo można na ten temat, bo to szeroki temat. Ale w skrócie mówiąc... wydzielone torowiska, połączenia tzw. "sypialni" miasta z centrum oraz regularne i częste kursy w szczycie zachęcą ludzi do korzystania z komunikacji miejsckiej. Przy węzłach kounikacyjnych, pętlach należałoby jedynie zaplanować miejsca parkingowe, gdzie po dojechaniu do przystanku własnym wehikułem będzie można bezpiecznie pozostawić auto i wjechać do centrum (do pracy) tramwajem. Poza szczytem nie ma korków, więc nie ma problemu. Kolejny lużny pomysł to komunikacja miejska Odrą i innymi naszymi rzekami. Dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 20:36 Jak były 2 pasy, to też tam korki były. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krisku071 Niech nam zwroca 21 i 23!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 16:14 Oczywiscie jak ustana remonty - ale wydaje mi sie ze te linie byly dosc sensownie ulozone no ale fachowcy ze zdiku - wiadomo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: 195.117.40.* 19.01.05, 18:41 "Brak tej linii nie będzie zatem odczuwalny, ponieważ jej trasa pokrywa się na całej długości z trasami innych linii tramwajowych." Gratuluje!! Prosze to powiedziec jeżdzącym już w ścisku wzdłuż Legnickiej!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 19:00 Gdyby wcześniej, jak zresztą planowano (ale potem niestety zrezygnowano z tego), zbudowano łącznik tramwajowy od rogu Legnickiej/Poznańskiej do Trasy Mieszczańskiej, uniknęlibyśmy wielu uciążliwości podczas remontu pl. 1-go Maja. I tak np. 3, 10, 12 mogłyby jechać Poznańską, Długą, Dmowskiego, Dubois, Mostem Pomorskim i Nowym Światem. Prawie na całym odcinku torowisko byłoby wydzielone (więc nie byłoby mowy o jeździe takiej, jak na zatłoczonej ul. Podwale). 21 pojechałoby sobie Poznańską, Długą, Dmowskiego, Dubois i dalej swoją trasą, zaś tylko 22 i 23 jechałoby np. Podwalem. No ale, co z przykrością muszę stwierdzić, władze miasta z 3. w kraju budżetem olewają tramwaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos nie zmarnujmy tego, co jeszcze mamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 19:18 Wrocławska sieć tramwajowa została z wielkim trudem (choć nie w całości) odbudowana po wojnie. W następnych, trudnych powojennych latach nawet ją rozbudowano (Leśnica, Klecina, Oporów). Okres późniejszy to zastój. Powstawały nowe osiedla, ale nikt nie myślał o komunikacji szynowej. Wyjątkiem jest tylko trasa na Poświętne. Jednak, mimo wszystko, ogólna tendencja była taka, by tramwaje rozwijać. Tymczasem przez ostatnie 13 lat nie kupiono ani jednego nowego wozu (dopiero w tym roku mają pojawić się 2 2-wagonowe składy). Co jakiś czas mówi się o konieczności doprowadzenia tramwaju do osiedli bloków, ale na gadaniu się kończy. Pieniądzą są tylko na drogi i autobusy. Radni mówią, że nam Unia da na nowe torowiska. Jest tylko 1 problem. Unia nie zrobi tego z własnej inicjatywy. Wrocław musi przygotować projekty. Tymczasem na najbliższe lata nie zgłoszono niczego poza budową 2-go toru na Szewskiej. Wydaje mi się, że powolne zamykanie kolejnych linii tramwajowych jest barbarzyństwem i wielkim błędem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: nie zmarnujmy tego, co jeszcze mamy IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.01.05, 21:25 Na Szewskiej najprawdopodobniej nie będzie dobudowy drugiego toru, jedynie remont istniejącego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: nie zmarnujmy tego, co jeszcze mamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 21:26 A skąd masz takie informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zderzenie Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 23:39 Jak by tego wszystkiego brakowało, dziś na pętli "5" przy Cmentarzu Grabiszyńskim tramwaj jadący wewnętrznym torem (stara 105) najechał na drugi (zmodernizowana 105), stojący na zewnętrznym torze (odleglość miedzy torami na tyle mała, że nie można się wymijać). W nowej 105 poszła szyba, poza tym oba tramwaje są porysowane. Przez jakiś czas "5" były kierowane do pętli Oporów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yater Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 00:17 A tak między Bogiem a prawdą - Czy "71" nie było tymczasową linią. Bo to taki nietypowy numer jak dla tramwaju. Ale może się mylę, a może tylko krzyk o nic. W sumie to chyba w naszym pięknym mieście to niema takich kretynów aby likwidować tramwaje bo jak nie one to co metro!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 08:37 > W sumie to chyba w naszym pięknym mieście to niema takich kretynów aby > likwidować tramwaje bo jak nie one to co metro!!! Likwidowac nie, ale ograniczac w taki sposób, ze mieszkańcy zamiast potwornego ścisku wybiora własne samochody. Mam wrażenie ze obecne władze rządzą poprzez pryzmat prosamochodowy, co niestety moze za jakis czas odbić się dla nas potężną czkawką komunikacyjną. Takie podejscie w miescie wielkości Wrocławia jest conajmniej nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burek Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.dint.wroc.pl 20.01.05, 10:39 linia 71 to na 100% linia zastępcza. ale nie o nią tu chodzi. Chodzi o zasadę. Jeżeli miasto zacznie podejmować jakieś kroki świadczące o likwidowanu tramwajów na recz autobusów, to ja sie wyprowadzam... na Marsa, bo aż tak bardzo będzie mi głupio, że tu mieszkałam... Ktoś wie coś konktretnego, czy to plotka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: 195.117.40.* 20.01.05, 14:02 Linia zastępcza, ale za 23, 21 które są zawieszone. Lepszym pomysłem byłaby chyba zmiana trasy tej lini poczynając od Podwala, tylko niestety żaden konkretny pomysł nie przychodzi mi do głowy. Chyba że powód jest inny. Poniewaz zmniejszyła się przepustowośc Skrzyzowania Swidnickiej z Piłsudskiego (podobno wynosi 36 cykli/h dla tramów od dworca PKP) chodzi o wyrzucenie z tego miejsca 1 lini. Tylko po co oczy mydlić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burek Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.dint.wroc.pl 20.01.05, 14:26 z podobnego wątku na tym forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=19264741&a=19265419 link do informacji na: www.wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/435313.html bez komentarza, bo mi nerwy puszcają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: 195.117.40.* 20.01.05, 20:39 Niech juz ta zima się konczy - przesiąde sie na najszybszy miejski środek lokomocji - rower :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burek Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.dint.wroc.pl 21.01.05, 12:01 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Dupkiewicz likwiduje tramwaje a dla siebie kupuje IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 20.01.05, 14:27 Dupkiewicz likwiduje tramwaje a dla siebie kupuje 4 nowe samochody. Na tym polegają jego oszczędności www.wroclaw.naszemiasto.pl/wydarzenia/440100.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burek Re: Dupkiewicz likwiduje tramwaje a dla siebie ku IP: *.dint.wroc.pl 20.01.05, 16:07 czymś muszą jeździć, spokojnie... ale... zaoszczędziliśmy np. na odśnieżaniu i braku typowych awarii zimowych w tym roku, więc kasę możnaby np. w wydzielone torowiska powoli wkładać... i w nowe tramwaje... Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Dupkiewicz likwiduje tramwaje a dla siebie ku 21.01.05, 14:14 > ale... zaoszczędziliśmy np. na odśnieżaniu i braku typowych awarii zimowych w > tym roku, więc kasę możnaby np. w wydzielone torowiska powoli wkładać... Nic nie zaoszczędzono. Ty wiesz, ile kosztuje "gotowość" do odśnieżania ? Poza tym zima się jeszcze nie skończyła. A gdyby nawet - za wzorową walką z zimą (w tym roku po raz pierwszy od niepamiętnych czasów zima przegrała z drogowcami) należą im się przecież solidne premie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Burek Re: Dupkiewicz likwiduje tramwaje a dla siebie ku IP: *.dint.wroc.pl 21.01.05, 16:24 Błagam, resztkami sił wierzę w uczciwość i w dobrą z założenia naturę ludzką... Nie niszczcie mojej wiary i naiwności :( Odpowiedz Link Zgłoś
7nga Re: Dupkiewicz likwiduje tramwaje a dla siebie ku 24.01.05, 16:56 ja popieram tramwaje w całej rozciągłości, będę nawet pikietować, jeśli trzeba (mam nadzieję, że nie trzeba, bo zimno)... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos powolna agonia KZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:12 Wydaje mi sie, że od pewnego czasu następuje we Wrocławiu zdecydowany zwrot w stronę promowania komunikacji indywidualnej kosztem zbiorowej. Już wkrótce ma nastąpić likwidacja linii zastępczej "71". Jednak w zamian za to nie pojawi się żaden inny numer na ul. Legnickiej. Dodatkowo ostatnio coraz więcej pisze się w mediach o planowanych oszczędnościach, których efektem ma być dalsza redukcja linii połączona ze zmniejszaniem częstotliwości kursowania. Czy tegoroczny rekordowo wysoki budżet miejski daje podstawę do takiej decyzji? Jak to jest, że przy coraz większym budżecie dotacja dla KZ maleje z roku na rok? Dlaczego w nieskończoność odkłada się planowane od lat inwestycje? Wymienić mógłbym tu chociażby budowę linii tramwajowej na Kozanów, Nowy Dwór, Gaj, czy Psie Pole. Wprawdzie budowa torowiska jest bardzo droga, jednak po pewnym czasie poniesione nakłady z pewnością zwróciłyby się dzięki prawie 2-krotnie niższym kosztom eksploatacji tramwaju, zwłaszcza że prognozy długoterminowe przewidują dalszy wzrost cen ropy naftowej. Dlaczego przy budowie Obwodnicy Śródmiejskiej nie pozostawia się chociaż rezerwy na torowisko lub pasy dla autobusów (estakada "Gądowianka", Most Tysiąclecia)? Dlaczego na ul. Krzywoustego dobudowuje się drugą jezdnię, ale nikt nie myśli o rozpoczęciu budowy linii tramwajowej do osiedli skupionych wokół Psiego Pola? Tymczasem np. Elbląg, 150-tysięczne miasto, w najbliższych latach na budowę zupełnie nowych torowisk i zakup niskopodłogowych tramwajów wyda (wliczając dotację z UE) 60 mln złotych. Jest chyba kwota zbliżona do kosztów inwestycji tramwajowych 600-tysięcznego Wrocławia. Chciałem także zauważyć, że o atrakcyjności KZ decydują przede wszystkim sprawność przejazdu, wygoda oraz duża częstotliwość. Niestety, odnoszę wrażenie, że robi się wszystko, żeby potencjalnych klientów zniechęcić. To, co zafundowano pasażerom tramwajów w związku z remontami jest moim zdaniem nie do przyjęcia i budzi mój sprzeciw. Objazd pl. 1-go Maja, ul. Ruskiej i św. Mikołaja byłby do zaakceptowania, ale pod jednym warunkiem - tymczasowym wydzieleniem torowiska na ul Podwale pomiędzy pl. Orląt Lwowskich a ul. Świdnicką. Z kolei zmiana organizacji ruchu na skrzyżowaniu ul.Świdnickiej i Piłsudskiego to jedno wielkie nieporozumienie. Po to, żeby ułatwić przejazd kierowcom, podążającym objazdem, sparaliżowano ruch tramwajowy na ul Piłsudskiego i Świdnickiej. Czyli to pasażerowie tramwajów zostali "ukarani" za to, że poprzez swoje zachowanie przyczyniają się do: - zmniejszenia korków w mieście (czytałem publikacje, z których wynika, że w płynnym ruchu pasażer tramwaju zajmuje średnio 1,5 m kw, autobusu - 2,5 m kw., zaś samochodu aż 50 m kw. - różnica jest kolosalna), - zmniejszenia emisji spalin i, co za tym idzie, poprawę stanu środowiska na terenie miasta. A wszystko to po to, żeby osobom, które wybrały samochód (przez co przyczyniają się do powstawania zatorów komunikacyjnych) jechało się szybciej i wygodniej. Taka polityka prowadzi do tego, że coraz więcej osób będzie rezygnowało z KZ na rzecz samochodu. W efekcie problemy komunikacyjne w Centrum zamiast znikać, będą narastały. A hałas i spaliny przyspieszą tylko proces wyludniania się centralnych dzielnic i ucieczkę wrocławian poza miasto. A to oznaczać będzie: - zmniejszone wpływy do kasy miasta z tytułu podatków, - wydłużenie dróg doajazdu do szkoły, czy pracy i w związku z tym jeszcze większe kłopoty komunikacyjne. Błędne koło się zamknie. Wysokie stężenie spalin przyczyni się także do zwiększenia zachorowalności na nowotwory, alergie, choroby układu oddechowego, itp. Dlaczego podczas remontów newralgicznych odcinków ulic w Centrum ruchu nie organizuje się w ten sposób, by zachęcić posiadaczy samochodów do wybrania tramwaju? Wydaje mi się, że byłoby to najbardziej racjonalne rozwiązanie. Inną negatywną konsekwencją zmian w organizacji ruchu na omawianym skrzyżowaniu jest zmniejszenie liczby samochodów "wypuszczanych" z Centrum - korki na ul. Podwale między Kołłątaja a Świdnicką stały się już normą. Dla mnie jest to absurd. Powinno się ograniczać przepustowość na wlotach do Centrum. Natomiast te samochody, które już się w Centrum znajdują, powinny móc się sprawnie z niego wydostać. Z kolei zmniejszanie częstotliwości kursowania tramwajów przyczyni się do drastycznego obniżenia komfortu podróży w godzinach szczytu komunikacyjnego. W efekcie tramwaj zamiast podstawowego środka komunikacji w Centrum Wrocławia może stać się pojazdem, którym podróżują młodzież, studenci, emeryci i biedacy, których nie stać nawet na używany samochód z Niemiec. Czy taka jest strategia rozwoju komunikacji miejskiej we Wrocławiu? Czy musimy najpierw zniszczyć KZ, żeby potem z trudem ją odbudowywać? A takie przypadki miały już miejsce w historii. Wystarczy chociażby popatrzeć na niektóre miasta w USA, w których władze pod naciskiem lobby samochodowego podjęły przed laty decyzję o zasypaniu tuneli metra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: powolna agonia KZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:29 Jeżeli myślicie podobnie, dajcie sygnał władzom Wrocławia. Piszcie na adresy prezydenta bpr@um.wroc.pl Rady Miejskiej brm@um.wroc.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:55 Podczas,gdy wladze Wroclawia tramwaje likwidują, Poznaniowi najprawdopodobniej przybędą 2 nowe linie - 17 i 18. Dlaczego nie mieszkam w Pozaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:26 przeciwstawmy się temu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:28 a w Poznaniu uruchamiają 2 nowe linie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: 195.117.40.* 25.01.05, 08:42 Operacja kosmetyczna - dzielą na 2 osobne wcześniejszą linię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 10:25 ok, nie wiedzałem. Myślałem, że to 2 całkiem nowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 11:51 Nie chcę mieszkać we Wrocławiu śmierdzącym spalinami, tonącym w hałasie i kurzu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 12:47 Niech zlikwidują od razu wszystkie linie tramwajowe a na Rynku postawią pomnik w formie autobusu jedynie słusznego producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 18:14 To, co ZDIK zrobił na skrzyżowaniu Świdnickiej i Piłsudskiego jest zaprzeczeniem wszelkich zasad kierowania ruchem w Centrum. Samochody KI swobodnie wjeżdżają sobie do Centrum, tymczasem: - sparaliżowany jest ruch tramwajowy na ul. Piłsudskiego, - ruch tramwajowy na Świdnickiej w stronę Centrum jest poważnie tłumiony, - ruch wylotowy z Centrum samochodów jest mocno tłumiony (dziś koras na Podwalu w stronę PDT'u zaczynał się w pewnym momencie przy Traugutta). Korka na Powstańców przed Swobodną prawie wcale nie było. Złamano 2 żelazne zasady: - utrudnianie wjazdu do ciasnego Centrum, ułatwianie jak najszybszego opuszczenia go, - priorytet dla KZ, która jest najskuteczniejszym sposobem na zmniejszenie zatłoczenia w ruchu miejskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: likwidacja tramwajów rozpoczęta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 22:54 Wrocławianie, pamiętajcie o jednym. Dużo łatwiej jest utrzymać istniejący stan niż coś na nowo odbudowywać. Jeżeli teraz nie damy jasnego sygnału władzom, że nie godzimy się na marginalizację roli tramwaju, na życie w hałasie i smrodzie spalin, to za kilka lat będzie za późno. Będą ciąć linia po lini i nawet protesty niewiele już pomogą, jak nie będzie miało co po tych liniach jeździć. A tramwajów nie kupi się w ciągu godziny w supermarkecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Szczytnicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 20:51 Dziś tramwaj na ul. Szczytnickiej ok. godz 16:30 pokonał odcinek 120 m od ulicy Miłej do Wyszyńskiego w ciągu 7 minut. Gratulacje dla ZDiK'u, który nie podczas ostatniego remontu nie wydzielił tam torowiska. Odpowiedz Link Zgłoś