Dodaj do ulubionych

Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!!

01.09.01, 01:35
Wracając z pracy wszędzie spotykałem pijącą młodzież szkolną i tak się
zastanawiam kto im sprzedaje piwo. Sam byłem świadkiem jak na stacji benzynowej
szczawie tak na oko 14-15 lat kupowały kartony piwa jak stali bywalcy.
I niech mi ktoś powie coś na temat wychowania w trzeźwości.
Pozdro
Obserwuj wątek
    • roberto65 Re: Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!! 01.09.01, 01:39
      ssaczek napisał(a):

> Wracając z pracy wszędzie spotykałem pijącą młodzież szkolną i tak się
      > zastanawiam kto im sprzedaje piwo. Sam byłem świadkiem jak na stacji benzynowej
      >
      > szczawie tak na oko 14-15 lat kupowały kartony piwa jak stali bywalcy.
      > I niech mi ktoś powie coś na temat wychowania w trzeźwości.
      > Pozdro

...inetres Ssaczek interes i dla takich sprzedawców w sklepach spożywczych tacy
      małolaci wydajacy pieniazki na piffko czy winko to czysty biznes i "wychowanie w
      trzeżwości" mają głęboko w 4 literach...
      • Gość: feran Re: Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.txucom.net 01.09.01, 05:20
        W hipermarkecie dzieciom alkoholu by nie sprzedano."Kupcy" o ktorych tak glosno
        sprzedaja.
        • roberto65 Re: Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!! 01.09.01, 11:25
          Gość portalu: feran napisał(a):

> W hipermarkecie dzieciom alkoholu by nie sprzedano."Kupcy" o ktorych tak glosno
          >
          > sprzedaja.

Oj powiem Ci Feran, że kilka razy zdarzyło mi się widzieć jak Wyborową lub Żytnią
          kupowali w hipermarkecie bez najmniejszych problemów 15-16 latkowie...

• Gość: diabełek Re: Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.01, 20:06
      a mnie strasznie denerwują 13,14letnie panienki z kilkucentymetrowym makijażem
      który widać z kilometra, butach metrowej wysokości, z metrowymi paznokciami,
      ubraniu jak z dworca itp oczywiście z komórką
      • Gość: STrup Re: Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chem.uni.wroc.pl 03.09.01, 11:18
        Gość portalu: diabełek napisał(a):

> a mnie strasznie denerwują 13,14letnie panienki z kilkucentymetrowym makijażem
        > który widać z kilometra, butach metrowej wysokości, z metrowymi paznokciami,
        > ubraniu jak z dworca itp oczywiście z komórką

Ze tak powiem ''a propos'':
        Dopiero co byla dyskusja, czy w szkolach powinny byc mundurki...
        Moim zdaniem powinny!
        • Gość: klinta Re: Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!! IP: 10.105.1.* / 10.105.1.* / 209.217.137.* 03.09.01, 11:28
          1)mundurka byc nie powinno ale gowniarom mama z tata tluc do lba powinni,ze
          kultura tez w stroju sie przejawia
          diabelku,njalepsze jak panna tak z papierosem w zebach pije wino z gwinta na
          tymze dworcu..zyc nie umierac
          2)alkohol od 18 lat,ale naprawde od 18!!!!!
          ale do tego chyba taki strach jak przed amerykanska policja powinien ogarniac
          zlota polska mlodziez na mysl o tym,ze przed 18 rokiem zycia z wodka pod pacha
          czy piwkiem w lapce mogliby spotkac mundurowego.A jak jest??? : "panie
          wladzo,pierwszy raz...i nigdy wiecej" i wladza odchodzi po upomnieniu w
          najlepszym wypadku.

a najbardziej urocze sa w trmawajach:pomaranczowa linia,czy twoje dziecko
          pije???? czy KTOKOLWIEK tam dzwoni???
          • Gość: Gn0m Re: Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dtvk.tpnet.pl 03.09.01, 12:33
            > 2)alkohol od 18 lat,ale naprawde od 18!!!!!

Przykrajasz wszystkich wedlug jednej miary a to bez sensu. Jezeli
            zabronisz pic na ulicy to przeniosa sie do domow i jedynym efektem
            bedzie to ze _na ulicach_ pijanej mlodziezy nie widac.

Poza tym dlaczego chcesz ograniczac moja wolnosc osobista? Jesli
            pije to moja sprawa a jesli zaczne zaklocac spokoj to sa izby
            wytrzezwien. I gdyby ten system dzialal niepotrzebne byly by zadne zakazy.
            Tymczasem tworzy sie nowe ograniczenia (nie rob tego, nie rob tamtego,
            przestan bo oslepniesz ;) ktore tak naprawde sa tylko martwymi prawami.

Jedenym naprawde skutecznym sposobem jest wychowanie juz od malego
            aby dzieciak sam wzdrygal sie przed piciem. Ale to znowu musial by
            byc proces masowy (wystarczy jeden z grupy ktory sie wylamie i szybko
            reszta za nim pojdzie), poza tym jak sobie patrze na rzeczywistosc to
            wydaje mi sie ze zadanie wychowania jest dla wychowawcow (rodzice, szkola
            i co tam jeszcze chcesz) zbyt trudne - znacznie latwiej zakazac, niestety.
            • klinta Re: Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!! 04.09.01, 00:33
              hm a ja pomimo wszystko gnomie uwazam,ze jakies granice byc musza z gory
              ustalone.Zgodze sie ze edukacja czloweika zaczyna si eod domu,ale tak czy siak
              nie mozna pozwalac dziecku,zeby poza okiem tatusia chlalo ile wlezie. Inna
              spraw.,aze nie mam nic przeciwko,jezeli rodzice uznaja,ze dziecko moze w weiku
              lat 15 napic sie z nimi piwa w knjapie...
              szczerze mowiac nie mam pojecia jak to rozgraniczyc wszystko,ale jakos tak
              intuicyjnie czuje,ze nie powinno sie zostawaic wsyzstkiego samopas.Wiem,ze jak
              sie zabroni to TYM BARDZIEJ jeden z drugim bedzie chcial sprobowac,ale chyb
              ajednak jakos zabronic trzeba.
              • Gość: Gn0m Re: Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dtvk.tpnet.pl 04.09.01, 02:09
                Granice, ale jakie? Jeden dojrzewa (umyslowo, nie fizycznie) w wieku 15 lat
                innemu 40 to za malo. Zakazy jak sama zauwazylas tworza aure zakazanego
                owocu nic w zasadzie nie dajac. Wszystko rozbija sie tu o wychowanie,
                edukacje i kulture bo kazdy projekt nawet bardzo trudny (w tym przypadku
                zniechecenie mlodziezy do picia) mozna zrealizowac jesli wykonuja go
                odpowiedni ludzie (wlasciwie wychowana mlodziez). Zakazy w tym miejscu
                sluza jedynie uspokojeniu naszego sumienia, ze niby cos robimy... no chyba ze
                pojdziemy o krok dalej i aplikujemy esperal kazdemu noworodkowi ale to juz
                podpada pod lamanie wolnosci czlowieka i mam nadzieje do tego nigdy nie dojdzie.
                • klinta Re: Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!! 04.09.01, 09:18
                  hm no teoria teoria,ale kretyn ktoremu pozwolono pic od urodzenia i schlewa sie
                  (nawet pomimo wysokiego poziomu edukacji) zawsze sie znajdzie.
                  Nie mozna wiec wszystkim pozwolic pic i ich edukowac.I owszem idealny swiat
                  moze by i istanial tylko ze ludzie nie sa idealni!!!!!
                  No i trzeba zabronic.Pomimo wszystko 18 jest odpowiednim wiekiem.Odstepstwo
                  powtarzam byc powinno gdy ojciec z synem pija piwo w knjapie w domu czy wino
                  wodke co tam chca,bo do szalu mnei doprowadza kapitalistyczna Ameryka gdzie ja
                  (nie mam 21 lat) z wlasnym ojcem piwa z jego szkalnki w knajpie napic si enie
                  moge,bo podlatuje kelner i sie mnie pyta czy aby na pewno skonczylam 21...
                  wiec bez przegiecia,ale zasady byc musza!
                  • Gość: Gn0m Re: Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dtvk.tpnet.pl 04.09.01, 14:13
                    Niestety musze sie z toba zgodzic, zawsze znajdzie sie czarna owca, ludzie
                    zas nigdy nie beda idealni mimo ze bylo wiele prob uczynienia ich takimi.
                    Ale sama wiesz ze zakazy nawet respektowane nic nie dadza. Gdy 15 bedzie
                    chcial kupic piwo i zazadaja od niego dowodu to pojdzie do kolegi ktory
                    ma lat 19 bo jemu nikt odmowic nie moze. Klasyczny problem nie do
                    rozwiazania - ani zakaz, ani przyzwolenie, a w srodku nic nie ma.
                    A USA to inna bajka, gdzie przeginaja
                    w kazdym kierunku. Choc z drugiej strony oni przynajmniej zrobili cos zeby
                    mlodziez miala sie czym zajac (centra rozrywki) takze mlodzi amerykanie
                    maja chociaz wybor jak spedzic wieczor. A co zostaje mlodym polakom? TV,
                    lub piwo pod sklepem bo oferta sportowo-kulturalna dla mlodziezy (zreszta nie
                    tylko) w tym kraju jest mierna :(
      • roberto65 Re: Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!! 07.09.01, 18:54
        Wiesz Diabełku te młode pannice koniecznie chcą wyglądać o kilka
        lat "doroślej"...ale zbytnio im to nie wychodzi...
    • Gość: borygo Re: Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!! IP: 156.17.52.* 04.09.01, 10:51
      Tyle mowi sie o przestrzeganiu prawa i o tym ze mamy przerost administracji.
      Powinno sie zatrudnic tych nierobow do dokonywania lotnych kontroli w sklepach
      z alkocholem i fajkami. Prosili by jakiegos smarka zeby kupil paczke fajek lub
      flaszke. Jezeli sprzedawca sprzedal by takiemu malolatowi to znaczy ze lamie
      prawo i lotna kontrola z miejsca odbiera koncesie na sprzedaz wszystkiego co
      wymaga koncesji, dodatkowo przywala np. 50 tys. kary. Kilka takich pokazowych
      nalotow w miescie i problem pijanych smarkaczy rozwiacany. Proste!!!
      • Gość: hrabia Re: Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.01, 15:52
        To już było: kałamarze do szkół, pisarze do piór, robotnicy do fabryk.
        • roberto65 Re: Kałamarze do szkoły !!!!!!!!!!!!!!! 07.09.01, 18:56
          ...chyba poeci do piór...ale to nie ważne...nasi poeci z forum do piór sięgają
          często i dzięki temu trochę tej poezji trafia też na nasze wrocławskie forum
          (La Bella, Pszczolowski)...

Pozdrowienia dla nich...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka