IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.05, 07:32
Dziekuje, ze Wyborcza pisze w ten sposob "Jan Paweł II pojawił się w oknie
rzymskiej kliniki Gemelli. Papież pozdrowił wiernych zgromadzonych pod
kliniką."

Po raz pierwszy wczoraj zobaczylem w Polsce dziennik w telewizji - kanal
nazywal sie TVP1. Az mi sie zygac chcialo - pol dziennika byl reportaz
o "Ojcu Swietym" (tzn. nie "Papiez" tylko jakies lizusostwo) i np.
dziennikarka powiedziala ze byla "zwroszona prawie do lez" ze zobaczyla tego
dziadka w oknie kliniki. Caly ton tego reportazu byl niewiarydodny - ja
myslalem ze wlaczylem jakis kanal ultro-religijny a ktos mi wytlumaczyl ze to
jest jeden z glownych "normalnych" kanalow TV w Polsce!

Nie po to zwalczylismy nazism a potem komunism zeby potem uwiezic ludzi w to
idioctwo ktore jest wspierane przez GLOWNE MEDIA!!! Dobrze ze moji
przyjaciele (Anglicy) nie zrozumiali dziennika bo na pewno by uwazali ze
Polska jednak jest jakims prymitywnym, ultra-religijnym krajem a la Iran.

Dziekuje jeszcze raz Wyborcza, prosze dalej reportowac FAKTY, i nie kolorowac
ich jakas religijna dogma - majac respekt dla ateistow i innych wyznan.
Obserwuj wątek
    • Gość: Preslaw Re: Papiez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 08:42
      A ty jesteś naprawdę Anglikiem, czy tylko udajesz?
      • Gość: A n g l i k Re: Papiez IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.05, 08:56
        Naprawde Preslaw - z Bristol, historyczy port za zachodzie. Ale przyjezdzam do
        Polski regularnie przez 5 lat - i zeby nie szokujacy (dla mnie i innych
        obywatelow zachodniej Europy) tutaj racizm i (pseudo-)religijnosc (dlatego to
        mnie temat Papieza razi), to powiem ze mi sie tutaj lepiej podoba mieszkac niz
        w Angli! :-)) A case of reverse immigration!

Polska nie ma histori multikulturalnosci i multireligijnosci jak Anglia ktora
        byla kolonialnym i swiatowym mocarstwem, to rozumiem troche dlaczego w
        niektorych rzeczach Polska jest "zacofana". Ale mysle ze jak Polska powoli
        zintegruje sie ze "swiatem" to tez sie zmieni - stawiam na nastepna generacje
        juz swiatowych i tolerancyjnych Polakow!!!
        • sprosse Re: Papiez 07.02.05, 08:58
          że jeszcze dopiszę: i ty mówisz o tolerancji? :>
        • Gość: Old Fashion Man Re: do Anglosasa IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.05, 09:12
          ale mi się lewacki snob z England trafił..... typowy permisywizm i relatywizm w
          wydaniu ... "Anglii, ktora byla kolonialnym i swiatowym mocarstwem".... no
          właśnie była...

Piszesz tak, jakbyś codziennie (razem ze wszystkimi atuchtonami) modlił się do
          Królowej Elżbiety... Oni to dopiero mają odjazd na jej punkcie.. :-)))

No to jak Kolego, jesteś za tą "multikulturalnoscią i multireligijnoscią", o
          której piszesz czy nie??? Bo coś mi tutaj nie gra. Widzę małą niekonsekwencję.
          Chyba, że uznajesz TOTALNĄ tolerancję dla wszystkich z wyjątkiem Polaków
          (Katolików)??

Dziękuję za taki "świat".
          OFM
          • Gość: A n g l i k Re: do Anglosasa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.05, 09:23
            Tsk.tsk. Tyle "prejudice" w jednym poscie.....
            (1) jestem tylko MOCNO za separacji religji od panstwa - panstwo (i wtym media)
            oparte na religji de facto nie moga byc wolne/tolerancyjne/multikultura lne
            (patrz Iran, i kraje arabskie). Jak Polacy/Katolicy chca sie modlic w ich
            prywatnych swiatyniach/domach to OK, ale nie chce zeby mi to w gardlo wpychali.
            (2) Nie "modle sie do Krolowej Elzbiety" bo akurat jestem republikanem i jak
            duza proporcja Anglikow chetnie bym sie pozbyl tej przedawnionej instytucji
            Pozdrawiam!
            • Gość: Old Fashion Man Re: do Anglosasa IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.05, 09:41
              (1) sprawę można równie łatwo odwrócić - państwo (i w tym media) nieoparte na
              religii (promujace tzw. wolność/tolerancyjność/multikul turowość) de facto, tak
              jak pokazuje życie, promują wszelkiego rodzaju mniejszości bez poszanowania
              praw wiekszosci. W Polsce np. odbywa sie to kosztem Chrzescijanskich Postaw
              Etycznych i Zdrowego Patriotyzmu.

I proszę Kolegi o nie przyrównywanie do naszej kultury krajów Arabskich. Uważam
              to za zbyt duże uproszczenie i conajmniej nietakt.

(2) Jesteś republikanem, a wypisujesz takie brednie, którymi nie pogardziłby
              typowy demokrata.... Jakieś problemy z samookreśleniem?? Czy po prostu
              konformizm, oportunizm?

Pozdrawiam Serdecznie!
          • no.logo Re: do OFM 07.02.05, 10:39
            W sumie to masz rację, krytykując Anglika (chyba pierwszy raz w życiu się z Tobą zgadzam). Ale gdzie w jego wypowiedzi widać "permisywizm"? Czy rozumiesz znaczenie tego słowa?
            • Gość: Old Fashion Man Re: no.logo IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.05, 11:13
              > (chyba pierwszy raz w życiu się z Tobą zgadzam).

.. życie płata nam różne figle... :-)

A gdzie widzę "permisywizm" (tj. tendencję do zbytniej tolerancji dla
              odbiegających od normy zachowań społecznych, czy zachowań w organizacji) w
              wypowiedzi Anglika?.. Widzę go w twierdzeniach o
              wolności/wielokulturowości/tolerancji.... i tego typu banałach... w Angli, a
              szerzej w Europie Zachodniej.

Pzdr.
      • sprosse Re: Papiez 07.02.05, 08:57
        A N G L I K zapewne pośmigał gdzieś na czarno na budowie i jusz tłoche polszka
        mowa zapomnecz :)
    • Gość: lesiop Zobaczysz (może) jak inny będzie Świat bez Niego.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 09:37
      jesli dożyjesz czego Ci życzę, wtedy ocenisz postać JP2. Mówisz o tolerancji, wolności itp a nie widzisz, że to własnie m.innymi on uczynił ten Świat takim jaki jest (także wolnośc mediów w wolnej Sic! Polsce). Dlaczego zatem dziwi Cię szacunek jakim otaczana jest głowa kościola w kraju w którym ponoć 90 % deklaruje sie jako katolicy. Myślę że Wy angole nam Go po prostu zazdrościcie, ot co.
      • Gość: Preslaw Re: Zobaczysz (może) jak inny będzie Świat bez Ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 10:01
        Oczywiście, że tak, ale to przecież historyczna niechęć Anglików do
        katolicyzmu. Z drugiej strony relacje mediów o chorobie Papieża to miejscami
        rzeczywiście jeden wielki cyrk. Angliku, poczytaj sobie swojego rodaka Normana
        Daviesa (choć on przecież Walijczyk) i jego "Boże Igrzysko". Polska ma wielką
        historyczną tradycję wielkulturowości i wieloreligijności, choć jej
        oddziaływanie na dzisiejszą polską rzeczywistość jest znikome. Ale w historii
        taki fakt był. Nie pusz się tak swoją angolsaską tolerancją, bo to co twoi
        rodacy robili w krajach kolonialnych trudno zawsze było nazywać tolerancją. W
        niczym nie zmienia to to mojej fascynacji kulturą Wielkiej Brytanii.
      • Gość: gaudeamus Re: Zobaczysz (może) jak inny będzie Świat bez Ni IP: *.devs.futuro.pl 07.02.05, 10:01
        kto wierzy w to, ze JPII ocalil swiat od komuniazmu jest po prosty debilem.
        Komune zalatwili Amerykanie, a Papiez, Walesa byli tylko ich dobrze oplacanymi
        marionetkami.
        • Gość: lesiop Chłop żywemu nie przepuści... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 10:18
          ..."Patrzaj szwagier leci mysza, weź no kopnij ulżyj sobie"...

No dawaj frustracie, dokop: katolikom, kościołowi, Papieżowi, telewizji i komu tam jeszcze chcesz. Niech Ci bedzie na zdrowie.

> kto wierzy w to, ze JPII ocalil swiat od komuniazmu jest po prosty debilem.
          > Komune zalatwili Amerykanie, a Papiez, Walesa byli tylko ich dobrze oplacanymi
          > marionetkami.

Lubiłem Regana za to co zrobił dla Polski, ale chyba w to co napisałeś nie wierzysz, bo jeśli tak to okreslenie debil jest za łagodne...
          • Gość: do_lesiopa Re: Chłop żywemu nie przepuści... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 23:29
            lesiop, a w/g ciebie było odwrotnie?
    • Gość: Polak Re: Papiez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 10:09
      A Krolowa Anglii (glowa Zjednoczonego Krolestwa, glowa Kosciola Anglikanskiego)
      to niby co? To przeciez taka sama maskarada. Liczy sie kasa od turystow i
      pielgrzymow!
    • kklement Moment, moment - ja czegoś nie rozumiem. 07.02.05, 11:07
      Albo jesteś Anglikiem, który w Polsce tylko gości co jakiś czas, albo jesteś
      Polakiem, którego zaniosło do Zjednoczonego Królestwa, ale który wciąż przeżywa
      nasze polskie sprawy.

W dyskusji potwierdziłes wariant pierwszy: jesteś Anglikiem, w Polsce tylko
      gościem.

WIĘC JAKIE MASZ PRAWO DO KRYTYKOWANIA NASZYCH POSTAW ??? W dodatku dość
      obraźliwie. To jest NASZA telewizja publiczna.

I wytłumacz mi proszę, w jaki sposób TY obalałeś komunizm ? ( to samo pytanie o
      nazizm ) - bo się do tego w swoim poście przyznajesz.

Polemika z resztą - i całokształtem - Twojego dyskursu mija się z celem.
      Skondensowana buta, arogancja i ignorancja.

Może nie będziesz już musiał odwiedzać tego "prymitywnego", urażającego Twoją
      ateistyczną wrażliwość kraju ?
      • Gość: A n g l i k Moze kiedys zrozumiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 11:28
        "WIĘC JAKIE MASZ PRAWO DO KRYTYKOWANIA NASZYCH POSTAW?"

Takie ze Polska weszla do EU i chce byc zintegrowana z Europa ktora jest oparta
        na multi-kulturalnej, mutli-religijnej i multi-etnicznej zasadzie. Takie, ze
        zapraszacie ludzie jak ja zebysmy tutaj wam pomagali i inwestowali. Takie, ze z
        moich podatkow tysiace funtow tutaj leci.

Racizm i brak separacji pomiedzy religia i panstwa silnie w Polsce istnieja
        (czesto sie mowi ze n.p. kosciol tutaj jest "panstwem w panstwie"). Od momentu
        kiedy podczas pierwszej wizycie mojej do Polski moja kobieta (ktora jest mixed-
        race) zaczela plakac bo takiego racizmu jak w Polsce NIGDZIE na swiecie nie
        spotkalismy, nie mam skrupulow Wam (z szacunkiem) przypominac ze jak chcecie
        byc Europejczykami, to do jakis zasad powinniscie dorosnac. Jak to Ciebie
        obraza, to sorry.
        • Gość: wojtek Re: Moze kiedys zrozumiesz IP: *.mat.univie.ac.at 07.02.05, 11:47
          > Takie ze Polska weszla do EU i chce byc zintegrowana z Europa ktora jest oparta
          > na multi-kulturalnej, mutli-religijnej i multi-etnicznej zasadzie

No i jak ty z tych podstaw o szacunku dla wszystkich religii doszedles do swojej
          chamskiej i niezwykle prostackiej wypowiedzi ?
        • kklement No proszę. 07.02.05, 11:55
          No proszę. A ja myślałem że Zjednoczona Europa opiera się na wspólnym rynku,
          integracji gospodarczej i wspólnym poszanowaniu demokracji. Demokracji, której
          takim raczej średnim przykładem jest marionetkowa monarchia brytyjska.
          Wprawdzie deklarujesz się jako jej przeciwnik, ale zastanawiam się, jakbyś się
          zachował, gdyby jakiś cudzoziemiec będąc gościnnie w Anglii nabijał się
          grubiańsko z Twojego kraju w kontekście panującego u Was ustroju.

Tymczasem dla Ciebie istotą Unii Europejskiej są, jak rozumiem, zalewające
          Europę rzesze emigrantów z Trzeciego Świata, najlepiej kolorowych, stawiające
          meczety i tworzący swoje getta. Super ! Tak bardzo się cieszę, że jak na razie
          realizacja tak rozumianej integracji europejskiej przebiega głównie w Twojej
          ojczyźnie, we Francji, w Hiszpanii, w Holandii itp. Zapewne wszyscy Twoi
          rodacy - mam na myśli etnicznych, nie "adoptowanych", Anglików, są z tego
          powodu niezmiernie szczęśliwi, prawda ?

Na koniec jeszcze słów parę o tej wielkiej łasce, która nam robicie, swoimi
          pieniędzmi. Otóż ja zawsze byłem przekonany, że inwestuje się po to, żeby na
          tym zarobić. To odróżnia inwestycję od jałmużny.
          • kklement Errata. 07.02.05, 11:59
            Przepraszam, pisząc o monarchii brytyjskiej miałem na myśli
            określenie "operetkowa".

Choć może lepsze byłyby inne określenia ? Macie jakieś pomysły ?
          • map4 Re: No proszę. 07.02.05, 12:29
            kklement napisał:

> No proszę. A ja myślałem że Zjednoczona Europa opiera się na wspólnym rynku,
            > integracji gospodarczej i wspólnym poszanowaniu demokracji. Demokracji, której
            > takim raczej średnim przykładem jest marionetkowa monarchia brytyjska.

"Queen regins, but not rules". Oznacza to, że królowa - głowa państwa ma w
            sprawach polityki niewiele do powiedzenia. Nawet, jeśli wyspiarze wybraliby na
            swojego premiera Leppera, królowa mianowała by go na premiera jej rządu. Bo po
            prostu nie miałaby innego wyjścia. Gorzej jeszcze: nie chcąc się w materię za
            bardzo wgłębiać stwierdzę jedynie, że zdaniem solidnej części
            konstytucjonalistów w Wielkiej Brytanii Królowa nie ma prawa nie podpisać
            uchwalonego przez parlament wyroku śmierci na nią.

Europa opiera się na przeświadczeniu, że taniej jest usiąść do stołu niż ze sobą
            walczyć. Integracja europejska opiera się na staropolskim zawołaniu "kupą, mości
            panowie", czyli na przeświadczeniu, że duży może więcej. Zaś wspólne
            poszanowanie demokracji jest wyrazem nadziei, że narody tak naprawdę rzadko się
            nienawidzą - przeważnie nienawidzą się władcy albo duchowni. Czyli rządy
            demokratyczne rzadko kiedy prą do wojny. Z małymi wyjątkami.
            A spina cały ten duch europejski wiara, że skoro nie możemy kogoś pokonać, to
            należy go przekonać albo wykupić.
      • Gość: riki Re: Moment, moment - ja czegoś nie rozumiem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 11:30
        dokładnie to NASZA telewizja, a nie twoja klemenciu, a wyobraź sobie że nie
        wszyscy mają tak zacofane, ciemne i homofobiczne pogglądy jak TY.
        • Gość: Preslaw Re: Prawdziwy Anglik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 11:44
          Może ty i rzeczywiście jesteś prawdziwym Anglikiem, bo prezentujesz iście
          angielskie poczucie wyższości na resztą świata, która nie dorosła. I to
          wszytsko podlane poprawnością unijnoeurpejską. Z takiej perspektywy, to nawet
          homofob ma rację.
      • Gość: Dupex Re: klemencki czegoś nie rozumie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 14:27
        kklement napisał: "WIĘC JAKIE MASZ PRAWO DO KRYTYKOWANIA NASZYCH POSTAW ???"

klement, ty masz jakiś poważny problem osobowościowy,
        kilka dni wcześniej pisałeś "NARÓD CHCE LUSTRACJI",
        a ja jestem polakiem i wcale jej nie chcę, teraz z kolei
        piszesz o jakichś "naszych postawach", skoro ja papieża
        nienawidzę i mam nadzieję, że watykan wraz z całą zawartością
        zniknie z naszego życia.

zatem odpieprz się waść od jakichś generalizacji, po prostu
        spróbuj wypowiadać się we własnym imieniu, bo ja z tobą
        nie mam nic wspólnego, poza podobnym składem chemicznym
        (no, może bez wódki, bo nie piję)
    • Gość: racja Re: Papiez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 11:41
      www.racjonalista.pl/kk.php/s,1476
    • Gość: wojtek Re: respekt z twej wypowiedzi leje sie strumieniem IP: *.mat.univie.ac.at 07.02.05, 11:45
      Jesli sie chce komus cos zarzucac, to w dobrym zwyczaju jest byc samemu w porzdaku.
      • Gość: ceglar Re: respekt z twej wypowiedzi leje sie strumienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 14:39
        No coz. W swoim pierwszym poscie w tym temacie Anglik ma jak najbardziej racje. A dalsza dyskusja to juz tylko wylewanie na siebie pomyj bez zadnej proby dojscia do rozwiazania tego zagadnienia - co mnie wcale nie dziwi - takich odmiennych opini po prostu nie da sie ze soba pogodzic. Jeden bedzie chcial Papieza non stop w tv, obowiazkowy paciez, obowiazkowa spowiedz i uczesnitcwo w mszy, a drugi bedzie chcial pelnej laicyzacji - kazda z tych stron nazwie sie tolerancyjna, wyzwolona i "lepsza" od drugiej. Tak jest bylo i bedzie.

Amen.
        • Gość: wojtek Re: respekt z twej wypowiedzi leje sie strumienie IP: *.mat.univie.ac.at 07.02.05, 15:03
          A ja dalszych postow nawet nie czytalem - juz w pierwszym byla cala masa "szacunku".
        • Gość: Falenty Re: respekt z twej wypowiedzi leje sie strumienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 15:12
          Ceglarze, nie za bardzo - bo telewizja jest państwowa, a państwo nie jest
          wyznaniowe (na razie).

Zatem ktoś nas, laików, oszukuje!
    • Gość: zupper hej wesoły wyspiarzu IP: *.crowley.pl 07.02.05, 14:57
      ty się ciesz, że nie musiałeś wszystkich wiadmości oglądac ...to dopiero był
      horror..wszędzie tylko o papiezu, praktycznie żadnej innej informacji. Dzięki
      Bogu, że na kablu jest troche wiecej stacji to człek wiedział co się w świecie
      i Polsce dzieje...
      • Gość: Henio Re: hej wesoły wyspiarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 14:58
        Problemem jest to, że większość Polaków nie zna języków
        obcych, i jest skazana (za własne pieniądze!) oglądać ciągle
        jakieś stękania z okienka.
    • Gość: ironia Re: Papiez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 19:37
      matko! super jestes. tylko bic ci brawo. teraz popatrz jak swietnie ludzie
      patrzą na Twoich rodaków. hmm, zdaje sie ze pojawiają się hasła, typu: brak
      tolerancji, snobizm, arogancja etc. Tiaa, tożes pokazał jaki jestes
      cywilizowany, przy okazji dales do zrozumienia, ze tacy sa wszyscy Anglica, a
      wybacz drogi Angliku Z Bristol Przyjeżdżający Co 5 Lat, ale chyba nie wszyscy
      Anglicy są tak maksymalnie zacofani jak Ty. No przyznaj, są jeszcze tam
      normalni. w kazdym razie gratuluje wspaniałego swiadectwa jaki dales o Swoim
      kraju (który swoją drogą jest lepszy niz go przedstawiles). Na pewno
      przejdziesz do historii ze swoimi denialnymi liberalno-republikańskimi
      tekstami. Polska i Anglia ci za to kiedys podziekują ;-)
      • Gość: A n g l i k Re: Papiez IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.05, 09:22
        Masz racje ze duzo postow mowi o "brak tolerancji, snobizm, arogancja", ale to
        oczekiwalem, bo Polska nie latwo przyjmuje "obce" opinie. Szkoda za to ze malo
        postow diskusuje TEMAT ktory przedstawilem, a raczej moja skromna OSOBE.

Szkoda tez ze Ty niestety nie jestes nietypowy w tym kraju myslac ze jak
        popieram zwalczenie racizmu, separacji panstwa i kosciolu, i abolicje
        przedawnionych i amoralnych instytucji jak nasza Brytyjska Monarchia lub "wasz"
        Watykan - to musze byc ZACOFANY. Bardzo dziwna definicja tego slowa.... Chetnie
        bym porozmawial z Toba zeby porownac nasze swiatopoglady, ale niestety jak w
        Twoich argumentach opierasz sie tylko na personalne obrazanie mnie, widocznie
        nie dorosles do tego. Szkoda, bo przez ten " liberalizm" ktory mam w krwi i Ty
        widocznie nienawidzisz, chetnie bym wysluchal Twoje opinie z szacunkiem.

Pozdrawiam.

• Gość: Henio Re: Papiez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 23:28
      "Papieski rzecznik Joaquin Navarro Valls zdementował wczorajsze spekulacje
      włoskiej prasy, że trudno słyszalne papieskie błogosławieństwo było nagrane
      wcześniej na taśmę."

Widzicie?! Widzicie!? On żyje!
      • Gość: zupper żyje, żyje ale IP: *.crowley.pl 08.02.05, 08:06
        po raz pierwszy nie wykluczył oficjalnie rezygnacji ...............czytaj
        artykuł do końca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka