Dodaj do ulubionych

Tunel a tramwaj

15.02.05, 19:30
W związku z planami budowy nowego tunelu mam pytanie do speców:
Co z tramwajami? Czy tramwaje dadzą radę bezpiecznie wjechać i wyjechać z tego tunelu? W końcu będzie tam niezła górka a tramwaj to nie Jeep. Co zimą i podczas deszczu? Czy nie będą się ślizgać?
Obserwuj wątek
    • Gość: ktos Re: Tunel a tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 20:51
      Ja myślę, że jest to tylko wierzchołek góry lodowej. Problemem są też skręty,
      co oznacza, że oprócz torów w tunelu musiałyby istnieć też tory na ziemi. I czy
      wtedy to ma sens?
      • Gość: wrocławianin Re: Tunel a tramwaj IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.02.05, 08:23
        Gość portalu: ktos napisał(a):

> Ja myślę, że jest to tylko wierzchołek góry lodowej. Problemem są też skręty,
        > co oznacza, że oprócz torów w tunelu musiałyby istnieć też tory na ziemi. I
        czy
        >
        > wtedy to ma sens?

jak narazie jedyną linią która z Krupniczej prowadzi na trasę W-Z w stronę pl.
        Dominikańskiego jest czwórka, którą spokojnie można by poprowadzić przez DW
        GŁÓWNY i Kołłątaja, co do kierunku Nowy Świat Krupnicza, tramwaje mogą jeździć
        po powierzchni, nie koliduje to z ideeą tunelu.
        • Gość: ktos Re: Tunel a tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 09:49
          jak narazie jedyną linią która z Krupniczej prowadzi na trasę W-Z w stronę pl.
          > Dominikańskiego jest czwórka, którą spokojnie można by poprowadzić przez DW
          > GŁÓWNY i Kołłątaja, co do kierunku Nowy Świat Krupnicza, tramwaje mogą
          jeździć
          > po powierzchni, nie koliduje to z ideeą tunelu.

Świetny pomysł! 4 to jedyny tramwaj, który dojeżdza z Grabiszyńskiej niemalże
          do Rynku. Jak puścisz 4 przy Dworcu Głównym, to otrzymasz:
          3 tramwaje z Grabiszyńskiej do Dworca (4, 5, 11) i ŻADNEGO w rejon Krupniczej i
          Rynku. Na pewno pogorszy to funkcjonowanie KM. Poza tym dodanie kolejnej linii
          na Piłsudskiego to zły pomysł, bo i tak, przy normalnej sygnalizacji świetlnej
          (teraz jest wyjątkowa - remont Swobodnej), robią się zatory tramwajowe przed
          Świdnicką.

Kolejna sprawa:
          23 - jedzie na pl. Dominikańskim w relacji W-Z św. Jadwigi.
          Skręty w relacji W-Z Skargi: oznacza to, że oprócz zjadu do tunelu, przy pl.
          Dominikańskim muszą być tory do skrętów na powierzchni, równolegle do zjazdów.
          I gdzie to zmieścisz - między Galerią a PZU wcale nie ma tak wiele miejsca.
    • Gość: perian Re: Tunel a tramwaj IP: *.kom / *.kom-net.pl 15.02.05, 22:29
      Tramwaj w tunelu w ciągu ul. Kazimierza Wielkiego to poroniony pomysł jakiegoś
      oszołoma.
      • baart1 Re: Tunel a tramwaj 16.02.05, 00:04
        W Kolonii tramwaje zjeżdżają w wielu miejscach do tuneli i jakoś się nie
        ślizgają, więc chyba nie ma obaw.
      • almac Re: Tunel a tramwaj 16.02.05, 03:23
        Gość portalu: perian napisał(a):

> Tramwaj w tunelu w ciągu ul. Kazimierza Wielkiego to poroniony pomysł jakiegoś
        > oszołoma.

Może jakieś argumenty dlaczego nie podoba ci się tramwaj w tunelu na Kazimierza
        Wlk. i dlaczego ten ktoś jest oszołomem?
        Jak kogoś nazywa się oszołomem to przydałoby się powiedzieć (napisać)
        dlaczego....
        • smi Re: Tunel a tramwaj 16.02.05, 07:26
          Pytanie nasuwa się tylko jedno. Jeśli planowany układ komunikacyjny zakłąda
          wycofanie ruchu KI z Kazimierza Wielkiego i obniżenie rangi tej trasy do
          kategorii L, a nawet D, to w takim razie po co az tak rozdmuchana inwestycja w
          tym miejscu?
          • Gość: wrocławianin Re: Tunel a tramwaj IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.02.05, 08:19
            smi napisał:

> Pytanie nasuwa się tylko jedno. Jeśli planowany układ komunikacyjny zakłąda
            > wycofanie ruchu KI z Kazimierza Wielkiego i obniżenie rangi tej trasy do
            > kategorii L, a nawet D, to w takim razie po co az tak rozdmuchana inwestycja
            w
            > tym miejscu?

Po to żeby jednak była możliwośc przejechania z pl. Dominikańskiego do pl. 1
            Maja, bez stania w korkach na wąskiej "osiedlowej" uliczce.
            • smi Re: Tunel a tramwaj 16.02.05, 08:28
              Chyba nie rozumiesz, Kazimierza Wielkiego docelowo nie będzie przenosiła ruchu
              tranzytowego międzdzielnicowego, lecz będzie ulicą obsługującą oszar starego
              miasta. Inaczej, będzie funkcjonować jako droga dojazdowa do centrum, a nie
              droga przelotowa przez centrum.
              • Gość: wro2015 Re: Tunel a tramwaj IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.02.05, 10:06
                acha: Tunel bedzie 'ulicą obsługującą oszar starego miasta'. Bardzo madry taki
                tunel - szczegolnie jak raz w niego wjade, to ani nei zaparkuje na parkingu w
                GD, ani nie zaparkuje w parkingu na szewskiej, ani nie w Heliosie. Wjezdzajac w
                ten tunel nie bede mial moozliwosci wjechac do ani jednej ulicy starego miasta
                oprocz ul. sw mikolalaja. Nie wiade do ul. wierzbowej, laciarskiej, ul widok,
                gepperta, krupncizej, sw anatoniego i tez nie ruskiej - wiec prosze wytlumacz mi
                jakim cudem takie rozwiazanie ma obslugiwac stare miasto? Moze rozumiesz tylko
                ul. sw. mikolaja jako stare miasto?

Jeszcze raz - aby nie bylo pomylen:
                Jak sie buduje droge DOJAZDOWA do centrum to celem takiej drogi jest to aby ruch
                odbywal sie spokojnie (tak aby mozna bylo spokojnie wjechac/zjechac z drogi
                zaparkowac itd.) i aby bylo jak najwiecje skrzyzowan (aby mozna bylo dojechac do
                wszystkich uliczek w centrum). Jak sie proejktuje PRZELOTOWKE to sie ja
                projektuje tak aby ruch sie odbywal jak najszybciej i to bez przeszkod (czyli
                estakady i tunele). Nie podlega zatem watpliwosci ze tunel pod WZ bedzie
                wzmacnial ruch tranzytowy a nie dojazdowy (jakim cudem mam tym tunelem dojechac
                n.p. do Parkingu przy Heliose, parkingu przy szewskiej, parkingu na GD[tunel sie
                przecierz konczy ZA GD!]). To oznacza ze ten tunel bedzie wprowadza TRANZYT do
                Centrum a ruch DOJAZDOWY tym tunelem nawet nie moze sie odbyc!!
                • smi Re: Tunel a tramwaj 16.02.05, 10:39
                  Wro2015,

czytanie ze zrozumieniem jest widać dość trudne ...
                  Ja np. piszę o tym, że tunel jest zbędną inwestycją, kiedy docelowo Kazimierza
                  Wilekiego ma być ulicą obsługujacą stare miasto, w funkcji ulicy D lub co
                  najwyżej L, a nie Z, którą można by poprowadzić w drugim poziomie ...
                  Drogi tranzytowe dla KI to obwodnica staromiejska, oś itp., a nie ulica w samym
                  centrum miasta. Zatem tunel nie będzie spełniał swojej funkcji ...
                  • Gość: wro2015 Re: Tunel a tramwaj IP: 129.187.9.* 16.02.05, 12:46
                    przepraszam smi,

oczywiscie ze masz racje i ze sie zgadzamy. Nie mialem forum wlaczonego jako
                    'drzewko' lecz 'od najnowszych' - nie zauwazylem na co dopowiedziales i jakos
                    dziwnie mi sie nalozylo to ze tunel wlasnie spelni funkcje.

Nalozylo mi sie to z tego powodu, bo wielu tutaj pisze ze
                    a)tunel jest dobry
                    b)trasa WZ powinna byc ulica dojazdowa a nie tranzytwa (bo uznala to co juz od
                    dluzszego czasu postuluje: kumulacja ruchu powoduje korki!)

Problem tylko w tym ze a) i b) sie wykluczaja. Ale jeszcze raz, smi - zgadzamy
                    sie po prostu zle przeczytalem! sory

• martouf Re: Tunel a tramwaj 16.02.05, 09:40
              > Po to żeby jednak była możliwośc przejechania z pl. Dominikańskiego do pl. 1
              > Maja, bez stania w korkach na wąskiej "osiedlowej" uliczce.

Jaasne, bo codziennie setki tysięcy aut jadą od Dominikańskiego do 1-go Maja...
              Wcale nie jadą! Jadą z kierunków odleglejszych PRZEZ Dominikański->WZ->1.go
              Maja. A zdarzają się oczywiście nieliczne przypadki, ze ktoś jedzie akurat np.
              z GD do Cuprum. A jeśli chodzi o trasy dalsze to będą różne obwodnice, dające
              możliwość ominięcia nawet Dominikańskiego czy 1-go Maja.
        • Gość: perian Re: Tunel a tramwaj IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.02.05, 09:54
          Ech, czemu ja muszę się powtarzać. Oto dlaczego:

- koszt budowy torowiska w tunelu jest bardzo wysoki
          - koszt budowy łuków do tunelu z Ruskiej i KRUPNICZEJ (obustronne łuki) jest
          absurdalnie wysoki
          - chowanie pojazdów komunikacji miejskiej przed pasażerami jest kiepskim pomysłem
          - przystanki w tunelu byłyby trudno dostępne. Taa, windy, pewnie byłyby ciągle
          zepsute (patrz dworzec główny PKP).
          - pomysł torowisk na 2 poziomach jest głupi, no chyba, że wszyscy lubią biegać
          od przystanku do przystanku. Komunikacja przyjazna pasażerom to tylko taki pusty
          slogan ;P

I jeszcze by się kilka powodów znalazło, ale nie mam siły już pisać. Pomysł
          tunelu jest lekko s-f, skoro komunikacja w mieście przez głupią śnieżycę jest
          sparaliżowana, a komunikacja publiczna to skansen (organizacyjnie, taryfowo i
          taborowo). Może lepiej się zająć wywaleniem TIRów z miasta?
          • smi Re: Tunel a tramwaj 16.02.05, 10:42
            Perian,

tunel w tym konkretnym miejscu byłby przerostem formy nad treścią i nie
            spełniałby wynikających zeń funkcji. Jeszcze raz - Kazimierza Wielkiego nie
            będzie ulicą tranzytową dla żadnego rodzaju ruchu - tak wynika z docelowego
            pzreznaczenia tego ciągu.
            • Gość: perian Re: Tunel a tramwaj IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.02.05, 10:51
              Oczywiście, masz rację.

Dlatego szkoda czasu na takie bajki. Lepiej zająć się czymś ważnym.
              • Gość: wro2015 Re: Tunel a tramwaj IP: 129.187.9.* 16.02.05, 12:49
                Perian! Ja ci bym dal o razu racje.

Problem tylko w tym ze nie my forumowicze maza o bajakch, lecz urzednicy ktorzy
                decyduja! Wiec lasnie trzeba dzialac przeciw temu tunelowi.

Chcialem podkreslic ze jak zaczna budowac tunel za 100-200 millionow to mozemy
                byc pewni ze inwestyce jak wscodnia i polnocna czesc OStaromiejskiej - ktore w
                duzym stopniu by mogly poprawci sytuacje w centrum odsuna sie w niezdefiniowana
                dalek przyszlosc! A to jest dopiero proeblem i to bardzo konkretny a nie zadne
                sny :(
                • Gość: perian Re: Tunel a tramwaj IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.02.05, 13:00
                  Dlatego pisząc o oszołomach nie miałem na myśli forumowiczów, tylko pewnych
                  decydentów. Na tym koniec, bo lubie swoją wolność.
                • svarte_sjel Re: Tunel a tramwaj 16.02.05, 21:29
                  Gość portalu: wro2015 napisał(a):
                  > byc pewni ze inwestyce jak wscodnia i polnocna czesc OStaromiejskiej - ktore w
                  > duzym stopniu by mogly poprawci sytuacje w centrum odsuna sie w niezdefiniowana

!!!
                  Przecież wschodnia część OSt akurat jako jedyna jest robiona!
                  • Gość: wro2015 Re: Tunel a tramwaj IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.02.05, 00:57
                    ach kurcze, svarte - pomeiszalo mi sie... chodzilo mi o lazcnik zachodni - czyli
                    lacznik zaporskiej i strzegomskiej... a o czesci polnocnej chyba wogle jeszcze
                    zupelnie nic nie zostalo przesadzone
          • svarte_sjel Re: Tunel a tramwaj 16.02.05, 21:30
            Gość portalu: perian napisał(a):
            > - koszt budowy łuków do tunelu z Ruskiej i KRUPNICZEJ (obustronne łuki) jest

Nie zapominaj o doliczeniu łuku w Szewską :^)
            • Gość: ktos Re: Tunel a tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:38
              > Nie zapominaj o doliczeniu łuku w Szewską :^)

A jest w projekcie przebudowy Szewskiej? Bo obecnie nie ma tam żadnych łuków.
            • Gość: perian Re: Tunel a tramwaj IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.02.05, 22:39
              Aaa, faktycznie. Bez Twoich uwag to ani rusz ;)
      • Gość: wojtek Re: Tunel a tramwaj IP: *.mat.univie.ac.at 16.02.05, 14:31
        Nie jakiegos oszoloma, tylko J.E. Prezydenta Wroclawia.

PS. Czy Pan Prezydent jest mieszkancem Wroclawia?
        • bystrzak2000 Re: Tunel a tramwaj 16.02.05, 16:20
          Gość portalu: wojtek napisał(a):

> Nie jakiegos oszoloma, tylko J.E. Prezydenta Wroclawia.
          >
          > PS. Czy Pan Prezydent jest mieszkancem Wroclawia?

Nie...
    • Gość: darek_w1 Re: Tunel a tramwaj IP: *.lan.pop.pl 18.02.05, 00:02
      A tak w ogóle czy ktoś wie o co chodzi w tych planach tunelu pod trasą WZ? Bo
      może cała ta dyskusja jest bez sensu. Wszyscy zakładają ruch tramwajowy w
      tunelu, a być może nikt czegoś tak głupiego nie proponuje (choć mnie już chyba
      nic nie zdziwi).
      Gdybym ja planował budowę takiego tunelu (sprawa jest dyskusyjna, głównym
      minusem jest gigantyczny koszt) to służyłby on wyłącznie samochodom jadącym
      tranzytem na trasie wschód - zachód. Wjazd na pl.Społecznym, wyjazd za pl.1
      Maja (i vice versa). Ruch w relacji trasa WZ (od pl.Społecznego) - Krupnicza
      byłby zminimalizowany przez skierowanie go przez Pułaskiego i Swobodną do
      Grabiszyńskej oraz przez Nowoszczęśliwą, ruch w relacji Krupnicza - most
      Pomorski/Uniwersytecki byłby skierowany przez Piłsudskiego - Podwale - Dubois
      oraz przez Obw.Staromiejską. W ten sposób trasa WZ naziemna pozostałaby jako
      droga dojazdowa dla KI [m.in. dojazd na te parkingi, o które się wro martwi :-)]
      i dla całości KZ. Zarówno tramwaje jak i autobusy pozostają na powierzchni.
      • Gość: wro2015 Re: Tunel a tramwaj IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.02.05, 00:27
        to co piszesz, darku by rzeczywiscie scalilo stare miasto.

Ale co jest z tymi najbardziej wielkomiejskimi, najbardziej naladowanymi
        czesciami prawie kazdego europejskiego miasta? Czyli co jest z tym miejscem
        gdzie stare trafia na nowe - aby byc jeszcze barzdije konkretnym: Co jest z
        placem spolecznym, pl1.maja i osia ul. Legnickiej?

piszac w wysokich kosztach tunelu, piszesz rzeczywiscie tylko o samym tunelu,
        czy takze o braku zyskow z zablokowoanych dzailek na wspomnainayhc terenach?
        • Gość: darek_w1 Re: Tunel a tramwaj IP: *.lan.pop.pl 18.02.05, 14:39
          > to co piszesz, darku by rzeczywiscie scalilo stare miasto.
          >
          Coraz częściej dochodzi do zbliżenia naszych stanowisk :-)

> gdzie stare trafia na nowe - aby byc jeszcze barzdije konkretnym: Co jest z
          > placem spolecznym, pl1.maja i osia ul. Legnickiej?

Co do pl.Społecznego to już kiedyś dyskutowaliśmy namiętnie na ten temat i moja
          konkluzja jest taka, że jest on rzeczywiście ohydny, ale to nie jest wina tych
          dwóch estakad prześladowanych przez wszystkich, tylko tego, że poza nimi nie ma
          na tym ogromnym placu w centrum miasta _NIC_ poza spłowiałą trawą i metrowymi
          chwastami. Co do losu estakad można dyskutować, ja twierdzę, że nie wyglądałyby
          tak tragicznie gdyby ten plac odpowiednio zagospodarować i zabudować.
          Zastrzegam jednak, że nie wykluczam innego rozwiązania o ile dałoby
          wystarczający efekt komunikacyjny. Jak by nie kombinować pl.Społeczny i tak
          będzie jednym z największych węzłów komunikacyjnych we Wrocławiu.

Pl.1 Maja - zeszpecony przez budynek Cuprum i przybudówkę szpitala w stylu
          gierkowsko - aluminiowym. Abstrahując od strony ekonomicznej tego rozwiązania
          można by sobie wyobrazić wyburzenie tych dwóch koszmarków i wybudowanie czegoś
          bardziej pasującego do reszty zabudowy. W miejsce Cuprum widziałbym coś
          analogicznego do budynku Akademii Muzycznej (swoją drogą to wyjątkowo durny
          pomysł ulokowania uczelni, gdzie ludzie wsłuchują się w najdrobniejsze niuanse
          dzwięków do budynku w jednym z najruchliwszych miejsc w mieście). Jedna uwaga:
          uważam, że Podwale powinno być poszerzone na odcinku pl.1 Maja - most
          Sikorskiego oraz powinien być wybudowany równoległy drugi most po stronie
          zachodniej, co oznacza wyburzenie dwóch kamienic koło obecnego Cuprum. Chodzi o
          likwidację wąskiego gardła i uzyskanie przekroju ulicy analogicznego jak
          wcześniejszy odcinek Podwala.

Ul.Legnicka - ofiara gierkowskiej klockomanii, fabryk domów i sukcesu
          polegającego na ilości, a nie jakości mieszkań. Za dużo się z nią nie da
          zrobić. Można pokusić się o odtworzenie pierzei od Akademii Muzycznej do
          ul.Nabycińskiej przez sensowne zagospodarownie kwartału zabudowanego
          barakopodobnymi budynkami. Dalszy odcinek jest w realnej perspektywie nie do
          ruszenia, trudno wyobrazić sobie wyburzenie dziesiątków wieżowców. Jedyne o co
          bym się pokusił to stworzenie podwójnego szpaleru drzew po obu stronach
          torowiska tramwajowego kosztem niewielkiego zwężenia jezdni oraz obsadzenie
          drzewami także brzegów jezdni. Dałoby to efekt podobny jak na ul.Powstańców
          Śl., która też ma tragiczną zabudowę od sasa do lasa i z dziurami, ale dzięki
          tym drzewom nie wygląda tak fatalnie jak Legnicka. Minusem jest czas potrzebny
          do uzyskanie odpowiedniego efektu. Może dałoby się to obsadzić od razu dużymi
          drzewami skubniętymi z jakiegoś lasu (niedawno widziałem taką akcję w parku
          koło Nowowiejskiej), ale to byłby na pewno duży koszt. Może dałoby się to
          sfinansować z funduszy UE?

• Gość: wojtek Re: Tunel a tramwaj IP: *.mat.univie.ac.at 18.02.05, 14:55
            > uważam, że Podwale powinno być poszerzone na odcinku pl.1 Maja - most
            > Sikorskiego oraz powinien być wybudowany równoległy drugi most po stronie
            > zachodniej, co oznacza wyburzenie dwóch kamienic koło obecnego Cuprum.

Wyburzyc mozna, ale tam juz planuja "dokleic" nowy budynek do tych kamienic,
            wiec nic to nie da - trzeba by chyba zasypac fose :)

> drzewami skubniętymi z jakiegoś lasu (niedawno widziałem taką akcję w parku
            > koło Nowowiejskiej), ale to byłby na pewno duży koszt. Może dałoby się to
            > sfinansować z funduszy UE?

Nie - UE daje pieniadze na rozwoj nie na zabawy.
          • Gość: wro2015 Re: Tunel a tramwaj IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.02.05, 17:11
            z jednej storny nasze stanowiska sie zblizaja - z drugiej strony metody jak
            rozwiazac proeblemy bardzo sie rozchodza!

Ja jestem bardzo (na 100%) przekonany ze problemy z zagospodarowaniem takich
            miejsc jak chocby pl. Spolecznego nie maja tak duzo z tym wspolnego ze jest
            trawka, lecz wlasei z ukaldem urbanistycznym (czyli trasy rozcinajace -
            pierzeje, keirunki piesze i osie widokowe) i z tad wychodzacymi linia
            rozgraniczajcymi. Pamietam nasza wymiane emailowa! Tam narysowales mi jak
            uwazasz ze moznaby by 'obudowac' estakady. Ja poprawilem ci ten plan, abys
            widzial jak mniej wiecej rzeczywisce mozna zabudowac te dzialki orzy trasach i
            lukach (prawo budowalane wymaga) - okazalo sie nagle ze wiekszosc mozliwiych
            dzialek to jakies wysepki w niezdefiniowanym morzu asfaltu. W tym co pozostalo
            do zabudowy nie widac zadnego ladu ani zedengo porzadku - zatem est chaos i
            przypadkowosc. Tak nie powstanie nigdy zyjace centrum. Oczywisice ze budynek w
            centrum lepiej wygalda niz pastwisko - ale zawsze powtrzam: wyobraz sobie to z
            perspektywy czolieka! To jest chaos - glosny, huczliwy wielki przypadek. To nie
            jest miesjce wielkomiejskie! Aby przejsc z jednej storny na druga trzeba sie
            wciskac w jakies ciemne tunele... I to sie nie zmieni tylko bo pl. spoelczny
            bedzie obudowany.

Ale dalej: W czym sie odrozniamy to jest szczegolnie n.p. idea poszerzania ulic!
            Jestem absolutnie przeciwko poszerzaniu podwala. Ta ulcia i tak juz jest na
            granicy tego co jest w stanie przeniesc (a waskie gradlo to nei tak bardzo most,
            jak raczej skrzyzowania). Moja metoda - do ktorej jestem tez bardzo przekonany -
            nie jest wstawianie jeszcze wiecej ruchu na podwale poprzez uatrakcyjnianie tego
            ciagu kommuniakcyjnego (poszerzanie) lecz o budowaniu alternatywy - czyli
            OStaromiejskiej na zachodzie - mostem za EC. O wyburzaniu ladnych kamienic nie
            bede nic pisal...

Tak samo sie tez absolutnie nie zgadzam z ' Jak by nie kombinować pl.Społeczny i
            tak będzie jednym z największych węzłów komunikacyjnych we Wrocławiu.'
            Ten plac jest z tego powodu 'najwiekszym wezlem' bo caly ruch jest tam kumulowany!!!

zacznijmy od tego ze najwiekszym wezlem wroclawia bedzie
            + skrzyzowanie A4 i A8 (z tego powodu 'dla wroclawia' bo tedy bedzie jechalo
            duzo ruchu, ktory teraz jedzie wlasnei przez pl. spoleczny!)
            + nastepne najwazniejsze wezla to beda wezla wzdluz AOW
            + nastpene najwazniejsze wezla beda wzdluz OSrodmiejskiej (czyli Powstancow,
            Grabiszynkska, Strzegomska, Lotnicza, Trasa Mieszczanska, dalej skrzyzowania na
            polnocy, Slezna, Borowska, Krakowska, Wielka Wyspa)
            + nastpene wazne skrzyzowania beda pl. Grunwaldzki + skrzyzowania na
            Ostaromiejskiej (czyli tez pl. Spoleczny) z tym ze akurat na Wschodniej czesci
            ta Ostaromeijska bedzie ruch troche bardziej natezony niz na zachodniej.

Nie zmienia to jednak faktu ze pl. Spoleczny bedzie JEDNYM z waznych skrzyzowan
            wewnatrz OS.
            Ogolnie mozna powiedziec ze przyjeta idea rozkladania ruchu (chyba nikt mi nie
            zaprzeczy ze roskladanie ruchu powoduje korki... po to sie obwodnice przecierz
            buduje!!!) juz z samej idei likwiduje istnienie 'najwazniejszego skrzyzowania'
            A jak juz piszemy o jakims bardzo waznym skrzyzowaniu to jest oczyiwste ze takie
            weze powinny byc co najmneij poza obszarem OS a juz na pewno poza Ostaromiejskiej!
            Jak w miescie jest cos takiego jak 'najwaznjioesze skrzyzowanie' i
            'najwazniejsza super-trasa' to mozesz byc pewien ze ona baedzie codziennei
            zakrokowana - i co gorzse: ze jej odkorkowac sie nie da przez poszrzeanie - lecz
            calkiem odworotnie: zwezenie (aby ruch zmalal na tym odcinku) i w daniu w zamian
            kilku rownorzednych alternatyw o lekko innych kierunkach.

• Gość: wro2015 Re: Tunel a tramwaj IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.02.05, 17:14
              ojojoj ale palnalem...

napisalem ze 'nikt mi nie zaprzeczy ze rozkladanie ruchu spowoduje korki'...
              chodzilo oczyiwscie ze 'rozkaldanie ruchu na pewno zmniejscy korki' .... aaaach
              • es_wu Re: Tunel a tramwaj 19.02.05, 20:36
                Gość portalu: wro2015 napisał(a):

> ojojoj ale palnalem...
                >
                > napisalem ze 'nikt mi nie zaprzeczy ze rozkladanie ruchu spowoduje korki'...
                > chodzilo oczyiwscie ze 'rozkaldanie ruchu na pewno zmniejscy korki' .... aaaach
                >

He, he, he. Dla znających angielski proponuję przeczytać:
                www.walkable.org/hte.htm
                :-)

Pozdrawiam,
                SW

• Gość: wro2015 Re: Tunel a tramwaj IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.02.05, 23:57
                  haha - rzeczywiscie fajny text... interesujace jest to ze te 'ksiazkowe teorie'
                  o kumulacji ruchu jakos sie sparwadzaja w fizyce, matematyce i microchipach i
                  nawet religii :)))

Ale wroclaw jest wyjatkowy - wiec budujemy super-tunel-trase :)))))) super-duper
                  bedzie!
            • Gość: darek_w1 Re: Tunel a tramwaj IP: *.lan.pop.pl 19.02.05, 17:13
              > miejsc jak chocby pl. Spolecznego nie maja tak duzo z tym wspolnego ze jest
              > trawka, lecz wlasei z ukaldem urbanistycznym (czyli trasy rozcinajace -
              > pierzeje, keirunki piesze i osie widokowe)

A gdzie ty masz na pl.Społecznym jakieś rozcinane pierzeje??? Przecież tam nic
              nie ma od budynku poczty głównej do Odry jeśli nie liczyć krótkiego fragmentu
              zabudowy ul.Mazowieckiej i to tylko po jednej stronie. Kierunki piesze? A kto
              ma tam chodzić i po co skoro na całym placu nic nie ma? I właśnie jak powstanie
              zabudowa to pojawi się ruch pieszych i odpowiednie ciągi. O osiach widokowych
              tak samo nie ma co mówić, bo na pustym placu ich z definicji nie ma. Jest pusta
              przestrzeń, którą można ukształtować w dowolny sposób tworząc dopiero
              wspomniane osie. Powtarzam jeszcze raz - nie upieram się kategorycznie przy
              estakadach, ale upatrywanie szpetoty pl.Społecznego wyłącznie w nich to jakaś
              irracjonalna mania prześladowcza. Natomiast niezależnie od ich urody lub jej
              braku ich rola komunikacyjna jest trudna dopominięcia i proponując jakiekolwiek
              inne rozwiązania trzeba o tej roli pamiętać. Niezależnie od tego jak bardzo
              będziesz się sprzeciwiał i jakie alternatywy zaproponujesz to na pl.Społecznym
              i tak będzie duże natężenie ruchu i jego dystrybucja na różne kierunki. Masz
              tam dojazd do dwóch dużych mostów, kilka ważnych ulic (Traugutta, Pułaskiego,
              pl.Grunwaldzki, Wyszyńskiego) i nawet gdyby zrealizować koncepcję ograniczenia
              ruchu na trasie WZ to i tak trzeba zapewnić do niej jakiś dojazd, tak samo do
              Podwala, Krasińskiego, Skargi. Może po prostu zaproponuj jakieś rozwiązanie dla
              tego placu zamiast ciągłego pomstowania. Ja naszkicowałem w 5 minut jakąś
              propozycję i choćby z tego powodu nie upieram się, że jest idealna (dziś np.
              skłaniałby się do wyburzenia także nie pasującego do niczego budynku przychodni
              na ul.Dobrzańskej, który poprzednio oszczędziłem), ale zawsze to coś nad czym
              można dyskutować.

> Jestem absolutnie przeciwko poszerzaniu podwala. Ta ulcia i tak juz jest na
              > granicy tego co jest w stanie przeniesc

Ale tu nie chodzi o zwiększanie przepustowości Podwala tylko o wyrównanie jej
              przekroju. Przecież za pl.1 Maja Podwale z ulicy dwupasmowej(dla każdego
              kierunku) robi się jednopasmowa, przy czym ten pas jest równocześnie
              torowiskiem tramwajowym. I zaraz za mostem z powrotem się rozszerza. Chodzi o
              krótki odcinek od pl.1 Maja do mostu Sikorskiego, most i kawałek ul.Mostowej,
              który jest bezdyskusyjnym wąskim gardłem. Wszystko to razem ma góra 300 metrów
              i nie mów mi, że twoim ideałem urbanistycznym jest ulica zwężająca się nagle,
              ograniczona dwiema samotnymi kamienicami (prawdopodobnie resztka po jakiejś
              dawnej pierzei) i płotem za którym są baraki i garaże. Pozwól, że zapytam - czy
              w ogóle bywasz na tyle często we Wrocławiu, że wiesz o czym mówimy? Przecież
              piszesz z Niemiec. Ja nie proponuję poszerzania Podwala dla większej
              przepustowości, a przede wszystkim dla uzyskania spójnego obrazu ulicy, która
              teraz wygląda fatalnie. Owszem dwie kamienice byłyby wyburzone, ale w zamian
              stworzyłbym całą pierzeję i Podwale wyglądałoby jednolicie na całej długości od
              pl.Orląt do mostu Sikorskiego i na pewno jest to lepsze niż to co jest obecnie.

I nie bądź takim zaciekłym obrońcą wszystkiego co stare. Nadgorliwość jest
              gorsza od faszyzmu :-) Ja jestem jak najdalszy od bezkrytycznego wyburzania
              starych kamienic, ale czasem to ma sens. O tym czy dany budynek burzyć czy
              restaurować decyduje kilka czynników i wszystkie trzeba uwzględnić. Po pierwsze
              wartość architektoniczna i zabytkowa, po drugie otoczenie, po trzecie stan
              techniczny i po czwarte inne potrzeby żywego organizmu jakim jest miasto.
              Wszystko to trzeba uwzględnić i wyważyć. Jeśli coś jest zabytkiem najwyższej
              klasy to niezależnie od stanu technicznego czy potrzeb komunikacyjnych nikt
              tego nie ruszy. Jeśli coś jest tylko stare i zdekapitalizowane, a stoi na
              trasie planowanej nowej trasy komunikacyjnej to idzie pod młot i finał (tak jak
              wyburzane właśnie kamienice na Wyszyńskiego). A w innych sytuacjach mamy coś
              pośredniego i decyduje wypadkowa wszystkich czynników. I tak własnie jest w
              odniesieniu do tych dwóch kamienic które proponuję wyburzyć. Elewację mają
              nawet niebrzydką, ale stoją samotnie nie tworząc żadnej większej całości,
              przeszkadzają w uporządkowaniu architektonicznym ulicy i ograniczają ruch.
              Natomiast jak najbardziej popieram np. pomysł rewitalizacji kamienic "trójkąta
              bermudzkiego". W rejonie Traugutta/Kościuszki są całe kwartały zabudowane
              starymi kamienicami. Nie ma potrzeby rozwoju sieci komunikacyjnej, wszystkie
              kamienice tworzą spójną architektonicznie całość i tam ich remont ma jak
              najbardziej sens.

• Gość: ktos Re: Tunel a tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 17:55
                A mi się zdaje, że prawdziwym wąskim gardłem na Podwalu jest pl. 1-go Maja, a
                nie Most Sikorskiego. To prawda, że tam z 2 pasów robi się 1, ale nie wydaje mi
                się, by to w głównej mierze ograniczało przepustowość tej ulicy.
              • martouf Re: Tunel a tramwaj 19.02.05, 22:52
                > Natomiast jak najbardziej popieram np. pomysł rewitalizacji kamienic "trójkąta
                > bermudzkiego". W rejonie Traugutta/Kościuszki są całe kwartały zabudowane
                > starymi kamienicami. Nie ma potrzeby rozwoju sieci komunikacyjnej, wszystkie
                > kamienice tworzą spójną architektonicznie całość i tam ich remont ma jak
                > najbardziej sens.

Podobnie wyglądały okolice dzisiejszej 'autostrady' Legnickiej, z pięknym
                kościołem św. Pawła. I jakby to pozostało w tym kształcie to też byś mówił że
                należy remontować, bo nie ma potrzeb komunikacyjnych, czy też proponował
                wyburzenie i pociągnięcie 6-pasmowej, szerszej nawet od autostrady A4, drogi?
                Za bardzo przyjmujesz, Darku (moim zdaniem) wszystkie rozwiązania, które daje
                spuścizna poprzednich lat - zarówno czasów niemieckich jak i komunistycznych
                wymysłów urbanistycznych. Trzeba zamknąć czasem popatrzeć na teren, zamknąć oczy
                i pomyśleć zupełnia od nowa.
              • Gość: wro2015 Re: Tunel a tramwaj IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.02.05, 00:03
                darku,

odniose sie tylko abrdzo krotko do pierwszych punktow: Ze nie ma pierzeji, ze
                nie ma osi widokowych itp. Oczywiscie ze nie ma. Chodzilo mi ze tez pierzeji
                nigdy nie bedzie przy takim ukladzie.

Pisales ze cos tam narysowales w piec minut. Ja tez. Polecam
                winvest.board.dk3.com/2/viewtopic.php?t=248
                Tutaj bardzo dokladnie opisalem skad sie bierze to ze ani nie bedzie pierzeji
                ani tez nie bedzie odczuwalny (z perspektywy czlowieka - nie samochodow) lad
                przestrzenny tego rejony miasta przy takim ukladzie tras (z takimi szerokimi
                trawniczkami po sordku)
                Nie bede powtarzal tego samgo na tym forum - a wiec goraco polecam powyzszy link!
                • Gość: wro2015 Re: Tunel a tramwaj IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.02.05, 00:07
                  ach - prosze od razu aby sie nie brac za bardzo do siebie mojego troche
                  zazartego tonu :) Jak pisalem na tym forum (link w poscie powyzej) bylem bardzo
                  pociagniety emocjami - z gory przepraszam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka