Dodaj do ulubionych

Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.05, 21:18
Czy dymisja została przyjęta? Czy to prawda, że następcą
Kołaczkiewicza będzie profesor Turko? Czy polecą następne głowy?
Obserwuj wątek
    • Gość: B. Ciekawy Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 21:22
      Tzn Pelczar ma taką władzę, że prorektorów zwalnia?
      • Gość: Krzyś Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.05, 23:18
        Zle zrozumiałeś ten artykuł. Hierarchia jest taka: najważniejszy rektor
        Latajka, pod Latają był prorektor Kołaczkiewicz a pod Kołaczkiewiczem dyrektor
        Pelczar. Kołaczkiewicz wstawił się za Pelczarem, żeby nie został zwolniony z
        pracy. Nigdzie w tym artukule nie jest napisane, że Pelczar kogoś zwolnił z
        pracy a tym bardziej prorektora.
        • Gość: Nie Uk Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 04:39
          ale prorektor wyleciał czy nie? przez pelczara czy nie?

nie trzeba kończyć kursu logiki pragmatycznej, żeby
          wysnuć wniosek, że to pelczar zwolnił prorektora...

proste!
    • Gość: jodko Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 01.03.05, 21:28
      ale jaja no no no

i sprawdz
    • Gość: kot wacek Relikt minionej epoki !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 21:59
      Plan budowy takiej biblioteki powstał w czasach walki z analfabetyzmem. Za
      komuny miał olbrzymie poparcie ale realizacja i podział łupów następuje teraz.
      I zwykle lecą głowy nie tych co trzeba. A kto mi odda 50 mln przeznaczonych na
      budowę tego kuriozum z moich podatków.???
      • Gość: jm Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.05, 23:30
        A czyje głowy twoim zdaniem powinny polecieć? Może masz jakieś pufne
        informacje, do których dziennikarze nie mają dostępu?
        A poza tym, jeżeli kwestionujesz potrzebę wybudowania nowej biblioteki, to
        wykazujesz się brakiem znajomości realiów uczelni i tego miasta.
        Chyba, że przez pomyłkę wszedłeś na nie swoje forum...
        • Gość: marek rawecki i czachara polecą następni IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 00:28
          Według mnie powinni teraz polecieć pseudo-studenci z samorządu studenckiego: jacek rawecki i marek czachara za fałszowanie wyborów i branie kasy na lewo. Ciekawe czy Latajka pójdzie za ciosem i usunie tych pajaców.
        • Gość: wojtek Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.mat.univie.ac.at 02.03.05, 11:14
          Ach - widze specjalista od potrzeb uczelni :))) I co ma do tego miasto - nie
          rozumiem - jesli Urzad Miasta wierzy, ze nie dajac ani zlotowki postawi sobie za
          pomoca UWr brakujaca miastu biblioteke publiczna z prawdziwego zdarzenia to
          chyba sie troche myli.
          Mimo wszystko chetnie bym w kocu zobaczyl choc jeden rozsadny argument za tym ze
          trzeba wydac kilkaset milionow zlotych na nowa BUWr.
          • Gość: wojtek2 Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 04:41
            wojtku, trzeba, bo nie ma we wrocku żadnego miejsca które można nazwać biblioteką...
            • Gość: wojtek Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.mat.univie.ac.at 06.03.05, 17:30
              To nie jest powod - za 20-30 mln pln mozna wspolnie ze wszystkimi innymi
              publicznymi bibliotekami we Wroclawiu postawic za miastem "magazyn", w ktorym
              umiesci sie woluminy ktorych nikt nie pozyczyl przez ostatnie 3-5 lat - zechcesz
              taki wolumin poczekasz 2 dni i go dostaniesz. Po 5 latach dwa dodatkowe dni
              swiata nie zbawia. Za kolejne parenascie milionow pln mozna wyposazyc biblioteki
              zakladowe w compact shelving, wyremontowac je, , uzupelnic im zbiory przenoszac
              specjalistyczne pozycje z Szajnochy, itd. Za kolejne 30-40 mln pln mozna
              zamienic odchudzona biblioteke na Szajnochy w nowoczesne centrum
              biblioteczno-medialne, gdzie studenci moga sie tez pouczyc.

Za znacznie mniejsze pieniadze dostajesz znacznie lepszy "produkt".

PS. Poza tym ja znam jedno takie miejce we Wroclawiu, ktore spokojnie nazywam
              biblioteka.
              • Gość: wojtek2 Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 23:19
                Ale ja nie chcę czekać! Chcę tam pójśc, spotkać się z ludźmi, popatrzeć na
                dziewczyny, napić się kawy - po prostu jestem ciekaw innych.

Komputerów i swojej chaty mam po dziurki w nosie.
                • Gość: wojtek Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.mat.univie.ac.at 07.03.05, 11:20
                  Przyznam sie ze zagubilem sie w tym o co Panu chodzi - wszystko co Pan mowi
                  wskazuje na to, ze tak naprawde to chce Pan isc do knajpy? Wiec nie musi Pan
                  czekac - jest Rynek. Chce Pan isc do prawdziwej uniwersyteckiej biblioteki -
                  jest juz kilka takich we Wroclawiu, chocby na matematyce czy na fizyce, a na to
                  zeby pojsc do nowej glownej wlasnie musi Pan czekac przez to, ze tyle ona kosztuje.
                  A moze Panu chodzi o to zeby pojsc do jakiejkolwiek biblioteki - jest nowa
                  mediateka, a jesli miasto potrzebuje duza biblioteke publiczna to niech sobie ja
                  postawi - biblioteka uniwersytecka ma troche inne cele.
                  • Gość: wojtek2 Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 13:25
                    jakie inne cele? skąd wiesz, jakie cele ma biblioteka,
                    skoro w/g ciebie jest to magazyn książek wypożyczanych na telefon?
                    • Gość: wojtek Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.mat.univie.ac.at 07.03.05, 19:29
                      Jak to skad wiem jakie cele ma biblioteka na uniwersytecie? (Patrz wyzej :) )

Biblioteka nie jest zadnym klubem, czy osrodkiem spotkan towarzyskich, ani
                      peep-show'em gdzie mozna dziewczyny sobie poogladac. Biblioteka uniwersytecka to
                      NARZEDZIE pracy studentow i pracownikow. I tyle.

I nigdzie nie napisalme ze biblioteka = magazyn!
                      Prosze dokladniej czytac (i bez wiekszych emocji).
            • Gość: mól książkowy Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.05, 20:53
              Myślę, że Uniwersytet słono zapłaci za bibliotekę, która miała kosztować 200 mln
              a zapewne pochłonie dwa razy tyle. I tylko obiecane 100 milionów bedzie z
              budżetu, resztę "zaoszczędzi" się z czesnego studentów zaocznych i pensji
              pracowników dydaktycznych. Uniwersytety Łodzki, Śląski i Warmijsko - Mazurski za
              2 -3 lata przegonią UWr w rankingach: juz teraz jesteśmy za UW, UJ, UAM i UMK.
              Za 5 lat wypadniemy z pierwszej dziesiątki.
              • Gość: wojtek Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.mat.univie.ac.at 07.03.05, 11:22
                Ale czemu tylko 200 mln pln - wstepne estymacje jakie ja widzialem byly znacznie
                blizej 300. I tak sie pewnie skonczy. A z obiecanych pieniedzy z budzetu z tego
                co pamietam to juz kilkanascie mln przepadlo chyba 2 lata temu?
                • Gość: wojtek2 Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 13:27
                  a na co miałyby te pieniądze zostać wydane? na bibliotekę w zielonej górze czy
                  radomiu? bo tylko taka jest alternatywa.

wojtku, z przyjemnością czytałem twoje wypowiedzi w wątku "szkolnictwo wyższe",
                  niestety pomysłem na magazyn książek za miastem mnie po prostu załamałeś.
                  • Gość: wojtek Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.mat.univie.ac.at 07.03.05, 17:12
                    Nie - na centrum chemii i biotechnologii, chocby, na ktore UWr nie ma teraz
                    pieniedzy, a swiat nam odjezdza, na IGiRR na ktory tez nie ma pieniedzy, a
                    dobrze przygotowanych specjalistow z tych dziedzin tez brakuje, na nowy IFD, bo
                    przeciez to co we Wroclawiu maja koledzy to zdecydowanie za malo jak na XXI wiek
                    w UE, na uczciwy budynek dydaktyczny z nowoczesnymi laboratoriami jezykowymi, bo
                    o takowym na UWr tez nie slyszalem. To sa prawdziwe potrzeby UWr - nowa BUWr
                    zadnych powaznych potrzeb uniwersytetu nie rozwiaze lepiej niz moje propozycje,
                    a zaoszczedzowne pieniadze mozna bylo przeznaczyc na NAUKE i DYDAKTYKE - glowne
                    zadania UNIWERSYTETU. Prosze nie zapominac, ze nie z samych bibliotek sie
                    uniwersytet sklada!

Co do magazynu ksiazek chetnie sie odniose do Panskich watpliwosci kiedy tylko
                    jakos dokladniej je Pan wyrazi - troche trudno mi sie dyskutuje z
                    "> niestety pomysłem na magazyn książek za miastem mnie po prostu załamałeś".

Ale juz teraz nadmienie, ze w kraju ktory obecnie jest miara porownawcza dla
                    swiata dla calej wyzszej edukacji i nauki, tego typu rozwiazania sa powszechne,
                    a co by nie mowic tam dobre uczelnie maja budzet przewyzszajacy caly polski
                    budzet na nauke i szkolnictwo wyzsze.
                    • Gość: wojtek2 Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 17:16
                      "centrum chemii i biotechnologii" - nie z samych centrów się uniwersytet
                      składa... dyskutujesz wyłącznie co ma być pierwsze, taka dyskusja jest jałowa.

jeśli wolisz się o to kłócić, niż starać się o pieniądze, które wydane bez
                      korupcji, wystarczą na wszystkie postulaty - twoja sprawa.
                      • Gość: wojtek Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.mat.univie.ac.at 07.03.05, 19:26
                        > dyskutujesz wyłącznie co ma być pierwsze, taka dyskusja jest jałowa.

:)) Niestety ale jezyk polski ma swoje ograniczenia. I kiedy ktos prosi mnie o
                        liste to sila rzeczy cos musi byc na pierwszym miejscu :)
                        Ale jak sie Pan dobrze wczyta w to co napisalem to zobaczy Pan, ze tam nie jest
                        nigdzie napisane, ze to jest lista w kolejnosci wzgledem waznosci - nie wiem
                        skad Panu to przyszlo do glowy - to byly wszystko instytucje "rownie" potrzebne
                        dla UWr. (" " zeby znowu mnie nie posadzano o szczegolowe wartosciowanie tam
                        gdzie go nie robie.)

Zwracam tez uwage na to, ze wciaz nie przedstawil Pan swoich watpliwosci w
                        stosunku do mojego pomyslu na BUWr inaczej jak tylko nic nie znaczacymi ogolnikami.

Zas co do tego z czego sie sklada Uniwersytet to rzeczywiscie jakakolwiek
                        dyskusja o tym bylaby jalowa - bo wiadomo doskonale z czego sie sklada - i ja o
                        tym nigdzie nie dyskutowalem.

> jeśli wolisz się o to kłócić, niż starać się o pieniądze, które wydane bez
                        > korupcji, wystarczą na wszystkie postulaty - twoja sprawa.

A tu sie akurat Pan bardzo myli. Panski blad polega na tym, ze nie zdaje Pan
                        sobie sprawy z tego jak bardzo kosztowne jest nadgonienie zaleglosci w nauce i w
                        badaniach. Wiec nie jest obojetne czy sie najpierw wyda pieniadze na super
                        rektorat, administracje, biblioteke, a dopiero potem na badania, czy tez zrobi
                        na odwrot. Uczelnie wyzsze az tak bardzo sie od firm nie roznia (no chyba, ze o
                        dotowanym rolnictwie czy gornictwie myslimy).
                        • Gość: wojtek2 Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 21:13
                          obecnej kadrze nie dałbym złamanego grosza na udawane badania naukowe, lepiej
                          niech budują, cokolwiek
                          • Gość: wojtek Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.mat.univie.ac.at 07.03.05, 21:18
                            Katedrze czego?
                            • Gość: wojtek2 Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 21:32
                              KADRZE - chodzi tutaj głównie o tych ludzi ze zdjęć w najnowszym pryzmacie,
                              przeglądzie uni - ci ludzie właśnie nie wzbudzają mojego zaufania swym poziomem
                              naukowym

skoro nie potrafią nawet wybudować biblioteki, tzn. dokładniej mówiąc,
                              zorganizować przetargu i dopilnować czy zbudowane - to ty myślisz, że
                              jakiekolwiek badania są w stanie prowadzić? to wymaga umiejętności i wiedzy.
                              • Gość: wojtek Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.mat.univie.ac.at 08.03.05, 15:26
                                Ach :)) A ja caly czas o tej biochemii myslalem :) mimo ze to juz instytut.

No ale widzi Pan - tak nie da rady - nie mozna sie obrazac na nauke i naukowcow
                                - ja znam takich co to z trudem potrafia cokolwiek zalatwic w zyciu codziennym a
                                sa swietnymi naukowcami. Problemem jest to, ze u nas na dobra sprawe autonomia
                                uczelni jest zle skonstruowana - niby autonomiczne Uniwersytety, ale nie do
                                konca, zawsze jest panstwo ktore sie miesza ale tez i ratuje jak cos jest nie
                                tak (czyli tak naprawde to nie ma samodzielnosci i zwiazanej z nia
                                odpowiedzialnosci!!!), a poza tym te krotkie kadencje nie pozwalaja na
                                wyksztaltowanie sie w KADRZE :) osob, ktore sa lepsze w zarzadzaniu niz w
                                badaniach - jednoczesnie kadencyjnosc znaczaco utrudnia odwolywanie osob, ktore
                                sie zupelnie nie sprawdzaja.

Tylko, ze i tak uwazam ze z tego powodu nie mozna zawieszac inwestycji w nauke,
                                bo wtedy juz wszyscy wyjada.

No ale my tu gadu gadu - a to troche nie na temat, bo rozmawiamy o czyms co i
                                tak jest przesadzone - ta KADRA _bedzie_ dostawala od panstwa i od UE srodki na
                                inwestycje - i pytanie od jakiego zaczelismy jest bardziej aktualne: jakie to
                                maja byc inwestycje. A Pan mi wciaz jeszcze nie wyjasnil co takiego okropnego
                                jest w moim pomysle dot. BUWr?
        • Gość: kot wacek Re: Precz z korupcją!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 14:12
          Niestety, ale jestem w temacie bardzo dobrze zorientowany. Jak łatwo się
          wydaje nie swoje pieniądze. Nie było by korupcji gdyby uczelnia z własnych
          pieniędzy finansowała tą inwestycje. Z uporem maniaka wracam do tematu
          celowości tak wielkiej inwestycji w dobie internetu. Najwyższa pora
          zprywatyzowć wyższe uczelnie. Wówczas nie będzie korupcji a Rektor sam
          osobiście będzie wyliczał i sprawdzał wydawaną złotówkę.Duże inwestycje to duże
          pieniądze i duże przewałki.
          • wrocek21 Re: Precz z korupcją!!!!! 02.03.05, 16:05
            Niestety,
            ale kot wacek ma raczej niewielka orientację w temacie wyższych uczelni. Pomysł prywatyzacji wyższych uczelni świadczy o całkowitym niezrozumieniu tego czym jest wyższa uczelnia i jaka jest odpowiedzialność państwa za infrastrukturę nauki i edukacji. Nie ma ŻADNEGO państwa na świecie, który sprywatyzowałoby całkowicie tą dziedzinę. Pomysł prywatyzacji wyższych uczelni jest przejawem dziecięcej choroby liberalizmu: rzuca się hasło "prywatyzacja" i traktuje się je jako magiczne zaklęcie, które zjadacy chleba w aniołów przerobi.
            A budowa biblioteki na Uniwersytecie jest przykładem niekompetencji i nieodpowiedzialności za podejmowane decyzje. Byle ignorant, taki jak były prorektor, przeświadczony o całkowitej słuszności swych pomysłów, może doprowadzić do katastrofy. Do tego jeszcze brak nadzoru ze strony jego przełożonych i jest jak jest. Przecież to odwołany prorektor zapewniał, tak jak chce kot wacek, że
            > sam
            > osobiście będzie wyliczał i sprawdzał wydawaną złotówkę

PS Jak ktoś myśli, że w dobie internetu bibioteki są niepotrzebne, to się głęboko myli.

• tomek854 Re: Relikt minionej epoki !!!! 03.03.05, 00:19
        o, placisz 50 mln podatkow? Czy z twoich miliardow podatkow 50 mln poszlo na biblioteke? :D
    • Gość: yan Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.ifd.uni.wroc.pl 02.03.05, 07:53
      Zle sie dzieje kiedy znany z prawosci i zaangazowania w sprawy uczelni
      prorektor jest zmuszany do odejscia. Zapewne pamietano jego protesty przeciw
      zlemu wydawaniu pieniedzy w poprzedniej kadencji. A rektor niezwykle oslabil
      swoja pozycje przed wyborami. Chlopcy z prawa juz zacieraja raczki...
      • sothis666 Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego 02.03.05, 10:01
        > Zle sie dzieje kiedy znany z prawosci i zaangazowania w sprawy uczelni

eee... guzik prawda. Potrafił tylko oskarżać o wyssane z palca przekrety innych pracowników uczelni (głównie administracyjnych) a sam, doskonały w swej "prawości", zatrudnił i dopieszczał takiego Cezarego T. Doczytaj sobie o dokonaniach tego pana poza UWr (wiadomo o nich od miesięcy), zanim zaczniesz wypisywać frazesy...
    • vigla Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego 02.03.05, 10:17
      www.nauka-edukacja.p4u.pl/articles.php?topic=1
      Patologie akademickie
    • Gość: Dziekan Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 19:13
      "Ryba psuje się od głowy". Tak mówi stare porzekadło. Pozostaje jednak pytanie
      czy reszta "nadpsutego ciała" jest do usunięcia, czy już została usunięta?
      Czy jest wola uporządkowania spraw na Koszarowej i bibliotece
      • Gość: Aga Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.idea.pl 02.03.05, 20:07
        hehe śmiać mi się chce jak wypowiadacie sie o korupcji w administracji na
        Uniwerku nie znając problemu od środka.Ja znam i to za dokładnie a korupcja to
        nie tylko biblioteka Zresztą już niedługo dowiecie się więcej z telewizji, bo
        przygotowują spory program o pracownikach admin. Oj zatrzesie sie na Uniwerku
        zatrzęsie i dobrze.. Ci co tam pracują wiedzą zapewne o co chodzi. Za dużo
        ludzi skrzywdzili w tym mnie. A teraz? to dopiero początek
        Sprawiedliowość musi byc
        A co do Kołaczkiewicza to ja akurat uważam że to jeden z niewielu myslących i
        uczciwych ludzi wsród tej bandy złodziej i łapówkowiczów.
        Ale to tylko moje zdanie
        • Gość: Dziekan Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 20:30
          Tak szanowna AGO, myślący! bo myślał, że dyrektor administracyjny to zdolny i
          nieomylny człowiek..... !
          • Gość: popieram age Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 02.03.05, 23:49
            no to swietnie ze bedzie o tym w TV. Prawda jest taka ze Uniwerek nie radzi
            sobie z zarzadzaniem. Brak spojnosci decyzji, szarpanie dzialaniem, wewnetrzne
            klotnie spowodowaly ze w oczach wrocławian stracilismy palę pierwszenstwa na
            rzecz Politechniki. Nawet prezydent w telewizji wystepuje z rektorem polibudy a
            nie z Latajka. Biada tej uczelni i Rektorowi jesli nie odzegna sie od jednej
            Pani, co to wiele mowi, w kazdym widzi zlodzieja a sama .... szkoda gadac.
            wiedźmin to chyba wszyscy znamy
            • Gość: pytalska Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.devs.futuro.pl 03.03.05, 06:47
              O którą panią chodzi? Ona z usposobienia czy z wyglądu przypomina wiedźmina?
              • Gość: popieram age definicja wiedzmina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 19:01
                Wiedzmin - jest wszedzie i wszystko wie, chce zeby kazdy jej sie bal, decyzja
                sa podejmowane bo tak, wiec wszyscy wiedza o kogo chodzi
    • Gość: kira Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 19:02
      Żałuję, że Prorektor podał się do dymisji, bo jest to jeden z niewielu prawych
      ludzi na UWr, którym zależy na tym, aby było normalnie i którym chce się
      angażować w sprawy trudne, nie bacząc na to, że decyzje, które przyjdzie im
      podjąć nie zyskają aplauzu, choć są niezbędne. No cóż.... jak widać, nie są to
      czasy dla ludzi, dla których takie wymierające pojęcia jak honor, uczciwość i
      godność coś znaczą :(
      • Gość: Zorientowany Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 21:13
        Oj. Kira !
        Albo z Tobą jest coś nie tak , albo jesteś żona Pana Prorektora, innego
        wytłumaczenia na Twój tekst nie widzę. Nie masz za grosz wiedzy, a szkoda !!!!
        • Gość: Dziekan Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 21:39
          Prawy, naiwny, dziecinny. To po nam taki prorektor. Potrzebny jest taki co
          twardo stąpa po ziemi , a nie taki co daje się manipulować.
      • Gość: demokracja Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.05, 21:41
        panie "zorientowany" i "dziekan" dajcie Panowie mi numer telefonu do siebie, a
        powiem wam osobiscie co mysle o was... i waszych wypowiedziach.
        • Gość: czytaczka Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.eranet.pl 04.03.05, 01:20
          Nie wydaje mi się, żeby prorektor Kołaczkiewicz był tak pełen zalet jak widzą to "Kira" lub "Demokracja". Inni mają inne zdanie i wydaje się, że mogą to udowodnić. W ostatnim Przeglądzie Uniwersyteckim, który jest też na stronie internetowej
          www.pu.uni.wroc.pl/ROK2005/NUMER3/PU_3_2005.pdf
          jest ciekawa polemika profesora Turki z profesorem Kołaczkiewiczem.
          • Gość: Donosiciel Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.05, 22:21
            Popatrzcie na post:
            serwisy.gazeta.pl/kraj/72,34309,2581474.html?a=21306680&v=3#opinie
          • Gość: Naukowiec33 Nekrofilia czy geriatria? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 04:49
            Patrze sobie na te gazetke, i wydaje mi sie, ze fotograf jest chyba nekrofilem!

Wszedzie stare, pomarszczone twarze, zaczynajac od okladki.

Czy ci naukowcy z uniwerka nie mają emerytury po 65 roku? Niedobrze mi się robi.
            • Gość: Fotograf Re: Nekrofilia czy geriatria? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.05, 16:54
              Drogi Naukowcu33,
              coś ci się chyba pomyliło i trafiłeś nie na to forum. Jeśli chcesz zadowolić swój wyrafinowany zmysł estetyczny to może poszukasz coś w rodzaju
              www.playboy.com
              Pomyślnych badań naukowych
              Fotograf (ale nie ten)
              • Gość: Naukowiec33 Re: Nekrofilia czy geriatria? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 17:09
                Tzn. nie rozumiem - sądzisz że ci starzy ludzie mają jeszcze mózgi, a nie
                kapusty bez neuronów? Bo mnie się zdaje, że nie są wstanie wymyślić dokładnie
                NIC, wystarczy spojrzeć na ranking uniwersytetów swiatowych.

Więc może zamiast pstrykać sobie fotki za pieniądze podatników i publikować w
                gazetkach szkolnych, poszliby na emerytury i spokojnie hodowali swoje kapusty?
          • Gość: demokracja Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.05, 23:20
            Pani Czytaczka... czekam wiec na Pani dowod.
            • Gość: Czytaczka Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.eranet.pl 07.03.05, 19:44
              Ależ ja nie zapowiadałam żadnego dowodu. Zwróciłam tylko uwagę, że to napisał profesor Turko w ostatnim Przeglądzie Uniwersyteckim

www.pu.uni.wroc.pl/ROK2005/NUMER3/PU_3_2005.pdf

brzmi wiarygodnie. Są tam podane pewne fakty i można je chyba sprawdzić. Jeśli są prawdziwe, to dymisja prorektora Kołaczkiewicza jest uzasadniona. Jeśli nie są prawdziwe, to kłopoty może mieć profesor Turko za kłamliwe pomówienia.

Na razie po tym artykule odwołano dyrektora Pelczara, a prorektor Kołaczkiewicz podał się do dymisji. Myślę więc, że coś jest na rzeczy w tym co pisał profesor Trko.
              • Gość: Ferdy-turka Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.05, 23:19
                Kochana Pani,

są ludzie, którzy coś w życiu zrobili. Na przykład zbudowali szkołę (w sensie
                naukowym) lub budynek (w sensie fizycznym). Dla mnie pan Turko jest wiecznym
                recenzentem dokonań innych. Wiem, owszem, BYŁ posłem, BYŁ sędzią TK (trybunału
                konstytucyjnego - bez kompetencji w dziedzinie prawa konstytucyjnego), BYŁ tym i
                owym - ale co ZROBIŁ? Kołaczkiewicz nie jest księciem z mojej bajki ale coś w
                życiu zrobił.Koledzy na wydziale, którzy go znają, szanują go. Ludzie którzy z
                nim na uniwersytecie współpracowali mówią o nim dobrze.Nie znam prawie nikogo,
                kto powiedziałby ciepłe słowo o profesorze Turko. NIKOGO!!!

Ktoś, kto nic nie robi NIE MA PRAWA krytykować kogoś, kto ciężko pracuje - nawet
                jeśli popełnia błędy, nawet jeśli czsem mu się nie uda.

AMEN
                • Gość: Rafis Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 23:29
                  Tylko że różnica pomiędzy "zrobić", a "kierować dużą firmą", jest OGROMNA.

Niech pan profesor śmiało coś robi, ale czy koniecznie akurat buduje biblioteke?
                  • Gość: Ferdy-Turka Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.05, 00:09
                    Zgadzam się z tym, że lepiej byłoby gdyby Kołaczkiewicz nie musiał kierować
                    budową biblioteki GUWr. Niestety PSW (prawo o szkolnictwie wyższym) daje
                    profesurze PRAWO i OBOWIĄZEK zarządzania uniwersytetami. Oczywiście można ten
                    obowiązek przekazać - - zgodnie z sugestiami profeora Turko - Zarządowi
                    Inwestycji Szkół Wyższych, instytucji stworzonej przez Gierka w celu budowania
                    nowej naukowej Polski. Efekt, niestety Kołaczkiewicz znał, był bowiem seniorem
                    budowy tak zwanej "skorupy" - sali wykładowej, w którek koszt jednego krzesła
                    przekroczył 40 tys. złotych (cala skorupa miała kosztować 1,7 mln, kosztowała
                    prawie 12 mln). Gdyby podobny przelicznik popierany przez profesora LT ZISW
                    zastosował przy budowie BGUWr, koszt budowy biblioteki przekroczyłby MILIARD.

AMEN
                    • Gość: Rafis Re: Dymisja prorektora Uniwersytetu Wrocławskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 01:00
                      Amen czyli tak czy siak kasa będzie cieknąć bokiem, dobrze rozumiem?
                    • Gość: Amen Ferdy turka: drugie wcielenie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.05, 20:11
                      Gościu FerdyTurka. WYglądasz na drugie wcielenie prorektora Kołaczkiewicza. Pomówienia i agresja zamiast argumentów. Do tego jeszcze coś co wygląda na wylew długo hamowanej frustracji.
                      Prorektor został publicznie oskarzony o krętactwo i mataczenie, został zdymisjonowany i to by było na tyle jesli chodzi o Uniwersytet. Reszta jest w rękach prokuratury.
                      Amen
                      • Gość: Ferdy-Turka Re: Ferdy turka: drugie wcielenie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.03.05, 21:09
                        Gościu Amen, wyglądasz na drugie wcielenie profesora Turko. Insynuacje zamiast
                        argumentów i podawanie wytworów chorej, ukształtowanej przez wieloletnią zawiść,
                        wyobrażni jako faktów.

Prorektor nie został zdymisjonowany. Prokurator wypowiedział się i jak się zdaje
                        jest człowiekiem rozsądnym. W jego publicznej wypowiedzi nie było nawet
                        najcieńszej aluzji ani do do Kołaczkiewicza, ani do Pelczara. A Kołaczkiewicz
                        został oskarżony jedynie przez Twoje alter ego w gazetce uniwersyteckiej. Poza
                        tym nikt go publicznie nie oskarżył.

Amen
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka