Dodaj do ulubionych

MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług

10.04.05, 23:07
Od 06 kwietnia autobusy, którymi jeżdżę 135 i 127 po godz. 21.30 ograniczyły
częstotliwość kursowania i jeżdżą co pół godziny. Przecież to są linie, które
łączą ogromne blokowiska takie jak Kozanów i Popowice z centrum. Na tych
osiedlach mieszka mnóstwo ludzi. Nastąpiło to w dodatku w momencie kiedy z
zachodnich części miasta nie można dojechać tramwajami do centrum.

Po ubiegłorocznych podwyżkach cen i likwidacjach linii 23 i 21 MPK robi
wszystko aby ludzie przestali kupować bilety i przesiedli się do samochodów.

Nie jest w porządku takie traktowanie pasażerów przez monopolistę.
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Monopol 10.04.05, 23:20
      Gdyby była konkurencja - ze 3 albo 4 firmy to by był git. A tak? Co im zrobisz?
      • wx Re: Monopol 10.04.05, 23:29
        Warto byłoby wprowadzić system konsultacji, które powinny poprzedzać
        podejmowanie podobnych decyzji. Tak jak teraz, nie powinno się dziać w mieśćie,
        które ma podobne problemy komunikacyjne jak Wrocław. Bilety, to już przesada, a
        co dopiero niedogodności związane z podobnymi zmianami w rozkładach i z samą
        punktualnością kursowania komunikacji. MPK powinno chyba podlegać lepszej
        kontroli UM...?
        • Gość: fred Re: Monopol IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 14:26
          co najmniej 30% pasażerów jeżdzi na gape,nikt nie sprawdza co się dzieje w
          autobusach i tramwajach,szczególnie wieczorem.Zamiast ekipy nieudaczników
          p.Kiniorskiego MPK powinna wynająć dobrą firmę ochroniarska.Kto sprawdza
          kontrolerów,przecież90%bierze łapówy.
          • Gość: MPKKKA Re: Monopol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 08:27
            Nie znam systemu represji, w którym ginęłoby mniej niż 90% pieniędzy...

Żądasz zatem utopii :-(
    • tomek854 Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług 10.04.05, 23:24
      też mi nowina. Ja po sprawie z kanarami przesiadłem sie na rower i mam gdzies. Mieli stalego klienta - juz nei maja.
      • jazzgirl Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług 10.04.05, 23:34
        Ja, kiedy mogę, autem się poruszam, ale najgorsze jest to, że jak mam tysiące
        spraw do załatwienia, to oczywiście nigdzie nie ma miejsc parkingowych, a
        płacić im nie będę.
        a co do komunikacji miejskiej- też czasem doświadczam,a szczególnie teraz, jak
        Maja zamknęli i poruszanie się ode mnie do centrum wymaga nie lada cierpliwości
        i twardego charakteru....grrrr
        • robak_wroc Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług 12.04.05, 18:08
          ja juz dawno przesiadlem sie na samochod. z racji tego ze uczylem sie i
          pracowalem jednoczesnie, a przejazdy ze szkolki byly zbyt dlugie i nie mialem
          jak dojechac do roboty na czas, to kupilem sobie auto. to jeszcze za czasow
          liceum bylo. to byla najlepsza decyzja. potem tylko w glowce urodzila sie chec
          kombinowania z objazdami i z korkami przestaly byc problemy, bo zaczalem jezdzic
          jak kot "swoimi drogami" i do dzisiaj nie mam wiekszych problemow z dojazdami :)
          • Gość: mmm Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług IP: *.godot / *.dip0.t-ipconnect.de 22.04.05, 11:07
            << robak_wroc napisał: bo zaczalem jezdzic jak kot "swoimi drogami" >>

Przez podworka i piwnice, i hop na plot ;-D
    • leo19 Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług 10.04.05, 23:32
      MPK nie ma takich kompetencji, aby sobie samowolnie zmieniać częstotliwości
      kursowania. Jest to niewątpliwie decyzja ZDiK.
      • smi Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług 11.04.05, 07:46
        Prawdopodobnie było to podyktowane dwoma czynnikami:
        - okrojeniem wydatków Gminy na komunikację zbiorową,
        - mniejszą ilością pasażerów w tych godzinach, których da się obsłużyć mniejszą
        liczbą kursów.
        • adminn Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług 11.04.05, 08:22
          smi napisał:

> Prawdopodobnie było to podyktowane dwoma czynnikami:
          > - okrojeniem wydatków Gminy na komunikację zbiorową,
          > - mniejszą ilością pasażerów w tych godzinach, których da się obsłużyć
          > mniejszą liczbą kursów.

Nie przekonuje mnie to, bo można też zmniejszczyć liczbę autobusów aby jeździły
          co godzinę tylko ile będzie trwała podróż? Komunkiacja zbiorowa jest po to aby
          sprawnie zorganizować poruszanie się po mieście. A od jakiegoś czasu jest coraz
          drożej a przemieszczanie po mieście staje się coraz bardziej czasochłonne. Tak
          nie powinno być w mieście które ma aspiracje być miastem na europejskim
          poziomie.
          Pozdrawiam!
          • smi Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług 11.04.05, 08:34
            W związku z takim, a nie innym budżetem Gmina ma do wyboru:
            - zlikwidować kursy, lub
            - ograniczyć ich częśtotliwość w porach o najmniejszym natężeniu, czyli np.
            późnym wieczorem ...
            • adminn Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług 11.04.05, 08:47
              No tak ale mnie jako pasażera to nie obchodzi. Płacę dużo a jakość usługi coraz
              gorsza, bo czas podróży coraz bardziej się wydłuża. I o to mam pretensję i to
              dużą :(
              • smi Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług 11.04.05, 08:57
                To jest niestety szara rzeczywistość ...
                Budżet nie jest z gumy, a wydatków za to coraz więcej. Zawieszane linie
                prawdopodobnie nie zostaną odwieszone, własnie z powodu oganiczenia środów na
                KZ. Ale dlaczego tak jest - zapytaj się Prezydenta, który uchwalił politykę
                transportową ...
                • adminn Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług 11.04.05, 09:08
                  smi napisał:

> Ale dlaczego tak jest - zapytaj się Prezydenta, który uchwalił politykę
                  > transportową ...

Ciekawe czy zagląda tutaj na forum i pod jakim nickiem :)))
                • wielki_czarownik Polityka - totalna amatorszczyzna urzędasów. 11.04.05, 23:42
                  Nic dziwnego, że ludzie nie płacą, skoro:
                  1. Kontrola biletów w zasadzie nie istnieje. Raz na ruski miesiąc zdarza się kanar 150 cm w kapeluszu i wystarczy groźnie na niego spojrzeć żeby sobie poszedł.
                  2. Polityka komunikacyjna polega tylko na zwiększaniu cen biletów i ograniczaniu ilości kursów.
                  3. Punktualność MPK bliska zeru. Od października nie pamiętam aby mój poranny bus miał mniej niż 7 minut spóźnienia.
                  Więc nic dziwnego, że ludzie nie płacą. Bo ceny w porónaniu do jakości usług to kosmos a kontrola biletów to kpina.
                  Ale nasze władze zamiast dobrać się do dupy odpowiedzialnym za to partaczom znów podniosą ceny biletów i będą zdziwione, że kasa jest jeszcze bardziej pusta niż była.
    • Gość: Fakir Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług IP: 195.117.40.* 11.04.05, 09:17
      To nie MPK - To ZDIK i UM
    • Gość: Belzebub MPK kicha IP: 195.116.199.* 11.04.05, 09:28
      1. Dzięki wiecznie trwającym remontom ulic i coraz większej ich ilości chyba
      większość linii jeździ zmienionymi trasami, które często wiją się niesamowicie
      przez co podróż na 2 koniec miasta trwa "wieczność" (np.22)
      2. To co wspomniano, coraz częściej zmniejszają liczbę połączeń na pewnych
      liniach
      3. Jest chyba totalna dezinformacja dla obcokrajowców, którzy chcieli by się
      poruszać po naszym mieście pojazdami MPK. Mapki jak są, to czasem jeszcze z
      tramwajami nocnymi, nie mówiąc o tym że wszystko tylko po polsku. Nawet na
      dworcu PKP nie ma jakiejś sesownej wielkiej mapy miasta z legendą w paru
      językach.
      4. Gdzie są kanary? Nie widziałem ich od baardzo dawna a ich skuteczność jest
      ZEROWA - wystarczy pani bez biletu ale z ładym uśmiechem i faceci wymiękają a i
      jakiś czas temu odstąpili od faceta, który zażerał się knyszą i powiedział, że
      sie bardzo śpieszy więc nie kupił biletu.. Jak co 2 osoba jeździ za friko to
      trudno żeby MPK miało jakieś zyski lepsze.
      5. Móżna jeszcze popisać o minusach ale musze wyjść więć pozostawiam to wam ;P
    • Gość: k Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 15:44
      taa... zwłaszcza ostatnio... jechałąm na dośc ważny egzamin, autobus według
      rozkładu byał być 8:31. przyszłam na przystanek jakoś 8:26 moze 8:27, czekam,
      czekam i nic. mija 15 minut i nic... okazało się ze był wcześniej... i ostatnio
      często sie spotykam (i nie tylko ja) z takimi przypadkami...
      • Gość: md Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 01:02
        Nie był wcześniej, to poprzedni jechał spóźniony :D
        • Gość: kasia Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 13:14
          niee.... oni sie tak poprawiaja, ze jak kiedys skarzylismy sie ze sie spozniaja
          to teraz jezdza za wczesnie... ale na jedno wychodzi....
          moze to był wczorajny albo jutrzejszy...
          kto ich tam wie..
    • adminn Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług 11.04.05, 23:37
      Tak się jeszcze zastanawiam co będzie jeśli któryś z autobusów się popsuje (a i
      tak bywa z autobusami) i wypadnie z trasy. Na następny będzie trzeba czekać ...
      godzinę :(
      • smi Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług 12.04.05, 09:21
        Ze względu na taki, a nie inny układ komunikacyjny, brak tras obwodnicowych dla
        ruchu ranzytowego, oraz z powodu trwających prac remontowych, KZ niestety nie
        bedzie mogła się wyrobić w rozkładzie ...
        • adminn Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług 12.04.05, 09:41
          smi napisał:

> oraz z powodu trwających prac remontowych, KZ niestety nie
          > bedzie mogła się wyrobić w rozkładzie ...

Ja sobie zdaję sprawę że okrojono wieczorne kursy ponieważ część autobusów i
          kierowców trzeba było przerzucić na Legnicką zamiast tramwajów. Tylko zadaję
          sobie pytanie czy jak na Legnickiej wszystko wróci do normy i zaczną normalnie
          jeździć tramwaje to czy wróci stary rozkład jazdy 127 i 135. Nie wiem czemu ale
          bardzo w to wątpię :(
          • almac Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług 12.04.05, 13:56
            Tylko zadaję
            > sobie pytanie czy jak na Legnickiej wszystko wróci do normy i zaczną
            normalnie
            > jeździć tramwaje to czy wróci stary rozkład jazdy 127 i 135. Nie wiem czemu
            ale
            >
            > bardzo w to wątpię :(
            >

I słusznie. Podobnie było z 435 w 1997 (po powodzi). Pod koniec sierpnia na
            przystankach pojawił się komunikat, że do odwołania kursuje wg. wakacyjnego
            rozkładu (czyli kursy tylko na Rędzińską) - wtedy tłumaczono się, że są
            potrzebne autobusy na linie "za tramwaj". Po kilku miesiącach (bodajże w
            listopadzie 1997) zmieniono rozkład 435 i ten "wakacyjny" (z kursami tylko na
            Rędzińską) stał się "całorocznym" i obowiązuje (z drobnymi korektami) do
            dzisiaj (czyli już prawie 8 lat).....
    • Gość: wrocławiak Taka jest polityka miasta IP: *.wroclaw.mm.pl 12.04.05, 10:31
      MPK jak wynika z samej nazwy jest przedsiębiorstwem MIEJSKIM, nie jakimś
      prywatnym. Czyli za jego działalność odpowiada miasto i nic bez zgody miasta nie
      może się tam zdarzyć. Tak więc pretensje kierować należy do obywatela Dutkowiaka
      i jego kolesi.
      Wrocław nie ma żadnej koncepcji i dalekosiężnego planu jeśli chodzi o
      komunikację zbiorową, a tylko taka jest jedyną alternatywą dla dużej
      aglomeracji. Żadne tam szerokie miejskie autostrady, bo i tak na nie i na
      parkingi miejsca już nie ma. No i jeszcze ekologia. W skrajnym przypadku
      komunikacja zbiorowa powinna być nawet zupełnie darmowa, absolutnie
      uprzywilejowana, przy jednocześnie wysokich cenach miejsc parkingowych.
      Samochodów w mieście jest po prostu za dużo, może faktycznie nieliczni muszą
      nimi dojeżdżać do pracy, ale tylko nieliczni, a nie każdy prawie jak to się dzieje.
      Zacząć trzeba od sprawnej i punktualnie funkcjonującej komunikacji, przede
      wszystkim tramwajowej. Do żadnego z nowych blokowisk nie doprowadzono linii
      tramwajowej, wszystko opiera się na autobusach, które jak określił autor wątku
      kursują coraz rzadziej.
      Żeby nie było jakiś podejrzeń - zapalony automobilista
      • tram_ktos Re: Taka jest polityka miasta 12.04.05, 11:39
        Do żadnego z nowych blokowisk nie doprowadzono linii
        > tramwajowej,

I, jak w "Warzywniaku" Laskowika, nie wiadomo kiedy doprowadzą i czy w ogóle
        kiedykolwiek doprowadzą.
        Miejska polityka taborowa to w moim odczuciu zupełny przykład niefrasobliwości,
        krótkowzroczności i nieodpowiedzialności. Właściwie kupuje się wyłącznie
        autobusy, które wprawdzie są tańsze, ale:
        - ich żywotność to 10 lat w przeciwieństwie do 30, a nawet 35 lat (wg nowej
        polityki transportowej - genialne posunięcie) w przypadku tramwaju,
        - ich eksploatacja jest droższa, zwłaszcza przy zwyżkujących cenach ropy,
        - emitują spaliny,
        - są głośniejsze od nowoczesnego tramwaju na dobrej jokości torowisku,
        - w wielu miejscach stoją w korkach.
        Istniejący bardzo skromny plan zakupu nowych tramwajów (tylko za przegubowce) i
        tak nie jest realizowany zgodnie z harmonogramem (pierwsze nowe wozy miały się
        pojawić w 2004 r., tymczasem w rzeczywistości dopiero w 2005 roku).
        Na wielu newralgicznych odcinkach nie wydzielono torowisk. W efekcie na
        Krupniczej, Sądowej, Łokietka, itp. w korkach stoją wspólnie auta i tramwaje.
    • Gość: twoj stray sa jeszcze rowery :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.05, 13:08
      ja bardzo polecam

a polityka MPK widac jest bardo prozdrowotna :)
      • Gość: k Re: sa jeszcze rowery :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 13:15
        ta sa rowery.... ale jak sobie jade rowerem do szkoły i jedn miejsce w ktorym
        notorycznie ściezke zastawiaja samochody... chyba niedługo zrealizuej moj
        pomysl...
        na kazdym takim samochodzie albo wyryje kluczem postac roweru, albo
        napisze "pozdrawiam rowerzysta" albo cos podobnego... grrr
        • Gość: FAkir Re: sa jeszcze rowery :) IP: 195.117.40.* 12.04.05, 13:18
          Od jakiegos czasu mam ochotę zaopatrzyc się w cięzko odklejalne vlepki na taką
          okazję...
          • Gość: k Re: sa jeszcze rowery :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 20:54
            dzisiaj jakas do szkoły rano tez pomyslalam o vlepkach. jest nas juz dwie
            osoby ;-) moze kiedys cos z tego wyjdzie ;-)
            • Gość: kotek Re: sa jeszcze rowery :) IP: *.kom / *.kom-net.pl 22.04.05, 10:40
              już troje...
              a w ogóle nie wiem, jaki problem jest w wyznaczeniu ścieżek rowerowych w całym
              mieście... czasem wystarczy tylko wydzielić cześć chodnika... i na Boga, niech
              te ścieżki będą ze sobą połączone, a nie kończą się nagle i niespodziewanie...

co do MPK... zrezygnowałam po dwugodzinnym oczekiwaniu na tramwaj.. siem ponoć
              zepsuł:(
              • Gość: kasia Re: sa jeszcze rowery :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 18:51
                choc i tak ja narzekac nie moge. w mojej okolicy sa prawie wszedzie sciezki,
                choc sie momentami urywaja, ale nawet po dwóch stronach jezdni.
                ale niech nie robia ich od strony ulicy!!!!
                sa całe zaparkowane samochodami ;|
      • wielki_czarownik Jasne 12.04.05, 13:28
        I rowerkiem z Kozanowa na Psie Pole do pracy. Super pomysł! Szczególnie zimą.
    • rw.wro Re: MPK zniechęca do korzystania ze swoich usług 13.04.05, 01:03
      nie dość, że jeżdżą co pół godziny po 20.00, to jeszcze, żeby się przesiąść
      trzeba albo biegać z przystanku na przystanek i szukać, co się zjawi, albo
      płaszczyć cierpliwie 4litery na ławeczce przez 20 minut, bo rozkłady są
      perfekcyjnie nieskomunikowane...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka