Dodaj do ulubionych

XXIII Maraton Wrocław

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 24.04.05, 21:10
Szanuję sportowców, ale niech oni mnie szanują! Maraton, a poraz kolejny
sparaliżował 700 000 miasto! Parę godzin przebijałem się przez miasto.
Maraton tak, ale nie w ten sposób!
Obserwuj wątek
    • Gość: Obserwator Re: XXIII Maraton Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 21:18
      To nie Maraton sparalizowal miasto ,a brak dostatecznej informacji o imprezie.
      Jezeli wiedzialbys,ze taki Maraton sie odbywa i ktorymi ulicami bilegnie to bys
      sie tam nie pchal !
      • Gość: shammrock Re: XXIII Maraton Wrocław IP: *.18.akron.wroc.pl 24.04.05, 21:52
        jasne - czyli powinnam na Biskupin pojechac wczoraj w nocy i spac w samochodzie
        zeby byc tam dzisiaj. Przez Most Zwierzyniecki przejechac nie wolno, Parkowa
        nie wolno, Rozyckiego nie wolno, podobnie jak Moniuszki, gdzie policjant
        udzielil mi informacji ze mostem Swojczyckim nie przejade rowniez i nie dojade
        na Biskupin! Qrde!
        • Gość: Konrad Re: XXIII Maraton Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 22:13
          masz świętą rację, całe miasto sparaliżowane a ten kretyn Ci mówi, że trzeba
          czytać. Spieprzyli sprawę i tyle.
          • Gość: Fakir Re: XXIII Maraton Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.05, 09:55
            Tramwaje w tym rejonie jeździły planowo (no może prócz 2 i 10 stojących w
            korkach na Skłodowskiej)
            A sprawe spieprza nasze wygodnicto - jeden dzień w roku chyba samochodu mozna
            sie obyć...
        • piast9 Re: XXIII Maraton Wrocław 24.04.05, 22:30
          Hm... Informacja była w każdej gazecie.

Natomiast z mapek wynika, że nie było powodu do zamnięcia Różyckiego, Parkowej,
          Mickiewicza ani mostu Swojczyckiego. Policjant chyba nie wiedział co mówi...
          Albo organizatorzy przesadzili.

Patrzyłem na tę mapkę dość długo właśnie po to aby sprawdzić czy narzekania
          wszystkich na maraton są słuszne. No i z samej mapki wynikało że w wielu
          przypadkach da się znaleźć inną drogę, może kawałek podejść na piechotę. Widać
          było na niej zamknięte ulice i trasę.
          • Gość: Łysy Re: XXIII Maraton Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 23:44
            Filozofujesz Waść, mnie korki zatrzymały na jakąś godzinę, kompletna
            dezorganizacja. Widzisz... nie czytałem o tym maratonie nigdzie, podobnie
            zresztą jak masa ludzi w korkach, a tak na marginesie to czy nie powinno się
            objazdów porobić oznakowanych ??
            • piast9 Re: XXIII Maraton Wrocław 25.04.05, 00:39
              Gość portalu: Łysy napisał(a):

> Filozofujesz Waść, mnie korki zatrzymały na jakąś godzinę, kompletna
              > dezorganizacja.
              Dlaczego nie zawróciłeś i nie pojechałeś inną drogą?

Podobno w czwartek była straszna blokada z powodu łatania dziur na Krzywoustego.
              Zobaczyłem koniec tego korka i do Korony pojechałem Różyckiego i Kowalską bez
              stania ani sekundy.

> Widzisz... nie czytałem o tym maratonie nigdzie,
              A to szkoda. Było o tym WSZĘDZIE. Na tym forum malkontenci narzekają na maraton
              od miesiąca.
      • Gość: timeo Re: XXIII Maraton Wrocław IP: *.toya.net.pl 25.04.05, 09:19
        Brawo dla organizatorów(podobno to aż 1000 osób)! Wspaniała impreza. Świetna
        wizytówka miasta i promocja aktywności wśród mieszkańców, zwłaszcza młodzieży,
        którą takie imprezy napewno zachęcają do sportu i rywalizacji i rozwoju.

Niestety korków nie da się uniknąć, ale to chyba nie jest wysoka cena za
        zorganizowanie takiego wydarzenia dla co najmniej kilkudziesięciu tysięcy
        uczestników i kibiców, często ich rodzin.

Wrocławianie nie lękajcie się! Będziecie mieli zdrowsze, bardziej wysportowane
        społeczeństwo!!!
    • Gość: Jędrek Zamiast siedzieć w aucie trzeba było kibicować. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 07:33
      Na całym świcie w miastach gdzie się odbywają maratony jest ogrom kibiców tylko
      nie w unas.Lepiej siedzieć w aucie i narzekać,że nie można pojechać do
      supermarketu w niedzielę.
      • Gość: shammrock Re: Zamiast siedzieć w aucie trzeba było kibicowa IP: *.18.akron.wroc.pl 25.04.05, 08:17
        zwlaszcza odnosi sie to swietnie do Biskupina. Nie czytalam o maratonie i nie
        wiem czy byla potrzeba zamykac ulice wczesniej przeze mnie wymienione - jednak
        fakty byly takie ze stala policja i nie wpuszczala na nie. Czy ten maraton nie
        moglby biegac powiedzmy dwoch kolek te sama trasa i sparalizowac tylko pol
        miasta?!
      • Gość: biegacz Re: Zamiast siedzieć w aucie trzeba było kibicowa IP: *.pronox.com / *.pronox.com 25.04.05, 08:19
        Wspaniały bieg, organizatorzy kolejny raz spisali się na medal. Przyjechałem do
        Wrocławia dzień wcześniej i informacje o trasie biegu były zamieszczone zarówno
        w prasie jak i podawane w lokalnej TVP3 - o zaskoczeniu nie mogło być mowy.
        Po drugie - to nie pierwsza impreza i najwyższy czas się do niej przyzwyczaić.
        Ostatnia sprawa: niestety niektórzy mieszkańcy najwyraźniej nie wychodzą ze
        swoich samochodów, o podróżach poza miasto i granice kraju nie wspomnę.
        Swoje duże biegi mają i największe miasta na świecie: Nowy Jork, Londyn,
        Boston, Rzym, Paryż ... można wymieniać długo i mniejsze miasta. Wszędzie tam
        biegi odbywają się centralnymi arteriami miasta i nikt nie narzeka. Z
        samochodów wychodzą kierowcy i kibicują.
        Niestety przed nami jeszcze długa droga do normalnego podejścia do rekreacji i
        sportu, a malkontentów jeszcze tysiące.
    • Gość: jannn Maraton Wrocławski 2005 = Paraliż miasta IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.04.05, 08:20
      Jestem ciekawy jak osoby z poza Wrocławia i spoza Polski miały dowiedzieć się o
      maratonie .A tak się składa ,że głowne trasy przelotowe były pozamykane w kilku
      miejscach. Kuriozum było skierowanie całego ruchu z placu Grunwaldzkiego w
      Szczytnicką i dalej na most Pokoju (przy mocno ograniczonym ruchu na
      skrzyżowaniu Sienkiewicza z Wyszyńskiego) . Ciekawi mnie również kto ze zdik-u
      wydał przychylną opinię o lokalizacji tras maratonu i ich objazdów gdzie
      mieszkańcy: Zakrzowa , Psiego Pola , Biskupina ,Sępolna ,Swojczyc , Wojnowa
      oraz okloicznych wiosek mieli do dyspozycji tylko jeden most? Niewszyscy mogli
      sobie pozwolic na zrobienie 4h przerwy ze względu na odbywający się maraton .
      Mam nadzieje ,że wnioski zostaną wyciągnięte i następnym razem organizacja
      będzie duzo lepsza.
      • Gość: WK Re: Maraton Wrocławski 2005 = Paraliż miasta IP: *.ig.pwr.wroc.pl 25.04.05, 10:50
        Nie, organizacja nie będzie lepsza. Maraton odbywa sie corocznie i corocznie
        organizatorzy i "kibice" nie potrafią zrozumieć, że Wrocław jest miastem
        tranzytowym, toteż zamykanie ruchu drogowego w mieście dla rozrywki ok.tysiąca
        uczestników jest zwykłą arogancją. Corocznie też można przeczytać "uprzejme"
        pouczenia, że "zamiast siedzieć w samochodzie można pójść i pokibicować".
        Owszem, można, tylko po co ten mus? We Wrocławiu władze miasta chętniej zajmują
        organizacją czasu wolnego mieszkańców (maratony, koncerty, parady, lodowiska)
        niż np. organizacją transportu publicznego, rozwojem infrastruktury miejskiej,
        itd - czyli zagadnieniami jakby trochę poważniejszymi. Niestety, również
        znacznie trudniejszymi. A przecież jakoś trzeba się wykazać.
        Oczywiście te uwagi nie odnoszą się w najmniejszym stopniu do uczestników
        biegu, dla których mam wyrazy uznania dla sportowego trybu życia.
        • Gość: Neo[EZN] Re: Maraton Wrocławski 2005 = Paraliż miasta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.05, 12:12
          > organizacją czasu wolnego mieszkańców (maratony, koncerty, parady, lodowiska)
          > niż np. organizacją transportu publicznego, rozwojem infrastruktury
          miejskiej,
          > itd - czyli zagadnieniami jakby trochę poważniejszymi. Niestety, również
          > znacznie trudniejszymi. A przecież jakoś trzeba się wykazać.

Władze miasta nie zajmują się rozwojem infrastruktury miejskiej???? Proszę o
          więcej informacji na ten temat - skąd te dane i czy należysz do sekty osób z
          klapkami na oczach?
          • Gość: WK Re: Maraton Wrocławski 2005 = Paraliż miasta IP: *.ig.pwr.wroc.pl 25.04.05, 14:18
            Więcej informacji? Przykłady:
            1. Od kilku lat Wrocław nie ma wysypiska śmieci. Maślice się skończyły. Wywóz
            jest coraz droższy,
            2. Wrocław nie jest całkowicie skanalizowany - dotyczy to nawet osiedli
            bedących w granicach miasta od kilkudziesięciu lat (np. na Psim Polu),
            3. Wschodnia odnoga Obwodnicy Śródmiejskiej nie jest do dziś nawet wytyczona
            (protesty Sępolna, brak gotowego planu przekroczenia Odry w kierunku Kowal);
            inwestycja rozpoczęta ćwierć wieku temu.
            4. Transport publiczny: tramwaje niskopodłogowe, bilety czasowe umożliwiające
            dowolne przesiadki, efektywne wykorzystanie sieci kolejowej do transportu
            lokalnego - kiedy?
            A teraz zakładam różowe klapki na oczy, żeby tego wszystkiego nie zauważać i
            pozdrawiam
            • Gość: Neo[EZN] Re: Maraton Wrocławski 2005 = Paraliż miasta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.05, 14:34
              > 2. Wrocław nie jest całkowicie skanalizowany - dotyczy to nawet osiedli
              > bedących w granicach miasta od kilkudziesięciu lat (np. na Psim Polu),

... ale prace związane z podłączaniem kanalizacji do niektórych osiedli trwają.
              Tego nie zauważasz?

> 3. Wschodnia odnoga Obwodnicy Śródmiejskiej nie jest do dziś nawet wytyczona
              > (protesty Sępolna, brak gotowego planu przekroczenia Odry w kierunku Kowal);
              > inwestycja rozpoczęta ćwierć wieku temu.

A co protesty bandy oszołomów mają wspólnego z władzami miasta?

> 4. Transport publiczny: tramwaje niskopodłogowe, bilety czasowe umożliwiające
              > dowolne przesiadki, efektywne wykorzystanie sieci kolejowej do transportu
              > lokalnego - kiedy?

Tu też nie wiem czy władze miasta są w stanie wiele zdziałać jeżeli brakuje
              odpowiednich możliwości typu mała przepustowość na estakadzie przy Kolejowej
              czy małe zainteresowanie ze strony PKP...
              • Gość: WK Re: Maraton Wrocławski 2005 = Paraliż miasta IP: *.ig.pwr.wroc.pl 26.04.05, 17:07
                Czyli zgadzamy się, że bardzo poważne problemy miasta wciąż czekają na
                rozwiązanie chociaż w innych miastach (Kraków, Poznań) niektóre z nich
                (niskopodłogowe tramwaje, bilety czasowe, skanalizowanie, budowa obwodnic) już
                zostały rozwiązane. Czy np. bilety czasowe "na wszystko" w komunikacji
                miejskiej to naprawdę taki trudny problem?
                Problemem Wrocławia są prace, które trwają przez dziesiątki lat - tak długo, że
                zanim inwestycja jest dokończona już kwalifikuje się do rozbiórki (np. wiadukt
                nad Krakowską). Tak było w PRL-u i tak jest nadal.
                Pozdrawiam i gratuluję dobrego samopoczucia z osiągnięć naszego miasta.
    • janowski Re: XXIII Maraton Wrocław 25.04.05, 08:23
      Myślę ,że jeden dzień w roku można podarować sportowcom.
      Może zamiast stać w korkach i się wściekać warto było pójść podopingować ?
      pozdr
      j.
      • Gość: int Re: XXIII Maraton Wrocław IP: 213.134.138.* 25.04.05, 10:51
        Są osoby które korzystają z internetu ale nie czytają prasy.Czy to
        uwstecznienie czy pominięty etap rozwoju ?
        • Gość: też maratończyk Re: XXIII Maraton Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.05, 11:35
          Pretensje można mieć tylko do mediów,gdyż nagłośnienie maratonu,w którym
          biegłem po raz trzeci było kiepskie.Informacji zabrakło m.in.w
          Wiadomościach,Faktach itp.,w Polskim Radiu i Gazecie Wyborczej.Również za mało
          było plakatów na mieście.I jak tu mówić o krzewieniu ruchu w społeczeństwie?
          Wkurzali mnie ostro ci kierowcy,którzy bezmyślnie w tych korkach trąbili i
          przeklinali,nawet ci co dobrze wiedzieli o maratonie,ale informacje
          zlekceważyli ku swojej stracie i nie mogli się rozstać z autem jakby naprawdę
          nie mieli innego zajecia.Maratończycy są dla nich przykładem,wielu z nich
          również ja też maja samochody,ale dbają również o siebie,a nie tylko
          samochód.Wszyscy malkontenci i maruderzy wskazani są na przegrana,ponieważ
          maraton zawsze będzie się odbywał i nic im z tego narzekania,musza sie
          przyzwyczaić.Nikt dla ich wygodnictwa nie będzie rezygnował z tak pięknej i
          wielkiej imprezy,która jest tylko raz w roku.Nie da się tak zrobić,żeby nie
          zakłocała ona ruchu i trzeba to zakceptować.Myślę,że wielu zmądrzeje,zrezygnuje
          w tym dniu z wożenia często otłuszczonego tyłka,sami wezma sie za swoje zdrowie
          a nam zaczną po Europejsku kibicować.Maratończycy są do tego inspiracją.
    • Gość: drab Re: XXIII Maraton Wrocław IP: 212.160.134.* 25.04.05, 11:27
      po prostu ludzie nauczeni smutnym doświadczeniem poprzednich lat pozostali w
      domach z piwem i telewizorem.. uznali ze lepiej siedzieć na dupie niz
      denerwowac sie w korkach, prObując pojechac na zielona trawkę. I albo pojechali
      w piatek, albo sie nigdzie nie ruszali. A że pusto? a kto chciałby ogladać
      takie coś ? Przecie to żenada!!
      Ruch jak zwykle zorganizowany do dupy, choć po protestach z zeszłych lat jest
      lepiej.. przynajmniej jesli chodzi o południowa czesc miasta.. ale gdyby
      otworzyc lacznik na wysokosci jaworowej to byłoby jeszcze lepiej..
      A informacja jest o trasie, a nie ma o objazdach. To byłoby ważniejsze!!

od miesiąca uprzedzałem, że takie coś znowu spadnie na nasze miasto, ale PRZED
      nikt nie chciał protestowac..
      I "argumenty", że NY, że Paryż... najpierw zbudujcie, maratooszołomy obwodnice,
      a potem organizujcie se imprezy w środku miasta zbudowanego na planie gwiazdy.
      MARATON KOMPLETNYM NIEPOROZUMIENIEM!!!!!!!!

A ile to kosztowało? Ja teraz będę parkował za darmo jako odszkodowanie za moje
      ubezwłasnowolnienie (trasa zamyka moją ulicę z obu stron..)
      • Gość: też maratończyk Re: XXIII Maraton Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.05, 11:46
        Bredzisz,to wstyd,że są takie zakały losu jak ty.Żenujace to są twoje argumenty
        i tylko prymitywy myślą o piwie i siedzeniu w domu zamiast się trochę
        przewietrzyć.Tylko dla takich jak ty maraton jest nieporozumieniem,gdybyś
        trochę pomyślał i przetarł oczy to byś miał normalne zdanie.Żal mi,że niektórzy
        Polacy są tak głupi i ograniczeni,gdyby było takich dużo Polska by zginęła.Nie
        ośmieszaj się!!!
        • Gość: drab Re: XXIII Maraton Wrocław IP: 212.160.134.* 25.04.05, 12:33
          tez maratonczyk- chyba takie glupoty piszesz ze zmeczenia po "biegu" i po
          nawdychaniu sie "swiezego" wroclawskiego powietrza..
          szkoda, ze sa tacy, co nie widza innych, nie sa w stanie spojrzec dalej poza
          wlasne natchnione przekonania
      • Gość: Antoni Re: XXIII Maraton Wrocław IP: *.lukas.com.pl 26.04.05, 10:44
        > [...] najpierw zbudujcie, maratooszołomy obwodnice

Nie, blachosmrodziarze, zbudujcie obwodnicę ZA SWOJE PIENIĄDZE, skoro chcecie
        nią jeździć. Maratończykom obwodnica do szczęścia nie jest potrzebna.
    • Gość: Robert Brawo organizatorzy - brawo władze miasta IP: *.pwn.net.pl 25.04.05, 11:37
      Serdecznie gratuluję organizatorom. Dzięki Wam Wrocław jest stale obecny w
      rodzinie miast maratońskich. Z okazji maratonu odwiedziła mnie grupa znajomych z
      Warszawy. Z dumą pokazywałem im Wrocław, a oni nie kryli zdumienia, porównując
      to co mieli w pamięci ze stanem obecnym. Dla każdego kto widzi rynek (i nie
      tylko) po dziesięcioletniej przerwie, zmiana jest uderzająca. Doskonale wyszła
      promocja naszego miasta - TAK TRZYMAĆ. Dzięki Waszej pracy Wrocław to tętniące
      życiem miasto gdzie chce się mieszkać, a po każdym wyjeździe wraca się z
      przyjemnością. Malkontentami się nie przejmujcie, zawsze znajdą się krzykacze,
      którzy potrafią jedynie krytykować. Wrocław to naprawdę fajnie miasto.
      • Gość: też maratończyk Re: Brawo organizatorzy - brawo władze miasta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.05, 11:53
        Brawo!To jest prawdziwy Wrocławianin co szanuje wszystko co w nim piękne i
        cieszy się każdą imprezą.Napisałeś pięknie.Maratończycy i zwolennicy górą!
    • Gość: Jędrek Maratończyk Czy tak ciężko było wyjechać z domu przed 9.00 IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 25.04.05, 14:31
      Wystarczyło wyjechać przed 9.00 rano z Wrocławia i po problemie.Niestey kto by
      wtedy narzekał, że są korki w mieście.
      • Gość: Maratończyk Mx Re: Czy tak ciężko było wyjechać z domu przed 9.0 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.05, 17:17
        Wiesz ja też tak uważam,ale są złośliwcy którzy robią na przekór.Wiedzą o tym
        dobrze i możliwych objazdach a było to możliwe ale musza się nas czepiać i
        organizatorów.Nie patrz na nich!Niech se piszą swoje ceregiele i tak im nic z
        tego nie przyjdzie.Nawet nie odważą się zaprotestować,bo wiedzą,że nic nie
        wskórają bo to jest tylko garstka maruderów i nikt ich nie będzie słuchał tylko
        ich jeszcze pouczą!Ich jedyna broń to te wywody na tym poście.Ja się z maratonu
        cieszę i ty również i razem nie raz wystartujemy.Wkrótce jadę do Krakowa na
        następny maraton.Pozdrowionko!
        • Gość: Honzo Przecież wczoraj była ładna pogoda IP: *.regor.pl / *.regor.pl 25.04.05, 23:46
          Ludzie spacerek jeszcze nikomu nie zaszkodził!!! A tak wogóle czy jakiemuś
          kierowcy ktoś kiedyś zagwarantował, ze będzie jeździł sobie po drogach kiedy
          chce i gdzie chce. Jak tak to pokażcie mi ta umowę lub zapis w jakimś kodeksie
          czy konstytucji czy wogóle gdzie kolwiek. Jak jakiś rajdowiec spóźnił się na
          Wystawę Samochodów w Hali Ludowej to przecież może pojechać na wystawę do
          Genewy tylko niech pamieta, że w tym czasie też tam jest maraton haha
    • Gość: Obserwator Przywrócić dawną trasę "Maratonu Ślężan"!!! IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 26.04.05, 13:09
      Gość portalu: Wrocek napisał(a):

> Szanuję sportowców, ale niech oni mnie szanują! Maraton, a poraz kolejny
      > sparaliżował 700 000 miasto! Parę godzin przebijałem się przez miasto.
      > Maraton tak, ale nie w ten sposób!

Zgadzam się z Wrockiem!
      Ani tramwajem nie dało się jechać, ani autobusem! W rezultacie miałem
      przymusowy marsz z pl. Grunwaldzkiego na Świdnicką. Popieram aktywność ruchową,
      ale nie wymuszaną w taki sposób! Szkoda,że biegnący, a raczej organizatorzy (bo
      co ci pierwsi nie są tu winni) nie słyszeli "miłych" komentarzy pasażerów.
      Jak długo można czekać, aż przebiegnie ostatni "ślimak"....
      Niech biegną sobie z Wrocka do Sobótki! Najlepiej bocznymi drogami. I nikomu to
      nie będzie przeszkadzać.
      • Gość: Martix Re: Przywrócić dawną trasę "Maratonu Ślężan"!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.05, 00:33
        Nie bedzie reaktywacji starej trasy,to już historia.Nawet gdyby była,to i tak
        malkontenci narzekali by,że blokuje się drogę z Sobótki i póżniej trase na
        Rynek,że np.nie mogą dojechać do CENTRUM BIELANY by napchać sobie brzuch.Nie
        obchodzi mnie,co tam mówili jakieś ciemniaki w tramwaju o biegnących.Nie
        dorównają sprawnościa i zdrowiem fizycznym i psychicznym nawet temu
        ostatniemu"ślimakowi"pokonującemu 42 km,za to często odwiedzaja lekarza z
        powodu swego"dbania" o zdrowie co temu "ślimakowi"jest obce.TAKIE JEST NASZE
        SPOŁECZEŃSTWO!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka