Dodaj do ulubionych

Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawiacy

26.04.05, 00:09
Jesteście tańsi niż warszawiacy. Tak powiedziała w Słowie Polskim Gazecie
Wrocławskiej pani z Hewlett Packard. Nie wiem czy to dobrze czy źle. Trochę
mi wstyd i przykro że jesteśmy tanią siłą roboczą.

Napisano jeszcze:
„...Ile będą zarabiali pracownicy wrocławskiego oddziału Hewlett-Packard? –
Tyle, żeby chcieli u nas pracować, ale nie za dużo, bo stosunkowo niskie
koszty zatrudnienia były jednym z głównych powodów lokalizacji europejskiego
centrum księgowego koncernu właśnie we Wrocławiu...”

Tekst „ale nie za dużo” mnie rozbroił.
Gdybym był zdolny i miał duże doświadczenie to bym tą firmę omijał szerokim
łukiem, bo jakbym się nie starał to i tak bym za dużo nie zarobił. Nie wiem
czy ta pani się nie boi że wystraszy najlepszych pracowników i że najlepsi
będą tą firmę omijać szerokim łukiem. A nawet w Polsce o wysoko
wykwalifikowanych pracowników trudno.

Przypuszczam że ta pani też nie zarabia za dużo i miele jęzorem nie dbając o
wizerunek firmy ale to już problem jej przełożonych.
Obserwuj wątek
    • Gość: VVV Frajerzy do obozu MARSZ! IP: 195.122.216.* 26.04.05, 00:15
      Hehe, pociskajcie frajerzy, aż do zawału - HP wybudowało wam za miejskie
      i rządowe pieniądze mały obozik koncentracyjny :-)

Wrocław - "budujemy drugie Chiny" :-)
      • Gość: Życzliwy Re: Frajerzy do obozu MARSZ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 00:40
        tu nie nikogo ten post nie rozbawi, ale napiszczie to samo na forum
        inwestycje, będzie się działo:)))
    • Gość: hehe Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 10:28
      kto nie pracuje ten nie je....

... co wcale nie oznacza, ze kto pracuje jadł będzie.
      • truten.zenobi :))) 26.04.05, 12:03
    • Gość: drom Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.05, 11:44
      "Gdybym był zdolny i miał duże doświadczenie to bym tą firmę omijał szerokim
      łukiem"

na szeczescie nie dreczy cie problem pracy w HP bo jako ze doswiadczenia
      nie masz i zdolnosci ci brak to ta firma dokladnie ominie ciebie ;-PPP
      a tak bardziej serio to zarobki zapewne beda nienajgorsze zeby zebrac z
      rynku tych zdolnych i doswiadczonych pracownikow... ale to sie zobaczy.
      • Gość: xxxx Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 12:10
        Zarobki w HP to 2000 brutto,wiec chyba warto,tym bardziej,ze z praca jest
        tragicznie.
        • adminn Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi 26.04.05, 12:15
          Gość portalu: xxxx napisał(a):

> Zarobki w HP to 2000 brutto,wiec chyba warto,tym bardziej,ze z praca jest
          > tragicznie.

Ta pani powiedziała że 1200zł. Nie sprecyzowała czy netto czy brutto.
          • Gość: xxxx Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 12:18
            2000 brutto-wiem,bo zaczynam niebawem tam pracę.
            • Gość: konkret Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 12:22
              To dlaczego pani mówi ze 1200?
              • Gość: xxxx Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 12:40
                Nie mam pojecia.Z tego co wiem,to skaldka na ubezpieczenie wynosi ok.600
                zl,wiec na reke zostaje 1400zl.Moze to zalezy od stanowiska?Sama nie wiem.
                • Gość: anka Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.04.05, 12:41
                  Jak Ty chcesz w ksiegowosci pracowac skoro sama nie wiesz ile bedziesz
                  zarabiac??Jesli dostaniesz brutto 2tys to na reke zostanie Ci 1200zł a nie
                  1400zł.
                  • Gość: xxxx Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 12:51
                    Po pierwsze napisalam chyba wyraznie,ze pensja wynosi 2000 zl brutto i ze sama
                    nie wiem jaka jest obecnie skladka na ubezpieczenie,ale slyszalam,ze okolo 600
                    zl.Po drugie-z ksiegowoscia nie mam nic wspolnego.Spelnilam inne kryteria i
                    teraz mam byc dopiero przeszkolona.
                    • adminn Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi 26.04.05, 13:04
                      Bez urazy dla "xxxx" ale to są właśnie skutki oszczędzania na pracownikach. Do
                      pracy przychodzą nie przygotowani. Ci co mają wiedzę i mogliby swoją pracą
                      przysporzyć dobrego imienia HP pracują u konkurencji za lepsze pieniądze.

Może się mylę ale jeśli ktoś ma wiedzę to się ceni i pójdzie tam gdzie płacą
                      lepiej. A tym co płacą mniej zostaną pracownicy którzy przychodzą się dopiero
                      uczyć.
                      • Gość: nie będe Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.04.05, 13:08
                        • Gość: Chińczykiem Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.04.05, 13:11
                          płace do 2000 zł brutto , czyli np. 1800, 1900 zł, co daje około 1200, 1300 na
                          rączkę.
                          Ciekawe po ilu latach stać was bedzie na kupno samochodu i domu/mieszkania?
                          Czyżby nowa "Biedronka" dla ludzi z angielskim i mgr przed nazwiskiem?
                • Gość: wojtek Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.mat.univie.ac.at 26.04.05, 13:10
                  a podatki to pies?
                  Oj przyszli ksiegowi :)))
                  • Gość: stonka-biedronka Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.04.05, 13:23
                    ok, to wylicze wam kiedy kupicie sobie kawalerke wartą 80 000 zł.
                    Dostajecie około 1250 zł na łapke;
                    400zł na jedzenie
                    100zł na bilet miesięczny
                    300zł na miejsce w pokoju(licze że bedąc po studiach, mając prace w dużej
                    zachodniej koroporacji nie mieszkacie już z mamusią i tatusiem)
                    100zł na rachunki
                    100zł na ciuchy
                    zostaje co miesiąc ..około 200zł
                    200zł x 12 miesiecy = 2400 zł(pod warunkiem , zadnych innych wydatków,
                    np.:wakacje, choroba)
                    po 10 latach macie już 24000zł
                    jeszcze tylko nastepne 20 lat i macie 72000zł
                    ...czyli za około 30 lat może bedzie was stać na małą kawalerke, pod warunkiem
                    żadnych nieprzewidzianych wydatków!
                    p o w o d z e n i a !!!
                    • Gość: gość Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.05, 13:34
                      Z pewnością zamiast dostawać co miesiąc te 1200-1300 zł na rękę, lepiej żeby ci
                      ludzie dalej byli bezrobotnymi, w dodatku bez prawa do zasiłku. Z pewnością
                      lepiej się na tym wyjdzie prawda? I będąc bezrobotnymi z pewnością szybciej
                      kupią sobie tą kawalerkę za 80000 zł. Głupota niektórych osób na tym forum nie
                      zna granic.
                      • adminn Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi 26.04.05, 13:40
                        Wykorzystywanie bezrobocia do tego aby marnie płacić jest podłością i wystawia
                        negatywną opinię na temat firmy.
                        • Gość: Rafis Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.05, 13:44
                          adminn przestan juz produkowac bzdury :)
                          Te miejsca pracy sa przeznaczone dla absolwentów, dla których bedzie to czesto
                          pierwsza praca. Az tak bardzo żal ci d... ściska, że musisz zakładac takie
                          wątki i pisac brednie. Zajmij sie sobą i pozwól innym decydowac gdzie chca
                          pracować.
                          • adminn Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi 26.04.05, 13:49
                            Gość portalu: Rafis napisał(a):

> adminn przestan juz produkowac bzdury :)
                            > Te miejsca pracy sa przeznaczone dla absolwentów, dla których bedzie to
                            czesto
                            > pierwsza praca. Az tak bardzo żal ci d... ściska, że musisz zakładac takie
                            > wątki i pisac brednie. Zajmij sie sobą i pozwól innym decydowac gdzie chca
                            > pracować.

Dla Ciebie to bzdury a dla mnie nie.
                            Ja nikomu nie zabraniam pracować. Ja tylko krytykuję politykę kadrową HP i mam
                            do tego prawo tak samo jak ty uprawiasz na forum nieuzasadnioną propagandę
                            sukcesu.
                            Pozdrawiam!
                      • Gość: xxxx Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 13:42
                        Zgadzam sie z Gosciem i w ogole nie rozumiem czemu sie czepiacie.Zamiast sie
                        cieszyc,ze dostalam prace za ok.1200-1300 zl reke,tuz po studiach,nie majac
                        doswiadczenia,mam sie martwic,ze za kilkadziesiat lat dopiero kupie sobie
                        mieszkanie?To w tym tkwi problem?A moze wedlug was powinnam pracowac w jakiejs
                        polskiej,malej firmie za 800 zl na reke,tak jak wiekszosc moich znajomych na
                        roku?Zupelnie was nie rozumiem.No chyba,ze dostajecie co najmniej dwa razy tyle
                        i na wszystkich innych patrzycie z gory.
                        • Gość: gość Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.05, 13:54
                          Stonka-Biedronka zapomniałaś, że praktycznie mało kto kupuje mieszkania za
                          gotówkę. Od tego są kredyty mieszkaniowe, które dostają tylko osoby o stałych
                          dochodach (pracujący). Nie pracując w HP czy gdzie indziej i będąc na
                          bezrobociu, na pewno szanse na własne mieszkanie są kilkadziesiąt razy mniejsze
                          niż w przypadku pracy w HP nawet za te 1200-1300 zł. Ale jak widać, ty tego nie
                          rozumiesz.
                        • Gość: stonka-biedronka Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.04.05, 13:55
                          nie chodzi o ludzi którzy tam zaczną pracować, ale o sposób traktowania
                          Polski/Polaków, a w szczególności nas-Wrocławian przez HP. Skoro mamy żyć w
                          jednej Europie, to nie może być tak, że Niemiec, Francuz, Anglik po miesiącu
                          takiej samej pracy ma na koncie odłożone, w przeliczeniu, około 800 euro, a ty
                          50 euro.To prowadzi tylko , to tworzenia Europy i ludzi klasy "B" (jeżeli
                          nie "C"- bo przecież jesteśmy tańsi niż Warszawiacy).
                          • Gość: Rafis Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.05, 13:59
                            Poczytaj troche z dziedziny ekonomii może cos ci sie w głowie rozjaśni.
                            • Gość: s Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.04.05, 14:11
                              najbardziej mi się rozjaśni jak gdzieś w Europie rozpoznam, po ubiorze i
                              rozkłapanych trzewikach pracownika z wrocławskiego oddziału HP;)
                            • Gość: gość Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.05, 14:11
                              Z ekonomii Stonko-Biedronko to chyba miałaś dwóję (teraz to są chyba jedynki).
                              • Gość: HPwon HP CHINA, oddz. Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 14:16
                                HP CHINA, oddz. Wrocław
                              • Gość: Stonka-Biedronka Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.04.05, 14:27
                                mylisz się, ukończyłem AE z oceną bardzo dobrą na dyplomie , nawet rektor-
                                prof.Noga podał mi rękę!
                                • Gość: gość Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.05, 15:31
                                  Stonko-Biedronko w ocenę bardzo dobrą wątpię, a jeżeli rzeczywiście taką ocenę
                                  otrzymałaś (o ile kiedykolwiek studiowałaś na wrocławskiej AE), to tylko wstyd
                                  dla AE że wypuszcza ze swoich murów tak niewykształcone osoby jak ty :(
                          • piootr Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi 26.04.05, 14:26
                            Gość portalu: stonka-biedronka napisał(a):

> nie chodzi o ludzi którzy tam zaczną pracować, ale o sposób traktowania
                            > Polski/Polaków, a w szczególności nas-Wrocławian przez HP. Skoro mamy żyć w
                            > jednej Europie, to nie może być tak, że Niemiec, Francuz, Anglik po miesiącu
                            > takiej samej pracy ma na koncie odłożone, w przeliczeniu, około 800 euro, a
                            ty
                            > 50 euro.To prowadzi tylko , to tworzenia Europy i ludzi klasy "B" (jeżeli
                            > nie "C"- bo przecież jesteśmy tańsi niż Warszawiacy).

Bierzesz pod uwagę dumę, a pomijasz inne istotne czynniki. Mamy jako kraj pewną
                            wadę która w pełni uzasadnia różnice zarobków.
                            Ja wolę zarabiać jedną trzecią tego co mój odpowiednik w tej samej firmie w
                            Ameryce, bo w razie cięcia kosztów trzy razy bardziej opłaca się zwolnić jego,
                            niż mnie. I spotykam się z tą sytuacją permanentnie.
                            Przy tym o ile kolega w Ameryce szybko znajdzie następną robotę, to nasz kodeks
                            pracy tak zawzięcie mnie broni, że kolejny pracodawca trzy razy się zastanowi
                            nim mnie zatrudni.
                            Panuje więc swoista równowaga, i póki nie zliberalizuje się u nas kodeksu
                            pracy, w moim najlepszym interesie leży zarabiać MNIEJ!

Piootr
                            • Gość: HP CHINA Zalecam wyjazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 14:35
                              "w moim najlepszym interesie leży zarabiać MNIEJ!"

wyjedź do chin, będziesz miał jeszcze lepszy interes
                        • Gość: gosc Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 17:48
                          młodzi i naiwni! Jesli sie nie ma zamiaru zakładac rodziny i sie jest na
                          garnuszku u mamy to ta płaca jest rewelacyjna ale... jesli sie ma rodzine lub
                          sie ja chce załozyc to kpina! U nas robi sie drugie CHINY! tania siła robocza,
                          bo duzo bezrobotnych. Kochany rządzie taki kraj pragniecie dla swoich
                          podwładnych? Polska istnieje tylko z nazwy!
                          • Gość: zawod-beneficjent No, wreszcie jakiś konstruktywny głos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 23:19
                            Gość portalu: gosc napisał(a):

> młodzi i naiwni! Jesli sie nie ma zamiaru zakładac rodziny i sie jest na
                            > garnuszku u mamy to ta płaca jest rewelacyjna ale... jesli sie ma rodzine lub
                            > sie ja chce załozyc to kpina! U nas robi sie drugie CHINY! tania siła
                            > robocza, bo duzo bezrobotnych. Kochany rządzie taki kraj pragniecie dla
                            > swoich podwładnych? Polska istnieje tylko z nazwy!

Rząd wyskakuj ze szmalu, krwiopijcy wypier..lać!
                        • dxoxd Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi 22.06.05, 11:15
                          Spoko, wycisnij z ich szkolen ile wlezie i olej ich :) Znajdziesz wtedy
                          zdecydowanie lepiej platna prace ;) Najlepiej zmieniac prace średnio co 2 lata.
                      • Gość: O Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 10:30
                        Zgadza się, najwiecej krzycza Ci co pewnie teraz zarabiają 600-800 zł albo żyja
                        na garnuszku rodziców i wyładowuja swoja flustrację, ze nawet nie posiadaja
                        umiejetnosci na robote za 1200zł.
                • Gość: b. Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: 15.203.169.* 27.04.05, 12:38
                  Jeśli nie umiesz obliczyć sobie pensji netto to wystarczy sprawdzić to w jednym
                  z kalkulatorów na stronach finansowych. To chyba każdy średnio inteligentny
                  potrafi zrobić... oto przykład dla 2000 Brutto:

Brutto ZUS
                  NFZ Zaliczka Netto Koszt Pracodawcy
                  emerytalne rentowe chorobowe razem ZUS Razem

I 2000.00 195.20 130.00 49.00 374.20 138.19 119.40 1368.21 415.80 2415.80
                  II 2000.00 195.20 130.00 49.00 374.20 138.19 119.40 1368.21 415.80 2415.80

Netto wychodzi 1368,21 PLN.

Przy tak niewysokiej pensji nie przekracza się nawet 2 progu podatkowego więc
                  wszystkie miesiące wyglądają tak samo.
        • Gość: marian Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: 193.109.123.* 27.04.05, 12:18
          to dziwne, bo dostałem ofertę do tego właśnie oddziału HP we Wrocławiu za 6500
          brutto, jako analityk.
          nie wszyscy będą zarabiać 2000 brutto :-)

m.
          • adminn Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi 27.04.05, 12:26
            Gość portalu: marian napisał(a):

> to dziwne, bo dostałem ofertę do tego właśnie oddziału HP we Wrocławiu
            > za 6500 brutto, jako analityk.
            > nie wszyscy będą zarabiać 2000 brutto :-)

Biorąc pod uwagę że masz warszawski adres IP to wiele wyjaśnia.
            • adminn I co na to Wrocławianie? Warszawiacy mogą więcej! 27.04.05, 12:27
              adminn napisał:

> Gość portalu: marian napisał(a):
              >
              > > to dziwne, bo dostałem ofertę do tego właśnie oddziału HP we Wrocławiu
              > > za 6500 brutto, jako analityk.
              > > nie wszyscy będą zarabiać 2000 brutto :-)
              >
              > Biorąc pod uwagę że masz warszawski adres IP to wiele wyjaśnia.
              >
    • ulka234 Do xxxx 26.04.05, 23:04
      Piszesz, że zaczniesz tam dopiero pracować. Czy mogłabyś powiedzieć mi w jaki
      sposób przebiega proces rekrutacji i jakie stawiają wymagania ludziom bez
      większej praktyki w księgowości? Pozdr.
      • Gość: xxxx Re: Do xxxx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 07:45
        Proces rekrutacyjny jest trzyetapowy.Jezeli zainteresuje ich Twoje podanie,to
        zadzwonia do Ciebie i przeprowadza wstepna rozmowe kwalifikacyjna przez
        telefon.W moim przypadku-nie majac doswiadczenia w ksiegowosci,chodzilo o
        sprawdzenie znajomosci dwoch jezykow.Jezeli stwierdza,ze jest ok,to zaprosza
        Cie na rozmowe kwalifikacyjna-z firma rekrutujaca.Na tym etapie wypytaja Cie
        szczegolowo o to co napisalas w CV,czemu zainteresowalas sie ich firma i takie
        standardowe rzezczy.Po tej rozmowie odpowiedza Ci w ciagu 7 dni-twierdzaco lub
        przeczaco.Jesli odpowiedz bedzie pozytywna,to zaprosza Cie na spotkanie z
        dzialem personalnym.W praktyce jest to babka,ktora przyjezdza z warszawskiego
        HP.I znowu pyta o to samo-cv,jezyki,itd.Po tym etapie znowu tzreba czekac do 7
        dni na odpowiedz.Jezeli i ten etap przejdzie sie pozytywnie,to zapraszaja na
        ostatnia rozmowe-z dyrektorka wroclawskiego HP.A po tej rozmowie w ciagu 7 dni
        powiedza Ci czy Cie zatrudnia czy nie.
        W moim przypadku proces calej rekrutacji,czyli od zlozenia podania do uzyskania
        koncowej pozytywnej odpowiedzi,trwal cay miesiac.
        Zycze powodzenia.
        • Gość: erni POLSKA CIOŁKOWATOŚĆ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.04.05, 08:55
          Ujawnia się tutaj na tym forum Polska ciołkowatość. Chańbą jest pracować za
          1300 PLN. Natomiast chańbą nie jest zasiłek i status bezrobotnego. Większośc
          absolwentów obecnie pracuje w Polskich firmach za 800 - 1000 PLN lub nie
          pracuje wcale.
          • adminn Re: POLSKA CIOŁKOWATOŚĆ 27.04.05, 09:13
            Polska ciołkowatość i hańba polega na tym że takie ciołki ty dają ludziom
            wybór: albo bezrobocie albo praca za głodową pensję nieadekwatną do
            wykształcenia i kwalifikacji. Takie ciołki jak ty są sku..s..., bo
            wykorzystują bezrobocie do oferowania upadlającego człowieka wynagrodzenia. Już
            wiesz ciołku na czym polega Polska ciołkowatość?
            • piootr Re: POLSKA CIOŁKOWATOŚĆ 27.04.05, 17:47
              adminn napisał:

> Polska ciołkowatość i hańba polega na tym że takie ciołki ty dają ludziom
              > wybór: albo bezrobocie albo praca za głodową pensję nieadekwatną do
              > wykształcenia i kwalifikacji.

Przepraszam, a jaką ty mi dajesz trzecią możliwość? Proszę o konkrety, jestem
              zainteresowany zmianą pracy.
        • Gość: szanujcie sie ludz Re: Do xxxx IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.04.05, 10:09
          XXX-Ty znasz 2 jezyki i bedziesz pracowac za 1200zł?Ludzie!!Zacznijcie sie
          szanowac-ja wiem ze jest ciezko ale jesli wszyscy wspolnie sie temu nie
          przeciwstawicie to nigdy w Polsce sie nie zmienia zarobki i zawsze
          bedziecie "murzynami"dla zachodnich firm.Moj kolega pracuje we Wrocławiu dla
          zachodniej firmy projektowej majacej swoje oddziały na całym swiecie-zarobki
          polskie sa po prostu smieszne...Dlaczego Polacy maja dostawac kilka razy mniej
          za to sama prace niz np.Amerykanie?Nie mowie juz identycznych pensjach ale
          gdyby mieli choc 30%.....ehhhh
    • Gość: Olo Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 11:15
      Ludzie jak jesteście tacy świetni, super wykształceni i z ekstra
      umiejetnościami,a nie pasuje Wam polska rzeczywistość,która oczywiście mogłaby
      być lepsza, to czemu nie wyjedziecie np. do Irlandi. Droga wolna, tam fachurze
      z importu płacą jak swojemu. Jeżeli jesteście naprawdę dobrzy to na bank Was
      tam potrzebują. Wydaje Wam się, że za sam fakt ukończenia studiów należy sie
      Wam robota za kilka tys. zł. Ze swojego kilkuletniego doswiadczenia wiem jacy
      ludzie kończa studia, nawet nie potrafią porzadnie gadac w jezyku obcym nie
      wspominajac o innych praktycznych umiejetnosciach, ale mniemanie o sobie mają
      wysokie. Sam jak zaczynałem pracowac to zarabiałem 25% tego co teraz, ale juz
      po 1,5 roku zarabiałem normalnie i godziwie jak na nasze warunki. Nie wszystko
      od razu szczególnie jak to jest pierwsza robota, kiedy wiecej czlowiek sie uczy
      niz jest juz wykwalifikowanym i super wydajnym pracownikiem. Takze jak ktos
      jest dobry to wiem, że nie da się skrzywdzić i jak nie w tej firmie to w innej
      bedzie pracować. Oczywiście jak ktoś chce zarabiać po europejsku to niestety
      jeszcze nie u nas. Także proponuje zejsc na ziemie i zdac sobie sprawe z
      realiów panujących na rynku, a nie ciągle mieć pretensje, że w Polsce nie jest
      jak w Europie Zachdniej. Nie jest i tyle. Miejmy nadzieje, że kiedys bedzie.
      • Gość: pracownik z Europy Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 27.04.05, 12:02
        cóż za trafna wypowiedź!!!

"...Także proponuje zejsc na ziemie i zdac sobie sprawe z realiów panujących
        na rynku, a nie ciągle mieć pretensje, że w Polsce nie jest jak w Europie
        Zachdniej..."

ja dodam jeszcze,żeby żona nie miała pretensji jak dostanie lanie od męża-
        pijaka, żeby w Chinach nie mieli pretensji ,ze pracują za 3 $ dziennie(mogą
        przecież emigrować, tzn. 1 000 000 000 Chińczyków może wyemigrować np. do
        Luxemburga, Holandii , itp.)
        po co mieć pretensje , że coś jest do bani, lepiej czekać na zmiany , może za
        40 - 50 lat bedzie lepiej i nie bedziemy musieli szukać chleba/emerytury za
        granicą.
        • Gość: Olo Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 15:00
          Cóż za trafna wypowiedź z Twojej strony!!! Akurat w przeciwieństwie do
          Chińczyków to Ty możesz opuścić ten kraj jak coś sobą reprezentujesz. Także
          porównanie moim zdaniem nie trafione jak i przykład problemów rodzinnych nie ma
          tu nic do rzeczy. Twoje myślenie jest oparte na zasadzie, że lepiej siedzieć,
          nic nie robić i całe życie zazdrościć sąsiadowi, że on ma lepiej!!! Ale nad tym
          dlaczego on ma lepiej to już się nie zastanawiasz, bo to mało istotne.
          Wystosujmy narodowa pretensję do Europy Zachodniej i Rosji,w której zażądamy
          wyrównania pensji do poziomu w Wielkiej Brytani, bo to przez to, że nas
          wydymali po wojnie mamy pensje jakie mamy. Narzekajmy, siedzmy i czekajmy na to
          aż poczują się do winy i dorzucą do interesu. Wtedy to na pewno bedzie lepiej i
          to natychmiast. Cóż zarzucamy zachodnim inwestorom, że nas wykorzystują i nie
          płacą za tę samą robotę tak jakby płacili w UK, ale z drugiej strony sami z
          przyjemnością zatrudniamy Ukraińców, którzy zapieprzają na czarno po 12 h za 20
          zł. I wtedy nie mamy wyrzutów sumienia, że to głodowa pensja, bo dla niego to i
          tak fura pieniędzy. To ciagłe pretensje i narzekanie to nasza narodowa
          specjalność. Teraz krzyczymy, że HP zdecydował się na Wrocław ze względów
          ekonomicznych i jest to tragedia, drugie Chiny itd, ale jak by się okazało, że
          zdecydowli się np. na Pragę, Budapeszt, Bratysławę albo Kijów to dopiero żal
          by d... ściskał i marudzilibyśmy, że znowu nie u nas. Także zawsze źle.
          Socjalizmu się skończył i czas się wyleczyć z myślenia, że na całym świecie
          mają być takie same zarobki nawet za te samą robotę. Nie wiem jak Ty, ale ja w
          interesach osobiście wolę zlecać robotę tańszemu wykonawcy niż droższemu,
          wiedząc że oferuje taką samą jakość usług. Proste i logiczne. I tak jest na
          całym świecie nikt nie lubi przepłacać dla zasady jak nie musi. I tak będzie,
          bo niby kogo koszetem ma to się zmienić jak wszyscy chcą więcej, ale tylko dla
          siebie i maja gdzieś, że ktoś ma z tego względu ma gorzej.
          Dlatego zawsze mozna powiedzieć, że jest na zajebiście źle, bo nie żyjemy jak
          Niemcy czy Angole, z drugiej strony można być bardzo szczęśliwym, że nie
          przyszło na żyć w Chinach lub Korei Północnej.
          • Gość: Trzeci Garnitur Re: Hewlett-Packard: Jesteście tańsi niż warszawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 15:29
            "Dlatego zawsze mozna powiedzieć, że jest na zajebiście źle, bo nie żyjemy jak
            Niemcy czy Angole, z drugiej strony można być bardzo szczęśliwym, że nie
            przyszło na żyć w Chinach lub Korei Północnej."

Optymizm jest NAJWAŻNIEJSZY! Papież przed śmiercią też był spokojny!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka